Vandaag gaan we als toetje op een ouderwetse manier chocoladepudding bereiden en dit voor 4 personen. Als ingrediënten heb je nodig 1 liter melk, 80 gram maïzena, 45 gram cacaopoeder, 1 ons suiker en een eitje. BEREIDING: Meng de maïzena en het cacaopoeder droog dooreen. Roer de eidooier met de suiker glad. voeg er het droge mengsel bij en roer er daarna, met wat koude melk, een papje van. Breng intussen de overige melk (indien mogelijk vers van de koe, anders los van de melkboer of gewone gepasteuriseerde dagmelk uit de winkel) aan de kook, giet er al roerende het papje bij en laat de pudding nog heel even doorkoken. De eidooier was al gebruikt voor het papje, maar nog niet het eiwit; dit moet je stijf opkloppen en vermengen met de puddingmassa en dit alles moet je pas doen als de pudding enigszins bekoeld is. Breng hierna de massa over in een, met koud water omgespoelde vorm. De pudding moet je geheel laten bekoelen en hierna stort je de pudding op een schotel. Vroeger had je hele mooie vormen en de tulbandvorm of de visvorm waren het meeste in. Op chocoladepudding hoort een vanillesaus of goed stijf opgeklopte slagroom. In Duitsland was het gewoonte om i.p.v. "Sahne" de chocoladepudding te garneren met rondom gestoofde peertjes en op de pudding werd dan wat rabarbermoes gedaan. Denk erom, blijf met het warmen van melk en het toevoegen van het puddingpapje goed roeren , alles rustig aan en niet te gehaast, maar haal alles wel tijdig van het fornuis. Als alles goed gelukt is heb je een mooie gladde pudding op tafel en ik denk dat deze dan ook echt lekkerder en voller van van smaak is, dan zo kant en klaar uit de winkel.
|