In de maand augustus heb ik veel algemene artikeltjes over voeding en andere onderwerpen geschreven. Deze onderwerpen zijn geweldig in de smaak gevallen en vele kookliefhebbers bezochten dit blog. In deze mooi begonnen septembermaand plaats ik maar weer eens enkele visgerechten. De vissoort waarom het vandaag gaat is tong en de schotel die we klaar gaan maken heet Sole Deauvillaise. Je kunt buiten de ingrediënten, de bereidingswijze en de aldus verkregen schotel ook uw eigen variaties aanbrengen en als u er een volledig menu van op tafel wilt brengen met alles erop en eraan, dan adviseer ik u als groente bij tong gebruik te maken van de volgende groentesoorten: Bloemkool, broccoli, champignons, erwtjes, knolselderij, schorseneren, prei en tomaten. U kunt ook volstaan met bovenstaand schoteltje (voor 4 personen) met vooraf een lekker vissoepje en als nagerecht een lekkere peer of appel. Van de week kreeg ik van iemand te horen dat mijn gerechten niet afgestemd waren op mensen met een wat bescheiden inkomen. Inderdaad staan er dure gerechten bij, maar ook heel veel maaltijden die niet zoveel hoeven te kosten en ook voor mensen met een smalle beurs bereikbaar zijn. Mijn ouders hadden vroeger een driedubbel bedrijf, bestaande uit een Horecabedrijf, bakkerij en kruidenierszaak en in het stadje waar wij woonden waren enkele grote gezinnen van 7 tot zelfs 12 kinderen. Er bestond toen geen kinderbijslag, moeder had thuis genoeg te doen en vader had een bescheiden inkomen op de steenfabriek of was voerman bij een transportondernemer en verdiende met dag en nacht werken 7 gulden per week. Mijn moeder zaliger was een goed mens en verleende veel steun aan die mensen die het echt moeilijk hadden. Bij ons aan tafel zat vroeger vaak genoeg een etersgast en als we geslacht hadden, dan moest ik altijd een hutspot brengen bij de mensen die het niet zo breed hadden. Hier in het 'klooster' ben ik de enige broeder, samen met mijn vertrouwde keukenhulp soeur Mary, die al jaren moeten leven van een bescheiden inkomen en toch altijd in de weer zijn voor anderen; bovendien zijn we, nu op leeftijd, behept met een vijftal chronische ziektes, hebben al bijna 5 jaar geen vakantie kunnen houden en buiten de vele geneesmiddelen die we noodzakelijkerwijze moeten innemen, hebben we buiten een eigen risico voor de lichamelijke verzorging ook nog heel veel bepaalde producten nodig, die ook noodzakelijk zijn, maar niet in het ziekenfondspakket zijn opgenomen. Zó, dit is mijn respons! Hieronder vind u een staatje met de benodigdheden voor dit gerecht en de bereidingswijze. U kunt, als u wilt, een afdruk van de receptuur maken; altijd makkelijk en vlug voorhanden!

|