Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (25)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (17)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (24)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Nieuwe Paus Volgt Voetsporen van Overleden Paus Franciscus
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
  • Recept Gevulde Paprika
  • Broccoliburger voor 4 personen
  • De Donderprofeet Amos
  • Einde Woongebied Mensheid op Aarde!
  • TOM KHA KAI
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    willibrord
    www.bloggen.be/willibr
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    lieve
    www.bloggen.be/lieve
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    18-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogfeest van Pinksteren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pinksteren valt 50 dagen na Pasen. Na zijn kruisdood is Jezus begraven en even later uit zijn graf verrezen. We hebben voor 10 dagen terug zijn Hemelvaart gevierd en morgen en overmorgen gedenken we dat de Heilige Geest nedergedaald is over de Apostelen. De Heilige Geest is niet iets of iemand. Het is Gods levensadem en die gebruiken we als een uitdrukking voor zijn blijvende aanwezigheid hier op aarde. De Drie-Eenheid van God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest zijn dus niet drie verschillende personen, maar verenigen als het ware één persoon zoals we hier op aarde 'n jongeman heer, een oudere persoon vader en een hele bijdehandse persoon als iemand met een grote geest aanduiden. In God zijn al deze drie hoedanigheden verenigd. In het verleden en ook nu nog is het begrip Heilige Geest in veel Chistelijke geloven een omstreden theologisch begrip en dat is allemaal ontstaan, omdat uit bepaalde geschriften hier niets over te vinden is en veel geloven zich vasthouden aan letterlijke teksten uit oude geschriften die op velerlei manieren zijn uit te leggen. Aan de Heilige Geest worden zeven gaven toegekend en dat zijn, wijsheid, verstand, inzicht, sterkte, kennis, ontzag en liefde. Ons aller Heer, Vader en Heilige Geest heeft na opgenomen zijn ter Hemel op een gegeven moment aan zijn leerlingen en volgelingen, die wij zijn apostelen noemen, een groot gedeelte van zijn gaven op hen overgebracht. Laten we als eenvoudige gelovigen aan de Heer vragen om van al die gaven ook iets mee te krijgen en bidden: "Kom Heilige Geest, vervul de harten van uw gelovigen en ontsteek in hen het vuur van uw liefde. Zend uw Geest uit en alles zal worden herschapen en Gij zult het aanschijn van de aarde vernieuwen." Te hopen is dat het morgen met de Pinksterdagen mooi weer is en we kunnen genieten van Gods natuur en laten we de H. Geest in deze voor ons allen moeilijke tijden vragen om verlichting van onze zorg, lijden en alles wat ons plaagt, opdat de zon, ook al steekt die achter de wolken, ook voor u, mij en iedereen weer spoedig gaat schijnen.

    18-05-2013 om 13:35 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 3
    >> Reageer (1)
    16-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappel Preisoep met Garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aardappel preisoep kun je op veel manieren klaarmaken. Je kunt er baconspek bijdoen, room, een hongaars wijntje, garnalen en zo zijn er nog diverse mogelijkheden. Vandaag is de receptuur: Aardappel Preisoep met Garnalen. Kun je niet zo gauw aan garnalen komen, dan mag u deze ook vervangen door gerookte paling. Wat ik wel weet is dat deze soep, klaargemaakt volgens onderstaand recept, heerlijk smaakt en veel vitaminen bevat die uw lichaam dagelijk nodig heeft. U doet er verstandig aan om dit recept af te drukken en op te nemen in uw recepten cartotheek. Na deze soep zou u een eenvoudig menu erbij kunnen eten dat gauw klaar is en als nagerecht een toetje yoghurt met stukjes kiwi en/of sinaasappel er doorheen.  





    16-05-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (0)
    15-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over Engelwortel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Engelwortel is een kruidensoort die in het wild groeit in Noord-Europa en Noord-Azië. Hier in Nederland zie je dit kruidensoort ook wel langs rivieroevers, in weilanden gelegen in de uiterwaarden van onze rivieren en ook op de waddeneilanden, zoals bijv. in Ameland heb ik Angelica Sylvestris (deftige naam) zien staan. De plant kan 1 tot 2 m hoog worden, heeft dubbelgeveerde bladeren, de bloemen zijn wit van kleur, maar er is ook een Amerikaanse Engelwortel en die is bijna geheel paars. In de stengels van deze plant zitten veel etherische oliën en looistoffen. Vroeger toen we nog over een hele grote kloostertuin beschikten, stoofde ik de bladeren van deze plant en hier in oude geschriften over de Engelwortel staat dat deze bladeren als groentesoort enorm goed waren voor maag en darmen en er zelfs een reinigende werking van uitging. In het Arizonagebied van Amerika waar vroeger veel Indianen huisden groeide ergens ook een zeer giftig soort en Indianen die levensmoe waren kauwden net zo lang op die stengels en bladeren dat ze er dood bij neervielen. Engelwortel mag dan overal goed voor zijn, van de gedroogde bladeren wordt zelfs thee afgetrokken toch zit er een maartje aan deze plant. Onbeperkt eten moet je er steeds niet van en vrouwen in verwachting kunnen beter niets van deze plant nemen, want de etherische oliën in deze plant kunnen remmend inwerken op de ongeboren vrucht. Gekweekt om zijn goede eigenschappen wordt engelwortel ook wel bij mensen die over een grote tuin beschikken en er een kruidenhoek op nahouden. Wil je nog meer weten over deze kruidensoort, surf dan naar: http://www.eetbaretuin.info/ en neem ook een kijkje op: http://www.theeshop.nl/kruidenthee/engelwortel_thee.htm Over het algemeen gezegd is alles bijna goed voor de mens; daar hebben we van Hierboven genoeg van meegekregen; met dien verstande, dat je van alles met mate gebruik moet maken en overdosering en règle uit den boze is! 





    15-05-2013 om 17:02 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (0)
    10-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poule-Au-Pot Henri IV
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren op Hemelvaart kreeg ik mijn oude buurman van vroeger de 100-jarige Bertus De Pater op bezoek en meegebracht had hij zijn 10e vrouw Greet die 70 jaar jonger dan hij was. Vergezeld was hij van zijn 80-jarige oudste dochter marietje en zijn jongste zoon kobus van 78. De familie was dauwtrappen geweest en kwam even bij ons klooster "de Pauw" langs om op mijn kamertje op de slotgang onder het genot van een kopje koffie te praten over de tijd van weleer. Het klonk wel een beetje vreemd in mijn oren toen Kobus zijn zoveelste stiefmoeder als moeke aansprak. Zondag is het moederdag en heel veel ouders zijn gescheiden en de sfeer daaromheen is vaak heel wat anders dan bij de familie De Pater. De bezoekjes in al die gescheiden families wisselen nogal eens en als je als geestelijke hier of daar een bezoek aflegt, dan vergis je jezelf nogal eens in de juiste naam. Wat ook het geval is dat gescheiden moeders hun kinderen nooit meer te zien krijgen en als hun nieuwe vriend huis en haard ook al verlaten heeft, dan zit zij op moederdag moederziel alleen in huis te wachten op bezoek dat verstek laat gaan. Dit alles mag een beetje overtrokken klinken, maar het is de moderne maatschappij van vandaag. We moeten proberen om ermee om te gaan en wat ook belangrijk is dat we het familiecontact niet verliezen; voor sommige personen een moeilijke weg, maar de enig begaanbare waarop nog wat levensgeluk te vinden is. Over gaan we nu tot de orde van de dag en dat is het maal voor zondag, waarvan ik een receptuur op deze site ingebracht heb en met een lekker soepje bij deze Poule-au-Pot vooraf, gebakken aardappeltjes met doperwtjes en een heerlijke chipolata pudding na (zie archief) is moederdag 2013 een dag die niet meer kapot kan.









    10-05-2013 om 14:18 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (2)
    07-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hemelvaartsdag 2013
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit jaar valt Hemelvaart op donderdag 9 mei. Met Pasen is de Heer uit het graf opgestaan en veertig dagen later is hij ten Hemel opgestegen. Dit kunnen we allemaal terugvinden in het Nieuwe Testament. Het oude Testament vertelt dat ook de profeet Henoch (nazaat van Noach en 365 jaar oud geworden) en Elia van het aardse rijk rechtstreeks verdwenen zijn en ook ten Hemel zijn opgenomen. In sommige Bijbelse geschriften wordt ook verteld dat de grote profeet Mozes van ons aller Heer eveneens dit voorrecht heeft meegekregen, maar zeker is dit niet, want ergens in het Oude Testament valt te lezen dat Mozes 120 jaar oud is geworden  en eind 13de eeuw voor X is gestorven. Mozes is de profeet die de Joden uit hun Egyptische ballingschap verlost heeft en zijn volk de Thora heeft gegeven en dus de stichter is van de Israëlische godsdienst. Van de profeet Elia wordt gezegd dat hij leefde in de 8ste eeuw voor Chr. Elia is ook vrij oud geworden en hij werd ten Hemel gevoerd in een stormachtige bui, waarbij vurige paarden hem meenamen. Als getuige wordt hierbij vermeld dat zijn leerlingprofeet Elisa dit allemaal heeft zien gebeuren. We kennen ook het feest van Maria ten Hemelopneming dat op 15 augustus gevierd wordt. Maria, de moeder van Jezus, is overleden tussen het jaar 36/50 na Chr. Het was de apostel Thomas (bijgenaamd de ongelovige) die als enige waargenomen zou hebben dat Maria vanuit haar graf te Ephese net als ons aller Heer ten Hemel is opgestegen. Hemelvaartsdag wordt als Algemene Christelijke feestdag gevierd en vroeger gingen we met onze ouders al vroeg ter kerke om deze dag te vieren. Veel jonge meisjes en jongemannen gingen op die dag dauwtrappen en velen kregen tijdens zo'n fietstocht naar ontspanningen, zoals de Bedriegertjes te Rosendael (gld), Kasteel De Doornenburg, De Echoput bij Apeldoorn, De Westerbouwing te Oosterbeek, en/of of de Drususput in Elten verkering en hierdoor zijn veel huwelijken ontstaan. De naam dauwtrappen is ontstaan uit een min of meer heidens gebruik toen de mensen op Hemelvaart al om drie uur in de nacht opstonden om gezamenlijk op het natte gras waar de dauw opstond te gaan dansen. Velen geloofden dat die natte dauw reinigend inwerkte op lichaam en geest. Later is dit overgegaan op al vroeg te gaan trippen in de natuur en in de laatste paar eeuwen door na het hanengekraai te gaan fietsen als de dauw nog op het gras stond. Het "Dauwtrappen"  is nog steeds in en ik vind het fijn dat we tenminste deze aloude traditie er nog op nahouden. Zorg dat de wandelschoenen en uw fiets in orde zijn en jongelui en ook ouderen adviseer ik om op deze dag Gods schepping te bewonderen en de natuur in te gaan en hiervan te genieten. Op die manier is uw dag dan toch zinvol geweest en voelt u zich nadien zowel lichamelijk alsmede geestelijk kiplekker en bijzonder in uw sas!!! Als geestelijk tussendoortje stapte je vroeger tijdens het fietsen onderweg nog ergens een kerkgebouw binnen om de H. Mis bij te wonen, maar dat is hier in Nederland op een heleboel plaatsen al niet meer mogelijk, want hoe langer hoe meer tref je tegenwoordig op velerlei plaatsen alleen nog maar gesloten kerken aan, waarin op Christelijke Zon-en Feestdagen al geen kerkdiensten meer worden gehouden.







                

    07-05-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 3
    >> Reageer (1)
    03-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN TIJDEN MET WAT MINDER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De maandelijkse vaste lasten stijgen en dit is ook het geval met onze dagelijkse boodschappen. Met alles moet je wat minderen om geen schulden op te bouwen; Dit geldt ook met betrekking tot ons dagelijks eten. In de tijd dat er nog geen kinderbijslag bestond werd in grote gezinnen een eenvoudige pot gekookt, die meestal bestond uit gebakken aardappelen met wat appelmoes of aardappelkoeken en/of pannenkoeken. Verder was met tweemaal groente en een keer vlees op tafel de week al voorbij. Boter was er vroeger ook al, maar omdat smout goedkoper was  kreeg men dit als smeersel op brood. De kinderen gingen vaak zonder ontbijt naar school, omdat ze nog te communie moesten en dat kwam verdomd goed uit bij grote gezinnen waar pa alleen de kost voor moest verdienen. Vroeger werd als ontbijt en 's avonds voor het slapen gaan ook nog een bordje griesmeel of havermoutpap gegeten en de meeste Hollanders lagen al twee uur voor het middernachtelijk uur geslagen had in Morpheus'armen om 's anderendaags weer vroeg te kunnen gaan werken. Op het menu van vandaag heb ik hier in het klooster pannenkoeken staan en om voor 32 personen deze op tafel te brengen heb ik 8 keer zoveel ingrediënten nodig als hier beneden afgedrukt voor 4 personen.  Receptuur: benodigd 500 gr tarwebloem of half tarwebloem half boekweitmeel ofwel speciaal pannenkoekenmeel, plm een krap litertje melk, 1 of 2 eieren, halve lepel zout, boterolie of slaolie, boter, spekvet en/of boter of boter en reuzel om te bakken. Tegenwoordig kun je kant en klare mix kopen en hoeft men geen gebruik te maken van al die aparte bloemsoorten. Onder goed roeren maak je een beslag en eraan toevoegen kun je daaraan stukjes appel, spek, krenten, rozijnen of anderzijds. Bakken kun je door de hele bodempan met beslag vol te laten lopen, door wat in kleinere vormen te bakken, bijv. "Drie in de Pan" of je bakt in een poffertjespan poffertjes, waarbij je dan wel wat keukenstroop door het beslag moet doen, lauwe melk moet gebruiken en ook wat gist. Nadat de pannenkoeken aan beide kanten mooi bruin gebakken zijn, serveert men ze op een verwarmde schotel. Over gewone pannekoeken doet men wat poedersuiker, stroop of jam. Bij uitsluitend appelpannenkoeken strooit men wat suiker, basterdsuiker of poedersuiker. Een portie poffertjes dient men op met een flinke laag poedersuiker en een klontje roomboter dat in het midden van de poffertjes wordt gelegd. Voor u opgezocht heb ik een hele leuke pannenkoekbakker die zich met recht 'Weltmeister' mag noemen. Surf naar: http://biertijd.com/mediaplayer/?itemid=40055#.UTw4X003tgg.mailto
     




    03-05-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 5
    >> Reageer (1)
    30-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Troonswisseling Koninklijk Huis in Nederland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wereldwijd heeft vandaag de hele wereld genoten van de troonswisseling in Nederland. Ook onze confraters en zusters hebben zich de ogen uitgekeken naar de schitterende plechtigheden in Amsterdam en waren vol geestdrift over alles wat ze op tv te zien kregen. Laaiend enthousiast was broeder Jan over de hemelsblauwe japon van Màxima die ze zij bij de kroning van haar man Willem-Alexander droeg in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, die door zijn achterneef Jan Taminiau uit Goirle was ontworpen. Hierin het klooster, bij die krasse oude garde,  zitten nog enkele personen die al drie kroningen hebben meegemaakt en zuster Agnes die zelfs niet weet hoe oud ze is, beweert dat ze ook de kroning van Wilhelmina zich nog goed weet te herinneren. Onder het genot van een heerlijk oranjebittertje zijn we niet verder op Agnes haar bewering ingegaan. Hier beneden heb ik wat foto's van de kroningsfeesten ingebracht en wenst u echt alles over deze kroning te horen, te zien of te beleven, dan dient u even deze website te verlaten en over te gaan op die van mijn tweelingbroeder Eef op http://www.bloggen.be/eef/ 





                    

    30-04-2013 om 18:06 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 3
    >> Reageer (1)
    25-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEKOOKTE VIS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nederland is een echt waterland en dat houdt in dat er niet alleen op onze rivieren en zee gevaren wordt, maar ook worden de wateren bevist en niet te vergeten is Nederland ook een land met veel watersporters. Als kloosterkok houd ik me meer bezig met wat voor soort vis we op onze wekelijkse 'vastendag' op  vrijdag op tafel moeten brengen en deze keer wil ik het hebben over gekookte vis. De meeste vissoorten kunnen we in hun geheel koken. maar niet alles van dat visje kan geserveerd worden. Bij het klaarmaken van vis heb ik altijd de benodigde attributen bij de hand en dat zijn een snijplank, een glazen bak, een afruimbakje, een vlijmscherp mes en niet te vergeten een paar keukenhandschoenen. Gaan we de gekookte vis ontvellen, dan werken we van kop naar staart, we draaien het visje even om en doen hetzelfde met de andere kant, kop staart en rugvinnen zijn er in middels ook afgehaald. Met onze duimen drukken we het visvlees van de graat en dan gaan we een visschotel opmaken. De kunst is om de vis zo gaaf mogelijk op tafel te brengen. Je kunt een grote visschotel maken, maar ook een schoteltje van persoon tot persoon met daaromheen bijv. wat aardappelpuree, worteltjes, erwtjes of dies wat meer; je kunt er verschillende sausjes bij gebruiken en niets is te gek om bij te voegen; veelal wordt bij gekookte vis een mosterdsaus gebruikt. Hoe kook je die vis nu? Breng in een grote pan zoveel water aan de kook, dat de vis er precies onder ligt. Reken voor elke liter water op 2 afgestreken eetlepels zout, voeg er wat laurier, tijm, peperkorrels, wat tuinkruiden, een worteltje, wat prei en een schijfje citroen en een scheutje azijn bij. Trek de gebruikte kruiden in het water af, laat het even koken en zeef dan het geheel. Leg de vis in het gezeefde vocht, breng deze opnieuw aan de kook en houd naar gelang de dikte van de vis een kooktijd aan van 5 tot 10 minuten. Probeer of de vinnen gemakkelijk loslaten, hetgeen een teken is, dat de vis helemaal gaar is en schep de vis met een schuimspaan voorzichtig uit de pan. Leg vissoorten, die aan weerszijden verschillend gekleurd zijn, en dan heb ik het over schol, bot, tarbot, griet enz, altijd met de lichtste kant naar boven op de visschotel. Garneer de schotel, desgewenst, met een toefje peterselie. Gewenst is het ook om het visvlees wat harder te maken altijd wat azijn aan het kookwater toe te voegen en dit niet na te laten! Kooktijden voor verschillende vissoorten: Wijting, schelvis en kabeljauw: 3 à 6 minuten. Snoekbaars, grote bot en schol: 4 à 8 minuten. Tarbot, griet en heilbot: plm. 10 minuten. Tong, visfilets, waterbaars: 3 à 6 minuten. Zalm, forel, zeelt, karper, snoek: 8 à 10 minuten. Gepocheerde vis: Het pocheren van vis is eigenlijk een betere bereidingswijze dan koken. Breng in een grote pan zoveel water aan de kook, dat de vis net onder dit water staat. We gebruiken dezelfde hoeveelheid zout en kruiden als bij het koken. Ook het scheutje azijn niet vergeten! Alles gaat hetzelfde verder als bij koken, maar  in feite laat je bij de ,tweede kook' de vis niet koken, maar broei je ze als het ware gaar door het water tegen het kookpunt aan te houden, maar niet laten pruttelen. Wil je een vis mooi gaaf op tafel brengen, dan is pocheren de ideale bereidingswijze daarvoor!  In veel restaurants brengt men gekookte of gepocheerde vis in zijn geheel op tafel. Hier in het klooster doe ik dat bij deze wat op leeftijd zijnde communiteit niet. Een graatje in de keel is niet prettig en al voortijds naar Petrus te gaan, daar hebben oze confraters en eerwaarde zusters het hier in dit klooster nog te goed voor; dat gun ik mijn lieve oudjes zeker niet! We kunnen als particulier vis verder ook nog stoven, grillen en bakken. Het roken van vis gebeurt meestal in rokerijen en eist een specifieke kennis, die moeilijk onder de knie te krijgen is en op die rooklucht van die smeulende krullen is men in een  dichtbevolkte buurt, denk ik, niet gesteld.


       
        Vergroot het onderschrift even om de levenswijze  van dit visje te lezen!
         
            

     
                   
             

      

       
            
         
                 Kabeljauw met ui-puree
           

    25-04-2013 om 20:29 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    21-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ROEPINGENZONDAG
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de meeste katholieke kerken is er vandaag gebeden dat we toch veel jonge mensen mogen begeleiden tot het priesterschap, het diakonaat of gewone mensen mogen beroeren tot een aan God gewijd leven. Vroeger werd op roepingenzondag uitsluitend de nadruk gelegd op het priesterschap, maar helaas vinden we in deze tijd weinig jongeren die zich daartoe geroepen voelen. Veel Godsvruchtige mensen, vnl. ouderen, helpen in de parochies de priesters nog wel met de gewone vieringen. In vele streken in Nederland worden binnenkort kerken gesloten, omdat de bezoeken teruggelopen zijn en de parochies noodlijdend geworden zijn, omdat ook de bijdragen hard achteruitgelopen zijn. Onze protestantse medebroeders weten zich op dat gebied beter te redden en van kerksluitingen  van hun zijde is me niets bekend. In deze economische slechte tijd, waarbij velen werkeloos zijn of binnenkort worden, ligt er voor ons katholieken die het nog wel goed hebben de  taak te wachten die ons oproept onze medebroeders te steunen en met alle middelen op de been te houden. Als we daaraan gehoor geven, zijn we op de goede weg en van daaruit kunnen we een nieuwe toekomst voor de katholieke kerk opbouwen, die ook onze jongeren aanspreekt en mogelijk zal een nieuwe aanpak ook de mensen van deze tijd inspireren tot solidariteit en meer geloofsbewustzijn dat automatisch ook weer leidt tot meer kerkbezoek.



                    

    21-04-2013 om 21:51 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 3
    >> Reageer (0)
    17-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud-Bisschop van Breda Tiny Muskens overleden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de nacht van dinsdag op woensdag 17 april 2013 kwam in zorgcentum Zuiderhout in het Brabantse Teteringen op 77-jarige leeftijd de oud-bisschop van Breda Tiny Muskens te overlijden. Een tijdlang was hij missiebisschop in Indonesië, daarna bekleedde hij een seculaire functie in Rome en in 1994 werd hij aangesteld om het Bisdom Breda te gaan besturen. Zijn wapenspreuk was Shalom dat Vrede betekent. Eerlijk gezegd was Tiny Muskens,, evenals oud-bisschop van Den Bosch Mgr. Beckers, een priester naar mijn hart. Het was een eenvoudige man met een heel warm gevoel die zelfs bij de meest ongelovige en niet katholiek bewondering afdwong door zijn menselijke benadering van allerlei stringente voorschriften en bepalingen door de kerkleiders opgesteld, warvan sommige tot grote strijd geleid hebben. Tiny Muskens was een groot voorstander om ook niet-celibatairen tot priester te wijden, waarop door hem grote nadruk werd gelegd op oudere gehuwde sociaal ingestelde personen. Geen enkel bezwaar zag hij, om geslachtsziektes uit te sluiten, in het gebruik van voorbehoedsmiddelen, zoals b.v. het condoom. Grote onzin vond hij ook het boerkaverbod en of de mensen nu God of Allah in een adem noemden vond hij helemaal niet absurd. Vermeldenswaard: Vroeger was oud-premier Piet de Jong marineofficier en aan boord van onze marineschepen huisden allerlei mensen met een verschillend geloof en toch gedoogden ze elkaar en was het onder zijn gezag één opererende eenheid van verdraagzaamheid. Tiny Muskens heeft zijn geloof ook altijd goed en vreedzaam uit weten te dragen binnen een gemèleerde groep van vele andersdenkenden.Tijdens zijn bisschopsperiode in Breda, die duurde van 1994 tot 2008, heeft hij zich gemanifesteerd als een hele goede bisschop en vooral de armen in zijn bisdom droeg hij een warm hart toe. Voor de tv heeft hij ooit gezegd dat als je, als arme drommel, van honger vergaat, dan is het niet zondig om een brood te stelen. Voor ereburger van de stad Breda Tiny Muskens is er op dinsdag 23 april om 11 uur een uitvaartdienst in de H. Antoniuskathedraal  van zijn voormalig bisdom, waarna deze geliefde bischop in alle rust bijgezet zal worden in het familiegraf van de Muskens te Elshout.

    17-04-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 3
    >> Reageer (0)
    13-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volaille en Pyramide
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als we een kipgerecht gaan bereiden, ga dan zo'n kip halen bij een zaak, waarvan u weet dat ze daar prima spul verkopen. Vroeger hadden we zelf kippen, die overdag buiten liepen te scharrelen, bijgevoerd werden ze met kippenvoer met veel maïs er doorheen en tegen zessen in de avond togen ze allemaal op roest en 's nachts zaten ze in een houten lux kippenhok naast elkaar op stok om uit te rusten. Bij deze 40 kippen hadden we één haan lopen die de zaak in toom hield en 's morgens altijd om kwart voor zes begon te kraaien om ons in herinnering te brengen dat we op moesten staan om tijdig aanwezig te zijn in onze kloosterkerk voor het bidden van het eerste dagelijkse tijdengebed de Priem (Primam in het latijn wat betekent eerste gebed). Het slachten van dieren vond plaats op onze eigen kloosterboerderij. Zo begin jaren zestig mochten we zelf niet meer slachten en zo langzamerhand verdween ook onze boerderij, die afgebroken werd en met de uitgestrekte landbouwgronden verkocht werden aan een groot bouwbedrijf. Poeliersbedrijven zijn er weliswaar ook niet meer in overvloed, maar is er een in uw buurt, haal daar dat geslachte kippetje of haantje vandaan ter bereiding in uw keuken. In Vlaanderen gelden nog niet zulke strenge slachtwetten als in Nederland en vooral in West-Vlaanderen zijn er nog veel pluimveehouders met scharrelkippen en ook  particulieren die wat kippetjes rondom hun erf of huis hebben lopen. Ik wens al mijn lezers een fijn weekend en als ik zo naar buiten kijk, gaan we de goede kant op en kunnen we genieten van een mild lentezonnetje die ons weer wat opfleurt.







    13-04-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (1)
    11-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over Koriander
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Koriandrum Sativum, Ketoembar of wantsenkruid en dan hebben we het over koriander. Alle delen van de korianderplant zijn eetbaar en daarmee bedoel ik de gedroogde zaden die heel of in poedervorm in de keuken gebruikt kunnen worden; ook de verse of gedroogde bladeren van de plant zijn te verwerken.  Men kan het eten als groente, versnipperen boven klaargemaakte schotels en er zijn landen waar men er zelfs thee van zet. Een erg aangename lucht heeft koriander direct niet, maar toch is het een kruidensoort die onmisbaar is in allerlei Oosterse gerechten, gebruikt wordt het tevens bij wild-enwildsoepen, rode bietjes marinades en afhaalgerechten. Ook in speculaaskruiden is koriander verwerkt. Bij gepocheerde vis dien je altijd wat korianderblad te gebruiken. Sommige mensen vinden koriander niet lekker, vanwege de wat muffige geur, anderen proeven een zeepsmaak en een derde zegt dat het naar peterselie smaakt. In België wordt het als gruut (kruidenmengsel) zelfs gebruikt bij de bereiding van witbier. Met Koriander is het zo gesteld: "You love it or You hate it!" Heilzame krachten: Bekend is dat Koriander een goede invloed heeft bij mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel en ook bij personen die veel last van maagzuur hebben is Koriander in elke vorm klaargemaakt een goed hulpmiddel om het hinderlijk gevoel wat te verlichten en/of weg te werken. Bij griep en zware neusverkoudheid schijnt Koriander ook al goed te wezen. Dus zo'n fluitje witbier van onze zuiderburen is niet te versmaden! De meeste koriander betrekken we uit landen van het Midden-Oosten en uit landen rondom het Middellandse Zeegebied. In India en China worden de bladeren van de koriander gekauwd in de overtuiging dat men dan gespaard blijft van veel ziektes. De oude Egyptenaren gebruikte tezamen met veel andere kruidensoorten Koriander als mengseltje om de lichamen van de overledenen te balsemen. Alles bij elkaar kunnen we spreken dat Koriander een onmisbare kruidensoort is die in geen huishouding en/of huisapotheek mag ontbreken. 








                  

    11-04-2013 om 15:15 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (1)
    08-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Truite Farcie Fernand Point
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ook in het klooster heb je tegenwoordig niet veel keuze meer als het om eten en drinken gaat. Vroeger hadden we grote landerijen, een eigen boerderij en grote voorraadcellen, waarin we alles lange tijd konden bewaren. Je wist wat je at en dat kun je tegenwoordig ondanks de overvolle winkels niet meer zeggen. Veel producten komen uit het buitenland en al die geopende handelssluizen van elders vallen moeilijk te controleren. Je hoort zo links en rechts wel eens wat. Pas hadden we producten die besmet waren met allerlei bacteriën en op TV hoorde ik dat er in Spanje spiervezels van honden in tomatenpuree verwerkt waren, bekend zijn tevens plofkippen uit mega-pluimveebedrijven die slecht van kwaliteit zijn, van tonijn in blik, waarin ook dolfijnenvlees verwerkt was en wat dus voor de gezondheid niet gevaarlijk is, maar wel duidt op oneerlijkheid in de handel, was die verwerking van paardenvlees in rundvleesproducten. Gelukkig zijn we hier in het klooster erg kwaliteitsbewust en zuster Mary die samen met broeder Gerardus zorgt voor de bevoorrading weten alles over eet-en drinkwaren en weten wat ze in huis halen. Vandaag heb ik een visschotel staan voor een doorsnee gezin dat tegenwoordig meestal bestaat uit vier personen en ik denk, als u dit gerecht klaar weet te maken, iedereen aan tafel er echt van genieten kan. Forelkwekerijen zijn er tegenwoordig in elke provincie wel gemiddeld een drietal en adviseren doe ik u daar het hoofdproduct voor deze maaltrijd van te betrekken.  





    08-04-2013 om 12:47 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (1)
    05-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met Pompoen, Pijnboompitten en Gorgonzola
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is van oorsprong een Italiaans gerecht en om het u gemakkelijk te maken, heb ik het recept en enkele ingrediënten voor u afgebeeld. De Pijnboompitten zijn afkomstig van een boom die we vroeger de mastboom noemde. In Breda is een aangrenzend bos naar deze boom genoemd. In pijnboompitten zitten veel vitamines en eiwitten. Tegenwoordig worden pijnboompitten veelal verwerkt in salades en maaltijden en  de vraag is groot en het aanbod hier in Nederland klein. We betrekken daarom ook pijnboomvruchten uit andere Europese en zelfs Aziatische landen en bij laatstgenoemde locaties is het toch oppassen geblazen. Of het door bespuiting van bomen komt is me niet bekend, maar wat ik wel weet is dat sommige mensen vooral van buitenlandse pijnboompitten het zogenaamde pijnboompittensyndroom kunnen krijgen. Het is een soort voedselallergie, waarvan je geruime tijd last kunt hebben door wekenlang een bittere metaalachtige smaak over te houden die de etenszin een hele poos kan afsluiten. Aan de groenteman of super-chef moet je absoluut vragen waar vandaan men die pijnboompitten betrekt. Genoemd in een van de voedselrubrieken noemt men het merk 'Pinus Armandii' als mogelijke boosdoener van voornoemd syndroom. Kortom; stellen kunnen we dat alle pijnboompitten uit Europese landen veilig zijn en alles wat van verderop komt, daar moet men mee oppassen! Gorgonzola is de bekende  blauwschimmelkaas uit Noord-Italië. Ik zou zo zeggen: ,,Haal de ingrediënten in huis en maak dit gerecht klaar!"





    05-04-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (1)
    01-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gâteau Marjolaine
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In Frankrijk was er eens een beroemde kok en zijn naam was Fernand Point. De Oude Fernand heb ik persoonlijk nog gekend toen ik als kloosterkok een tijdje werkzaam was in een Waals klooster van de Benedictijnen te Chevetogne. Hij was twintig jaar ouder dan ik en als deze beroemde maitre de cuisine nog leeft is hij nu 100 jaar oud. Ongelooflijk wat Fernand in zijn keukenleven allemaal gepresteerd heeft. Met de paasdagen hadden we veel bezoek en als je voor een honderdtal mensen moet koken met slechts één keukenhulp, dan leg je het bijltje er gauw bij neer. We hebben het paasdiner van gisteren en vandaag dan ook betrokken van een cateringbedrijf uit deze omgeving. Vandaag Tweede Paasdag kon ik het toch niet laten en vanmorgen in alle vroegte heb ik een negental taarten bereid volgens een recept van Fernand Point. Vanavond bij de koffie krijgt iedereen een stukje Gâteau Marjolaine en ik denk dat onze gasten dit echt zullen appreciëren.

      
                    Met moderne koeling de rusttemperatuur wat ingekort
                      

    01-04-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 2
    >> Reageer (0)
    27-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste Dagen van de Goede Week
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op Witte Donderdag gedenken we de  maaltijd van Jezus met zijn leerlingen op de vooravond voor zijn gevangenneming en dood aan het kruis. De naam Witte Donderdag heeft te maken met de liturgische kleur wit waarmee op die dag al eeuwenlang binnen de katholieke kerk de kruisbeelden bedekt werden. In Duitsland heet Witte Donderdag Gründonnerstag. Het woord grün is afgeleid van het woord gronan wat grienen betekent. Daarmee werden de tranen van de bekeerlingen en boetelingen bedoeld die gekleed in witte gewaden werden opgenomen binnen de geloofsgemeenschap. Tijdens het laatste avondmaal van de Heer Jezus stelt hij zich op als dienaar van zijn leerlingen. Hij verdeelt aan de eettafel het brood en schenkt de wijn uit met de woorden: ,,Blijf dit ook doen als ik niet meer lijvig in jullie midden bent, op deze manier gedenken jullie deze dag en weet dat ik altijd spriritueel jullie blijft begeleiden!"Als volgelingen van de Heer doen wij binnen de katholieke kerk dagelijks deze handeling herhalen tijdens de concecratie (de verandering van brood en wijn in het lichaam van Christus) in de Heilige Mis. Tijdens het avondmaal waste de Heer ook de voeten van zijn  leerlingen, waarmee hij symbolisch als het ware te kennen gaf dat baas en knecht, of wat voor hooggeplaatst persoon ook,  even belangrijk zijn en  we allemaal dienstbaar tot elkander moeten wezen. Goede Vrijdag: Jezus werd gevangen genomen, omdat hij opkwam voor de mensen in nood en machtsmisbruik en schijnheiligheid veroordeelde. Door solidair te zijn met de ontrechten stierf hij de kruisdood. Alle mensen van goede wil moeten proberen goed voor elkaar te zijn en evenals Jezus strijden tegen het onrecht; ook dan zal voor hen het kruis de betekenis krijgen van een bloeiende levensboom die vele vruchten zal afwerpen. Paaszaterdag en de vroege Paaswake: Nadat de Heer is heengegaan gaan we over naar de Paaswake, waarbij in deze viering lijden en dood samenkomen en we in een duistere kerk  langzaamaan overgaan tot nieuw leven waarbij nieuwe Christenen gedoopt worden en de ontstoken paaskaars  weer licht in de duisternis brengt. Hoogfeest van Pasen: Het is binnen de Christelijke wereld het grootste kerkelijk gebeuren, want zonder deze gebeurtenis was er geen eeuwig leven geweest en ons geloof  in een hiernamaals zinloos. Het is de dag dat de Heer Jezus uit het graf is verrezen. Het is echt een vreugdevolle gedenkdag voor de hele christenheid. Namens de gehele gemeenschap hier wens ik u allen een zinvolle Witte Donderdag, een gedenkvolle Goede Vrijdag en een Zalig Paasfeest!



                     

    27-03-2013 om 19:14 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 3
    >> Reageer (1)
    23-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PALMZONDAG
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dominica in Palmis: Op een ezel trok Jezus Jeruzalem binnen. Geenszins had hij de bedoeling om zich te laten huldigen. In feite had hij uitsluitend de intentie om predikend rond te gaan en hij verkondigde een boodschap om de Tien Geboden die Mozes ooit op de berg Horeb in de Sinaïwoestijn vanuit de hemel ontvangen had na te leven, solidair met elkaar te wezen en in liefde en vrede te leven. De evangelist Johannes De Doper,  Jezus voorganger, had  dit hemels bericht ook al in een eerder stadium verkondigd. Door zijn prediking had de Heer Jezus ongemerkt veel aanhangers verzameld en te merken was dit toen hij Jeruzalem binnentrok en plotseling een steeds groter wordende menigte hem als de nieuwe koning van de Joden  bejubelde. Met zo'n volksmenigte kun je alle kanten op en zoals het vaak gaat is het vandaag hosanna en morgen requiem.In de loop van 's Heren laatste levensdagen zie je een hele omslag die tot gevolg heeft dat ons aller Heer Jezus die vandaag door  de samengestroomde menigte bejubeld werd vijf dagen later uiteindelijk volgens de volkswens de kruisdood sterft.



                     

    23-03-2013 om 14:55 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 3
    >> Reageer (2)
    22-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelf kroketten maken!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Te maken hebben we dit jaar met een koude maartmaand en een hele smerige oostenwind die onprettig op je af komt en zorgt dat je al gauw een paar dagen met een beginnend griepje en wat koorts noodgedwongen het bed op moet zoeken. Weer wat opgeknapt lig je vaak op de bank in de woonkamer om te genieten van een stukje op televisie. Hier in het klooster is sinds de intrede van zuster Christina de schaatssport erg in trek. Vroeger was zij een bekende schaatsster  en zelfs de paters en broeders die meestal naar het voetbal keken heeft ze zo enthousiast gemaakt dat hier de schaatssport nummer 1 geworden is. Gereden op de Olympische IJsbaan in het Russische Sotsji worden de wereldkampioenschappen afstanden en door Ireen Wüst werden al twee gouden plakken binnengehaald. Morgen op de 1000 meter is Ireen die momenteel in topvorm verkeert ook favoriet en mogelijk gaat ze hierbij een derde gouden plak veroveren. Iedereen zit nu te kijken naar de 5 kilometer heren en we hebben hele hoge verwachtingen en mogelijk staan er straks wel drie Hollanders op het ereschavot. Inmiddels ben ik hier in de keuken bezig met het bereiden van kroketten en nu op deze vrijdag in de vasten mogen we geen vlees eten en daarom heb ik deze vervangen door allerlei groentes. Wat smaakt er als snackje lekkerder dan een verse kroket? Je kunt ze altijd serveren tot in de morgen met wat fruit erbij aantoe. Zo'n broodje kroket is op reis en aangemeerd om benzine te tanken, zeker met dit koude weer,  niet te versmaden en kijkend naar het schaatsen en vanavond om half negen naar het Nederlandse voetbalelftal tegen Estland een heerlijk tussendoortje om van te genieten. Ik heb een receptje voor u staan voor 4 personen en omdat in de meeste huiskamers de kloosterregels niet tellen mag u als u 'niet katholiek' bent van ons rustig een stukje vlees in uw kroketten stoppen. Ik wens u allemaal nog een fijne namiddag en avond en tot een volgende keer maar weer!





    22-03-2013 om 19:33 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (0)
    17-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilzame kloosterrecepten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Honing met kaneel: Voor eeuwen geleden waren we hier in het klooster er al achter dat een mengsel van honing en kaneel preventief werkt tegen allerlei ziekten en zelfs een goed geneesmiddel is om  je van bepaalde kwalen af te helpen. Honing is ook een middel dat zonder enige bijwerking gebruikt kan worden door diabetes patiënten. Immuunsysteem: Het dagelijks gebruik van honing en kaneelpoeder versterkt het immuunstelsel en beschermt het lichaam tegen bacteriële en virale aanvallen. In honing zitten namelijk heel veel vitamines en mineralen die overal  in kruiden en groentes e.a. ook te vinden zijn, maar niet in die specifieke mate dan in honing. Een constant gebruik van honing versterkt de witte bloedlichaampjes waardoor ze beter in staat zijn om te vechten tegen schadelijke bacteriën en virale ziektes die ons bedreigen. Hartkwalen: maak een pasta van honing en kaneelpoeder, doe dat op brood in plaats van iets anders en eet het regelmatig als ontbijt. Het vermindert de cholesterol in de slagaders en behoedt u voor een hartaanval. Voor degenen die ooit een hartaanval hebben gehad is het niet verkeerd om ook tot een dergelijk ontbijt of broodmaaltijd over te gaan waarbij bedoelde pasta uiterst preventief zijn werk doet en u mogelijk behoedt voor een volgende aanval. Regelmatig gebruik van deze maaltijd bevrijdt ouderen met minder flexibele slagaders en aderen van hun aandoening en werkt ook heilzaam bij ademnood en versterkt bovendien de hartslag. Kanker: Alleen het woord al is erg beladen en ben je er eenmaal mee behept dan kan een langdurige behandeling in het ziekenhuis mogelijk uitkomst brengen, maar het is een kwalijke volksziekte die men nog steeds niet onder de knie heeft. Als preventiemiddel is het niet verkeerd om dagelijks een eetlepel honing vermengd met wat kaneelpoeder in te nemen, het is een middel dat ook al zou u er geen baat bij hebben zeker niet schaadt en mogelijk uw kwaal wat verzacht. Artritis: Een onderzoek door de universiteit van Kopenhagen heeft uitgewezen dat het drinken van 's morgens en 's avonds van een kop heet water met twee lepels honing en een theelepeltje kaneel heel heilzaam zijn werk doet bij mensen die lijden aan chronische gewrichtsaandoening en er zijn in Denemarken gevallen bekend van artritis patiënten die weer volledig  zonder pijn konden lopen of zich voortbewegen. Blaasinfecties: Deze komen veelvuldig voor en ook hiervoor wordt aangeraden  om een paar dagen lang een glas lauwwarm water met twee eetlepels honing en een theelepeltje kaneelpoeder in te nemen. Binnen de kortste keren zijn die vervelende blaasbacillen vernietigd. Cholesterol: Twee eetlepels honing en drie theelepels kaneelpoeder gemengd in theewater, werden aan een cholesterol patiënt gegeven, en men ontdekte dat het cholersterol niveau in het bloed, binnen de twee uur tien procent minder was. Als je dit drie keer daags doet, (bron weekly World News) kan een chronisch teveel aan Cholesterol in je lichaam binnen de kortste keren tot het verleden behoren. Verkoudheid: Degenen die lijden aan gewone of ernstige verkoudheid kunnen dagelijks, gedurende drie dagen, een lepel lauwwarme honig innemen met een kwartlepel kaneelpoeder. Dit proces zal de meeste chronische hoest en verkoudheid genezen, en de sinussen cleanen. Maag van streek: Honing ingenomen met kaneelpoeder geneest maagpijn en doet een  maagzweer als sneeuw voor de zon verdwijnen. Indigestie: Kaneelpoeder gestrooid op twee theelepels honing en ingenomen voor het eten, verlicht zuurbranden en verteert de zwaarste maaltijden. Griep: Honing met kaneel is ook heel goed ter bestrijding van griep (infuenza), doodt de bacillen en binnen de kortste keren ben je weer opgeknapt. Ouderdom: Blijf kwiek door dagelijks aan groene thee wat honing en kaneelpoeder toe te voegen en hiervan twee kopjes te drinken. Huidinfecties: Breng honing en kaneelpoeder in gelijke delen aan op de aangetaste plekken, het geneest eczeem, ringvorm en alle andere soorten huidinfecties. Gewichtsverlies: Drink dagelijks 's morgens een half uur voor het ontbijt op een lege maag en 's nachts voor het slapen gaan, honing en kaneel in een kop kokend water; bij het drinken wel wat laten afkoelen! Bij regelmatig gebruik, reduceert het gewicht van zelfs de meest dikke persoon. Het regelmatig drinken van dit mengsel houdt het vet tegen zich op te bouwen in het lichaam, zelfs als de persoon een dieet met een hoog aantal calorieën tot zich neemt. Vermoeidheid: Recente studies laten zien dat de suiker in honing eerder behulpzaam dan nadelig is voor de sterkte van het lichaam. Oudere mensen die honing en kaneel in gelijke delen innemen, zijn alerter en flexibeler. De Engelse wetenschapper Dr. Milton heeft hiernaar onderzoek gedaan en zegt dat een halve eetlepel honing, besprenkeld met kaneelpoeder in een glas water dagelijks ingenomen zo tegen 3 uur in de middag de afgenomen lichaamsvitaliteit van de oudere weer doet toenemen tot het ochtendniveau. Puistjes: Maak een pasta van drie eetlepels honing en een theelepel kaneelpoeder. Breng dit aan op de puistjes voordat je gaat slapen en was het de volgende dag met warm water af. Doe dit dagelijks gedurende minstens twee weken, het verwijdert de puistjes vanaf de wortel! Gasvorming: Volgens onderzoeken in India en Japan is gebleken dat als honing met kaneelpoeder wordt ingenomen, de maag vrij wordt van gassen. Slechte adem: Vroeger in de missie in Zuid Amerika poetste we onze tanden nog niet met tandpasa, maar voor een frisse adem deden we onze mond gorgelen met een glas heet water waaraan toegevoegd een theelepeltje honing en kaneelpoeder. Gehoorverlies: Neem dagelijks 's morgens en 's avonds honing en kaneelpoeder, in gelijke delen, het herstelt het gehoor. Honing is het enigste voedsel op onze planeet wat niet zal bederven en die de wetenschap niet kan namaken. De honing kan wel krstalliseren, maar als je ze dan  au bain-marie verhit komt de natuurlijke vorm weer terug. Laat honing nooit koken en plaats het ook nooit in een magnetron. Bij een te hoge verhitting worden de enzymen in de honing vernietigd; vandaar!





    17-03-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 3
    >> Reageer (0)
    16-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geloofsweetjes en ander kerkelijk nieuws
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vaak weten we als katholiek weinig over eenvoudige geloofskwesties of zaken die er verband mee houden. Veel katholieken uit Nederland bezoeken de Duitse bedevaartsplaats Kevelaer, maar als je vraagt wat daar in het verleden allemaal gebeurd is en waarom deze plaats een oord van mariaverering geworden is blijven velen het antwoord schuldig. Gisteren stelde ik hier tijdens het noenmaal de vraag aan mijn medebroeders en zusters hoe het nu mogelijk is dat kerstmis altijd op 25 december valt en de Pasen op wisselende dagen. Het goede antwoord kreeg ik van zuster Dorothea en de rest van mijn confraters kwamen met verhalen die volledig uit de duim gezogen waren. Hoe het nu allemaal wel precies in elkaar steekt leest u hier op de ingevoegde staatjes. Sluiting Kerken: Wereldwijd is onderhand bekend dat hier binnen het rivierengebied een twintigtal Roomkatholieke kerken in 2015 gesloten worden. Grote belangstelling voor deze gebouwen is er vanuit de oliestaatjes Dubai, Qatar en Bahrain. Deze emiraten zijn Nederland gunstig gezind en om de bouw hier ter lande weer een nieuwe impuls te geven wil men deze gebouwen opkopen en om laten bouwen tot moskee. Hun oog is ook gevallen op onze sportwereld en enkele Nederlandse topclubs zijn benaderd om deel te nemen aan een voetbal supercompetitie met allerlei toppclubs uit de hele wereld. De sheiks daar uit die landen gooien er bakken met geld tegenaan om hun doel in deze te bereiken en ik denk dat ze binnen een kort tijdsbestek dit voor elkaar krijgen. Hier uit deze nieuwe wijk hier in Angeren zijn al diverse klachten bij de gemeente binnengekomen van mensen die in de Gods zij de vroegte door hanengekraai wakker werden. Verontrust hoeven deze personen geenszins te zijn, want als straks de kerktoren van de Sint Bavo omgebouwd is tot een mooie het landschap sierende minaret wordt het slapende Angeren opgewekt om zich tot Mekka te keren en krijgen we hier eindelijk ook weer eens wat nieuw leven in de brouwerij.







                   

    16-03-2013 om 15:25 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 3
    >> Reageer (0)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    wilfried1
    www.bloggen.be/wilfrie
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs