Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
25-04-2013
GEKOOKTE VIS
Nederland is een echt waterland en dat houdt in dat er niet alleen op onze rivieren en zee gevaren wordt, maar ook worden de wateren bevist en niet te vergeten is Nederland ook een land met veel watersporters. Als kloosterkok houd ik me meer bezig met wat voor soort vis we op onze wekelijkse 'vastendag' op vrijdag op tafel moeten brengen en deze keer wil ik het hebben over gekookte vis. De meeste vissoorten kunnen we in hun geheel koken. maar niet alles van dat visje kan geserveerd worden. Bij het klaarmaken van vis heb ik altijd de benodigde attributen bij de hand en dat zijn een snijplank, een glazen bak, een afruimbakje, een vlijmscherp mes en niet te vergeten een paar keukenhandschoenen. Gaan we de gekookte vis ontvellen, dan werken we van kop naar staart, we draaien het visje even om en doen hetzelfde met de andere kant, kop staart en rugvinnen zijn er in middels ook afgehaald. Met onze duimen drukken we het visvlees van de graat en dan gaan we een visschotel opmaken. De kunst is om de vis zo gaaf mogelijk op tafel te brengen. Je kunt een grote visschotel maken, maar ook een schoteltje van persoon tot persoon met daaromheen bijv. wat aardappelpuree, worteltjes, erwtjes of dies wat meer; je kunt er verschillende sausjes bij gebruiken en niets is te gek om bij te voegen; veelal wordt bij gekookte vis een mosterdsaus gebruikt. Hoe kook je die vis nu? Breng in een grote pan zoveel water aan de kook, dat de vis er precies onder ligt. Reken voor elke liter water op 2 afgestreken eetlepels zout, voeg er wat laurier, tijm, peperkorrels, wat tuinkruiden, een worteltje, wat prei en een schijfje citroen en een scheutje azijn bij. Trek de gebruikte kruiden in het water af, laat het even koken en zeef dan het geheel. Leg de vis in het gezeefde vocht, breng deze opnieuw aan de kook en houd naar gelang de dikte van de vis een kooktijd aan van 5 tot 10 minuten. Probeer of de vinnen gemakkelijk loslaten, hetgeen een teken is, dat de vis helemaal gaar is en schep de vis met een schuimspaan voorzichtig uit de pan. Leg vissoorten, die aan weerszijden verschillend gekleurd zijn, en dan heb ik het over schol, bot, tarbot, griet enz, altijd met de lichtste kant naar boven op de visschotel. Garneer de schotel, desgewenst, met een toefje peterselie. Gewenst is het ook om het visvlees wat harder te maken altijd wat azijn aan het kookwater toe te voegen en dit niet na te laten! Kooktijden voor verschillende vissoorten: Wijting, schelvis en kabeljauw: 3 à 6 minuten. Snoekbaars, grote bot en schol: 4 à 8 minuten. Tarbot, griet en heilbot: plm. 10 minuten. Tong, visfilets, waterbaars: 3 à 6 minuten. Zalm, forel, zeelt, karper, snoek: 8 à 10 minuten. Gepocheerde vis: Het pocheren van vis is eigenlijk een betere bereidingswijze dan koken. Breng in een grote pan zoveel water aan de kook, dat de vis net onder dit water staat. We gebruiken dezelfde hoeveelheid zout en kruiden als bij het koken. Ook het scheutje azijn niet vergeten! Alles gaat hetzelfde verder als bij koken, maar in feite laat je bij de ,tweede kook' de vis niet koken, maar broei je ze als het ware gaar door het water tegen het kookpunt aan te houden, maar niet laten pruttelen. Wil je een vis mooi gaaf op tafel brengen, dan is pocheren de ideale bereidingswijze daarvoor! In veel restaurants brengt men gekookte of gepocheerde vis in zijn geheel op tafel. Hier in het klooster doe ik dat bij deze wat op leeftijd zijnde communiteit niet. Een graatje in de keel is niet prettig en al voortijds naar Petrus te gaan, daar hebben oze confraters en eerwaarde zusters het hier in dit klooster nog te goed voor; dat gun ik mijn lieve oudjes zeker niet! We kunnen als particulier vis verder ook nog stoven, grillen en bakken. Het roken van vis gebeurt meestal in rokerijen en eist een specifieke kennis, die moeilijk onder de knie te krijgen is en op die rooklucht van die smeulende krullen is men in een dichtbevolkte buurt, denk ik, niet gesteld.
Vergroot het onderschrift even om de levenswijze van dit visje te lezen!
Kabeljauw met ui-puree
25-04-2013 om 20:29
geschreven door Broeder Everard
In de meeste katholieke kerken is er vandaag gebeden dat we toch veel jonge mensen mogen begeleiden tot het priesterschap, het diakonaat of gewone mensen mogen beroeren tot een aan God gewijd leven. Vroeger werd op roepingenzondag uitsluitend de nadruk gelegd op het priesterschap, maar helaas vinden we in deze tijd weinig jongeren die zich daartoe geroepen voelen. Veel Godsvruchtige mensen, vnl. ouderen, helpen in de parochies de priesters nog wel met de gewone vieringen. In vele streken in Nederland worden binnenkort kerken gesloten, omdat de bezoeken teruggelopen zijn en de parochies noodlijdend geworden zijn, omdat ook de bijdragen hard achteruitgelopen zijn. Onze protestantse medebroeders weten zich op dat gebied beter te redden en van kerksluitingen van hun zijde is me niets bekend. In deze economische slechte tijd, waarbij velen werkeloos zijn of binnenkort worden, ligt er voor ons katholieken die het nog wel goed hebben de taak te wachten die ons oproept onze medebroeders te steunen en met alle middelen op de been te houden. Als we daaraan gehoor geven, zijn we op de goede weg en van daaruit kunnen we een nieuwe toekomst voor de katholieke kerk opbouwen, die ook onze jongeren aanspreekt en mogelijk zal een nieuwe aanpak ook de mensen van deze tijd inspireren tot solidariteit en meer geloofsbewustzijn dat automatisch ook weer leidt tot meer kerkbezoek.
21-04-2013 om 21:51
geschreven door Broeder Everard
In de nacht van dinsdag op woensdag 17 april 2013 kwam in zorgcentum Zuiderhout in het Brabantse Teteringen op 77-jarige leeftijd de oud-bisschop van Breda Tiny Muskens te overlijden. Een tijdlang was hij missiebisschop in Indonesië, daarna bekleedde hij een seculaire functie in Rome en in 1994 werd hij aangesteld om het Bisdom Breda te gaan besturen. Zijn wapenspreuk was Shalom dat Vrede betekent. Eerlijk gezegd was Tiny Muskens,, evenals oud-bisschop van Den Bosch Mgr. Beckers, een priester naar mijn hart. Het was een eenvoudige man met een heel warm gevoel die zelfs bij de meest ongelovige en niet katholiek bewondering afdwong door zijn menselijke benadering van allerlei stringente voorschriften en bepalingen door de kerkleiders opgesteld, warvan sommige tot grote strijd geleid hebben. Tiny Muskens was een groot voorstander om ook niet-celibatairen tot priester te wijden, waarop door hem grote nadruk werd gelegd op oudere gehuwde sociaal ingestelde personen. Geen enkel bezwaar zag hij, om geslachtsziektes uit te sluiten, in het gebruik van voorbehoedsmiddelen, zoals b.v. het condoom. Grote onzin vond hij ook het boerkaverbod en of de mensen nu God of Allah in een adem noemden vond hij helemaal niet absurd. Vermeldenswaard: Vroeger was oud-premier Piet de Jong marineofficier en aan boord van onze marineschepen huisden allerlei mensen met een verschillend geloof en toch gedoogden ze elkaar en was het onder zijn gezag één opererende eenheid van verdraagzaamheid. Tiny Muskens heeft zijn geloof ook altijd goed en vreedzaam uit weten te dragen binnen een gemèleerde groep van vele andersdenkenden.Tijdens zijn bisschopsperiode in Breda, die duurde van 1994 tot 2008, heeft hij zich gemanifesteerd als een hele goede bisschop en vooral de armen in zijn bisdom droeg hij een warm hart toe. Voor de tv heeft hij ooit gezegd dat als je, als arme drommel, van honger vergaat, dan is het niet zondig om een brood te stelen. Voor ereburger van de stad Breda Tiny Muskens is er op dinsdag 23 april om 11 uur een uitvaartdienst in de H. Antoniuskathedraal van zijn voormalig bisdom, waarna deze geliefde bischop in alle rust bijgezet zal worden in het familiegraf van de Muskens te Elshout.
17-04-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Als we een kipgerecht gaan bereiden, ga dan zo'n kip halen bij een zaak, waarvan u weet dat ze daar prima spul verkopen. Vroeger hadden we zelf kippen, die overdag buiten liepen te scharrelen, bijgevoerd werden ze met kippenvoer met veel maïs er doorheen en tegen zessen in de avond togen ze allemaal op roest en 's nachts zaten ze in een houten lux kippenhok naast elkaar op stok om uit te rusten. Bij deze 40 kippen hadden we één haan lopen die de zaak in toom hield en 's morgens altijd om kwart voor zes begon te kraaien om ons in herinnering te brengen dat we op moesten staan om tijdig aanwezig te zijn in onze kloosterkerk voor het bidden van het eerste dagelijkse tijdengebed de Priem (Primam in het latijn wat betekent eerste gebed). Het slachten van dieren vond plaats op onze eigen kloosterboerderij. Zo begin jaren zestig mochten we zelf niet meer slachten en zo langzamerhand verdween ook onze boerderij, die afgebroken werd en met de uitgestrekte landbouwgronden verkocht werden aan een groot bouwbedrijf. Poeliersbedrijven zijn er weliswaar ook niet meer in overvloed, maar is er een in uw buurt, haal daar dat geslachte kippetje of haantje vandaan ter bereiding in uw keuken. In Vlaanderen gelden nog niet zulke strenge slachtwetten als in Nederland en vooral in West-Vlaanderen zijn er nog veel pluimveehouders met scharrelkippen en ook particulieren die wat kippetjes rondom hun erf of huis hebben lopen. Ik wens al mijn lezers een fijn weekend en als ik zo naar buiten kijk, gaan we de goede kant op en kunnen we genieten van een mild lentezonnetje die ons weer wat opfleurt.
13-04-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Koriandrum Sativum, Ketoembar of wantsenkruid en dan hebben we het over koriander. Alle delen van de korianderplant zijn eetbaar en daarmee bedoel ik de gedroogde zaden die heel of in poedervorm in de keuken gebruikt kunnen worden; ook de verse of gedroogde bladeren van de plant zijn te verwerken. Men kan het eten als groente, versnipperen boven klaargemaakte schotels en er zijn landen waar men er zelfs thee van zet. Een erg aangename lucht heeft koriander direct niet, maar toch is het een kruidensoort die onmisbaar is in allerlei Oosterse gerechten, gebruikt wordt het tevens bij wild-enwildsoepen, rode bietjes marinades en afhaalgerechten. Ook in speculaaskruiden is koriander verwerkt. Bij gepocheerde vis dien je altijd wat korianderblad te gebruiken. Sommige mensen vinden koriander niet lekker, vanwege de wat muffige geur, anderen proeven een zeepsmaak en een derde zegt dat het naar peterselie smaakt. In België wordt het als gruut (kruidenmengsel) zelfs gebruikt bij de bereiding van witbier. Met Koriander is het zo gesteld: "You love it or You hate it!" Heilzame krachten: Bekend is dat Koriander een goede invloed heeft bij mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel en ook bij personen die veel last van maagzuur hebben is Koriander in elke vorm klaargemaakt een goed hulpmiddel om het hinderlijk gevoel wat te verlichten en/of weg te werken. Bij griep en zware neusverkoudheid schijnt Koriander ook al goed te wezen. Dus zo'n fluitje witbier van onze zuiderburen is niet te versmaden! De meeste koriander betrekken we uit landen van het Midden-Oosten en uit landen rondom het Middellandse Zeegebied. In India en China worden de bladeren van de koriander gekauwd in de overtuiging dat men dan gespaard blijft van veel ziektes. De oude Egyptenaren gebruikte tezamen met veel andere kruidensoorten Koriander als mengseltje om de lichamen van de overledenen te balsemen. Alles bij elkaar kunnen we spreken dat Koriander een onmisbare kruidensoort is die in geen huishouding en/of huisapotheek mag ontbreken.
11-04-2013 om 15:15
geschreven door Broeder Everard
Ook in het klooster heb je tegenwoordig niet veel keuze meer als het om eten en drinken gaat. Vroeger hadden we grote landerijen, een eigen boerderij en grote voorraadcellen, waarin we alles lange tijd konden bewaren. Je wist wat je at en dat kun je tegenwoordig ondanks de overvolle winkels niet meer zeggen. Veel producten komen uit het buitenland en al die geopende handelssluizen van elders vallen moeilijk te controleren. Je hoort zo links en rechts wel eens wat. Pas hadden we producten die besmet waren met allerlei bacteriën en op TV hoorde ik dat er in Spanje spiervezels van honden in tomatenpuree verwerkt waren, bekend zijn tevens plofkippen uit mega-pluimveebedrijven die slecht van kwaliteit zijn, van tonijn in blik, waarin ook dolfijnenvlees verwerkt was en wat dus voor de gezondheid niet gevaarlijk is, maar wel duidt op oneerlijkheid in de handel, was die verwerking van paardenvlees in rundvleesproducten. Gelukkig zijn we hier in het klooster erg kwaliteitsbewust en zuster Mary die samen met broeder Gerardus zorgt voor de bevoorrading weten alles over eet-en drinkwaren en weten wat ze in huis halen. Vandaag heb ik een visschotel staan voor een doorsnee gezin dat tegenwoordig meestal bestaat uit vier personen en ik denk, als u dit gerecht klaar weet te maken, iedereen aan tafel er echt van genieten kan. Forelkwekerijen zijn er tegenwoordig in elke provincie wel gemiddeld een drietal en adviseren doe ik u daar het hoofdproduct voor deze maaltrijd van te betrekken.
08-04-2013 om 12:47
geschreven door Broeder Everard
Het is van oorsprong een Italiaans gerecht en om het u gemakkelijk te maken, heb ik het recept en enkele ingrediënten voor u afgebeeld. De Pijnboompitten zijn afkomstig van een boom die we vroeger de mastboom noemde. In Breda is een aangrenzend bos naar deze boom genoemd. In pijnboompitten zitten veel vitamines en eiwitten. Tegenwoordig worden pijnboompitten veelal verwerkt in salades en maaltijden en de vraag is groot en het aanbod hier in Nederland klein. We betrekken daarom ook pijnboomvruchten uit andere Europese en zelfs Aziatische landen en bij laatstgenoemde locaties is het toch oppassen geblazen. Of het door bespuiting van bomen komt is me niet bekend, maar wat ik wel weet is dat sommige mensen vooral van buitenlandse pijnboompitten het zogenaamde pijnboompittensyndroom kunnen krijgen. Het is een soort voedselallergie, waarvan je geruime tijd last kunt hebben door wekenlang een bittere metaalachtige smaak over te houden die de etenszin een hele poos kan afsluiten. Aan de groenteman of super-chef moet je absoluut vragen waar vandaan men die pijnboompitten betrekt. Genoemd in een van de voedselrubrieken noemt men het merk 'Pinus Armandii' als mogelijke boosdoener van voornoemd syndroom. Kortom; stellen kunnen we dat alle pijnboompitten uit Europese landen veilig zijn en alles wat van verderop komt, daar moet men mee oppassen! Gorgonzola is de bekende blauwschimmelkaas uit Noord-Italië. Ik zou zo zeggen: ,,Haal de ingrediënten in huis en maak dit gerecht klaar!"
05-04-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In Frankrijk was er eens een beroemde kok en zijn naam was Fernand Point. De Oude Fernand heb ik persoonlijk nog gekend toen ik als kloosterkok een tijdje werkzaam was in een Waals klooster van de Benedictijnen te Chevetogne. Hij was twintig jaar ouder dan ik en als deze beroemde maitre de cuisine nog leeft is hij nu 100 jaar oud. Ongelooflijk wat Fernand in zijn keukenleven allemaal gepresteerd heeft. Met de paasdagen hadden we veel bezoek en als je voor een honderdtal mensen moet koken met slechts één keukenhulp, dan leg je het bijltje er gauw bij neer. We hebben het paasdiner van gisteren en vandaag dan ook betrokken van een cateringbedrijf uit deze omgeving. Vandaag Tweede Paasdag kon ik het toch niet laten en vanmorgen in alle vroegte heb ik een negental taarten bereid volgens een recept van Fernand Point. Vanavond bij de koffie krijgt iedereen een stukje Gâteau Marjolaine en ik denk dat onze gasten dit echt zullen appreciëren.
Met moderne koeling de rusttemperatuur wat ingekort
01-04-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op Witte Donderdag gedenken we de maaltijd van Jezus met zijn leerlingen op de vooravond voor zijn gevangenneming en dood aan het kruis. De naam Witte Donderdag heeft te maken met de liturgische kleur wit waarmee op die dag al eeuwenlang binnen de katholieke kerk de kruisbeelden bedekt werden. In Duitsland heet Witte Donderdag Gründonnerstag. Het woord grün is afgeleid van het woord gronan wat grienen betekent. Daarmee werden de tranen van de bekeerlingen en boetelingen bedoeld die gekleed in witte gewaden werden opgenomen binnen de geloofsgemeenschap. Tijdens het laatste avondmaal van de Heer Jezus stelt hij zich op als dienaar van zijn leerlingen. Hij verdeelt aan de eettafel het brood en schenkt de wijn uit met de woorden: ,,Blijf dit ook doen als ik niet meer lijvig in jullie midden bent, op deze manier gedenken jullie deze dag en weet dat ik altijd spriritueel jullie blijft begeleiden!"Als volgelingen van de Heer doen wij binnen de katholieke kerk dagelijks deze handeling herhalen tijdens de concecratie (de verandering van brood en wijn in het lichaam van Christus) in de Heilige Mis. Tijdens het avondmaal waste de Heer ook de voeten van zijn leerlingen, waarmee hij symbolisch als het ware te kennen gaf dat baas en knecht, of wat voor hooggeplaatst persoon ook, even belangrijk zijn en we allemaal dienstbaar tot elkander moeten wezen. Goede Vrijdag: Jezus werd gevangen genomen, omdat hij opkwam voor de mensen in nood en machtsmisbruik en schijnheiligheid veroordeelde. Door solidair te zijn met de ontrechten stierf hij de kruisdood. Alle mensen van goede wil moeten proberen goed voor elkaar te zijn en evenals Jezus strijden tegen het onrecht; ook dan zal voor hen het kruis de betekenis krijgen van een bloeiende levensboom die vele vruchten zal afwerpen. Paaszaterdag en de vroege Paaswake: Nadat de Heer is heengegaan gaan we over naar de Paaswake, waarbij in deze viering lijden en dood samenkomen en we in een duistere kerk langzaamaan overgaan tot nieuw leven waarbij nieuwe Christenen gedoopt worden en de ontstoken paaskaars weer licht in de duisternis brengt. Hoogfeest van Pasen: Het is binnen de Christelijke wereld het grootste kerkelijk gebeuren, want zonder deze gebeurtenis was er geen eeuwig leven geweest en ons geloof in een hiernamaals zinloos. Het is de dag dat de Heer Jezus uit het graf is verrezen. Het is echt een vreugdevolle gedenkdag voor de hele christenheid. Namens de gehele gemeenschap hier wens ik u allen een zinvolle Witte Donderdag, een gedenkvolle Goede Vrijdag en een Zalig Paasfeest!
27-03-2013 om 19:14
geschreven door Broeder Everard
Dominica in Palmis: Op een ezel trok Jezus Jeruzalem binnen. Geenszins had hij de bedoeling om zich te laten huldigen. In feite had hij uitsluitend de intentie om predikend rond te gaan en hij verkondigde een boodschap om de Tien Geboden die Mozes ooit op de berg Horeb in de Sinaïwoestijn vanuit de hemel ontvangen had na te leven, solidair met elkaar te wezen en in liefde en vrede te leven. De evangelist Johannes De Doper, Jezus voorganger, had dit hemels bericht ook al in een eerder stadium verkondigd. Door zijn prediking had de Heer Jezus ongemerkt veel aanhangers verzameld en te merken was dit toen hij Jeruzalem binnentrok en plotseling een steeds groter wordende menigte hem als de nieuwe koning van de Joden bejubelde. Met zo'n volksmenigte kun je alle kanten op en zoals het vaak gaat is het vandaag hosanna en morgen requiem.In de loop van 's Heren laatste levensdagen zie je een hele omslag die tot gevolg heeft dat ons aller Heer Jezus die vandaag door de samengestroomde menigte bejubeld werd vijf dagen later uiteindelijk volgens de volkswens de kruisdood sterft.
23-03-2013 om 14:55
geschreven door Broeder Everard
Te maken hebben we dit jaar met een koude maartmaand en een hele smerige oostenwind die onprettig op je af komt en zorgt dat je al gauw een paar dagen met een beginnend griepje en wat koorts noodgedwongen het bed op moet zoeken. Weer wat opgeknapt lig je vaak op de bank in de woonkamer om te genieten van een stukje op televisie. Hier in het klooster is sinds de intrede van zuster Christina de schaatssport erg in trek. Vroeger was zij een bekende schaatsster en zelfs de paters en broeders die meestal naar het voetbal keken heeft ze zo enthousiast gemaakt dat hier de schaatssport nummer 1 geworden is. Gereden op de Olympische IJsbaan in het Russische Sotsji worden de wereldkampioenschappen afstanden en door Ireen Wüst werden al twee gouden plakken binnengehaald. Morgen op de 1000 meter is Ireen die momenteel in topvorm verkeert ook favoriet en mogelijk gaat ze hierbij een derde gouden plak veroveren. Iedereen zit nu te kijken naar de 5 kilometer heren en we hebben hele hoge verwachtingen en mogelijk staan er straks wel drie Hollanders op het ereschavot. Inmiddels ben ik hier in de keuken bezig met het bereiden van kroketten en nu op deze vrijdag in de vasten mogen we geen vlees eten en daarom heb ik deze vervangen door allerlei groentes. Wat smaakt er als snackje lekkerder dan een verse kroket? Je kunt ze altijd serveren tot in de morgen met wat fruit erbij aantoe. Zo'n broodje kroket is op reis en aangemeerd om benzine te tanken, zeker met dit koude weer, niet te versmaden en kijkend naar het schaatsen en vanavond om half negen naar het Nederlandse voetbalelftal tegen Estland een heerlijk tussendoortje om van te genieten. Ik heb een receptje voor u staan voor 4 personen en omdat in de meeste huiskamers de kloosterregels niet tellen mag u als u 'niet katholiek' bent van ons rustig een stukje vlees in uw kroketten stoppen. Ik wens u allemaal nog een fijne namiddag en avond en tot een volgende keer maar weer!
22-03-2013 om 19:33
geschreven door Broeder Everard
Honing met kaneel: Voor eeuwen geleden waren we hier in het klooster er al achter dat een mengsel van honing en kaneel preventief werkt tegen allerlei ziekten en zelfs een goed geneesmiddel is om je van bepaalde kwalen af te helpen. Honing is ook een middel dat zonder enige bijwerking gebruikt kan worden door diabetes patiënten. Immuunsysteem: Het dagelijks gebruik van honing en kaneelpoeder versterkt het immuunstelsel en beschermt het lichaam tegen bacteriële en virale aanvallen. In honing zitten namelijk heel veel vitamines en mineralen die overal in kruiden en groentes e.a. ook te vinden zijn, maar niet in die specifieke mate dan in honing. Een constant gebruik van honing versterkt de witte bloedlichaampjes waardoor ze beter in staat zijn om te vechten tegen schadelijke bacteriën en virale ziektes die ons bedreigen. Hartkwalen: maak een pasta van honing en kaneelpoeder, doe dat op brood in plaats van iets anders en eet het regelmatig als ontbijt. Het vermindert de cholesterol in de slagaders en behoedt u voor een hartaanval. Voor degenen die ooit een hartaanval hebben gehad is het niet verkeerd om ook tot een dergelijk ontbijt of broodmaaltijd over te gaan waarbij bedoelde pasta uiterst preventief zijn werk doet en u mogelijk behoedt voor een volgende aanval. Regelmatig gebruik van deze maaltijd bevrijdt ouderen met minder flexibele slagaders en aderen van hun aandoening en werkt ook heilzaam bij ademnood en versterkt bovendien de hartslag. Kanker: Alleen het woord al is erg beladen en ben je er eenmaal mee behept dan kan een langdurige behandeling in het ziekenhuis mogelijk uitkomst brengen, maar het is een kwalijke volksziekte die men nog steeds niet onder de knie heeft. Als preventiemiddel is het niet verkeerd om dagelijks een eetlepel honing vermengd met wat kaneelpoeder in te nemen, het is een middel dat ook al zou u er geen baat bij hebben zeker niet schaadt en mogelijk uw kwaal wat verzacht. Artritis: Een onderzoek door de universiteit van Kopenhagen heeft uitgewezen dat het drinken van 's morgens en 's avonds van een kop heet water met twee lepels honing en een theelepeltje kaneel heel heilzaam zijn werk doet bij mensen die lijden aan chronische gewrichtsaandoening en er zijn in Denemarken gevallen bekend van artritis patiënten die weer volledig zonder pijn konden lopen of zich voortbewegen. Blaasinfecties: Deze komen veelvuldig voor en ook hiervoor wordt aangeraden om een paar dagen lang een glas lauwwarm water met twee eetlepels honing en een theelepeltje kaneelpoeder in te nemen. Binnen de kortste keren zijn die vervelende blaasbacillen vernietigd. Cholesterol: Twee eetlepels honing en drie theelepels kaneelpoeder gemengd in theewater, werden aan een cholesterol patiënt gegeven, en men ontdekte dat het cholersterol niveau in het bloed, binnen de twee uur tien procent minder was. Als je dit drie keer daags doet, (bron weekly World News) kan een chronisch teveel aan Cholesterol in je lichaam binnen de kortste keren tot het verleden behoren. Verkoudheid: Degenen die lijden aan gewone of ernstige verkoudheid kunnen dagelijks, gedurende drie dagen, een lepel lauwwarme honig innemen met een kwartlepel kaneelpoeder. Dit proces zal de meeste chronische hoest en verkoudheid genezen, en de sinussen cleanen. Maag van streek: Honing ingenomen met kaneelpoeder geneest maagpijn en doet een maagzweer als sneeuw voor de zon verdwijnen. Indigestie: Kaneelpoeder gestrooid op twee theelepels honing en ingenomen voor het eten, verlicht zuurbranden en verteert de zwaarste maaltijden. Griep: Honing met kaneel is ook heel goed ter bestrijding van griep (infuenza), doodt de bacillen en binnen de kortste keren ben je weer opgeknapt. Ouderdom: Blijf kwiek door dagelijks aan groene thee wat honing en kaneelpoeder toe te voegen en hiervan twee kopjes te drinken. Huidinfecties: Breng honing en kaneelpoeder in gelijke delen aan op de aangetaste plekken, het geneest eczeem, ringvorm en alle andere soorten huidinfecties. Gewichtsverlies: Drink dagelijks 's morgens een half uur voor het ontbijt op een lege maag en 's nachts voor het slapen gaan, honing en kaneel in een kop kokend water; bij het drinken wel wat laten afkoelen! Bij regelmatig gebruik, reduceert het gewicht van zelfs de meest dikke persoon. Het regelmatig drinken van dit mengsel houdt het vet tegen zich op te bouwen in het lichaam, zelfs als de persoon een dieet met een hoog aantal calorieën tot zich neemt. Vermoeidheid: Recente studies laten zien dat de suiker in honing eerder behulpzaam dan nadelig is voor de sterkte van het lichaam. Oudere mensen die honing en kaneel in gelijke delen innemen, zijn alerter en flexibeler. De Engelse wetenschapper Dr. Milton heeft hiernaar onderzoek gedaan en zegt dat een halve eetlepel honing, besprenkeld met kaneelpoeder in een glas water dagelijks ingenomen zo tegen 3 uur in de middag de afgenomen lichaamsvitaliteit van de oudere weer doet toenemen tot het ochtendniveau. Puistjes: Maak een pasta van drie eetlepels honing en een theelepel kaneelpoeder. Breng dit aan op de puistjes voordat je gaat slapen en was het de volgende dag met warm water af. Doe dit dagelijks gedurende minstens twee weken, het verwijdert de puistjes vanaf de wortel! Gasvorming: Volgens onderzoeken in India en Japan is gebleken dat als honing met kaneelpoeder wordt ingenomen, de maag vrij wordt van gassen. Slechte adem: Vroeger in de missie in Zuid Amerika poetste we onze tanden nog niet met tandpasa, maar voor een frisse adem deden we onze mond gorgelen met een glas heet water waaraan toegevoegd een theelepeltje honing en kaneelpoeder. Gehoorverlies: Neem dagelijks 's morgens en 's avonds honing en kaneelpoeder, in gelijke delen, het herstelt het gehoor. Honing is het enigste voedsel op onze planeet wat niet zal bederven en die de wetenschap niet kan namaken. De honing kan wel krstalliseren, maar als je ze dan au bain-marie verhit komt de natuurlijke vorm weer terug. Laat honing nooit koken en plaats het ook nooit in een magnetron. Bij een te hoge verhitting worden de enzymen in de honing vernietigd; vandaar!
17-03-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vaak weten we als katholiek weinig over eenvoudige geloofskwesties of zaken die er verband mee houden. Veel katholieken uit Nederland bezoeken de Duitse bedevaartsplaats Kevelaer, maar als je vraagt wat daar in het verleden allemaal gebeurd is en waarom deze plaats een oord van mariaverering geworden is blijven velen het antwoord schuldig. Gisteren stelde ik hier tijdens het noenmaal de vraag aan mijn medebroeders en zusters hoe het nu mogelijk is dat kerstmis altijd op 25 december valt en de Pasen op wisselende dagen. Het goede antwoord kreeg ik van zuster Dorothea en de rest van mijn confraters kwamen met verhalen die volledig uit de duim gezogen waren. Hoe het nu allemaal wel precies in elkaar steekt leest u hier op de ingevoegde staatjes. Sluiting Kerken: Wereldwijd is onderhand bekend dat hier binnen het rivierengebied een twintigtal Roomkatholieke kerken in 2015 gesloten worden. Grote belangstelling voor deze gebouwen is er vanuit de oliestaatjes Dubai, Qatar en Bahrain. Deze emiraten zijn Nederland gunstig gezind en om de bouw hier ter lande weer een nieuwe impuls te geven wil men deze gebouwen opkopen en om laten bouwen tot moskee. Hun oog is ook gevallen op onze sportwereld en enkele Nederlandse topclubs zijn benaderd om deel te nemen aan een voetbal supercompetitie met allerlei toppclubs uit de hele wereld. De sheiks daar uit die landen gooien er bakken met geld tegenaan om hun doel in deze te bereiken en ik denk dat ze binnen een kort tijdsbestek dit voor elkaar krijgen. Hier uit deze nieuwe wijk hier in Angeren zijn al diverse klachten bij de gemeente binnengekomen van mensen die in de Gods zij de vroegte door hanengekraai wakker werden. Verontrust hoeven deze personen geenszins te zijn, want als straks de kerktoren van de Sint Bavo omgebouwd is tot een mooie het landschap sierende minaret wordt het slapende Angeren opgewekt om zich tot Mekka te keren en krijgen we hier eindelijk ook weer eens wat nieuw leven in de brouwerij.
16-03-2013 om 15:25
geschreven door Broeder Everard
Afgelopen dinsdagmiddag gingen de kardinalen in conclaaf en kennelijk heeft de spirituele gave van de Heilge Geest goed zijn werk gedaan, want na een paar keer zwarte rook was het gisterenavond omstreeks half zeven dat er witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel kwam en de klokken van de Sint Pieter begonnen te luiden ten teken dat er een nieuwe paus gekozen was. Binnen de kortste keren was het St. Pietersplein volgelopen en goed 2 uur later verscheen de nieuwe paus op het balkon van de Sint Pieter. Na de aankondiging van de oudste deken-kardinaal: ,,Habemus Papam, de naam van de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio en de gekozen pausnaam Franciscus I", was het even muisstil op het St. Pietersplein. Iedereen had kennelijk een andere paus verwacht, maar de sonore stilte werd verbroken toen de nieuwe paus de menigte toesprak met de woorden: Goede avond allemaal, even kort zich voorstelde en toen gezamenlijk met de enthousiaste kudde het onze Vader en Weesgegroet ging bidden. Wat we van deze paus weten is dat hij tot de orde der Jezuïeten behoort (stichter in 1534 Ignatius van Loyola) De Jezuïeten staan bekend als de bewakers van het geloof en alle Jezuiëten hebben in de regel een of twee doctorsgraden. Onze nieuwe paus heeft er zelfs drie. Hij is afgestudeerd in de Wijsbegeerte, de Godsgeleerdheid en bezit ook een graad in de leer der scheikunde. Hij noemt zich naar de stichter van de orde der Benedictijnen Franciscus van Assisi, een heilige die geboren was uit een rijke familie, maar zich als monnik en kluizenaar zich nadien terugggetrokken heeft en veel goeds verricht heeft onder de mensheid uit de 13de eeuw. Ook de nieuwe paus Franciscus I is een eenvoudige man, die in Argentinié op een flatje woonde en zich per bus en te voet bewoog. Hij kookte zelf elke dag zijn potje en daarom draag ik als broeder kok hier in dit klooster 'De Pauw' hem vanzelfsprekend een extra warm hart toe. Moge de nieuwe plaatsbekleder van ons aller Heer de kracht bezitten om in deze gistende tijd de kudde van gelovigen en alle goedwillende mensen op een heilzame manier te leiden!
Voordat ze in conclaaf gaan leggen de kardinalen een eerlijkheidseed af Conclaaf wordt gehouden in Sixtijnse Kapel Voortdurend grote menigtes op de been in afwachting gebeuren
Eerste zegen van paus Franciscus I
14-03-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Broeder Everard is na 14 dagen vasten drie kilo gewicht kwijt en als ik geen 5 centimeter gekrompen was zat ik nu met mijn lengte van 169 cm aan het goede gewicht. Eergisteren zijn er een paar confraters vanuit ons klooster te Clermond-Ferrand hier op visite gekomen en waar ze het vandaan gehaald hebben, kan ik u niet vertellen, maar meegebracht hebben ze een kistje tamme kastagnes en zonder veel woorden hoort hierbij die heerlijke lamsboutschotel met de dure benaming Gigot Brayaude d'Auvergne. Daar in Clermond-Ferrand zitten onze paters en broeders financieel nog niet aan de grond. Nog steeds is het klooster in het bezit van grote landerijen en de hele streek rondom het klooster is afhankelijk van wat daar allemaal van het land komt en ook niet te vergeten van die grote boerderij met meer dan 150 koeien en het dubbele aan kleinvee. Nee, die Fransen zijn slimmer dan wij en dat kunnen we ook van de Duitsers zeggen. Nederland heeft bijna alles verkocht aan het buitenland en daaronder moeten we dan verstaan een hoop van die 'geëmigreerde' tuinders en boeren die elders in de wereld een bedrijf opgezet hebben, van daaruit goedkoop kunnen leveren en wij bij onze slimme grootwinkelbedrijven die ook in hun bezit zijn tegen peperdure prijzen onze eetwaren en ook veel andere artikelen kunnen kopen. Uitgerekend heb ik dat grensbewoners ongeveer 10 miljard per jaar boodschappen meebrengen vanuit het buitenland en hier de 'tenten leegstaan'-, veel plaatselijke middenstanders failliet zijn en/of op het punt staan failliet verklaard te worden. Laten we met hulp van onze confraters uit het buitenland er nog maar goed van eten en eerlijk gezegd zie ik het met onze kerbestuurders ook nog wel zitten. Zo te zien aan hun posturen komen ze geenszins iets tekort; Onder elkaar zijn ze solidair, hetzelfde moeten onze kerkleiders en Christelijke politici ook doen met de kudde die ze bestieren, dan komt alles best weer op zijn pootjes terecht.
06-03-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger hadden we die meidoornbomen ook in de kloosterhof staan, maar van dat gedeelte hebben ze thans een parkeerplaats gemaakt; ook daar stonden een zestal meidoorns, maar die zijn in verband met klachten van de parkeerders door de gemeente weggehaald. De meidoorn komen we in grote polders langs 's heren straten en ook wel in grote tuinen tegen. Ze kunnen al vroeg in bloei staan (zie afbeelding). Je ziet ze als struik en ook als boom (zie inzet) en er bestaan veel soorten en varianten. Het hout van deze boom en struik is vrij hard. De meidoorn behoort tot de rozenfamilie. De grootste vijand van boom en struik is het zogenaamde bacterievuur dat bij veel boomsoorten zich kan voortdoen. Deze ziekte, die bladeren doet verdorren, uitlopers doen verschrompelen en bij vruchtbomen ook de vrucht aantast komt vaak voor bij een vochtigheidsgraad van boven de 60 en ontstaat bij broeierig weer, waarbij de temperatuur ver boven de twintig graden Celsius ligt. In de keuken wordt, in tegenstelling tot de farmaceutische industrie, weinig met bestanddelen van de meidoorn gewerkt. Verwerkt worden veel stoffen in producten die de bloedsomloop bevorderen, het cholesterolgehalte op peil houden en ook in tabletten die het hartritme regelen. Van de blaadjes wordt meidoornthee gemaakt en men zegt dat deze thee kalmerend werkt op iemands gemoed en uitstekend inwerkt op de regulaire werking van ons hart.
01-03-2013 om 14:24
geschreven door Broeder Everard
Op 11 februari schreef ik op dit blog al een stukje over het aftreden van onze Paus. Vandaag nam de Paus op het St. Pietersplein te Rome afscheid van zijn gelovigen. Over deze paus is veel negatiefs geschreven en vaak met aanhaling van andere pausen die in popularitet hoger stonden als Paus Benedictus XVI. De paus moet je zien als een directeur van een grote fabriek. Gaat het goed met zo'n fabriek, dan zijn de arbeiders en iedereen die met deze firma te maken heeft blij en deze tevredenheid wordt dan ook vaak toegescheven aan de goede leiding van de directie. Voordat deze paus in 2005 de kerk ging besturen zat het binnen de katholieke kerk met een hoop zaken fout en Paus Benedictus werd van alles en nog wat in de schoenen geschoven. Uiteindelijk zien we binnen de gewone maatschappij in deze crisistijd die al voor zes jaar terug is begonnen hetzelfde. Alles is nu volledig uit de hand gelopen en via, krant, radio, tv en internet krijgen we dagelijks namen van instellingen of personen te horen die daar debet aan zijn. We leven in een gistende tijd en ik hoop dat de bliksem die op 11 februari op het hoogste punt van het vaticaan insloeg niet de allerlaatste donder (waarschuwing) geweest is, die het einde der tijden aangekondigd heeft, een voorspelling zoals ik in 2008 ooit gelezen heb in een boek van de Amerikaanse ziener en evangelist Roland Weinand. Morgen neemt de Paus afscheid van zijn kardinalen en hierna gaat hij met emeritaat. We danken Paus Benedictus voor al het goede wat hij voor ons gedaan heeft en hopen dat hij nog lange jaren van zijn welverdiende pensioen mag genieten.
27-02-2013 om 16:47
geschreven door Broeder Everard
Iedere katholiek moest tijdens de vastentijd zich onthouden van het eten van wat minder spijzen dan normaal. At je 's morgens 4 sneden brood, dan deed je het tijdens de vasten elke morgen met een sneetje minder. Ook bij het warme eten nam je een schepje minder dan normaal of als het dagelijks de gewoonte was dat er een toetje op tafel kwam liet je dat de hele vasten achterwege. Kinderen onthielden zich van snoepen en bewaarden al die chocolaatjes en toffeetjes tot paaszaterdag en maakten het trommeltje pas los als de koster om 12 uur de paasklok geluid had. Op de vrijdag mocht er beslist geen vlees gegeten worden en dat werd zodanig doorgevoerd dat dit ook niet mocht op aswoensdag, de dag dat de vasten begon. Nadien werd er ook buiten de vasten het voor elke goede katholiek verplicht om op gewone vrijdagen buiten de vasten zich ook te onthouden van vlees en stond er elke vrijdag i.p.v. vlees vis op tafel. Zo heel moeilijk vond ik persoonlijk die vasten niet en mensen met zware arbeid konden bij mijnheer pastoor dispensatie aanvragen en hoefden niet te vasten. Ik heb voor vandaag een Frans schoteltje staan en of je nu havenarbeider of kantoorpik bent, en je wilt toch vasten houden, eet lekker van deze schotel en neem als toetje geen heel maar een half appeltje of peertje voor de dorst!
25-02-2013 om 20:40
geschreven door Broeder Everard
In vele stromingen en geloven ziet men op het einde der tijden een bode vanuit de 'hemel' komen die ons waarschuwt dat de aarde vergaat. In het Hindoeïsme is het de God Kalkin, die als ruiter op het witte paard plotseling komt opdagen als uit het niets. Bij de Islamieten is een zekere Iman Mahdi de aankondiger, bij het Jodendom is het in tegenstelling tot het Christendom die ook in de Messias (Verlosser) geloven de Joodse Messias die op het einde der tijden van de mensheid zich dan pas openbaart. Al deze voorspellingen zijn uit de Bijbel ook min of meer bekend en worden in vage bewoordingen aangegeven in het Boek der Openbaring. Op de laatste zondag van Pinksteren lezen we in hoofdstuk 24:15-35 het verhaal van de evangelist Matheus, die in prachtige bewoordingen en gelijkenissen deze eindtijd als volgt verwoordt: ,,Gelijk de bliksem uitschiet van het oosten en straalt tot in het westen, zó zal ook de komst van de Mensenzoon zijn. Waar het aas ook ligt daar verzamelen zich de gieren. En terstond na de ellende van die dagen zal de zon verduisterd worden en de maan zal haar licht niet meer geven en de sterren zullen van de hemel vallen en de krachten der Hemelen zullen geschokt worden. En dan zal het teken van de Mensenzoon aan de hemel verschijnen en dan zullen alle volksstammen der aarde weeklagen. En zij zullen de Mensenzoon zien komen op de wolken des hemels met grote macht en majesteit. En hij zal zijn engelen uitzenden met luid bazuingeschal, en zij zullen zijn uitverkorenen verzamelen van de vier windstreken van het ene uiterste van de hemel tot aan het andere. Leert van de vijgenboom deze gelijkenis: ,,Als zijn takken zacht worden, en de bladeren uitschieten, dan weet ge, dat de zomer nabij is:-zó ook, als gij dat alles ziet, weet dan, dat het vlak voor de deur staat!" Voorwaar ik zeg u, dit geslacht zal niet vergaan, voordat al deze dingen gebeuren. Hemel en aarde zullen vergaan, maar mijn woorden zullen niet vergaan. Roland Wijnand: Deze Amerikaanse schrijver en evangelist zegt dat de eindtijd begonnen is op 14 december 2008 en vanaf die periode de wereld overspoeld is met bepaalde mensen die eruit zien als een lam, maar spreken als een draak die klaarstaat om ons allemaal te verslinden. Als je al die voorspellingen leest en ze koppelt aan dit gistende tijdperk, waarin veel zaken niet door de beugel kunnen, het vele heelalgeweld dat leidt tot een totale klimaaatsverandering en de ronddolende horde van verkondigers van de Antichrist moet je wel heel dom en ongelovig zijn wil je al die huidige gebeurtenissen als onzin betitelen. In de geschiedenis van het bestaan van deze aarde is er veel natuurgeweld op ons afgekomen, hebben zon, maan, sterren, planeten en kometen steeds gezorgd voor natuurgeweld, waardoor er een nieuw tijdperk aanbrak. In de ijstijd b.v. werd deze aardkloot door weinig levende wezens bewoond en als er dan een meteoriet de aarde bedreigde en zich door de atmosfeer worstelde werden gebieden zo groot als heel Nederland veranderd in meren of rotsgebergten. Nu we met velen deze planeet bewonen kan heelalgeweld er wel toe leiden dat bepaalde streken uitgedund worden. Of de wereld hierdoor vergaat, dat weet niemand. Iedereen gelooft dat de wereld door een opperwezen geschapen is en zij die niet geloven houden het bij de oerknal die plotseling een aarde schiep, waarop leven mogelijk was. Zo'n zelfde oerknal kan er ook voor zorgen dat deze aardkloot vernietigd wordt en deze stelling kan geen enkele wetenschapper of ongelovige bestrijden.
23-02-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Nog heel weinig katholieken houden zich aan de vasten, maar toch was die ouderwetse vasten van vroeger een goed middel om wat overgewicht kwijt te raken. 60 Procent van de Hollanders en 50 procent van onze Belgische broeders en zusters zijn te zwaar en hoe je het ook keert of weert: ,,Ieder pondje gaat door het mondje"! Zwaar lichamelijk werk wordt nog maar bij enkele beroepen verricht en verder zijn het de machines en allerlei handige apparatuur dat ons verlost van zweet, bloed en tranen. Kortom de vastentijd gaat ons van overgewicht verlossen. Begin 's morgens met een goed ontbijt met ook wat vruchtensap, hierna geen tussendoortjes, ga lopend of met de fiets naar je werk, 's middags een warme maaltijd met veel verse groenten en fruit, niet te veel aardappeltjes en in plaats van vlees liever wat vis. De werkende mensen eten in de regel 's avonds warm en Piet de bouwvakker die de hele dag flink in beweging is geweest mag rustig wat meer eten dan zijn zuster Wilma die de hele dag op haar werk achter de computer heeft gezeten. Uit den boze is het om de hele avond tv te kijken en aldoor van allerlei snacks en nootjes naar binnen te werken. Piet mag na gedane arbeid rustig een pilsje drinken, en Wilma raad ik aan om na de koffietijd tijdens het journaal niets meer te gebruiken, maar er is niets op tegen om voor het zich ter ruste begeven als slaapmutsje een borreltje of wijntje in te nemen. Op mijn site staan veel recepten van vis en ditmaal heb ik voor u staan een recept van kabeljauwfilet en als we het over paprika hebben, dan schiet me te binnen wat we hier in het klooster ook wel eens doen met meloenen, sinaasappelen of citroenen. We hollen ze uit en vullen deze op. Ook hierbij raad ik aan dit niet te realiseren met spijzen die zwaar aanzetten, want anders gaan we de Amerikanen achterop die bijna allemaal te zwaar zijn en niet zoals hier gemiddeld 80 jaar oud worden.
19-02-2013 om 20:44
geschreven door Broeder Everard