Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
31-05-2013
2 heerlijke aperitiefjes om zelf te maken met ingrediënten uit de natuur
Afgelopen week was een beetje hectisch vandaar maar weinig gepost....maar deze 2 lekkere aperitiefjes wil ik je zeker niet onthouden. Voor iedereen haalbaar, niet moeilijk te maken en bovendien makkelijk te vinden.
Bij bovenstaand receptje moet ook nog 1 liter rode wijn worden toegevoegd.
Met de zon in zicht een heerlijk koel en wat ongewoon soepje....gemakkelijk op voorhand te maken wanneer je een groep mensen ontvangt.
Nodig :
- 8 middelgrote wortelen
- 2 peren
- 1 ajuin
- 2 soeplepels olijfolie
- 2 kippenbouillonblokjes
- geut room
- 1 bosje platte peterselie
- 3 soeplepels amandelschilfers
- zout, peper, paprikapoeder
- kummel (komijn)
Werkwijze:
Versnipper de ui, schil de peren en haal klokhuis eruit, snij ook de wortelen fijn. Doe alles in een microgolfovenkom en overgiet met de olijfolie.
Verkruimel er ook nog de 2 bouillonblokjes over. Doe het deksel op de kom en zet 5 minuten op 800 Watt in de microgolf. Roer dan door en zet terug met gesloten deksel nu 7 minuten op 800 Watt. Giet er dan kokend water bij ong. 1.5 liter (waterkoker) en kruid af met peper, zout, paprikapoeder en komijn. Voeg de geut room toe en meng en laat dan de soep afkoelen.
Rooster de amandelschilfers in een tefalpan en hak die fijn samen met de peterselie in de turbomax of turbochef.
Soepje ijskast koel serveren en in elk tasje bovenop een lepel peterselie-amandelschilfersmensel strooien.
Dit was ons voorgerechtje gisterenmiddag. Simpel maar toch ook een beetje feestelijk !
Nodig :
- 200 gr gerookte zalm
- 125 gr grijze garnalen
- 1 granny smith appel
- 2 witloofstronken
- enkele sprietjes bieslook
- peper, zout
- 3 soeplepels lightroom
- 1 soeplepel mayonaise
- sap van een halve citroen
- sap van een halve sinaasappel
Werkwijze :
Verwijder de buitenste blaadjes van het witloof en snij met behulp van het groentenmesje de harde kern uit het witloof. Snij dan het witloof in julienne. De appel schillen en klokhuis verwijderen, verder ook in julienne snijden (fijne blokjes). In de ruimtekom doe je de gesneden witloof en appelstukjes en hierbij meng je de garnalen, de fijngehakte bieslook. Kruid af met zout en peper en meng er dan het sap bij van de citroen en sinaasappel alsook de mayonaise en de lightroom.
Op ee bordje leg je nu een sneetje gerookte zalm en vul het met het bovenstaande mengsel. Rol de zalm op tot een hoorntje. En werk bordje af met 2 sprietjes bieslook, kerstomaat en wat komkommer of preischeutjes naar eigen smaak.
Heb al een keertje ananas gepresenteerd aan jullie maar nog niet in combinatie met de advocaatroom. En dat is toch wel super bij elkaar passend.
De ultradunne sneetjes ananas heb ik gesneden met de nieuwe Tupperware mandoline die sinds afgelopen week verkrijgbaar is....tenminste tijdelijk tot 30 juni. Een succes artikel kan ik je wel vertellen. Wil je die ook graag leren kennen laat het mij zeker weten.
Kan je er nog bij vertellen dat dit één van mijn dessertjes was van mijn verjaardagsmenu....mijn leeftijd ga ik er wel niet bij verklappen ;-)
Nodig :
- 1 ananas
- enkele blaadjes munt
- 250 gr platte kaas
- 2.5 dl room
- 100 gr witte suiker
- 3 flinke soeplepels advocaat
Werkwijze :
De ananas ontdoen van zijn schil met behulp van het koksmes. Overlangs doorsnijden en het middelste harde gedeelte eraf snijden. Dit gaat het beste door de ananas nog eens overlangs door te snijden. In totaal bekom je 4 grote stukken ananas. Nu hou je het bovenste stuk ananas goed vast en je gaat er mee over de mandoline op stand 3.
Voor de advocaatroom begin je met de slagroom samen met de suiker stijf te kloppen in de speedychef. Dan voeg je met behulp van de spatel de plattekaas toe en tenslotte de advocaat. Alles goed dooréén mengen.
Presenteren als een roos op een bordje door de ananasplakjes in het rond te leggen op een dessertbord en in het midden bovenop een deeltje advocaatroom te doen. Afwerken met muntblaadjes of zelfs met basilicumblaadjes of citroenmelisse kan ook.
Al dat gezeur over regen, wind en kou. Beter de keuken in trekken, in de buurt van een warme oven en wat lekkers op tafel toveren ! ;)))
Nodig voor deze heerlijke luchtige taart :
- 75 gr melkchocolade
- 150 gr gemalen amandelen
- 6 eierdooiers
- 6 eiwitten
- 150 gr suiker
- 100 gr zelfrijzende bloem
Voor de meringeboterroomcreme =
- 250 gr melkerijboter
- 85 gr eiwit
- 170 gr witte suiker
- 2 soeplepels choco
Voor de decoratie :
- amandelschilfers of hagelslag of geraspte chocolade
Werkwijze :
Voor de taart : maak een gewone biscuit door eidooiers te mixen met de suiker tot een witte massa. De 75 gr chocolade raspen en bij dit eerste mengsel voegen. Ook de gemalen amandelen + gezeefde bloem toevoegen en luchtig onder elkaar mengen. De eiwitten apart stijfkloppen in de speedychef en er pas op het laatst aan toevoegen. Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C ongeveer 35 tot 45 minuten naargelang uw oven.
Voor de meringeboterroom : de eiwitten goed mixen in een pot die au bain marie op het vuur staat ( kleine pot zetten in een met water gevulde grotere pot) Terwijl ge mixt de suiker deel per deel toevoegen en verder mixen tot dat de suiker is opgelost. Als dat is de stijfgeslagen eiwitten overbrengen in een koudere kom of in de pot van de Kenwood en er de kamer verwarmde boter deel per deel bijvoegen en verder kloppen tot dat alle boter onder het eiwit zit, dan de choco toevoegen en nog eventjes onder elkaar zetten.
De taart doormidden snijden met behulp van het broodmes of tupperware tomatenmes en met de nieuwe Tup spatel een deel van de meringueboterroom tussen de taart smeren. De rest verdelen over de buitenkant, de zijkanten afwerken met geraspte chocolade of geroosterde amandelen of hagelslag naar eigen smaak en bovenop versieren met toefjes boterroom met behulp van de squeeze-it. Ik heb er nog chocolade koffieboontjes ingestoken als decoratie.
Een heerlijke kokos flantaart met een laagje chocolade bovenop. En helemaal niet moeilijk te maken.
Nodig :
- 150 gr gemalen kokos
- 50 gr maïzena
- 3 eieren
- 300 ml melk
- 200 ml room
- 1 doos gecondenseerde gesuikerde melk van 397 gr
Voor het laagje chocolade bovenop :
- 100 gr chocolade
- 1 dl room
Werkwijze :
Meng de maïzena met de melk. Voeg de gecondenseerde melk + eieren + room + kokospoeder toe. Goed mengen en in een vorm doen van ong. 20 cm doorsnede. Bakken in een oven au bain marie van 180°C gedurende 1 uur en 20 minuten.
Volledig laten afkoelen. Dan de chocoladelaag erover heen doen. Hiervoor smelt je de chocolade samen met de room in het microplus schenkkannetje in de microgolfoven op lage wattage. Instrijken met het patisserieborsteltje.
Wie kent ze niet : deze heerlijke chocoladekoekjes met een witte crèmevulling. Heel mijn keuken rook naar de chocolade.
Wat heb je hiervoor nodig :
Voor de koekjes :
- 225 gr boter
- 210 gr suiker
- 1 ei
- 250 gr bloem
- 75 gr ongezoet cacaopoeder (dus geen nesquick)
- 8 gr bakpoeder
- snufje zout
Voor de crèmevulling :
- 100 gr boter
- 200 gr poedersuiker
- snuf zout
- 2 volle soeplepels room
- enkele druppels vanille extract (home made)
Werkwijze :
Voor de koekjes: de boter samen met de suiker mengen, ei toevoegen en weer mengen. Bloem + bakpoeder + cacao + zout zeven en erbij mengen. In een bol doen en in plastiekfolie verpakken en een uurtje in de ijskast leggen. Nadien het Tupperware antikleefwerkblad nemen en met bloem bestrooien. Deeg hierop uitrollen met de deegroller tot een half cm dikte. Met de mini tartelettesnijders (de kleinste kant) rondjes uitsteken en op een met bakpapier bekleedde bakplaat leggen. Afbakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 12 minuten.
Koekjes laten afkoelen en ondertussen de crèmevulling maken.
Hiervoor de boter mixen met de room, snuf zout, vanille extract en de poedersuiker.
De crèmevulling in de squeeze -it doen en op de koekjes een mopje spuiten. Een tweede koekje erop leggen en aandrukken.
De koekjes bewaren in de clickplus tupperwaredoos.
Maar daar zullen ze niet lang inzitten als je ze éénmaal hebt geproefd.
Heerlijk voor de speculoos lovers maar ook voor zij die van mousses houden. In elk geval : het is weer eens wat anders.
Nodig :
- 250 gr mascarpone
- 2 eieren
- 10 speculoosjes van Lotus
- 1 soeplepel suiker
Werkwijze :
De speculoosjes fijnmalen in de Tupperware kaasmolen. Het eiwit stijfkloppen in de speedychef. En de eigelen + suiker mixen in de 2 liter maatbeker van Tupperware. Hierbij de mascarpone voegen en weer goed mixen of kloppen. Ook de fijngemalen speculoos toevoegen en als laatste voorzichtig het eiwit eronder spatelen met behulp van de spatel.
Verdelen over kleine glaasjes en in de ijskast laten opstijven.
Laat het U smaken, en misschien nog een ideetje voor morgen op Moederdag te serveren !
Een egel gespot in mijn tuin.....;) zou ik kunnen schrijven...... wel leuk om bv. op een woensdagnamiddag met de kinderen als fruithapje te maken. Met behulp van het nieuwe klein reverso vergietje van het tupperware allegra gamma heb ik mijn druifjes gewassen en nadien in het kommetje laten uitlekken. Met behulp van de dunschiller heb ik mijn peer geschild.
Verder heb ik met de tandenstokers de druifjes op de peer geprikt, voor het neusje een blauwe en voor het lichaam de groene druiven. De ogen zijn gemaakt van 2 kruidnagels.
Dus al wat je nodig hebt is :
- een peer
- groene druiven
- blauwe druif
- 2 kruidnagels
- reverso vergiet + kommetje (ook ideaal voor aarbeien in af te spoelen)
De eerste rabarberstengels schieten de grond al uit en vond ik het tijd om er iets mee te doen. Vandaar mijn keuze voor deze gemakkelijke rabarbercake. Heerlijk van smaak .....zo'n beetje zoet-zuur....daar hou ik wel van.
Nodig :
- 150 gr gesmolten boter
- 150 gr suiker
- 150 gr zelfrijzende bloem
- 100 gr amandelpoeder (optie)
- 3 eieren
- 2 eetlepels vanille puddingpoeder
- 500 gr rabarber
- beetje extra suiker naar smaak voor bij de rabarber
Werkwijze :
Met de dunschiller de schillen van de rabarber doen en met het groentenmesje de rabarber in stukjes van ong. 2 cm snijden. De stukjes even in een ruimtekom zetten samen met suiker naar smaak en de vanille puddingpoeder. Goed onder elkaar mengen.
De gesmolten boter mixen met de suiker. Dan 1 voor 1 de eitjes toevoegen. Goed blijven mixen en dan de amandelpoeder en zelfrijzende bloem toevoegen. Alles onder elkaar goed mengen en in een ingevette siliconen bakvorm doen of in de terinne ultra pro van Tupperware zoals ik heb gedaan. De rabarberstukjes bovenop het deeg doen. Door het bakproces komen ze vanzelf op zijn plaats te zitten. Deze keer heb ik de ultra wel ingevet en bebloemd om zeker te zijn dat hij er goed zal uitkomen nadien.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180 ° gedurende 50 minuten à 1 uurtje naargelang uw oven. Heb het deksel van de ultra pro niet gebruikt deze keer.
Laten afkoelen en bestrooien met bloemsuiker, bewaren in de recto-verso.
U heeft het goed gelezen....een cheesecake voor 1 persoon gemaakt in de microgolf. Na mijn eerder gepost recept van cupcake, chocolate chip cookie voor 1 persoon nu dus een cheesecake.
Makkelijk te maken in 2 1/2 minuut tijd maar dan wel wat geduld uitoefenen vooraleer te degusteren want hij moet toch wel een tijdje in de koelkast om koel te zijn en op te stijven. Maar uw geduld zal beloond worden ;))
Nodig :
- 60 gr roomkaas
- 2 theelepels zure room
- 1 ei
- 1/2 theelepel citroensap
- 1/4 theelepel vanille extract (home made)
- 2 tot 4 theelepels suiker naargelang uw smaak
- optie : wat diepvries frambozen of aardbeien of chocoladeparels naar smaak
Werkwijze :
Bovenstaande ingrediënten allen te samen mengen in een kommetje en dan 1 minuut op 650 Watt zetten in de microgolf. Even uithalen en eens mee schudden, terug 1 minuut op 650 Watt zetten, weer uithalen en eens mee schudden, dan nog 30 seconden terugzetten op 650 Watt en klaar. Indien uw microgolf niet dezelfde wattage heeft moet je gewoon kijken dat de bovenkant van het mengsel begint te bubbelen, wanneer dit gebeurt onmiddellijk eruit nemen en klaar.
Het kommetje dan nog 2 uren in de koelkast plaatsen om te laten koud en stijf worden. Eventueel afwerken met speculooskruimels op de bovenkant. Geniet ervan en zet nu niet dat het moeilijk is.
Hier in België kennen we eigenlijk alleen maar vanille en chocoladesmaak het best, in Frankrijk daarentegen kent men zoveel meer smaken en ééntje daarvan is ook een beetje mijn favoriet nl...die met de petit beurre smaak. Zodoende ben ik gaan experimenteren en kan ik jullie vandaag ook dit receptje meedelen.
Nodig :
- 600 ml halfvolle melk
- 1 dl room
- 50 gr suiker
- 15 gr maïzena
- 70 gr petit beurre koekejes (ong. 10 koekjes)
Werkwijze :
De koekjes fijnmalen in het Tupperware kaasmolentje. De melk samen met de room in het microplus schenkkannetje doen en hierbij de gemalen koekjes doen. Zorg dat een een beetje melk giet (ong. 1 dl) in de shaker om samen met de maïzena en suiker te kunnen los schudden. De schenkkan zet u 4 minuten op 800 Watt in de microgolf. Dan de binding bijvoegen, goed roeren en nog 1 minuut terugzetten op 800 Watt.
De pudding is nu klaar en kan in de mooie glaasjes worden gegoten.
Tip : indien u meer koekjes zou nemen gaat de pudding dikker worden. Ook indien u meer maïzena zou gebruiken. Voor mij waren die 10 koekjes ideaal voor een goeie dikte naar mijn smaak.
Tiramisutaart volgens het receptje van Jeroen Meus
Dat ze lekker is moet ik zeker niet vertellen !
Nodig voor de bodem :
- 200 gr speculoos
- 75 gr boter
- 1 pakje boudoirs
- een scheutje amaretto
Voor de vulling :
- 6 gelatineblaadjes
- 250 ml slagroom
- 125 gr suiker
- 500 gr mascarpone
- 1 kopje sterke koffie
- een beetje ongezoete cacaopoeder
Werkwijze :
Week de gelatineblaadjes in een ruimtekommetje met koud water.
Doe de boter in het schenkkannetje en zet even in de microgolf om ze te laten smelten. (1 minuut op 680 W)
Hak de koekjes fijn in de turbomax of doe ze door het kaasmolentje en meng ze met de gesmolten boter. Bekleed een springvorm met een bakpapiertje en doe hierop de koekjes-boter mengeling. Druk aan met behulp van een soeplepel.
Warm de tas koffie op in een tweede schenkkannetje en voeg er naar smaak een geut amaretto aan toe. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de koffie. Doe de room in de speedychef samen met de suiker en klop stijf. Voeg dan de mascarpone toe en meng zeer goed met de klopper verder of breng het over in de alles in één kan. Je mag zeker geen klontertjes meer zien. Schenk de afgekoelde koffie met gelatine nu ook bij het mascarponemengsel en blijf nog even mengen.
De boudoirs daar snij je een stukje af zodat ze rechtop aan de rand van de springvorm staan met de gesuikerde kant naar buiten. Eventueel kan je de onderste randen even in de amaretto doppen.
De mascarponevulling kan nu op de koekjesbodem worden gegoten. Ik heb hiervoor twee derde vulling erop gegoten, dan wat boudoirs erop gelegd en dan de overige vulling verder aangevuld. Ik heb hier een vorm van 20 cm doorsnede goed mee kunnen vullen en had nog overschot voor 1 glas.
De taart in de koelkast zetten voor ong. 3 uren.
Juist voor het opdienen nog wat ongezoete cacaopoeder erover zeven en eventueel decoreren met chocolade koffieboontjes....
De koekjes in de turbomax doen en fijnmalen. De chocolade samen met de boter smelten in het schenkkannetje in de microgolfoven. ( 2 x 1 minuut op 800 Watt.) De suiker + eigelen toevoegen aan de gesmolten chocolade en boter. De koekjes bijvoegen en alles omroeren. In de mini muffinvorm doen maar niet tot aan de rand....vul ze ongeveer voor 3/4 en zet de vorm in de koelkast voor 2 uurtjes.
Gemakkelijk uit de vorm te halen en bewaren in clickplus.
Heerlijk zachte moelleux met een hartje van chocolade in de nieuwe tupperware muffinvorm
Nodig :
- 2 eieren
- 100 gr cassonadesuiker
- 50 ml room
- 75 gr gesmolten boter
- 100 gr kokos
- 75 gr bloem
- 5 ml bakpoeder
- 12 stukjes chocolade
Werkwijze :
Eieren + suiker mixen in de speedychef. Room toevoegen, gesmolten boter, gemalen kokos en terug mixen. Bloem + bakpoeder voorzichtig toevoegen met behulp van de siliconene spatel of lepel en alles nog eens goed mengen.
De siliconen vorm omspoelen met water en dan het deeg erin doen voor de helft, in het midden steek je 2 stukjes chocolade per cake en hier over heen doe je opnieuw wat deeg.
20 minuten bakken op 180°C in een voorverwarmde oven geeft je een lekkernij bij de koffie of thee. 5 minuten laten rusten alvorens te ontvormen zorgt ervoor dat je geen problemen krijgt.
Zin in lekkere pudding zoals die gekochte uit Danone potjes.....zeker even proberen dan.....
Hij is gewoon heerlijk.....................
En zo vlug klaar in het microschenkkannetje.
Nodig :
- 600 ml melk (halfvolle of volle naar eigen smaak)
- 2 goed gevulde soeplepels maïzena
- 4 goed gevulde soeplepels Nuttella choco
Werkwijze :
Doe 500 ml melk in de schenkkan samen met de choco en verwarm 2 minuten op 600 watt in de microgolf zodat alles choco is gesmolten. Doe de overige 100 ml melk samen met de maïzena in de shaker en schud op. Wanneer de choco gesmolten is, doorroeren en nog eens 4 minuten terugzetten op 800 Watt om de melk aan de kook te brengen. Dan de opgeloste maïzena toevoegen aan de kokende melk en goed roeren met de halve klopper. Nog 2 minuten terugzetten op 800 Watt en de pudding is klaar. In glaasjes gieten en in de ijskast laten verder opstijven. Deze pudding is niet zo'n stijve als gewoonlijk maar eerder zoals de gekochte potjes en dat lusten ze hier wel heel graag ;))
Waarom de kinderen is niet verrassen op een fruitig hapje in de vorm van een leuk figuurtje...... met behulp van het tupperware tomatenmesje of groentenmesje en een snijplank is dat zo gebeurd....wedden dat het bord snel leeg zal zijn.
Nodig :
- 1/2 peer
- 1 stukje wortel
- 12 blauwe druiven
- een 30 tal witte druiven
Werkwijze :
Spoel het fruit eerst af in het allegra vergiet en neem dan de snijplank en het tomatenmesje. Snij de witte druiven op zijn langst door en de blauwe druiven gewoon in de helft maar dwars. De peer in de helft snijden volgens foto. De wortel met de dunschiller eerst schillen en dan een fijn reepje afsnijden en poten en een bekje vormen. Voor de oogjes gebruik je een blauwe druif waar je 2 kleine cirkeltjes uitsnijdt. Neem een mooi bordje en schik het fruit volgens foto.
Wow......dit had ik nooit durven dromen toen ik op 18/3/2011 mijn eerste regeltjes schreef om een culinair blogje te starten. Ongelofelijk en supertof.
Bij het onderdeel 'culinair' van bloggen sta ik al langer op de 1 ste plaats...en in het algemeen classement momenteel op de 28 ste plaats van de top 200....Is toch een beetje een teken dat de hapjes in de smaak vallen ;)))