Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
21-09-2013
Kweeperenlikeur
Voor de gelukkige bezitters van een kweeperenboom in zijn tuin is volgend receptje zeker eens te proberen. Je kan er dus niet alleen lekkere kweeperengelei van bereiden maar ook een heerlijke kweeperenlikeur !
Nodig :
- 1/2 kilo kweeperenschillen
- 200 gr suiker
- 1 liter alcohol van 40°
- 2 citroen
- 25 koriandezaadjes
Werkwijze :
Wrijf het dons van de schil en schil de peren.
Doe de schillen samen met de suiker, alcohol en korianderzaadjes in een recipiënt. Pers de citroenen uit en voeg ook dit sap toe.
Sluit de pot en zet het gedurende een maand weg wel af en toe eens omroeren. Na die tijd zeef je de likeur en giet je het in een mooie fles. Laat de drank dan nog enige dagen rusten zodat hij mooi helder van kleur wordt.
De nieuwe tupcakevorm van Tupperware heeft me nog niet teleurgesteld.....zalig om in te werken. Volgend receptje is supermakkelijk en heerlijk om van te smullen nu de herfst zijn intrede doet...hierbij de kachel aan en een tasje koffie....zeg nu nog eens dat herfst niet leuk kan zijn ;-)
Nodig :
- siliconen tupcakevorm
- 150 gr zelfrijzende bloem
- 150 gr boter
- 150 gr suiker
- 3 eieren
- zeste van een halve citroen
- sap van een halve citroen
- 75 gr gemalen amandelen
- 2 appelen
Werkwijze :
Doe de boter samen met de suiker in een kom en mix alles goed onder elkaar. Voeg de eitjes één na één toe en mix verder. Voeg de citroenzeste + sap toe en tenslotte de gemalen amandelen en bloem. Alles goed onder elkaar mengen en in de vorm doen. De appels schillen en in vieren snijden. Dan nog eens in schijfjes. De appelschijfjes bovenaan in het deeg drukken mooi in het rond zodat je precies roosjes bekomt. Overstrooien met een snufje kaneelsuiker en bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 35 à 40 minuten.
Bewaren in de ronde clickplusdoos van Tupperware!
Maar lang zullen ze daar niet inzitten geloof ik......laat het genot maar beginnen ;-)
Als de zon dan niet wil schijnen, zorg je toch wel zelf voor een zonnetje in huis....niets zo leuk als huisgemaakt briochebrood in een mooie vorm.
Nodig :
- 1 pakje all-in mix voor witbrood
- 1 ei
- 1 klontje boter
- 300 ml lauw vocht ( half water, half melk)
- 2 soeplepels suiker
Werkwijze :
Doe alle bovenstaande ingrediënten bij elkaar en kneed gedurende 10 minuten. Dek af en laat het deeg 30 minuten rijzen tot dat het in volume verdubbelt. Verdeel het deeg dan in 8 verschillende bolletjes en laat weer een half uur rijzen. Neem dan de eerste 4 bolletjes deeg en rol ze één voor één uit met een deegroller.Stapel ze op elkaar maar smeer elke lap deeg in met wat gesmolten boter. Snij in het midden van het deeg een kruis en dat herhaal je 2 keer maar telkens een beetje meer opgeschoven zodat je een stervorm bekomt. Plooi nu de ingesneden stukken open.
Met de volgende 3 lappen deeg herhaal je de werkwijze en legt ze in het midden van het opengekomen gedeelte. De laatste bol deeg vorm je mooi rond en leg je tenslotte in het midden van de zon. Bestrooi met sesamzaad en bestrijk met een geklust eitje.
Bak het brood eerst 15 minuten af op 200 °C en vervolgens 25 minuten op 180°C.
Lekker op zondagochtend....laat het gezin maar genieten !
Heerlijke krokante amandelcakejes met een verrassend hartje van choco binnenin.....gemaakt in de nieuwe tupcake siliconen vormpjes.
Nodig :
- 100 gr suiker
- 120 gr amandelpoeder
- 100 gr boter
- 1 ei
- 40 gr zelfrijzende bloem
- 1/2 koffielepeltje amandelextract
- Banania choco of Nutella kan ook
- amandelschilfers
- cupcakevorm van siliconen
Werkwijze :
Mix het ei samen met de suiker tot een bleek geheel. Voeg dan de amandelpoeder toe, amandelextract en de bloem. Alles zeer goed mengen.
De siliconen vormpjes even met water omspoelen maar niet afdrogen. Het deeg in de vormpjes doen maar slechts voor de helft. Vullen met een koffielepel chocopasta en dit bedekken met de rest van het deeg, bestrooien met amandelschilfers
Bakken in een voorverwarmde oven van 180° gedurende ongeveer 25 minuten.
Voilà de nieuwe folder is er sinds vandaag. Het najaar is gestart en ik heb er ongelofelijk zin in. Het beloofd een drukke tijd te worden niet alleen op Tupperware gebied. Ik ga namelijk ook meedoen aan een bak wedstrijd voor tv...maar voorlopig mag ik er niet meer over kwijt...ik zal jullie tijdig op de hoogte brengen van mijn avonturen. Wil je me echter live aan het werk zien bij je thuis....mail me maar....ik heb nog een paar plaatsjes vrij. Enkel de vrijdagen zijn praktisch allen bezet.
Patisson gevuld met gehakt en heerlijke aardappelschotel
Een beetje een zuiders gerechtje dat heel lekker smaakt !
Nodig :
- 1 patisson per persoon
- gehakt
- 2 teentjes look
- 1 ajuin
- thym, laurier en kruiden naar eigen smaak
- 2 tomaten of een pakje tomato fritto
Voor de aardappelschotel (tian)
- 750 gr aardappelen
- 1 ajuin
- 1 kippenbouillonblokje
Werkwijze :
Het deksel van de patisson snijden en uithollen. Deze met dekseltje+ uitgeholde patisson in de microgourmet leggen samen met de aardappelen. 15 minuten laten stomen in de microgourmet. Ondertussen in een pan fijngesnipperde ui + look stoven en hierbij het gehakt + het uitgeholde vruchtvlees van de patisson en de in stukjes gesneden tomaat doen. Goed laten garen en kruiden met bovenstaande kruiding.
Wanneer de patissons gestoomd zijn (wanneer ze niet volledig gaar zijn kan geen kwaad) deze opvullen met het gehakt mengsel. En in de ultra pro schikken met het deksel van de patisson er bovenop.
De halfgaar gestoomde aardappelen in schijfjes snijden en in de ovale ultra pro of een andere vuurvaste schotel schikken samen met in ringen gesneden ajuin. Overgieten met kippenbouillon (water+ kippenbouillonblokje) tot de helft van de schotel.
De beide gerechte nu samen in de oven zetten voor ongeveer een half uur tot 3/4 uur.
Ontdoe de vijgen van schil en snij ze in kleine blokjes. Doe 100 ml room in het microplus schenkkannetje samen met de vijgen. Suiker naar smaak toevoegen en aan de kook brengen. Week ondertussen de gelatine in koud water. Klop de andere 100 ml room half op.
Bij de gekookte room doe je de uitgeknepen gelatine, goed roeren en laten afkoelen. Na afkoelen in de blender mixen of met een staafmixer kan ook. Hierbij voeg je nu ook de halfopgeklopte room en weer goed mengen.
In dessertglaasjes gieten en afwerken met een coulis van vijgen.
Voor de coulis neem je 200 gr vijgen, 50 gr suiker en 125 ml water. Dat doe je samen in de microplus schenkkan en zet het in de microgolf tot het kookt. Eventueel mixen.
Snij met het Tupperware broodmes een stokbrood in sneetjes. Besprenkel met enkele drupjes olijfolie. Snij dunne reepjes van de camenbert en leg die op de sneetjes. Hierboven leg je 2 kwartjes van verse vijgen. Draai met de pepermolen wat peper overheen. Ondertussen verwarm je in een pannetje wat honing met olijfolie, balsamicoazijn en een lekje water. Laat dit even inkoken. En druppel wat van dit mengsel over de vijgen,camenbertbroodjes. Leg op elke bruchetta tenslotte een takje citroenthym.
Dankzij de muffin siliconen cakevorm kan je eens een wat apart omeletje met spek serveren aan je huisgenoten. Niet moeilijk en een mooi resultaat op korte tijd zonder vetstof.
Nodig :
- eieren
- ontbijtspek
- peper en zout
- geutje melk of room
- eventueel wat bieslook
- siliconen muffinvorm Tupperware
Werkwijze :
Neem het ontbijtspek of gerookte hesp naar keuze en zet het tegen de wand van de bakvorm aan de binnenkant rechtomhoog. Kluts de eieren samen met het zout en peper en geutje melk of room in de shaker. Giet dit mengsel in de muffinvorm in het midden tussen het spek.
Verwarm de oven voor en bak 12 à 15 minuten op 180°C.
Serveer meteen en neem de complimentjes in ontvangst ;-)
Bloemenboeketje van kerstomaatjes en kruidenkaas !
Origineel en snel klaar aperitiefhapje met kerstomaatje, bieslook en kruidenkaas! Inkepingen maken gaat het beste met het tomatenmes van Tupperware...
Nodig :
- enkele kerstomaatjes
- potje kruidenkaas
- bieslook
- tandenstokers
- tupperware tomatenmes
Werkwijze :
Was de kerstomaatjes en maak er 4 sneetjes bovenaan in. Vul op met kruidenkaas of roomkaas naar keuze. Prik een tandenstoker in de onderkant van het tomaatje en schuif er een bieslook stengel overheen. Schik het op een bordje en bind onderaan je boeket bij elkaar met een losse bieslookstengel. Uw gasten zullen verwonderd zijn ^-^ ^-^
Verblijf nog steeds in het zuiden en hier is vaak een overvloed aan fruit. Zo vond ik gisteren toevallig deze pruimen in de natuur. Ik heb even getwijfeld of ik er nu confituur of likeur ging van maken. Vermits ik al redelijk wat confituur staan heb is het dus pruimenlikeur geworden. Maar ook in België zijn de pruimen bijna rijp en is dit een mooi receptje om het zelf ook eens te proberen.
Nodig :
- 1 kg pruimen
- 1 liter inmaakalcohol voor fruit van 40 °
- 300 gr witte suiker
- 3 stuks steranijs
- 1 vanillestokje overlangs doorgesneden
- 1 grote afsluitbare bokaal
Werkwijze :
Was de pruimen en snij ze in twee en doe ze samen met de pitten in een bokaal. Voeg de rest van de ingrediënten toe en sluit de bokaal af en zet hem weg voor 3 maanden. Af en toe wel eens roeren. Na die tijd filter je hem en giet de vloeistof over in een mooie karaf of fles. En bij iedere slokje dankbaar zijn voor wat de natuur ons allemaal schenkt !
clafoutis van verse nectarines, perziken en braambessen
Eerder heb ik jullie al laten kennismaken met mijn vijgenclafoutis, deze keer neem ik hetzelfde fruit van gisteren namelijk perziken, nectarines en braambessen maar doe er geen kruimels op maar maak er een clafoutis van. In Frankrijk is de clafoutis oorspronkelijk gemaakt met kersen maar men gebruikt tegenwoordig allerlei fruit hiervoor. Ook weer makkelijk op voorhand klaar te maken.
Nodig voor 20 personen :
- Perziken, nectarines en braambessen.
- 4 eieren
- 2 eidooiers
- 150 gr boter
- 250 ml melk
- 250 ml room
- 250 gr suiker
- 150 gr bloem
- enkele druppels vanille-essence
- 4 soeplepels lavendelhoning
- bloemsuiker
Werkwijze :
De vruchten wassen, ontpitten en in grove stukken snijden. In een grote vuurvaste kom doen en het vloeibare deeg bereiden. Smelt de boter in het microgolf schenkkannetje. Klop de eieren samen met de eidooiers samen met de kristalsuiker tot een wit schuimig mengsel. Voeg er dan de bloem bij en de gesmolten boter en blijf luchtig doorkloppen. Voeg tenslotte de melk en room toe en de vanille essence. Giet het mengsel over het fruit en bak de clafoutis gedurende 35 à 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Haal uit de oven en laat afkoelen, besprenkel met wat druppels lavendelhoning. En strooi er tenslotte nog wat bloemsuiker overheen.
Iets heel anders dan de voorbije dagen is dit knapperig gebakje dat mooi oogt, niet te moeilijk is en bovendien super lekker ! Hoe begin je eraan :
Nodig voor 8 stuks :
1 ste deeg (buitenkant roosjes)
- 1 tas bloem
- 1 tas gesmolten en afgekoelde boter ( ong. 160 gr)
- 1 mespunt zout
- essence van oranjebloesem
- rode kleurstof ( ik had momenteel enkel braambessensiroop om te kleuren)
Dit alles mengen en in een ruimtekommetje afgedekt een half uurtje in de koelkast laten rusten.
Nodig voor de vulling :
- 2 koppen amandelpoeder
- 1 kop grof gemalen noten ( ik nam ook amandelen maar kunnen ook andere noten zijn)
- 1 kop bloemsuiker
- zeste van 1/4 citroen
- oranjebloesemessence...genoeg zodat je een pasta bekomt....zelf een beetje aanvoelen.
- honing om na afkoeling van het gebak de bovenkant ermee in te strijken.
Werkwijze : alles voor de vulling onder elkaar mengen en tot een lange worst rollen.
Na de rusttijd van het 1 ste deeg (buitenkant) rol je het dun uit met behulp van een deegroller en steek je er 5 rondjes uit met behulp van een limonadeglas. Je legt ze naast elkaar zodat ze elkaar een beetje overlappen. (zie de foto). De vulling die je tot worstjes hebt gerolt leg je nu in het midden op de cirkels. Rol dat de worst samen met de flapjes op. (zie foto). Snij met een mes tenslotte de rol in het middendoor. Zodat je telkens per opgerold geheel 2 roosjes hebt. Zet ze dan horizontaal op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Bak af gedurende 20 minuten op 180°C en nog 10 minuten op 200°C op het einde.
Na de baktijd laten afkoelen en met honing bestrijken.
Vorige week een heerlijke crumble gemaakt van vers zomerfruit. Een gemakkelijk dessert voor veel personen wat je goed op voorhand kan maken en wat weinig tijd in beslag neemt.
Nodig :
- 250 gr bloem
- 250 gr boter
- 250 gr suiker
- 200 gr amandelpoeder
- een handvol amandelschilfers
- 100 gr havermout
- perziken, nectarines en braambessen of frambozen naargelang wat je op het ogenblik hebt
Werkwijze :
Het fruit wassen en de pit eruit halen. In stukken snijden, niet te fijn maar ook weer niet te groot. Onderaan een schotel leggen. De ultra pro is hier heel goed voor geschikt maar ik moest dessert maken voor teveel volk en mijn ultra pro was dus te klein. De crumble bekom je door alles bij elkaar te kieperen en even goed in de keukenrobot te mengen. Kort en krachtig, zeker niet te lang want dan kleeft het deeg aan elkaar tot 1 bol. Bedoeling is dat je kruimels bekomt. Deze kruimels strooi je over het fruit en zet de schotel dan ong. 30 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C tot de bovenkant een lichtbruine korst heeft gekregen.
Smakelijk ! Ook lekker hierbij is nog een bolletje ijscrème.
Heel lekker cakeje met zomerfruit waar momenteel voldoende van te verkrijgen is.
Nodig voor 6 stuks :
- 1 à 2 perziken
- 3 eiwitten
- 95 gr boter
- 55 gr amandelpoeder
- 120 gr bloemsuiker
- 40 gr patisseriebloem
- siliconen cakejesvorm
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eiwitten los met de klopper. Smelt de boter in de tupperware schenkkan door ze in de microgolfoven te plaatsen op lage wattage. Roer er dan het amandelpoeder en de bloem door samen met de los geklopte eiwitten. Zeef de bloemsuiker boven de kom en roer ook door het mengsel. Verdeel het beslag over de vormen. Halveer de nectarine, verwijder de pit en snij dan in dunne plakjes. Duw ze in de cakejes. Bak ze tenslotte af in ongeveer 25 minuten. Even laten afkoelen alvorens te ontvormen.
Verwacht je gasten en sta je niet graag lang in de keuken dan zijn deze hapjes ideaal. Eenvoudig en gemakkelijk op voorhand klaar te maken met de mini tartelettevorm van Tupperware
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- geitenkaas
- vijgenconfituur
- herbes de Provence
Nodig:
- boursinkaas
- kerstomaatjes
- fleur de sel
- enkele drupjes olijfolie
Werkwijze :
Steek met de mini tartelettesnijder 30 rondjes uit een bladerdeeg. Leg ze in de siliconen mini tartelettevorm en doe in 15 rondjes wat boursinkaas en leg daarin een halve kerstomaat...wat fleur de sel er overheen en wat drupjes olijfollie.
In de overige 15 rondjes leg je een sneetje geitenkaas en wat vijgenconfituur met daarop wat herbes de Provence.
Bakken in de oven ong. 20 minuten op 180°C.
En dan.........................je gasten verwennen ;-)
Ter afwisseling eens een simpel vochtig cakeje met een topping van parelsuiker....hiervoor is de multiflex mini cake vorm van Tupperware echt ideaal. Eigenlijk vind ik ze allemaal super door hun gebruiksgemak en niet meer hoeven invetten en bebloemen vind ik ook geweldig.
Nodig voor 10 mini cakejes en 4 gewoon formaatjes :
- 100 gr suiker
- 4 eieren
- 100 gr boter
- 100 gr platte kaas
- 200 gr bloem
- 1/2 zakje bakpoeder
- 1 koffielepel vanille essence
- parelsuiker
Werkwijze :
De suiker met de eieren goed mixen. Dan de platte kaas toevoegen als ook de zachte boter. Goed mengen en tenslotte de gezeefde bloem met bakpoeder. Als alles goed onder elkaar is gemengd in de vooraf omgespoelde siliconen bakvormen doen en bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Even laten afkoelen (ong. 10 minuten) in de vormen nog en dan ontvormen op een taartrooster. Wanneer ze koud zijn bewaren in de ronde clickplus of een ander model van Tupperware.
Misschien heeft u momenteel ook wel een overvloed aan courgetten uit de tuin. Dan is volgend receptje ideaal en éénmaal deze lekkernij geproefd gaat u zeker aan de slag willen gaan. Hier vinden mijn bezoekers het alleszins een echte heerlijkheid....kan als bijgerecht worden gegeten maar ook ideaal als aperitiefhapje wanneer je er witloofblaadjes mee vult. Ook heerlijk bij paté of in een slaatje. Wat houd je nog tegen om er zelf mee aan de slag te gaan ?
Nodig :
- 3 kg courgetten
- 1 grote ui
- 1/2 kop zout
- 4 koppen azijn
- 4 koppen water
- 4 koppen suiker
- 6 koffielepels currypoeder
- 1 koffielepel peper
- 1/2 kop suiker
Let wel op want deze bereiding neemt eigenlijk 4 dagen achter elkaar in beslag. Maar natuurlijk telkens maar enkele minuten.
Dag 1 :
De courgetten wassen en de uiteinden eraf snijden, vervolgens in blokjes snijden met de schil er nog aan. De uit pellen en met de turbomax fijn snipperen. De courgetten samen met de uit mengen en in de 10 liter ruimtekom doen of in een voldoende grote andere kom samen met een halve kop zout. Dit alles 24 uren laten marineren. (Kom afsluiten )
Dag 2 :
Sap eraf gieten en courgetten spoelen onder de kraan. Dan 4 koppen azijn en 4 koppen water + 4 koppen suiker + 1 koffielepel peper en 6 koffielepels currypoeder bij elkaar doen en aan de kook brengen, over de courgetten gieten en weer 24 uren laten marineren. Kom afsluiten.
Dag 3 :
Courgetten afgieten maar sap bewaren. Een halve kop suiker toevoegen bij het sap en laten koken. Daarna over de courgetten terug gieten en laten trekken tot de volgende dag.
Dag 4 :
Alles laten koken gedurende 5 à 10 minuten alvorens in glazen potjes te doen. De potten omgekeerd zetten tot ze zijn afgekoeld zodat ze goed afsluiten. Potjes voorzien van etiketjes. Kan een jaar bewaard worden.
Ze kunnen al onmiddellijk geproefd worden na afkoeling wat we hier ook onmiddellijk hebben gedaan. Ook lekker bij kaas. En ik zit nu al te wachten tot ik weer wat courgetten heb uit eigen tuin want wil ik graag mijn voorraadkast met vullen. Zo lekker !!!!
Heerlijk aperitieven in het gezelschap van een lekker hapje. Dan is deze tomatentaar zeker een goeie keuze. Zo gemakkelijk te maken en bovendien geurt ze naar het zuiden !
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- 5 tomaten
- 1 rol geitenkaas
- zout en peper
- graan mosterd of gewone mosterd
- geraspte kaas
- olijfolie
- provence kruiden en/of sel du soleil
- siliconen taartvorm tupperware
- tomatenmes van tupperware
Werkwijze :
Rol het bladerdeeg uit op het bakpapier en plaats het in de taartvorm. Strijk met een spatel mosterd uit over de bodem van het deeg. Bestrooi het dan met de geraspte kaas. Snij met behulp van het tomatenmes de tomaten in gelijke schijfjes en leg deze dakpansgewijs over de geraspte kaas. Steek hier en daar een schijfje geitenkaas tussen. Strooi tenslotte wat provence kruiden over de tomaten als ook peper en zout. En druppel wat olijflolie over de taart. Bak af in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 30 minuten.
Lekker als aperiftiefhapje maar ook als voorgerechtje met wat sla erbij en als drankje een heerlijk frisse rosé ! Laat het smaken
P.s : deze taart is heerlijk zowel warm, lauw en zeker ook koud.
Het is weer eens iets anders en echt lekker als dessertje bij deze warme dagen.
Nodig :
- 1 nectarine
- 30 gr grof gehakte amandelen
- 1 potje griekse yoghurt
- 1 mespuntje 4 kruidenmengeling of kardemon
- 1 theelepel honing
Werkwijze :
Was de nectarine en halveer ze en ontdoe ze van haar pit. Hak de amandelen grof in de turbomax en strooi ze over de opengesneden kant van de nectarine. Leg de 2 helften op de ultra pro grilschaal en zet ze een 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Bestrooi dan met een beetje 4 kruidenmengeling en doe op iedere helft van griekse yoghurt samen met een beetje honing.