Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
29-01-2014
Paprikasoep
In de ultra pro een lekkere paprikasoep binnen het kwartier.
Nodig :
- 3 paprika's
- 3 uien
- 3 kippenbouillonblokjes
- 3 smeerkaasjes maredsous light
- 1 teentje knoflook
- provençaalse kruiden
- 3 sneden brood
- 1,5 liter water
- peper en zout
Werkwijze :
Kuis de uien en versnipper ze. Was de paprika's en schil ze met de dunschiller ( de gekartelde rand gebruiken) en versnij ze dan ook in kleinere reepjes. Doe deze 2 groenten in ultra pro rond en voeg een heel klein beetje water toe. Doe het deksel op de pot en zet dan 7 minuten op 800Watt. Dan voeg je de bouillonblokjes erbij samen met de smeerkaasjes en het brood zonder korst. Tevens giet je er kokend water op en breng peper en zout erop. Terug deksel erop en plaats nu 6 minuten op 800 watt. Mix de soep maar zorg dat je de randen van de ultra pro niet raakt. Werk af met wat provençaalse kruiden.
Een gezonde en heerlijk dressing voor op de salade met weinig calorieën..... dit receptje zeker uitproberen en vlug klaar in de shaker !
Nodig :
- 2 potjes magere yoghurt van elk 125 gr
- 2 fijngehakte sjalotjes
- 2 ml paprikapoeder
- 50 gr geraspte komkommer
- zout en peper
Werkwijze :
Rasp de komkommer. Dit kan gemakkelijk in het kaasmolentje of in de staafrasp...als het maar heel fijn is. Snipper de sjalotjes fijn in de turbochef of turbomax. Doe de geraspte komkommer samen met de fijngehakte sjalot in de shaker en voeg de yoghurt toe en de kruiden... Even schudden en de gezonde maar bovendien super heerlijke dressing is klaar.
Dat soep maken niet veel tijd kost en toch lekker smaakt, tevens gezond en licht is....bewijst dit receptje weer.
Nodig :
- ui
- 2 wortelen
- 1 dikke prei
- 2 stengels selder
- 1.5 l water
- 2 mager bouillonblokjes
- peper en zout
- ronde ultra pro van 2.250 ml
Werkwijze :
Doe de gesneden groenten in de ultra pro, voeg een lekje water toe. Zet de pot met deksel op 5 minuten in de microgolf op 800 Watt. Voeg dan de bouillonblokjes bij en kokend water (van de waterkoker). Kruid met peper en zout. Zet nu 7 minuten terug in de microgolf. Mix en je soep is klaar.
Zin in zoet ? Tasje frangipanne cake in 2.20 min...is de uitkomst !
Even de timer instellen......en zien of het klopt dat u binnen de 5 minuten een heerlijk gebakje heeft bij de koffie !
Nodig :
- 30 gr gesmolten boter
- 1 ei
- 4 soeplepels suiker
- 2 koffielepels room
- 1/2 koffielepel amandelextract
- 6 soeplepels bloem
- 1/2 koffielepel bakpoeder
- 2 soeplepels amandelpoeder
- enkele draaien van de sweet mix van Sofie Dumont met het smaakje van de choco/capuccino
- enkele amandelschilfers
Werkwijze :
Smelt de boter in de microgolf gedurende 30 sec. en voeg dit bij de suiker en meng goed door. Voeg er dan de rest van de ingrediënten bij en roer goed door. Doe alles in een hoge tas en strooi er wat amandelschilfers overheen. Ik heb er dan nog enkele draaien van de lekkere sweet mix van Sofie Dumont aan toegevoegd. Ook in het deeg heb ik wat van deze mix gevoegd.
Zet de tas dan 2.20 minuten op 800 Watt in de microgolf en kijk toe wat een metamorfose je deeg ondergaat ;-))
Verse soep in enkele minuten tijd.....zelfgemaakt.....heerlijk van smaak...........zo goed als geen werk aan......in de ultra pro natuurlijk !
Bovendien is het een receptje afkomstig van een diëtiste dus nog goed voor de lijn ook ;-))
Nodig :
- 1 middelgrote courgette
- 1 stengel soepprei
- 1 soeplepel olijfolie
- 1,250 ml water
- 2 magere kippenbouillonblokjes
- peper, zout en een mespunt currypoeder
- 1 soeplepel fijngehakte peterselie
- de ronde of ovale ultra pro pot van Tupperware
Werkwijze :
Snij de schoongemaakte prei in ringen. Maak de courgette proper zonder te schillen, verwijder enkel de pitten en snij in dobbelstenen. Doe deze groenten in de ultra pro en doe de soeplepel olijfolie hierover. Doe het deksel op de ultra pro en zet de pot 6 minuten op 800 Watt in de microgolfoven. Giet dan er heet water overheen (water uit je snelkoker) samen met de peper, zout, currypoeder en kippenbouillonblokjes. Doe het deksel er terug op en zet terug 6 minuten in je microgolf op 800 Watt. Mix de soep maar zorg dat je met je staafmixer niet tegen de kanten komt van je ultra pro pot. Werk af met fijngehakte peterselie (kan gemakkelijk in de turbochef of turbomax).
En dan die zuivere groenten smaken.....Heerlijk....alle vitaminen zijn bewaard gebleven en een mooie groene kleur ! Geniet ervan en je mag er zoveel van eten als je wilt want dit bevat praktisch geen kcal.
Volgend receptje past in een dieet voeding of voor zij die lijnvriendelijk toch graag een toetje tot zich willen nemen !
Nodig 4 à 5personen :
- 100 gr gedroogde abrikozen of 300 gr verse abrikozen
- 1/2 citroen
- 4 blaadjes gelatine
- eiwit van 2 eieren
- 3 koffielepels stevia
- 150 ml magere yoghurt
Werkwijze :
Laat de gedroogde abrikozen in een beetje water weken. Pers ondertussen de citroen uit en rasp de schil. Doe de geweekte abrikozen met hun sap(water) en het citroensap in een pannetje en breng het aan de kook. Pureer ze daarna met de mixer tot een homogene massa.
Laat de gelatineblaadjes weken in een beetje koud water, knijp ze uit en los ze op in de warme abrikozenmassa.
Klop het eiwit op in de speedychef en lepel de magere yoghurt door het eiwit samen met de abrikozenmassa en voeg 3 koffielepels stevia toe.
Giet de abrikozenbavarois tenslotten in glazen kommetjes en zet ze in de koelkast om te laten opstijven.
Per portie is dit 67 kcal wat dus zeker niet slecht is! Lekker, gezond en nog vlug klaar ook.
Vermits mijn man wat kilootjes kwijt wil...ben ik de laatste tijd mijn gerechten wat lichter aan het maken. Volgend receptje komt van de diëtiste waar hij naar toe gaat. En is dan ook heel geschikt voor iemand dat aan het lijnen is maar toch graag een dessertje wil.
Nodig voor 3 personen :
- 200 gr aardbeien vers of uit diepvries ( mijne waren uit de diepvries van uit onze tuin afgelopen zomer)
- 150 ml magere natuuryoghurt
- 1 eiwit
- 2 koffielepels stevia
- 3 blaadjes gelatine (volgens het originele recept waren dat er 4 maar persoonlijk vind ik dat wat te stijf dan)
Werkwijze :
De aardbeien laten ontdooien indien ze waren ingevroren. Fijnmixen in de turbomax of in de mixer. Het eiwit stijfkloppen in de speedychef. De gemixte aardbeien mengen met de yoghurt en op smaak brengen met de stevia. 2 soeplepels van het yoghurt/aardbeimengsel in het schenkkannetje doen en verhitten in de microgolf gedurende 1 minuut op 800 Watt. De gelatineblaadjes die je vooraf hebt laten weken in koud water goed uitknijpen en oplossen in het warme mengsel. Goed door elkaar roeren en bij het eerste koude yoghurt/aardbeimengsel voegen. Als laatste de stijfgemixte eiwit er voorzichtig onder spatelen. In glazen gieten en nog 2 uurtjes in de koelkast plaatsen om op te stijven.
Eventueel de mousse voor het opdienen nog versieren met een aardbei of een muntblaadjes...zou slechts met een steviablaadje kunnen.
Een heerlijk licht gerechtje van groenten en vis !
Nodig :
- 3 of 4 kabeljauwfilets of pangasiusfilets
- 750 gr aardappelen
- 150 gr champignons
- 1 chilipeper
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 courgette
- 1 ui
- 1 aubergine
- peper , zeezout
- 1 blokje proveçaalse kruiden
- beetje olie
- provençaalse kruiden
- tajine
- microgourmet of kookpot voor zij die dat eerste niet hebben
Werkwijze :
Aardappelen schillen en in de microgourmet doen met in de onderste schaal 400 ml water. Stoom de aardappelen 15 minuten op 800 Watt zodat ze niet helemaal gaar zijn. Snij ze in schijven van 1 cm.
Doe wat olijfolie in de onderste pot van de tajine en leg hier de aardappelschijven in . Doe hierboven de in dobbelsteentjes gesneden courgette, de gesnipperde ui, de in stukjes gesneden chilipeper, de champignons die je in vieren hebt gesneden. Pers de knoflook uit met de knoflookpers en kap tenslotte het blik tomatenblokjes er overheen. Kruid nog met peper en zout en verbrokkel een kruidenblokje en strooi als laatste nog wat provençaalse kruiden erover heen. Doe het bovenste gedeelde van de tajine op de pot en zet het geheel nog een kwartier in de voorverwarmde oven van 200°C. Na een kwartier mag je de rauwe vis er boven leggen. Je kan een beetje viskruiden strooien op de vis indien gewenst. De pot terug sluiten en nog 20 minuten terug in de oven plaatsen. Geen bang hebben dat je schotel droog komt te staan want dat gebeurt niet...door de stolp bovenop je pot blijft het vocht goed in de pot en blijft alles super mals en sappig.
- 2 dozen rijstpap type Bosto of Bon-ri (van Aldi)
- 3 eieren
- 1 pakje vanillesuiker
- 6 soeplepels suiker
- 6 soeplepels bloem
- wat vanille essence
- siliconen tartelettevorm of tupcakevorm
Werkwijze :
Breek de eitjes en mix ze samen met de suiker en vanillesuiker. Voeg de vanille essence toe en bloem. Roer goed om en voeg tenslotte de 2 dozen rijstpap erbij.
Spoel de siliconen vormen goed om met water maar droog niet af. Vul ze met het beslag en bak af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 45 minuten.
Je kan eventueel als variatie er nog slagroom bovenop spuiten en afwerken met bresiliènenootjes of hagelsag.
Eindelijk is hij er !!!! De spuitzak met verwisselbare spuitmondjes langs de buitenkant. Geen andere die dat kan. En wil je ook graag mijn gebakjes eens proeven uit de Bakmatch...het kan met de rechthoekige decotorens en mij mailen....;-))
Leuk is dat je voor het 29 sterrengeschenk nu ook de keuze hebt om een kadobon van 45 te kiezen bovenop de rest.
Koekjes zonder suiker of zoetstoffen, zonder ei en zonder zuivel....en het bestaat ! En ze smaken naar nog.....
Gezonder kan niet en een tussendoortje mag en moet, zelfs als je op dieet bent ;-))
Hoe maak je ze :
Nodig voor 16 koekjes :
- 150 gr havermout
- 1 banaan
- 1 appel
- 100 gr cranberries ( kan ook vervangen worden door rozijnen of 5 dadels)
Werkwijze :
100 gr havermout fijn mixen tot bijna meel....Ik deed dit in de extra chef maar kan uiteraard in elk ander apparaat. Dan heb ik de appel toegevoegd en weer gemixt ook de banaan bijvoegen en erbij mixen en tenslotte voeg je de cranberries erbij en de overige 50 gr havermout.
Alles goed onder elkaar mengen en in hoopjes verdelen op een bakmat of bakpapier. Dit gaat gemakkelijk met behulp van 2 soeplepels.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180° ongeveer 15 minuten. Haal ze uit de oven maar laat ze nog even op de bakmat afkoelen. Als je ze er te rap zou afnemen zouden ze kunnen brokkelen.
Ik bewaar de mijne in de ronde clickplus doos van Tupperware. Op die manier blijven ze heerlijk vers en krokant gedurende een hele periode.
Oh ja....de kcal waarde van 1 koekje is ongeveer 50 kcal.
Hoe ben ik hierbij gekomen : via de site www.calorielijst.nl kan je alle produkten bij bijhorende kcal terugvinden. Ik heb dus mijn ingrediënten samen geteld en gedeeld door mijn aantal koekjes.
Zelfs mensen die niet op dieet zijn zullen van deze koekjes houden. Zeker het proberen waard !
Geloof je het niet ? Ga de uitdaging dan aan met onderstaand receptje. Je hebt er wel een microgolf voor nodig en een micro bestendig potje ;-)) Gelukkig heb ik wel wat Tupperware materiaal daarvoor in huis.............
Nodig :
- 125 gr chocolade
- 100 gr boter
- 3 eieren
- 100 gr suiker
- 50 gr bloem
- 1/2 zakje bakpoeder
- 2 soeplepels room
Werkwijze :
Chocolade in het schenkkannetje doen en laten smelten in de microgolfoven op lage wattage. Telkens een minuut en omroeren tot dat het is gesmolten. Boter bijvoegen en goed omroeren. Ondertussen in een mengkom de eieren kloppen samen met de suiker tot een schuimig geheel. De gesmolten boter+chocolade toevoegen aan de eieren. Bloem toevoegen en bakpoeder en alles goed mengen.
Het mengsel in de microcook of ultra pro of microplus gieten. Deksel erop en 5.30 minuten op 700 Watt zetten.
Deksel eraf halen om de stoom te laten ontsnappen.
Wanneer de cake is afgekoeld omdraaien en serveren op een bordje. Eet smakelijk !
Een lekker en licht gerecht met tonijn,koriander en rijst in de hoofdrol.
Nodig :
- 2 grote uien
- 2 lookteentjes
- 5 tomaten
- 50 ml olijfolie
- 25 ml komijnpoeder
- zout en peper
- 800 gr verse tonijn en in dobbelstenen versneden (mijne was uit de diepvries)
- 1 bosje koriander
- de lage ovale ultra pro van 2 liter
Werkwijze :
Laat de oven voorverwarmen op 200°C.
Hak de uien samen met de knoflook fijn in de extrachef en doe ze samen met de olijfolie in de ultra pro. Schil de tomaten en ontpit ze en leg ze bij de ui/knoflook in de ultra pro.
Doe het deksel op de ultra pro en zet 15 minuten op 750 Watt.
Voeg er dan de komijn, peper en zout aan toe en roer goed om.
Voeg ook de tonijn nu erbij en meng goed onder elkaar. Doe het deksel er weer op en plaats nu in de oven om 10 minuten te laten bakken op 200°C. Bestrooi met verse koriandersnippers en dien op met rijst.
Een gezonde versnapering als tussendoortje is zeker volgend receptje dat perfect past in een dieet menu. En het smaakt nog heerlijk ook...dus deze keer je niet schuldig voelen als je eens wat zoetigheid nodig hebt ;-)
Nodig voor 7 muffins :
- 100 gr havermout
- 1 banaan
- 1 appel
- 2 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- als optie kan je er een handje vol walnoten nog aan toevoegen of frambozen of blauwe bossen.
Werkwijze :
Je keukenmachine aanzetten en de havermout zolang laten draaien tot het bijna meel is geworden. De appel fijnmaken in de extrachef of quickchef, de banaan toevoegen, de eieren erbij en de bakpoeder. Alles nog eens goed mengen. En dan in de met water omgespoelde siliconen muffinvorm doen. Invetten en bebloemen is zeker niet nodig.
Afbakken in een voorverwarmde oven van 200 °C gedurende 20 minuten.
In een dieet mag men elke dag 1 gezonde lijnvriendelijke koek eten heb ik mij laten vertellen. Naar mijn mening kan deze muffin hier goed voor gebruikt worden.
Een lekker tussendoortje dat suikervrij, lactosevrij en glutenvrij is en dan nog heerlijk smaakt.....wat wil je nog meer !
Bovendien goed voor de lijn.
Nodig :
- 250 gr ontpitte dadels
- 120 gr amandelen ( kan ook met walnoten)
- 2 soeplepels cacaopoeder (geen nesquick)
- snufje kaneel
- 1 soeplepel honing
- 4 eieren
Werkwijze :
Ontpit de dadels en doe ze samen met de cacao, kaneel en amandelpoeder in de keukenmachine en maal fijn tot de grootte van broodkruimels. Doe er dan de honing bij en pureer nog even. Splits de eieren en doe de dooiers bij in de keukenmachine. Klop de eiwitten stijf in de speedychef en voeg ze dan bij het eerste mengsel.
Vet een bakvorm in...in heb gekozen voor de mini ultra pro potjes en kon er zo 2 vullen met mijn deeg.. Het zou ook kunnen in een siliconen bakvorm of in een andere bakvorm. Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 35 minuten.
Laten afkoelen en schijfjes van snijden naar behoefte. Bewaren in een clickplus doos van Tupperware geeft goeie resultaten.
Vermits we hier de laatste dagen een beetje de light toer aan het opgaan zijn...vandaag een heerlijke visschotel gemaakt in de ovale lage ultra pro.. Zelfs als je niet op je lijn moet letten is deze versie de moeite waard om te maken.
Nodig :
- 4 pangasiusfilets
- 2 tomaten
- halve groene paprika
- 1 ajuin
- 1 wit van prei
- viskruiden
- tuinkruiden fijngehakt in de turbomax en gemengd met een beetje olijfolie
- een likje witte wijn
Werkwijze :
Snij de ajuin fijn in ringen en leg op de bodem van de ultra pro. Samen met de fijngesneden prei. Leg hierop de visfilets en snij de tomaten in schijfjes met het tomatenmes en leg op de vissen. Ook de paprika fijnsnijden en mee op de vis deponeren. Kruid met de viskruiden en giet een geutje witte wijn op de vis. De tuinkruiden fijngehakt samen met een beetje olijfolie tenslotte toevoegen. Het deksel op de ultra pro leggen en de schotel in een voorverwarmde oven zetten van 180 °C voor een half uurtje.
Doordat het deksel erop gaat blijft de vis zeer smaakvol en kan er geen verdamping ontstaan zodat hij niet uitdroogt...geeft zowat het effect van een vis in papillot.
Wij hebben er een gestoomd aardappeltje bij gegeten maar kan evengoed met couscous, pasta of rijst worden gegeten.
- boter om de binnenkant van de microcook in te vetten
Werkwijze :
In een mengkom doe je de bloem, de suiker, de kaneel, dan de gesmolten boter (smelten in de schenkkan in de microgolfoven). Goed mengen en dan de eieren toevoegen, weer mengen. De appelen schillen en klokhuizen verwijderen, fijnhakken in de extrachef en toevoegen aan het eerste deeg. Ook de walnoten fijnhakken en toevoegen. Doe er nu ook de rhum en de ahornsiroop bij.
Beboter de binnenkant van de microcook en giet het deeg erin. Doe het deksel erop en laat 14 minuten garen in de microgolfoven op 600 Watt.
Haal het deksel eraf en laat de cake afkoelen in de pot alvorens eruit te halen.
De traditie wil dat men op 6 januari een driekoningentaart in huis haalt...
Een taart van bladerdeeg met een vulling van frangipanne, deze keer heb ik de bodem ook nog ingesmeerd met een pralinépasta ter variatie.
Men zou ook appel of perenschijfjes kunnen toevoegen. Heel lekker en gemakkelijk te maken.
Nodig :
- 2 vellen bladerdeeg
- 125 gr boter
- 125 gr suiker
- 125 gr gemalen amandelpoeder
- 40 gr maïzena
- 3 eieren (2 voor in het beslag en 1 voor de bovenkant in te strijken)
- pralinépasta of choco/speculaaspasta naar keuze
Ook nog voor de crème patissière
- 500 ml melk
- 2 eieren
- 85 gr vanillepoeder
- 100 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 ml melk voor de binding
Werkwijze :
Rol 1 bladerdeeg open en bestrijk met pralinépasta maar blijf 1.5 cm van de buitenranden en bestrijk die met losgeklopt ei.
Maak de amandelpasta door alle ingrediënten goed onder elkaar te mengen. Maak de crème patissière door de melk te verwarmen in het schenkkannetje in de microgolf ( 3.5 min op 800 wat), ondertussen doe je in de shaker de overige melk samen met de suiker en vanillepoeder en eieren. Doe de inhoud van de shaker bij de warme melk en roer goed door. Zet het schenkkannetje nu terug in de microgolf voor ongeveer 3 minuten op 800 Watt. Goed doorroeren...indien de crème niet genoeg gebonden is nog 1 à 2 minuten terugzetten.
De pudding laten kouder worden en onder de amandelpasta roeren.
Het beslag nu bovenop de pralinépasta smeren en er een stenen beeldje in verbergen. Afdekken met het tweede vel bladerdeeg en bestrijken met losgeklopt ei. Met een mes mooie figuren maken in de bovenkant...niet helemaal insnijden, juist genoeg voor de versiering. De 2 bladerdegen met behulp van een vork aan de buitenkant mooi platdrukken.
Bakken in een voorverwarmde oven van 200°C. Een kwartiertje bakken op 200 ° en dan nog een kwartiertje op 180°C.
Wie het stenen beeldje in zijn stukje taart heeft...is de koning van de dag !
Nog eventjes geduld en ik schiet weer in actie maar voorlopig wil ik reeds samen met jullie klinken op een schitterend 2014.
Een jaar waarin we weer volop gaan experimenteren in de keuken en volop plezier beleven aan het creëren van nieuwe combinaties.
Ondertussen wil ik mijn nieuwjaarskaartje hier ook wel meegeven....met een foto die ik enkele weken geleden geschoten heb. Want samen met koken is fotografie mijn andere hobby waar ik veel plezier aan beleef.
Ook al even melden dat ik gisteren nog prettig nieuws heb ontvangen. Ik heb d.m.v. een insturen van een receptje op basis van de sweet mixen van Sofie Dumont een workshop gewonnen met haar op 12 maart 2014 te Gooik. Ik hou jullie zeker op de hoogte. 2014 ziet er dus weer veelbelovend uit ;-)
Ik ga er een paar dagen tussen uit....nieuwe inspiratie zoeken misschien....wie weet maar ondertussen wens ik jullie allen fijne feestdagen en veel plezier in de keuken en daar buiten !