Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
23-08-2013
Gebakje van amandelroosjes
Iets heel anders dan de voorbije dagen is dit knapperig gebakje dat mooi oogt, niet te moeilijk is en bovendien super lekker ! Hoe begin je eraan :
Nodig voor 8 stuks :
1 ste deeg (buitenkant roosjes)
- 1 tas bloem
- 1 tas gesmolten en afgekoelde boter ( ong. 160 gr)
- 1 mespunt zout
- essence van oranjebloesem
- rode kleurstof ( ik had momenteel enkel braambessensiroop om te kleuren)
Dit alles mengen en in een ruimtekommetje afgedekt een half uurtje in de koelkast laten rusten.
Nodig voor de vulling :
- 2 koppen amandelpoeder
- 1 kop grof gemalen noten ( ik nam ook amandelen maar kunnen ook andere noten zijn)
- 1 kop bloemsuiker
- zeste van 1/4 citroen
- oranjebloesemessence...genoeg zodat je een pasta bekomt....zelf een beetje aanvoelen.
- honing om na afkoeling van het gebak de bovenkant ermee in te strijken.
Werkwijze : alles voor de vulling onder elkaar mengen en tot een lange worst rollen.
Na de rusttijd van het 1 ste deeg (buitenkant) rol je het dun uit met behulp van een deegroller en steek je er 5 rondjes uit met behulp van een limonadeglas. Je legt ze naast elkaar zodat ze elkaar een beetje overlappen. (zie de foto). De vulling die je tot worstjes hebt gerolt leg je nu in het midden op de cirkels. Rol dat de worst samen met de flapjes op. (zie foto). Snij met een mes tenslotte de rol in het middendoor. Zodat je telkens per opgerold geheel 2 roosjes hebt. Zet ze dan horizontaal op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Bak af gedurende 20 minuten op 180°C en nog 10 minuten op 200°C op het einde.
Na de baktijd laten afkoelen en met honing bestrijken.
Vorige week een heerlijke crumble gemaakt van vers zomerfruit. Een gemakkelijk dessert voor veel personen wat je goed op voorhand kan maken en wat weinig tijd in beslag neemt.
Nodig :
- 250 gr bloem
- 250 gr boter
- 250 gr suiker
- 200 gr amandelpoeder
- een handvol amandelschilfers
- 100 gr havermout
- perziken, nectarines en braambessen of frambozen naargelang wat je op het ogenblik hebt
Werkwijze :
Het fruit wassen en de pit eruit halen. In stukken snijden, niet te fijn maar ook weer niet te groot. Onderaan een schotel leggen. De ultra pro is hier heel goed voor geschikt maar ik moest dessert maken voor teveel volk en mijn ultra pro was dus te klein. De crumble bekom je door alles bij elkaar te kieperen en even goed in de keukenrobot te mengen. Kort en krachtig, zeker niet te lang want dan kleeft het deeg aan elkaar tot 1 bol. Bedoeling is dat je kruimels bekomt. Deze kruimels strooi je over het fruit en zet de schotel dan ong. 30 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C tot de bovenkant een lichtbruine korst heeft gekregen.
Smakelijk ! Ook lekker hierbij is nog een bolletje ijscrème.
Heel lekker cakeje met zomerfruit waar momenteel voldoende van te verkrijgen is.
Nodig voor 6 stuks :
- 1 à 2 perziken
- 3 eiwitten
- 95 gr boter
- 55 gr amandelpoeder
- 120 gr bloemsuiker
- 40 gr patisseriebloem
- siliconen cakejesvorm
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eiwitten los met de klopper. Smelt de boter in de tupperware schenkkan door ze in de microgolfoven te plaatsen op lage wattage. Roer er dan het amandelpoeder en de bloem door samen met de los geklopte eiwitten. Zeef de bloemsuiker boven de kom en roer ook door het mengsel. Verdeel het beslag over de vormen. Halveer de nectarine, verwijder de pit en snij dan in dunne plakjes. Duw ze in de cakejes. Bak ze tenslotte af in ongeveer 25 minuten. Even laten afkoelen alvorens te ontvormen.
Verwacht je gasten en sta je niet graag lang in de keuken dan zijn deze hapjes ideaal. Eenvoudig en gemakkelijk op voorhand klaar te maken met de mini tartelettevorm van Tupperware
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- geitenkaas
- vijgenconfituur
- herbes de Provence
Nodig:
- boursinkaas
- kerstomaatjes
- fleur de sel
- enkele drupjes olijfolie
Werkwijze :
Steek met de mini tartelettesnijder 30 rondjes uit een bladerdeeg. Leg ze in de siliconen mini tartelettevorm en doe in 15 rondjes wat boursinkaas en leg daarin een halve kerstomaat...wat fleur de sel er overheen en wat drupjes olijfollie.
In de overige 15 rondjes leg je een sneetje geitenkaas en wat vijgenconfituur met daarop wat herbes de Provence.
Bakken in de oven ong. 20 minuten op 180°C.
En dan.........................je gasten verwennen ;-)
Ter afwisseling eens een simpel vochtig cakeje met een topping van parelsuiker....hiervoor is de multiflex mini cake vorm van Tupperware echt ideaal. Eigenlijk vind ik ze allemaal super door hun gebruiksgemak en niet meer hoeven invetten en bebloemen vind ik ook geweldig.
Nodig voor 10 mini cakejes en 4 gewoon formaatjes :
- 100 gr suiker
- 4 eieren
- 100 gr boter
- 100 gr platte kaas
- 200 gr bloem
- 1/2 zakje bakpoeder
- 1 koffielepel vanille essence
- parelsuiker
Werkwijze :
De suiker met de eieren goed mixen. Dan de platte kaas toevoegen als ook de zachte boter. Goed mengen en tenslotte de gezeefde bloem met bakpoeder. Als alles goed onder elkaar is gemengd in de vooraf omgespoelde siliconen bakvormen doen en bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Even laten afkoelen (ong. 10 minuten) in de vormen nog en dan ontvormen op een taartrooster. Wanneer ze koud zijn bewaren in de ronde clickplus of een ander model van Tupperware.
Misschien heeft u momenteel ook wel een overvloed aan courgetten uit de tuin. Dan is volgend receptje ideaal en éénmaal deze lekkernij geproefd gaat u zeker aan de slag willen gaan. Hier vinden mijn bezoekers het alleszins een echte heerlijkheid....kan als bijgerecht worden gegeten maar ook ideaal als aperitiefhapje wanneer je er witloofblaadjes mee vult. Ook heerlijk bij paté of in een slaatje. Wat houd je nog tegen om er zelf mee aan de slag te gaan ?
Nodig :
- 3 kg courgetten
- 1 grote ui
- 1/2 kop zout
- 4 koppen azijn
- 4 koppen water
- 4 koppen suiker
- 6 koffielepels currypoeder
- 1 koffielepel peper
- 1/2 kop suiker
Let wel op want deze bereiding neemt eigenlijk 4 dagen achter elkaar in beslag. Maar natuurlijk telkens maar enkele minuten.
Dag 1 :
De courgetten wassen en de uiteinden eraf snijden, vervolgens in blokjes snijden met de schil er nog aan. De uit pellen en met de turbomax fijn snipperen. De courgetten samen met de uit mengen en in de 10 liter ruimtekom doen of in een voldoende grote andere kom samen met een halve kop zout. Dit alles 24 uren laten marineren. (Kom afsluiten )
Dag 2 :
Sap eraf gieten en courgetten spoelen onder de kraan. Dan 4 koppen azijn en 4 koppen water + 4 koppen suiker + 1 koffielepel peper en 6 koffielepels currypoeder bij elkaar doen en aan de kook brengen, over de courgetten gieten en weer 24 uren laten marineren. Kom afsluiten.
Dag 3 :
Courgetten afgieten maar sap bewaren. Een halve kop suiker toevoegen bij het sap en laten koken. Daarna over de courgetten terug gieten en laten trekken tot de volgende dag.
Dag 4 :
Alles laten koken gedurende 5 à 10 minuten alvorens in glazen potjes te doen. De potten omgekeerd zetten tot ze zijn afgekoeld zodat ze goed afsluiten. Potjes voorzien van etiketjes. Kan een jaar bewaard worden.
Ze kunnen al onmiddellijk geproefd worden na afkoeling wat we hier ook onmiddellijk hebben gedaan. Ook lekker bij kaas. En ik zit nu al te wachten tot ik weer wat courgetten heb uit eigen tuin want wil ik graag mijn voorraadkast met vullen. Zo lekker !!!!
Heerlijk aperitieven in het gezelschap van een lekker hapje. Dan is deze tomatentaar zeker een goeie keuze. Zo gemakkelijk te maken en bovendien geurt ze naar het zuiden !
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- 5 tomaten
- 1 rol geitenkaas
- zout en peper
- graan mosterd of gewone mosterd
- geraspte kaas
- olijfolie
- provence kruiden en/of sel du soleil
- siliconen taartvorm tupperware
- tomatenmes van tupperware
Werkwijze :
Rol het bladerdeeg uit op het bakpapier en plaats het in de taartvorm. Strijk met een spatel mosterd uit over de bodem van het deeg. Bestrooi het dan met de geraspte kaas. Snij met behulp van het tomatenmes de tomaten in gelijke schijfjes en leg deze dakpansgewijs over de geraspte kaas. Steek hier en daar een schijfje geitenkaas tussen. Strooi tenslotte wat provence kruiden over de tomaten als ook peper en zout. En druppel wat olijflolie over de taart. Bak af in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 30 minuten.
Lekker als aperiftiefhapje maar ook als voorgerechtje met wat sla erbij en als drankje een heerlijk frisse rosé ! Laat het smaken
P.s : deze taart is heerlijk zowel warm, lauw en zeker ook koud.
Het is weer eens iets anders en echt lekker als dessertje bij deze warme dagen.
Nodig :
- 1 nectarine
- 30 gr grof gehakte amandelen
- 1 potje griekse yoghurt
- 1 mespuntje 4 kruidenmengeling of kardemon
- 1 theelepel honing
Werkwijze :
Was de nectarine en halveer ze en ontdoe ze van haar pit. Hak de amandelen grof in de turbomax en strooi ze over de opengesneden kant van de nectarine. Leg de 2 helften op de ultra pro grilschaal en zet ze een 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Bestrooi dan met een beetje 4 kruidenmengeling en doe op iedere helft van griekse yoghurt samen met een beetje honing.
Zin in confituur maar niet in een grote hoeveelheid en op een snelle manier. Dan moet je beslist eens proberen om confituur te maken in de microgolfoven. Gaat heel gemakkelijk.
Nodig :
- 1/2 kg gemengd fruit van perzik, abrikoos en nectarine
- 1 citroen
- 400 gr suiker
Werkwijze :
In de ultra pro doe je de gekuiste en in stukjes gesneden fruit samen met het citroensap en de suiker. Goed mengen afdekken en laten smelten op 200 Watt in je microgolf gedurende 10 minuten. Mengen en dan weer afdekken en 2 minuten laten koken op 800 Watt. Mengen en zonder deksel nog eens 8 minuten op 800 Watt laten koken.
Onmiddellijk in glazen potjes gieten, afsluiten en op zijn kop zetten tot het afgekoeld is.
De confiutuur kan eventueel gemixt worden na het koken indien je niet graag stukjes hebt in je confituur maar dat is ieder zijn smaak...
Van bovenstaande hoeveelheid had ik 3 confituurpotjes waarvan ééntje met stukken, toen gemixt en 2 potjes zonder stukjes.
Een heerlijke zoet dessert met zongerijpt fruit, gemakkelijk en in een oogwenk klaar !
Nodig voor 2 personen :
- 2 perziken
- 2 abrikozen
- 2 soeplepels griekse yoghurt
- 35 gr suiker
- 2 druppels amandel essence
- 1 eigeel
- 20 gr rietsuiker voor de bovenkant
- enkele blaadjes verveine (optie) kan vervangen worden door zeste van limoen
Werkwijze :
Vruchten wassen en in schijfjes snijden en in ovenschaaltjes schikken. Overstrooien met gesnipperde verveine.
Eigeel + 35 gr suiker mixen in de speedychef of mixer, de griekse yoghurt + amandelessence toevoegen bij het eigmengsel en goed onder elkaar mengen. Overgiet de vruchten hiermee en bestrooi met de 20 gr rietsuiker en zet dan 10 minuten onder de grill.
Laten afkoelen en serveren..
Het fruit kan ook vervangen worden door rood fruit zoals aardbeien, frambozen, braambessen.
Hemels genot........................dat vraagt naar nog !
Gisteren nog eens snel wat gebakken in mijn lievelingsvorm : de mini tartelette van Tupperware.
Nodig voor 30 mini tartelettes en 6 mini lange cakejes
- 120 gr suiker
- 3 eieren
- 90 gr boter
- 150 gr amandelpoeder
- 120 gr chocolade
- 50 gr maïzena
Werkwijze :
Eieren + suiker mixen, amandelpoeder + maïzena toevoegen. Chocolade smelten in de microgolfoven samen met de boter en toevoegsel aan het 1 ste mengsel. In de vooraf omgespoelde siliconenvormpjes doen en bakken gedurende 13 minuten in een vooraf voorverwarmde oven van 180°C
Een heerlijk aperitiefhapje bij deze zomerse temperaturen. Bovendien in een wip klaar.
Nodig :
- 1 blikje sardientjes
- 60 gr platte kaas
- 1 koffielepeltje mosterd
- fleur de sel
- wat kappertjes (facultatief)
- een plukje peterselie of dille (facultatief)
Werkwijze :
Haal de sardientjes uit het blikje en laat de olijfolie of nat eraf lopen. Doe ze in een tupperware ruimtekommetje en prak met een vork plat, roer hier de rest van de ingrediënten onder en klaar is de rilette. Voor een mooie prestatie kan je het mengsel terug in het blikje doen en het deksel half open zetten. Lekker op toastjes, stokbrood, tussen de boterham op bij broodstengels.
Hier vond men het heerlijk verfrissend, een beetje zoutige toets eraan wat bij deze temperaturen enorm goed af smaakt !
Enorm warm buiten en dan zijn alle dorstlessers enorm welkom, af en toe ben ik het water dan even beu en zoek ik alternatieven zoals met dit heerlijke drankje wat in een mum van tijd klaar is met de turbomax.
Nodig :
- een stuk watermeloen
- kokoswater
- limoen of bij gebrek hieraan een pompelmoes
- enkele blaadjes munt als decoratie
Werkwijze :
Schil de watermeloen en ontdoe hem van de pitjes, snij hem in kleinere stukjes. Doe de stukjes in de turbomax samen met de uitgeknepen limoen. Mix hem fijn en voeg dan het kokoswater toe. Trek nog een paar keer aan het touwtje zodat alles goed gemengd is. Serveer in een glas en werk af met de munt. Frisse dorstlesser en bovendien zonder suiker !
Een tian is een typische ovenschotel uit de Provence, het is een aardewerken schaal vol met groenten belegd en in de oven gegaard. De ultra pro zou hier heel goed voor geschikt zijn. Ideaal als bijgerecht bij de BBQ, maar uiteraard ook gewoon te serveren.
Het kan heel makkelijk op voorhand worden klaargemaakt en een 3 kwartier op voorhand in de oven worden gestoken. De bereiding is lekker zowel warm, lauw als koud. Persoonlijk vond ik de overschot de dag nadien koud nog lekkerder. Het zal hier zeker en vast nog dikwijls op tafel komen.
Nodig :
- 2 grote uien
- 2 groene courgetten
- 1 gele courget
- 3 tomaten
- 1 aubergine
- olijfolie
- provençaalse kruiden
- 2 takjes rozemarijn
- enkele blaadjes laurier
Werkwijze :
Was de groenten, snij ze met de mandoline in schijven van 1/2 cm dikte of doe dit met het groentenmes. Schik de schijfjes afwisselend op zijn kant en goed tegen elkaar aangedrukt in de ovenschaal. Doe dit zo dat alles goed vol zit. Overgiet met een straaltje olijfolie en overstrooi met provençaalse kruiden en leg tenslotte nog 2 takjes rozemarijn en enkele blaadje laurier op de bereiding.
Zet de schotel eerst 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C en giet na die tijd het vocht uit de schaal, zet de schaal terug in de oven van 180°C voor ongeveer nog 30 minuten.
Heerlijk, heerlijk.................U waant zich op vakantie wanneer de geuren zich verspreiden !
Zoveel abrikozen momenteel te verkrijgen op de plaatselijke marktjes....en dan zoek je naar geschikte receptjes natuurlijk.
Dit recept is gemakkelijk te maken, heel lekker en bovendien goed voor 12 personen.
Nodig :
- 200 gr boter
- 70 gr suiker
- 250 gr bloem
- 1 pot versgemaakte abrikozenconfituur
Nodig voor deeg van de bovenkant
- 150 gr amandelpoeder
- 150 gr suiker
- 80 gr boter
- 3 eierenen
- 30 gr maïzena
- enkele druppels amandelextract
- amandelschilfers
Werkwijze :
Voor het onderste deeg mix je de boter en de suiker goed onder elkaar, en voeg er dan de bloem bij en weer goed onder elkaar mengen.Zet dit deeg afgedekt een kwartiertje in de koelkast om op te stijven.
Ondertussen begin je aan het deeg voor de bovenkant. Hiervoor mix je alle ingrediënten te samen onder elkaar.
Wanneer deeg 1 is opgesteven strijk je het uit op een rechthoekige bakvorm van ongeveer 22 x 28 cm grootte. (Invetten en bebloemen eerst of bakpapier in gebruiken. Druk het bovenkant goed aan met je vingers of met een lepel. Zet het 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Het is dan nog niet helemaal gebakken, strijk er de abrikozenconfituur nu overheen en daar bovenop deeg 2 met de amandelpoeder erin en eventueel als optie nog amandelschilfers naar eigen smaak.
Zet het gebak nu terug in de oven om verder af te bakken gedurende 30 minuten.
Vijgen zelf geplukt recht van de boom in het zuiden van Frankrijk.......hier kan niets tegenop.....die smaken....honingzoet door de zon gerijpt en zo geurend....binnenkort begin ik aan mijn eigen confituur maar eergisteren heb ik er hier eens een heerlijke clafoutis van gemaakt....een echt Frans dessertje....dat geen cake is, geen pudding, geen taart maar iets in het midden daarvan.....het kan bovendien met alle soorten fruit worden gemaakt...heel makkelijk op voorhand te maken en handig met een grote groep bezoekers.
Wat heb je nodig :
- 1 kilo verse vijgen
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 75 gr boter
- 125 ml melk
- 125 ml room
- 125 gr suiker
- 75 gr bloem
- 3 druppels vanille-essence
- 2 eetlepels vloeibare honing
- lavendelbloemetjes om te garneren
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de vijgen schoon en verwijder de steeltjes. Snij de vijgen in partjes en leg ze in de ovenschaal. Doe de boter in het microplus schenkkannetje en smelt deze in de microgolfoven op lage wattage. Klop de eieren en de eidooier samen met de suiker in enkele minuten tot een wit schuimig mengsel. Voeg de bloem en de gesmolten boter toe en blijf luchtig kloppen. Voeg dan de melk en room toe en de vanille essence. Giet dit mengsel over de vijgen en bak de clafoutis 30 minuten in een voorverwarmde oven af. Laat even afkoelen en besprenkel dan met wat honing en strooi er dan wat lavendelbloemetjes over.
Heerlijk lauw te eten of koud, zelfs de dag nadien vond ik hem nog lekkerder...de smaken waren nog beter in elkaar opgenomen.
Na 2 weken niets meer gebakken te hebben, begon het gisteren zo hard te kriebelen dat ik vlug even het kookboek ' Het goede leven in de Provence' van Michel Biehn opensloeg waarbij mijn oog viel op een recept genaamd : gewone taart. Deze sprak me zo erg aan dat ik een 10 tal minuten later zelf aan de slag ben gegaan. En ik kan je verzekeren dat ze werkelijk de moeite is om ook te proberen.
De taart bestaat uit 2 deegsoorten met appelschijfjes tussenin.......Ze is werkelijk zacht en smeuiig om op te eten. Zalig ................zoals alles hier in het zuiden.
Nodig :
Voor het eerste deeg :
- 250 gr bloem
- 125 gr suiker
- snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 gr zachte boter
- 1 ei
Werkwijze :
Meng bovenstaande ingrediënten te samen in een grote tupperware kom en vorm een bol die je bekleedt met plastiekfolie en een half uurtje in de koelkast legt om op te stijven.
Nodig voor deeg 2 :
- 150 gr boter
- 1 ei
- 125 gr suiker
- 100 gr bloem
- 250 ml room
Werkwijze :
Klop de boter samen met het heel ei en de suiker tot dit dik vloeibaar is, voeg dan voorzichtig de bloem eraan toe. Klop apart de room stijf in de speedychef en voeg die met behulp van de spatel ook onder het deeg.
Verder nog nodig 4 appels en amandelschilfers.
Deze schillen en in schijfjes snijden.
Neem dan de siliconen taartvorm tenslotte en druk daar deeg 1 in uit. Beleg dit deeg volledig met de appelschijfjes en verdeel dan deeg 2 over de appelschijfjes en bestrooi tenslotte met amandelschilfers.
Bak de taart af in een voorverwarmde oven van 170 °C. Bakken gedurende 50 minuten.Prik met een satéstokje in het deeg om de gaarheid te controleren.
Taart laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker naar wens.
Heerlijk bij zomerse temperaturen.....en die hebben we hier nu wel !
Nodig :
- 450 gr watermeloen
- 1 eetlepel glucose
- 1 theelepel citroen
- 75 ml water
Werkwijze :
Het vruchtvlees mixen in de quickchef. Het citroensap samen met het water en de glucose aan de kook brengen en bij het gemixte fruit voegen. In een diepvriesdoos doen en enkele uurtjes in de vriezer steken.
Gisteren confituur gemaakt van 4 kilo zongerijpte abrikozen.....heerlijk !
Hoe ga je hiervoor te werk :
- 1 kilo abrikozen
- 1/2 kg witte suiker
- 1 zakje pec plus voor confituur
Werkwijze :
De abrikozen wassen en de pitten eruit halen. In stukken snijden en in een kookpot doen samen met het zakje pec plus. Voortdurend roeren en aan de kook brengen, geleidelijk aan de suiker toevoegen en blijven roeren. Van zodra de massa kookt, dit proces 1 minuut laten duren terwijl je verder roert. In bokalen doen die vooraf goed zijn afgespoeld en in heet water hebben gelegen. De potjes onmiddellijk sluiten en op zijn kop laten rusten tot de volgende dag.
Heerlijk bij de boterham, yoghurt, platte kaas, geitenkaas of op een taart en in een carré confituurke.
Ondanks dat we reeds in juni zijn, lijkt het weer me eerder dat van de kerstvakantie te zijn....vandaar dit ideetje.....;)
Nodig :
- Aardbeitjes
- slagroom van 35 %
- poedersuiker
- chocoladestift van oetker
- squeeze-it van Tupperware
- tomatenmes van Tupperware
- spatel
Werkwijze :
De aardbeien wassen en het boventje topje eraf snijden zoals op de foto met behulp van het tomatenmes. Slagroom stijfkloppen in de speedychef samen met wat poedersuiker naar eigen smaak doen. In de squeeze-it (slagroomspuit) doen en tussen elke aardbei wat slagroom spuiten. Het topje van de aardbei er terug op zetten en op de bovenkant met het kleinste tuitje nog een topje slagroom erop doen voor de muts.Oogjes spuiten met behulp van een chocoladestift......en op het buikje nog een klein puntje slagroom voor de knoop.