Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
02-08-2013
Nectarine in de oven
Het is weer eens iets anders en echt lekker als dessertje bij deze warme dagen.
Nodig :
- 1 nectarine
- 30 gr grof gehakte amandelen
- 1 potje griekse yoghurt
- 1 mespuntje 4 kruidenmengeling of kardemon
- 1 theelepel honing
Werkwijze :
Was de nectarine en halveer ze en ontdoe ze van haar pit. Hak de amandelen grof in de turbomax en strooi ze over de opengesneden kant van de nectarine. Leg de 2 helften op de ultra pro grilschaal en zet ze een 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Bestrooi dan met een beetje 4 kruidenmengeling en doe op iedere helft van griekse yoghurt samen met een beetje honing.
Zin in confituur maar niet in een grote hoeveelheid en op een snelle manier. Dan moet je beslist eens proberen om confituur te maken in de microgolfoven. Gaat heel gemakkelijk.
Nodig :
- 1/2 kg gemengd fruit van perzik, abrikoos en nectarine
- 1 citroen
- 400 gr suiker
Werkwijze :
In de ultra pro doe je de gekuiste en in stukjes gesneden fruit samen met het citroensap en de suiker. Goed mengen afdekken en laten smelten op 200 Watt in je microgolf gedurende 10 minuten. Mengen en dan weer afdekken en 2 minuten laten koken op 800 Watt. Mengen en zonder deksel nog eens 8 minuten op 800 Watt laten koken.
Onmiddellijk in glazen potjes gieten, afsluiten en op zijn kop zetten tot het afgekoeld is.
De confiutuur kan eventueel gemixt worden na het koken indien je niet graag stukjes hebt in je confituur maar dat is ieder zijn smaak...
Van bovenstaande hoeveelheid had ik 3 confituurpotjes waarvan ééntje met stukken, toen gemixt en 2 potjes zonder stukjes.
Een heerlijke zoet dessert met zongerijpt fruit, gemakkelijk en in een oogwenk klaar !
Nodig voor 2 personen :
- 2 perziken
- 2 abrikozen
- 2 soeplepels griekse yoghurt
- 35 gr suiker
- 2 druppels amandel essence
- 1 eigeel
- 20 gr rietsuiker voor de bovenkant
- enkele blaadjes verveine (optie) kan vervangen worden door zeste van limoen
Werkwijze :
Vruchten wassen en in schijfjes snijden en in ovenschaaltjes schikken. Overstrooien met gesnipperde verveine.
Eigeel + 35 gr suiker mixen in de speedychef of mixer, de griekse yoghurt + amandelessence toevoegen bij het eigmengsel en goed onder elkaar mengen. Overgiet de vruchten hiermee en bestrooi met de 20 gr rietsuiker en zet dan 10 minuten onder de grill.
Laten afkoelen en serveren..
Het fruit kan ook vervangen worden door rood fruit zoals aardbeien, frambozen, braambessen.
Hemels genot........................dat vraagt naar nog !
Gisteren nog eens snel wat gebakken in mijn lievelingsvorm : de mini tartelette van Tupperware.
Nodig voor 30 mini tartelettes en 6 mini lange cakejes
- 120 gr suiker
- 3 eieren
- 90 gr boter
- 150 gr amandelpoeder
- 120 gr chocolade
- 50 gr maïzena
Werkwijze :
Eieren + suiker mixen, amandelpoeder + maïzena toevoegen. Chocolade smelten in de microgolfoven samen met de boter en toevoegsel aan het 1 ste mengsel. In de vooraf omgespoelde siliconenvormpjes doen en bakken gedurende 13 minuten in een vooraf voorverwarmde oven van 180°C
Een heerlijk aperitiefhapje bij deze zomerse temperaturen. Bovendien in een wip klaar.
Nodig :
- 1 blikje sardientjes
- 60 gr platte kaas
- 1 koffielepeltje mosterd
- fleur de sel
- wat kappertjes (facultatief)
- een plukje peterselie of dille (facultatief)
Werkwijze :
Haal de sardientjes uit het blikje en laat de olijfolie of nat eraf lopen. Doe ze in een tupperware ruimtekommetje en prak met een vork plat, roer hier de rest van de ingrediënten onder en klaar is de rilette. Voor een mooie prestatie kan je het mengsel terug in het blikje doen en het deksel half open zetten. Lekker op toastjes, stokbrood, tussen de boterham op bij broodstengels.
Hier vond men het heerlijk verfrissend, een beetje zoutige toets eraan wat bij deze temperaturen enorm goed af smaakt !
Enorm warm buiten en dan zijn alle dorstlessers enorm welkom, af en toe ben ik het water dan even beu en zoek ik alternatieven zoals met dit heerlijke drankje wat in een mum van tijd klaar is met de turbomax.
Nodig :
- een stuk watermeloen
- kokoswater
- limoen of bij gebrek hieraan een pompelmoes
- enkele blaadjes munt als decoratie
Werkwijze :
Schil de watermeloen en ontdoe hem van de pitjes, snij hem in kleinere stukjes. Doe de stukjes in de turbomax samen met de uitgeknepen limoen. Mix hem fijn en voeg dan het kokoswater toe. Trek nog een paar keer aan het touwtje zodat alles goed gemengd is. Serveer in een glas en werk af met de munt. Frisse dorstlesser en bovendien zonder suiker !
Een tian is een typische ovenschotel uit de Provence, het is een aardewerken schaal vol met groenten belegd en in de oven gegaard. De ultra pro zou hier heel goed voor geschikt zijn. Ideaal als bijgerecht bij de BBQ, maar uiteraard ook gewoon te serveren.
Het kan heel makkelijk op voorhand worden klaargemaakt en een 3 kwartier op voorhand in de oven worden gestoken. De bereiding is lekker zowel warm, lauw als koud. Persoonlijk vond ik de overschot de dag nadien koud nog lekkerder. Het zal hier zeker en vast nog dikwijls op tafel komen.
Nodig :
- 2 grote uien
- 2 groene courgetten
- 1 gele courget
- 3 tomaten
- 1 aubergine
- olijfolie
- provençaalse kruiden
- 2 takjes rozemarijn
- enkele blaadjes laurier
Werkwijze :
Was de groenten, snij ze met de mandoline in schijven van 1/2 cm dikte of doe dit met het groentenmes. Schik de schijfjes afwisselend op zijn kant en goed tegen elkaar aangedrukt in de ovenschaal. Doe dit zo dat alles goed vol zit. Overgiet met een straaltje olijfolie en overstrooi met provençaalse kruiden en leg tenslotte nog 2 takjes rozemarijn en enkele blaadje laurier op de bereiding.
Zet de schotel eerst 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C en giet na die tijd het vocht uit de schaal, zet de schaal terug in de oven van 180°C voor ongeveer nog 30 minuten.
Heerlijk, heerlijk.................U waant zich op vakantie wanneer de geuren zich verspreiden !
Zoveel abrikozen momenteel te verkrijgen op de plaatselijke marktjes....en dan zoek je naar geschikte receptjes natuurlijk.
Dit recept is gemakkelijk te maken, heel lekker en bovendien goed voor 12 personen.
Nodig :
- 200 gr boter
- 70 gr suiker
- 250 gr bloem
- 1 pot versgemaakte abrikozenconfituur
Nodig voor deeg van de bovenkant
- 150 gr amandelpoeder
- 150 gr suiker
- 80 gr boter
- 3 eierenen
- 30 gr maïzena
- enkele druppels amandelextract
- amandelschilfers
Werkwijze :
Voor het onderste deeg mix je de boter en de suiker goed onder elkaar, en voeg er dan de bloem bij en weer goed onder elkaar mengen.Zet dit deeg afgedekt een kwartiertje in de koelkast om op te stijven.
Ondertussen begin je aan het deeg voor de bovenkant. Hiervoor mix je alle ingrediënten te samen onder elkaar.
Wanneer deeg 1 is opgesteven strijk je het uit op een rechthoekige bakvorm van ongeveer 22 x 28 cm grootte. (Invetten en bebloemen eerst of bakpapier in gebruiken. Druk het bovenkant goed aan met je vingers of met een lepel. Zet het 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Het is dan nog niet helemaal gebakken, strijk er de abrikozenconfituur nu overheen en daar bovenop deeg 2 met de amandelpoeder erin en eventueel als optie nog amandelschilfers naar eigen smaak.
Zet het gebak nu terug in de oven om verder af te bakken gedurende 30 minuten.
Vijgen zelf geplukt recht van de boom in het zuiden van Frankrijk.......hier kan niets tegenop.....die smaken....honingzoet door de zon gerijpt en zo geurend....binnenkort begin ik aan mijn eigen confituur maar eergisteren heb ik er hier eens een heerlijke clafoutis van gemaakt....een echt Frans dessertje....dat geen cake is, geen pudding, geen taart maar iets in het midden daarvan.....het kan bovendien met alle soorten fruit worden gemaakt...heel makkelijk op voorhand te maken en handig met een grote groep bezoekers.
Wat heb je nodig :
- 1 kilo verse vijgen
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 75 gr boter
- 125 ml melk
- 125 ml room
- 125 gr suiker
- 75 gr bloem
- 3 druppels vanille-essence
- 2 eetlepels vloeibare honing
- lavendelbloemetjes om te garneren
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de vijgen schoon en verwijder de steeltjes. Snij de vijgen in partjes en leg ze in de ovenschaal. Doe de boter in het microplus schenkkannetje en smelt deze in de microgolfoven op lage wattage. Klop de eieren en de eidooier samen met de suiker in enkele minuten tot een wit schuimig mengsel. Voeg de bloem en de gesmolten boter toe en blijf luchtig kloppen. Voeg dan de melk en room toe en de vanille essence. Giet dit mengsel over de vijgen en bak de clafoutis 30 minuten in een voorverwarmde oven af. Laat even afkoelen en besprenkel dan met wat honing en strooi er dan wat lavendelbloemetjes over.
Heerlijk lauw te eten of koud, zelfs de dag nadien vond ik hem nog lekkerder...de smaken waren nog beter in elkaar opgenomen.
Na 2 weken niets meer gebakken te hebben, begon het gisteren zo hard te kriebelen dat ik vlug even het kookboek ' Het goede leven in de Provence' van Michel Biehn opensloeg waarbij mijn oog viel op een recept genaamd : gewone taart. Deze sprak me zo erg aan dat ik een 10 tal minuten later zelf aan de slag ben gegaan. En ik kan je verzekeren dat ze werkelijk de moeite is om ook te proberen.
De taart bestaat uit 2 deegsoorten met appelschijfjes tussenin.......Ze is werkelijk zacht en smeuiig om op te eten. Zalig ................zoals alles hier in het zuiden.
Nodig :
Voor het eerste deeg :
- 250 gr bloem
- 125 gr suiker
- snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 gr zachte boter
- 1 ei
Werkwijze :
Meng bovenstaande ingrediënten te samen in een grote tupperware kom en vorm een bol die je bekleedt met plastiekfolie en een half uurtje in de koelkast legt om op te stijven.
Nodig voor deeg 2 :
- 150 gr boter
- 1 ei
- 125 gr suiker
- 100 gr bloem
- 250 ml room
Werkwijze :
Klop de boter samen met het heel ei en de suiker tot dit dik vloeibaar is, voeg dan voorzichtig de bloem eraan toe. Klop apart de room stijf in de speedychef en voeg die met behulp van de spatel ook onder het deeg.
Verder nog nodig 4 appels en amandelschilfers.
Deze schillen en in schijfjes snijden.
Neem dan de siliconen taartvorm tenslotte en druk daar deeg 1 in uit. Beleg dit deeg volledig met de appelschijfjes en verdeel dan deeg 2 over de appelschijfjes en bestrooi tenslotte met amandelschilfers.
Bak de taart af in een voorverwarmde oven van 170 °C. Bakken gedurende 50 minuten.Prik met een satéstokje in het deeg om de gaarheid te controleren.
Taart laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker naar wens.
Heerlijk bij zomerse temperaturen.....en die hebben we hier nu wel !
Nodig :
- 450 gr watermeloen
- 1 eetlepel glucose
- 1 theelepel citroen
- 75 ml water
Werkwijze :
Het vruchtvlees mixen in de quickchef. Het citroensap samen met het water en de glucose aan de kook brengen en bij het gemixte fruit voegen. In een diepvriesdoos doen en enkele uurtjes in de vriezer steken.
Gisteren confituur gemaakt van 4 kilo zongerijpte abrikozen.....heerlijk !
Hoe ga je hiervoor te werk :
- 1 kilo abrikozen
- 1/2 kg witte suiker
- 1 zakje pec plus voor confituur
Werkwijze :
De abrikozen wassen en de pitten eruit halen. In stukken snijden en in een kookpot doen samen met het zakje pec plus. Voortdurend roeren en aan de kook brengen, geleidelijk aan de suiker toevoegen en blijven roeren. Van zodra de massa kookt, dit proces 1 minuut laten duren terwijl je verder roert. In bokalen doen die vooraf goed zijn afgespoeld en in heet water hebben gelegen. De potjes onmiddellijk sluiten en op zijn kop laten rusten tot de volgende dag.
Heerlijk bij de boterham, yoghurt, platte kaas, geitenkaas of op een taart en in een carré confituurke.
Ondanks dat we reeds in juni zijn, lijkt het weer me eerder dat van de kerstvakantie te zijn....vandaar dit ideetje.....;)
Nodig :
- Aardbeitjes
- slagroom van 35 %
- poedersuiker
- chocoladestift van oetker
- squeeze-it van Tupperware
- tomatenmes van Tupperware
- spatel
Werkwijze :
De aardbeien wassen en het boventje topje eraf snijden zoals op de foto met behulp van het tomatenmes. Slagroom stijfkloppen in de speedychef samen met wat poedersuiker naar eigen smaak doen. In de squeeze-it (slagroomspuit) doen en tussen elke aardbei wat slagroom spuiten. Het topje van de aardbei er terug op zetten en op de bovenkant met het kleinste tuitje nog een topje slagroom erop doen voor de muts.Oogjes spuiten met behulp van een chocoladestift......en op het buikje nog een klein puntje slagroom voor de knoop.
Glaasje koffiecrème met chocoladelaagje en crumble van speculoos
Weer eens wat anders dan de gewone vanillepudding.....
Heel lekker en oogt nog mooi ook wanneer je het in kleine glaasjes serveert zoals ik deed. Gemakkelijk te maken en zo klaar.
Nodig voor 4 kleine glaasjes :
- 4 speculoosjes
- 40 gr suiker
- 2 soeplepels maïzena
- 250 ml melk
- 1.5 koffielepeltje oploskoffie
- 30 gr chocolade
- 25 ml room
Werkwijze :
Doe de melk (beetje apart houden) samen met de oploskoffie in het microplus schenkkannetje en zet het 2 minuten in de microgolf op 800Watt. Ondertussen doe je in de shaker de overgehouden melk samen met de suiker en de maïzena en schud je krachtig. Deze oplossing voeg je nu toe aan de warme melk en roer je goed door met de klopper....Zet het schenkkannetje nu terug in de microgolf op 800 Watt voor 1,5 minuut. Doorroeren en klaar.
Ondertussen zet je glaasjes klaar en verkruimel op de bodem ervan wat speculoos, giet de crème erover en zet even in de koelkast om op te stijven. De chocolade samen met de room doe je ook in een microplus schenkkan en smelt je even op lage wattage in de microgolfoven gedurende een half minuut. Doorroeren en wanneer dit gesmolten is over de crème gieten en eventueel met een koffielepeltje glad strijken.
Afwerken met wat verkruimelde speculoos....ik heb mijn speculoos gemalen in het Tupperware kaasmolentje....geeft een hele fijne structuur als resultaat.
En dan zalig genieten met een tasje koffie of thee ! Heerlijk................................;
Vandaag een fijne verrassing binnengekregen via Bpost. Namelijk een boekenpakket van Spar.... en ben er natuurlijk superblij mee.
Dit pakket heb ik gewonnen door deel te nemen aan hun wedstrijd in de maand maart waarin ze vroegen een feestrecept binnen te sturen dat niet meer dan 5 per persoon mocht kosten.
Ik heb zoveel recepten en dacht dat het niet moeilijk kon zijn....uiteindelijk heb ik mijn recept ingediend van 'Spirelli in het groen' met gehakt, spinazie, currysaus.... U kan het terugvinden via de zoekfunctie of bij pastagerechten klikken.
Via mijn gewonnen boeken kan ik me weer verdiepen in nieuwe receptjes om weldra met jullie te delen ;)
Klop de boter samen met de suiker en zout tot een romig geheel. Meng er de bloem door en kneed tot een samenhangend geheel. Maak er een bol van en bekleed met plastiekfolie en laat een uurtje in de ijskast rusten. Vet een boterkoekvorm in of een bakvorm met afneembare ring...deze keer geen siliconen vorm dus. Druk het deeg in de vorm en bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en maak met een vork een ruitpatroon. Bak in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Afgelopen week snelle koffiekoekjes gemaakt met vierkante bladerdeeglapjes.
Nodig :
- 6 bladerdeeglapjes van 10 x 10 cm
- chocoladeparels
- frangipannebeslagje : 1 ei, 30 gr suiker, 60 gr amandelpoeder, 30 gr boter
- beetje pudding klaargemaakt in microplus schenkkannetje : 1/2 l melk, 35 gr vanillepuddingpoeder, 3 soeplepels suiker
- wat aardbeien of fruit naar eigen keuze
Werkwijze :
Bladerdeeglapjes inknippen volgens de foto's hieronder. Wat afgekoelde pudding opdoen en bestrooien met chocolade parels. Of bladerdeeglapje met wat frangipannebeslagje erop en dan nog appel, peer of aardbeien erop. De lapjes plooien zoals op de foto's en bestrijken met een losgeklopt eigeel.
Bakken op 180 °C in een voorverwarmde oven gedurende een 20 minuten
- het lege blik van de tomaten nog eens gevuld met water
- een soeplepel provençaalse kruiden
Nodig voor het vleesvulsel :
- 450 gr gehakt
- 120 ml vleesbouillon (water +vleesbouillonblokje)
- 1 teentje knoflook
- 3 soeplepels paneermeel
- 1 ei
- 5 soeplepel gemalen parmezaanse kaas
- pezo naar smaak ( peper +zout)
- 1 soeplepel provençaalse kruiden
Nodig voor de bechamelsaus :
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 1/2 l melk
- pezo, nootmuskaat
Werkwijze :
Het gehakt rul bakken in de antikleefpan. De vleesbouillon toevoegen en een 20 minuutjes laten sudderen met een deksel op de pan. De geperste knoflook toevoegen en kruiden met pezo. Als het afgekoeld is dan het paneermeel, het ei en de kaas erbij voegen en alles goed mengen. Indien het gehakt niet vochtig genoeg is kan je er wat van de tomatensaus nog aan toevoegen.
Voor de bechamelsaus. De boter smelten op het vuur, bloem toevoegen en wat laten droogbakken, melk toevoegen en goed roeren met de klopper, kruiden met pezo, nootmuskaat naar smaak.
De tomatensaus bereiden, snij de selder, wortel, sjalot heel fijn. (Ik heb hiervoor de extrachef gebruikt) In een pan wat olijfolie doen en hierin de groenten fruiten, de tomaten en het water toevoegen als ook wat provençaalse kruiden.
Als de voorbereiding gebeurt is dan de pastabuizen vullen met het natte gehakt.
De tomatensaus in de ovalen ultra pro van 2 l gieten op de bodem. Hierop de cannelloni plaatsen en overgieten met de bechamelsaus. Eventueel nog wat geraspte kaas erover heen strooien.
De schotel gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 ° C plaatsen.
Het voorafje voor vandaag is klaar!......Heel simpel te maken met de mandoline en de Microgourmet.
Nodig :
- 1 courgette
- 2 tomaten
- provence kruiden
- peper en zout
- olijfolie
De courgette en tomaten wassen en met de mandoline fijnsnijden. Een torentje maken door afwisselend een schijfje courgette en tomaat te leggen in de microgourmet, op elk laagje doe je een beetje zout,peper en herbes de Provence. De microgourmet afsluiten met het deksel en 18 minuten stomen in de microgolfoven. 10 minuten nog laten rusten met gesloten deksel en op een bordje schikken en besprenkelen met enkele druppels olijfolie.
Gestoomde aardappeltjes met asperges en grijze garnalen
Ons voorgerecht daarnet klaargemaakt in de microgourmet....die heeft hier vandaag trouwens al overuren gedaan.
Nodig voor dit simpel en feestelijk voorgerecht voor 4 personen :
- 3 vastkokende aardappelen
- 12 asperges (ik had een pak van een halve kilo gekocht)
- cocktailsaus
- grijze garnaaltje ( pakje gekocht van 200 gr)
- persillade : een handvol peterselie, een sjalotje, wat paneermeel en wat olijfolie
Werkwijze :
De aardappelen in de schil gaarstomen gedurende 18 minuten in de micro gourmet. Laten afkoelen en in schijfjes snijden van bijna 1 cm. De asperges schillen en gaarstomen eveneens in de microgourmet ong. 12 minuten. De persillade bereiden door de peterselie te mengen met de olijfolie,paneermeel,fijngesnipperd sjalotje. Dan de aardappelen schikken op het bordje 3 schijfjes per persoon, hierop wat persillade doen en een beetje grijze garnalen. Naast elk aardappelschijfje een gestoomde asperge leggen en hiernaast met een koffielepeltje wat cocktailsaus uitsmeren.
Gemakkelijk op voorhand te maken en kan ook met groene asperges