Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
06-05-2013
Rabarbercake
De eerste rabarberstengels schieten de grond al uit en vond ik het tijd om er iets mee te doen. Vandaar mijn keuze voor deze gemakkelijke rabarbercake. Heerlijk van smaak .....zo'n beetje zoet-zuur....daar hou ik wel van.
Nodig :
- 150 gr gesmolten boter
- 150 gr suiker
- 150 gr zelfrijzende bloem
- 100 gr amandelpoeder (optie)
- 3 eieren
- 2 eetlepels vanille puddingpoeder
- 500 gr rabarber
- beetje extra suiker naar smaak voor bij de rabarber
Werkwijze :
Met de dunschiller de schillen van de rabarber doen en met het groentenmesje de rabarber in stukjes van ong. 2 cm snijden. De stukjes even in een ruimtekom zetten samen met suiker naar smaak en de vanille puddingpoeder. Goed onder elkaar mengen.
De gesmolten boter mixen met de suiker. Dan 1 voor 1 de eitjes toevoegen. Goed blijven mixen en dan de amandelpoeder en zelfrijzende bloem toevoegen. Alles onder elkaar goed mengen en in een ingevette siliconen bakvorm doen of in de terinne ultra pro van Tupperware zoals ik heb gedaan. De rabarberstukjes bovenop het deeg doen. Door het bakproces komen ze vanzelf op zijn plaats te zitten. Deze keer heb ik de ultra wel ingevet en bebloemd om zeker te zijn dat hij er goed zal uitkomen nadien.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180 ° gedurende 50 minuten à 1 uurtje naargelang uw oven. Heb het deksel van de ultra pro niet gebruikt deze keer.
Laten afkoelen en bestrooien met bloemsuiker, bewaren in de recto-verso.
U heeft het goed gelezen....een cheesecake voor 1 persoon gemaakt in de microgolf. Na mijn eerder gepost recept van cupcake, chocolate chip cookie voor 1 persoon nu dus een cheesecake.
Makkelijk te maken in 2 1/2 minuut tijd maar dan wel wat geduld uitoefenen vooraleer te degusteren want hij moet toch wel een tijdje in de koelkast om koel te zijn en op te stijven. Maar uw geduld zal beloond worden ;))
Nodig :
- 60 gr roomkaas
- 2 theelepels zure room
- 1 ei
- 1/2 theelepel citroensap
- 1/4 theelepel vanille extract (home made)
- 2 tot 4 theelepels suiker naargelang uw smaak
- optie : wat diepvries frambozen of aardbeien of chocoladeparels naar smaak
Werkwijze :
Bovenstaande ingrediënten allen te samen mengen in een kommetje en dan 1 minuut op 650 Watt zetten in de microgolf. Even uithalen en eens mee schudden, terug 1 minuut op 650 Watt zetten, weer uithalen en eens mee schudden, dan nog 30 seconden terugzetten op 650 Watt en klaar. Indien uw microgolf niet dezelfde wattage heeft moet je gewoon kijken dat de bovenkant van het mengsel begint te bubbelen, wanneer dit gebeurt onmiddellijk eruit nemen en klaar.
Het kommetje dan nog 2 uren in de koelkast plaatsen om te laten koud en stijf worden. Eventueel afwerken met speculooskruimels op de bovenkant. Geniet ervan en zet nu niet dat het moeilijk is.
Hier in België kennen we eigenlijk alleen maar vanille en chocoladesmaak het best, in Frankrijk daarentegen kent men zoveel meer smaken en ééntje daarvan is ook een beetje mijn favoriet nl...die met de petit beurre smaak. Zodoende ben ik gaan experimenteren en kan ik jullie vandaag ook dit receptje meedelen.
Nodig :
- 600 ml halfvolle melk
- 1 dl room
- 50 gr suiker
- 15 gr maïzena
- 70 gr petit beurre koekejes (ong. 10 koekjes)
Werkwijze :
De koekjes fijnmalen in het Tupperware kaasmolentje. De melk samen met de room in het microplus schenkkannetje doen en hierbij de gemalen koekjes doen. Zorg dat een een beetje melk giet (ong. 1 dl) in de shaker om samen met de maïzena en suiker te kunnen los schudden. De schenkkan zet u 4 minuten op 800 Watt in de microgolf. Dan de binding bijvoegen, goed roeren en nog 1 minuut terugzetten op 800 Watt.
De pudding is nu klaar en kan in de mooie glaasjes worden gegoten.
Tip : indien u meer koekjes zou nemen gaat de pudding dikker worden. Ook indien u meer maïzena zou gebruiken. Voor mij waren die 10 koekjes ideaal voor een goeie dikte naar mijn smaak.
Tiramisutaart volgens het receptje van Jeroen Meus
Dat ze lekker is moet ik zeker niet vertellen !
Nodig voor de bodem :
- 200 gr speculoos
- 75 gr boter
- 1 pakje boudoirs
- een scheutje amaretto
Voor de vulling :
- 6 gelatineblaadjes
- 250 ml slagroom
- 125 gr suiker
- 500 gr mascarpone
- 1 kopje sterke koffie
- een beetje ongezoete cacaopoeder
Werkwijze :
Week de gelatineblaadjes in een ruimtekommetje met koud water.
Doe de boter in het schenkkannetje en zet even in de microgolf om ze te laten smelten. (1 minuut op 680 W)
Hak de koekjes fijn in de turbomax of doe ze door het kaasmolentje en meng ze met de gesmolten boter. Bekleed een springvorm met een bakpapiertje en doe hierop de koekjes-boter mengeling. Druk aan met behulp van een soeplepel.
Warm de tas koffie op in een tweede schenkkannetje en voeg er naar smaak een geut amaretto aan toe. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de koffie. Doe de room in de speedychef samen met de suiker en klop stijf. Voeg dan de mascarpone toe en meng zeer goed met de klopper verder of breng het over in de alles in één kan. Je mag zeker geen klontertjes meer zien. Schenk de afgekoelde koffie met gelatine nu ook bij het mascarponemengsel en blijf nog even mengen.
De boudoirs daar snij je een stukje af zodat ze rechtop aan de rand van de springvorm staan met de gesuikerde kant naar buiten. Eventueel kan je de onderste randen even in de amaretto doppen.
De mascarponevulling kan nu op de koekjesbodem worden gegoten. Ik heb hiervoor twee derde vulling erop gegoten, dan wat boudoirs erop gelegd en dan de overige vulling verder aangevuld. Ik heb hier een vorm van 20 cm doorsnede goed mee kunnen vullen en had nog overschot voor 1 glas.
De taart in de koelkast zetten voor ong. 3 uren.
Juist voor het opdienen nog wat ongezoete cacaopoeder erover zeven en eventueel decoreren met chocolade koffieboontjes....
De koekjes in de turbomax doen en fijnmalen. De chocolade samen met de boter smelten in het schenkkannetje in de microgolfoven. ( 2 x 1 minuut op 800 Watt.) De suiker + eigelen toevoegen aan de gesmolten chocolade en boter. De koekjes bijvoegen en alles omroeren. In de mini muffinvorm doen maar niet tot aan de rand....vul ze ongeveer voor 3/4 en zet de vorm in de koelkast voor 2 uurtjes.
Gemakkelijk uit de vorm te halen en bewaren in clickplus.
Heerlijk zachte moelleux met een hartje van chocolade in de nieuwe tupperware muffinvorm
Nodig :
- 2 eieren
- 100 gr cassonadesuiker
- 50 ml room
- 75 gr gesmolten boter
- 100 gr kokos
- 75 gr bloem
- 5 ml bakpoeder
- 12 stukjes chocolade
Werkwijze :
Eieren + suiker mixen in de speedychef. Room toevoegen, gesmolten boter, gemalen kokos en terug mixen. Bloem + bakpoeder voorzichtig toevoegen met behulp van de siliconene spatel of lepel en alles nog eens goed mengen.
De siliconen vorm omspoelen met water en dan het deeg erin doen voor de helft, in het midden steek je 2 stukjes chocolade per cake en hier over heen doe je opnieuw wat deeg.
20 minuten bakken op 180°C in een voorverwarmde oven geeft je een lekkernij bij de koffie of thee. 5 minuten laten rusten alvorens te ontvormen zorgt ervoor dat je geen problemen krijgt.
Zin in lekkere pudding zoals die gekochte uit Danone potjes.....zeker even proberen dan.....
Hij is gewoon heerlijk.....................
En zo vlug klaar in het microschenkkannetje.
Nodig :
- 600 ml melk (halfvolle of volle naar eigen smaak)
- 2 goed gevulde soeplepels maïzena
- 4 goed gevulde soeplepels Nuttella choco
Werkwijze :
Doe 500 ml melk in de schenkkan samen met de choco en verwarm 2 minuten op 600 watt in de microgolf zodat alles choco is gesmolten. Doe de overige 100 ml melk samen met de maïzena in de shaker en schud op. Wanneer de choco gesmolten is, doorroeren en nog eens 4 minuten terugzetten op 800 Watt om de melk aan de kook te brengen. Dan de opgeloste maïzena toevoegen aan de kokende melk en goed roeren met de halve klopper. Nog 2 minuten terugzetten op 800 Watt en de pudding is klaar. In glaasjes gieten en in de ijskast laten verder opstijven. Deze pudding is niet zo'n stijve als gewoonlijk maar eerder zoals de gekochte potjes en dat lusten ze hier wel heel graag ;))
Waarom de kinderen is niet verrassen op een fruitig hapje in de vorm van een leuk figuurtje...... met behulp van het tupperware tomatenmesje of groentenmesje en een snijplank is dat zo gebeurd....wedden dat het bord snel leeg zal zijn.
Nodig :
- 1/2 peer
- 1 stukje wortel
- 12 blauwe druiven
- een 30 tal witte druiven
Werkwijze :
Spoel het fruit eerst af in het allegra vergiet en neem dan de snijplank en het tomatenmesje. Snij de witte druiven op zijn langst door en de blauwe druiven gewoon in de helft maar dwars. De peer in de helft snijden volgens foto. De wortel met de dunschiller eerst schillen en dan een fijn reepje afsnijden en poten en een bekje vormen. Voor de oogjes gebruik je een blauwe druif waar je 2 kleine cirkeltjes uitsnijdt. Neem een mooi bordje en schik het fruit volgens foto.
Wow......dit had ik nooit durven dromen toen ik op 18/3/2011 mijn eerste regeltjes schreef om een culinair blogje te starten. Ongelofelijk en supertof.
Bij het onderdeel 'culinair' van bloggen sta ik al langer op de 1 ste plaats...en in het algemeen classement momenteel op de 28 ste plaats van de top 200....Is toch een beetje een teken dat de hapjes in de smaak vallen ;)))
Heb jij soms ook van die momenten dat je zin krijgt in een lekker vers krakend koekje maar toch geen zin hebt in een volle lading...dan is dit receptje een ideale uitkomst......na mijn eerder gepost cup cake recept nu dus een cookie recept voor de microgolfoven.
Nodig :
- 30 gr boter
- 15 gr kristalsuiker (halve soeplepel)
- 10 gr bruine suiker (ong. halve soeplepel)
- 40 gr bloem ( 2 afgestreken soeplepels)
- snufje zout
- theelepeltje bakpoeder
- 30 gr chocoladeparels of fijngehakte chocolade
Werkwijze :
Doe de boter in een microgolfoven bestand kommetje en laat smelten ong. 30 sec. op 800 Watt. Voeg dan de 2 soorten suikers toe en meng. Voeg tevens de bloem samen met het zout en het bakpoeder toe. Meng tot een egaal koekjesdeeg en voeg de chocolade toe en duw het deeg een beetje plat.
Zet het kommetje in de microgolf gedurende 1 minuut en 35 seconden op 700 Watt....Indien u deze wattage niet heeft kiest u voor 600 Watt en bakt u het tussen de 50 seconden en 1 min.40 sec....afhankelijk van uw microgolf.
Laat het koekje nog even staan alvorens te degusteren. Het wordt vanzelf hard wanneer het eventjes staan......Heerlijk...........Heerlijk...eventueel nog een bolletje ijscrème en uw dag is goed ;)))
Witte chocolademousse met een coulis van aardbeien
Leuk dessertglaasje en lekker natuurlijk ! Voor minder doe ik het niet ;))
Nodig :
- 100 gr witte chocolade
- 2 dl ijskoude room
- 2 eieren
- 8 aardbeien
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 blaadje gelatine
- paar blaadjes citroenmelisse
Werkwijze :
Smelt de witte chocolade in het microplus schenkkannetje in de microgolfoven. Doe het 1 minuut op 400 watt in de microgolf roer en opnieuw..tot dat de chocolade gesmolten is.
Ondertussen de room stijfkloppen. En de eiwitten stijfkloppen. Het gelatineblaadje laten weken in koud water, uitknijpen en smelten in een klein beetje water.
Wanneer de chocolade gesmolten is, de stijfgeklopte room toevoegen en 1 eigeel. Goed roeren en dan de stijfgeklopte eiwitten toevoegen en het verwarmde opgeloste gelatineblaadje.
In kleine glaasjes doen en in de ijskast laten opstijven. De aardbeien wassen en ontdoen van het kroontje...fijnhakken in de turbomax of quickchef samen met 1 zakje vanillesuiker. Als de chocomousse stijf is, de aarbeiencoulis hierover doen en afwerken met een blaadje citroenmelisse.
Eergisteren heb ik deze citroencakes gebakken en ze hebben de tijd niet gekregen om van glazuur te voorzien.
Je zou dit deeg ook kunnen gebruiken voor 1 langwerkige cake natuurlijk
Nodig :
- 200 gr bloem
- 3 gr zuiveringszout
- 4 gr bakpoeder
- snufje zout
- 3 eieren
- 220 gr suiker
- 100 gr boter
- 100 ml plantaardige olie
- 1 theelepel citroenextract
- 75 ml citroensap ( sap van 2 citroenen)
Voor het glazuur :
- 140 gr poedersuiker
- enkele druppels citroensap
Werkwijze :
Klop de eieren samen met de suiker tot een schuimig geheel. Voeg dan de bloem, zuiveringszout bakpoeder, snuf zout bij. Smelt de boter en voeg die samen met de olie bij het eerste deeg. Voeg ook het citroensap en citroenextract toe.
Spoel de siliconen vormen goed om en doe hierin het deeg en bak ong. 25 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven. Maar kijk zelf regelmatig want elke oven is verschillend.
Als ze afgekoeld zijn indien gewenst nog voorzien van glazuur.
Zo gemakkelijk klaar te maken en minder vettig dan in frituurolie gebakken.
Nodig :
- 1/2 kilo gemengd gehakt
- 2 eieren
- wat paneermeel naar eigen smaak
- peper en zout
- hard gekookte eieren
- 1 blik van een halve liter gehakte tomaten in blik (ik heb verse tomaten genomen)
- 1 blokje vleesbouillon
- provençaalse kruiden
- 1 ui
- wat olijfolie
Werkwijze :
Meng het gehakt samen met de 2 eieren, kruiden (pezo), paneermeel tot een homogene massa. Kook ondertussen de eieren hard. Pel de eieren en wentel ze in het gehakt. Doe in de microgolfovenschaal wat gesnipperde ui samen met wat olijfolie en zet 2 minuten op 800 Watt. Voeg dan het blik gehakte tomaten toe samen met het vleesbouillonblokje, peper en zout en provençaalse kruiden. Roer en leg dan de vogelnestjes in de saus.Zet 5 minuten op 800 Watt, roer een keer door en draai de vogelnestjes om en zet nog eens 5 minuten terug op 800 Watt.
En de vogelnestjes zijn klaar.
Wij hebben deze gegeten samen met puree door de aardappelen te stomen in de microgourmet en nadien met de pureerstaaf tot puree te maken en hierbij nog rauw gehakt witloof.
Een echte lekkernij en minder vet dan gebakken in frituurolie.
Ons aperitiefhapje van afgelopen middag. Niks om uren voor in de keuken te staan want daar is het weer veel te mooi voor. Gewoon iets heel simpel maar wel smaakvol.
Nodig : ( ik heb maar 3 glaasjes gemaakt) maar voor meer personen gebruik je meerdere snede hesp
- 1 cavaillon meloen
- 1 snede gekookte ham (hesp)
- beetje rode porto
- 1 soeplepel balsamicoazijn
- peper
- als decoratie basilicum maar dat had ik zelf niet en heb dan peterselie genomen
Werkwijze :
Ontpit de cavaillon en snij in fijne stukjes of werk met het parisiennelepel om bolletjes uit te halen van het vruchtvlees. Doe in een ruimtekom en snij dan de ham in fijne stukjes en voeg bij de meloen. Doe hier wat rode porto bij en 1 soeplepel balsamicoazijn. Alles dooréén mengen en in mooie glaasje serveren. Afwerken met wat peper van de molen en een plukje basilicum of peterselie.
Eergisteren op de markt van Pont St. Esprit een berg aardbeien gekochten (2 kg) omdat ze er zo heerlijk uitzagen. Enkele ervan heb ik gisteren verwerkt tot deze kleine lekkernij !!
Nodig :
- verse aardbeien
- witte chocolade
Werkwijze :
Was de aardbeien maar laat het kroontje er wel aanzitten. Indien je dit toch wilt verwijderen gebruiken dan kleine stokjes zoals op de foto.
Doe een stuk witte chocolade van 200 gr in kleine stukjes en in het microplus schenkkannetje. Zet dit in de microgolf ong. 1 minuut op 400 Watt. Roer en zet weer terug. Roer weer en zet weer terug totdat alle chocolade gesmolten is.
Neem de aardbeien één voor één en dompel ze in de gesmolten chocolade.
Leg ze dan op vetvrij papier om ze te laten opstijven.
Leuk gebakje voor bij de koffie of glaasje wijn ;)
Nog een leuk ideetje met bladerdeeg zijn deze zwijntjes. Normaal gesproken zien we ze elke vakantie wel ergens lopen, deze vakantie nog niet kunnen spotten vandaar dat ik ze nu maar zelf heb gemaakt als gebakje ;)
Naargelang de vulling kan u dit maken als dessertje of als apertiefhapje. De mijne zijn nu gevuld met stukjes appel en wat suiker maar u kan hier even goed een hartige vulling in doen zoals gehakt of gerookte zalm met kruidenkaas.
Nodig :
- een bladerdeeg
- 1 appel in stukjes
- klein beetje suiker
- mini tartelettevorm
- geklust eitje
- wat bakvaste chocoladeparels
- mini tartelette uitsteker
Werkwijze :
Steek met de breedste kant van de mini tartelettesnijder rondjes deeg uit en leg deze in de siliconen tartelettevorm zonder inboteren of bebloemen.
Snij de appel in kleine stukjes en leg die op het bladerdeeg en overstrooi met een beetje suiker.
Snij dan met de kleinste kant van de tartelette uitsteker evenveel rondjes deeg en leg die bovenop de stukjes appel zodat het gebak dicht is. Snij met behulp van een aardappelmesjes kleine driehoekjes uit het deeg voor de varkensoortjes en leg die bovenaan op het deeg zoals op de foto. Snij nog kleine rondjes voor de neus en leg die onderaan en tenslotte gebruik je 2 bakvaste chocoladeparels als oogjes.
Kluts een eitje en strijk met behulp van het patisserieborsteltje de bovenkant ermee in.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Nota: ben vergeten een foto te nemen van de stukjes appel en van de rondjes deeg, maar ik geloof dat het duidelijk genoeg is.
Eigenlijk veel te eenvoudig om op de blog te zetten, maar niet iedereen heeft dit ideetje misschien in zijn gedachten vandaar dat ik het toch maar even meedeel. Super gemakkelijk te maken met behulp van de mini tartelettevorm.
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- baksaucisse of cervelat
Werkwijze :
Snij repen van het bladerdeeg die ongeveer 2 cm breed zijn. Ontdoe de cervelat van zijn rode velletje en snij er schijfjes vanaf en nog eens doormidden zoals op de foto. Beleg de repen bladerdeeg met de schijfjes saucisse en rol op. Zet ze in de mini tartelettevorm en bak in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Heerlijk zuiders, misschien wel wat arabisch gerechtje.
Nodig :
- 50 ml olie
- 2 ml raz el hanout ( 1 kleine koffielepel)
- 2 ml zout
- 2 ml kaneel
- 2 ml safraan
- 1 ml citroensap
- 1 ajuin in fijne sliertjes gesneden
- 300 ml kippenbouillon ( water + 1 bouillonblokje)
- 30 ml honing
- 3 kippefilets of kalkoenfilets kan ook
- 200 gr gedroogde witte rozijnen
- 200 gr gedroogde abrikozen maar ik heb gekozen deze keer voor een blik abrikozen zonder het sap te gebruiken
- de ovalen ultra pro van 2 of 3.5 l.
Werkwijze :
Doe de olie samen met de ui in de ultra pro en zet hem met gesloten deksel 3 minuten op 800 watt in de microgolf.
Doe dan in een ruimtekom de de raz el hanout, het zout, de kaneel, de safraan, het citroensap, de kippenbouillon en de honing en meng.
Leg op de ui de kippefilets, de rozijnen en de abrikozen. Voeg het kruidenmengsel nu toe aan de kippefilets. Sluit de ultra pro en zet hem een uurtje in een voorverwarmde oven van 180°
Een kwartiertje voor het einde van uw kipschotel doe je 4 tassen warm water in het schenkkannetje en zet het nog 2 minuten op 800 Watt in de microgolfoven zodat het kookt, voeg dan 2 tassen couscous eraan toe en sluit met het deksel. Laat 2 minuten trekken zodat al het vocht verdwenen is. Voeg een klontje boter toe en ga met 2 vorken door de couscous zodat de boter smelt door de warmte van de couscous.