Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
22-04-2013
Moelleux van kokos en hartje van chocolade
Heerlijk zachte moelleux met een hartje van chocolade in de nieuwe tupperware muffinvorm
Nodig :
- 2 eieren
- 100 gr cassonadesuiker
- 50 ml room
- 75 gr gesmolten boter
- 100 gr kokos
- 75 gr bloem
- 5 ml bakpoeder
- 12 stukjes chocolade
Werkwijze :
Eieren + suiker mixen in de speedychef. Room toevoegen, gesmolten boter, gemalen kokos en terug mixen. Bloem + bakpoeder voorzichtig toevoegen met behulp van de siliconene spatel of lepel en alles nog eens goed mengen.
De siliconen vorm omspoelen met water en dan het deeg erin doen voor de helft, in het midden steek je 2 stukjes chocolade per cake en hier over heen doe je opnieuw wat deeg.
20 minuten bakken op 180°C in een voorverwarmde oven geeft je een lekkernij bij de koffie of thee. 5 minuten laten rusten alvorens te ontvormen zorgt ervoor dat je geen problemen krijgt.
Zin in lekkere pudding zoals die gekochte uit Danone potjes.....zeker even proberen dan.....
Hij is gewoon heerlijk.....................
En zo vlug klaar in het microschenkkannetje.
Nodig :
- 600 ml melk (halfvolle of volle naar eigen smaak)
- 2 goed gevulde soeplepels maïzena
- 4 goed gevulde soeplepels Nuttella choco
Werkwijze :
Doe 500 ml melk in de schenkkan samen met de choco en verwarm 2 minuten op 600 watt in de microgolf zodat alles choco is gesmolten. Doe de overige 100 ml melk samen met de maïzena in de shaker en schud op. Wanneer de choco gesmolten is, doorroeren en nog eens 4 minuten terugzetten op 800 Watt om de melk aan de kook te brengen. Dan de opgeloste maïzena toevoegen aan de kokende melk en goed roeren met de halve klopper. Nog 2 minuten terugzetten op 800 Watt en de pudding is klaar. In glaasjes gieten en in de ijskast laten verder opstijven. Deze pudding is niet zo'n stijve als gewoonlijk maar eerder zoals de gekochte potjes en dat lusten ze hier wel heel graag ;))
Waarom de kinderen is niet verrassen op een fruitig hapje in de vorm van een leuk figuurtje...... met behulp van het tupperware tomatenmesje of groentenmesje en een snijplank is dat zo gebeurd....wedden dat het bord snel leeg zal zijn.
Nodig :
- 1/2 peer
- 1 stukje wortel
- 12 blauwe druiven
- een 30 tal witte druiven
Werkwijze :
Spoel het fruit eerst af in het allegra vergiet en neem dan de snijplank en het tomatenmesje. Snij de witte druiven op zijn langst door en de blauwe druiven gewoon in de helft maar dwars. De peer in de helft snijden volgens foto. De wortel met de dunschiller eerst schillen en dan een fijn reepje afsnijden en poten en een bekje vormen. Voor de oogjes gebruik je een blauwe druif waar je 2 kleine cirkeltjes uitsnijdt. Neem een mooi bordje en schik het fruit volgens foto.
Wow......dit had ik nooit durven dromen toen ik op 18/3/2011 mijn eerste regeltjes schreef om een culinair blogje te starten. Ongelofelijk en supertof.
Bij het onderdeel 'culinair' van bloggen sta ik al langer op de 1 ste plaats...en in het algemeen classement momenteel op de 28 ste plaats van de top 200....Is toch een beetje een teken dat de hapjes in de smaak vallen ;)))
Heb jij soms ook van die momenten dat je zin krijgt in een lekker vers krakend koekje maar toch geen zin hebt in een volle lading...dan is dit receptje een ideale uitkomst......na mijn eerder gepost cup cake recept nu dus een cookie recept voor de microgolfoven.
Nodig :
- 30 gr boter
- 15 gr kristalsuiker (halve soeplepel)
- 10 gr bruine suiker (ong. halve soeplepel)
- 40 gr bloem ( 2 afgestreken soeplepels)
- snufje zout
- theelepeltje bakpoeder
- 30 gr chocoladeparels of fijngehakte chocolade
Werkwijze :
Doe de boter in een microgolfoven bestand kommetje en laat smelten ong. 30 sec. op 800 Watt. Voeg dan de 2 soorten suikers toe en meng. Voeg tevens de bloem samen met het zout en het bakpoeder toe. Meng tot een egaal koekjesdeeg en voeg de chocolade toe en duw het deeg een beetje plat.
Zet het kommetje in de microgolf gedurende 1 minuut en 35 seconden op 700 Watt....Indien u deze wattage niet heeft kiest u voor 600 Watt en bakt u het tussen de 50 seconden en 1 min.40 sec....afhankelijk van uw microgolf.
Laat het koekje nog even staan alvorens te degusteren. Het wordt vanzelf hard wanneer het eventjes staan......Heerlijk...........Heerlijk...eventueel nog een bolletje ijscrème en uw dag is goed ;)))
Witte chocolademousse met een coulis van aardbeien
Leuk dessertglaasje en lekker natuurlijk ! Voor minder doe ik het niet ;))
Nodig :
- 100 gr witte chocolade
- 2 dl ijskoude room
- 2 eieren
- 8 aardbeien
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 blaadje gelatine
- paar blaadjes citroenmelisse
Werkwijze :
Smelt de witte chocolade in het microplus schenkkannetje in de microgolfoven. Doe het 1 minuut op 400 watt in de microgolf roer en opnieuw..tot dat de chocolade gesmolten is.
Ondertussen de room stijfkloppen. En de eiwitten stijfkloppen. Het gelatineblaadje laten weken in koud water, uitknijpen en smelten in een klein beetje water.
Wanneer de chocolade gesmolten is, de stijfgeklopte room toevoegen en 1 eigeel. Goed roeren en dan de stijfgeklopte eiwitten toevoegen en het verwarmde opgeloste gelatineblaadje.
In kleine glaasjes doen en in de ijskast laten opstijven. De aardbeien wassen en ontdoen van het kroontje...fijnhakken in de turbomax of quickchef samen met 1 zakje vanillesuiker. Als de chocomousse stijf is, de aarbeiencoulis hierover doen en afwerken met een blaadje citroenmelisse.
Eergisteren heb ik deze citroencakes gebakken en ze hebben de tijd niet gekregen om van glazuur te voorzien.
Je zou dit deeg ook kunnen gebruiken voor 1 langwerkige cake natuurlijk
Nodig :
- 200 gr bloem
- 3 gr zuiveringszout
- 4 gr bakpoeder
- snufje zout
- 3 eieren
- 220 gr suiker
- 100 gr boter
- 100 ml plantaardige olie
- 1 theelepel citroenextract
- 75 ml citroensap ( sap van 2 citroenen)
Voor het glazuur :
- 140 gr poedersuiker
- enkele druppels citroensap
Werkwijze :
Klop de eieren samen met de suiker tot een schuimig geheel. Voeg dan de bloem, zuiveringszout bakpoeder, snuf zout bij. Smelt de boter en voeg die samen met de olie bij het eerste deeg. Voeg ook het citroensap en citroenextract toe.
Spoel de siliconen vormen goed om en doe hierin het deeg en bak ong. 25 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven. Maar kijk zelf regelmatig want elke oven is verschillend.
Als ze afgekoeld zijn indien gewenst nog voorzien van glazuur.
Zo gemakkelijk klaar te maken en minder vettig dan in frituurolie gebakken.
Nodig :
- 1/2 kilo gemengd gehakt
- 2 eieren
- wat paneermeel naar eigen smaak
- peper en zout
- hard gekookte eieren
- 1 blik van een halve liter gehakte tomaten in blik (ik heb verse tomaten genomen)
- 1 blokje vleesbouillon
- provençaalse kruiden
- 1 ui
- wat olijfolie
Werkwijze :
Meng het gehakt samen met de 2 eieren, kruiden (pezo), paneermeel tot een homogene massa. Kook ondertussen de eieren hard. Pel de eieren en wentel ze in het gehakt. Doe in de microgolfovenschaal wat gesnipperde ui samen met wat olijfolie en zet 2 minuten op 800 Watt. Voeg dan het blik gehakte tomaten toe samen met het vleesbouillonblokje, peper en zout en provençaalse kruiden. Roer en leg dan de vogelnestjes in de saus.Zet 5 minuten op 800 Watt, roer een keer door en draai de vogelnestjes om en zet nog eens 5 minuten terug op 800 Watt.
En de vogelnestjes zijn klaar.
Wij hebben deze gegeten samen met puree door de aardappelen te stomen in de microgourmet en nadien met de pureerstaaf tot puree te maken en hierbij nog rauw gehakt witloof.
Een echte lekkernij en minder vet dan gebakken in frituurolie.
Ons aperitiefhapje van afgelopen middag. Niks om uren voor in de keuken te staan want daar is het weer veel te mooi voor. Gewoon iets heel simpel maar wel smaakvol.
Nodig : ( ik heb maar 3 glaasjes gemaakt) maar voor meer personen gebruik je meerdere snede hesp
- 1 cavaillon meloen
- 1 snede gekookte ham (hesp)
- beetje rode porto
- 1 soeplepel balsamicoazijn
- peper
- als decoratie basilicum maar dat had ik zelf niet en heb dan peterselie genomen
Werkwijze :
Ontpit de cavaillon en snij in fijne stukjes of werk met het parisiennelepel om bolletjes uit te halen van het vruchtvlees. Doe in een ruimtekom en snij dan de ham in fijne stukjes en voeg bij de meloen. Doe hier wat rode porto bij en 1 soeplepel balsamicoazijn. Alles dooréén mengen en in mooie glaasje serveren. Afwerken met wat peper van de molen en een plukje basilicum of peterselie.
Eergisteren op de markt van Pont St. Esprit een berg aardbeien gekochten (2 kg) omdat ze er zo heerlijk uitzagen. Enkele ervan heb ik gisteren verwerkt tot deze kleine lekkernij !!
Nodig :
- verse aardbeien
- witte chocolade
Werkwijze :
Was de aardbeien maar laat het kroontje er wel aanzitten. Indien je dit toch wilt verwijderen gebruiken dan kleine stokjes zoals op de foto.
Doe een stuk witte chocolade van 200 gr in kleine stukjes en in het microplus schenkkannetje. Zet dit in de microgolf ong. 1 minuut op 400 Watt. Roer en zet weer terug. Roer weer en zet weer terug totdat alle chocolade gesmolten is.
Neem de aardbeien één voor één en dompel ze in de gesmolten chocolade.
Leg ze dan op vetvrij papier om ze te laten opstijven.
Leuk gebakje voor bij de koffie of glaasje wijn ;)
Nog een leuk ideetje met bladerdeeg zijn deze zwijntjes. Normaal gesproken zien we ze elke vakantie wel ergens lopen, deze vakantie nog niet kunnen spotten vandaar dat ik ze nu maar zelf heb gemaakt als gebakje ;)
Naargelang de vulling kan u dit maken als dessertje of als apertiefhapje. De mijne zijn nu gevuld met stukjes appel en wat suiker maar u kan hier even goed een hartige vulling in doen zoals gehakt of gerookte zalm met kruidenkaas.
Nodig :
- een bladerdeeg
- 1 appel in stukjes
- klein beetje suiker
- mini tartelettevorm
- geklust eitje
- wat bakvaste chocoladeparels
- mini tartelette uitsteker
Werkwijze :
Steek met de breedste kant van de mini tartelettesnijder rondjes deeg uit en leg deze in de siliconen tartelettevorm zonder inboteren of bebloemen.
Snij de appel in kleine stukjes en leg die op het bladerdeeg en overstrooi met een beetje suiker.
Snij dan met de kleinste kant van de tartelette uitsteker evenveel rondjes deeg en leg die bovenop de stukjes appel zodat het gebak dicht is. Snij met behulp van een aardappelmesjes kleine driehoekjes uit het deeg voor de varkensoortjes en leg die bovenaan op het deeg zoals op de foto. Snij nog kleine rondjes voor de neus en leg die onderaan en tenslotte gebruik je 2 bakvaste chocoladeparels als oogjes.
Kluts een eitje en strijk met behulp van het patisserieborsteltje de bovenkant ermee in.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Nota: ben vergeten een foto te nemen van de stukjes appel en van de rondjes deeg, maar ik geloof dat het duidelijk genoeg is.
Eigenlijk veel te eenvoudig om op de blog te zetten, maar niet iedereen heeft dit ideetje misschien in zijn gedachten vandaar dat ik het toch maar even meedeel. Super gemakkelijk te maken met behulp van de mini tartelettevorm.
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- baksaucisse of cervelat
Werkwijze :
Snij repen van het bladerdeeg die ongeveer 2 cm breed zijn. Ontdoe de cervelat van zijn rode velletje en snij er schijfjes vanaf en nog eens doormidden zoals op de foto. Beleg de repen bladerdeeg met de schijfjes saucisse en rol op. Zet ze in de mini tartelettevorm en bak in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Heerlijk zuiders, misschien wel wat arabisch gerechtje.
Nodig :
- 50 ml olie
- 2 ml raz el hanout ( 1 kleine koffielepel)
- 2 ml zout
- 2 ml kaneel
- 2 ml safraan
- 1 ml citroensap
- 1 ajuin in fijne sliertjes gesneden
- 300 ml kippenbouillon ( water + 1 bouillonblokje)
- 30 ml honing
- 3 kippefilets of kalkoenfilets kan ook
- 200 gr gedroogde witte rozijnen
- 200 gr gedroogde abrikozen maar ik heb gekozen deze keer voor een blik abrikozen zonder het sap te gebruiken
- de ovalen ultra pro van 2 of 3.5 l.
Werkwijze :
Doe de olie samen met de ui in de ultra pro en zet hem met gesloten deksel 3 minuten op 800 watt in de microgolf.
Doe dan in een ruimtekom de de raz el hanout, het zout, de kaneel, de safraan, het citroensap, de kippenbouillon en de honing en meng.
Leg op de ui de kippefilets, de rozijnen en de abrikozen. Voeg het kruidenmengsel nu toe aan de kippefilets. Sluit de ultra pro en zet hem een uurtje in een voorverwarmde oven van 180°
Een kwartiertje voor het einde van uw kipschotel doe je 4 tassen warm water in het schenkkannetje en zet het nog 2 minuten op 800 Watt in de microgolfoven zodat het kookt, voeg dan 2 tassen couscous eraan toe en sluit met het deksel. Laat 2 minuten trekken zodat al het vocht verdwenen is. Voeg een klontje boter toe en ga met 2 vorken door de couscous zodat de boter smelt door de warmte van de couscous.
Magische taart : 1 bereiding voor 3 verschillende lagen !
Toen ik dit recept zag staan op een frans blogje trok het meteen mijn aandacht en wilde ik dit zelf wel eens proberen. En inderdaad, het klopt....heerlijk flanachtige taart waar iedereen gek op zal zijn.
Zou ideaal te maken zijn in de vierkante ultra pro of ovale van 2 l. Vermits ik momenteel niet over al mijn materiaal beschik, heb ik het uitgetest in een glazen pyrex schaal.
Het resultaat mag er zijn.
Nodig voor een schaal van ong. 20 cm x 20 cm :
- 4 eieren
- 150 gr witte suiker
- 1 soeplepel water
- 125 gr gesmolten boter
- 115 gr bloem
- 500 ml lauwe melk
- 1 vanillestok overlangs gesneden
- poedersuiker voor de decoratie
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 160°C. Scheid de eieren en klop de eiwitten stijf in de speedychef. De eigelen plus de suiker klop je met de mixer tot een lichte mousse. Voeg hierbij dan de gesmolten boter( gesmolten in de microplus schenkkan), de zaadjes uit het vanillestokje en voeg ook de gezeefde bloem toe. Tenslotte ook de lauwe melk (verwarmt in de microplus schenkkan). En als allerlaatste de stijfgeklopte eiwitten. Voeg die toe met behulp van de platte klopper en meng alles nog eens onder elkaar.
De pyrex schaal in mijn geval nu (liever de ultra pro) beboteren en bebloemen en het mengsel hierin gieten. Het deeg is vloeibaar ongeveer zo als dat van pannenkoekendeeg.
Zet in de oven van 160 °C gedurende 50 minuten, de bovenkant moet mooi goudbruin zien. Laat dan afkoelen en zet het ongeveer 4 uren in de koelkast.
Juist voor het opdienen bestrooien met poedersuiker.
In rechthoekige porties snijden met het koksmes en dan genieten !
Heerlijk om op tweede paasdag een lamskroontje op je bord te hebben. Zo'n zachte structuur en helemaal niet moeilijk te maken.
Nodig :
- 1 lamskroontje van een halve kilo voor 3 personen
- een half bosje peterselie
- 2 soeplepels mosterd
- 3 soeplepels paneermeel
- 1.5 dl olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- peper, zout
Werkwijze :
Begin met de vlies van de lamskroon te snijden...dit gaat heel gemakkelijk met het Tupperware fileermes. Doe dan boter in de braadpan en wanneer deze hazelnootkleur heeft leg je de lamskroon erin om aan te bakken. Bestrooi met peper en zout en draai om zodat de andere kant ook kan worden aangebraden. Leg de lamskroon nu in het deksel van de ovale ultra pro (800 ml). Smeer 1 kant in met een persillade en zet het lamskroontje nu nog 8 à 9 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C
Nota : Persillade maak je door peterselie fijn te hakken, mengen met mosterd, paneermeel, olijfolie en fijngeperst knoflook.
Wanneer de baktijd in de oven voorbij is neem je de ultra pro eruit en bedek je de lamskroon nog even met zilverfolie zodat het vlees nog wat kan rusten alvorens te versnijden. Dit komt de malsheid ten goede.
Ik heb mijn vlees vandaag geserveerd met gestoomde aardappelen (micro gourmet) en een groentenkrans van worteltjes en apart nog stuk courgette ook voorzien van een persillade.
Deze chocoladenestjes zijn super gemakkelijk te maken in de mini tartelettevorm en dienen als decoratie voor op mijn paasgebak.
Nodig :
- mini tartelettevorm
- een handvol all bran (ontbijtgranen)
- pure chocolade
Werkwijze :
De chocolade smelten in de microplus schenkkan op een lage wattage in de microgolfoven. Telkens 1 minuten en tussenin even roeren. Als de chocolade gesmolten is, de all bran eronder mengen en in de mini tartelettevorm doen. Een uurtje in de koelkast zetten en de paasnestjes ontvormen uit de siliconen mini tartelettevorm. Hierop enkele kleine suikereitjes leggen en je hebt iets superleuks voor op je paasgebak te presenteren.
Nog 2 dagen te gaan en de kinderen mogen weer op zoek naar paaseitjes.....hopelijk moeten ze die niet gaan zoeken tussen de sneeuwvlokken. Het zou een plakkerige bedoening worden. Ben je die grijze lucht en dat gure weer ook zo beu....ik ken nog een plaatsje waar de zon 300 dagen per jaar schijnt...en waar het heerlijk vertoeven is....waar de asperges nu al volop te verkrijgen zijn....waar de zon zich al van zijn beste kant laat zien, waar je smaakpapillen op volle toeren draaien bij het aanschouwen van al die lekkernijen op de plaatselijke marktjes.....kortom in het land van de wijn, kaas en heerlijk vers stokbrood.
En er is nog een plaatsje vrij tijdens de 2 de week van de paasvakantie, een weekje ergens begin mei en nog enkele weken in augustus. Voor meer info kan je terecht op deze website van het kaartje.
Een mooi ideetje om met Pasen te maken, bovendien heel gemakkelijk.
Nodig :
- bladerdeegvierkantjes van 10 x 10 cm
- 60 gr gemalen amandelen
- 30 gr suiker
- 30 gr boter
- 1 ei
- amandelschilfers
- bloemsuiker
Werkwijze :
Plooi het bladerdeeg diagonaal dicht. Snij met de schaar 2 keer in vanuit de punt te vertrekken. Zie hiervoor de foto als voorbeeld. Maak van bovenstaande benodigdheden een frangipannepasta en doe dit met behulp van een soeplepel tussen het bladerdeeg.
De ingesneden reep draai je nu rond het geheel volgens voorbeeld op de foto.
Met behulp van het patisserieborsteltje een geklutst eitje aanbrengen op de paasstrik en bestrooien met amandelschilfers. Bakken op 180°C in een voorverwarmde oven gedurende een half uurtje. Na afkoeling bestrooien met poedersuiker.