Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
29-03-2012
Gevulde aardappelen in de schil met kaas en spek
Een heerlijk bijgerecht om te serveren bij barbecue of gewoon bij de dagelijkse maaltijd.
Nodig :
- 12 middelgrote vastkokende aardappelen - 12 sneetjes gerookte dun ontbijtspek - 12 sneetjes raclettekaas - verse of gedroogde thym of eventueel provençaalse kruiden - peper en zout
- ultra pro
Werkwijze :
Was de aardappelen grondig. Leg ze in de diepste kom van de microgourmet en stoom ze 25 minuten in de microgolfoven. Kan gemakkelijk op voorhand gebeuren. Snij ze dan overlangs en leg er een sneetje raclettekaas tussen, strooi eveneens wat thym erbij tussen. Omwikkel de gehele aardappel met een sneetje gerookt ontbijtspek en leg ze in de ultra pro. Zet de schaal dan in de oven voor 15 minuten op 180°C.
Lekker bij een stukje gegrild vlees en een salade.
Heerlijke aperitiefhapje wat heel gemakkelijk op voorhand kan gemaakt worden en zelfs nog een hele tijd goed kan bewaard worden.
Nodig :
- 75 gr zachte boter - 1 ei - 30 gr parmesan (kan ook met geraspte gruyère) - 2 soeplepels amandelpoeder - 150 gr patisseriebloem - 1 mespunt zout - 3 touren van de pepermolen - 1 koffielepel bakpoeder - 10 zachte olijven - 4 gedroogde in olie opgelegde tomaten
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 210°C. Meng de bloem, bakpoeder, zout, kaas en het amandelpoeder. Voeg het ei en de boter toe. Meng dan de in stukjes gesneden geconfijte tomaatjes en de in stukjes gesneden en ontpitte olijven onder het mengsel. Vorm kleine balletjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk met een vork de balletjes wat plat. Laat bakken gedurende 10 à 12 minuten.
Variatie : Je kan ook werken met groene olijven of bacon of chorizo naar keuze.
Kan een tijdje bewaard worden in een afgesloten tupperware doos.
In de maand januari was de omeletparty reeds een 1 ste maal in de promotie en deze maand dus nog een keertje. Niet lang meer want de aktie loopt nog tot einde van deze week. Vermits ik het receptje van simpele roerei nog niet heb meegedeeld, ga ik dat hierbij toch nog even doen. Nog even vermelden dat het grote voordeel van de omeletparty is dat je geen vetstof nodig hebt. En zeer vlug een omelet, flan, pastei of verloren brood op tafel hebt staan. Wat heb je nodig :
Kluts de 2 eitjes samen met de kruiden en een beetje melk in de shaker. Giet het mengsel dan in de basis van de omeletparty en zet hem met het deksel erop 3 minuten op 650 Watt. Het is normaal dat het deksel tijdens het kookproces een beetje oplicht maar dat kan geen kwaad. Als het belletje van de microgolf gaat is uw omelet klaar om op te eten. Liefst niet met een mes snijden in de basis van de omeletparty.
Indien je ook nog graag wat groenten toevoegt aan uw roerei kan dit heel gemakkelijk door de groenten fijn te snijden en deze eerst samen met een klein beetje water al in omeletparty voor te koken gedurende 2 minuten op 650 Watt en dan pas het roerei mengsel toe te voegen.
Tonijntaartjes in de mini tartelette als aperitiefhapje
Bij bezoek een heerlijk hartig hapje.
Nodig :
- 1 blikje tonijn natuur in eigen nat of in olie (uitlekgewicht 155 gr) - 1 ei - 100 gr zure room - 1 soeplepel mosterd - 1 rol bladerdeeg - zout, peper en peterselie
Werkwijze :
Doe in een kom de tonijn waarvan je het nat hebt weggedaan, voeg het ei, de mosterd en de kruiden toe en meng goed onder elkaar. Steek met behulp van de mini tartelettesnijder rondjes uit het bladerdeeg en leg ze in de mini tartelettevorm. Prik met een vork in de bodem van het bladerdeeg. Doe dan met een lepel in elke holte een beetje van het tonijnmengsel. Bak de taartjes ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
P.s. : Je kan de taartjes ook op voorhand maken en maar 15 minuten laten bakken. Zo heb ik het deze keer ook gedaan. Vandaar dat ik nog geen fotootje heb van het afbakresultaat. Leg ze wanneer ze afgekoeld zijn in een diepvriesdoos met tussen elke laag een vetvrij papiertje en bewaar ze in de diepvries. Bij bezoek haal je ze een tijdje van tevoren uit de diepvries en bak ze af nog 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
Heerlijk hapje voor je gasten te verwennen maar natuurlijk ook voor jezelf. Heb het receptje zien staan in een nieuw magazine van Delhaize en dacht dadelijk dat dit wel lekker moest zijn. Daar het momenteel niet echt vijgentijd is heb ik dit vlug opgelost door huisgemaakte vijgenconfituur te nemen.
Nodig :
- 1 bladerdeeg - vijgenconfituur of verse vijgen volgens het seizoen - 1 rol geitenkaas - honing - gehakte rozemarijn of provençaalse kruiden - paar druppels olijfolie - peper
- mini tartelettevorm van tupperware + de tartelette uitsteker
Werkwijze :
Steek met behulp van de uitsteker ronde vormpjes uit het bladerdeeg. Neem hiervoor de grootste kant van de uitsteker. Leg ze in de siliconen mini tartelettevorm zonder deze eerst uit te spoelen of in te vetten. Snij dunne sneetjes van het rolletje geitenkaas en leg in elke holte van het bladerdeeg een schijfje geitenkaas. Doe hierop een koffielepeltje vijgenconfituur en bestrooi met wat provençaalse kruiden en een paar druppeltjes olijfolie. Verwarm de oven voor en bak de mini hartige taartjes ongeveer 20 minuten in een oven van 180°C.
Het is enkele dagen stil geweest op mijn blogje. Toch heb ik thuis volop mijn werk gehad. Afgelopen woensdag heb ik namelijk nog eens een demo bij mij thuis gedaan. En heb ik geprobeerd het beste van mezelf te geven......
Als hapjes had ik voorzien :
- aperitiefkoekjes op basis van olijven en zongedroogde tomaten (komt één van de volgende dagen nog aan bod) - hartige cakes met kruidenkaas en noten - heerlijke salsasaus voor bij rauwkost of gewoon wat broodstengels of tortillachips (recept is reeds eerder verschenen) - mini croissants met een vulling van gerookte zalm en kruidenkaas ( recept : zie croissantparty) - omelet met ontbijtspek tussen huisgemaakt brood ( zie omeletparty + brood ultra pro) - gehaktbrood omwikkeld met spek in de ultra pro (zie ronde ultra pro) - rijst ( zie rijstkoker) - snelle tomatensaus (microschenkkan) - flan met caramelsaus ( zie omeletparty) - huisgemaakte yoghurt ( zie eerdere posting) met behulp van ruimtekom van 2 liter en serveerwonder - pim's cake koekjes met behulp van de mini tartelettevorm ( zie eerdere posting) - snoeperijen zoals huisgemaakte pralines, orangettes, lekkere croustipralines ( komt nog) - had verder nog huisgemaakte peperkoek gebakken maar is in de keuken blijven staan - had nog tartelette voorzien van geitenkaas met vijgenconfituur en provençaalse kruiden (tijd tekort maar volgt nog op blog) - had ook nog tonijntaartjes voorzien maar tijd tekort
Gewoonlijk maak ik 2 gerechtjes bij een demo maar omdat dit thuis was mocht het eens iets extra zijn.
Een zachte en een beetje pudding structuur zou zo je deze taartjes zeker kunnen omschrijven met daarin banaan en appel. De kinderen gaan het zeker lusten.
Nodig :
- 3 eieren - 45 gr bloem - 45 gr maïzena - 40 gr suiker - 1/4 liter melk - 1 banaan - 1 appel - 6 aardbeien ( kan ook uit de diepvries) - tupperware tartelettevorm
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 200°C. Appel in kleine stukjes snijden en de banaan in rondellen snijden. Klop de eieren, suiker, bloem en maïzena samen op in de speedychef. Leg het fruit in de tartelettevorm en overgiet met het lopend deeg. Steek nog een halve aardbei als decoratie in het midden van de taartjes en bak ongeveer 25 à 30 minuten op 200°C.
Al zappend kwam ik vorig week bij het programma uit van Roger Van Damme op Njam tv. En hij ging oma's appeltaart maken. Dat trok een beetje mijn aandacht en ben blijven kijken hoe hij die maakte. Naarmate zijn taart vorderde en helemaal klaar was had het me zelf zin gegeven om dit recept een keer uit te proberen. En dat heb ik dus gisterenavond gedaan maar niet als een taart van ong. 20 cm doorsnede zoals hij beschreef. Ik heb gekozen om het deeg in de tupperware tartelette vorm te gaan gebruiken. Persoonlijk vind ik het veel leuker dat ieder zijn eigen kleine taartje kan verorberen. De smaak is echt geweldig en ga ik het zeker herhalen want eigenlijk kan je alle soort fruit hierop gaan leggen met daartussen eventueel nog wat mascarpone of pudding.
Hoe begin je eraan :
Nodig voor het deeg :
- 250 gr patisseriebloem - 100 gr cassonadesuiker (kinnekessuiker of wel bruine suiker genaamd) - 100 gr roomboter (goei boter) - 1 ei - 1 eidooier (zorgt voor een mooie binding) - 1 theelepel sinaasappelzeste volgens recept (maar ik heb wat orangebloesemessence genomen)
- 1 eetlepel amandelpoeder (voor op de bodem te strooien)
Nodig voor het beslag :
- 40 gr roomboter - 60 gr suiker - 2 eierdooiers - 10 gr zetmeel (maïzena) - snuifje zout - 2 appels in blokjes gesneden niet te fijn
Strooi de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden. Doe daar het ei en de eidooier in. Doe aan de kant het snuifje zout, de cassonadesuiker en de roomboter en de sinaasappelzeste. En meng alles geleidelijk onder elkaar. Werk tot je een samenhangend homogeen mengsel hebt en vorm een soort worst. Doe er plastiek folie overheen en leg een half uurtje in de ijskast.
Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snij in blokjes maar niet te klein anders worden ze spijs bij het bakken. De bedoeling is dat je nog een beet hebt aan de appels. Maak een beslagje door de boter te laten smelten, suiker aan toevoegen samen met de 2 eidooiers en het zetmeel. Goed ondereen mengen en hierbij de blokjes appels voegen. Zorg dat alles goed gemengd is.
Rol het deeg uit met behulp van de deegroller en steek met de tartelettesnijder 6 vormpjes. Leg deze in de siliconen tartelettevorm. Niet invetten of bebloemen (is echt niet nodig). Strooi nu wat amandelpoeder over de bodem. Dit zorgt ervoor dat de bodem mooi krokant blijft na het bakken en niet nat word door het sap van het appelbeslag. Doe in elke vorm wat appelblokjes.
Zet de taartjes ong. 20 minuten in een voor verwamde oven van 180°C. Laat de taartjes nog even in de vorm voor af te koelen alvorens te ontvormen. Als je dit te snel doet dan breken ze. Ik heb ongeveer 10 minuten gewacht voordat ik ze uit de vorm haalde. Om de appels mooi te laten blinken en ook voor extra smaak doe je wat abrikozenconfituur samen met een scheutje water even opwarmen tot dat het kookt en dan zeef je dit alles. Met de patisserieborstel dep je in het gezeefde deel en hiermee ga je over de appeltjes. Als ze uiteindelijk koud zijn leg je een klein rond kartonnetje of confituurdekseltje (kleiner dan de taartjes zelf) op het taartje en strooi je wat poedersuiker over de taartjes zodat alleen de randen bedekt worden door de poedersuiker. Dit geeft een mooi effect.
Uw visite zal niet kunnen geloven dat de taartjes van eigen maak zijn !
Gisteren had ik nog eens zin om zelf brood te bakken want de laatste keer vond mijn man het zelfgebakken brood toch zo lekker. Vandaar dat ik mij gisteren terug een pakje all-in mix heb meegebracht. Deze keer koos ik voor "vitaalbrood" van Aldi. Helemaal niks moeilijks aan alleen de rijstijden een beetje in de gaten houden. En zeg nu zelf : wat is er heerlijker dan de lucht van zelfgebakken brood in de huiskamer.
Nodig :
- 1 pakje all-in mix voor brood(aldi) - 300 ml lauwwarm water - een geutje olie - beetje water + patisserieborsteltje - ronde ultra pro van 2.5 l
Werkwijze :
Doe het meel in de ultra pro en giet in het midden het lauwwarme water + geutje olie. Goed kneden gedurende 10 minuten. Ik geef eerlijkshalve toe dat het bij mij de "kenwood" is die het werk doet. Vorm dan een mooie bol en strooi onderaan in de ultra pro wat gewone bloem, leg hierop de bol en dek af met het deksel. Zet dit gedurende een half uurtje op een warme plaats om te rijzen. Bij mij is dit onder de kachel. Na een half uurtje heb ik het deeg eruit genomen en nog een keertje lichtjes gekneed (2 à 3 keer ingedrukt niet langer) terug in m'n ultra pro gelegd, deksel er weer op en terug 45 minuten laten rijzen op warme plaats. Voordat het de oven ingaat bovenkant even instrijken met wat water met behulp van het patisserieborsteltje. Je brood zal daardoor lekker knapperig zijn. Nadien de oven voorverwarmen op 210°C en gedurende 40 minuten afbakken op 200°C/
Smakelijk.
Foto 1 : deeg voordat het gaat rijzen. Foto 2 : een half uurtje rijzen onder de kachel. Foto 3 : zo ziet het eruit na een half uurtje rijzen. Foto 4 : Zo ziet het deeg eruit na de 2 de rijs of te wel na 45 minuten rijzen. Foto 5 : Komt net gebakken uit de oven. Foto 6 : En nu uit de ultra pro Foto 7: Kan ik je vertellen dat het zalig smaakt !
Weer eens wat anders en altijd lekker bij de koffie !
Nodig voor 22 koekjes:
- 175 gr zachte boter ( zeer belangrijk dat ze zacht is of je krijgt het deeg niet goed gespoten) - 1 ei - 125 gr suiker - beetje vanilleessence - 60 gr amandelpoeder - 250 gr patisseriebloem - mespunt zout - chocolade voor de decoratie
Werkwijze :
Meng de boter met de kloppers van de mixer tot ze zeer zacht en smeuiig is. Voeg suiker, vanilleessence en mespunt zout toe en meng goed gedurende ongeveer 5 minuten.
Voeg dan het ei toe en meng weer. Voeg de helft van de gezeefde bloem toe en meng weer dan pas de rest van de bloem toevoegen. Dan het amandelpoeder toevoegen en de oven al voorverwarmen op 180°C.
Met de spuitzak zigzagfiguren spuiten op bakpapier op de bakplaat. Of rondjes naar keuze. Laat dan het deeg 20 tot 25 minuten bakken op 180°C.
Als de koeken afgekoeld zijn. Chocolade smelten in microschenkkan op lage wattage gedurende 2 minuten roeren en weer een minuutje terugzetten op lage wattage. Met patisserieborsteltje de chocolade aanbrengen op één helft van de koek. Laat opstijven op een taartrooster.
Bewaar in de ronde clickplus van tupperware.
Nota: Mijn deeg ziet er wat gespikkeld uit maar dat komt omdat ik gemalen amandelpoeder gebruikt waarvan de bruine pelletjes mee gemalen zijn.
Deze maand is de ronde ultra pro eindelijk in de verkoop gekomen. Ik zat er al lang op te wachten. Vooral interessant voor mensen met een kleine microgolf zoals ik omdat de langwerpige ultra pro daar niet volledig kan in draaien.
Voor diegene die deze potten nog niet zo goed kennen. Even toelichten dat het een uitstekend materiaal is dat bestand is voor temperaturen tot 250°C. M.a.w. deze potten mogen in zowel microgolf als gewone oven worden gebruikt. Het is gemaakt uit een speciale materie zodat je geen tot bijna geen vetstoffen hoeft te gebruiken. Meestal gebruik ik de pot met gesloten deksel omdat alles dan veel sappiger blijft.
Waar ik mijn pot veel voor gebruik is om rijstpap in de maken. Gaat enorm goed en geen omkijken naar. Om videevulsel in te maken. In 20 minuten een volwaardige videevulling op tafel. Soepen in 12 minuten klaar in deze pot. Brood, peperkoek kan er ook heel goed in gebakken worden zonder in te vetten. Maar gisteren heb ik er dus een gehaktbrood in klaar gemaakt. In 20 minuten tijd zaten we aan tafel te eten.
Nodig voor 4 personen :
- 500 gr gemengd gehakt - 1 ui - 1 ei - paneermeel - peper, zout en eventueel wat provençaalse kruiden - 6 velletjes dun ontbijtspek - wat peterselie
Werkwijze :
Maak de ui fijn in de turbo chef. Doe in een mengkom het gehakt, de kruiden, het paneermeel, het ei en de ui. Meng alles heel goed. En maak er dan een broodje van. Draai het ontbijtspek rond het gehakbroodje. Doe de peterselie in de turbochef en maak fijn. Leg het gehaktbrood in de ultra pro en plaats 10 minuten op 800 Watt in de microgolf met gesloten deksel. Kijk dan hoever het vlees staat en zet nog eens terug 10 minuten bij op 800 watt met gesloten deksel.
Smakelijk en gezonder dan op de traditionele manier want u had geen boter nodig om het aan te bakken.
Wij hebben hierbij nog gestoomde bloemkool en aardappelen gegeten (microgourmet )met daarbij een lekkere tomaten/paprikasaus. De bloemkool heb ik 14 minuten gestoomd in de microgourmet.
Heerlijke cupcake receptje met een smaak die ik nog nooit eerder had geproefd. Zeker een aanrader. Met dank aan An L.
Nodig voor 15 kleine + 5 grote cupcakes:
- 8 twix (4 pakjes van 2 stuks)(in mijn geval was het namaak twix ;) ) - 125 gr boter (+beetje boter om samen met twix te smelten) - 125 gr suiker - 125 gr zelfrijzende bloem - 2 eieren - een beetje vanilleëssence
Werkwijze :
De twix in stukjes breken en in het microschenkkannetje doen samen met een beetje boter. 2 minuten laten smelten op lage wattage. Roeren en nog een keer 1 tot 1.5 minuut terug zetten op lage wattage. Ondertussen boter + suiker mixen. Eieren 1 voor 1 erbij doen en weer mixen. Bloem erbij mengen en vanilleëssence toevoegen. En op het laatst de gesmolten twixen erbij toevoegen. Ongeveer 25 minuten laten bakken in een voorverwarmde oven van 180°C.
Vermits ik de laatste dagen weinig nieuwe receptjes post wil ik graag even toelichten waarom ik er geen tijd voor heb. Momenteel verblijf ik in het zuiden van Frankrijk waar we momenteel hard aan het werken zijn om alles nog mooier afgewerkt te hebben tegen het nieuwe seizoen. Momenteel zijn we volop buitenwerken aan het doen, het zonnetje laat zich ook van zijn beste kant zien al gans de week en overdag klimmen de temperaturen al tot 22° C. 's Avonds koelt het wel flink af maar dan genieten we bij de kachel van een lekker glaasje wijn, vers frans stokbrood en wat kaas erbij. Meer moet dat niet zijn.
Wil je zelf ook eens komen proeven hoe genieten smaakt in deze prachtige streek. Dat kan want er zijn nog enkele weekjes vrij. Bezoek even ons website : www.freewebs.com/zuidfrankrijk en kijk onder de item : verhuur.
Normaal gesproken verhuren we enkel tijdens schoolvakanties maar er is één uitzondering nl. de week van 12/5/2012 t/m 19/5/2012.
Ook per email bereikbaar via : Benny.Edith@pandora.be
Tijdens de paasvakantie zal het zwembad rondom voorzien worden van tegels. Tussendoor enkele minuutjes genieten van de warmte van het voorjaarszonnetje.
Niets zo lekker dan af en toe een heerlijke aardappelgratin en in de ultra pro in een korte tijd gaar.
Nodig :
- 1 kilo aardappel - 1 teentje look - 200 ml melk - 100 ml room - boter - peper, zout, nootmuskaat - 100 gr geraspte kaas
Werkwijze:
Schil de aardappelen en schaaf ze zeer fijn met de groentensnijder plus. Zoveel te fijner de schijfjes zo veel te vlugger zijn ze gaar. Vet de ultra pro een klein beetje in met boter en strijk met een doormidden gesneden knoflookteentje langs de randen van de ultra pro. Zelf heb ik mijn aardappelschijfjes 5 minuten gestoomd in de microgourmet omdat het dan vlugger zou gaar zijn. Wie geen microgourmet heeft doet dit niet en zet de bereiding gewoon een kwartiertje langer in de oven. De melk en room samen in een microschenkkannetje gieten en even voorverwarmen in de microgolfoven. Ong. 3.5 min. op 800 watt. Heel belangrijk dat je dit doet want als je dat koud bij de aardappelschijfjes giet dan duurt alles veel langer. De aardappelschijfjes tenslotte dakpangewijs in de ultrapro schikken en overgieten met de warme melk/room. Goed wat peper, zout en nootmuskaat over de aardappelen doen en bestrooien met geraspte kaas. De ultra pro zonder deksel 35 minuten in een voorverwarmde oven zetten van 180°C.
Wanneer de aardappelen niet 5 minuutjes zijn voorgestoomd, neem dan 45 à 50 minuten op 180°C
- 2 eieren - 100 gr suiker - 120 gr gesmolten boter - 1 koffielepel vanilleëxtract - 1 mespunt zout - 260 gr zelfrijzende bloem - 2 dl melk
- de mini tartelettevorm van tupperware
Werkwijze :
Eieren mengen met suiker. Goed mixen in de speedychef of met handmixer tot dat het ei/suikermengsel verbleekt is van kleur en in volume verdrievoudigd is. Dan de gesmolten boter (laten smelten in microschenkkan op lage wattage in microgolf) toevoegen en de vanilleextract. Ook zout + gezeefde bloem toevoegen. Als laatste de melk al roerend onder het deeg mengen. In de mini tartelettevorm telkens een soeplepel beslag doen. Dan een koffielepeltje vijgenconfituur of confituur naar eigen smaak natuurlijk of een lepeltje nutella choco. Bedekken met terug een soeplepel beslag. Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 16 à 18 minuten.
Deze keer geen receptje vanwege te druk met andere activiteiten in het zuiden. Maar wat ik wel wil meedelen is dat je morgen (maandag 20/2/2012) de kans krijgt om onze concessiehoudster : Kristel Bekkers aan het werk te zien bij het programma 'Komen Eten' op VT 4 rond 20 u. Het spreekt vanzelf dat ze alles gaat klaarmaken met behulp van tupperware materialen.
ZEKER KIJKEN DUS !
Het programma is reeds op tv geweest . Het is een herhaling maar voor zij die het toen niet wisten of gemist hebben. Nu opnieuw de kans om te kijken.
Prachtige gastvrouwgeschenken. En heel nieuw :de soeptassen om mee naar het werk te nemen in verkoop. Zonder morsen vervoeren.
In de maand maart geef ik zelf nog eens een demo bij mij thuis op woensdag 14/3/2012. Bij deze allen welkom ! Graag wel even laten weten op voorhand indien je erbij wilt zijn i.v.m aantal stoelen en hapjes die ik kan voorzien. Het zal zeker wel leuk zijn om weer wat nieuwigheden te kunnen proeven. Ik ga nog niet verklappen wat ik als hapjes ga maken. Ik voorzie wel een bundeltje met receptjes voor iedere aanwezige gast.
Yoghurt is hier altijd al een favoriet geweest in huis. En het is helemaal niet moeilijk om deze lekkernij zelf thuis te bereiden. Eigenlijk zou iedereen het eens een keertje moeten uitproberen. Onze jongens drinken hem graag met nog een vanillesiroop erin maar natuurlijk kan er ook honing worden bijgedaan of grosseilles. Zelfs naturel is huisgemaakte yoghurt heerlijk zacht van smaak.
Nodig :
1 liter volle melk
150 gr griekse yoghurt maar kan ook met gewone naturel yoghurt (nooit met een fruit erbij in nemen als start)
3 kleine soeplepels melkpoeder
Verder ook nodig het tupperware serveerwonder + de ruimtekom van 2 liter.
Werkwijze :
Doe de melk in de ruimtekom van 2 liter. Voeg hier de 3 kleine soeplepels melkpoeder aan toe + het potje gekochte yoghurt . Zet de ruimtekom zonder deksel op de bodem van het serveerwonder (zonder vergiet). Laat dan water koken met de waterkoker en giet dit in het serveerwonder tot op 1 cm van de bovenkant. Zorg dat u geen water bij de melk giet!. Sluit dan het serveerwonder af met zijn deksel en laat het 5 uur afgesloten staan op kamertemperatuur. Zonder in tussentijd het deksel te openen om te kijken. Na 5 uur neemt u de ruimtekom uit het serveerwonder en uw yoghurt is klaar. Bewaar hem dan met deksel van de ruimtekom in de koelkast alvorens hem te gaan gebruiken.
Je hoeft maar 1 keer een start yoghurtje te kopen en dan kan je eindeloos verder gaan met je eigen yoghurt. Let wel: vanaf dat u één of andere suikersiroop heeft toegevoegd aan de gehele pot yoghurt, dan kan hij niet meer als startyoghurt dienen om opdien te beginnen.
Yoghurt : lekker als gezond tussendoortje, met fruit, met honing, met muesli of ontbijtgranen of gewoon naturel.
Tip : Wanneer je de bereiding zou maken zonder de melkpoeder dan verkrijg je een drinkyoghurt. Ook lekker maar vloeibaarder van structuur. Met de melkpoeder erbij krijg je een mooie dikke yoghurt. Ik heb beide al gemaakt maar wil vooral diegene met melkpoeder blijven verder maken.
Weer eens wat anders en gemakkelijk op voorhand te maken bij visite.
Nodigvoor 20 mini
cakes
-100 gr noten
-4 eieren
-200 gr boursin
-1 dl melk
-200 gr zelfrijzende bloem
-1 dl arachideolie
-Zout en peper
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 180°C.De eieren kloppen in de 2 l. maatbeker. Bloem toevoegen + olie +
melk.Kruiden met zout en peper. Als
laatste de stukjes boursin kaas + de noten toevoegen.In de siliconen lange mini cakevorm doen.
Afwerken met een nootje bovenop het deeg. Bakken op 180°C gedurende 30 minuten.
Heerlijke caramelsnoepjes voor de kinderen. Gemakkelijk te maken in de siliconen snoepjesvorm die deze maand (februari) bij tupperware in de verkoop is. Of geef ze vandaag aan je geliefde :) dat is pas een "sweet valetijn".
Nodig :
- siliconen snoepjesvorm - 125 gr suiker - 100 ml room van 35 % - 30 ml honing - snuifje fleur de sel - 15 gr roomboter (goei boter)
Werkwijze :
Doe de suiker, de room en de honing in een steelpan en kook het op een hoog vuur totdat het mengsel een mooie gouden kleur heeft. Roer tijdens het koken voortdurend met de klopper door het mengsel. Laat het mengsel niet te lang koken, daar er anders kans bestaat dat het begint te brokkelen en te dik wordt. Voeg de fleur de sel en de boter toe en meng opnieuw. Verdeel onmiddellijk het mengsel over alle vormpjes van de multiflex mini snoepjes. Laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen. Leg ze zeker niet tegen elkaar nadien anders bestaat er kans dat ze aan elkaar gaan plakken. Laat ze zeker een uurtje in de koelkast afkoelen.
Tip : hoe langer je het mengsel laat koken, hoe harder je caramel wordt en hoe moeilijker het wordt om de karamel in de vormpjes te gieten. Indien je over een keukenthermometer beschikt dat kan je de °C in het oog houden. 120°C is de ideale temperatuur voor zachte caramelsnoepjes en 135°C voor hard caramelsnoepjes.