Voordat de winter afscheid van ons gaat nemen, krijgen we eerst nog te maken met de IJsheiligen op 11, 12,13 en 14 mei. Voor die tijd moet je echt nog niks in de tuin poten, want het kan op die dagen nog gaan vriezen. Nu hebben we weliswaar een hele slappe winter gehad, maar je weet het maar nooit. Ons klooster is internationaal en hier wordt net zo gemakkelijk Frans, Engels, Nederlands of Duits gesproken. Ondanks dat er veel Hollanders in Duitsland winkelen gaan, is volgens een krantenbericht uit de Gelderlander ons Duits erg erbarmelijk en dient er iets gedaan te worden. Ook onze handelslui worden in het buitenland vaak niet verstaan en begrepen, waardoor kostbare orders verloren gaan. Daarom heb ik voor u vandaag met de ijsheiligen in het vooruitzicht een echte pittige vegetarische soep op het menu staan, waarvan ik de benodigde ingrediënten en de bereiding hier in het Nederlands verwoord en beneden afgedrukt heb staan in de Duitse taal. Voor onze linzensoep hebben we nodig 1 grote ui, twee knoflookteentjes, drie stengeltjes selderij, een winterwortel, 2 el olijfolie, 1 blikje tomatenpuree van 70 gram, 1 el Chili in poedervorm, halve el shoarmakruiden, driekwart liter bouillon-getrokken uit een grote groentebouillontablet, 1 groot blik linzen (400g) en 4 eetlepels Griekse yoghurt. Bereiding: De ui snij je in stukjes en de knoflook hak je fijn. Gebruik je knolselderij dan dien je deze in schijfjes te snijden en gewone selderij in kleine stukjes en de wortel in blokjes. De olijfolie verhit je in een soeppan en daarin verhit je de stukjes ui en de fijn gehakte knoflookteentjes die je op een zacht pitje aanbraadt. De tomatenpuree met de chilipoeder en shoarmakruiden ga je er nu bijdoen. Alles laat je nog 2 minuten zacht verder sudderen, waarna je onder rustig roeren hierna de bouillon toevoegt, hierna voeg je de knolselderij en/of gewone struikselderij met de blokjes wortel en de linzen toe en tenslotte roer je alles flink door de massa heen. Je blijft nog even roeren en in ca. 10 minuten is de soep gaar gekookt. Opscheppen doe je ze in vier diepe borden, waarbij je in ieder bord in het midden een eetlepel yoghurt deponeert.



|