Vroeger thuis in ons horeca bedrijf stond er bij elk feestelijk diner als een van de nagerechten vast pandoer altijd enkele heerlijke puddingen op tafel en één daarvan was de Charlotte Russe à L'Abricot. U hebt hiervoor nodig een ouderwetse gladde charlotte puddingvorm.
Hoe gaan we deze pudding maken? Bekleed de opstaande vormwand met lange vingers. Voor de vulling maakt u, wat in de ouderwetse keukentaal heet, een 'moscovite'. Deze bestaat uit abrikozenpuree. U moet hiervoor blozende, zoet geurende verse abrikozen gebruiken. In februari zijn er in de grote steden in comestibles zaken mogelijk nog verse buitenlandse abrikozen te krijgen, maar zo niet het geval, dan haalt u in de winkel wat gedroogde abrikozen, die tegenwoordig bij de diverse Supers mooi verpakt zijn. Broeder Everard neemt ze ook tot zich, zo uit het pakje, voor de hoge bloeddruk te bestrijden. Deze gedroogde abrikozen moet u even weken en gaar koken in witte wijn. Wat ook goed te gebruiken is is die Spaanse abrikozenpuree die allerwegen in litersblikken te koop is. Verwarm deze abrikozenpuree, voeg er citroensap en de geweekte en goed uitgeknepen gelatine aan toe. Laat dit mengsel bekoelen en roer er dan de stijfgeslagen slagroom en de marasquin door. Schep het in de charlotte en laat het geheel koud en stijf worden. Stort het feestelijke geval op een fraaie schotel en garneer het met rozetjes slagroom, waaraan toegevoegd de heerlijke coctail likeur de April Marie Brizard (zie inzet) en eventueel enkele abrikozen.
Vroeger na zo'n bruiloftsdiner gingen de jongelui een wandeling maken en de oudjes begaven zich even ter ruste en in onze zaak waar we wel een volledige Horeca vergunning hadden, maar geen logies hielden, vond dit dan plaats in de privé slaapkamers boven. Ik heb nog wat afschriften van rekeningen bewaard en zo'n bruiloft met 50 personen op het diner en 's avonds op de feestavond nog aangevuld met 80 personen kostte in 1960, geheel verzorgd met muziek en alles erbij, zo'n 700 gulden (322 euro). Ik denk dat in deze tijd dit niemand meer geloven kan, maar de oudjes die zo'n rekening als souvenir bewaard hebben kunnen dit even gaan controleren en leuk om anno 2011 hierover een tafelgesprek te voeren. Hier in het klooster 'De Pauw' maak ik bij bepaalde hoogtijdagen nog wel eens Charlotte Russe klaar en echt vooral onze Spaanse kloosterzusters genieten van deze heerlijke likeurpudding.



|