Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
10-04-2020
In een Veranderende Wereld op Weg naar Pasen
Onverwacht is deze wereld door het COVID-19 veranderd in een oord van ellende. Een van de vele oprukkende gevaarlijke virussen heeft deze maatschappij plots een heel ander aangezicht gegeven. Niet uitgesloten door dit virus is dat als we elkaar zouden knuffelen besmet raken, want als een sluipmoordenaar dwaalt deze onzichtbare vijand van onze gezondheid overal rond en wereldwijd vallen er slachtoffers. Het is overal stil om ons heen. Opgeschrikt worden we door het nieuws op radio, TV en Internet, waar we aldoor niks als rampspoed te horen krijgen. Veel gelovige mensen vragen zich af waarom Christus, Allah of Jahweh juist dit gevaarlijke virus naar ons toegestuurd heeft. Echter, we staan er niet bij stil dat we al lange jaren van onze planeet een warboel gemaakt hebben met allerlei gevaarlijke proeven met stoffen die de natuur bedreigen. Verjaagd hebben we onze dieren uit de leefgebieden door er te bouwen, en de dieren die overbleven, hebben we opgesloten en sommige uit medelijden in ons huis opgenomen. Al die dieren dragen insecten en mijten met zich mee, die in de open natuur en in het natuurlijk leefgebied van de tijger, leeuw, aap, wolf of anderzijds gewoon thuishoren en daar hun werk ten goede of ten slechte uitvoeren. Veel van die door dieren meedragende virussen (zoönosen) zijn langzamerhand ook op de mens overgegaan. Toen op de boerenbedrijven vroeger alles min of meer gemengd was zijn in een later stadium de bedrijven grootschalig geworden door megastallen waar duizenden kippen in vertoefden, hetzelfde was ook het geval met de veeboeren en overal waar veel dieren of mensen in grote getale bijeen zijn breken snel ziektes uit en door een dier meedragend virus gaat door voortdurende mutaties van dit virus ook over op de mens. Wat ook het geval is dat we in deze moderne maatschappij waar alles om de commercie draait te weinig oog hebben voor onze gezondheid. Verder denken we dat alles te regelen is door onze huidige kennis op velerlei gebied. Inderdaad, er zijn duizenden medicijnen op de markt die ons van bepaalde kwalen kunnen verlossen of er mee leren te leven, maar voor de meeste virussen hebben we nog geen afdoend middel uitgevonden die ons zouden kunnen behoeden voor de ziekte en vaak snelle dood die ons te wachten staat. Ik denk dat het te laat is dat we alles nog kunnen veranderen. Zoals er het er nu uitziet hebben we in het verleden verzuimd om de nodige beschermingsmaatregelen te nemen. Het enige wat we kunnen doen is bidden en hopen dat de Heer ons de kracht en sterkte geeft om het leed dat onze gezinnen bedreigd te verzachten en we ons nageslacht de power heeft om deze maatschappij op een nuchtere, verstandige en voorzichtige wijze weer op te bouwen. Achter de rug hebben we het grootste gedeelte van de Goede Week, waarbij door het Coronavirus de kerken in verband met besmetting noodzakelijkerwijze onbevolkt waren. Vandaag herdenken we Christus kruisdood en morgen op Paaszaterdag de wijding van het Heilig vuur en zondag is het feest van Christus verrijzenis uit de dood, een feest dat ons herinnert dat er ook na de dood nog leven is en dat een verkeerd beleid van machthebbers ophoudt door zich uitsluitend te verschuilen achter de commercie of toegeven aan de haat van een opstandige massa om een onschuldige te veroordelen.
Begin Goede Week, Hier de Paus in de St. Pieter te Rome met Palmpasen
ALS NEDERIG DIENAAR WAST DE HEER DE VOETEN VAN ZIJN
DISCIPELEN
10-04-2020 om 16:20
geschreven door Broeder Everard
We zitten al vroeg in het asperges-seizoen en afgelopen week werd door de politie een bus met Poolse seizoenarbeiders aangehouden die op weg waren naar het Limburgse Horst om daar asperges te gaan steken. Kennelijk waren deze mensen niet geïnformeerd over de stringente maatregelen van reizen en afstand houden met betrekking tot het heersende Coronavirus en iedereen in de bus werd bekeurd. Het had anders gekund als de communicatie tussen de Nederlandse werkgever(s) i.v.m. de voorgeschreven beschermningsmaatregelen beter was geweest. Een gezamenlijke Europese regelgeving of in EU-verband zou misschien veel ellende hebben kunnen voorkomen. Veel bedrijfstakken kunnen door de stringente coronavoorschriften niet functioneren, maar men begint inventieve oplossingen te vinden om toch nog niet al te veel achter te raken op commercieel gebied. Veel mensen die het virus hebben opgelopen zijn overleden en veel families zijn daardoor in diepe rouw gedompeld. Gelovig of niet gelovig maakt in deze niets uit, want het mededogen met de getroffenen is groots te noemen en veel mensen hebben de reikende hand uitgestoken om overal waar nood heerst te helpen. Persoonlijk begin ik hoe langer hoe meer kwalen te krijgen en het getal 10 heb ik deze week in deze bereikt en echt heb ik een avond en nacht zo'n pijn gehad dat ik dacht: "Nu is het afgelopen", maar er was een stemmetje uit de verte die mij 's anderdaags weer op de wereld gezet heeft en me vandaag weer aangespoord heeft dit stukje-de bereiding van een groene asperges-omelet voor 2 personen-op mijn blog Broeder Everard met kloosterrecepten te plaatsen. Ik hoop dat u er mee weg kan en de meeste oudjes zitten met z'n beiden en de meeste hebben hulp van de familie of een goede buur die voor hen zorgt en de nodige boodschappen in huis haalt en heeft u echt niemand die dit voor u doet, bel dan gewoon een telefoonnummer die u ergens genoteerd heeft en vraag of zij dit willen doorgeven aan de zorg, die dan wel een regeling weet te treffen.
09-04-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het Coronavirus heeft de hele wereld in zijn greep. Al sinds 1945 heb ik op verschillend gebied overal stukjes over geschreven en uiteraard in mijn lange leven ook veel meegemaakt om dit alles te kunnen verwoorden. Het Coronavirus is in het begin van zijn ontstaan-in de Chinese stad Wuhan-, dus in de eerste week van december 2019 enigszins onderschat. Vooraf waren er grote branden in Australië en ook al een aantal aardbevingen. Over virussen heb ik op mijn blog Eef meer dan 100 stukjes geschreven en vooraf ook veel waarschuwingen afgegeven dat we ons beter moesten voorbereiden op wereldwijde pandemieën van besmettingen ontstaan door oprukkende virussen. In de hele wereld zoekt men nog steeds naar wegen om dit virus een halt toe te roepen en iedereen hoopt dat dit lukt. In een oud missaal lees ik in het Evangelie van de 24e zondag na Pinksteren hoe het zal wezen als dit aardse bestaan voor de mensheid gaat eindigen en er worden in dit geschrift verschrikkingen voorspeld waaraan niet te ontkomen is. Ook in de verschijningen van Maria in Fatima, Banneux en Lourdes wordt gewag gemaakt van veranderde tijden en bepaalde plagen die diepe roerselen en wonden achterlaten voor de gelovigen die dit alles moeten meemaken en als troost wordt vaak door de Heer Jezus of één van de profeten genoemd dat die periode van ellende bekort zal worden, zodat we niet verder meer hoeven te leven in angst en de beven! Laten we bidden dat alles zich spoedig ten goede keert! Voor u staan vandaag heb ik een vegetarische vleesvervanger en het recept vindt u beneden dit stukje. Er zijn meerdere mogelijkheden om voor vegetarische vleesvervangers te kiezen en U vindt een keur aan recepten op www.focusonfoodies.nl/10x-vegetarische-recepten
29-03-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Nu we door de uitbraak van het Coronavirus veelal thuiszitten raad ik u aan om naast de gewone huishoudelijk bezigheden om eens vaker te kijken op de blogs van Eef en buiten dit blog van Broeder Everard met kloosterrecepten vindt u op mijn kennisblog www.bloggen.be/evertsuitlaatklep/ en op mijn blog Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen: www.bloggen.be/eef heel veel interessante onderwerpen op velerlei gebied. Echt, U raakt er niet op uitgekeken! Vervelen mijn schrijfsels, dan vindt u op mijn blogs ook veel linken van vrienden en het zal u verrassen wat u daar allemaal aantreft. Hier in het 'klooster' zit ik momenteel ook gevangen, omdat ik op mijn hoge leeftijd en behept met een achttal ernstige kwalen geen bezoek mag ontvangen, en dat is ook niet wenselijk, want als Broeder Everard met dit Coronavirus eventueel besmet zou worden, dan staat hij al heel gauw en onverwacht op de stoep van hemelbewaarder Petrus en ik hoop dat dit niet gebeurt en het is dan de vraag naar welke kant je door deze poortwachter uitgewezen wordt. Alles bijeen heb ik in mijn leven zo'n 25000 stukjes geschreven en als ik al die beantwoorde mailtjes er ook nog bijtel dan kom ik aan een oneindig getal. God ben ik erg dankbaar dat op mijn hoge leeftijd mijn geest nog zo helder is en ik wil graag nog een aantal jaren blijven leven, omdat ik nog zoveel te vertellen heb. Vaak gekweld door ontzaglijke pijnen heb ik wel eens de neiging om subiet met alles op te houden, maar na een paar dagen of soms een weekje rust ga ik maar weer aan de slag. Vandaag heb ik voor u opgezocht wat kloostertips op veelal huishoudelijk gebied en ik hoop dat u deze tips interessant vindt en er ook echt wat aan heeft.
19-03-2020 om 23:20
geschreven door Broeder Everard
Wat geloof betreft kennen we twee grote stromingen en wel het monotheïsme en polytheïsme. Tot het monotheïsme behoren bv. de geloofsgroepen van het Christendom, de joden die in Jahweh geloven en in de Islam kent men ook één god die Allah genoemd wordt. Bij het Hindoeïsme kennen we verschillende goden en godinnen en ook in veel Afrikaanse landen zijn geloven waar dit eveneens het geval is en daar spreken we dus van mensen die aanhangers zijn van het polytheïsme. In de geschiedenis zijn er ontzettend veel geloofsoorlogen geweest. De meeste vonden plaats in Griekenland. Ook waren er geloofsvervolgingen. Toch zijn er ook periodes geweest waarbij het allemaal heel goed ging en vooral in tijden van nood wisten de geloofsgroepen elkaar prima te vinden. Terug ga ik naar de oorlogsjaren van 1940-1945 en mijn gedachten gaan dan naar de verschillende bombardementen en beschietingen die ik meegemaakt heb in 1944 en 1945, waarbij we vaak in een schuilkelder zaten waar veelvuldig werd gebeden tot God om gespaard te blijven voor het oorlogsgeweld zo links en rechts om ons heen. Dit vertrouwen in God is er kennelijk niet meer, want nu met die pandemie van het coronavirus worden er van allerlei adviezen op Internet, Radio en TV gegeven hoe we ons moeten gedragen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en ik heb nog niemand gehoord die hierin het geloof in God betrok en ons adviseerde wat vaker te bidden. Ik heb hier een oud missaal voor me liggen en onder de rubriek verschillende gebeden vind ik een dertigtal van die gebeden zo bv: een gebed om onheil af te weren, bij hongersnood, bij een aardbeving, om stormen af te weren, voor boeren die te kampen hebben met besmettelijke ziektes bij het vee, verder gebeden om geduld, liefde en nederigheid af te smeken, gebeden voor zowel vriend als vijand, voor gevangenen en uiteraard vinden we een gebed om ziektes te weren. In het katholieke geloof kennen we meer dan duizend heiligen en voor elke aandoening is er wel een heilige die je lijden kan verzachten of die hulp geeft bij het dragen van de kwaal waarmee je te kampen hebt. Wat me bij dit ronddolend COVID-19 virus opgevallen is dat is de grote paniek die in sommige landen heerst, waarbij vaak onmenselijke maatregelen genomen worden om het virus in te dammen. In Nederland is dit gelukkig nog niet het geval, want uiteindelijk staan we bekend als een nuchter volk en onze regering is tot op heden dan ook tot heldere besluiten overgegaan. Voor u staan hier beneden heb ik een link naar patroonheiligen die vaak aangeroepen worden voor allerlei kwalen. Ga hiervoor naar: https://heiligen.net/patronaten_zoek.php?TW=ziekten en wilt u wat meer weerstand opbouwen ter wering van allerlei ziekten, eet dan gezond en vooral groentes spelen hierbij een actieve rol. Ga hiervoor naar: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/103761-de-10-meeste-gezonde-groenten.html
12-03-2020 om 17:45
geschreven door Broeder Everard
Besmetting van voedsel door bacteriën en virussen
We weten allemaal dat voedsel mogelijk vol bacteriën kan zitten. Dit kan ontstaan bij de bereiding, verzending en opslag. Als iemand met vuile handen-bv door vieze nagels, handen niet gewassen na wc-gebruik-voedsel gaat inpakken of bereiden, dan is het niet uitgesloten dat dit voedsel bacterieel besmet wordt en de meeste bacteriën vermenigvuldigen zich binnen de 24 uur in de 20e macht. Dit is bv. ook het geval in een slagerij waar een slager op een smerig hakblok het vlees snijdt of pa de huisman bij de bereiding van het diner of anderzijds op smerige pannen staat te koken, zijn handen niet wast en ga zo maar verder; kortom in alle lokaliteiten of het nu de keuken, de opslagruimte of de vervoerswagen van voedsel is overal dient de boel schoon en helder te wezen en dit alles geldt ook voor de mensen die zich daar mee bezig houden. In de fabrieken dient het verwerkingssysteem dagelijks geschoond te worden om besmettingen te voorkomen. Ook op de markt wordt door de ambtenaren van de voedsel en warenautoriteit steeds toezicht gehouden op de voorgeschreven hygiënische bepalingen en wettelijke voorschriften.
VIRUSSEN IN HUN ALGEMEENHEID: Door een gewone microscoop zijn ze niet waarneembaar. Voor zover ik weet bestaan er zo'n tweehonderd geregistreerde virussen en steeds komen er weer nieuwe opduiken en die ontstaan doordat een bepaald virus verandert, verder doordat het zich vermengt met een ander virus en het kan zelfs gebeuren met nog meer andere soorten van virussen. Er zijn virussen in omloop die van een dier op een mens kunnen overgaan. Ook andersom is dit mogelijk en er zijn eveneens virussen die van mens op mens over kunnen gaan. Zo'n combinatievirus is het Wuhanvirus dat begin december zich manifesteerde in China en nu genoemd wordt het COVID-19, ook wel het nieuwe Coronavirus. Inmiddels is het al opgedoken in ruim tachtig landen, ook hier in Nederland. Het virus verspreidt zich voornamelijk door de lucht en vooral bij speciale weersgesteldheden bv. bij mist en stormen kan het zich in razend tempo verplaatsen van het een naar het andere land. De personen die ermee besmet zijn kunnen het weer overdragen bij hoesten, niezen en kleine slijmdeeltjes. Komen die uiterst kleine druppeltjes van een besmet persoon op jouw handen terecht of ademen je een paar van die druppeltjes in, dan krijg je ook met dit virus te maken. Ook via allerlei veel gebruikte voorwerpen vnl. in openbare gelegenheden (deurknoppen) en op het werk (machines, voertuigen) kan een besmet persoon het virus overgebracht hebben, ook bij geld e.d. is dit niet onmogelijk. Stellen kun je dat op alle oppervlakten waar het virus eventueel opzit je een besmetting kunt oplopen. Wat ik wel kan stellen is dat het virus op voorwerpen geen lang leven beschoren is!
VIRUSSEN OP VOEDSEL: kan dat? Er is weinig leesmateriaal over, maar het kan wel en ik zal uitleggen waarom. Moeder de vrouw heeft een stuk vlees op tafel liggen. Een van de gezinsleden met bv. nog weinig verschijnselen van het Coronavirus bij zich kijkt toe, en bij het snuiven van Marietjes neus komen een paar druppeltjes op de biefstuk terecht. Even later komt Piet de keuken binnen en ruikt met zijn neus over de besmette biefstuk en ademt ook wat van die deeltjes in. Het is dan niet onmogelijk dat Piet bv. na een incubatietijd van vier dagen ook ziek wordt. Dus besmetting via voedsel is wel terdege mogelijk, ook door het eten van rauwe groentes waarop het virus terecht is gekomen. Een virus is echt een onzichtbare sluipmoordenaar die zich plots op allerlei plaatsen zich manifesteert en veel onheil kan veroorzaken. Uiterste hygiëne blijft een pre en is nuttig, maar kan toch niet altijd voorkomen dat je door een virus getroffen wordt. Gezonde mensen kunnen het virus ook oplopen, maar in de regel hebben ze daar stukken minder hinder van dan bv. mensen die met allerlei kwalen behept zijn en dus sowieso over een slecht afweersysteem beschikken. Ongetwijfeld zullen er in Nederland slachtoffers vallen, maar door de goede medische verzorging hier ter lande heb ik het vermoeden dat de overlijdenskans hier minder is dan in veel andere landen. Zelf ben ik met een achttal zeer ernstige aandoeningen behept. Stellen kun je dus dat ik bij het oplopen van het COVID-19 geen schijn van kans maak dit te overleven. Doordat ik altijd binnen zit is het risico om het op te lopen minder, maar toch kun je dan bv. besmet worden door een met het Coronavirus besmette bezoeker of bezoekster die het dan overbrengt.
02-03-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De eerste volgelingen van Jezus waren zijn apostelen, die van beroep allemaal vissers waren, die nadat de Heer was overleden, herrezen, en nadien ten hemel opgestegen door de Heilige Geest zodanig begiftigd werden dat zij plots alle talen begonnen te spreken en overal de leer van Jezus rondbrachten. Een directe kloostergemeenschap van monniken bestond in de beginjaren van het Christendom nog niet. Een van eerste stichters van een kloostergemeenschap was St. Pachomius. Deze leefde van 292 tot 348 na Chr. Zoals veel vrome mensen uit die tijd had hij zich teruggetrokken in de woestijn van Egypte en was daar één van de vele kluizenaars en woestijnvaders. Echter, hij wilde kluizenaars die het moeilijk hadden helpen en daarom stichtte hij een gemeenschap van kluizenaars. Dit is het begin geworden van de monniken die in gemeenschap leven, de cenobieten, en daarmee het begin van het kloosterleven. Hij begon ook met het organiseren van de training van novicen en nieuwe aanmeldingen. Verder organiseerde hij centraal de hulp aan armen, zieken en voor pelgrims en gasten. Belangrijk was natuurlijk het gezamenlijk bidden van de getijden en de viering van de H. Mis. Hier in Nederland hebben we tot de jaren 70 van de vorige eeuw te maken gehad met een rijk kloosterleven. Overal waren kloosters waar ook priesters zusters of broeders hun opleiding tot het kloosterleven konden volgen. Dit alles is langzaam afgebrokkeld en bestaat niet meer. Veel kloosterlingen wonen nu particulier en van de oude garde zitten de meeste in bejaardentehuizen. Het hele kerkelijk leven staat hier in Nederland op een heel laag pitje. Veel kerken zijn oftewel afgebroken of hebben om vnl. economische redenen een andere bestemming gekregen. Tóch zal er ooit weer een tijd komen dat er onder de mensen weer wat meer geloofsbesef binnen hun geest en gemoed ontstaat, want ook op geloofsgebied kun je stellen dat de geschiedenis zich herhaalt. We beginnen het nu al enigszins te merken en zeker bij onze protestantse broeders en zusters zie je dat er een grote honger is naar bezieling en samenkomst van gelovigen en ook de vooral jonge katholieken kijken weer reikhalzend uit naar een levendige geloofsgemeenschap. Het is aan de geestelijkheid om deze jongeren bij te staan en niet aan hun lot over te laten door ze in de kou te laten staan.
29-02-2020 om 17:21
geschreven door Broeder Everard
Vanwege de wind zijn er in Nederland op zo'n tachtig plaatsen de carnavalsoptochten afgelast en ook hier in Angeren die jaarlijks met heel veel inbreng prachtige creaties weet te scheppen gaat voor de veiligheid alles niet door en wie carnaval wil vieren kan nog wel terecht in de feesttent op het oude schoolplein. De vasten begint aanstaande woensdag en na het askruisje gaan we allemaal wat minder eten, want wij Nederlanders zijn allemaal nogal corpulent en elke morgen nemen we uitsluitend een bakje yoghurt tot ons en 's middags is het droog brood eten met een glas water. 's Avonds is alles toegestaan en mag er op vlees na van alles en nog wat gegeten worden en kunnen we met ons allen de lucht weer flink gaan aanvullen met stikstof. Hier in het klooster 'de Pauw' heb ik van Rome uit permissie gekregen om biecht te horen en beste parochianen kom me niet vertellen dat je weer driemaal gevloekt hebt en de koekjestrommel leeg gegeten, en ook wil ik absoluut niks meer horen over zonden die bedreven zijn door overschrijding van het zesde en negende gebod van de Tien Geboden. Vandaag heb ik staan eieren met rode wijn met als hoofdingrediënten stokbrood of gewoon brood, een bepaald aantal eieren, spekblokjes, plm. een halve liter rode wijn en de nodige kruiden Het recept vindt u hier beneden mijn schrijfsel van vandaag.
23-02-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In de derde eeuw waren er binnen de katholieke kerk drie priesters die Valentines genoemd werden Je had bv. Valentino van Rhetië waarvan we op 7 februari de naamdag vieren en Valentino van Terni, waarvan we op 14 februari vieren dat hij in 269 na Chr. onder Claudius II de marteldood gestorven is Er was in die eeuw ook nog een andere priester die Valentines heette Alle drie waren ze priester, maar van Valentijn van Terni wordt ook wel eens vermeld dat hij bisschop was. Priester/bisschop Valentino van Terni stond bekend als een geestelijke die goede daden verrichtte m.b.t tot zieken, ouderen en misdeelden. Ook wordt over hem medegedeeld dat hij verboden diensten verrichtte door jonge paartjes in de echt te verbinden, hetgeen in die tijd van keizer Claudius II ten strengste verboden was en hij daarom door overtreding van het Romeinse gezag veroordeeld werd tot de marteldood. Valentino van Terni werd in 496 na Chr. door paus Gelasius I heilig verklaard en hierna is op een gegeven moment een burgerlijke verering ontstaan doordat hij uitgeroepen werd tot de patroon van de imkers en geliefden en dit op zijn sterfdag de veertiende februari. In de Oosters-Orthodoxe Kerk wordt zijn feestdag gevierd op 9 juli; misschien hebben we het dan over Valentino III. Op Valentijnsdag is het de gewoonte dat mensen aan hun geliefden of stille geliefden cadeautjes sturen, een bloemstuk laten bezorgen of gewoon een kaartje en tegenwoordig via Internet een videobericht met een leuke tekst of een liefdesplaatje en ook wel met wat teksten en afbeeldingen die betrekking hebben op hun verlangens. Hier in het klooster merk je er helemaal weinig of niets van, maar aan mijn overste Geert Wilderman heb ik gevraagd of ik aan mijn volgers ook een leuke mail mocht sturen en dat heb ik gedaan en weliswaar viel niemand mij erover aan, maar ik kreeg veel mailtjes terug met de mededeling dat ze niet ontvangen werden of geaccepteerd. Dus in deze moderne eeuw waar alles is toegestaan is het op dat gebied toch een preutse bedoening geworden, waarbij de naam moorkoppen niet meer gebruikt mag worden en in het dorp Zevenaar de carnaval omgedoopt is tot verkleedfeest en landelijk de naam Zwarte Piet ook al geschrapt is en het niet lang meer duurt dat ook de Sint de laatste adem gaat uitblazen en Valentijnsdag wordt afgeschaft omdat er tegenwoordig geen echte geliefden meer zijn en het echte begrip liefde gewoon niet meer bestaat.
16-02-2020 om 20:15
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het 7 februari en al een paar dagen lang worden we op Internet getrakteerd op zware waarschuwingen over een soort horrorstorm met de naam Ciara die ons morgen te wachten staat en vooral de provincie Brabant zal er zwaar van langs krijgen. Elk jaar doe ik ook mijn voorspellingen op het blog Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen en ik heb zelfs een Horrorwinter voorspeld die uit de klimaatwisselingstoverdoos zich met felle kou en sneeuwbuien gaat manifesteren in de derde week van februari. Kommer en kwel gaan dit jaar de boventoon voeren en wat er ook nog in die doos van Pandora zit, dat zijn voor de komende jaren 5 jaar bloedhete zomers. Bloot rondlopen kan anno 2020 alleen nog binnenshuis, maar dan moet je wel de verwarming op minimaal 21 hebben staan. In de komende zomers wordt dit keihard afgestraft met zware huidaandoeningen. In de missie vroeger in de Congo liepen we met witte pakken rond om ons tegen de zon te beschermen. Ja de inlanders in die tijd hadden weliswaar niet veel aan, maar hun huid was daar van jongsafaan al op ingesteld; m.a.w. voor hen speelde die koperen ploert aan het firmament geen enkele rol van betekenis. Het is wel zaaks om te weten dat donkere kleuren warmte aantrekken en witte kleuren absorberend zijn! Ondanks alles wat er in deze gistende en veranderlijke maatschappij speelt, brengen we elke dag een maaltijd op tafel en soms ook wel eens wat bijzonders en vandaag bakken we een zuurkooltaart. Als ik voor goed 10 jaar geleden hier in het klooster de broeders en zusters verteld had dat ik een zuurkooltaart ging bakken, dan hadden ze me voor gek verklaart. Tegenwoordig kan alles en in diverse spijzen worden zelfs beestjes verwerkt en ooit heb ik het als broeder kok meegemaakt dat tijdens ziekte van mij een confrater de keukendienst had overgenomen en zuster Borgia tussen de sla op haar bord een slakje aantrof; heel het klooster was in rep en roer! Zoals altijd met schrijven wijk ik nog wel eens uit, maar genoteerd had ik dat zuurkooltaart recept al staan. Als u i.p.v. van deegplakjes uit de super gewone bloem wilt gebruiken, dan heeft u voor die zuurkooltaart nodig 2 ons bloem, 85 gram roomboter, een snufje zout, 4 eetlepels koud water en een klein lepeltje bakpoeder en/of gist. Beste huiskoks: "Ga aan het bakken" en veel succes ermee!
07-02-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De koffieboom is afkomstig van de bergachtige delen van Oost-Afrika. Misschien ontleent hij zijn naam aan het Ethiopische landschap Kafa. Daar komen in het wildgroeiende koffiebomen voor. In de tweede helft van de 15de eeuw werd hij in Zuid-Arabië aangeplant, aan het eind van de 17de eeuw op Java en na 1750 in Brazilië, dat nu het grootste areaal is. In de plantages teelt men hem in struikvorm. In de oksels der bladeren staan kluwens witte bloemen, waaruit eerst groene, later rode op kersen gelijkende vruchten ontstaan. Het zoete vruchtvlees omsluit twee zaden, de koffiebonen. De vruchten werden in mijn missionaristijd en dat is al ruim een halve eeuw geleden op matten in de zon gedroogd. Daarna schilt men machinaal de zaden uit het vruchtvlees; Voordat de koffiebonen op de markt verschijnen gaat er een hele bewerking aan vooraf (zie video's) Hier op de markt zien we koffiebonen uit Brazilië, Costa Rica, Columbia, Honduras, Kameroen, Guatemala, Congo, Rwanda, Indonesië en veel andere landen. De Robusta uit Afrika is wat krachtiger en meer bitter dan de Arabica uit de landen buiten Afrika. Hier in Nederland houden slechts enkele tuinders er een kleine koffieplantage op na en ooit heb ik zo'n miniplantage bezocht in Zorgvliet. Op de fabrieken worden diverse soorten koffie tot een melange verwerkt en verkrijgbaar zijn zowel bonen als gemalen koffie. Ook heb je tegenwoordig van allerlei koffiespecialiteiten en de bekendste zijn wereldwijd wel de koffiepads verkrijgbaar in alle supers. Onder allerlei benamingen zijn er speciale en bewerkte koffies verkrijgbaar en dit naar ieders smaak, maar het is wel wat duurder dan een gewoon pak koffie. Uiteindelijk gaat er niets boven koffie gezet van verse bonen uit een branderij bij u in de buurt. Voor zover ik weet zit er zo'n branderij in de Koningstraat te Arnhem. Koffie is een aromatische drank en die echte koffiesmaak vindt u voornamelijk in een verse boon. In koffiebonen zit cafeïne, die voor rond 1,2 procent in de zaden aanwezig is. In hele grote hoeveelheden is cafeïne een giftige stof. Op de markt is ook cafeïnevrije koffie, waarbij 0,08 procent cafeïne is onttrokken. Gevraagd aan me werd gisteren hoeveel koffie een gezond mens kan verdragen. Veel verhalen over koffie doen de ronde, maar verdeeld over de dag kan bij iemand die werkt en gezond is rustig gebruik gemaakt worden van 10 kopjes koffie. Men zegt dat het honger en dorst verdrijft. Tegenwoordig heb je ook veel koffiehuizen en op televisie zelfs een praatprogramma dat koffietijd heet en gepraat wordt over ditjes en datjes. Over koffie bestaan ook enkele gezegden zoals bv: Op de koffie komen, wat betekent een onaangenaam onthaal vinden oftewel geen succes hebben en: Dat is geen zuivere koffie, wat betekent: Dat is niet pluis; dat is niet te vertrouwen. zie vijfdelige video: Van koffiebes tot koffieboon: klik http://www.youtube.com/watch?v=BHISaqyvecE
26-01-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u staan gehaktballetjes in of met mosterdsaus bereid. Het is een eenvoudig vleesmenu en vroeger als we bij het na rapen in onze kloosterhof van de gerooide aardappelen die krieltjes verzamelden dan werden die dezelfde dag nog gebraden. Het was in de tijd dat er in ons klooster ook nog 200 studenten gehuisvest waren die de priesteropleiding volgde. Ja op mijn leeftijd heb ik het altijd nog over oude aardappelrassen zoals de Bevelanders, Bintjes en Rode Ster, hetzelfde geldt voor de aardbeien, de kersen en pruimensoorten van meer dan een halve eeuw geleden. Vandaag eten we gebakken aardappeltjes met gehaktballetjes in mosterdsaus en als nagerecht yoghurt met stukjes fruit er doorheen. De stamppot kunnen we nog even weglaten, want het is buiten zacht weer en in de tuin zijn weer enkele planten aan de trek die normaliter pas in mei zich presenteren. Volgens enkele weerprofeten laat koning winter zich medio februari pas echt zien en krijgen we te maken met een horrorwinter met felle kou. Niet alleen de mensenwereld maar ook de flora en fauna zullen daarvan de vergaande gevolgen aan den lijve ondervinden. Tegenwoordig heb je nogal wat verschillende soorten braadolie en ook zijn er ontzettend veel aardappelsoorten op de markt en daarom heb ik hier voor u staan een artikel met goede kook en braadadviezen hoe u bepaalde oli�n het beste gebruiken kan en waarin u het beste de krieltjes of aardappelschijfjes kunt bakken. Ga naar kookidee en ontleed het geheim van de perfecte gebakken aardappelen:
Vandaag hebben we het over Venkel, waarvan zowel de knol alsmede het blad en de zaden bepaalde diensten aan ons bewijzen. Op een staatje hier beneden is dit allemaal vermeld. Venkel is een caloriearme plant en de plant kan zo'n twee meter groot worden. Het bevat veel vitaminen en mineralen. Net als sla kan het blad en de knollen bereid worden als groente. Het wordt ook aangewend voor het trekken van thee, een heerlijk potje soep, ook sappen worden eruit bereid en eveneens de zaden zijn ons dienstbaar. Ik heb het zelf nooit verbouwd, maar een zwager van mij in Oud-Beijerland heeft op kruidengebied buiten een groentehoek ook een behoorlijk groot stuk volkstuin gehuurd waar hij allerlei kruiden op heeft staan. Heel interessant om dit allemaal te bekijken en heeft u er de ruimte voor, dan adviseer ik liefhebbers van tuinieren om in het klein met zo'n kruidenhoekje te beginnen. U kunt er uw gezondheid mee opvijzelen.
06-01-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
We gaan onversaagd door met bakken en na de speculaas, boterletters, weihnachtsstollen, kerstkransen en oliebollen gaan we vandaag aan de schuimpjes. Ja, bezondigd met de feestdagen hebben we ons aan allerlei lekkernijen zonder te denken aan al die mensen die helemaal niets bezitten en de miljoenen mensen die nog steeds geen geld hebben om voedsel te kopen en zo'n beetje op straat rondslenteren om aan de kost te komen en vooral zijn het kinderen die niet voor zichzelf kunnen opkomen het slachtoffer. Persoonlijk kom ik uit een gezin van twee jongens en drie meisjes. Nog een zuster van mij is in leven. We hadden vroeger een levensmiddelenbedrijf dat bestond uit bakkerij, café en winkel en mijn ouders waren op alle gebied harde werkers en zeer sociaalvoelend en gulle gevers als het ging om andere mensen die moeilijk rond konden komen en zodoende hebben wij als kinderen en volwassenen ook wat eigenschappen op dat gebied van hen meegekregen en bij mij persoonlijk ging dat vaak te ver en heb ik echt moeten stoppen met mijn gulheid om zelf niet in de problemen te geraken. Tegenwoordig zijn er veel inzamelinstanties en ondanks dat zijn er zelfs hier in Nederland nog mensen die in armoede verkeren. Ja het leven gaat door en eenieder leidt dit zoals hij of zij dat verkiest en alle problemen die er zijn zouden wereldwijd met inzet van ons allemaal opgelost kunnen worden, maar door de eeuwen heen is dit nooit gelukt. Ja, ik ben weer te veel van mijn onderwerp afgeweken en ik vraag nú uw aandacht voor de te bakken schuimpjes, waarvan u het recept en de bereiding hier beneden de geschreven tekst vindt.
05-01-2020 om 16:42
geschreven door Broeder Everard
Beste broeders en zusters, Het jaar 2019 is bijna achter de rug en eenieder van ons is met de gedachten bij het verloop van dit wereldwijde woelige jaar op velerlei gebied. Hier in Nederland waren veel demonstraties van boeren, tuinders en de bouwwereld, die door allerlei van regeringszijde opgelegde verplichtingen door de bomen het bos niet meer zagen en daarom demonstraties hielden om onze bewindslieden duidelijk te maken dat het zo niet meer verder kon. Ingewikkeld zit alles moeilijk in elkaar en dit, omdat uiteindelijk het overkoepelende beleid uitgaat van de bepalingen van de Europese Unie. In veel landen wordt hoofdzakelijk om bepaalde grondstoffen oorlog gevoerd en veelal wordt de schuld van dit alles voornamelijk gelegd bij de aanhangers van de Islam. Nu is het wel zo dat de landen waarover het gaat veelal en hoofdzakelijk uit mohammedanen bestaat en als we de geschiedenis raadplegen dan is het altijd nog zo geweest dat de grootste groepering op politiek of geloofsgebied het altijd voor het zeggen hebben gehad en in de loop der eeuwen meer dan duizend oorlogen zijn gevoerd om het bezit en de macht. Of hier ooit een einde aan komt dat zie ik niet zitten, want wat dat betreft hebben we als simpele en eenvoudige mensen ons steeds laten domineren door het kapitaal. Wel is het zo, dat net als bij de klimaatverandering er momenteel in denkwijze een omslag is en de meeste mensen wat mondiger zijn gaan denken en zich verzetten tegen opgedrongen besluiten die hun manier van leven en werken verstoren. Wat ook een heet hangijzer is dat veel jongeren die een eigen home willen opbouwen er niet in slagen om een huis te huren of te kopen en ook dit loopt door alle financieringsmoeilijkheden en bouwstoppen volledig uit de hand. Iedereen hoopt dat de aanstaande kerstdagen leiden tot bezinning en bij de bewindslieden die hun land en Europa besturen tot een gezond en eerlijk beleid op allerlei gebied. Laten we positief blijven en hopen dat het naderend jaar 2020 ons geluk en voorspoed gaat brengen en ons bespaart van tegenslagen en ellende en dat kan alleen als we vredig met elkaar leven en wij ook onze in nood zijnde medeburgers de helpende hand bieden en dit alles zonder aanzien des persoon.
22-12-2019 om 16:43
geschreven door Broeder Everard
Begin nieuw Kerkelijk Jaar en op weg naar Kerstmis
Afgelopen zondag 1 december vierden we de eerste zondag van de Advent en begon het nieuwe Kerkelijk Jaar. Op 8 december is het alweer de tweede zondag van de Advent en op weg zijn we naar de herdenking van Jezus geboorte dat zoals u weet niet zo lux eruitzag zoals tegenwoordig wij hier doorgaans een geboorte van een kind meemaken en zoals nadien onze verjaardagen gevierd worden. Christus geboorte vond destijds plaats in een stal ergens op het herdersveld te Bethlehem. Tijdens de advent worden er in veel parochies diverse bijzondere hymnen gebeden of gezongen en de tekst van een van deze mooie hymnen vindt u hier beneden in een uitreksel van dit stukje. Morgen wordt in ons land het Sinterklaasfeest gevierd en ieder doet dit op zijn eigen manier. Over Sint. Nicolaas heb ik veel stukjes op dit web gebracht. U vindt deze bijna elk jaar in de sinterklaastijd in mijn archief; in de loop der jaren veelal geschreven in de november of decembermaanden. Vandaag vieren we ook het feest van de Heilige Barbara die in 306 na Chr. geboren werd in Nicomedia-het tegenwoordige Turkse Ismit-en omstreeks 340 de marteldood stierf. Zij is de patrones van de artilleristen, doodgravers, tunnelbouwers, brandweerlieden, wapensmeden en mijnwerkers. Vooral in Limburg wordt zij bijzonder geëerd en ook in alle andere provincies is deze Heilige bekend en zowel in België alsmede in Nederland zijn katholieke begraafplaatsen naar haar genoemd en er is zelfs een begrafenisonderneming die haar naam draagt. Aanbeden wordt zij in grote nood zoals bij brand, bij ernstige aandoeningen bv. de pest, hoge koorts, zware storm en bij onweer. In deze gistende tijd waar veel onverwachte narigheden op ons afkomen, dienen we haar hulp meer in te roepen om deze maatschappij weer in het goede spoor te krijgen. Moge dit ook in deze adventstijd ons motto zijn op weg naar een vredige Kerst en een goede instap naar het jaar 2020.
04-12-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Handel en wandel van groenten en fruit vroeger en nu
Vroeger had op het platteland bijna iedereen een eigen tuintje. De percelen stonden allemaal een eind van elkaar en op het stukje land stonden fruitbomen of van allerlei groenten. Onder een platte bak werden plantjes gekweekt en ook veel groentesoorten die men graag beschermd met veel zon wenste te kweken en ook meloenen werden onder het glas gekweekt. Alles wat moeder de vrouw in de keuken verwerkte kwam vers van het eigen land. Bewoners die niet de beschikking hadden over eigen grond konden terecht bij een tuinder in de buurt of betrokken de groenten en het fruit van de groenteboer die net als de melkboer en de bakker hun producten op de weg uitventten of hun product verkochten in de winkel die men er eveneens op nahield. Dit beeld is door de bebouwing en aaneensluiting van wijken bijna helemaal uit het straatbeeld verdwenen en zakelijk overgebleven zijn de supers waar tegenwoordig niet alleen levensmiddelen maar zelfs van alles en nog wat te verkrijgen is. Het Huissen-Zand, waar ik geboren ben, was vroeger een groot tuindersgebied met een eigen veiling. Op enkele grote 'jongens' na is daar praktisch niets meer van overgebleven. Wat tegenwoordig ook het geval is, dat is dat heel veel groenten en fruit aangevoerd worden uit het buitenland. De inkoopsprijzen zijn voor de handelaar en verkoper heel belangrijk en vaak heel veel levensmiddelen en ook conserven worden betrokken uit het buitenland. Over kersvers van het land kan men dan ook niet meer spreken en ik heb winkels meegemaakt waar groenten en fruit ter verkoop aangeboden werd dat er niet erg fris meer uitzag. Hoe willen we in feite onze groenten en fruit in huis hebben? Op de eerste plaats zo vers mogelijk en dat is tegenwoordig een probleem, want soms is sowieso alles veel te lang onderweg, ligt het gerede product vrij lang in de winkel en doordat de huisvrouw of huisman van tegenwoordig ook allemaal buitenshuis een baantje hebben worden te grote voorraden ingeslagen die in de koelkast gestopt worden en daar vaak een te lange tijd blijven liggen eer men het verwerkt heeft. Voortdurend hoor ik dat in verkochte verse groente fruit en ook conserven van allerlei stoffen zitten die er niet in thuishoren zo bv. micro deeltjes van plastic en dies wat meer. Wat ook het geval is dat men de groenten of het fruit niet wast en dit kan tot gevolg hebben dat we bij het koken of te 'rauw' op tafel brengen iets gaan eten wat verontreinigd is of schadelijke bacteriën bevat, waarvan we ziek kunnen worden. Wat ook helemaal verkeerd is dat we voedsel steeds opnieuw gaan opwarmen, dit omdat Marie vroege dienst had, pa 2 uur later van zijn werk komt dan ma en ga zo maar door. Beter is om dan opnieuw iets te koken, wat in de praktijk gemakshalve meestal niet gebeurt. Gegeten worden tegenwoordig ook veel blikgroenten en die zijn allemaal al gekookt; Dus even op het vuur of de kookpaat en dan meteen op tafel. Bevroren producten moet je hooguit koken op slechts driekwart van de kooktijd van verse producten. Dit alles in verband met vitaminebehoud! Ga je iets koken gebruik dan ook niet een teveel aan water en wat ook fataal is dat is dat steeds lichten van het deksel, want ook dit is met betrekking tot het vitaminebehoud uit den boze! Wat vroeger ook veel gedaan werd, dat was het inmaken van groenten, fruit en vlees en dit alles als wintervoorraad. Het zijn nog enkele mensen van de oude stempel die nog het een en ander inmaken of wecken. Het is zelfs zo dat tegenwoordig de jongelui niet meer weten wat wecken is en dachten dat dit het Duitse woord voor chillen was!
In groenten bevinden zich alle noodzakelijke vitaminen en mineralen
Koolsoorten bevatten veel vitaminen K
24-11-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u staan een hartige groenteschotel nl. prei uit de oven met room en Mozzarella. Waar gaan we mee aan de gang? Uiteraard met preien geblancheerd in zout water, een paar eieren, wat room, verder peper, citroensap en nootmuskaat wat boter en uiteraard Mozzarella. In huis heeft u gewis een vuurvaste schotel of mogelijk een grote oven en hoe het verder moet heb ik allemaal op het afgedrukte bereidingsstaatje/recept staan. Bekend is dat prei veel goede vitaminen bevat, dus zo'n groenteschotel kan er met als nagerecht met wat vruchtenyoghurt er met dit wisselvallige weer met af en toe zon er nog goed mee door. Wilt u iets anders klaarmaken, vooral nu het weer met de huidige oostenwind wat kouder geworden is, dan vindt u in de duizend-en-een recepten van broeder Everard op deze site van kloosterrecepten vast en zeker iets wat u bekoort en naar uw smaak is. Succes ermee!
13-11-2019 om 20:28
geschreven door Broeder Everard
Je ziet de Fragaria Vesca-de bosaardbei-om deze tijd niet meer in vochtige zandgrond van bosgebieden groeien. Deze botanische vruchtensoort was vroeger ook als huismiddeltje bekend. Misschien ben u deze aardbei ooit tegengekomen bij een boswandeling medio mei met die mooie witte bloemkleur en vol gerijpt in juni/juli en wel op een plaats waar het zonlicht min of meer gefilterd doorkwam. Je weet dat het verboden is om vanuit het bos van alles mee te nemen. Het wordt overigens wel vaak gedaan en vroeger toen ik nog ergens in een bosrijke streek in België vertoefde en ik was in de stilte van Gods bosnatuur aan het brevieren heb ik deze aardbeiensoort voor het laatst gezien. Hier in Nederland groeit deze vitaminerijke aardbei ook in bepaalde bosgebieden, maar bv. hier in de buurt van de Hoge Veluwe ben ik ze nooit tegengekomen. Op de Hoge Veluwe vind je vooral veel eikels-het eten van de wilde zwijnen-beukennootjes, bosbessen en paddenstoelen. De bosaardbei vermenigvuldigt zich door zaad en ook een plantencult daarvan is verkrijgbaar bij bepaalde bekende bloem en plantleveranciers hier ter lande en ook is er een leverancier in Hillegom die aan België levert. Buiten heilgebruik (zie staatje) is de bosaardbei ook geschikt voor het bereiden van jam, siroop, likeur en door de mooie wat kleine vrucht geschikt voor het opmaken van gebak. In sommige hotels in Nederland worden de bladeren van deze bosaardbei ook in salades gebruikt.
04-11-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Sinds enkele weken heb ik op dinsdagmorgen een verzorgster van Hulp Totaal die me begeleidt en overal heenbrengt waar ik naartoe wil. Vanaf december 2009 ben ik zodanig gehandicapt dat ik echt nergens meer kwam. Weliswaar had ik van die vervoerspasjes van de gemeente Lingewaard, maar die trokken ze voor drie jaar terug in vanwege het feit dat ik er te weinig gebruik van maakte. Vanaf die periode was het een mevrouw uit de buurt die me begeleidde bij ziekenhuisbezoek. Nu is het zo gesteld dat ik door mijn kwalen me bv. schaam om op familiebezoek of anderzijds ergens te verschijnen en mijn eerste bezoeken waren dan ook op diverse kerkhoven waar mijn overleden familieleden ter ruste zijn gelegd en op het programma heb ik staan enkele oorlogsmusea waar ik ook al lange tijd niet meer geweest ben. Voor dertig jaar terug was er bijna niemand in deze streek die zich liet cremeren en ik herinner me nog uit de tijd dat ik in Huissen woonde dat daar een zekere G. k zich liet cremeren en de pastoor van onze parochie daar een preek over hield en dit beschouwde als een daad die tegen alle christelijke principes inging met de mededeling dat deze persoon op het einde der tijden en de dag des oordeels niet uit zijn graf kon opstaan. Op dat gebied zijn de denkwijzen in de loop der jaren toch danig veranderd en ook veel mensen uit de gemeente Lingewaard laten zich cremeren. Toen ik nog redelijk in orde was ging ik maandelijks naar de kerkhoven om de graven van familie en vaak ook van goede kennissen te verzorgen. In Huissen ligt alles er weer redelijk goed bij, maar hier in Angeren moet er nog wel het een en ander aan gedaan worden en dit hoop ik met mijn verzorgster Mary aanstaande dinsdag af te kunnen maken. Morgen is het Allerheiligen en die dag erop Allerzielen. Beide dagen zijn gedenkdagen waarop we onze heiligen eren en ook aandacht schenken aan onze overleden familie, vrienden, buren en alle dierbaren. Ook zijn er parochies die op die dagen lichtprocessies houden en biddend over de begraafplaats trekken ter gedachtenis aan de overledenen. Enkele bezoeken aan de kerkhoven werden vastgelegd door mijn begeleidend verzorgster Mary.