Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
31-10-2019
Allerheiligen en Allerzielen
Sinds enkele weken heb ik op dinsdagmorgen een verzorgster van Hulp Totaal die me begeleidt en overal heenbrengt waar ik naartoe wil. Vanaf december 2009 ben ik zodanig gehandicapt dat ik echt nergens meer kwam. Weliswaar had ik van die vervoerspasjes van de gemeente Lingewaard, maar die trokken ze voor drie jaar terug in vanwege het feit dat ik er te weinig gebruik van maakte. Vanaf die periode was het een mevrouw uit de buurt die me begeleidde bij ziekenhuisbezoek. Nu is het zo gesteld dat ik door mijn kwalen me bv. schaam om op familiebezoek of anderzijds ergens te verschijnen en mijn eerste bezoeken waren dan ook op diverse kerkhoven waar mijn overleden familieleden ter ruste zijn gelegd en op het programma heb ik staan enkele oorlogsmusea waar ik ook al lange tijd niet meer geweest ben. Voor dertig jaar terug was er bijna niemand in deze streek die zich liet cremeren en ik herinner me nog uit de tijd dat ik in Huissen woonde dat daar een zekere G. k zich liet cremeren en de pastoor van onze parochie daar een preek over hield en dit beschouwde als een daad die tegen alle christelijke principes inging met de mededeling dat deze persoon op het einde der tijden en de dag des oordeels niet uit zijn graf kon opstaan. Op dat gebied zijn de denkwijzen in de loop der jaren toch danig veranderd en ook veel mensen uit de gemeente Lingewaard laten zich cremeren. Toen ik nog redelijk in orde was ging ik maandelijks naar de kerkhoven om de graven van familie en vaak ook van goede kennissen te verzorgen. In Huissen ligt alles er weer redelijk goed bij, maar hier in Angeren moet er nog wel het een en ander aan gedaan worden en dit hoop ik met mijn verzorgster Mary aanstaande dinsdag af te kunnen maken. Morgen is het Allerheiligen en die dag erop Allerzielen. Beide dagen zijn gedenkdagen waarop we onze heiligen eren en ook aandacht schenken aan onze overleden familie, vrienden, buren en alle dierbaren. Ook zijn er parochies die op die dagen lichtprocessies houden en biddend over de begraafplaats trekken ter gedachtenis aan de overledenen. Enkele bezoeken aan de kerkhoven werden vastgelegd door mijn begeleidend verzorgster Mary.
Ruim twee weken lang kon ik geen letter op internet tikken vanwege zware reuma aan mijn handen. Nu alles weer wat geluwd is door de zoveelste pillenkuur kan ik mijn wijsvinger weer gebruiken om de juiste richting van mijn vertelsels te besturen, en ik hoop dat deze intact blijft, want anders zit er op korte termijn niets anders op dan met alles te stoppen. Met mijn talrijke aandoeningen heb ik van vele kanten wat meer hulp gekregen en hoef ik nog niet naar een tehuis om aldaar de laatste levensdagen door te brengen. Om hulp te krijgen van gemeentelijke instellingen en hulpinstanties moet je tegenwoordig vaak lang wachten en het heeft mij zelfs ruim 10 jaar belet om familiefeesten en begrafenissen van vrienden en naaste verwanten bij te wonen. We leven in een gistende wereld van onvrede onder de mensen en dit alles door een belabberd bestuur van onbekwame regeringsleiders. Dit alles heeft wereldwijd als resultaat gehad dat er dagelijks protestdemonstraties zijn en te hopen is dat dit alles op de duur niet leidt tot opstanden of oorlogsgeweld. Zoals altijd met mijn stukjes houd ik een kleine voorbeschouwing over lopende zaken in zijn algemeenheid. Overgaand naar de realiteit hebben we het vandaag over een nacho-ovenschotel waarvoor we als ingrediënten nodig hebben: 1 ui, 2 teentjes knoflook, 3 ons gehakt, wat tomatenblokjes en maïs, met als toevoegingen een snufje komijn en wat paprikapoeder, verder nodig zijn plm. 150 gram tortillachips en voor de garnering van het geheel een half ons geraspte cheddar. Hieronder vindt u een bereidingsstaatje en een afbeelding van zo'n schotel. Ik wens u nog een fijn vervolg van deze droge, koude en toch nog zonnige herfstdag en veel succes met de bereiding van deze schotel.
30-10-2019 om 13:24
geschreven door Broeder Everard
In Nederland komen per jaar zo'n 100 gevallen voor van mensen die besmet zijn met de listeria bacterie, in België ligt dit gemiddelde op 65. Het zijn vooral ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem die getroffen worden. Bij ongeveer 5 procent van de mensheid zijn die bacteriën in hun darmstelsel aanwezig, maar ze ondervinden er geen hinder van. De incubatietijd van zo'n besmetting is meestal kort nl. één dag maar het kan zich bij mensen die deze bacterie al bij zich hebben en plots verzwakt raken bv. bij een griepaanval alsnog naar maanden openbaren. Wat zijn de gewaarwordingen? Het begint met hoge koorts die ligt tussen de 39 en 40 graden Celsius, verder ril je voortdurend, je heb last van hoofd-spier-en rugpijn, algemeen onwelzijn, maagdarmontsteking, braken en plots zware diarree waarbij je als het waren geheel leegloopt. Tegenwoordig zijn de meeste artikelen in de supers voorverpakt en in Nederland zijn een groot aantal toeleveringsbedrijven waarmee onze supers zaken doen. In de regel is de winkelier totaal onschuldig bij artikelen in zijn zaak die bacteriologisch besmet zijn. De oorzaak van dergelijke besmettingen moet men zoeken in de inpakmachines van de desbetreffende artikelen en ook kan het liggen aan algemene onhygiënische toestanden in de fabriek, werkplaats, waar het product vandaan komt c/q verwerkt en/of anderzijds. Gisteren werd bekend dat de verpakte vleeswaren, afkomstig van een verwerkingsbedrijf uit Aalsmeer kennelijk met deze listeria bacterie besmet waren en de desbetreffende supers hebben onmiddellijk maatregelen genomen door deze artikelen uit de schappen te verwijderen. Niet alleen in vlees maar ook in groentes en pluimveeproducten kan listeria aanwezig zijn. Wat je vers in de super gehaald heb, kan door onhygiënische handelingen bij u in de keuken ook besmet raken, waarbij ik u adviseer om altijd alles goed te wassen en eventueel te garen, ben je bezig denk eraan om vooral met schone handen te werken en kijk met snel bederfelijk waar uit door met bv. vlees dit product iets te lang in de koelkast te bewaren. Wat ik bij veel huishoudens ook zie is dat men vleeswaren na het ontbijt of lunch te lang op tafel laat staan, waarbij bederf e.d. al heel snel hierna kan optreden. Weliswaar wordt hier in Nederland alles op eetgebied en milieu door rijksinstellingen gecontroleerd, maar niet te voorkomen is dat er toch nog bedrijven zijn die weliswaar voortdurend gecontroleerd worden, maar nauwelijks is de controleur de deur uit of bij de eerste en de beste inpakfout of slechte controle van de inpakmachine wordt een productie of inpaklijn besmet. Deze keer zijn met de Listeriabesmetting enkele mensen overleden en ook was er een dame die door listeria getroffen een miskraam heeft gekregen. Allemaal heel erg, en daarom is het zaaks dat iedereen die werkt in de voedselindustrie dit met veel aandacht doet en onze kok of kokkin in de keuken zich houdt aan de algemene hygiënische richtlijnen die wenselijk zijn om niet in de problemen te geraken..
04-10-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het was gisteren wat guur weer en de eerste bladerval van de inmiddels sinds 23 september ingetreden herfst is ingetreden. Vandaag zag het er wat beter uit en hier op de thermometer buiten is het momenteel 17 graden Celsius. Het is weliswaar nog geen stamppottenweer, maar we zijn er niet ver vanaf. Zoals ik al eerder vermeldde op mijn blog Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen: www.bloggen.be/eef en op mijn kennisblog www.bloggen.be/evertsuitlaatklep zijn op de Noord-en Zuidpool honderd metersdikke ijslagen aan het smelten en dat water vloeit af naar onze zeeën waarvan de zeespiegel in razend tempo aan het stijgen is en de eerste superkoude winter is ten gevolge hiervan in aantocht en deze wordt gevolgd door een voorjaar en zomer met overstromingen die zelfs de Deltawerken die in 1953 na de verschrikkelijke watersnoodramp als overstromingsscherm gebouwd zijn bedreigen en ons land t.z.t. weer in een watermassa verandert en we in plaats van allerlei milieu maatregelen weer arken moeten bouwen à la onze Bijbelse vriend Noë om het hoofd boven water te houden.
Maar nu ter zake, want we gaan voordat dit alles te gebeuren staat eerst lekker eten en hieronder heb ik op een staatje zo'n maaltijd staan, waarbij je nodig hebt enkele kipfilets, 1 paprika, 1 uitje, 1 teentje knoflook, wat bakolie, paprika-en chilipoeder, een paar tomaatjes, enkele bouillonblokjes, wat crème fraise, een allesbinder en om de maaltijd te completeren een pak rijst. Bedoeld is de maaltijd voor 4 personen, maar kookt u voor meer personen voeg dan van alle ingrediënten in evenredigheid bij. Ik wens u heel veel succes met de bereiding en tot een volgende keer maar weer.
27-09-2019 om 14:31
geschreven door Broeder Everard
Dit is de laatste schotel van Escargots die ik dit jaar bereid. Het is tevens de meest bewerkelijke, maar houdt u zich aan de gegeven richtlijnen betreffende de bereidingswijze dan is zo'n schotel op tafel brengen heus niet zo moeilijk. En zoals een oude meesterkok-ik ben nu ook zo'n oude knar-ooit tegen me gezegd heeft dat het niet gaat om het bereiden, maar wel om het smakelijk klaarmaken. Daar ben ik het volledig mee eens. We zitten nu in de herfst en dan is het zaaks om veel vitaminerijk voedsel tot je te nemen om met de winter in zicht kwalen buitenshuis te houden. Volgens een Engelse weer wetenschapper krijgen we een bijzondere strenge winter. Mogelijk heeft hij hierbij ook aan de naderende Brexit van Engeland gedacht, want die kon er wel eens voor zorgen dat die keffende en trommelende parlementaire musketiers daar in Engeland met die EU-verlating wel eens flink op de koffie kunnen komen. En die premier Boris Johnson doet me denken aan Chamberlain die een jaar voor zijn dood ooit bij een zekere Adolf op visite was en toen ook op een dieet van water met kuch werd gezet. Het is weer tijd dat we tot de order van de dag overgaan en ons heerlijk dineetje dat inmiddels klaar is gaan serveren. Alles vindt u op staatjes hier beneden en ik zou zo zeggen: ,,Ga ermee aan de slag!"
24-09-2019 om 19:09
geschreven door Broeder Everard
We hebben het al over Escargots gehad en vandaag gaan we klaarmaken een schotel met Escargots à La Périgourdine. Veel te vertellen erover hoef ik niet, want de vorige keer met die escargots in rode wijn heb ik mijn zegje daarover uitgebreid gedaan. Goed klaargemaakt zijn die escargots niet alleen smakelijk, maar ook heel gezond en ik raad u vooral in deze tijd-waar door de vele temperatuursveranderingen nogal wel eens griep uitbreekt-om vooral veel producten tot u te nemen die niet direct dikmakers zijn, maar waarin wel veel vitamines en mineralen in aanwezig zijn. Over griep gesproken heb ik pas een week achter de rug met hoge koorts en bijna al die ziektedagen heb ik in bed doorgebracht. Het enige wat ik eraan overgehouden heb is dat ik in een week tijd drie kilo ben afgevallen. Ik zit de laatste maanden trouwens wel in een heel kwaad vel, want geplaagd werd ik in juli door een zware blaasontsteking, in augustus door een jichtaanval en nu dan door de Aziatische griep. Op een staatje vindt u alles wat u nodig hebt en moet doen om deze schotel met escargots à la Périgourdine klaar te maken. Voor u staan heb ik ook nog een schotel escargots à la Bourguignonne, die ik speciaal klaar heb moeten maken voor enkele Franse zusters hier in het klooster die verkikkerd zijn op de Bourgondische keuken en daar geen afstand van weten te nemen. Nu de economie wat beter loopt en we vandaag op Prinsjesdag weer te horen kregen dat we met ons allen er financieel weer flink op vooruit gaan, kijkt onze pater econoom ook niet zo nauw en krijg ik hier wat meer ruimte om wat duurdere producten in te slaan. Zuster Mary-mijn keukenhulp-ergert zich daar enorm over want zij vindt het verspilling en heeft medelijden met haar familie die dit jaar gemiddeld al bijna duizend euro meer kwijt zijn aan de dagelijkse boodschappen en er zijn er enkele bij die gevraagd hebben of ik in de kapel met de bedelbuil-voor drie man en een paardenkop-dagelijks wil rondgaan voor wat geldelijke familiesteun. Wat dat betreft heb ik een goed advies aan de regering: "Ga over tot een verplichte prijsbeheersing van consumptieartikelen", want er zijn nu al supers die vanmiddag op alle artikelen alweer enkele centjes er bovenop gezet hebben en dit steeds blijven herhalen, zodat al dat voordeel al gauw leidt tot een zwaar nadeel!
17-09-2019 om 20:16
geschreven door Broeder Everard
Vroeger was er geen geld om vakantie te houden en als je ergens naartoe ging dan was het naar de familie, een dorp verderop of een uitspanning kort in de buurt. Dat is in de loop der tijd allemaal veranderd en niet alleen de jongelui maken verre vakantiereizen, ook de oudjes van tegenwoordig weten de weg naar verre vakantieoorden goed te vinden. Al die bereisde personen eten tegenwoordig heel anders- en niet zoals wij vroeger-uitsluitend stamppot en gebakken piepels-maar hebben ook de weg gevonden naar allerlei maaltijden die men in het buitenland heeft leren kennen. Wie had vroeger bv. gehoord van escargots, die Franse slakkenmaaltijd. Ik heb er in een ver verleden wel eens iets over geschreven, maar die Nederlanders vonden het allemaal maar niks en dachten dat ik de kluts kwijt was. Vandaag zijn er wereldwijd bedrijven die zich uitsluitend bezig houden met het kweken van escargots van goede kwaliteit. Heb je het over de voedingswaarde van die escargots dan vind je daar hele lage vetwaarden in dit dierlijk product, verder wat cholesterol, natrium, kalium, heel weinig koolhydraten, geen voedingsvezels, behoorlijk wat eiwitten, verder calcium, ijzer en magnesium. In dit product zitten vitamines A-, C-, D-, B 6 en B 12. Hier op een bijgevoegd staatje vindt u alles om dit escargotgerecht goed klaar gemaakt op tafel te brengen. In elke behoorlijke super-ook op het platteland-verkoopt men escargots. Verder zijn er in enkele grote steden van ons land ook speciaalzaken die zich toegelegd hebben op al die buitenlandse specialiteiten. Zie op een bijgevoegd staatje alles wat u nodig hebt om escargots in rode wijn klaar te maken en ook de hele bereidingswijze vindt u daar vermeld. Ik wens u nog een mooi vervolg van deze vrijdag van 6 september 2019 en tot een volgende keer maar weer!
06-09-2019 om 15:54
geschreven door Broeder Everard
MORMONEN: ,,Heiligen der laatste dagen," aanhangers van een sekte door een zekere J. Smith aan het begin van de 19de eeuw in Amerika gesticht. Aan hen is de economische ontsluiting van het gebied rondom het grote zoutmeer dal in het westen van de Verenigde Staten en de stichting van de stad Salt Lake City te danken. Grondslag van hun leer ligt bij de profeet Mormon die omstreeks 400 jaar v. Chr. geleefd zou hebben en ook is er sprake van een bazuinende engel die Moroni heette. De leer werd vastgelegd in het boek van Mormon, dat in 1830 verscheen en waarvan het bestaan van voornoemde Engel aan Smith zou zijn te kennen gegeven. Zoals met de meeste geloofsstromingen en sektes het geval is, kun je stellen dat veel van hun leer overgenomen is uit oude geloven, zoals bv. uit het Joden en Christendom. De katholieken geloven in Jezus Christus en ook de Mormonen geloven dit en ook dat hij geboren is te Bethlehem en dat hij een vader en moeder had, zijn leer zuiver was en dat hij als prediker goede dingen tot stand gebracht heeft. In de katholieke leer staat dat wij allemaal zondig geboren zijn. Behept zijn we met de erfzonden. Nú, dat bv. geloven de Mormonen niet, tevens kennen ze geen kinderdoop en men gelooft ook niet dat bedreven zonden op grond van bv. aflaten, berouw of bepaalde gebeden of door de biecht vergeven worden. De Mormonen zijn een sekte die overwegend vertegenwoordigd is in de USA. In totaal zijn er in de wereld 16 miljoen mensen die lid zijn van deze kerk der Heiligen van de laatste dagen. Hier in Nederland hebben zich plm. 7000 mensen zich bij deze sekte aangesloten. Gedacht wordt tegenwoordig vaak dat mensen die hogere studies gevolgd hebben niet gelovig zijn en op grond van hun kennis opgedaan aan onze universiteiten elke geloofsleer verwerpen en voornamelijk zijn dit personen waarvan de ouders vroeger streng katholiek of protestant waren. Mijn ervaring is dat dit buiten Europa minder opgang heeft en daar onder alle lagen van de bevolking nog veel overeind is gebleven van oude geloofswaarden. De Mormonen zijn een rijke sekte en vanaf dat hun sekte bestaat houden zij een dagkalender bij waar werkelijk alles te vinden is wat er in de wereld gaande is en wel van de geboorte tot het overlijden niet alleen van hun eigen leden, maar bijna van de hele wereldbevolking. De meeste Mormonen hebben een universitaire studie achter de rug en gezegd moet worden dat ze hun leer bewust beleven en zich er dagelijks in blijven verdiepen. Voor mij is elk geloof, stroming of hetzij wat anders aanvaardbaar mits dat de normen en waarden reëel zijn en er geen haatgevoelens zijn tegen de omgeving.
24-08-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voor ontbijt of lunch eten we vandaag bananenpannenkoekjes
Vandaag houden we alles eenvoudig en met het ontbijt of lunch eten we vandaag bananenpannenkoekjes. Voor u staan heb ik een staatje waarop vermeld bananenpannenkoekjes met noten. Voor het beslag is weinig nodig en wel 2 rijpe bananen, 4 eieren, 1 theelepeltje kaneel en wat gaan we verder doen? Met een vork maken we die banen fijn doen er 4 eieren bij en dan die kaneel. Maak er een beslag van. Vervolgens ga je in een koekenpan met een anti-baklaag wat olie verhitten en schep er naar grootte van de koekenpan twee of 4 porties beslag in met plm. 8 cm doorsnee. Bak de pannenkoekjes goudbruin en gaar en keer ze halverwege. Beleg ze eventueel met blauwe bessen, gehakte pecan-noten, geroosterde pistachenoten of walnoten, aardbeien, frambozen of andere vruchtjes Sommige doen door het beslag ook nog wat havermoutvlokken. Met dit beslag-zoals door mij aangegeven- bak je in een grote koekenpan plm. 12 van die kleine bananenpannenkoekjes: 3x4 per keer Op de inzet heb ik een beslag staan van plm. 6 van die koekjes en aangegeven staat visueel hoe je dit voor mekaar krijgt. Binnen een tijdsbestek van 20 minuten kan alles al op tafel staan. Een kopje thee erbij en klaar is Kees!
22-08-2019 om 22:16
geschreven door Broeder Everard
Op de wereldtentoonstelling in 1897 waren er 27 landen vertegenwoordigd. De wereldtentoonstelling werd gehouden in Brussel en er was ook een apart onderdeel aanwezig op last van koning Leopold II die sinds 1885 de bezitter was van de Association Internationale du Congo. Hiervoor was een grote ruimte gecreëerd in Tervuren. Per boot had Leopold II 267 mensen uit zijn bezit laten overvaren naar België en in Tervuren konden de mensen echte slaven bekijken die afkomstig waren uit dat Afrikaanse land en ook stonden er overal hutten op het terrein van Congobewoners en tevens van de bosjesmensen. Ik denk niet dat deze mensen die in die tijd in zijn algemeenheid zwarten werden genoemd vrijwillig naar deze wereldtentoonstelling gekomen zijn. Leopold II van België is schatrijk van dit land geworden door de negers uit te buiten voor het spekken van zijn portemonnee. Overal bij de negerhutten stonden borden met de tekst: "Verboden de zwarten te eten te geven, ze worden gevoed!" Het klinkt allemaal denigrerend, maar wij blanken vonden dat in die tijd allemaal gewoon. Op een seminarie heb ik gezeten waar veel broeders en paters voor de verkondiging van het geloof in de verschillende plaatsen in de Congo ons geloof probeerden over te brengen op die mensen daar. Voor zover dat ik weet hebben onze missionarissen alles uit de kast gehaald om het die mensen naar de zin te maken en van onze broeders heb ik vernomen dat zij met hulp van de parochianen kerken, scholen, huizen en ook het ambacht zoals wij dat hier kennen van schoenmaker, wever, smid, boer etc. daar gebracht hebben. Wel heb ik toen gehoord dat in de Congo veel stammen waren die onderling nogal eens flinke ruzies uitvochten. Van 1908 tot 1960 werd de Belgische regering de baas over de Congo en na die tijd is de Congo geheel zelfstandig geworden en heet nu Congo-Kinshasa. Ook het in 1916 door de Congo ingenomen Burundi werd in 1962 zelfstandig. Jammer is dat ook na het koloniaalbewind alles daar niet vreedzaam verliep, er vaak stammenoorlogen plaats gevonden hebben en niet alleen tijdens het bewind van Leopold en de Belgische regering door onnodig geweld duizenden mensen de dood vonden, ook anno 2019 hoor je nog steeds dat daar door onenigheden veel mensen vermoord worden. Door de eeuwen heen zie je die wrevels onder alle volkeren en zelfs nu gezegd word dat de hele wereld beschaafd is en ordentelijk bestuurd wordt zijn er geloofsoorlogen, stammenruzies en worden landen door vreemde mogendheden bezet. Op foto's hier beneden ziet u enkele foto's die gemaakt zijn tijdens de wereldtentoonstelling en op een staatje staat een samenvatting over die periode. De wereldtentoonstelling van 1897 werd bezocht door plm. 8 miljoen mensen.
De heilige pillendraaier is zoals menigeen denkt geen heilige apotheker, maar een mestkever uit de landen om de Middellandse Zee. Met de deftige naam wordt deze kever scarabee genoemd. Bij de oude Egyptenaren stond deze kever in hoog aanzien, daar hij voor hen een symbool was van de leven schenkende zonnegod. Mannetje en vrouwtje vormen in gemeenschappelijke arbeid uit mest kogels die weggerold en op een geschikte plaats ingegraven werden. Deze kogels wegen vaak het twintigvoudige van het lichaamsgewicht van de kever. Het wijfje vormt daaruit in een onderaardse kamer een peervormig broedlichaam, in welk punt een ei wordt gelegd. De kever werd door de oude Egyptenaren uit goud en edelstenen nagemaakt en aan de gebalsemde doden in het graf medegegeven. Ook Romeinse soldaten droegen scarabeeën als amulet op de borst wanneer zij ten strijde trokken. Mestkevers ruimen op een nette manier allerlei mest heel netjes op. Ook hier in Holland treffen we mestkevers aan en heel veel heb ik er zien wroeten op ons nationale park De Hoge Veluwe, waar veel dieren verblijf houden en het zijn de mestkevers die hun poep heel netjes weten te verwerken. In ons geloof kennen we maar één God, maar bij de Egyptenaren en Romeinen waren er destijds honderden en de Egyptenaren vereerden in de oudheid ook veel Heilige dieren, zo bv. niet alleen de mestkever, maar ook de kat, de valk, de havik en nog vele andere dieren.
08-08-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Duivenkervel is een plant uit de kruidenfamilie en valt onder de papaverfamilie. Overal in Europa en in de gematigde gebieden van Azië treft je deze al vroeg in het voorjaar bloeiende plant, die 10 tot 50 cm hoog kan worden, aan. Het is een plant die houdt van voedselrijke bodems. We kennen zo'n 50 soorten. Al deze planten zijn licht giftig door de aanwezigheid van alkaloïden en daarom niet geschikt om als groenten te eten. In de keuken van ons klooster gebruiken we deze plant niet. Vroeger toen we bij ons klooster nog een grote kruidenhoek hadden was het mijn voorganger wijlen broeder Bartholomeus die een soort geneeskrachtige thee wist te zetten die volgens een oud kloosterrecept aangewend werd bij mensen in ons dorp die last hadden van buikkrampen. In de geneesmiddelen industrie worden bepaalde stoffen uit deze Fumaria (zondagse naam van deze plant) nog steeds verwerkt bij aandoeningen van de lever en ook in spijsvertering bevorderende middelen. Veel industrieën die dergelijke geneesmiddelen bereiden hebben deze procedés vaak overgenomen uit overleveringen van kloosters. Hetzelfde is het geval met veel likeuren en ook met ontzettend veel keukenrecepten van gerenommeerde hotels. Vernomen van een apotheker heb ik dat er nog steeds duivenkervelthee in de handel is en duivenkervel ook verwerkt wordt in geneesmiddelen voor de huidaandoening psoriasis. Zoals ik al vaker gesteld heb, vinden we in de natuur alle geneesmiddelen die nodig zijn om gezond te blijven en het gebeurt heel vaak dat we te diep zoeken en plots geconfronteerd worden met een eenvoudig middel dat ons bevrijdt van een bepaalde aandoening.
26-07-2019 om 20:56
geschreven door Broeder Everard
Italiaans eten is in met dien verstande dat de Italianen twee keer per dag warm eten en wij ons houden aan het ontbijt, 's middags lunchen en 's avonds warm eten. Als Nederlander zijn we de laatste jaren wel begonnen aan veel tussendoortjes en ook ik maak me er schuldig aan en zie op de weegschaal mijn gewicht steeds wat toenemen. Beter is het om al die dikmakers achterwege te laten, maar vnl. met al die spannende sportelementen op TV hapt alles zo lekker en ongemerkt weg. Vandaag heb ik voor u staan ravioli met spek en zalm, kaas en als groente spinazie, maar u kunt ook broccoli, bloemkool, postelein of andere groente gebruiken. Hoe je dit klaar dient te maken heb ik op een staatje staan. Met de ingrediënten in huis kunt u deze maaltijd binnen een half uur geserveerd hebben. Ik wens u veel succes met de bereiding en tot een volgende keer maar weer en dit met de kloostergroeten van broeder Everard.
17-07-2019 om 23:23
geschreven door Broeder Everard
Zonder water is niet te leven. Niet alle aanboorbronnen heb ik in mijn leven meegemaakt en dan heb ik het over die mensen die om aan water te komen dit opschepte uit de rivier, de zee of een of andere waterbron. Mijn kennismaking met water begon met een pomp die op de buitenplaats van ons bedrijf stond en waar zowel het water voor de productie van brood alsmede voor ons eigen huishouding vandaan kwam. Ons pompwater was lekker zacht en spreken kon je je van koel helder water. In de winterdag werd de pomp met stro ingepakt en 's avonds laat zette je de pomp in de ruststand door het water wat nog in de pompruimte stond te laten aflopen door de slungel omhoog te zetten. Het was steeds een heel gesjouw met dat water. In ons washok stond een grote tijl waar we ons een keer per week waste en de was werd met een grote ketel op gevuld met water op het fornuis gezet om te schonen en gedroogd werd alles buiten aan de lijn. Buiten de bakkerij hadden we in Huissen ook nog een kruidenierszaak en een Horecabedrijf. Vanaf eind augustus 1944 totdat we moesten evacueren vanwege dat we frontplaats waren lagen in ons pand zo'n 250 Duitsers van de Hohenstaufen en Frundsberg divisie. Deze Duitsers stonden elke morgen geheel ontkleed onder de pomp om zich te wassen. De pomp heeft lang zijn goede diensten bewezen en pas in de vijftiger jaren van de vorige eeuw kregen we een aansluiting op de waterleiding. Het water wat hier in Nederland geleverd wordt door de verschillende waterleidingsbedrijven verschilt van provincie tot provincie wel van structuur en smaak. Hier was het toen het water nog van de Veluwe kwam wat zachter als nu, maar stellen kunnen we dat in heel Nederland leidingwater van goede kwaliteit is en het het voldoet aan alle wettelijk gestelde eisen en het overal bruikbaar voor is. Voor de bierbereiding wordt veelal gebruik gemaakt van eigen bronnen en liggen die in een gunstig heuvelgebied dan kun je stellen dat je kunt genieten van een lekker zacht biertje wat echt je tong streelt. Niet in alle landen ter wereld is sprake van goed leidingwater en als je op vakantie bent moet je daar echt op letten. In die landen wordt veelal zuiver water verkocht in flessen of jerrycans. Ook in Nederland is water in flessen verkrijgbaar en meestal staat er dan op het etiket zuiver bronwater, wellneswater, water met toegevoegd koolzuur, aqua libra, alkalisch water etc. Op een ludieke video hoort u en ziet u wat er zoal op dat gebied te koop is. Ga hiervoor naar: www.youtube.com/watch?v=iztpVkQNHQo&app=desktop Veel onderhoud aan een kraan is er tegenwoordig niet meer, Alles is conisch en kranen met rubbertjes ertussen tref je niet veel meer aan. Is dit nog wel het geval, wissel dan om de twee jaar dat rubbertje, want daartussenin kan zich wat vuil opgehoopt hebben en daardoor kunnen gevaarlijke bacteriën zich met het water vermengen. Over water heb ik verschillende stukjes geschreven en als kok hier in het klooster heb ik er dagelijks uitgebreid mee te maken en niet alleen ons leidingbedrijf spoelt af en toe de doorvoerkanalen, ik ben ook uiterst voorzichtig en als er wat bruin water uit de kraan vloeit laat ik deze even lopen en af en toe houd ik even snel een spiritusvlammetje rondom de uitlaat van de kraan om mogelijk bacteriën op de vlucht te jagen.
16-07-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voor vandaag heb ik staan een heerlijke schotel met veel vis erin en ook vlees wat we hier in het klooster op vrijdag nog steeds niet eten. We houden ons nog altijd aan de oude vastenregels. Genoten hebben we gisteren van het wereldkampioenschap voetbal voor dames van de wedstrijd Engeland tegen Amerika wat gehouden wordt in Frankrijk en onze broeders uit Lyon zitten vanavond met de hele gemeenschap in het knusse stadion aldaar om de halve finale bij te wonen van Nederland-Zweden en vanmorgen in de kapel heb ik de gelovigen nog aangespoord om onze Nederlandse vriendinnen te gaan aanmoedigen. Broeder Sebastiaan, geboren in het Nederlandse Gendt die helderziende is voorspelt een 2-1 eindstand voor Nederland en dat betekent dat de dames zondag aan gaan treden tegen het hazenelftal van Amerika. Die Amerikaanse meisjes kunnen goed tikken in de ruimte en lopen als hazenwindhonden, maar wij Nederlanders houden het kort en laten ze alle hoeken van het veld zien en worden wereldkampioen. Het feestelijk gerecht Saumon en Surprise heb ik klaar gemaakt voor onze dames die in de feestelijk versierde refter in ons klooster in Lyon zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit heerlijke diner om alvast wat energie op te doen voor de zware wedstrijd die aanstaande zondag wacht. Op enkele staatjes heb ik dit diner voor u genoteerd en u kunt het vrij afdrukken. Ook heb ik een leuke mop staan die door broeder Johannes voorgelezen wordt op zijn specifieke manier en waarover weer hartelijk gelachen wordt.
03-07-2019 om 20:54
geschreven door Broeder Everard
De Passiebloem is zo op het einde der Middeleeuwen uit de missiegebieden-en hier bedoel ik dan Midden en Zuid-Amerika, De Cariben en ook uit een bepaald gedeelte van Noord-Amerika naar Europa gebracht. Er zijn plm. 400 soorten. Het meest bekend hier in Nederland is de Passieflora Caerulea en deze is zowel als potplant alsmede tuinplant te verkrijgen. Het is een echte klimmer die van veel zon houdt. Het is ook een plant die het lijden van Christus uitbeeld. De vijf kelken en kroonbladen vertegenwoordigen 10 van de apostelen, uitgezonderd Judas die X verraden heeft en Petrus, die toen hem gevraagd werd of hij een van zijn discipelen was antwoordde dat hij Jezus niet kende. De stampers van de bloem staan voor de spijkers waarmede Jezus aan het kruis genageld is en de corona van de bloem lijkt veel op de doornkroon, verder zien de ranken van de passieplant eruit als zijnde een zweep waarmee X geslagen werd, en de drie schutbladen vertegenwoordigen de drie Maria's, zijnde respectievelijk de moeder van Christus, Maria van Bethanië en Maria Magdalena. De blauwe bloem vertegenwoordigt de weg naar de hemel. De missionarissen van destijds gebruikte de passiebloem om de inboorlingen uit te leggen de kruisweg van X en op die manier werd dus een stukje van ons geloof overgebracht. Buiten rankt de passiebloem tegen een muur met het gezicht naar het zuiden en ook in een binnentuin of serre kun je de passiebloem een mooi plekkie geven. Op de dag gaan een of meer bloemen open. In de avond gaat de bloem rusten en trek zich terug in haar knop. Vanaf half juni tot meestal eind september is haar bloeiwijze te bewonderen. In kruiderijen verwerken ze bepaalde delen van passiebloemen, tot thee en ook in de medische wereld worden bepaalde bestanddelen uit de passiebloem verwerkt tot pijnstiller en ook in rustgevende tabletten. We hebben hier in ons klooster geen kruidentuin meer en betrekken deze producten van een kruiderij op de Veluwe. Voor gewone particulieren is het raadzaam om niet zelf te experimenteren met de passiebloem, want juist in het meest gangbare soort in onze tuinen, dus in de Passiflora Caerulea zitten cyanogene glycosiden die door enzymatische splitsing blauwzuur kunnen vormen en dit is een giftige stof. In de grote supers van ons land vindt je beslist een hoekje waar producten aanwezig zijn die uit de passiebloem gemaakt zijn en in de grote steden van ons land zijn ook speciaalzaken waar veel gezondheidsproducten verkocht worden, waarin genezende of kruidachtige stoffen uit de passiebloem verwerkt zijn. Een passiebloem kan ook heerlijke vruchten voortbrengen, maar dan dienen er wel minstens twee-een 'echtpaar'-in uw tuin aanwezig te zijn en door kruisbestuiving vormen zich na enkele verblijfsjaren dan vruchten. Het soort, de passiflora edulis heeft paarse vruchten en het soort passiflora Flavicarpa verrast u met gele vruchten. Passievruchten zijn vezelrijk, maken u rustig en kalm en zijn tevens bloedruk en cholesterol verlagend en in verschillende verhandelstukken over deze passievrucht heb ik gelezen dat het geregeld eten van passievruchten de groei van kankercellen afremmen. Zoals ik al vaker geschreven heb is in de natuur alles aanwezig aan kruiden die u voedsel aangenamer maakt en stoffen die uw gezondheid ten goede komt, maar we maken er met ons allen te weinig gebruik van.
Het is vandaag weer knap heet en we gaan met het weekend in het vooruitzicht zelfs weer naar tropische temperaturen. Er zijn mensen die vinden deze warmte geweldig, maar voor vooral oudere en zieke personen is het binnen in huis niet uit te houden. Vorig jaar had ik zo'n modern kastje gezet waar je water in moest schudden en uren bleef het koel stond er in de gebruiksaanwijzing. Nu, ik ben er goed mee op de koffie gekomen, want toen ik na het eten in mijn hobbykamertje kwam was het nog net zo heet als voorheen (27 graden C) en al het water was over het bureautje gelopen en ook op de aansluitkabels van de computer. Als het inderdaad weer zo heet wordt, dan ga ik over op een andere outfit en kleed me net als de bosnegers in Afrika en hoop op deze manier het hoofd koel te kunnen houden. Voor u staan op een staatje heb ik staan het recept voor de broccoliburgers. Met al die kruiden erbij en die broccoli hebben we te maken met een gezond kostje en je kunt het met dit weer 's middags als diner op tafel brengen met als toetje een glas karnemelk of een portie kwark of Yoghurt en wij kloosterlingen gaan om 6 uur heerlijk ervan eten en op de TV in de refter kijken we naar het WK-voetballen van onze dames tegen Canada en als ik een ding mag aanraden aan die dames, dat is dat ze flink wat karnemelk drinken alvorens het veld te betreden, want het helpt vermoeidheid te bestrijden en verzuring tegen te houden, De puntjes zijn al binnen als ze dit advies volgen! Je kunt die broccoliburgers ook rustig als snack of als tussendoortje eten en niet gek is het om 's morgens als ontbijt 2 van die burgers met een kopje groene thee tot u te nemen. Het ligt niet zwaar op de maag en al vroeg heeft u uw lichaam verrijkt met de nodige vitaminen.
20-06-2019 om 17:13
geschreven door Broeder Everard
Een voedselvergiftiging is een ernstige, soms dodelijke ziekte en wel na gebruik van bedorven levensmiddelen, vooral van vlees, vis of conserven. De oorzaak: bacillus botulinus, een rottingsbacterie. Kenmerken: duizeligheid, hoofdpijn, braken, zenuwstoornissen waarbij we zien pupilstijfheid, ooglidverlammingen e. d. Voorkoming: Nooit verdachte conserven met zure of ranzige reuk eten! Conservenblikken waarvan de bodem bol staat door gasdruk, hebben een bedorven inhoud. Bederf van levensmiddelen kan zijn oorsprong vinden in de productie bv door onhygiënische handelingen tijdens de bereiding en verwerking in de fabriek, verder door het transport bv. vlees dat onvoldoende gekoeld vervoerd wordt, in de super waar bv. onvoldoende controle is op de houdbaarheid en tenslotte is het niet ondenkbaar dat de consument in gebreke blijft door te lange bewaring en wat tevens vaak het geval is dat snel aan bederf onderhevig voedsel tijdens de maaltijd te lang op tafel blijft staan. Bij de productie kan door bv. een vies hakblok bij de slager salmonella ontstaan dit zijn bacteriën die buiten rauw vlees ook voorkomen in eieren of melk. Dan hebben we verder ook te maken met stafylokokken die aanwezig kunnen zijn in rauwe eieren, vis, rauwe ham, kip of ander gevogelte. Bij de laatste twee boosdoeners van voedselvergiftiging zien we vaak dat de getroffen patiënt misselijk is, ontzettend bezweet stikt van de maagkramp, moet overgeven en meestal zwaar aan de diarree raakt. We moeten een voedselvergiftiging niet onderschatten. Volgens berichten die ik hierover heb ontvangen waren er in Nederland in 2016 2731, in 2017 2995 en in 2018 rond de 3100 gevallen van voedselvergiftiging. Wereldwijd waren er in 2017, volgens ik heb kunnen nagaan, 23 miljoen besmettingen en dat zijn slechts de door dokters geregistreerde gevallen. Niet iedereen sterft aan een voedselvergiftiging, maar dit komt er op neer dat er per minuut 44 mensen besmet worden en waarvan wereldwijd van die 23000000 er zo'n 500.000 aan een voedselvergiftiging zijn overleden. Als consument is het belangrijk om niet alleen de productiedatum in de gaten te houden, maar ook de algemene hygiënische omstandigheden in de winkel en koop ook geen producten uit de koeling of diepvriezer waar de druppels vanaf druipen. Blijf met de boodschappen niet al te lang onderweg en berg direct thuis meteen die producten op die in de koel of diepvries thuishoren. Op markten koop je in de regel vers spul, maar er zijn artikelen bij-zo bv. verse vis dat in ijs bewaard moet worden-en onverpakte levensmiddelen die in de vitrine thuishoren en wel zodanig dat besmetting zowel door het bedieningspersoneel alsmede door de kopende klant niet besmet kunnen worden door bv. iemand die boven onverpakte zuidvruchten staat te hoesten of overal met de vingers aan zit te voelen. Ik hoop dat ik met dit stukje toch weer iets toegevoegd heb aan de kennis van zaken voor zover het gaat over het ontstaan van een voedselvergiftiging.
ADVIES: Bij de meeste voedselvergiftigingen treedt na de zweetuitbraak, het overgeven of diarree een vochttekort in het lichaam op, en om uitdroging te voorkomen is het belangrijk dat de patiënt blijft drinken en het liefst schoon water uit de kraan.
16-06-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Een praatje over voeding en voedigswaarde in het algemeen
De voedende waarde van spijzen wordt aangegeven in calorieën. Hiernaar staan de vetten op de eerste plaats, waarop brood en vlees volgen. Groente neemt de laatste plaats in. Sinds de ontdekking van vitaminen wordt spinazie, sla, andijvie, kool, wortelen, fruit en volle melk minder naar hun caloriewaarde gemeten dan naar de vitaminen en mineralen die ze bevatten. Deze ontdekking bracht mee dat ook de wijze van koken moest veranderen. Vroeger werden voornoemde producten veelal gekookt met veel water en werd na het koken het vele water, waarin zich inmiddels de waardevolle stoffen zich grotendeels hadden opgelost, afgegoten en afgevoerd. Met weinig water opgezet worden aardappelen en groenten meer gaar gestoomd dan gekookt. Het water verdampt, verdwijnt bijna geheel en van de voedingsstoffen gaat praktisch niets verloren, Houd je toch noch een kleine hoeveelheid afgietsel over maak er dan een sausje of papje van om dit over de bloemkool of andere groentes te doen. Vroeger toen alles nog praktisch handwerk was, de lonen laag waren, niemand bijna een auto bezat, alles per bakfiets, transportfiets of op het gewone rijwiel vervoerd werd, moest eenieder zich meer inspannen dan tegenwoordig. Het merendeel van de mensen was dan ook minder gezet en de meeste hadden een slank postuur. Op een terrasje zitten, uit-eten en een dure vakantie was er niet bij. Bij alle werkzaamheden was je in beweging en het lichaam, die je als een soort kachel moet beschouwen, had dan ook veel voeding nodig om in de weer te kunnen blijven. Tegenwoordig biedt de huidige markt een keur aan voeding en als je over een volle portemonnee beschikt haal je vaak meer in huis dan nodig is. Veel voeding bevat vaak enorm veel vet, ook zijn erbij met een overvloed aan suikers en wat ook funest is dat is het vele zout wat bijna overal inzit en zorgt voor allerlei nare aandoeningen. Heb je zwaar werk dan verteert alles wat je tot je neemt sneller en het overtollige lichaamsvocht zweet je eruit. Door te sporten verbruikt men ook veel energie en blijft men in de regel slank en op het juiste gewicht. Deze maatschappij met zijn vele uitstoot van schadelijke stoffen in de natuur heeft ook gezorgd voor veel aandoeningen, die zo hevig zijn dat deze mensen wel kunnen meedoen aan aangepaste sporten, maar zich toch niet overdadig kunnen inspannen om bv, langdurig te lopen of te fietsen. Ga ik bij mezelf te rade dan kom ik met mijn acht ernstige kwalen en op de leeftijd van 86 jaar niet meer aan sporten toe en ben bij de geringste inspanning echt bekaf. Vroeger was ik 1,75 en woog 72 kilogram. Thans ben ik gekrompen tot 1,69 m en weegt 82 kg en probeer het overgewicht in de gegeven omstandigheden er maar eens af te krijgen. Voor enkele dagen terug was er over dikte, postuur en sportkleding nog een discussie op de TV en ik vond dat sommige uitspraken m.b.t. tot de corpulentie hierover me echt te ver gingen. Vroeger in militaire dienst had ik een kamergenoot die ook enorm gezet en dik was, maar in de zuivere gymnastiek overtrof hij ons allemaal en was super lenig. Hieronder heb ik enkele staatjes staan over calorieverbruik en een algemene gewichtsstaat en dat is niet om iemand recht te zetten of verwijten te maken. Wat ik wel kan zeggen is: ,,Ben je gezond en zit je aan overgewicht, ga dan begeleidend sporten en voer langzaam je inspanningen op om iets van dat overgewicht af te krijgen en verander langzaam ook van voedingspatroon en eet rustig van alles maar niet meer in al te grote hoeveelheden en laat die tussendoortjes weg." Op de nieuw ingeslagen voedings-en bewegingsweg zit je in de goede richting!
Over wijnen heb ik het al eens vaker gehad. Kloosterlingen hebben er elke dag mee te maken bij het lezen van de mis, de offerande en de consecratie en paters van de oude stempel gaan van het standpunt uit dat van wijn en liefde de oudste de beste zijn. Als God deze hemelse drank verboden had dan zou het nooit zover gekomen zijn dat we onze miswijn liefkozen. Een oude vriend had een mooi zinnetje over wijn en die luidt: ,,Een goede keuken en een goede wijn, dat is de hemel op aarde." Ik lees bijna elke dag het nieuws op Internet en veel voedingsdeskundigen schrijven soms erg negatieve verhalen over bijna alles wat we eten en drinken en soms krijg ik over deze verhalen de idee dat we beter helemaal niets meer moeten eten en drinken dit ter glorie van de begrafenisondernemers die ons voor een zacht prijsje bij Petrus op de stoep afleveren. Vroeger kenden we voornamelijk alleen de wijnen die uit Duitsland en Frankrijk kwamen, maar tegenwoordig in de supers en slijterijen zie je een keur aan wijnen van goede kwaliteit uit landen als Italië, Spanje, Zuid-Afrika, Turkije, Australië en ook hier uit Nederland waar de zon de laatste jaren wat feller schijnt dan voorheen en de druiven een goed suikergehalte hebben wordt het klimaat steeds idealer voor wijnen uit het warme Pays-bas-gebied. Of je de een beter vindt dan de ander is een kwestie van smaak. Vroeger bij ons thuis hadden we een driedubbel bedrijf dat bestond uit een bakkerij, kruidenierswinkel en café/restaurant en in de zaal werden ook bruiloften en partijtjes gevierd. Op tafel bij het eten werden altijd goede wijnen op tafel gebracht en toch waren er gasten die vroegen naar een goedkope winkelwijn die ze zo ontzettend lekker vonden en aan die eis moest je dan subiet voldoen. Ook stonden er bij zo'n partijtje volop sigaren en sigaretten op tafel en terwijl er maar enkele gasten een sigaartje of sigaretje rookten moest je voortdurend bijvullen. Ik wil niemand van de wijnliefhebbers rechtzetten, maar ik merk dat er nog steeds huisvrouwen en huismannen zijn die de wijn koelen in de koelkast. Doe dit niet beste wijnliefhebbers, want in die koelkast is het veel te koud en onherroepelijk verliest de wijn die ademt door de kurk haar boeket. Een gewone huiskelder is de beste bewaarplaats voor uw wijnen. Maak op een der schappen in zo'n kelder een stellage waar uw de wijnen liggend bewaart. De kelder dient niet vochtig te wezen, wel is ontluchting een pre, maar denk erom:,,Net als wij mensen hebben wijnen een hekel aan tocht." De druivenkassen buiten van vroeger waren voorzien van ontluchtingsramen die zich afkeerden van de wind. Dus ook in de kassen werden de druiven behoed voor alle soorten bedreigingen, zoals tocht en allerlei nare aandoeningen die door tocht ontstaan konden. De ideale bewaar temperatuur voor zowel rode als witte wijn is tussen de 10 en 20 graden Celsius in een wijnkelder of gewoon in huis bij u op een koele beschermde tochtvrije plaats. Witte wijn serveert men aan tafel koel en de meeste rode wijnen kunnen op kamertemperatuur geserveerd worden. Gaan we wijn proeven of zomaar met verschillende wijnen die we serveren buiten het diner bv. op een feestje of partijtje, zorg dan ook dat er diverse bij de wijn horende kaassoorten op tafel staan. Gewoon in de huishouding bij uw thuis moet u de wijnen niet al te lang bewaren; los al helemaal niet! Een bewaartijd van twee jaar is echt zo'n beetje het uiterste. Voor u staan heb ik twee interessante sites en wel een site die u wegwijs maakt en adviseert welke kaas bij welke wijn hoort en een blog die u alles vertelt over de etikettering van de verschillende wijnsoorten. Ga hiervoor naar: https://www.culinea.nl/welke-wijn-gaat-goed-samen-met-welke-kaas/ en wat wijnetiketten aangaat klikt u op http://www.bloggen.be/winelabeltheekserge3/
07-06-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen) Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN