Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
04-12-2019
Begin nieuw Kerkelijk Jaar en op weg naar Kerstmis
Afgelopen zondag 1 december vierden we de eerste zondag van de Advent en begon het nieuwe Kerkelijk Jaar. Op 8 december is het alweer de tweede zondag van de Advent en op weg zijn we naar de herdenking van Jezus geboorte dat zoals u weet niet zo lux eruitzag zoals tegenwoordig wij hier doorgaans een geboorte van een kind meemaken en zoals nadien onze verjaardagen gevierd worden. Christus geboorte vond destijds plaats in een stal ergens op het herdersveld te Bethlehem. Tijdens de advent worden er in veel parochies diverse bijzondere hymnen gebeden of gezongen en de tekst van een van deze mooie hymnen vindt u hier beneden in een uitreksel van dit stukje. Morgen wordt in ons land het Sinterklaasfeest gevierd en ieder doet dit op zijn eigen manier. Over Sint. Nicolaas heb ik veel stukjes op dit web gebracht. U vindt deze bijna elk jaar in de sinterklaastijd in mijn archief; in de loop der jaren veelal geschreven in de november of decembermaanden. Vandaag vieren we ook het feest van de Heilige Barbara die in 306 na Chr. geboren werd in Nicomedia-het tegenwoordige Turkse Ismit-en omstreeks 340 de marteldood stierf. Zij is de patrones van de artilleristen, doodgravers, tunnelbouwers, brandweerlieden, wapensmeden en mijnwerkers. Vooral in Limburg wordt zij bijzonder geëerd en ook in alle andere provincies is deze Heilige bekend en zowel in België alsmede in Nederland zijn katholieke begraafplaatsen naar haar genoemd en er is zelfs een begrafenisonderneming die haar naam draagt. Aanbeden wordt zij in grote nood zoals bij brand, bij ernstige aandoeningen bv. de pest, hoge koorts, zware storm en bij onweer. In deze gistende tijd waar veel onverwachte narigheden op ons afkomen, dienen we haar hulp meer in te roepen om deze maatschappij weer in het goede spoor te krijgen. Moge dit ook in deze adventstijd ons motto zijn op weg naar een vredige Kerst en een goede instap naar het jaar 2020.
04-12-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Handel en wandel van groenten en fruit vroeger en nu
Vroeger had op het platteland bijna iedereen een eigen tuintje. De percelen stonden allemaal een eind van elkaar en op het stukje land stonden fruitbomen of van allerlei groenten. Onder een platte bak werden plantjes gekweekt en ook veel groentesoorten die men graag beschermd met veel zon wenste te kweken en ook meloenen werden onder het glas gekweekt. Alles wat moeder de vrouw in de keuken verwerkte kwam vers van het eigen land. Bewoners die niet de beschikking hadden over eigen grond konden terecht bij een tuinder in de buurt of betrokken de groenten en het fruit van de groenteboer die net als de melkboer en de bakker hun producten op de weg uitventten of hun product verkochten in de winkel die men er eveneens op nahield. Dit beeld is door de bebouwing en aaneensluiting van wijken bijna helemaal uit het straatbeeld verdwenen en zakelijk overgebleven zijn de supers waar tegenwoordig niet alleen levensmiddelen maar zelfs van alles en nog wat te verkrijgen is. Het Huissen-Zand, waar ik geboren ben, was vroeger een groot tuindersgebied met een eigen veiling. Op enkele grote 'jongens' na is daar praktisch niets meer van overgebleven. Wat tegenwoordig ook het geval is, dat is dat heel veel groenten en fruit aangevoerd worden uit het buitenland. De inkoopsprijzen zijn voor de handelaar en verkoper heel belangrijk en vaak heel veel levensmiddelen en ook conserven worden betrokken uit het buitenland. Over kersvers van het land kan men dan ook niet meer spreken en ik heb winkels meegemaakt waar groenten en fruit ter verkoop aangeboden werd dat er niet erg fris meer uitzag. Hoe willen we in feite onze groenten en fruit in huis hebben? Op de eerste plaats zo vers mogelijk en dat is tegenwoordig een probleem, want soms is sowieso alles veel te lang onderweg, ligt het gerede product vrij lang in de winkel en doordat de huisvrouw of huisman van tegenwoordig ook allemaal buitenshuis een baantje hebben worden te grote voorraden ingeslagen die in de koelkast gestopt worden en daar vaak een te lange tijd blijven liggen eer men het verwerkt heeft. Voortdurend hoor ik dat in verkochte verse groente fruit en ook conserven van allerlei stoffen zitten die er niet in thuishoren zo bv. micro deeltjes van plastic en dies wat meer. Wat ook het geval is dat men de groenten of het fruit niet wast en dit kan tot gevolg hebben dat we bij het koken of te 'rauw' op tafel brengen iets gaan eten wat verontreinigd is of schadelijke bacteriën bevat, waarvan we ziek kunnen worden. Wat ook helemaal verkeerd is dat we voedsel steeds opnieuw gaan opwarmen, dit omdat Marie vroege dienst had, pa 2 uur later van zijn werk komt dan ma en ga zo maar door. Beter is om dan opnieuw iets te koken, wat in de praktijk gemakshalve meestal niet gebeurt. Gegeten worden tegenwoordig ook veel blikgroenten en die zijn allemaal al gekookt; Dus even op het vuur of de kookpaat en dan meteen op tafel. Bevroren producten moet je hooguit koken op slechts driekwart van de kooktijd van verse producten. Dit alles in verband met vitaminebehoud! Ga je iets koken gebruik dan ook niet een teveel aan water en wat ook fataal is dat is dat steeds lichten van het deksel, want ook dit is met betrekking tot het vitaminebehoud uit den boze! Wat vroeger ook veel gedaan werd, dat was het inmaken van groenten, fruit en vlees en dit alles als wintervoorraad. Het zijn nog enkele mensen van de oude stempel die nog het een en ander inmaken of wecken. Het is zelfs zo dat tegenwoordig de jongelui niet meer weten wat wecken is en dachten dat dit het Duitse woord voor chillen was!
In groenten bevinden zich alle noodzakelijke vitaminen en mineralen
Koolsoorten bevatten veel vitaminen K
24-11-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u staan een hartige groenteschotel nl. prei uit de oven met room en Mozzarella. Waar gaan we mee aan de gang? Uiteraard met preien geblancheerd in zout water, een paar eieren, wat room, verder peper, citroensap en nootmuskaat wat boter en uiteraard Mozzarella. In huis heeft u gewis een vuurvaste schotel of mogelijk een grote oven en hoe het verder moet heb ik allemaal op het afgedrukte bereidingsstaatje/recept staan. Bekend is dat prei veel goede vitaminen bevat, dus zo'n groenteschotel kan er met als nagerecht met wat vruchtenyoghurt er met dit wisselvallige weer met af en toe zon er nog goed mee door. Wilt u iets anders klaarmaken, vooral nu het weer met de huidige oostenwind wat kouder geworden is, dan vindt u in de duizend-en-een recepten van broeder Everard op deze site van kloosterrecepten vast en zeker iets wat u bekoort en naar uw smaak is. Succes ermee!
13-11-2019 om 20:28
geschreven door Broeder Everard
Je ziet de Fragaria Vesca-de bosaardbei-om deze tijd niet meer in vochtige zandgrond van bosgebieden groeien. Deze botanische vruchtensoort was vroeger ook als huismiddeltje bekend. Misschien ben u deze aardbei ooit tegengekomen bij een boswandeling medio mei met die mooie witte bloemkleur en vol gerijpt in juni/juli en wel op een plaats waar het zonlicht min of meer gefilterd doorkwam. Je weet dat het verboden is om vanuit het bos van alles mee te nemen. Het wordt overigens wel vaak gedaan en vroeger toen ik nog ergens in een bosrijke streek in België vertoefde en ik was in de stilte van Gods bosnatuur aan het brevieren heb ik deze aardbeiensoort voor het laatst gezien. Hier in Nederland groeit deze vitaminerijke aardbei ook in bepaalde bosgebieden, maar bv. hier in de buurt van de Hoge Veluwe ben ik ze nooit tegengekomen. Op de Hoge Veluwe vind je vooral veel eikels-het eten van de wilde zwijnen-beukennootjes, bosbessen en paddenstoelen. De bosaardbei vermenigvuldigt zich door zaad en ook een plantencult daarvan is verkrijgbaar bij bepaalde bekende bloem en plantleveranciers hier ter lande en ook is er een leverancier in Hillegom die aan België levert. Buiten heilgebruik (zie staatje) is de bosaardbei ook geschikt voor het bereiden van jam, siroop, likeur en door de mooie wat kleine vrucht geschikt voor het opmaken van gebak. In sommige hotels in Nederland worden de bladeren van deze bosaardbei ook in salades gebruikt.
04-11-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Sinds enkele weken heb ik op dinsdagmorgen een verzorgster van Hulp Totaal die me begeleidt en overal heenbrengt waar ik naartoe wil. Vanaf december 2009 ben ik zodanig gehandicapt dat ik echt nergens meer kwam. Weliswaar had ik van die vervoerspasjes van de gemeente Lingewaard, maar die trokken ze voor drie jaar terug in vanwege het feit dat ik er te weinig gebruik van maakte. Vanaf die periode was het een mevrouw uit de buurt die me begeleidde bij ziekenhuisbezoek. Nu is het zo gesteld dat ik door mijn kwalen me bv. schaam om op familiebezoek of anderzijds ergens te verschijnen en mijn eerste bezoeken waren dan ook op diverse kerkhoven waar mijn overleden familieleden ter ruste zijn gelegd en op het programma heb ik staan enkele oorlogsmusea waar ik ook al lange tijd niet meer geweest ben. Voor dertig jaar terug was er bijna niemand in deze streek die zich liet cremeren en ik herinner me nog uit de tijd dat ik in Huissen woonde dat daar een zekere G. k zich liet cremeren en de pastoor van onze parochie daar een preek over hield en dit beschouwde als een daad die tegen alle christelijke principes inging met de mededeling dat deze persoon op het einde der tijden en de dag des oordeels niet uit zijn graf kon opstaan. Op dat gebied zijn de denkwijzen in de loop der jaren toch danig veranderd en ook veel mensen uit de gemeente Lingewaard laten zich cremeren. Toen ik nog redelijk in orde was ging ik maandelijks naar de kerkhoven om de graven van familie en vaak ook van goede kennissen te verzorgen. In Huissen ligt alles er weer redelijk goed bij, maar hier in Angeren moet er nog wel het een en ander aan gedaan worden en dit hoop ik met mijn verzorgster Mary aanstaande dinsdag af te kunnen maken. Morgen is het Allerheiligen en die dag erop Allerzielen. Beide dagen zijn gedenkdagen waarop we onze heiligen eren en ook aandacht schenken aan onze overleden familie, vrienden, buren en alle dierbaren. Ook zijn er parochies die op die dagen lichtprocessies houden en biddend over de begraafplaats trekken ter gedachtenis aan de overledenen. Enkele bezoeken aan de kerkhoven werden vastgelegd door mijn begeleidend verzorgster Mary.
Ruim twee weken lang kon ik geen letter op internet tikken vanwege zware reuma aan mijn handen. Nu alles weer wat geluwd is door de zoveelste pillenkuur kan ik mijn wijsvinger weer gebruiken om de juiste richting van mijn vertelsels te besturen, en ik hoop dat deze intact blijft, want anders zit er op korte termijn niets anders op dan met alles te stoppen. Met mijn talrijke aandoeningen heb ik van vele kanten wat meer hulp gekregen en hoef ik nog niet naar een tehuis om aldaar de laatste levensdagen door te brengen. Om hulp te krijgen van gemeentelijke instellingen en hulpinstanties moet je tegenwoordig vaak lang wachten en het heeft mij zelfs ruim 10 jaar belet om familiefeesten en begrafenissen van vrienden en naaste verwanten bij te wonen. We leven in een gistende wereld van onvrede onder de mensen en dit alles door een belabberd bestuur van onbekwame regeringsleiders. Dit alles heeft wereldwijd als resultaat gehad dat er dagelijks protestdemonstraties zijn en te hopen is dat dit alles op de duur niet leidt tot opstanden of oorlogsgeweld. Zoals altijd met mijn stukjes houd ik een kleine voorbeschouwing over lopende zaken in zijn algemeenheid. Overgaand naar de realiteit hebben we het vandaag over een nacho-ovenschotel waarvoor we als ingrediënten nodig hebben: 1 ui, 2 teentjes knoflook, 3 ons gehakt, wat tomatenblokjes en maïs, met als toevoegingen een snufje komijn en wat paprikapoeder, verder nodig zijn plm. 150 gram tortillachips en voor de garnering van het geheel een half ons geraspte cheddar. Hieronder vindt u een bereidingsstaatje en een afbeelding van zo'n schotel. Ik wens u nog een fijn vervolg van deze droge, koude en toch nog zonnige herfstdag en veel succes met de bereiding van deze schotel.
30-10-2019 om 13:24
geschreven door Broeder Everard
In Nederland komen per jaar zo'n 100 gevallen voor van mensen die besmet zijn met de listeria bacterie, in België ligt dit gemiddelde op 65. Het zijn vooral ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem die getroffen worden. Bij ongeveer 5 procent van de mensheid zijn die bacteriën in hun darmstelsel aanwezig, maar ze ondervinden er geen hinder van. De incubatietijd van zo'n besmetting is meestal kort nl. één dag maar het kan zich bij mensen die deze bacterie al bij zich hebben en plots verzwakt raken bv. bij een griepaanval alsnog naar maanden openbaren. Wat zijn de gewaarwordingen? Het begint met hoge koorts die ligt tussen de 39 en 40 graden Celsius, verder ril je voortdurend, je heb last van hoofd-spier-en rugpijn, algemeen onwelzijn, maagdarmontsteking, braken en plots zware diarree waarbij je als het waren geheel leegloopt. Tegenwoordig zijn de meeste artikelen in de supers voorverpakt en in Nederland zijn een groot aantal toeleveringsbedrijven waarmee onze supers zaken doen. In de regel is de winkelier totaal onschuldig bij artikelen in zijn zaak die bacteriologisch besmet zijn. De oorzaak van dergelijke besmettingen moet men zoeken in de inpakmachines van de desbetreffende artikelen en ook kan het liggen aan algemene onhygiënische toestanden in de fabriek, werkplaats, waar het product vandaan komt c/q verwerkt en/of anderzijds. Gisteren werd bekend dat de verpakte vleeswaren, afkomstig van een verwerkingsbedrijf uit Aalsmeer kennelijk met deze listeria bacterie besmet waren en de desbetreffende supers hebben onmiddellijk maatregelen genomen door deze artikelen uit de schappen te verwijderen. Niet alleen in vlees maar ook in groentes en pluimveeproducten kan listeria aanwezig zijn. Wat je vers in de super gehaald heb, kan door onhygiënische handelingen bij u in de keuken ook besmet raken, waarbij ik u adviseer om altijd alles goed te wassen en eventueel te garen, ben je bezig denk eraan om vooral met schone handen te werken en kijk met snel bederfelijk waar uit door met bv. vlees dit product iets te lang in de koelkast te bewaren. Wat ik bij veel huishoudens ook zie is dat men vleeswaren na het ontbijt of lunch te lang op tafel laat staan, waarbij bederf e.d. al heel snel hierna kan optreden. Weliswaar wordt hier in Nederland alles op eetgebied en milieu door rijksinstellingen gecontroleerd, maar niet te voorkomen is dat er toch nog bedrijven zijn die weliswaar voortdurend gecontroleerd worden, maar nauwelijks is de controleur de deur uit of bij de eerste en de beste inpakfout of slechte controle van de inpakmachine wordt een productie of inpaklijn besmet. Deze keer zijn met de Listeriabesmetting enkele mensen overleden en ook was er een dame die door listeria getroffen een miskraam heeft gekregen. Allemaal heel erg, en daarom is het zaaks dat iedereen die werkt in de voedselindustrie dit met veel aandacht doet en onze kok of kokkin in de keuken zich houdt aan de algemene hygiënische richtlijnen die wenselijk zijn om niet in de problemen te geraken..
04-10-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het was gisteren wat guur weer en de eerste bladerval van de inmiddels sinds 23 september ingetreden herfst is ingetreden. Vandaag zag het er wat beter uit en hier op de thermometer buiten is het momenteel 17 graden Celsius. Het is weliswaar nog geen stamppottenweer, maar we zijn er niet ver vanaf. Zoals ik al eerder vermeldde op mijn blog Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen: www.bloggen.be/eef en op mijn kennisblog www.bloggen.be/evertsuitlaatklep zijn op de Noord-en Zuidpool honderd metersdikke ijslagen aan het smelten en dat water vloeit af naar onze zeeën waarvan de zeespiegel in razend tempo aan het stijgen is en de eerste superkoude winter is ten gevolge hiervan in aantocht en deze wordt gevolgd door een voorjaar en zomer met overstromingen die zelfs de Deltawerken die in 1953 na de verschrikkelijke watersnoodramp als overstromingsscherm gebouwd zijn bedreigen en ons land t.z.t. weer in een watermassa verandert en we in plaats van allerlei milieu maatregelen weer arken moeten bouwen à la onze Bijbelse vriend Noë om het hoofd boven water te houden.
Maar nu ter zake, want we gaan voordat dit alles te gebeuren staat eerst lekker eten en hieronder heb ik op een staatje zo'n maaltijd staan, waarbij je nodig hebt enkele kipfilets, 1 paprika, 1 uitje, 1 teentje knoflook, wat bakolie, paprika-en chilipoeder, een paar tomaatjes, enkele bouillonblokjes, wat crème fraise, een allesbinder en om de maaltijd te completeren een pak rijst. Bedoeld is de maaltijd voor 4 personen, maar kookt u voor meer personen voeg dan van alle ingrediënten in evenredigheid bij. Ik wens u heel veel succes met de bereiding en tot een volgende keer maar weer.
27-09-2019 om 14:31
geschreven door Broeder Everard
Dit is de laatste schotel van Escargots die ik dit jaar bereid. Het is tevens de meest bewerkelijke, maar houdt u zich aan de gegeven richtlijnen betreffende de bereidingswijze dan is zo'n schotel op tafel brengen heus niet zo moeilijk. En zoals een oude meesterkok-ik ben nu ook zo'n oude knar-ooit tegen me gezegd heeft dat het niet gaat om het bereiden, maar wel om het smakelijk klaarmaken. Daar ben ik het volledig mee eens. We zitten nu in de herfst en dan is het zaaks om veel vitaminerijk voedsel tot je te nemen om met de winter in zicht kwalen buitenshuis te houden. Volgens een Engelse weer wetenschapper krijgen we een bijzondere strenge winter. Mogelijk heeft hij hierbij ook aan de naderende Brexit van Engeland gedacht, want die kon er wel eens voor zorgen dat die keffende en trommelende parlementaire musketiers daar in Engeland met die EU-verlating wel eens flink op de koffie kunnen komen. En die premier Boris Johnson doet me denken aan Chamberlain die een jaar voor zijn dood ooit bij een zekere Adolf op visite was en toen ook op een dieet van water met kuch werd gezet. Het is weer tijd dat we tot de order van de dag overgaan en ons heerlijk dineetje dat inmiddels klaar is gaan serveren. Alles vindt u op staatjes hier beneden en ik zou zo zeggen: ,,Ga ermee aan de slag!"
24-09-2019 om 19:09
geschreven door Broeder Everard
We hebben het al over Escargots gehad en vandaag gaan we klaarmaken een schotel met Escargots à La Périgourdine. Veel te vertellen erover hoef ik niet, want de vorige keer met die escargots in rode wijn heb ik mijn zegje daarover uitgebreid gedaan. Goed klaargemaakt zijn die escargots niet alleen smakelijk, maar ook heel gezond en ik raad u vooral in deze tijd-waar door de vele temperatuursveranderingen nogal wel eens griep uitbreekt-om vooral veel producten tot u te nemen die niet direct dikmakers zijn, maar waarin wel veel vitamines en mineralen in aanwezig zijn. Over griep gesproken heb ik pas een week achter de rug met hoge koorts en bijna al die ziektedagen heb ik in bed doorgebracht. Het enige wat ik eraan overgehouden heb is dat ik in een week tijd drie kilo ben afgevallen. Ik zit de laatste maanden trouwens wel in een heel kwaad vel, want geplaagd werd ik in juli door een zware blaasontsteking, in augustus door een jichtaanval en nu dan door de Aziatische griep. Op een staatje vindt u alles wat u nodig hebt en moet doen om deze schotel met escargots à la Périgourdine klaar te maken. Voor u staan heb ik ook nog een schotel escargots à la Bourguignonne, die ik speciaal klaar heb moeten maken voor enkele Franse zusters hier in het klooster die verkikkerd zijn op de Bourgondische keuken en daar geen afstand van weten te nemen. Nu de economie wat beter loopt en we vandaag op Prinsjesdag weer te horen kregen dat we met ons allen er financieel weer flink op vooruit gaan, kijkt onze pater econoom ook niet zo nauw en krijg ik hier wat meer ruimte om wat duurdere producten in te slaan. Zuster Mary-mijn keukenhulp-ergert zich daar enorm over want zij vindt het verspilling en heeft medelijden met haar familie die dit jaar gemiddeld al bijna duizend euro meer kwijt zijn aan de dagelijkse boodschappen en er zijn er enkele bij die gevraagd hebben of ik in de kapel met de bedelbuil-voor drie man en een paardenkop-dagelijks wil rondgaan voor wat geldelijke familiesteun. Wat dat betreft heb ik een goed advies aan de regering: "Ga over tot een verplichte prijsbeheersing van consumptieartikelen", want er zijn nu al supers die vanmiddag op alle artikelen alweer enkele centjes er bovenop gezet hebben en dit steeds blijven herhalen, zodat al dat voordeel al gauw leidt tot een zwaar nadeel!
17-09-2019 om 20:16
geschreven door Broeder Everard
Vroeger was er geen geld om vakantie te houden en als je ergens naartoe ging dan was het naar de familie, een dorp verderop of een uitspanning kort in de buurt. Dat is in de loop der tijd allemaal veranderd en niet alleen de jongelui maken verre vakantiereizen, ook de oudjes van tegenwoordig weten de weg naar verre vakantieoorden goed te vinden. Al die bereisde personen eten tegenwoordig heel anders- en niet zoals wij vroeger-uitsluitend stamppot en gebakken piepels-maar hebben ook de weg gevonden naar allerlei maaltijden die men in het buitenland heeft leren kennen. Wie had vroeger bv. gehoord van escargots, die Franse slakkenmaaltijd. Ik heb er in een ver verleden wel eens iets over geschreven, maar die Nederlanders vonden het allemaal maar niks en dachten dat ik de kluts kwijt was. Vandaag zijn er wereldwijd bedrijven die zich uitsluitend bezig houden met het kweken van escargots van goede kwaliteit. Heb je het over de voedingswaarde van die escargots dan vind je daar hele lage vetwaarden in dit dierlijk product, verder wat cholesterol, natrium, kalium, heel weinig koolhydraten, geen voedingsvezels, behoorlijk wat eiwitten, verder calcium, ijzer en magnesium. In dit product zitten vitamines A-, C-, D-, B 6 en B 12. Hier op een bijgevoegd staatje vindt u alles om dit escargotgerecht goed klaar gemaakt op tafel te brengen. In elke behoorlijke super-ook op het platteland-verkoopt men escargots. Verder zijn er in enkele grote steden van ons land ook speciaalzaken die zich toegelegd hebben op al die buitenlandse specialiteiten. Zie op een bijgevoegd staatje alles wat u nodig hebt om escargots in rode wijn klaar te maken en ook de hele bereidingswijze vindt u daar vermeld. Ik wens u nog een mooi vervolg van deze vrijdag van 6 september 2019 en tot een volgende keer maar weer!
06-09-2019 om 15:54
geschreven door Broeder Everard
MORMONEN: ,,Heiligen der laatste dagen," aanhangers van een sekte door een zekere J. Smith aan het begin van de 19de eeuw in Amerika gesticht. Aan hen is de economische ontsluiting van het gebied rondom het grote zoutmeer dal in het westen van de Verenigde Staten en de stichting van de stad Salt Lake City te danken. Grondslag van hun leer ligt bij de profeet Mormon die omstreeks 400 jaar v. Chr. geleefd zou hebben en ook is er sprake van een bazuinende engel die Moroni heette. De leer werd vastgelegd in het boek van Mormon, dat in 1830 verscheen en waarvan het bestaan van voornoemde Engel aan Smith zou zijn te kennen gegeven. Zoals met de meeste geloofsstromingen en sektes het geval is, kun je stellen dat veel van hun leer overgenomen is uit oude geloven, zoals bv. uit het Joden en Christendom. De katholieken geloven in Jezus Christus en ook de Mormonen geloven dit en ook dat hij geboren is te Bethlehem en dat hij een vader en moeder had, zijn leer zuiver was en dat hij als prediker goede dingen tot stand gebracht heeft. In de katholieke leer staat dat wij allemaal zondig geboren zijn. Behept zijn we met de erfzonden. Nú, dat bv. geloven de Mormonen niet, tevens kennen ze geen kinderdoop en men gelooft ook niet dat bedreven zonden op grond van bv. aflaten, berouw of bepaalde gebeden of door de biecht vergeven worden. De Mormonen zijn een sekte die overwegend vertegenwoordigd is in de USA. In totaal zijn er in de wereld 16 miljoen mensen die lid zijn van deze kerk der Heiligen van de laatste dagen. Hier in Nederland hebben zich plm. 7000 mensen zich bij deze sekte aangesloten. Gedacht wordt tegenwoordig vaak dat mensen die hogere studies gevolgd hebben niet gelovig zijn en op grond van hun kennis opgedaan aan onze universiteiten elke geloofsleer verwerpen en voornamelijk zijn dit personen waarvan de ouders vroeger streng katholiek of protestant waren. Mijn ervaring is dat dit buiten Europa minder opgang heeft en daar onder alle lagen van de bevolking nog veel overeind is gebleven van oude geloofswaarden. De Mormonen zijn een rijke sekte en vanaf dat hun sekte bestaat houden zij een dagkalender bij waar werkelijk alles te vinden is wat er in de wereld gaande is en wel van de geboorte tot het overlijden niet alleen van hun eigen leden, maar bijna van de hele wereldbevolking. De meeste Mormonen hebben een universitaire studie achter de rug en gezegd moet worden dat ze hun leer bewust beleven en zich er dagelijks in blijven verdiepen. Voor mij is elk geloof, stroming of hetzij wat anders aanvaardbaar mits dat de normen en waarden reëel zijn en er geen haatgevoelens zijn tegen de omgeving.
24-08-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voor ontbijt of lunch eten we vandaag bananenpannenkoekjes
Vandaag houden we alles eenvoudig en met het ontbijt of lunch eten we vandaag bananenpannenkoekjes. Voor u staan heb ik een staatje waarop vermeld bananenpannenkoekjes met noten. Voor het beslag is weinig nodig en wel 2 rijpe bananen, 4 eieren, 1 theelepeltje kaneel en wat gaan we verder doen? Met een vork maken we die banen fijn doen er 4 eieren bij en dan die kaneel. Maak er een beslag van. Vervolgens ga je in een koekenpan met een anti-baklaag wat olie verhitten en schep er naar grootte van de koekenpan twee of 4 porties beslag in met plm. 8 cm doorsnee. Bak de pannenkoekjes goudbruin en gaar en keer ze halverwege. Beleg ze eventueel met blauwe bessen, gehakte pecan-noten, geroosterde pistachenoten of walnoten, aardbeien, frambozen of andere vruchtjes Sommige doen door het beslag ook nog wat havermoutvlokken. Met dit beslag-zoals door mij aangegeven- bak je in een grote koekenpan plm. 12 van die kleine bananenpannenkoekjes: 3x4 per keer Op de inzet heb ik een beslag staan van plm. 6 van die koekjes en aangegeven staat visueel hoe je dit voor mekaar krijgt. Binnen een tijdsbestek van 20 minuten kan alles al op tafel staan. Een kopje thee erbij en klaar is Kees!
22-08-2019 om 22:16
geschreven door Broeder Everard
Op de wereldtentoonstelling in 1897 waren er 27 landen vertegenwoordigd. De wereldtentoonstelling werd gehouden in Brussel en er was ook een apart onderdeel aanwezig op last van koning Leopold II die sinds 1885 de bezitter was van de Association Internationale du Congo. Hiervoor was een grote ruimte gecreëerd in Tervuren. Per boot had Leopold II 267 mensen uit zijn bezit laten overvaren naar België en in Tervuren konden de mensen echte slaven bekijken die afkomstig waren uit dat Afrikaanse land en ook stonden er overal hutten op het terrein van Congobewoners en tevens van de bosjesmensen. Ik denk niet dat deze mensen die in die tijd in zijn algemeenheid zwarten werden genoemd vrijwillig naar deze wereldtentoonstelling gekomen zijn. Leopold II van België is schatrijk van dit land geworden door de negers uit te buiten voor het spekken van zijn portemonnee. Overal bij de negerhutten stonden borden met de tekst: "Verboden de zwarten te eten te geven, ze worden gevoed!" Het klinkt allemaal denigrerend, maar wij blanken vonden dat in die tijd allemaal gewoon. Op een seminarie heb ik gezeten waar veel broeders en paters voor de verkondiging van het geloof in de verschillende plaatsen in de Congo ons geloof probeerden over te brengen op die mensen daar. Voor zover dat ik weet hebben onze missionarissen alles uit de kast gehaald om het die mensen naar de zin te maken en van onze broeders heb ik vernomen dat zij met hulp van de parochianen kerken, scholen, huizen en ook het ambacht zoals wij dat hier kennen van schoenmaker, wever, smid, boer etc. daar gebracht hebben. Wel heb ik toen gehoord dat in de Congo veel stammen waren die onderling nogal eens flinke ruzies uitvochten. Van 1908 tot 1960 werd de Belgische regering de baas over de Congo en na die tijd is de Congo geheel zelfstandig geworden en heet nu Congo-Kinshasa. Ook het in 1916 door de Congo ingenomen Burundi werd in 1962 zelfstandig. Jammer is dat ook na het koloniaalbewind alles daar niet vreedzaam verliep, er vaak stammenoorlogen plaats gevonden hebben en niet alleen tijdens het bewind van Leopold en de Belgische regering door onnodig geweld duizenden mensen de dood vonden, ook anno 2019 hoor je nog steeds dat daar door onenigheden veel mensen vermoord worden. Door de eeuwen heen zie je die wrevels onder alle volkeren en zelfs nu gezegd word dat de hele wereld beschaafd is en ordentelijk bestuurd wordt zijn er geloofsoorlogen, stammenruzies en worden landen door vreemde mogendheden bezet. Op foto's hier beneden ziet u enkele foto's die gemaakt zijn tijdens de wereldtentoonstelling en op een staatje staat een samenvatting over die periode. De wereldtentoonstelling van 1897 werd bezocht door plm. 8 miljoen mensen.
De heilige pillendraaier is zoals menigeen denkt geen heilige apotheker, maar een mestkever uit de landen om de Middellandse Zee. Met de deftige naam wordt deze kever scarabee genoemd. Bij de oude Egyptenaren stond deze kever in hoog aanzien, daar hij voor hen een symbool was van de leven schenkende zonnegod. Mannetje en vrouwtje vormen in gemeenschappelijke arbeid uit mest kogels die weggerold en op een geschikte plaats ingegraven werden. Deze kogels wegen vaak het twintigvoudige van het lichaamsgewicht van de kever. Het wijfje vormt daaruit in een onderaardse kamer een peervormig broedlichaam, in welk punt een ei wordt gelegd. De kever werd door de oude Egyptenaren uit goud en edelstenen nagemaakt en aan de gebalsemde doden in het graf medegegeven. Ook Romeinse soldaten droegen scarabeeën als amulet op de borst wanneer zij ten strijde trokken. Mestkevers ruimen op een nette manier allerlei mest heel netjes op. Ook hier in Holland treffen we mestkevers aan en heel veel heb ik er zien wroeten op ons nationale park De Hoge Veluwe, waar veel dieren verblijf houden en het zijn de mestkevers die hun poep heel netjes weten te verwerken. In ons geloof kennen we maar één God, maar bij de Egyptenaren en Romeinen waren er destijds honderden en de Egyptenaren vereerden in de oudheid ook veel Heilige dieren, zo bv. niet alleen de mestkever, maar ook de kat, de valk, de havik en nog vele andere dieren.
08-08-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Duivenkervel is een plant uit de kruidenfamilie en valt onder de papaverfamilie. Overal in Europa en in de gematigde gebieden van Azië treft je deze al vroeg in het voorjaar bloeiende plant, die 10 tot 50 cm hoog kan worden, aan. Het is een plant die houdt van voedselrijke bodems. We kennen zo'n 50 soorten. Al deze planten zijn licht giftig door de aanwezigheid van alkaloïden en daarom niet geschikt om als groenten te eten. In de keuken van ons klooster gebruiken we deze plant niet. Vroeger toen we bij ons klooster nog een grote kruidenhoek hadden was het mijn voorganger wijlen broeder Bartholomeus die een soort geneeskrachtige thee wist te zetten die volgens een oud kloosterrecept aangewend werd bij mensen in ons dorp die last hadden van buikkrampen. In de geneesmiddelen industrie worden bepaalde stoffen uit deze Fumaria (zondagse naam van deze plant) nog steeds verwerkt bij aandoeningen van de lever en ook in spijsvertering bevorderende middelen. Veel industrieën die dergelijke geneesmiddelen bereiden hebben deze procedés vaak overgenomen uit overleveringen van kloosters. Hetzelfde is het geval met veel likeuren en ook met ontzettend veel keukenrecepten van gerenommeerde hotels. Vernomen van een apotheker heb ik dat er nog steeds duivenkervelthee in de handel is en duivenkervel ook verwerkt wordt in geneesmiddelen voor de huidaandoening psoriasis. Zoals ik al vaker gesteld heb, vinden we in de natuur alle geneesmiddelen die nodig zijn om gezond te blijven en het gebeurt heel vaak dat we te diep zoeken en plots geconfronteerd worden met een eenvoudig middel dat ons bevrijdt van een bepaalde aandoening.
26-07-2019 om 20:56
geschreven door Broeder Everard
Italiaans eten is in met dien verstande dat de Italianen twee keer per dag warm eten en wij ons houden aan het ontbijt, 's middags lunchen en 's avonds warm eten. Als Nederlander zijn we de laatste jaren wel begonnen aan veel tussendoortjes en ook ik maak me er schuldig aan en zie op de weegschaal mijn gewicht steeds wat toenemen. Beter is het om al die dikmakers achterwege te laten, maar vnl. met al die spannende sportelementen op TV hapt alles zo lekker en ongemerkt weg. Vandaag heb ik voor u staan ravioli met spek en zalm, kaas en als groente spinazie, maar u kunt ook broccoli, bloemkool, postelein of andere groente gebruiken. Hoe je dit klaar dient te maken heb ik op een staatje staan. Met de ingrediënten in huis kunt u deze maaltijd binnen een half uur geserveerd hebben. Ik wens u veel succes met de bereiding en tot een volgende keer maar weer en dit met de kloostergroeten van broeder Everard.
17-07-2019 om 23:23
geschreven door Broeder Everard
Zonder water is niet te leven. Niet alle aanboorbronnen heb ik in mijn leven meegemaakt en dan heb ik het over die mensen die om aan water te komen dit opschepte uit de rivier, de zee of een of andere waterbron. Mijn kennismaking met water begon met een pomp die op de buitenplaats van ons bedrijf stond en waar zowel het water voor de productie van brood alsmede voor ons eigen huishouding vandaan kwam. Ons pompwater was lekker zacht en spreken kon je je van koel helder water. In de winterdag werd de pomp met stro ingepakt en 's avonds laat zette je de pomp in de ruststand door het water wat nog in de pompruimte stond te laten aflopen door de slungel omhoog te zetten. Het was steeds een heel gesjouw met dat water. In ons washok stond een grote tijl waar we ons een keer per week waste en de was werd met een grote ketel op gevuld met water op het fornuis gezet om te schonen en gedroogd werd alles buiten aan de lijn. Buiten de bakkerij hadden we in Huissen ook nog een kruidenierszaak en een Horecabedrijf. Vanaf eind augustus 1944 totdat we moesten evacueren vanwege dat we frontplaats waren lagen in ons pand zo'n 250 Duitsers van de Hohenstaufen en Frundsberg divisie. Deze Duitsers stonden elke morgen geheel ontkleed onder de pomp om zich te wassen. De pomp heeft lang zijn goede diensten bewezen en pas in de vijftiger jaren van de vorige eeuw kregen we een aansluiting op de waterleiding. Het water wat hier in Nederland geleverd wordt door de verschillende waterleidingsbedrijven verschilt van provincie tot provincie wel van structuur en smaak. Hier was het toen het water nog van de Veluwe kwam wat zachter als nu, maar stellen kunnen we dat in heel Nederland leidingwater van goede kwaliteit is en het het voldoet aan alle wettelijk gestelde eisen en het overal bruikbaar voor is. Voor de bierbereiding wordt veelal gebruik gemaakt van eigen bronnen en liggen die in een gunstig heuvelgebied dan kun je stellen dat je kunt genieten van een lekker zacht biertje wat echt je tong streelt. Niet in alle landen ter wereld is sprake van goed leidingwater en als je op vakantie bent moet je daar echt op letten. In die landen wordt veelal zuiver water verkocht in flessen of jerrycans. Ook in Nederland is water in flessen verkrijgbaar en meestal staat er dan op het etiket zuiver bronwater, wellneswater, water met toegevoegd koolzuur, aqua libra, alkalisch water etc. Op een ludieke video hoort u en ziet u wat er zoal op dat gebied te koop is. Ga hiervoor naar: www.youtube.com/watch?v=iztpVkQNHQo&app=desktop Veel onderhoud aan een kraan is er tegenwoordig niet meer, Alles is conisch en kranen met rubbertjes ertussen tref je niet veel meer aan. Is dit nog wel het geval, wissel dan om de twee jaar dat rubbertje, want daartussenin kan zich wat vuil opgehoopt hebben en daardoor kunnen gevaarlijke bacteriën zich met het water vermengen. Over water heb ik verschillende stukjes geschreven en als kok hier in het klooster heb ik er dagelijks uitgebreid mee te maken en niet alleen ons leidingbedrijf spoelt af en toe de doorvoerkanalen, ik ben ook uiterst voorzichtig en als er wat bruin water uit de kraan vloeit laat ik deze even lopen en af en toe houd ik even snel een spiritusvlammetje rondom de uitlaat van de kraan om mogelijk bacteriën op de vlucht te jagen.
16-07-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voor vandaag heb ik staan een heerlijke schotel met veel vis erin en ook vlees wat we hier in het klooster op vrijdag nog steeds niet eten. We houden ons nog altijd aan de oude vastenregels. Genoten hebben we gisteren van het wereldkampioenschap voetbal voor dames van de wedstrijd Engeland tegen Amerika wat gehouden wordt in Frankrijk en onze broeders uit Lyon zitten vanavond met de hele gemeenschap in het knusse stadion aldaar om de halve finale bij te wonen van Nederland-Zweden en vanmorgen in de kapel heb ik de gelovigen nog aangespoord om onze Nederlandse vriendinnen te gaan aanmoedigen. Broeder Sebastiaan, geboren in het Nederlandse Gendt die helderziende is voorspelt een 2-1 eindstand voor Nederland en dat betekent dat de dames zondag aan gaan treden tegen het hazenelftal van Amerika. Die Amerikaanse meisjes kunnen goed tikken in de ruimte en lopen als hazenwindhonden, maar wij Nederlanders houden het kort en laten ze alle hoeken van het veld zien en worden wereldkampioen. Het feestelijk gerecht Saumon en Surprise heb ik klaar gemaakt voor onze dames die in de feestelijk versierde refter in ons klooster in Lyon zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit heerlijke diner om alvast wat energie op te doen voor de zware wedstrijd die aanstaande zondag wacht. Op enkele staatjes heb ik dit diner voor u genoteerd en u kunt het vrij afdrukken. Ook heb ik een leuke mop staan die door broeder Johannes voorgelezen wordt op zijn specifieke manier en waarover weer hartelijk gelachen wordt.
03-07-2019 om 20:54
geschreven door Broeder Everard
De Passiebloem is zo op het einde der Middeleeuwen uit de missiegebieden-en hier bedoel ik dan Midden en Zuid-Amerika, De Cariben en ook uit een bepaald gedeelte van Noord-Amerika naar Europa gebracht. Er zijn plm. 400 soorten. Het meest bekend hier in Nederland is de Passieflora Caerulea en deze is zowel als potplant alsmede tuinplant te verkrijgen. Het is een echte klimmer die van veel zon houdt. Het is ook een plant die het lijden van Christus uitbeeld. De vijf kelken en kroonbladen vertegenwoordigen 10 van de apostelen, uitgezonderd Judas die X verraden heeft en Petrus, die toen hem gevraagd werd of hij een van zijn discipelen was antwoordde dat hij Jezus niet kende. De stampers van de bloem staan voor de spijkers waarmede Jezus aan het kruis genageld is en de corona van de bloem lijkt veel op de doornkroon, verder zien de ranken van de passieplant eruit als zijnde een zweep waarmee X geslagen werd, en de drie schutbladen vertegenwoordigen de drie Maria's, zijnde respectievelijk de moeder van Christus, Maria van Bethanië en Maria Magdalena. De blauwe bloem vertegenwoordigt de weg naar de hemel. De missionarissen van destijds gebruikte de passiebloem om de inboorlingen uit te leggen de kruisweg van X en op die manier werd dus een stukje van ons geloof overgebracht. Buiten rankt de passiebloem tegen een muur met het gezicht naar het zuiden en ook in een binnentuin of serre kun je de passiebloem een mooi plekkie geven. Op de dag gaan een of meer bloemen open. In de avond gaat de bloem rusten en trek zich terug in haar knop. Vanaf half juni tot meestal eind september is haar bloeiwijze te bewonderen. In kruiderijen verwerken ze bepaalde delen van passiebloemen, tot thee en ook in de medische wereld worden bepaalde bestanddelen uit de passiebloem verwerkt tot pijnstiller en ook in rustgevende tabletten. We hebben hier in ons klooster geen kruidentuin meer en betrekken deze producten van een kruiderij op de Veluwe. Voor gewone particulieren is het raadzaam om niet zelf te experimenteren met de passiebloem, want juist in het meest gangbare soort in onze tuinen, dus in de Passiflora Caerulea zitten cyanogene glycosiden die door enzymatische splitsing blauwzuur kunnen vormen en dit is een giftige stof. In de grote supers van ons land vindt je beslist een hoekje waar producten aanwezig zijn die uit de passiebloem gemaakt zijn en in de grote steden van ons land zijn ook speciaalzaken waar veel gezondheidsproducten verkocht worden, waarin genezende of kruidachtige stoffen uit de passiebloem verwerkt zijn. Een passiebloem kan ook heerlijke vruchten voortbrengen, maar dan dienen er wel minstens twee-een 'echtpaar'-in uw tuin aanwezig te zijn en door kruisbestuiving vormen zich na enkele verblijfsjaren dan vruchten. Het soort, de passiflora edulis heeft paarse vruchten en het soort passiflora Flavicarpa verrast u met gele vruchten. Passievruchten zijn vezelrijk, maken u rustig en kalm en zijn tevens bloedruk en cholesterol verlagend en in verschillende verhandelstukken over deze passievrucht heb ik gelezen dat het geregeld eten van passievruchten de groei van kankercellen afremmen. Zoals ik al vaker geschreven heb is in de natuur alles aanwezig aan kruiden die u voedsel aangenamer maakt en stoffen die uw gezondheid ten goede komt, maar we maken er met ons allen te weinig gebruik van.