Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
18-02-2017
Algemeen kerkelijk nieuws
Vandaag herdenken we de sterfdag van Maarten Luther (1483-1546). Luther trad in 1506 in bij de Augustijnen in Erfurt. Nadien werd hij na veel studies resp. hoogleraar in de moraaltheologie en nadien stond hij ook bekend als Schriftgeleerde. Met veel stellingen binnen de katholieke kerk was Luther het niet eens en ook had hij een hekel aan mensen die hun zonden afkochten met een aflaatbrief. Ook bouwprojecten werden daarin betrokken en als je veel geld aan de Kerk afgaf-bv. voor het opbouwen of herstel van een gebedshuis-dan kon je ook zo'n aflaatbrief bekomen. De RK kerk trad in die tijd naar voren als een machtig blokwerk en het was in die tijd dat het gezag van de de Rooms katholieke kerk vnl. rustte op de schouders van de paus die bevriend was met een der machtigste mannen van de 15de en zestiende eeuw nl. Karel V. Op 31 oktober 1517 had Luther op de kerkdeur te Wittenberg een klaagschrift gehangen met 95 stellingen die betrekking hadden op de gezagslijn van Rome. Dit stuitte op veel bezwaren van katholieke theologen en ook de toenmalige paus Leo X was het met al die stellingen en ondermijning van zijn gezag niet eens en in 1521 werd Luther door de paus veroordeeld en als kerklid geroyeerd m.a.w. geëxcommuniceerd. Veel mensen die voorheen Rooms waren gingen aan de kant van Luther staan en werden zijn volgelingen. Het tijdperk van 1517 tot 1521 staat bekend als de Reformatie. Op sociaal gebied waren de stellingen van Luther helemaal niet slecht. Wat niet goed was, vind ik dat net als veel katholieken ook de meeste Lutheranen weinig op hadden met de Joden en in een van zijn geschriften maande Luther zijn volgelingen zelfs aan om met joden, die als leugenachtig bekend stonden, niet in zee te gaan en ze volledig te meiden. Veel gezagdragers binnen de geschiedenis van eeuwen daarna hebben zijn schrijfsels over de Joden misbruikt. Een van die beruchte leiders was Adolf Hitler die met zijn Holocaust miljoenen joden heeft laten vermoorden. In heel veel geschriften van bepaalde geloven vind je teksten die haatdragend zijn en geen plaats kennen voor mensen van een ander geloof. Een belangrijke schakel om dergelijke oordelen uit te sluiten is een goede integratie van de verschillende rassen wat bv. de laatste jaren in Europa wel geprobeerd is door er veel geld in te pompen, door scholing, gezamenlijke projecten en een goede spreiding van nieuwe bewoners, maar uiteindelijk niet geresulteerd heeft in hetgeen men ervan verwacht had. In landen waar de moslims het voor het zeggen hebben bv. in de rijke olielanden en emiraten worden christenen, hindoes enz. wel gedoogd, omdat zij veelal als dienstknecht of dienster optreden voor de autochtone bevolking van zo'n olieland, in besloten kring mogen ze hun geloof beleven, maar een eigen kerk in zo'n gastland bouwen wordt daar niet geaccepteerd. Toegepast in die landen wordt de Sharia, een strenge mohammedaanse wet die vooral voor vrouwen weinig ruimte biedt om een leven op te bouwen zoals we dat in Nederland kennen. Verder is het voor elke daar wonende moslim op straffe des doods verboden over te stappen naar een ander geloof. Toch moeten we met deze financiers om hier te overleven in contact blijven en echt al eeuwenlang is er-buiten steeds meer luxe voor de rijken-in die landen weinig of niets veranderd en ook wij met onze adviezen, raadgevingen, berispingen enz. hebben op zo'n kapitalistische streek die de levensader van het goed en het kwaad vertegenwoordigt geen enkele invloed om daar iets op sociaal gebied te veranderen. Zelfs onze sportwereld kan niet buiten die rijke sponsoren uit het Midden-Oosten en hoe langer hoe meer bedrijfstakken uit ons Nederland en de Benelux hebben in die rijke landen een ongekende verdienstenbron opgebouwd. Niet de Verenigde Naties maar juist die rijke bronlanden bepalen of er oorlog of vrede in de wereld is.
18-02-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Over gewone erwtensoep vindt men in de rubriek voorgerechten c/q gerechten verschillende recepten hoe deze erwtensoep bereid kan worden. We kennen buiten deze bereiding ook nog soep die bereid kan worden met doperwten. Beneden heb ik een receptje staan. Om deze soep wat smaakvoller te maken, kan men er broccoli, prei en/of geraspte kaas in verwerken en ook wat blaadjes munt doen het bij deze soep goed. Er zijn restaurants waar u deze soep ook opgediend kunt krijgen met gerookte zalm, garnalen, forel of andere vissoorten. Kortom, er zijn veel variaties mogelijk.
16-02-2017 om 10:16
geschreven door Broeder Everard
Sinds 2006 worden er bij de nieuwbouw van woningen eisen gesteld aan de ventilatie in huis. Vroeger ventileerden we ons huis bij het koken en braden door een raam open te zetten en op de slaapkamer stond het raam of het dakraam om frisse lucht in te ademen dag en nacht open. Tegenwoordig hebben alle huizen bijna centrale verwarming en kun je bv. bij vriesweer geen raam openzetten. Door woningisolatie zijn tegenwoordig veel huizen afgesloten van ventilatie en om de kou buiten de deur te houden zijn de eventueel aanwezige raamventilatoren ook niet altijd in werking. Bij koken en braden gebruiken we meestal ter afzuiging van de kookluchtjes en condens een afzuiger. In de keukens van oude huizen hebben we meestal te maken met of helemaal geen afzuiger oftewel met een afzuiger met onvoldoende luchtafvoercapaciteit. Een goede afzuiger dient minimaal 300 kubieke meter lucht per uur te kunnen afvoeren. Bij TNO te Delft hebben ze onlangs vastgesteld dat bv. bij het wokken van groenten en het braden van vlees bij onvoldoende ventilatie juist door deze bereidingsmanier urenlang niet alleen de keukenluchtjes blijven hangen, maar ook het fijnstof door de kookruimte blijft rond dwarrelen. Bij verblijf in zo'n kamer of keuken adem je dit alles in en gebeurt dit bij herhaling kun je er van allerlei ziektes bij oplopen. Zaaks is het dus dat bij koken een goede afzuiger een pre is, en is deze in zo'n ruimte niet aangebracht, maar wel een raam naar buiten, zet die dan open. Het drogen van wasgoed in huis: Wasgoed kun je het beste buiten laten drogen en is dit bv. niet mogelijk, schaf dan een droogtrommel aan met ingebouwd vochtreservoir. Bij het in huis drogen van wasgoed stijgt de vochtigheidsgraad tot ongekende hoogte, kunnen er zich schimmels ontwikkelen en ook huisstofmijten voelen zich er prima in thuis. Faliekant kan het wezen voor mensen die allergisch zijn en zo'n hoge vochtigheidsgraad in huis is heel ongezond; het heeft invloed op een goede hartwerking, bloedvaten, soms op uw hele gestel. Vaak wordt isolatie van uw huis aangeprezen ter besparing van energiekosten. Allemaal mooi en prachtig, maar denk er hierbij wel aan om bij isolatie u te beschermen door ook een goed ventilatiesysteem in uw woning aan te laten brengen. Al jaren wordt door allerlei gezondheidsdiensten erop gehamerd dat het roken van sigaretten gevaarlijk is voor uw gezondheid. Na jaren van rust, wordt er tegenwoordig vnl. door de jongelui weer flink op los gepuft. Is er bij u thuis een feestje, prima, maar laat uw feest niet bederven door rokers die uw kamer in een rookgordijn veranderen; laat ze buiten maar een sigaretje opsteken! Ook die rooklucht is ongezond en tevens vaak de oorzaak van longaandoeningen die uw hele gestel kunnen ondermijnen en er zelfs voor kan zorgen dat u behept raakt met longemfyseem. Laat ook steeds uw verwarmingsketel controleren, want op de markt schijnen onveilige ketels verkocht te zijn en de laatste tijd hoor je ook weer veel nare berichten over mensen die door een koolmonoxidevergiftiging om het leven zijn gekomen. Mogelijk is uw huis voorzien van allerlei moderne alarmapparatuur, die u waarschuwen als er iets niet in orde is in uw huis; allemaal mooi, maar gaat zo'n alarm af dan is het kwaad meestal al geschied. Beter is om ter preventie toch steeds de apparatuur in huis periodiek te controleren of laten controleren op mogelijke gevaren.
11-02-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Die ouderwetse Franse visschotel Turbot Vérilhac is oorspronkelijk afkomstig van Maison Prunier in Parijs waar voor twee eeuwen terug meester-kok Vérilhac de scepter zwaaide. Uit een oud kookboek van halverwege de vorige eeuw heb ik dit recept overgenomen. Het was zo'n beetje in de tijd dat er nog geen supers waren en geen gespecialiseerde bedrijven die op visgebied of anderzijds alles vers in voorraad hadden. Het was wel de periode dat de diepvriezer er inkwam. Zo had je in elke plaats wel een neringdoende die een grote vriescel had waar je de eigen slacht, brood en diverse groenten tegen een maandbetaling in kwijt kon. Een tiental jaren later waren er ook mensen die zelf invroren en daarvoor een grote diepvrieskist hadden aangeschaft. In den beginne van de koel en vriescel werd van alles opgeslagen en had men bepaalde producten voor de consumptie nodig werden deze veelal gebruikt om in de keuken verwerkt te worden. Als je met verse vis werkt dan moet deze ter bereiding eerst geschoond of gefileerd worden. Meestal is dat niet zo moeilijk, maar bv. bij schelp en schaaldieren zoals kreeft, krab e.a. ligt dit anders en het is daarom dat onze keukenkoks en kokkinnen deze aan vis verwante zeediertjes het liefste kant-en klaar in huis halen en dat lijkt me zeer verstandig. Wil je dit alles toch zelf doen, kijk dan in de rubriek Vis, Schelp en Schaaldieren rubriek 2 d.d. 5-4-2014 waar een video te vinden is waarop je precies kunt zien hoe je vis, schelp en schaaldieren het beste kunt schonen, snijden, fileren etc. Buiten de schotel Turbot Vérilhac heb ik voor u staan enkele moderne daaraan verwante visschotels, waarbij u kunt zien hoe zo'n schotel opgemaakt dient te worden en wat er zoal aan vissoorten in verwerkt zijn. Ik hoop dat u dit recept en de tentoongestelde schotels weet te waarderen en de moed hebt om zo'n vitaminerijke en gezonde visschotel bv. vrijdag probeert klaar te maken. Ik wens u er veel succes mee! Antwoord: Op 17 januari jl. werd we door een zekere H v.d. Put gevraagd waar men de rubriek of mijn artikeltje over duivensoep kon vinden. Helaas heb ik hierover zelf nooit een stukje gewijd. Te vinden is duivensoep wel op het smulweb. Zie op rechts in rubriek 1 hierover wat smulweb over duivensoep te vertellen heeft. Helaas heb ik van u geen mailadres, want anders had ik dit u persoonlijk gemeld.
08-02-2017 om 21:09
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we gewokte kerriekip bereiden. Het recept met alles erop en eraan heb ik hier beneden staan Bij deze gewokte kerriekip staat vermeld dat we als groente peultjes gebruiken. Nu is het zo dat bij de groenteboer peultjes van Nederlandse bodem mogelijk nog niet verkrijgbaar zijn, maar in de toko's van de Chinese winkels of supers in de grote steden zijn deze wel te koop. Je kunt de peultjes ook vervangen door andere groente; veel variaties zijn mogelijk! Zo'n kruidige Oosterse schotel past nog uitstekend bij dit weekend. Hier in het klooster zitten we vanavond met 6 personen aan tafel en heb ik een variabele schotel bereid-zie bijlage. Volgende week krijgen we opnieuw te maken met een koudefront en dan gaan we weer over naar de oudhollandse stamppotmenu's met een lekkere zwoerdjesworst erbij of klapstuk of ander stukje vlees en wat ook kan is een lekkere forse gehaktbal. Of we eind volgende week de schaatsen weer kunnen onderbinden dat moeten we afwachten, maar het zou best kunnen. Ik wens alle bezoekers en trouwe lezers van dit culinaire blog allemaal een fijn weekend en tot een volgende keer maar weer.
Op 2 februari is het Maria Lichtmis. Deze dag is nog verwant aan het kerstfeest en valt precies op de 40ste dag na 25 december. Onze Heer Jezus was een geboren Jood en in die eerste eeuw was het een Joodse plicht dat een jonggeborene door de Hoge Priester-in die tijd was dat Simeon-opgenomen werd als volwaardig lid van de Joodse gemeenschap. Voor ons katholieken is de Heer Jezus de stralende lichtbron van ons geloof en al jarenlang is Maria Lichtmis een feest dat kerkelijk wordt gevierd met een mooi versierde kerk, waarbij iedereen van een gewijde kaars wordt voorzien die al brandend in processie als zinnebeeld van het licht door de 'duistere kerk' wordt meegedragen. In deze tijd waarbij het geloof op een wat lager pitje staat dan vroeger is dit feest van Maria Lichtmis in veel landen wat in verval geraakt, maar gelukkig zijn er nog parochies waar het feest van Maria Lichtmis nog in alle devotie plaatsvindt. Feest van de Heilige Blasius: De Heilige Blasius was een bisschop die leefde in de derde en vierde eeuw na Chr. en in 316 onder keizer Licinius de marteldood is gestorven. Vanwege de christenvervolgingen in die tijd was hij gevlucht in de bossen en leefde daar temidden van de wilde dieren en vogels. Bij toeval werd hij daar ontdekt door Romeinse soldaten die op zoek waren naar wilde dieren die gebruikt werden als gevechtsdieren in de Romeinse arena's; het waren slaven en gevangenen die daar tegen vechten moesten dit om-net als bij ons bij een voetbalwedstrijd-de toeschouwers te plezieren. Op drie februari herdenken we deze heilige en op een staatje hieronder staat een legende die u vertelt hoe de Blasiuszegen ontstaan is. Een groot beeld van de H. Blasius vindt u bij de ingang van de kerk in het Brabantse Woensdrecht. Vroeger kwamen bussenvol met katholieke gelovigen op 3 februari naar Woensdrecht om zijn patroonsfeest te herdenken en net als in een bedevaartsplaats waren er op die dag ook veel neringdoenden neergestreken om hun waren aan de bezoekers aan de man te brengen. Heden ten dage is dat niet meer en het kerkbestuur in Woensdrecht is blij als er nog zo'n vijftig mensen bij de Blasiusviering in de kerk zitten. Het nieuwe Onze Vader: Van de week kwam er iemand bij me informeren of het waar was dat het Onze Vader in tekst veranderd was en verteld heb ik haar dat dit klopte. Het onze vader luidt nu al bijna twee jaar als volgt: Onze Vader die in de hemel zijt, uw naam worde geheiligd, uw rijk kome, uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel. Geef ons heden ons dagelijks brood en vergeef ons onze schulden zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren en breng ons niet in beproeving maar verlos ons van het kwade-Amen. Indenken kan ik me dat niet iedere katholiek hier blij mee is en lang zal het tot verwarring leiden als we in gezamenlijk gebed bij bepaalde gelegenheden met katholieke gelovigen bijeen zijn. Ik hoop beste geloofsgenoten dat u dit februari-nieuws over kerkelijke aangelegenheden interessant vindt en wat u hierover nog niet wist in volle blijheid in u opneemt.
01-02-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Klaar maken gaan we vandaag een Italiaans wokgerecht voor vier personen, waarvoor we als ingrediënten volgens het recept wat ik op het onderstaande staatje heb staan nodig hebben: Gnocchi pasta of andere pasta naar keuze, drie kipfilets, spinazie, champignons, pijnboompitten, roomkaas, zoete cherrytomaatjes, peper en zout. De schotel garneer je met geraspte Parmezaanse kaas. We zouden-als we het in huis hebben-er eventueel ook nog een gepelde en fijngesnipperde ui in kunnen verwerken en wat ook lekker is een paar teentjes knoflook. Bij elk diner kun je vooraf een voorgerecht of nagerecht serveren: ,,Dat is uw eigen keuze." Bij deze schotel adviseer ik wel een nagerecht bv. gestoofde peren of een lekkere vruchtenyoghurt.
25-01-2017 om 11:33
geschreven door Broeder Everard
Vandaag maken we een wokgerecht klaar en dit vitaminerijke gerecht zit verpakt in een wokrol Vandaag is het voor ons kloosterlingen onthoudingsdag en gebruiken we geen vlees, dus staat er vandaag een visgerecht op tafel, maar morgen is het zaterdag en tegen drie uur in de middag houden we op de kolk voor de kloosterdeur een schaatswedstrijd tussen de broeders en paters en zuster Borgia is onze schaatsmeesteres die de leiding van deze wedstrijd in handen heeft. Zo'n rijkelijk gevulde wokrol vooraf is dan een ideale maaltijd om van te genieten. Voor u staan heb ik dit Chinees/Indisch gerecht voor drie personen. Wij zitten morgen met 12 man aan de kloosterdis, dus hebben we aan ingrediënten drie keer zoveel nodig. De schaatswedstrijd met al die oudjes op het ijs zal ongetwijfeld een ludieke aanblik geven en ik denk dat er wel een paar paters of broeders ten val komen en in de ziekenboeg van broeder Lazarus belanden. Je kunt stellen dat zo'n wokrol je maag net zo goed vult als een rijkelijk gevulde loempia en wat ook zo mooi is dat we te maken hebben met een kindvriendelijk gerecht wat erop neerkomt dat het ook een echt goed gerecht is voor ons oudjes hier in dit kloostergebouw.
20-01-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In deze wereld wonen momenteel 7½ miljard mensen, waarvan de helft zich uitstekend kan redden, 1½ miljard weten maar net het hoofd boven water te houden en de rest lijdt honger of hebben met zoveel ontberingen te maken dat ze op de duur van kommer en kwel komen te overlijden. De aanwas is groot en voorspeld wordt dat er in 2050 ongeveer 12 miljard mensen deze aarde bevolken. Als er een betere verdeling was van geld en goederen hoeft niemand honger te lijden. Van de week las ik op internet dat er in deze wereld 9 mensen zo rijk zijn dat ze nog meer bezittingen hebben dan de helft van de alle wereldbewoners bij elkaar. Er wonen op deze aarde heel wat kapitalisten. Men zegt dat hier in Nederland 1 op de 400 inwoners miljonair is en elke week komen er via de Staatsloterij en Postcodeloterij een paar bij. Ook via slimme constructies op financieel gebied weten sommige gladdekkers binnen de kortste keren miljonair te worden. Tussen elke categorie van mensen, arm of rijk, zitten wel een paar goedgeefse personen die een arme sloeber weer op de been helpen. In mijn aangetrouwde familie zaten ook enkele miljonairs, maar bij deze bloedverwanten was niets los te kloppen. Uitgingen ze van het standpunt dat een goed paard een arm paard niet uit zijn haverzak laat eten en een vet varken nog dommer is als een blind paard door een mager varken uit zijn voerbak te laten eten. Als gewone burger die zich goed redden kan, kunnen we best iets doen voor de arme drommel die niets te makken heeft en wel door bewust te consumeren en af en toe iets af te schuiven naar een buurman of medebewoner die krap zit en het moeilijk heeft. In Rome geeft Paus Franciscus het goede voorbeeld door zijn sobere levenswijze, door gewone burgers uit te nodigen met hem de tafel te delen, door vluchtelingen op te nemen en geestelijke en/of financiële hulp te geven aan hen die daarom vragen. Hier in Nederland is in de meeste gemeenten de zorg voor de zieke medemens of de mens in geestelijke of financiële nood goed geregeld en in feite hoeft niemand op straat te leven. Toch zijn er streken waar dit allemaal niet goed geregeld is en mensen niet geholpen worden of de voorzieningen krijgen waar ze recht op hebben. Er zijn ook gemeenten waar ze zorggelden verdonkeremanen of aan andere zaken besteden en dat is ontoelaatbaar en uit den boze! Van 15 tot 22 januari zitten we in de Internationale Bidweek en bidden we niet alleen dat de christelijke kerken verenigd blijven maar ook dat alle gelovigen, ongeacht tot wat voor kerkgenootschap ze behoren, een humane houding tot elkaar blijven onderhouden en niet vervuld worden door haat en nijd of blijven steken in onderlinge geloofsverschillen. Alleen op die manier kunnen we ook gezamenlijk optrekken voor de noden van de onderdrukte of arme medemens en op die manier toeleven naar een betere wereld die leefbaar is voor alle mensen die deze aarde bevolken.
18-01-2017 om 16:57
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een lekkere Franse stoofpot klaarmaken en hoe we dat gaan fiksen ziet u op de onderstaande staatjes. De Fransen weten er wel raad mee en bij alle deze gerechten gebruikt men kruiden, verschillende soorten vlees en een Frans gerecht is niet compleet als er geen wijn in verwerkt is en op tafel staan een paar bijbehorende flessen wijn die sowieso uw tong strelen en het gerecht nog extra smakelijker maken.
10-01-2017 om 19:06
geschreven door Broeder Everard
Volgens de overleveringen weten we dat zo omstreeks die tijd de wijzen uit het Oosten-met als richtwijzer een ster-in Bethlehem arriveerden en op de herdersvlakte in een stal onze heer Jezus aantroffen die ze als nieuwe koning van het Joodse volk beschouwden. Als geschenken boden ze de nieuwe koning goud, wierook en mirre aan. Bij de Grieken heten de driekoningen Apellius, Amerius en Damascus, in het Hebreeuws kennen we ze onder de benamingen Galgalat, Malgalat en Sarathin en hier in onze contreien heten ze Balthasar, Caspar en Melchior. Vroeger werd driekoningendag als een zondag gevierd, heden ten dage merk ik hier in Holland er weinig of niks meer van en van de generatie onder de twintig weet bijna niemand de betekenis ervan. Van onze confraters uit Frankrijk heb ik geleerd om op die dag de communiteit te trakteren op een stukje lekkere driekoningenkoek. Driekoningenkoek kan op verschillende manieren klaargemaakt worden en al of niet opgemaakt met allerlei gekonfijte vruchten. Bakken kun je het geheel ook in een taart en/of tulbandvorm die oogt als een koningskroon. Je kunt ook zelf zo'n koningsmodel in het deeg maken, vroeger werd er meer in het klein gewerkt, werd het klooster niet alleen bevolkt door een groot aantal priesters en broeders, maar veelal ook door een groot aantal priesterstudenten, of het was een gewoon jongensinternaat die beheerd werd door een of andere congregatie of broederorde. Gebakken op driekoningen werd er dan naar het aantal priesters, broeders en/of studenten van die koeken ter grootte van een gevulde koek, waarin iets terug te vinden was van een koningskroon en soms ook nog met allerlei tierelantijntjes opgesierd.
06-01-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag staat op het menu voor de variatie weer eens een Indonesisch Rendang Recept. Op een staatje hier beneden ziet u hoe u dit klaar moet maken en wat u voor ingrediënten in huis dient te halen om dit hoofdgerecht voor 4 personen te bereiden. Wokgerechten zijn ondanks de vele gebruikte ingrediënten vlug op tafel te brengen en ideaal voor werkende paren met een paar opgroeiende kinderen die hongerig thuiskomen en niet alleen van het eten, maar ook van de avond willen genieten. Ben je de hele dag in de weer geweest, dan is zo'n calorie-en vitaminerijke maaltijd aanbevelenswaardig. Als toetje een lekker puddinkje uit de super en een peertje of appeltje na kan er dan ook nog wel bij.
04-01-2017 om 11:35
geschreven door Broeder Everard
Het Veni Creator Spiritus is in feite een kerkelijke pinksterhymne. De tekst is vermoedelijk van de Benedictijner monnik Hrabanus Maurus, die deze compositie in de 9e eeuw na Chr. gemaakt heeft. Binnen onze Katholieke Kerk wordt de hymne in het Gregoriaans gezongen en buiten het Pinksterfeest vaak ten gehore gebracht bij de wijdingen van diakens, priesters en bisschoppen. Ook in Rome wordt bij bijzondere wijdingen, bv. van kardinalen of kerkelijke vieringen zoals bij een heiligverklaring of het door de paus afkondigen van een Heilig Jaar het Veni Creator Spiritus door de Vaticaanse schola cantorum op stichtende en plechtige wijze gezongen. Bij het verscheiden van het jaar 2016 lijkt het me wenselijk deze melodie, waarbij de hulp van de Heilige Geest wordt ingeroepen ook meer bekendheid te geven aan alle gewone gelovige mensen die met hun fouten vaak overal mee in de knel zitten en hun gevoelens van ellende en woede dan projecteren op anderen. Het grootste euvel waar we tegenwoordig mee te kampen hebben zijn de vele echtscheidingen, waarbij zo'n scheiding vaak escaleert in een vechtscheiding waarvan de kinderen de dupe worden. Wat deze wereld ook zo stoort zijn de haatgevoelens ten opzichte van andere geloofstakken en de jalouzie en wedijver onder elkaar. Hierbij is me opgevallen dat heel vaak zelfs eigen bloedverwanten met elkander in conflict zijn en langdurige familieruzies-tot zelfs als de dood scheidt-niet uitgesproken worden. Te maken hebben we al bijna een decennium lang met een derde macht die de wereld tracht te ondermijnen en dat is het wereldwijde terrorisme dat moeilijk te bestrijden is. Voor al deze ernstige zaken die de liefdesband onder de mensheid verstoren, lijkt het me wenselijk de hulp van de Heilige Geest in te roepen, waarbij we de hoop uitspreken dat de mensheid dit tot steun dient en de onderlinge verhoudingen zullen verstevigen. We hopen dat in 2017 veel slechte verhoudingen onder elkaar-door gebruik van het gezonde verstand-weer in een goede onderlinge sfeer hersteld worden. Hier vanaf dit blog wens ik al mijn lezers een gelukkig en gezond 2017. Ga naar https://www.youtube.com/watch?v=cDhYGdK0KQg en geniet van deze prachtige Gregoriaanse zang, waarvan de tekst zowel in het latijn alsmede vertaald in het Nederlands op deze site te bewonderen is.
29-12-2016 om 18:23
geschreven door Broeder Everard
Voor de komende kerstdagen heb ik voor mijn eigen gemak enkele feestelijke eethints uit een Aldi folder overgenomen. Zoals ik u al eerder medegedeeld heb, verkeer ik momenteel niet in een allerbeste conditie en daarom zoek ik alles een beetje in een wat eenvoudige culinaire richting. Voor u staan heb ik een gerecht van gelakte eendenborst met warme appel en pommes duchesse, vervolgens een gerecht met als hoofdmoot varkenshaas met gratin omwikkeld met spek en gevuld met oude kaas, en aardappel-groentengratin en tenslotte een heerlijk gerecht van lamsvlees met champignonsaus, gevulde courgette, aardappelkroketten en krokante parmaham. Wilt u met de kerstdagen iets anders klaarmaken, zoek dan op dit blog in de rubriek feestmenu's naar een geschikt kerstdiner. Kerstmis bestaat niet louter en alleen uit lekker eten, maar ook herdenken we die dag dat ons aller Heer Jezus als mensenkind geboren werd in een stal te Bethlehem en bij alle alle christelijke geloofstakken wordt aangenomen dat het Christuskind de verlosser is van de mensheid in nood en de persoon die ons goede richtlijnen gaf betreffende onze christelijke normen en waarden. In sommige landen is de geloofsbeleving op een laag pitje komen te staan, maar de geschiedenis leert ons dat dit tijdelijk is.Weliswaar leven we in een gistende tijd van oorlogen, terrorisme en angst maar er is maar een manier om deze te trotseren en dat is niet met haat tegen de bedreigers, maar wel met een houding van liefde-zelfs tegen mensen-die u vijandig gezind zijn. Het is die liefde die op de lange duur hoop geeft op vrede in uw hart en ons allemaal met elkaar verbindt en houvast geeft aan een toekomst van rust en vrede. Broeder Everard wenst al de lezers van dit blog hele fijne kerstdagen en of u nu arm, rijk, gezond, ziek of invalide bent, die dagen zijn pas geslaagd als u zich ook innerlijk rustig, gelaten en vredig voelt.
Hieronder vindt u de schotel van bovenstaand recept
Zo ziet bovenstaand recept eruit als het klaar is Hoe maken we een lamsvleesschotel klaar met champignonsaus, gevulde courgette aardappelkroketten en krokante parmaham?
23-12-2016 om 16:33
geschreven door Broeder Everard
Voor u staan heb ik vandaag twee interessante nagerechten. Het eerste gerecht wordt klaargemaakt met 4 Gieser Wildeman stoofperen, wijn, suiker, kaneelstokje, plakken suikerbrood, 1 tl kaneel, wat bloem en boter. De benaming van dit gerecht is Stoofperen Crumble met suikerbrood. Het tweede gerecht is een bladerdeeg tompouce met mascarponemousse, luxe chocolademousse en gemengd fruit. De gerechten heb ik overgenomen uit een folder van de Aldi en zowel de benodigdheden voor het klaarmaken van deze nagerechten alsmede de bereidingswijze staan afgebeeld op de bekende staatjes. Veel succes ermee!
16-12-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het Heilig jaar van Barmhartigheid is door Paus Franciscus inmiddels afgesloten en te hopen is dat veel mensen hierdoor gegrepen zijn en voortaan meer aandacht gaan schenken aan zwervers en vluchtelingen die door oorlogsgeweld uit hun land naar elders vertrokken zijn en niet te vergeten voor al die mensen die omwille van hun geloof of anderzijds uit de maatschappij gestoten of vervolgd worden. Gisteren sloten we de derde adventszondag af in afwachting van onze Heiland, ons aller Heer Jezus, die omstreeks de decembertijd in het begin van de jaartelling geboren werd in een stal op de herdersvelden te Bethlehem. Ook dit jaar staat kerstmis in het teken van een vredesfeest en ofschoon veel mensen, gezien de voortdurende oorlogen en geloofsverval, daar niet meer in geloven is er altijd nog de hoop dat er ooit iets ten goede veranderen zal. De laatste tijd kijk ik veel naar de programma's van de Evangelische Omroep, die veelal in het teken staan van de begrippen geloof, liefde en hoop en ook de vele zangprogramma's met mooie kerkelijk liederen, niet alleen vocaal maar ook instrumentaal begeleid, boeien me ontzettend en het geeft toch weer aan, al staat ons katholieke geloof momenteel op een laag pitje, het Christendom ook in onze contreien nog volledig aanwezig is. Van een van onze kloostervrienden ontving ik vanuit België een prachtige video van een bisschopswijding in de Salvatorkathedraal in Brugge. Op 4 december 2016 werd hier door kardinaal Jozef de Kesel de 57-jarige Lode Aerts, voorheen deken van de stad Gent, tot bisschop van het bisdom Brugge gewijd. De wijdingsplechtigheid van Lodewijk Aerts is te zien op https://www.youtube.com/watch?v=vMW0r0BK71U U moet er wel even voor gaan zitten, maar een bisschopswijding zie je niet elke dag en misschien wordt u er zodanig door aangegrepen dat uw geloofsbeleving weer een stootje in de goede richting krijgt.
12-12-2016 om 19:24
geschreven door Broeder Everard
Gewoon in de koelkast vinden we allerlei sauzen, mosterd, vleeswaren en vis, zuivel, eieren, maar wel met de punt naar beneden, jam, appels, verpakte voorgesneden groente, maar deze wel in de originele verpakking; snij jezelf groente voor, en doe je deze hierna in een plastic zak, zet de zak dan geopend in de groentebak. Wat ook bewaard kan worden in de koelkast zijn alle bladgroenten, zoals sla en andijvie en ook alle koolsoorten. Vruchtengroenten: Tomaat, paprika en komkommer bewaar je buiten de koelkast, want door de kou verliest deze groente hun structuur en zoete smaak. Waar bewaar je ze dan wel? Het beste is in een emmer op een gewoon koel plaatsje in uw huis. Wintergroenten zoals wortelen, knolselderij en uien moet je niet in de koelkast bewaren, Waar dan wel? Het beste kunt u deze bewaren op een koele, droge en donkere plek bv. in de voorraadkast. Uien kunnen het beste bewaard worden in een uienpot; zie inzet! Tropisch fruit zoals mango's, ananas, kiwi's en bananen moet u niet in de koelkast bewaren. Waar dan wel? Het beste is gewoon op een fruitschaal op een koele en wat donkere plaats in uw huis. Basilicum: Beslist niet in de koelkast bewaren, want die echte kruidensmaak verdwijnt er doordat de blaadjes verwelkt zijn. Waar dan wel? Het beste is om ze op dezelfde manier te bewaren als vruchtengroenten. Aardappelen: Nooit in een koelkast bewaren. Bewaar ze droog en koel in een aardappelkist op een geschikt plaatsje in uw huis. Brood dient uitsluitend bewaard te worden in uw broodtrommel. Wel is het mogelijk wat vers brood in uw diepvriezer te bewaren en als de nood aan de man komt deze eruit te halen als bv. plotseling het brood op of als u visite krijgt. Wat over is niet terugzetten, want dan eet u echt droog brood. Potje honing kun je het beste in uw keukenkastje bewaren, want in een koelkast gaat deze honing binnen de kortste keren kristalliseren. Wijnen bewaar je buiten de koelkast. Over het algemeen is het zo dat rode wijnen het beste op kamertemperatuur bewaard dienen te worden en witte wijnen op een koele en donkere plaats. Om uitdrogen van de kurk te voorkomen liggen de flessen met de hals naar beneden in een speciaal wijnrek. Eeuwig leven: Dat hebben de producten in een koelkast nooit. Pas vooral op met vlees en vleeswaren. Zijn deze over de verbruiksdatum heen, doe ze dan weg, ook al ruiken ze nog goed. Laat vlees en vleeswaren ook niet te lang buiten de koelkast en zet ze direct na gebruik weer terug: dus niet te lang op tafel!
11-12-2016 om 10:21
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik als nagerecht staan een warm chocoladetoetje en hoe het bereid dient te worden met alles erop en eraan leest u op onderstaand staatje. Mijn gezondheidstoestand is nog erbarmelijk slecht en voorlopig houd ik me dan ook bezig met eenvoudige gerechten en/of nagerechten. Het is soeur Maria die momenteel in de keuken het heft in handen heeft en bijgestaan wordt ze door een paar medebroeders die vroeger ook keukendiensten verricht hebben en stokoud zijn. Mij, met mijn 83, noemen ze de jongeling en ze begrijpen niet hoe ik aan al die kwalen gekomen ben. Misschien doordat ik zoveel in de cuisine gestaan heb en moest zorgen dat de inwendige mens tijdig verzorgd werd, heb ik me te veel onttrokken aan de dagelijkse kloostergebeden zoals de metten, de priem, de vespers en de completen. Kortom daarboven vinden ze mogelijkerwijze dat ik te weinig gebeden heb en dit niet ongestraft kon blijven. Een andere verklaring heb ik er niet voor!
23-11-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het weer ziet er somber uit en daarom gaan we het wat opvrolijken met het bereiden en bakken van een karameltaart met noten, dadels en vijgen. Voor u opgezocht heb ik een recept hiervoor van een bekend Duits winkelketen welke wereldwijd op de consumptiemarkt vertegenwoordigd is. Hier in het klooster zijn enkele zusters en broeders die verkikkerd zijn op het dartspel. In de recreatiezaal hebben we ook zo'n dartbord hangen, maar als deze of gene daar aan het darten is blijf ik liever uit de buurt, want onlangs kreeg broeder Johannes zo'n pijl die geworpen werd door zuster Agnes in zijn oor. Nee dan kijk ik toch liever naar de professionals die momenteel weer met een groot toernooi bezig zijn en waarbij de Hollandse darters het uitstekend doen. Tijdens zo'n toernooi is het gezellig om die avond wat snacks te presenteren en/of bij de koffie zo'n lekker stukje karameltaart. Tegenwoordig heeft men het aldoor maar over dik worden, geen suiker of vet tot je te nemen en weet ik veel, maar het zijn over het algemeen de kloosterlingen die elke dag een stevige maaltijd tot zich nemen en dit met veel tussendoortjes maar wel wereldwijd de kroon spannen als het gaat om oud worden. De gemiddelde leeftijd hier is 85 jaar en op het kloosterkerkhof ligt die gemiddelde leeftijd zelfs op 90 jaar. Dus, wil je lang leven en zoekt u de gezelligheid met veel mensen om u heen, zweer dan het wereldse af en wordt kloosterling!
15-11-2016 om 10:29
geschreven door Broeder Everard
Coquilles met sugarsnaps, geroosterde bospeen en krokante aardappelen
Vandaag heb ik weer zo'n Aldivoorgerecht of zo gij verkiest met een toetje erbij en een soepje vooraf een compleet diner. Zo gij het niet weet zijn coquilles zeevruchten die vooral in Frankrijk aan de kust van Bretagne gevonden worden, Ze worden ook wel Jacobsschelpen genoemd. Op een apart staatje staat de bereidingswijze van Coquilles met sugarsnaps, geroosterde bospeen en krokante aardappelen en u vindt er ook de ingrediënten die u ervoor in huis dient te hebben. Die coquilles zijn niet goedkoop en voor 2 ons van die zeevruchten betaalt u al gauw zo'n 7 euro, maar u haalt er met al die andere ingrediënten erbij wel een vitaminerijk gerecht mee in huis en uw tafelgenoten zullen enthousiast zijn als dit gerecht op tafel verschijnt.
11-11-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard