Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (25)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (17)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (24)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Nieuwe Paus Volgt Voetsporen van Overleden Paus Franciscus
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
  • Recept Gevulde Paprika
  • Broccoliburger voor 4 personen
  • De Donderprofeet Amos
  • Einde Woongebied Mensheid op Aarde!
  • TOM KHA KAI
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    wesemael_jp
    www.bloggen.be/wesemae
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    verhoeven_sammy
    www.bloggen.be/verhoev
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    28-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsstoofpotje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag ben ik even terug van weggeweest. Met al die chronische ziektes word je nooit beter, maar er zijn van die dagen dat je jezelf weer wat opgeknapt voelt en dan onmiddellijk de draad weer opneemt. In de toekomst zullen er door al die misère wat minder artikeltjes verschijnen, maar ik streef ernaar om toch maandelijks minstens twee mooie recepten of bijzonder kerkelijk nieuws te brengen. Over een paar dagen is het Allerheiligen en gaan we onze dierbaren herdenken. Op 2 november vieren we Allerzielen en leuk is het dan om te zien dat onze kerkhoven weer een sierlijke aanblik geven en er zoveel mensen de graven of de urnenplaats van vrienden en familieleden met een bezoek komen vereren. Voor het kalfsstoofpotje dat ik vandaag heb staan, halen we vier kalfslappen van 150 gram in huis, benodigd is wat boter, peper en zout, verder 2 sjalotjes, wat bloem, witte wijn en een pot kalfsfond, een paar laurierblaadjes, 1 courgette, wat room en tenslotte een paar eetlepels grove mosterd. Hieronder treft u het recept, een bakje met de kalfslappen en als inzet ziet u het stoofpotje. 



                

    28-10-2016 om 17:31 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 8
    >> Reageer (1)
    01-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarde Blogvrienden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Al lange tijd ben ik ernstig ziek. Tot op heden bracht ik elke week nog artikeltjes die u interesseerde. Voor uw bezoeken aan dit blog ben ik u dan ook zeer dankbaar. Dat ik voorgoed ophoud, dat kan ik nog niet zeggen. Misschien is er nog een lichtpuntje, maar voorlopig stop ik even. In de loop der tijd heb ik op dit blog veel interessante artikeltjes gebracht en sommige van die verhalen hebben een eeuwig leven. In het archief van dit blog vindt u de rubrieken waarover ik geschreven heb, en als u nog eens iets wat u destijds boeide op wil halen, dan raad ik u aan toch nog eens op dit blog te kijken. Ik wens al mijn lezers een goede gezondheid en het allerbeste.
    Met vriendelijke groet Eef, beheerder van de familieblogjes http://www.bloggen.be/broedereverard/ (dit blog) http://www.bloggen.be/eef en http://www.bloggen.be/evertsuitlaatklep/

    01-10-2016 om 12:19 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 4
    >> Reageer (1)
    28-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode Stoofperen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We zitten pas enkele dagen in de herfst en de stoofperen zijn nog niet rijp, maar over 14 dagen-ik wil niet zeggen volop- maar zeker bij de groenteboer of in de groentehoek van de Super te verkrijgen. Vroeger werd er meer gestoofd dan heden ten dage en ook ingemaakt. Dit alles is zo'n beetje voorbij en de stoofpeer is geen aanlokkelijk commercieel artikel meer; vandaar ook dat veel stoofperenbomen gerooid zijn en/of vervangen door een wel goed lopend zomerras. De stoofpeer die het in Holland nog redelijk doen zijn de Gieser Wildeman, de Zoete Brederode, de Saint Rémy en de Catillac (de pondspeer) Hier en daar zie je nog wel wat andere rassen stoofperen staan, maar de peertjes van die bomen  worden meestal door mensen uit de buurt gekocht-dus particulier aan de man gebracht. Voor u staan vandaag heb ik een recept van stoofperen, waarbij rode Spaanse vruchtenwijn gebruikt wordt. Per se hoeft dit niet, want ook in Holland zijn momenteel goede vruchtenwijnen te koop-en voor gestoofde peertjes raad ik frambozen/bessenwijn aan. Onderstaand vindt u het recept. Nog even wachten tot de peertjes in aanbod zijn en veel succes met de bereiding van rode stoofperen.



    28-09-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 2
    >> Reageer (0)
    25-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruimelcake met Appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was vandaag op de 25-ste september 2016 nog volop zomers weer, maar uiteindelijk zitten we in de herfst en dan kan het heel ander weer wezen. Wordt het weer wat slechter gaan we letterlijk en figuurlijk aan de bak en niet alleen kijken we op tv naar het programma "Heel Holland bakt"-, nee, we gaan het zelf doen. Op de koude avonden komen onze vriendenkaarters weer opdagen en wat is er dan niet fijner dat je buiten een bakkie leut of warme chocomel met eigengebakken kruimelcake voor de dag kunt komen.
    Extra benodigdheden : Dit is een ovenschaal, bakpapier, een beslagkom, spatel en een mixer of keukenmachine. We gaan ervan uit dat u  bij de eerste gure herfst-en/ of koude winteravond met twee klaverjasploegen aan tafel zit en u uit deze appelkruimelcake 8 grote moppen kunt snijden, De voorbereiding om op zo'n bakplaat dit alles te bewerkstelligen is 15 minuten en de bereidingstijd is 1.5 uur. Hieronder heb ik voor u staan een staatje met de benodigde ingrediënten en ook een volledige bereidingswegwijzer.
    Succes ermee! 



    In plaats van appels kan men ook 4 stoofperen nemen

    25-09-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (0)
    21-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tamme en wilde kastanjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je vindt deze bomen staan in de bossen, op dorpspleinen, langs 's herenwegen en soms ook wel bij een particulier die er een klein landgoedje op nahoudt. Een hele boel mensen kunnen tamme en wilde kastanjes niet uit elkaar houden. Bij tamme kastanjes ziet u een klein puntje aan de bovenkant, ze zijn wat onregelmatige van vorm, hun omhulsel (bolster) is weelderig en voorzien van dunne stekels, dit in tegenstelling tot de wilde kastanje die vaak mooi rond is en korte stekeltjes heeft. De tamme kastanje is zacht van smaak, terwijl de wilde vies en bitter smaakt. Eet je per ongeluk zo'n wilde op, dan kun je een fikse buikpijn oplopen en er misselijk van worden; dood ga je er echt niet aan! Raap je die tamme kastanjes onder een boom vandaan, dan zijn de bolsters meestal open gesprongen en liggen die kastanjes lang op de grond, dan worden ze droog en soms zijn ze aangevreten door insecten.  Je kunt ze niet lang vers houden. Of ze nog vers zijn of uitgedroogd is makkelijk uit te puzzelen. Je gooit gewoon die kastanjes in een bak water. Als ze uitgedroogd zijn of anderzijds dan komen ze bovendrijven, zinken ze naar de bodem dan is alles kits en kun je ze voor consumptie gebruiken. Gezegd moet worden dat vooral herten en schapen gek zijn op wilde kastanjes. Op de tamme zijn dieren in het bos niet zo gesteld, want zitten ze nog in de bolster dan schrikken alleen al die langere stekels hen af. Tamme kastanjes bevatten weinig vet en veel koolhydraten, verder ook veel nuttige mineralen die de algemene gezondheidstoestand van de mens bevorderen. De astronomische herfst in 2016 begint morgen om 16,21 uur en misschien moeten we vanwege het nog steeds zomerse weer iets langer wachten op de eerste vallende kastanjes, ik zou toch maar zo snel mogelijk op pad gaan om te kijken hoe het er bijstaat. Voor u staan hieronder heb ik enkele mooie afbeeldingen van kastanjes en ook een pofrecept (zie bijlage!). Wil je tamme kastanjes alleen in een oven-zonder toevoegingen garen, maak met een schilmesje een kruis op de kastanje, voorverwarmen doe je de oven op 180 graden Celsius, maak de kastanjes vochtig, doe ze op een bakplaat, zet de oven 20 punten hoger, schuif de bakplaat erin en laat alles een half uur garen. Ooit heb ik op deze site ook eens een recept van kastanje-taart staan gehad, maar ik kon het nu niet zo gauw terugvinden. Je kunt van kastanjes ook soep koken, maar ik moet er eerlijk bijzeggen dat ik dit nog nooit gedaan heb en binnenkort toch eens zal proberen, waarbij ik op dezelfde dag u het recept daarvoor zal aanreiken.
    Wilt u alles over kastanjes weten, ga dan naar www.waterwereld.nu/tammekastanje.php










    Bijlagen:
    145 A Recepten kastanjes.jpg (50.8 KB)   

    21-09-2016 om 15:05 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 3
    >> Reageer (0)
    20-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op zoek naar eetbare bloemen, vruchten en planten in bos en hei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In bos en hei zijn niet alleen voor de dieren, maar ook voor de mens veel  eetbare producten te vinden. Ik denk hierbij aan beukennootjes, bosbessen, bramen, rozenbottels, wilde frambozen, wilde aardbeien en paddenstoelen. Er zijn dit jaar minder paddenstoelen en dat komt door de broeierige en hete zomer. Ga je op zoek naar eetbare  paddenstoelen, en je hebt er totaal geen verstand van, houd je dan bij de gecultiveerde paddenstoel: de ons aller bekende champignon.
    De meest voorkomende eetbare paddenstoelen hier in Nederland zijn de cantharel, het marieltje en eekhoorntjesbrood.
    HEIDE: In Nederland en België vind je veel heidevelden. De bekende soorten zijn struikheide oftewel de calluna vulgaris en dopheide die met de deftige naam ook wel erica tetralix genoemd wordt. In al die producten uit de pure natuur zitten bepaalde opbouwstoffen die we in onze cultuurproducten zoals groente en fruit niet aantreffen. Heide is eetbaar en is heel geschikt om er thee van te trekken. Heide bevat veel kiezelzuur, mineralen en giststoffen, die een goede invloed op het lichaam kunnen hebben. Heel aanbevelenswaardig is een heidemenu goed voor prima functionerende nieren en blaas. Veel Imkers zetten in juli hun bijenkorven of bijenkasten op de hei en laten daar deze beestjes hun honig verzamelen. Kom je in plaatsen op de Hoge Veluwe, dan tref je overal winkeltjes en/of kraampjes waar bosproducten verkrijgbaar zijn. Wil je deze zomer nog genieten van een bloeiende hei, dan is dit de laatste week dat u die nog bekijken kunt. Geniet van de natuur en bent u nog  op vakantie of weekendtrip, en komt u natuurproducten uit de omgeving op uw camping tegen, neem zo'n lekker potje natuurjam, honig of anderzijds mee naar huis en bij opening komt die heerlijke bos of heidelucht van weleer u weer tegemoet en als u op dat moment wat minder goed gehumeurd bent, dan voelt u zich weer uitstekend in uw sas. Beschikt u over een stukje grond om uw huis, maak er dan een klein natuurreservaat van door wat boompjes en heide aan te planten. In oude boomstronkjes boort u een aantal gaatjes Een viertal met een boor van 10 mm en een zestal met een boor van 12 mm  met een lengte van een dm. U creëert hiermee een woonhuis voor insecten vooral voor bijen e.d. Zorg dat je nuttige insecten bij huis krijgt, zoals bijen, lieveheersbeestjes of sluipwespen. Zij houden uw bosje vruchtbaar en netjes in orde. In bossen vind je zowel wilde alsmede tamme kastanjebomen, ook in sommige stadsparken en op dorpspleinen zijn ze te vinden. Het volgende artikel wat ik ga plaatsen gaat over kastanjes.





           

           

           







    20-09-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 3
    >> Reageer (0)
    09-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewokte Knoflookrijst met Ketjapkip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hebben hier na de 'natte moesson' ongeveer hetzelfde vochtige tropenweer als momenteel in China en daarvoor is een gewokte kruidige rijstschotel het geijkte menu. Begin volgende week gaan we naar een buitengesteldheid die iets weg heeft van het voormalige Nederlands-Indië, nu de republiek van Indonesië. Dus die rijstschotels zijn met de klimaatwisseling die nu volop aan de gang is ideaal om in deze tijd te serveren. Vroeger in Indië was rijst de hoofdschotel en in onze gordel van smaragd uit die tijd liepen daar weinig dikke mensen rond en zeker op Java kwam je die niet tegen, De slanke  en mooie vrouwen  met hun prachtige gebatikte rokjes en omslagdoeken waren een bezienswaardigheid op zich en in het culturele Oosten stond zowel de mannelijke alsmede vrouwelijke bewegingskunst in dans en gebaar bovenaan. Het Indië uit die vooroorlogse tijd herbergde niet alleen een autochtone bevolking, maar er huisden eveneens veel allochtonen en wij Nederlanders waren er de baas. Dat veranderde toen in begin 1942 de Japanners dit land bezette en net als de Duitsers daar iedereen interneerde die niet aan hun kant stond. Veel over deze periode is te lezen op het  interessante familieblog Eef http://www.bloggen.be/eef/  Net als bij alle andere menu's kunt u zowel de tekst van het ingebrachte stuk alsmede de  beelden hiervan vrij kopiëren en misschien heeft u wel een cartotheek aangelegd om deze recepten in te bewaren; het is uiterst handig, want u weet ze in zo'n registratiebak bij gebruik meteen terug te vinden.



    09-09-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 9
    >> Reageer (0)
    05-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heiligverklarring van Moeder Teresa
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondagochtend 4 september 2016 werd op een vol gestroomd Sint-Pietersplein te Vaticaanstad door paus Franciscus in een aandoenlijke plechtigheid moeder Teresa van Calcutta heilig verklaard. De Paus heeft onlangs het jaar 2016 uitgeroepen als Heilig Jaar, waarbij het begrip barmhartigheid centraal staat. Deze paus is net als moeder Teresa begaan met de onderdrukte en verstoten medemens en roept herhaaldelijk de mensen in de wereld op om zich onderling socialer te gedragen. Moeder Teresa werd geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu te Skopje in Macedonië en als stichtster van een armenorde gaf zij samen met haar medezusters haar beste krachten aan de verschoppelingen in de sloppenwijken van de Indiase stad Calcutta. In 1997 kwam ze te overlijden. De toenmalige paus Johannes Paulus verklaarde haar op 19 oktober 2003 Zalig. Hierna zijn  er enkele opzienbarende wonderen gebeurd. Zo was er een vrouw die maagkanker had en een man met een zware herseninfectie die specialistisch gezien uitbehandeld waren en op voorspraak van moeder Teresa weer volledig genazen. In de hele wereld is Moeder Teresa bekend en in veel landen zijn er stichtingen, scholen, straten en pleinen naar haar genoemd. Moge naar Moeder Teresa's voorbeeld de wereld beter leefbaar worden en moge op haar voorspraak veel mensen, die zijn getroffen door ernstige aandoeningen,  gesteund en mogelijk weer geheel bevrijd worden van hun zware  pijnen. Ook ons aller medeleven en hulp zal een grote verlichting zijn voor onze zieke familie, buren, vrienden of plaatsgenoten. 







    05-09-2016 om 13:46 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 6
    >> Reageer (1)
    02-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaans Gerecht voor 4 Personen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor u staan heb ik een Italiaans gerecht voor 4 personen. Op tv zie ik de laatste tijd hoe langer hoe meer kook-en bakprogramma. Meestal veelal op wedstrijd niveau. Of al die deelnemers en deelneemsters het gemiddelde culinair niveau van hun land vertegenwoordigen vraag ik me af. Veel gezinnen met een vader of moeder die beiden werken hebben vaak prachtige keukens met alles erop en eraan, maar toch zie ik daar veel kant-en-klaarmaaltijden of een afhaalmenu op tafel.
    Tegenwoordig zijn bij grote concerns tegen een zeer billijke prijs ook menu's verkrijgbaar in de kantine en wordt er thuis hooguit gezorgd voor het ontbijt en veel kinderen worden met enkele euro's naar de fritestent gestuurd om in het verloop van de dag daar hun maag te vullen. Enkele grote meubelconcerns hebben hier ook op thuis uiteten ingewerkt en bv. bij meubelgigant Ikea kun je op bepaalde tijden terecht om je hongerige maag voor weinig geld te vullen en opgevallen is me dat hier heel veel eenzame personen en vrijgezellen die op zoek zijn naar een wederhelft aan deelnemen.
    De deelnemers aan kook-en bakwedstrijden op tv zijn heel vaak kook-en braad hobbyisten op zoek naar een goede baan in de HORECA. Interessant is het om ernaar te kijken, maar alleen ingewijden snappen de receptuur van veelal wat omslachtige gerechten, die bij de gewone huisman of huisvrouw niet alledaags is. Doe je aan zo'n wedstrijd mee, dan moet je vooraf wat eelt op je ziel kweken, want als je het een keer er slecht afbrengt kun je je schortje inleveren en wordt je onverbiddelijk de laan uitgestuurd. Bij veel receptuur die ik op deze site breng heb ik heel vaak een praatje op culinair gebied die vaak met het ingebrachte menu als zodanig niets te maken heeft, maar sommige lezers vinden dit wel leuk en daarom gaan we er gewoon mee door. Hieronder op een staatje vind u het gerecht van vandaag en dat is pasta met gorgonzolasaus Van hieruit de kloostergroetjes van broeder Everard en beste lezers tot een volgende keer maar weer! 




    02-09-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 9
    >> Reageer (0)
    27-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidige Kip met Komijnworteltjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag staat op het menu kruidige kip met komijnworteltjes. Het is een wokgerecht, waarvoor je wel de ingrediënten in huis moet hebben om het binnen een half uurtje op tafel te brengen. In het gerecht zit kip (licht verteerbaar), het is licht gekruid en vooral de worteltjes zijn met dit hete tropische weer ideaal. Worteltjes bevatten veel vitaminen A en myeline, een stof die het zenuwstelsel reguleert en vastgesteld is ook dat deze stof in je lichaam een bruinende werking heeft met het zonnen. In de natuurgeneeswijze raadt men het eten van wortelen en knollen aan als een herstellend remmiddel voor mensen die behept zijn met MS (multiple sclerose). Als u niet van Chinese wokgerechten houdt, dan raad ik u toch aan om uw gezondheid op peil te houden door een paar keer per week als tussendoortje een rauw worteltje te eten en minstens twee keer per maand een gerecht waarbij als groente worteltjes de hoofdmoot vertegenwoordigen; zowel zomer alsmede winterwortelen komen hiervoor in aanmerking. 



    27-08-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 9
    >> Reageer (1)
    18-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POT-AU-FEU D' ARTAGNAN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag heb ik voor u staan een echte ouderwetse Franse stoofpot uit de tijd van Lodewijk de 13de en het verhaal (opgetekend door Alexandre Dumas) gaat dat speciaal D'Artagan-leider nadien toegevoegd aan de drie musketiers-gecharmeerd was van dit heerlijke maal uit de Franse Provence. Voor dit maal gebruiken we uitsluitend diepe pannen. De groenten die we er meestal voor gebruiken zijn seizoengebonden-althans zo was het vroeger-maar tegenwoordig is bijna het hele jaar door elke gewenste groente verkrijgbaar. Is het niet vers van het land, dan uit de kas of zelfs van heel ver uit het buitenland of uit moderne koelcellen waarin alles lang bewaard kan worden. Hieronder heb ik een paar staatjes staan, waarop vermeld de benodigdheden en de bereidingswijze. Alles is te kopiëren en als u handig bent, dan bergt u die staatjes op in uw bereidingscartotheek. Ik wens u veel kookplezier en tot een volgende keer maar weer!  





    18-08-2016 om 15:08 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 8
    >> Reageer (2)
    15-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 Augustus Belangrijke Herdenkingsdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maria-Tenhemelopneming: Vandaag is het feest van Maria Tenhemelopneming; kortom Maria Hemelvaart. Wij katholieken geloven dat Maria met ziel en lichaam is opgestegen ten Hemel. Het verhaal gaat dat-op Thomas na-de apostelen dit gezien hebben. Toen Thomas weer bij de groep was, wou hij dit niet geloven en volgens overlevering zou de gordel die Maria om haar kleding droeg op hetzelfde moment uit de hemel naar beneden gevallen zijn; dit als bewijs dat dit ook werkelijk had plaatsgevonden. Verschillende parochiekerken worden na dit gebeuren genoemd en zijn zodanig ingewijd. Zo ook hier in Lingewaard de stadsparochie van Huissen-stad.
    Moederdag in Antwerpen: In zijn algemeenheid wordt Moederdag in de meeste landen gevierd op de tweede zondag in mei. In Antwerpen wordt deze heuglijke dag gevierd op de feestdag van Maria Tenhemelopneming. Ik denk dat Schepen en kunstschilder Frans Van Cuyk (zie staatje en bijlage) dit op deze dag heeft doen plaatsvinden omdat de Heilige Maria sinds 1124 de stadspatrones van Anvers is.
    Indië-Herdenking: Vroeger hoorde Indië bij Nederland en toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd Indië (heet nu Indonesië) op een gegeven moment bezet door de Jappen, die aan de kant van de Duitsers stonden. Veel Nederlanders werden geïnterneerd en kwamen in beruchte kampen terecht. Duizenden van die gevangenen stierven van de ontberingen. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en jaarlijks wordt dit herdacht door al die mensen die toentertijd iets met Nederlands-Indië te maken hadden. Ook oud Indiëstrijders en hun nazaten herdenken dan hun dierbaren en vrienden die er gesneuveld zijn. Een schaduw op de herdenking van vandaag was wel de vernieling van het Indiëmonument in Leeuwarden. Wie doet nu zoiets en waarom! Vandaag werd vanuit Den Haag op TV de Indië-Herdenking uitgezonden en wat op mij altijd zo'n indruk maakt is dat hierbij in het Maleis het Onze Vader gezongen wordt. Vandaag hebben we na veertien dagen 'natte moesson' weer eens mooi zomers weer en echt dat geeft deze herdenkingsdag m.b.t. het buitengebeuren echt wat meer fleur dan dat vaak somber buitenweer hier ter lande.






    Bijlagen:
    226 B Ets Frans van Cuyck.jpg (169.9 KB)   

    15-08-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 6
    >> Reageer (0)
    13-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visbereiding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vis kunnen we koken, pocheren, stoven en bakken. Soms geeft het moeilijkheden met de buren bij het bereiden van vis en dit komt veelal voor in ruimtes die kort bij elkaar liggen, zoals in flats en appartementen. Een goede afzuiger kan voor het afvoeren van de vislucht uitkomst bieden. In sommige gezinnen is het de huisman, huisvrouw of een van de kinderen die de vislucht beslist niet in huis kan verdragen en voor het bakken wordt dan veelal uitgeweken naar het schuurtje. Toch, beste mensen is het aanbevelenswaardig om minstens eenmaal per week vis op tafel te hebben; het is door de aanwezigheid van visvetzuren een  stimuleringsmiddel om hart-en-bloedvaten gezond te houden. In elke plek is wel een viswinkel te vinden of wat je tegenwoordig ook veel ziet is dat zelfs in het kleinste gehucht een paar keer per maand wel een visboer met een kraam staat om de goegemeente zijn vis aan te prijzen. Het meeste dat verkocht wordt is kant-en-klare kibbeling. Dit kunnen van allerlei stukjes vis zijn van diverse soorten vis, maar het lekkerst zijn die van uitsluitend stukjes kabeljauw; ook lekkerbekjes (zie foto beneden) zijn erg in trek. Voordat je thuis bent met een gebakken visje uit de winkel of kraam is alles wat gekoeld en wat ook het geval kan zijn dat men de bedoelde vis koud voorgebakken vanuit de winkel (mogelijk diepvries) betrokken heeft. Al deze vis kun je het beste opwarmen in een voorverwarmde oven die voor dit doel ingesteld is  op circa 180 graden C, magnetron of koekenpan. 
    Algemene bereidingswijze voor het koken van vis: Breng in een grote pan zoveel water aan de kook, dat de vis er juist onder staat. Reken voor elke liter water 2 afgestreken eetlepels zout, wat laurier, tijm, peperkorrels, wat tuinkruiden, een worteltje, wat prei en een schijfje citroen. Voeg een scheutje azijn toe. Trek het boeketje kruiden in het water af, kook even en zeef  dan de massa. Leg de vis in het gezeefde vocht, breng het opnieuw aan de kook en reken op 5 tot 10 minuten kooktijd dit naar gelang de dikte van de vis. Probeer of de vinnen gemakkelijk loslaten, hetgeen een teken is dat de vis gaar is en schep hem met een schuimspaan voorzichtig uit de pan. Leg de vissoorten die aan weerzijden verschillend gekleurd zijn (schol, bot, tarbot, griet enz. ) altijd met de lichte kan naar boven op de visschotel. Garneer de schotel, desverkiezend, met een toefje peterselie. N.B. Wanneer azijn aan het kookwater wordt toegevoegd, wordt het visvlees wat harder.
    Kooktijden voor verschillende vissoorten: Wijting, schelvis en kabeljauw: 3 à 6 minuten. Snoekbaars, grote bot en schol: 4 à 8 minuten. Tarbot, griet en heilbot: plm. 10 minuten. Tong, visfilets, waterbaars: 3 à 6 minuten. Zalm, forel, zeelt, karper, snoek: 8 à 10 minuten.
    Gepocheerde Vis: Het pocheren van vis is eigenlijk een betere bereidingswijze dan het koken. Breng in een grote pan zoveel water aan de kook, dat de vis juist onder staat. Reken voor elke liter water eenzelfde hoeveelheid zout, kruiden en specerijen, als bij het koken van de vis beschreven staat. Voeg een scheutje azijn toe. Breng het water met het boeketje kruiden aan de kook, trek het af en zeef daarna het vocht. Leg de vis in het gezeefde vocht en breng het opnieuw aan de kook. Houd het geheel nu echter tegen de kook aan en broei de vis als het ware gaar. Het voordeel is, dat de vis nu beter gaaf blijft.
    Algemene bereidingswijze voor het stoven van rauwe vis op het vuur: Stoof kleine rondvissen, zoals wijting, kleine schelvissen enz. in hun geheel en snijd grote vis, zowel rondvis als platvis, in moten. Was de vis, zout hem en laat het zout er gedurende enige tijd intrekken.
    Leg de vis vervolgens in een platte pan of, bij voorkeur, in een vuurvaste glazen schotel die met een deksel kan worden afgedekt. Giet er een bodempje water in, leg takjes peterselie en, desverkiezend, schijfjes tomaat tussen de vis en druppel er bovendien wat citroensap of azijn op of vermeng het water met een beetje citroensap. Leg er tenslotte hier en daar nog een klontje boter tussen en laat de vis op een tamelijk fel vuur naar gelang van de grootte van de vis, in 10 à 20 minuten gaar stoven. Verwijder de takjes peterselie en de schijfjes ui en bind het vocht, desverkiezend, met wat aangemengde sago of aardappelmeel. Bestrooi de vis even voor het opdienen, met wat zeer fijn gehakte peterselie. 
    Algemene bereidingswijze voor het stoven van rauwe vis in de oven: Bereid de vis op dezelfde manier als voor het stoven van verse vis bovenop het vuur, maar plaats de vuurvaste schotel in het midden van een warme oven. Laat de vis wat warm worden, strooi er dan een dun laagje paneermeel overheen, leg hier en daar een klontje boter en laat het gerecht in plm. een  ½ uur gaar worden. Zet de schotel, om het gerecht mooi bruin van kleur te krijgen, de laatste 10 minuten zo hoog mogelijk in de oven op de bovenwarmte. 
    Algemene bereidingswijze voor het bakken van vis in de koekenpan: Verwijder kop, staart en vinnen van de schoongemaakte vis, was hem en bestrooi hem met zout. Leg de vis op een vergiet of grote zeef en laat hem gedurende plm. een ½ uur, goed uitlekken.
    Maak flink wat slaolie goed heet in de koekenpan en wel zodanig dat de damp eraf komt. Vermeld zij dat bij gebruik van een grote hoeveelheid slaolie de vis absoluut nooit méér olie opneemt als strikt noodzakelijk en dit geeft als voordeel dat de overgebleven olie straks gezeefd kan worden en bewaard tot een volgende keer. Droog de afgegoten vis  af en wentel hem door melk en/of bloem, schud de overtollige bloem van de vis af en leg hem daarna voorzichtig in de hete olie, platvis altijd met de lichte kant het eerst naar onderen. Laat de vis aan weerszijden vlug bruin bakken, waardoor geen vette smaak ontstaat, omdat de dichtgeschroeide buitenste laag het binnendringen van de olie voorkomt. Laat de vis vervolgens onder voorzichtig heen en weer schuiven en omkeren gaar worden en laat dikke moten vis of dikke platvissen nog even met het deksel op de pan nabakken, zodat het visvlees door en door gaar wordt. Dien de vis met de lichte kant naar boven, desverkiezend met uitgetande schijfjes of partjes citroen en wat peterselie gegarneerd, op en breng hem op tafel met sla, gestoofde biet, rode kool of appelmoes. Fijnere vissoorten, b.v. tong, worden vrijwel uitsluitend  met sla en mayonaise in combinatie met een of ander aardappelgerecht, gegeven. In plaats van in olie, kan men de vis ook in margarine of boter bakken in welk geval fijnere vissoorten bij voorkeur gepaneerd worden, waartoe men ze eerst door eiwit, dat met 1 eetlepel water is losgeklopt (niet schuimig!) en daarna door fijn paneermeel haalt. Vervolgens wordt de vis op dezelfde wijze gebakken als bij bakken in olie wordt beschreven.
    Wilt u werkelijk alles over vis en visgerechten weten en ook nog veel over de meest moderne bereidingswijzen,  ga dan naar www.visrecepten.nl/kopen_en_bereiden/vis_bereiden    Hier beneden heb ik wat foto's van gebakken vis staan met of zonder teksten. Ik hoop dat u weer wat nieuwtjes over vis heb opgedaan en wens u veel succes met de visbereiding en tot een volgende keer maar weer.  




    gebakken schol




    13-08-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2
    >> Reageer (0)
    05-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese Bami met doperwtjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag dienen we goed uitgerust te zijn en wat eten en drinken betreft hebben we alle ingrediënten klaarstaan om onze maaltijden te bereiden en ook vannacht zijn er broeders en zusters die graag rechtstreeks de verrichtingen willen gadeslaan van de sporters die strijden om olympisch metaal en daarbij graag een snackje of wat te drinken voor zich hebben staan. Ook daar hebben we aan gedacht. Wat ons hier in het klooster wel plaagt is dat we te horen hebben gekregen dat in Brazilië de gewone man straks de kosten mag ophoesten van dat wereldwijd sportgebeuren. In feite is dat helemaal niet nodig en ik vind dat die kosten en die hele nasleep van mogelijke tekorten internationaal opgehoest dienen te worden door de regering van de deelnemende landen. Heel mooi dat Heinekens huis daar in Rio, maar ook die grote gigant kan best wat meer dollars of euro's afschuiven die ten goede komen aan de burgers die mogelijk door deze spelen gedupeerd worden en daardoor de eindjes aan elkaar moeten knopen. De Olympische zomer en/of winterspelen dienen een breed draagvlak te hebben en niet alleen het sportgebeuren is belangrijk maar ook dienen we onze volle aandacht te besteden aan het sociale aspect en mogelijk de nadelige gevolgen. Vorige week heb ik naar een programma gekeken waarbij sporters niet alleen enthousiast waren over hun prestaties en wat ze maatschappelijk bereikt hadden, maar ook waren erbij die fysiek en financieel in de ellende terecht waren gekomen. Deze afvallers dienen geholpen en te begeleid te worden. Ik ben weer wat aan het uitweiden, maar ik moest dit toch even kwijt. Hieronder vindt u alles over het wokmenu van vandaag en als u iets anders wilt klaarmaken, kijk dan maar eens rond op deze site: ,,Op het culinaire blog van broeder Everard vindt u veel receptuur en veel verhaaltjes die te maken hebben met het wel en wee van deze wereld."- Doe er uw voordeel mee!    





    05-08-2016 om 11:33 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 8
    >> Reageer (1)
    03-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroetwusjtocht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Diep verscholen in het mooie Limburgse heuvelland ligt in het plaatsje Wittem het aloude moederklooster van de paters Redemptoristen. Men is thans druk om een gedeelte van het klooster in te richten als een hotel. Er zijn weinig roepingen meer en ook wordt de oude garde steeds ouder en overgegaan is men dan ook om burgers bij de kloostergemeenschap te betrekken en met zaken gekoppeld aan de religie probeert men het klooster rendabel te houden. Momenteel zijn er veel Syrische en Koerdische vluchtelingen in Nederland en mogelijk voelen veel van die Christenen zich geroepen tot het kloosterleven. Terwijl in veel Aziatische en Latijns Amerikaanse landen het kloosterleven in volle bloei staat, is hier de zaak aan het afbrokkelen, maar ik voorspel dat dit van korte duur is, want over goed 10 jaar krijgen we ook hier in Nederland en België weer een Roomse opleving. De kerk van Christus zal eeuwig blijven voortbestaan. Ondanks alles houdt  Wittem de aloude tradities van geloven en belijden in hoge eer en is er heel veel kerkelijks te beleven en wordt het klooster dagelijks bezocht door pelgrims uit binnen-en buitenland.  Stichtend fijn is het om daar eens een keer de vespers bij te wonen en te genieten van de Gregoriaanse gezangen en te kijken in de werkelijk prachtige bibliotheek waar duizenden geschriften en boeken zijn opgeslagen. Bekend is dit klooster ook van de heilige Gerardus Majella en ingericht is ter zijn gedachtenis daar een kapel waar u kunt bidden en gunsten kunt afsmeken. Veel wonderbaarlijke genezingen hebben in de loop der tijd daar plaatsgevonden. Op 14 augustus wordt vanuit het klooster de jaarlijkse Kroetwusjtocht gehouden. Wat dat allemaal inhoudt vindt u op een staatje hier beneden en u treft er ook wat afbeeldingen aan. Om een dieper inzicht te krijgen over het redemptoristenklooster Wittem dient u te surfen naar http://www.kloosterwittem.nl Aldaar vindt u interessante verwijzingen die u mogelijk nopen tot een bezoek aan Wittem dat ongetwijfeld uw geestelijk leven weer wat oppoetst en waar u absoluut een goed gevoel aan overhoudt.




    Hier is men bezig de kruiden bijeen te sprokkelen. Vroeger op ons ouderlijk huis te
    Huissen hadden we als beschermkruid tegen onweer en onheil huislook
    op de dakpannen staan.

    03-08-2016 om 21:34 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 6
    >> Reageer (1)
    28-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macaronisoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Buiten bruine bonen en linzensoep hebben we op vrijdag hier in het klooster vaak ook macaronisoep op het menu staan. Ofschoon niet meer zo dringend houden we hier op elke vrijdag nog vasten en onthoudingsdag en in deze moderne tijd is het ook een goed middel om je figuur wat op peil te houden. Je ziet tegenwoordig weinig kloosterlingen nog in klerikaal tenue, zoals een soutane met priesterboord of nonnekes in habijt het straatbeeld sieren. Na het Tweede Vaticaans concilie dat plaatvond tussen 1962 en 1965-het eerste vond plaats in 1869-is er veel veranderd binnen de katholieke kerk en alles was goed bedoeld, maar toch als we terugkijken, hebben we toen het Rijke Roomse Leven goedendag gezegd. Na die tijd werden de roepingen tot het kloosterleven  minder, traden veel priesters uit, werd langzaamaan het kerkbezoek minder en nu anno 2016 zijn veel kerken gesloten, afgebroken of hebben een andere bestemming gekregen, dit in tegenstelling tot het mohammedanisme dat binnen Europa een grote groei doormaakt en overal zie je moskeeën verschijnen. Je zou kunnen stellen dat hierdoor het kerkelijk evenwicht tussen enerzijds het christendom en anderzijds tussen de moslimwereld danig verstoord is en gezien de discrepantie die hierdoor ontstaan is, men te laat is om met onze nieuwe broeders in dialoog te treden. De landelijke en Europese politiek heeft hier nog een schepje bovenop gedaan door allerlei maatregelen te treffen die de verstandhouding binnen de kerken eveneens niet bevorderd. We kijken daarom ook allemaal anders tegen de wereld aan dan voor  pakweg een halve eeuw terug. Ook het straatbeeld is veranderd en hier in Nederland hebben in loop van de tijd meer dan 250 nationaliteiten zich hier gevestigd, waarvan er velen tot Nederlander zijn genaturaliseerd en de meeste zich keurig naar onze wetgeving gedragen. Toch zijn er groepen die er anders over denken en hun vroegere nationaliteit en gedachtegang over bepaalde zaken in een onderlinge strijd uitwerken en dat kan en mag echt niet! Het laatste tussendoortje heeft niets met het familierecept (verkregen van een van mijn zusters) van macaronisoep te maken, maar het schoot me zo te binnen en daarom haal ik dit wereldgebeuren-wat tegenwoordig overal speelt- even aan. Hieronder vind u het aloude macaronisoep recept. Het is een soep, die veel geroerd moet worden en houd je jezelf niet aan het geschetste recept, dan zit je al heel snel met schifting en dat is niet de bedoeling. Ik wens mijn trouwe lezers veel succes met de bereiding en als u het recept wilt bewaren, maak er dan even een afdruk van: makkelijk voor een volgende keer!





    28-07-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 2
    >> Reageer (1)
    27-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biologische producenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze voedselketen wordt overspoeld met biologisch gekweekte land en tuinbouwproducten. Onder biologisch voedsel verstaan we producten die onbespoten zijn en waarbij de kweker geen kunstmest of andere kunstmatig gefabriceerde groei en/of veredelingsstoffen gebruikt heeft.
    In de fokdierenindustrie allemaal opgefokt vee en of pluimvee dat goed behandeld wordt, in goed onderhouden ruimten vertoeft, buiten kan grazen en niet behandeld met middelen of aan het voedsel toegevoegde ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor het dier zelf of consumptief voor de mens. Alles puur natuur staat er op de verpakking van biologische producten! In de besluiten van de Warenwet hierover worden bepaalde toelaatbare middelen genoemd om veel voorkomende ziektes bij bepaalde producten af te remmen of in te dammen; biologisch gekweekte producten kunnen dus wel bespoten wezen, met dien verstande dat dit dan wel gebeurt met middelen die veilig zijn en geen chemische stoffen bevatten, die in de regel een langere tijd nodig hebben voordat het product geoogst kan worden. Verschillende voedseldeskundigen beweren dat tussen de gewone en biologische kweek weinig verschil schuilt en dat komt omdat deze deskundigen de toestanden van de gronden en ook de luchtgesteldheid in een bepaald gebied of anderzijds in hun onderzoeken hierover noodzakelijk vonden en dus tot andere conclusies zijn gekomen dan de voorstanders van biologische land en tuinbouw. Op de verpakking in winkels lees je veel over de inhoud van een bepaald product en vaak staat er ook een keurmerk op. Niet altijd leest u op de verpakking de waarheid. Het is wel zo dat de Warenautoriteit bij het nemen van monsters van deze producten hun conclusies moeten trekken en uitsluitend alleen kijken of deze waren aan de wettelijke eisen, vastgelegd in wetten en besluiten of ministeriële beschikkingen voldoen. Jarenlang heb ik als hobbyist zowel verschillende dieren gehouden en had ook een eigen stukje land, waarop ik van alles en nog wat biologisch verbouwde.  De dieren kregen bij mij het beste uit het beste voedsel en als ze ziek waren had ik van allerlei natuurlijke middeltjes om ze beter te maken. Konijnen die bv. aan de diarree waren gaf ik een paar dagen zelf gekweekte selderij te eten en binnen de kortste keren waren ze weer opgeknapt. Mijn kippetjes  hadden een groot binnenhok en vandaaruit konden ze ook naar de buitenren. Deze zagen er heel anders uit dan die plofkippen die dicht op elkaar gefokt worden, over weinig ruimte beschikken en vaak platgespoten zijn met allerlei middeltjes die zowel bij mens en dier schadelijk effectief kunnen wezen. Toch geloof ik, dat de meeste producenten de beste bedoelingen hebben en zij die fout zitten, dienen door de bevoegde controleurs van de Warenautoriteit op een beter spoor gezet worden en halsstarrige lieden die door blijven modderen met minderwaardige producten of misleidend marktbeleidsgedrag vertonen, dienen bestraft te worden en hun bedrijven gesloten. In het belang van de consument is uitsluitend goed en veilig voedsel en voor iedereen betaalbaar. Waar tegenwoordig door de winkeliers grote winst mee gemaakt wordt, zijn de overdreven verpakkingen die vaak het gewicht van het gerede product overtreffen. Op dat gebied is ook veel te veranderen! 









    27-07-2016 om 13:04 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 4
    >> Reageer (0)
    22-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Viscum Album
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als we over de Viscum Album spreken, weten de meeste mensen niet waarover we het hebben en een van mijn confraters dacht dat ik het over  de bureautafel van Mark Rutte had. Op zijn Hollands gezegd hebben we het hier over de parasitaire plant de maretak. Je kunt deze plant overal aantreffen behalve in Noord Europa. Nu wil dat niet zeggen dat de Viscum Album in elke landstreek van hier-bv. Nederland-te vinden is. Hier in Nederland voelt deze parasietplant zich vnl. thuis op populieren en appelbomen in Limburg. Het is mooi om deze plant te zien groeien en bloeien. Extract van deze plant wordt veel gebruikt in de geneesmiddelenindustrie en ook worden takken en blaadjes gebruikt om er thee van te maken. Vermeld zij dat de besjes die aan deze plant zitten giftig zijn.  Bepaalde elementen uit de maretak worden in de geneeskunde aangewend om, al of niet met een bepaalde toevoeging, er entstof van te fabriceren die bv. gebruikt worden om bepaalde immuunziektes te stabiliseren of kiemen af te remmen. Er zijn koks die de takjes en blaadjes van de maretak in spijzen mee laten trekken in soep of anderzijds. Het kan geen kwaad en enkele professoren in de voedingsleer beweren dat die extracten preventief goed inwerken op  vermindering van een te hoge bloeddruk, goed zijn tegen aderverkalking, een slechte bloedsomloop weer op gang brengen, prima beschermers zijn tegen hart en vaatziekten, duizeligheid, winterhanden en voeten, migraine, overgangsklachten, nervositeit, artrose en ook een goede invloed hebben op chronische patiënten die met immuunziektes behept zijn. Broeder Everard raadt u aan om uw fitheid wat op te krikken door elke dag een paar kopjes maretakthee tot u te nemen.







       

     

    22-07-2016 om 16:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 2
    >> Reageer (1)
    11-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsvlees pasteitjes met champignons
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In elke super zijn wel van die pasteibakjes te verkrijgen en je kunt ze desnoods ook zelf maken door wat bladerdeeg te maken en deze vorm te geven door dit bladerdeeg uit te rollen, uit te steken met een wijnglas, hiervan vier lagen op elkaar, in model vormen en laten rijzen. De laatste tijd wat minder, maar vroeger was het een geliefd voorgerecht bv. met als hoofdmenu een wildschotel. Je kunt de kalfsvlees pasteitjes ook als een snack serveren en gisterenavond met het voetballen, waarbij Frankrijk aantrad tegen Portugal hebben we tijdens de rust dit op tafel gebracht en mijn confraters hebben hiervan nog meer genoten dan van de wedstrijd op zich, waarbij Portugal aan het langste eind trok en de nieuwe Europese voetbalkampioen werd. Hieronder vindt u het recept en ik wens u er veel succes mee!



    11-07-2016 om 12:30 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 2
    >> Reageer (2)
    05-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wereldwijd wordt de moeder van ons aller Heer Jezus nog steeds vereerd. Al van kinds-af heb ik aan diverse bedevaarten deelgenomen en steeds werd de nadruk meer gelegd op Maria dan op Jezus zelf. Het geeft aan hoe belangrijk Maria voor ons is en eveneens de invloed die van haar uitgaat als het gaat om op haar voorspraak bepaalde wensen die we in onze gedachten hebben bij onze Heer Jezus verwezenlijkt te krijgen. Hier in Nederland is het geloof wat vervlakt en veel mensen staan er onverschillig tegenover.
    Vroeger werd er bij elke maaltijd ervoor en erna gebeden. Bij veel mensen was dat op zijn minst een Weesgegroet of een Onze Vader en een Weesgegroet en gebruikelijk was het om bij het middagmaal Het Engel des Heren te bidden. In was het eveneens dat de kleuters vroeg naar bed gingen en moeder samen met de kids een schietgebedje bad dat betrekking had op een rustige nachtrust. Bij tegenspoed, storm, onweer en rampen werd er geknield voor een keukenstoel een rozenhoedje gebeden en iedere katholiek droeg een rozenkrans bij zich die bij onheil onmiddellijk te voorschijn gehaald werd en men zoals gebruikelijk kraaltje voor kraaltje wegschoof om te bidden. Het gebed is niet alleen verdrongen door de onverschilligheid van veel mensen, maar ook door de commercie. Zo zijn er mensen die louter niet meer deelnemen aan een katholieke uitvaart met H. Mis en een gang naar de begraafplaats, dit alles omdat dit te duur is en men het gewoon niet kan betalen. Men bergt na de dood een familielid veelal zo goedkoop mogelijk op en zelfs rijke mensen doen hetzelfde dit omdat na hun dood zelfs de naaste familieleden niet meer de moeite nemen om de grafzerk van hun dode geliefde te bezoeken en te verzorgen. Ik heb geenszins de behoefte als wereldverbeteraar op te treden, maar vind het ontzettend jammer dat alles zo gelopen is en bij de eerstvolgende bedevaart, die ik ooit nog hoop te doen, zou ik graag als intentie willen zien dat de onverschilligheid weer plaats gaat maken voor een goede en gewenste en draaglijke levensbeleving, waarbij ook zoals het motto van een bepaalde begrafenisonderneming luidt elkaars lasten ook gedragen worden. 



    https://www.youtube.com/watch?v=9bE1iA-4a9I

    05-07-2016 om 15:04 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 6
    >> Reageer (0)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    wormengoeroe
    www.bloggen.be/wormeng
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs