Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprŁffrŤres.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
<bgsound src="muziek/P3322639-bea03649e219b615258a85016d242785.mid" loop="infinite">
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (9)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (3)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (19)
  • FEESTMAALTIJDEN (21)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (4)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (14)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (3)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (6)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (11)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (11)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (18)
  • Archief per maand
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Laksa van Geroosterde Pompoen
  • Bewaren en bewaartijd in koelkast van groenten en fruit
  • Teriyaki met Zalm & Muntrijst
  • MOEDERDAG 2018
  • Tortilla Muffins
  • Balkenbrij uit oma's keuken
  • Krokante Bakjes Van Kaas Gevuld Met Salade
  • Alles over Aardbeien
  • WOKMIE MET GEMBER EN MANGO
  • Zoete Sojamihoen met Kip en Ananas
  • Wat doen we met de Paasdagen?
  • Eendenlever met druiven
  • Uit koken met Yvette van Boven
  • Gebraden reerug Grand Teneur
  • Wenteltoetje
  • Keukenwijsheid Broeder Everard
  • Wortelcurry met kokos en vissatť
  • EEN TEVEEL AAN ZOUT FUNEST VOOR JE LICHAAM
  • Bruschetta met kip
  • Franse gastronoom Paul Bocuse overleden
    Foto
    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    Nieuws Nu
  • Pete Docter en Jennifer Lee volgen John Lasseter op bij Pixar en Disney
  • Gaite Jansen krijgt rol in nieuwe Amerikaanse serie
  • Akkoord over terugdringen energieverbruik in Europa
  • Engelse postbodes mogen vanwege veiligheid geen vlaggen in auto tijdens WK
  • Archeologen vinden 5.500 jaar oude steenkunst in Arabische Woestijn in Egypte
  • Gemiddelde pensioenleeftijd vorig jaar met vijf maanden gestegen
  • Belangstellenden kunnen leefgebied grote grazers Oostvaardersplassen bekijken
  • Bondscoach Cherchesov denkt dat twee Russische zeges geen toeval zijn
  • Belangstellenden kunnen leefgebied grote grazers in Oostvaardersplassen bezoeken
  • Spanje en Portugal in actie | maatregelen tegen heffing VS
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    tijdrit_recreanten_2009
    www.bloggen.be/tijdrit
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    frankloopt
    www.bloggen.be/franklo
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Nieuws HBVL
  • KRC Genk kent om 14 uur (mogelijke) Europese tegenstrever
  • Volg gemeenteraad Genk live op hbvl.be
  • Agent valt net niet op Hasselts treinspoor na duw whiskydrinker
  • Culinair genieten op dorpsplein Mettekoven
  • Truienaar stuurt kat naar proces na doodsbedreigingen aan wijkagent: ďLaatste weekend dat hij op zen fietske rijdtĒ
  • Iran moest eigen truitjes kopen en kreeg geen schoenen
  • ĎTemptation Islandí-verleidster moet vier maanden naar gevangenis
  • Echtelijke ruzie escaleert: man bedreigt vrouw en beweert explosieven te hebben
  • Cocktail van sport, culinair en cultuur in zomerse talkshow ĎHeldení
  • Ook bij STVV rolt de bal weer
    Nieuws GVA
  • Deense prinses Elisabeth overleden
  • Nieuwe biertrend: drinken zonder licht in het hoofd te worden
  • Echtelijke ruzie escaleert: man bedreigt vrouw en beweert explosieven te hebben
  • Abou Jahjah en partijgenote overwegen klacht tegen Zuhal Demir
  • Veertien jaar cel voor mishandeling van bejaarde tijdens penitentiair verlof
  • Vierde lustrum Hagelkruisfeesten zoekt lokaal talent
  • Vier jaar cel voor uitbater growshop
  • COLUMN. Maak kennis met de verschillende aspecten van burgemeester De Wever
  • Koen De Bouw Ďontvoertí Lucas Van den Eynde in Herentalse bossen
  • Kiels restaurant onder vuur genomen
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    09-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laksa van Geroosterde Pompoen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag heb ik voor u u staan laksa van geroosterde pompoen. Het is een recept van Jamie Oliver. Het is echt een maaltijd van de tegenwoordige tijd: vlug klaar en voor een tweepersoons gezin. Dat was vroeger anders. Wij hadden een gezin van 7 personen en we hadden daarbij ook nog een grote zaak en mijn moeder moest alles tussendoor doen, maar elke middag stond er wel een pot van 4 gangen op tafel en elke dag soep vooraf en een toetje als nagerecht. Ik ben nu 85 en van ons gezin uit die tijd leeft mijn jongste zuster nog en ook ik met mijn vele kwalen ben nog in leven. Diverse keren heb ik op de stoep gestaan bij Petrus, maar die zag het met mij in de hemel totaal niet zitten. Ik heb alles op staatjes ingebracht en als u wilt kunt u het hele stuk kopiŽren. Ik wens u met de bereiding veel succes en tot een volgende keer maar weer!






    09-06-2018 om 21:23 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (0)
    26-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewaren en bewaartijd in koelkast van groenten en fruit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de koelkast worden vaak levensmiddelen bewaard die er niet in thuishoren en omgekeerd die er wel in thuishoren. Ik heb in het verleden al eens een paar onderwerpen hieraan besteed en vandaag kwam ik een kookboek van Yvette van Boven een schema tegen met tips over dit onderwerp. De meeste verse groente en fruit die in een koelkast thuishoren hebben een bewaartijd die varieert van 1 tot 7 dagen. Aardappelen en appels bv. kunnen wat langer bewaard worden. Nog beter is het om de groente en het fruit zo vanaf het land meteen te verwerken. Op Tv vinden we heel wat kookprogramma's en ik vind dat programma van Yvette van Boven en van Maarten van 't Hart het leukste om te bekijken. Vroeger werd er maar raak gegeten, maar de meeste mensen werden er niet dik van, omdat ze voortdurend in de weer waren en met primitieve middelen werd zowel op het land als in de keuken gewerkt en wat we met machines binnen de 5 minuten doen, daar hadden waren we vroeger een uur of langer mee bezig. Een tante van mijn vrouw bv. sjouwde van Angeren met een mand vol eieren hier van Angeren lopend naar de markt in Arnhem om deze aan die 'stadsen' aan de man te brengen. Een tuinder uit Huissen reed met een transportfiets of een bakfiets volgeladen met groenten naar Arnhem of Nijmegen om daar op de markt zijn negotie kwijt te raken. Mijn grootvader die bakker was, bezorgde vroeger het brood met de hondenkar, naderhand werd dit de transportfiets en wij als kleinkinderen hebben dit ook een tijdje gedaan, maar in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw brachten we het brood met de bestelauto bij de klant. Tegenwoordig staan de lichamelijke inspanningen op een laag pitje en bewegen de mensen zich driekwart minder dan vroeger. Wil je tegenwoordig slank blijven dan ga je bij een gymnastiekclubclub of loopvereniging om daar je postuur op orde te houden. Je ziet op school en zo ook op de weg tegenwoordig veel mensen die te dik zijn, Vroeger waren er dat maar enkelen en die dat waren, noemden we dan ook de dikke van Jansen of Pieterse en ook wel met de voornaam zo bv. dikke Willem of dikke Jan. Tegenwoordig is alles in de winkels flink aan de prijs en wil onze gezondheidszorg functioneel goed bezig zijn, dan moet het verse goed op markt of winkel wat goedkoper en ook die hoge BTW op levensmiddelen moet er vanaf. Zie hieronder de bewaarstaatjes van groenten en fruit en doe er uw voordeel mee door deze te kopiŽren en handig is het om die staatjes in de buurt van uw koelkast te bewaren.







    26-05-2018 om 20:16 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)
    19-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teriyaki met Zalm & Muntrijst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Morgen is het Pinksteren, het feest dat de Heilige geest over de apostelen nederdaalde en deze eenvoudige vissers en discipelen van de Heer Jezus plotseling verlicht werden en zij van allerlei talen begonnen te spreken. De Heer heeft dit niet voor niks gedaan, want wij die de geschiedenis kennen, weten dat veel van die apostelen andere landen bezocht hebben om daar de leer van Christus verder te verspreiden. Kom je in een ander land en ken je de taal niet, dan sta je echt met een mond vol tanden. Zo'n leuke wereld is het vandaag niet, want ik hoorde dat de politie een aantal criminelen van de weg gehaald heeft die kennelijk de bedoeling hadden met de Pinksterdagen andere mensen te bedreigen c/q te vermoorden. Een groot aantal wapens zoals messen, ploertendoders en zelfs enkele vuurwapens werden in beslag genomen. Vandaag kun je zelfs je huis niet meer verlaten om een boodschap te doen, want je hebt kans dat onverlaten gewoon je woning gekraakt hebben. Wat dat betreft wordt het tijd dat ze van Hierboven beschermingsgeesten naar de aarde sturen die zorgen dat je overal veilig kunt rondlopen. De hele week ben ik slecht in orde geweest en vandaag heb ik toch nog kans gezien om een dinertje voor twee personen te brengen en wel een wok gerecht met de naam Teriyaki met zalm en Muntrijst. Tegenwoordig zijn de meeste Nederlandse gezinnen klein en de helft van de Nederlanders wonen alleen oftewel met een vrouw of vriend samen. Wil je met de Pinksteren een echt uitgebreid feestdiner op tafel brengen, dan adviseer ik u om even de rubriek feestdiners te raadplegen en er daar een uit te kiezen. Op broeder Everard treft u een keur aan allerlei hapjes, voorgerechten en diverse diners. Kom er eens wat vaker kijken en doe er uw voordeel mee! Ik wens tot slot al mijn lezers fijne en zonnige Pinksterdagen!







    19-05-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (0)
    12-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOEDERDAG 2018
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Morgen is het de tweede zondag in mei en dus Moederdag. Mijn vader en moeder zijn al  voor jaren geleden overleden. Ik heb drie geslachten overleefd en ben met mijn 85 dus de oudste van de familie die deze leeftijd ooit bereikt heeft. Doordat ik slecht ter been ben en verstoken van vervoer heb ik de laatste 10 Jaar hun graven niet meer kunnen bezoeken. Ik bid voor alle mensen in de wereld nog regelmatig wat tientjes van de Rozenkrans en steek ook nog wel eens een kaarsje op voor al die mensen die in moeilijkheden verkeren of ziek zijn, maar daar blijf het dan ook bij. Het leven is wat verhard en de meeste mensen storen zich nergens aan en voor de geliefden in de plaats is het mobieltje of de IPad gekomen, welke apparaten men niet alleen in huis, maar ook in de auto, op straat en overal gebruikt als het liefste knuffeldiertje van deze eeuw. Ik heb net even een paar gedichten over Moederdag bekeken en ik las niets dan liefs en alle kinderen waren zo aardig om moeder op die dag met alles te ontlasten. Als ik het zo links en rechts hoor zijn zelfs tegenwoordig de oma's nog drukker als toen ze vroeger een eigen gezin hadden. Wat dat betreft is veel veranderd. Wie van de jongeren gaat tegenwoordig nog biechten? Voor mij hoeft het niet meer, want alles wordt tegenwoordig in het openbaar al opgebiecht en  als het over zonden van onkuisheid gaat, dan zet je de TV maar aan en hupsakee het bloot komt op je af. Van de week vroeg een Franse confrater me mijn mening te geven over het songfestival. Gepend heb ik het volgende: ,, Le concours annuel de la chanson Eurovision n'est pas une comťdie musicale, mais une affaire purement commerciale et rien d'autre!" De laatste tijd vragen ze me nog wel eens hoe dat zit met al die feestdagen, want de meeste dames en heren zijn afgestudeerd aan de universiteit, maar die hele gewone alledaagse dingen dat weten ze niet. Dat kerstmis op 25 december valt-dat nog wel-maar komen we bij de Pasen, de Hemelvaart of Pinksteren.... echt, daar heeft 70 procent van alle studenten geen antwoord op. Een staatje hier beneden geeft de oplossing. Ja, die dogma's over alles en nog wat van vroeger zijn in zoverre belangrijk dat u wel in de gaten moet houden dat u niet alleen op de wereld  bent en zoals u weet is het belangrijkste 'dogma' wat de wereld in balans houdt niet alleen de liefde tot uzelf, maar ook tegenover uw naaste en dat zijn alle mensen  die deze wereld bevolken; ver weg en kortbij! Houd deze boodschap in de gaten, dan weet ik zeker dat ook Moederdag 2018 een geslaagde dag zal wezen wat vreugde brengt in de harten van eenieder die deze boodschap uitdraagt!





    12-05-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 5
    >> Reageer (2)
    04-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tortilla Muffins
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag is het hier in Nederland Dodenherdenking en dat is de dag dat de vlag halfstok gaat voor de oorlogsslachtoffers van de oorlogen waarin Nederland betrokken was en dan denk ik vooral aan de mensen die in concentratiekampen vermoord zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan de vele burgers die door bombardementen of ander oorlogsgeweld zijn omgekomen, aan degenen die in Nederlands-IndiŽ in de Jappenkampen zijn omgekomen of als dwangarbeider bij de Birma Spoorweg, en de vele militairen en verzetsstrijders die door oorlogsgeweld gesneuveld zijn op de Grebbenberg of om Nederland te dienen geŽxecuteerd zijn, verder zij die in de strijd in IndonesiŽ of in Papoea Nieuw-Guinea het leven gelaten hebben, niet te vergeten onze gesneuvelde Korea vrijwilligers en ten slotte al die personen en militairen die in Nederlandse dienst na de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn bij deelnemende acties in de strijd om de wereldvrede te behouden. Laten we ze op ons eigen manier herdenken en  moge zij allen rusten in vrede!

    WAT NODIG VOOR DE BEREIDING VAN TORTILLA'S? 12 tortilla wraps, 12 eieren, 180 ml halfvolle melk, 100 g geraspte kaas, 1 rode paprika of een paar tomaten, 1 lente ui, een snufje peper en zout en wat olijfolie  om de wraps in te vetten.


    Vandaag gaan we dus met de ingrediŽnten hierboven vermeld dit lekker voorgerecht-of tussendoortje zoals je het noemen kunt- bereiden en dat zijn de in schaaltjes gebakken tortilla Muffins in minivorm of wat groter. Op een staatje wat makkelijk af te drukken is staat de hele bereidingsprocedure. Het is het bewaren best waard, want op zo'n avond dat je met zijn allen op Tv naar een interessante voetbalwedstrijd of anderzijds zit te kijken is zo'n tussendoortje echt welkom. Ik wens u veel succes bij de bereiding en geniet er maar lekker van! 





    04-05-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    01-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balkenbrij uit oma's keuken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op het platteland stonden de huizen vroeger wat verder uit elkaar en  aaneengesloten huizenrijen zoals we die nu kennen had je hooguit in het centrum van zo'n dorpje. De meeste gezinnen op het, platteland hadden een eigen groentehofje en in een schuur hielden ze een paar varkens, enkele kippen en bij sommige luitjes stonden achter zo'n schuurtje nog een paar konijnenhokken die meestal ontruimd waren als het zo tegen de Kerst liep. Twee keer per jaar werd er geslacht en dat was in Huissen-waar ik destijds-woonde een paar weken voor de kermis die meestal viel in de laatste septemberweek en in het voorjaar, meestal in februari, maar ook wel in april. De varkens werden aan huis geslacht en er waren speciale slachters die dat deden. In mijn jeugdjaren voor de oorlog 40-45 gebeurde dit door het varken zonder verdoving te steken en ik moest dan bij dat arme beest het bloed opvangen. Tijdens de evacuatietijd in Friesland (eind oktober 1944 tot juni 1945) zat ik geŽvacueerd bij een familie op de Rijksweg in de Blesse en er tegenover had je een slagerij die aldoor varkens slachtte en als dit zonder vergunning ging dan charterde de slager mij altijd om met zo'n houten voorhamer dat beest een flinke mep voor zijn kop te geven zodat het varken meteen bewusteloos was. Verraders in die tijd sliepen niet en dat gekrijs van zo'n varken mocht niemand horen; vandaar! Vroeger vonden we dat slachten wat niet erg gevoelig gebeurde heel gewoon. Eerlijk gezegd zou ik het nķ niet meer over me kunnen verkrijgen. Gelukkig zijn de slachtregels wat menselijke geworden en hiermee wordt veel dierenleed gespaard. Men liet van een varken vroeger niets overstuur gaan en  van de resten werd bouillon getrokken, stukjes bot werden eruit gezeefd en ook veel resten werden verwerkt in hoofdkaas en/of balkenbrij.

    Balkenbrij: de naam is afkomstig van het oude Nederlandse woord voor resten "gebalchte" We gaan balkenbrij maken en hebben hiervoor in huis 1 varkenskop zonder kinnebak, plm. 250 gram vers vet, vet spek, 5 liter water, zout, peper en nagelgruis, vroeger werd veelal ook rommelkruid gebruikt (gemengde kruiden) 750 gram pannenkoekenmeel (verkoopt elke super) verder nog wat gewone bloem om de bodem van de schalen te bestrooien.

    BEREIDING: Was de varkenskop en het spek en kook ze  in ruim water met zout (1 afgestreken eetlepel per liter water). Haal het vlees van het been en maal het samen met het in stukken gesneden spek door een vleesmolen en zet het rooster op fijn. Kruid het vleesmengsel  naar smaak met peper en gemalen kruidnagel of rommelkruid. Houd er rekening mee dat ook nog bouillon en meel moet worden toegevoegd. Breng het kookvocht dat met 5 liter water dient aangevuld te worden aan de kook (dus een grote pan of kookketel gebruiken), voeg de vleesmassa toe, breng de massa opnieuw aan de kook en roer er nu zoveel meel doorheen totdat een redelijk stijf mengsel verkregen is. Roer met een houten spatel  goed over de bodem van de pan. Proef hierna het mengsel of er voldoende zout inzit (tegenwoordig kan dat echt wel wat minder!) Breng het daarna in met bloem bestrooide, vrij ondiepe kommen of schalen over en laat de balkenbrij opstijven en koud worden. Snijd haar daarna in plakken van ongeveer een halve of hele vinger dik, wentel ze door de bloem en bak de balkenbrij in gesmolten reuzel of in boter, vlug bruin. N.B.: In plaats van een varkenskop en spek kan men ook uitsluitend het kookvocht van leverworst nemen (vroeger werd zo'n varken 's anderdaags na besterven geheel  verwerkt) of bouillon met stukjes vlees van krabbetjes gebruiken voor de bereiding van  balkenbrij, in welk geval dit gerecht vroeger met minder werk voor particulier of slager bereid kon worden. Buiten de spekvulling  zaten er in vnl. Gelderland ook  rozijnen, krenten in de balkenbrij en bij de genoemde kruiden werd ook wat anijs gedaan. Stellen kunnen we dat er tegenwoordig slagers zijn die hun eigen recept voor balkenbrij voeren. Hier in het klooster hadden we vroeger veel landerijen en ook een hele veestapel en overal hadden we eigen vaklui voor het verwerken, bereiden of dies wat meer, maar dat is in Holland tegenwoordig niet meer. In Frankrijk en ItaliŽ en ook in BelgiŽ heb je nog wel kloosters waar je zoiets nog wel aantreft.





    01-05-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (1)
    24-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krokante Bakjes Van Kaas Gevuld Met Salade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag heb ik voor u staan een heerlijk voorgerecht, maar je kunt het ook als tussendoortje klaarmaken als je met z'n allen naar een leuk sportprogramma zit te kijken. we gaan morgen ook beginnen aan de laatste 6 dagen van april en stellen kunnen we dat we tot op heden nog nooit zo'n mooie aprilmaand beleefd hebben. Vrijdag 27 april is het koningsdag en te hopen is dat de weerbepaler hierboven ons gunstig gezind is en dat het hele Nederlandse volk kan genieten van een prachtige en welgeslaagde Koningsdag. Voor degenen die vaker bakjes van kaas gevuld met salade willen klaarmaken staat hieronder een apart staatje dat u nu inkijkt voor het recept, maar wat u ook kan kopiŽren en bewaren. 





    24-04-2018 om 17:35 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 3
    >> Reageer (1)
    21-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over Aardbeien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De aardbei is een smakelijke vrucht die in het seizoen veel op tafel verschijnt. Gisteren las ik een artikel  op internet waarbij gewag gemaakt werd over de Spaanse aardbei, wat erop neer kwam dat in Spanje maar raak gespoten wordt met verboden insecticiden. Alle landen hebben hun eigen voorschriften, maar daarnaast dienen de bij de Europese Unie aangesloten landen zich te houden aan  de richtlijnen  die gegeven worden met betrekking tot bestrijdingsmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen. Aardbeien zijn geen dikmakers, want er zitten weinig calorieŽn in. Daarentegen bevatten aardbeien veel vitamines, ijzer,  magnesium en antioxidanten. Aardbeien is een moeilijk gewas, want in het begin met vruchtvorming staan ze bloot aan nachtvorst, zware regenbuien en dauw zijn ook uit den boze, bezocht wordt de vrucht door allerlei insecten, is mijtgevoelig en ook vogels zijn gek op die vrucht. De bedreiging met schimmel en rot is erg groot en bij de aardbei kennen we hier in Nederland een tiental bestrijdingsmiddelen en een vijftal gewasbeschermers. In het bestrijdingsmiddelenbesluit van de Warenwet staat vermeld welke middelen toelaatbaar zijn. De middelen die er niet bijstaan hoeven niet altijd ontoelaatbaar te wezen maar mogen geen giftige sporen achterlaten. Ik heb vroeger altijd een stukje hobbyland gehad en gebruikte altijd eigengemaakte middeltjes die totaal onschadelijk waren. Om op Spanje terug te komen kan ik u vertellen dat het wereldwijd gezien het land is met de meeste uitvoer van aardbeien, maar Spanje houdt zich wel aan de eigen richtlijnen, maar niet aan die bepalingen van Brussel. In de Spaanse aardbei (zie introfoto) hebben de keurmeesters van de Warenautoriteit diverse verboden middelen aangetroffen en het gevaarlijkste was endosulfan. Dit middel kan ernstige beschadiging toebrengen aan het zenuwstelsel. Zijn de Nederlandse aardbeien dan volkomen veilig om te consumeren? Hetgeen me wat dat betreft plaagt is dat elk toelaatbaar middel voor de bestrijding veilig is, maar tuinders willen nog wel eens bepaalde middelen mixen en dŠt kan funest zijn! Bij mixen van verschillende stoffen bij elkaar ontstaat er een heel ander chemisch effect en daar wordt in het Bestrijdingsmiddelenbesluit van de Warenwet geen rekening mee gehouden. Ieder jaar worden bij bemonstering van aardbeien soms nog gevaarlijke reststoffen aangetroffen, ook bij de in Nederland gekweekte aardbeien, druiven en nectarines en dit zit hem volgens mij hoofdzakelijk bij die tuinders die veel mixen. Toch doet de Nederlandse overheid er alles aan om onze voeding veilig te houden en voor u staan heb ik een link die hiernaar wijst. Ga naar: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bestrijdingsmiddelen/gewasbeschermingsmiddelen/





    21-04-2018 om 20:58 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 5
    >> Reageer (0)
    13-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WOKMIE MET GEMBER EN MANGO
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het mooie weer wat we zouden krijgen is de bijna verlopen tweede aprilweek niet helemaal uitgekomen. Toch mogen we niet ontevreden zijn want er waren enkele dagen bij dat het gewoon echt zomers weer was en de thermometer wees op een der plaatsen in Nederland zelfs 25 graden C aan. Er is een gezegde en dat zegt: "April doet wat hij wil."-, en in het verleden zijn we dat vaak gewaar geworden door bv. zware storm met  wateroverlast en ook heeft het in de aprilmaanden wel eens fors gevroren. Wat dat betreft mogen we niet mopperen. De weersverwachting voor dit weekend en komende week ziet er ook weer goed uit. Wat me momenteel zo plaagt is al die onderzoeken van die voedingsprofessoren. Bij ons thuis vroeger hadden we een driedubbel bedrijf, bestaande uit winkel, bakkerij en cafť. Overal moest je diploma's voor hebben en van a tot z moest je precies kunnen vertellen hoe je iets bereiden moest, uit wat voor bestanddelen iets bestond,  de onderscheidende kwaliteitsnormen-, gewoon alles! Van de week las ik op internet dat bv. vanillevla slecht voor je hersens was, een borreltje al direct invloed had op je gezondheid en levensverwachting en bijgehouden heb ik voorheen eveneens wat er allemaal over voeding geschreven werd. Als je al die stukjes ontleedt, dan kun je zelfs het luchthappen vergeten, want er blijft weinig deugdelijk voedsel meer over. Wil je werkelijk alles over voeding weten, dan moet je echt broeder Everard gaan lezen, want hij is uiteindelijk wel een persoon die niet alleen de theorie, maar ook praktisch heel wat kennis opgedaan heeft. Een ding over voeding is heel belangrijk en dat is dat het aangepast moet wezen op je werkzaamheden. Zware lichamelijke arbeid eist goede voeding, deze wordt ook sneller verteerd en voor hen die veelal zittend werk hebben is voeding eveneens belangrijk en deze mensen dienen wel zich per dag minstens een half uur tot drie kwartier te bewegen, waarbij ik aanraad om op kantoren tweemaal per dag overeind te komen en in de kantine of op de gang wat lichte gym te doen om de kwade dampen uit je lichaam te verdrijven.  Over gaan we nu tot de orde van de dag en voor u staan heb ik een wok diner dat heet: "Wokmie met Gember en Mango." Met de ingrediŽnten in huis heb je een dergelijk diner binnen een goed half uur kant-en-klaar op tafel staan. Op staatjes hieronder vind u er alles over!





    13-04-2018 om 14:38 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (2)
    07-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete Sojamihoen met Kip en Ananas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was vandaag hier op de thermometer 21, 3 graden C en zo'n temperatuur heb ik op al die dagen dat ik 7 april heb meegemaakt en dat zijn er 85 nog nooit eerder meegemaakt. Voor u staan heb ik vandaag een Oosterse maaltijd voor twee personen. De gezinnetjes worden steeds kleiner, niet alleen omdat mijnheer pastoor, de dominee en de rabbi het niet meer voor het zeggen hebben, maar ook door de vele echtscheidingen, het grote ouderenbestand en zo zijn er nog wel een paar andere oorzaken op te noemen. Alleen onze Mohammedaanse broeders kennen geen gezinsbeperking en de Iman daar wil dan ook niets met geboortebeperking of iets dergelijks te maken hebben en het gemiddeld gezin telt daar-zoals vroeger bij ons Roomsen ook het geval was-gemiddeld vier tot vijf kinderen. Ik zie mijnheer pastoor vroeger nog bij ons binnenkomen voor het jaarlijkse bezoekje en meteen hield hij de gezinskaart erbij en zei: "Zo marie, ik tel met uw man erbij 6 parochianen en ik hoop bij het volgende bezoek de zevende te kunnen noteren." Allemaal mooi en wel, maar nu anno 2018 zit de helft van de kerken op slot of ze hebben er iets anders in gehuisvest. Overgebleven zijn kleine gezinnetjes en wat ook toegenomen is dat zijn de alternatieve gezinnen waarbij twee mensen van een en hetzelfde geslacht elkaars lief en leed delen. De oosterse maaltijd van vandaag is zoete sojahimoen met kip en ananas en deze maaltijd is met de ingrediŽnten in huis binnen een klein half uurtje niet alleen klaar maar staat dan ook op tafel. Succes met de bereiding en ik zou zo zeggen: "Eet er smakelijk van!"





    07-04-2018 om 19:55 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (0)
    31-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat doen we met de Paasdagen?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We herdenken die Eerste Paasdag als de opstandingsdag van ons aller Heer Jezus uit de doden. Het is het grootste wonder aller tijden en geeft ons Christenen een hint dat na de dood er ook nog een leven is. We  herdenken deze dag met een plechtige kerkviering, het zoeken naar eieren, lekker eten, een boswandeling of brengen een bezoek aan een dierentuin of meubelboulevard. Laten we op die dag ook eens denken aan onze broeders en zusters in andere werelddelen die het niet zo breed hebben en geen paasdiner op tafel hebben staan en zich geen uitje kunnen veroorloven. Sommigen wachten hongerend op de dood die hen uit hun lijden komt verlossen. Er wordt voor deze mensen genoeg ingezameld, maar om een of andere reden komt niet alles ter bestemde plaatse. Het zijn vaak regeringsverordeningen die dit verijdelen, maar ook veel blijft aan de strijkstok hangen, soms door malversaties en ook andere oorzaken. Ik word binnenkort 85 en in al die jaren is op dat gebied weinig veranderd. Het aantal sappelaars neemt eerder toe dan af. Op broeder Everard staan alles bijeen zo'n 1000 recepten en ook feestdiners. Om uw feestdiner voor de Pasen samen te stellen ondervindt u veel steun door hier op dit blog eens even in het archief te kijken om van daaruit uw paasdiner 2018 samen te stellen.  Ik heb voor vandaag een paar extraatjes staan om uw diner te completeren en wel met een heerlijk vleesgerecht met de naam EntrecŰte Bordelaise  en als nagerecht of zomaar als tussendoortje een heerlijke boterkoek met amandelen en citroen. Verder vindt u vandaag op deze site een echte hedendaagse parabel en een paasgedicht. De recepten kunt u afdrukken en onderbrengen in uw receptencartotheek; gemakkelijk voor een volgende keer!

















    31-03-2018 om 18:05 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 5
    >> Reageer (1)
    25-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendenlever met druiven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Mohammedanen kennen de Ramadan en het merendeel van deze geloofsgroep houdt zich aan die voorgeschreven vastenwet. Er zijn niet veel katholieken meer die zich aan de vastenregels houden. Grof kwamen die er op neer dat gedurende het hele jaar op de vrijdagen geen vlees gegeten mocht worden van varkens en runderen en in de veertigdaagse vastentijd onthield een katholiek zich van  te overtollig eten, ook onthield men zich van het eten van slachtvee en de vetten daaruit; kortom alles was matig. Kip en vis bv. mocht wel en dat werd vroeger dan ook veel meer gegeten als nu. Mensen met hele zware arbeid-bv. een uitkruier op de steenfabriek-kregen op verzoek van mijnheer pastoor een ontheffing. Bij ons thuis hadden ze vroegen een driedubbel bedrijf dat bestond uit winkel, bakkerij en cafť en diverse malen is het voorgevallen dat ik terwijl mijn moeder vleeswaren aan het snijden was voor een klant ik nog wel eens de gewoonte had zo'n plaatje boterhamworst van het schaaltje te pikken en dit op vrijdag of in de vastentijd. Moeke liet op hetzelfde moment alles liggen en stak gelijk de vingers in mijn keelgat om de worst te verhinderen mijn zondig lijf binnen te dringen. Vandaag heb ik met de paasdagen in het vooruitzicht-je mag er nu naar kijken maar aankomen niet-een maal staan dat u uit kunt breiden met allerlei tierelantijntjes erbij of wat aan  de schrale kant als voorgerecht en wilt u het een dezer dagen uitproberen-mij ook goed beste keukenprins of prinses-en je belandt-nu het nog vasten is-beslist niet in het hellevuur, eerder in de zevende hemel, want het is met een wijntje erbij  een fantastisch lekker gerecht. 






    25-03-2018 om 15:34 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN
    >> Reageer (2)
    15-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit koken met Yvette van Boven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van de Postcode Loterij heb ik een kookboek ontvangen van Yvette van Boven. Zij is de presentatrice van Koken met Van Boven. Bij boer, tuinder of imker haalt zij de ingrediŽnten voor haar kookprogramma. Zij werkt puur biologisch en houdt van onbespoten en alles vers. Ook heeft ze zelf een tuin met van alles en nog wat om haar programma te completeren. Haar kookprogramma kan ze zů echt natuurlijk brengen en overal weet ze haar vrolijke lach bij te bewaren. Sinds 2006 heeft ze in Amsterdam ook een eigen restaurant. Zij is echt een kokkin  van de praktijk en weet als geboren Ierse van wanten. Tegenwoordig heb je op TV veel kookprogramma's en veelal in de rustige uren waarnaar veel huisvrouwen en huismannen hun hartje aan op kunnen halen. Doordat we hier in Holland meer dan 200 nationaliteiten  huisvesten zijn de programma's tevens zeer gemÍleerd en al die nationale menu's van de diverse landen passeren de revue. Wat dat betreft is de integratie in Nederland buitengewoon goed geslaagd. Vandaag breng ik als menu Italiaanse stoof van kip, een maaltijd bedoeld voor 4 personen en hier in het klooster ben ik wat van het recept van Yvette afgeweken door een tweezijdige bereiding (zie afbeeldingen) van deze maaltijd. We zitten-met veel confraters en zusters op pad-vandaag met 8 personen aan tafel en het zijn de zusters die graag wat hele kippenboutjes op de schotel zien zitten. U echter maakt deze Italiaanse stoof van kip maar precies klaar zoals hier op dit kookblog gebracht. Het is met de goeie ingrediŽnten in huis  een maaltijd die binnen de drie kwartier klaar is. Veel succes ermee!









    15-03-2018 om 22:26 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (1)
    10-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraden reerug Grand Teneur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is wel vasten, maar het duurt niet lang of we zitten aan de Pasen. Ja door me een beetje aan vasten te houden ben ik twee kilogram afgevallen. Ik woog 83 kg, maar dat was echt te zwaar. Nu staat de schaal op 81 kg. Wat lengte betreft ook veel te zwaar, maar ik heb daarvoor een excuus. Toen ik in militaire dienst kwam werd ik opgemeten en mijn lengte was 1,75 m. Over goed anderhalve maand word ik 85 en de krimp is er aardig ingekomen. Begin vorig jaar wees de meetlat 1,72 aan en  nu afgelopen woensdag in het ziekenhuis 1,69 m. Mijn abohzis is ook niet meer wat het geweest is, maar gelukkig ben ik door overste Wilders nog niet de keuken uitgestuurd, want mijn stabiliteit is nog steeds prima. Het is nog even wachten met die wildschotel, want vandaag hebben we in het klooster linzensoep gegeten en een appeltje en Griekse yoghurt als nagerecht. Binnenkort moeten we weer naar de stembus en in onze echt katholieke en Christelijke plaatsen zoals bv. in Volendam en Urk stemmen de mensen wel op een katholieke of protestantse dorpeling, maar het is niet iemand die met een lijst van het CDA, GPV of ChristenUnie uitkomt. Hier in mijn gemeente Lingewaard hebben ze mensen die zwaar invalide waren de reispas ingenomen en de bestemde invalidegelden opgesoupeerd aan uitjes voor de raadsleden. Tot een van die sukkels behoorde ik ook maar een fluisterstem uit de hemel heeft over die onverlaten de banvloek uitgesproken en dat betekent dat  die dames en heren daar in het pluche er niet zonder kleerscheuren vanaf komen. Zo, nu gaan we over tot de orde van de dag en dat is de presentatie van de wildschotel van broeder Everard en de belangstellenden voor een dergelijke gerecht hebben nu volop de tijd om zich in te leven in dit specifieke wildgerecht. Ik wens u er veel succes mee. Ik had een videootje van de bekende wildbraadspecialist Theus de kok van de Echoput uit Amersfoort staan, maar die reageerde jammer genoeg niet meer. Dit aloude recept van broeder Everard vindt u alleen op deze site en onder de rubriek feestmenu's vindt u meer stukjes over wildbraad.










    Bij deze schotel hoort een St. …milion of rode Bourgogne (cŰte de nuits)


    10-03-2018 om 22:22 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN
    >> Reageer (1)
    28-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wenteltoetje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is vandaag misschien geen weer voor een wenteltoetje als nagerecht, maar met een bolletjes ijs erop doet het ons herinneren dat we nog een paar schaatsen op zolder hebben liggen, die we uit het vet moeten halen en op weg moeten gaan naar de schaatsbaan in ons dorp. De meeste mensen komen te weinig in beweging en wat ook een manco is, dat is de schaarse kleding die heden ten dage zelfs met bittere kou gedragen wordt. Vroeger hadden we degelijke onderkleding aan, die bestond voor mannen uit een lange onderbroek, een hemd en borstrok en als bovenkleding een broek met trui of vest en je ging niet naar buiten zonder muts, dikke duffel, das om de nek, handschoenen aan en ook niet zonder oorwarmers. Nu  je steeds hoort dat grote ijsbergen en ijsblokken aan de Noord-en Zuidpool aan het wegschuiven zijn en in zee terecht komen, gaan we eerder een ijstijdperkperiode tegemoet dan tropische zomers. Dus beste lezers, sla bij de dichtstbijzijnde winkel wat wintervoorraad in en morgen gaan we een ouderwetse pot erwtensoep op tafel brengen. De erwten moeten eerst een nachtje weken. Wat we inmiddels wel allemaal binnengehaald hebben is een flinke varkenspoot en/of kluif, ribjes, een rookworstje, knolselderij, een uitje, 'n paar preitjes, stukjes wortel, wat aardappeltjes en sowieso staan in elke huishoudkast de nodige aroma's en specerijen. In een goeie pot erwtensoep moet de opscheplepel in de geef-acht-houding in de soep blijven staan. In elke receptenrubriek van broeder Everard vindt u wel een wintergerecht en uiteraard ook enkele stukjes over erwtensoep. We zitten nog steeds in de vastentijd en ik heb voor u ook een staatje staan hoe u zich op eetgebied het beste kunt gedragen. Wie zware lichamelijke arbeid moet verrichten en veel in beweging is kan vaak maar raak eten, want deze persoon gebruikt veel energie en zijn of haar 'meterkast' moet niet op tilt slaan. Zit je op kantoor, ga dan bij goed weer niet met de auto maar met de fiets naar je werk.

    Broeder Everard is behept met 7 chronische aandoeningen, lopen gaat zeer moeilijk, maar de hele dag ben ik druk met hier achter de computer en nu ik dit stukje aan het schrijven ben is het zuster Maria die achter het fornuis staat en ik ben al zeven keer naar het toilet geweest om de hulpmiddelen van inhoud te ontdoen en om me lichamelijk wat op te kalefateren. In beweging zijn we de hele dag, soms zelfs door de pijnen die me voortdurend overvallen. Het enige voordeel is dat mijn klok met een pompvermogen van 15 % nog steeds aan het tikken is en met deze tempus fugatomotor gaan we gewoon verder.









    28-02-2018 om 18:50 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    18-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keukenwijsheid Broeder Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    CHEMIE IN DE KEUKEN: Bij koken, bakken. braden, grillen, roosteren, drogen, stomen en  alles wat met het klaarmaken van eten te maken heeft speelt chemie een belangrijke rol. Bij iedere toevoeging vindt er een chemische reactie plaats. Ook als we bv. het vet in de pan laten aanbranden vindt er zelfs een giftige ontleding plaats. Een teveel aan bepaalde kruiden kan zelfs zo'n reactie teweeg brengen dat je in het ziekenhuis beland. Bereid daarom het eten met beleid en wees attent. We zijn weliswaar geen papegaai of kanariepietje, maar wist u dat die heel slecht tegen niet afgevoerde keukenluchtjes kunnen en bij het uitkoken van een tefal pan moet je vogeltjes bij dit gebeuren al helemaal uit de buurt houden  van die gevaarlijke luchtstroming. Doe je dit niet dan liggen ze al gauw voor pampus en op hun dode rug.

    DE ZIEKE MEDEMENS EN PILLENSLIKKER: De vraag is hebben medicijnen ook invloed op uw eetgewoontes? Heel goed mogelijk, maar er is nooit een intens onderzoek hiernaar geweest. Bij duizendeneen geneesmiddelen, begin er maar eens aan. Wel is het goed om goed op de verpakking te kijken. De meeste geneesmiddelen moet je innemen na eerst wat gegeten te hebben en dit in de regel met minstens een glas water. Veel geneesmiddelen kunnen ernstige orgaanaandoeningen veroorzaken. Vooral mensen die veel pijnstillers voorgeschreven krijgen lopen het risico dat hun nieren beschadigd worden. Zout is sowieso al heel slecht voor de mens en van suikers is bekend dat hierdoor het glazuur van je tanden wordt aangetast en het zijn ook vaak echte dikmakers. Veel dieetdeskundigen beweren dat suikers uit vruchten ook heel slecht zijn. We hebben in het verleden er wel eens proeven mee genomen door bepaalde dieren suikers te geven uit de agave, frambozen en aardbeien maar die hadden stukken minder last van gewichtstoename en andere aandoeningen dan de dierengebruikers van uit maÔs of bieten verkregen suikers. Zoals ik al een keer eerder gesteld heb, is het voor zowel gezonde als zieke mensen raadzaam om  alles vers van het land te eten, dus geen blikgroenten e.d. en voor hartpatiŽnten, mensen met darmaandoeningen en nierpatiŽnten is het goed dat ze buiten niet al te veel aardappelen veel groenten eten zoals ajuin, augurken, broccoli, komkommer, prei, rode bietjes, spinazie, worteltjes, zuurkool en als fruit zwarte bessen. Het mag ook wel wat anders wezen, maar de nadruk ligt op vers.  Voor vlees geldt hetzelfde. Vers van de slager en het  liefst geen bewerkte vlees en/of vleeswaren!Dat men in de keuken de nodige hygiŽne dient toe te passen hoeft geen betoog. Kortom een schone keuken en keukengerei, alles goed wassen, niet allen de groenten maar ook het bestek en vergeet ook uw handen niet!

    BLOEMEN EN PLANTEN: Voor u staan heb ik een staatje waarop vermeld staan de hoedanigheden e.d. van de Acanthus mollis en Agave  tequilana.   De bladeren van de acanthus werden vroeger als versiering gebruikt en uit de agave wordt sap gewonnen die de Mexicanen lasten gisten voor hun tequila en dat sap uit die agavestengels is ook prima om huidontstekingen te behandelen. Uit veel planten en bloemen wordt geŽxtraheerd om er stoffen uit te persen voor keukengebruik en ook de farmaceutische fabrikant werkt met stoffen afkomstig uit bloemen en planten. Ga naar www.dehelianthus-haarlem.nl/kruiden/lat_ned/kruiden_a.html  Als hint voor onze soepkokers heb ik ook nog staan een tip van ons grutje uit Beinsdorp, de woonplek van onze Olympische schaatskampioen op de 5 km voor dames Ermee Visser.









    18-02-2018 om 19:39 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (0)
    09-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelcurry met kokos en vissatť
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag met het nog steeds koude weer en 's nachts pittige nachtvorst, waarbij het 's morgens ruiten krabben is, zijn we al vroeg op pad gegaan om in de super hier de benodigde ingrediŽnten bij elkaar te sprokkelen voor een stevige Chinese maaltijd, waarbij rijst en vis de hoofmoot vertegenwoordigen. Als vis bij deze maaltijd kunnen we roodbaars gebruiken maar nog lekkerder is Pangasius, een vis die in de  wateren rondom China gevangen wordt.  Of men vandaag daar in het Zuid-Koreaanse Peyongchang met de aanvang van de Olympische winterspelen ook wortelcurry met kokos en visfilet aan de genodigden serveert, is niet zeker maar het zou best zo maar kunnen. Hier in het klooster beschouwen we de aanwezigheid van een groot aantal Noord-Koreanen bij deze spelen, waaronder ook enkele hoge regeringsvertegenwoordigers als een eerste grote stap om weer wat nader tot elkaar te komen. Met het gezamenlijk eten van deze heerlijke Chinese schotel zal dat-zeker weten-lukken! 







    09-02-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3
    >> Reageer (0)
    02-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN TEVEEL AAN ZOUT FUNEST VOOR JE LICHAAM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De meeste mensen hebben er geen erg in dat in bijna alle levensmiddelen die in de winkel te koop zijn zout zit. Het is dan ook heel moeilijk om het zoutgehalte in je lichaam op het juiste peil te houden, want let je bij het winkelen helemaal nergens op, dan zit je al gauw met het zoutgebruik aan de hoge kant. Ons lichaam kan niet helemaal buiten zout en gejodeerd zout wat de bakkers gebruiken voorkomt kropziektes. Zou je alleen maar brood eten en je verder onthouden van alle artikelen waar geen zout inzit dan krijg je nog voldoende zout binnen. In sommige reclames lees je dat er zoutsoorten zijn die supergezond zijn en die je dan ook maar raak gebruiken kunt. Echt, beste lezers, of het nu zeezout, rookzout, zwart zout, Keltisch,  HawaÔ, Egyptisch of Himalayazout betreft het is allemaal ťťn pot 'nat'-. Helemaal voorzichtig met zout moeten mensen zijn die ťťn of andere chronische ziekte onder de leden hebben en vooral die mensen die pijnstillers gebruiken. Ik sta met mijn 8 verschillende aandoeningen nog niet in het Guinness recordboek en in mijn leven heb ik veel pijnstillers moeten slikken, die me nu door de internist verboden zijn, omdat hierdoor ook al de nieren zijn aangetast. Gemiddeld zou de mens minstens 5 jaar langer leven als deze wat minder zout zou gebruiken. Zelfs in ijs en sommige frisdranken zit zout. Er is ook geen saus op te noemen waarin geen zout verwerkt zit. Eet je vlees, neem dan onbewerkt vlees en geen bewerkte soorten, want die zitten barstensvol zout. In de dieethoek van de meeste supers vind je artikelen zo bv. wat sausjes, mosterd en bouillons waar het zout aan onttrokken is en vooral als u een chronisch zieke thuis heeft zitten sla er wat voorraad van in. Laat die patiŽnt geen gebak of zo eten. Neem een zak bitterkoekjes mee, want daar zit het minste zout in en bitter in de mond maakt het hart gezond. Mijn internist heeft me wat pijnstillers betreft de raad gegeven om alleen en uitsluitend om de pijn te verzachten paracetamol te slikken en vooral funest voor de nieren zijn die zware tabletten ter bestrijding van reumatische aandoeningen; dus wat zout betreft is voorzichtigheid de moeder van de porseleinkast. De beste voeding voor ons allemaal zijn verse groenten en fruit. Minder gezond zijn al die ingemaakte levensmiddelen in blik, glazen pot of dies wat meer, want daarin zit in de regel veel zout in verwerkt. Wat de regering wel moet doen is een prijsbeheersing op verse producten, want daardoor blijven de mensen langer gezond en wordt er ook aanmerkelijk bespaard op de ziektekosten. Raadpleeg over zout ook het gezondheidsnet www.gezondheidsnet.nl/nieraandoeningen/6-fabels-en-feiten-over-zout/

    02-02-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (0)
    26-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruschetta met kip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Over anderhalve week is het weer zover, want dan beginnen in Pyeongchang in Zuid-Korea de Olympische Winterspelen. Ook Noord-Korea laat zich niet onbetuigd en ondanks dat de landen al jaren vijandig tegenover elkaar staan, worden deze spelen onder gezamenlijke vlag gehouden. Hier in het klooster zijn alle paters, broeders en zusters die hier huizen wild enthousiast om deze spelen te bekijken. Vooral met schaatsen gooien wij hoge ogen en verwacht wordt dat er zo'n 12 medailles binnengesleept worden. Een voordeel voor de Nederlanders is dat van de Russen Dennis Joeskov en Pavel Koelizjkov resp. cracks op de 500/1000 en 1500 m vanwege zonden uit het verleden niet mee mogen doen. Het zijn onze sprinters en de schaatsers Kjeld Nuis en Koen Verwey die hiermee hun voordeel kunnen doen. Bezoek om die tijd krijgen we van een paar Italiaanse confraters die dol zijn op hapjes en in mijn gedachten heb ik hiervoor die lekkere gegrilde broodjes in verschillende vorm met kip, kruiden, tomaat, zalm, spinazie etc. met die deftige algemene benaming Bruschetta. Voor u staan heb ik een recept van Bruschetta met kip en ook anderzijds met voornoemde andere ingrediŽnten lijken me dat heerlijke hapjes om die vermoeide kijkogen van onze sportminnende kloosterlingen in de nachtelijke uren  open te houden.

    RECEPT/BEREIDING: Besmeer een aantal sneetjes brood lichtjes met olie. Verhit een grillpan en gril de sneetjes licht bruin. Meng 1 theelepel paprikapoeder, een snufje  oregano, peper en zout met een klein scheutje olie. Besmeer de kip met dit mengsel. Grill ook de kip mooi bruin en gaar. Snij een gegrilde puntpaprika alvast in dunne reepjes. Snij de gegrilde kip in plakken en beleg de broodjes hiermee. Schep er wat hŁttenkšse op en verdeel de stukjes paprika er over. Bestrooi met wat koriander  en maak de kip bruschetta's af met een snufje zwarte peper. Dit hapje is zowel warm als koud heel lekker.

    26-01-2018 om 14:54 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Snacks en andere hapjes
    >> Reageer (0)
    21-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Franse gastronoom Paul Bocuse overleden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 91-jarige leeftijd overleed gisteren in zijn eigen restaurant de beroemdste kok van de 20ste eeuw Paul Bocuse. Geboren werd deze paus onder de gastronomen  op 11 februari 1926. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog heeft hij ondergronds  nog gevochten tegen de Duitsers onder generaal de Gaulle en na de oorlog is hij ook nog een poosje soldaat geweest. Hierna is hij met een restaurant begonnen in Lyon met de naam L'Auberge Du Pont de Collonges. Vanaf 1965 tot heden was het een eetgelegenheid met drie Michelin Sterren. Paul Bocuse werd voor zijn vele verdiensten benoemd tot Chevalier de la Lťgion d'Honneur. Hij was een kok die veel experimenteerde en in Frankrijk de oprichter was van de Nouvelle Cuisine. Ontelbare kookboeken heeft hij geschreven, pleinen en straten zijn naar hem genoemd en ook veel huishoudelijke apparatuur, bestek, pannen, potten, borden en al die attributen die in een cuisine gebruikt worden droegen zijn naam en of ze beter waren dan de artikelen die we bv. in een winkel van huishoudelijke artikelen kopen dat kan ik niet beoordelen, maar ze waren in elk geval wel prijzig. Ben je eenmaal beroemd en gesetteld dan kun je in je restaurant ook hoge prijzen berekenen en de klantenkring bestaat meestal uit gasten met een ruime beurs. Wereldberoemd is Paul Bocuse geworden in 1953 toen hij tijdens een installatiediner kookte voor de Franse oud-president Valťry Giscard D'Estaing en als voorgerecht truffelsoep liet serveren. Wat zijn daarvoor de ingrediŽnten en hoe maken we die klaar? Recept: We beginnen met matignon d.i. wortel-ui-selderij en champignons die in boter gestoofd worden. Verder hebben we te maken met driekwart liter kippenbouillon, 100 gram verse truffels, 200 gram ganzenlever en 100 gram matignon, bladerdeegjes en twee eierdooiers. Het bereiden gaat als volgt: Doe de plakjes truffel, grof gesneden ganzenlever, de kippenbouillon en de matignon in een vaste soepkom, dek elke soepkom hermetisch af met een plakje bladerdeeg en bestrijk  dit met wat eierdooier. Plaats de soepkom in een voorverwarmde  oven totdat het deeg mooi bruin is geworden. We kunnen hierbij uitgaan van pakweg 6 kleine vaste soepkommen of een hele grote met ťťn zo'n groot bladerdeeg erop. Wanneer de Soupe Aux Truffes uit de oven komt dient deze meteen geserveerd te worden.










    Met een fooitje erbij kost zo'n kop soep Aux Truffes 90 euro

    21-01-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 5
    >> Reageer (0)
    14-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASCONSE BOERENPAT…
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het maken van Gasconse boerenpatť stamt al uit de tijd van Napoleon. Deze patť kan gebruikt worden als ontbijt, voorgerecht en zelfs wat uitgebreid met stokbrood, een wijntje erbij, uitgebreide garnituur en toegevoegd een stukje wildbraad als volledige maaltijd. Bij patť moet je de gebruikte kruiden goed laten intrekken, dus niet te vers eten en zaaks is het dat patť altijd koud geserveerd dient te worden. Er gaat natuurlijk niets boven het zelf klaarmaken van patť, maar in veel slagerijen is het ook verkrijgbaar en in de super ingemaakt in stenen pot, glas of blik. Tegenwoordig hebben de meeste gezinnen de beschikking over een moderne keuken en met de moderne keukenmachines is er weinig te kloppen, te roeren of anderzijds. Dus alles kan wat vlugger als pakweg voor een halve eeuw geleden. Toch houd ik me liever aan het ouderwetse waar alles met de hand gedaan wordt en men echt je vakmanschap kan tonen door de gevoelens die je met het klaarmaken (bereiden) van het gewenste product verkregen hebt.  Hieronder op staatjes is te lezen hoe die Gasconse boerenpatť het beste en lekkerste bereid kan worden. Ik wens u met het klaarmaken ervan veel succes! Gevraagd werd me net door iemand die me dit stuk zag schrijven waar de naam Gasconse vandaan komt. Gascon is een wijngebied  in het zuidwesten van Frankrijk. Het gebied ligt tussen de PyreneeŽn en de oceaan en er wonen veel mensen van Baskische afkomst.







    14-01-2018 om 22:20 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (0)
    06-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filets De Poularde ņ La Pompadour
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hebben het hier over kippenbouten die nog ouderwets in een pan, modern kan ook, met toevoeging van allerlei ingrediŽnten gaar gesmoord wordt. Ja hier in het klooster koken en braden we zodanig dat de spijzen hun aroma, vitamines en specifieke geur behouden. Tegenwoordig wordt wel gewezen op zoutgebruik. Wees daar niet te royaal mee. Kip is over het algemeen licht verteerbaar, het toegevoegde doorregen spek wat minder en als men zich als voorzichtig eter per dag voldoende beweegt dan is de toegevoegde sterke bouillon aan dit lekkere gerecht goed om uw spieren met dit vochtige en wat miezerige weer in conditie te houden. Op een staatje hier beneden vindt u de benodigdheden voor dit Franse gerecht en uitgebreid staat ook vermeld de gehele bereidingswijze. Filets de poularde ŗ la Pompadour is een heel smakelijk gerecht waar u echt uw hart aan kan ophalen, zowel het cuisinepersoneel alsmede de klanten die in uw restaurant of gewoon particulier thuis bij u aan tafel zitten.





    06-01-2018 om 23:09 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (1)
    30-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LAPIN EN PAPILLOTTE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Morgen is het oudjaar en buiten al die appelflappen en oliebollen en de vele tussendoortjes en dranken is het toch fijn om met de familie aan de dis te zitten en op tafel komt er een goed klaargemaakt wild konijntje. Eerlijk gezegd wordt het voor ons koks moeilijk om gerechten die voor jaren geleden met de kerst en nieuwjaar op tafel kwamen-te serveren valt nog wel mee-, maar ze op internet zetten wordt steeds moeilijker. Dierenliefhebbers willen dat al die beesten blijven leven, maar beste beschermers dat is geen goed idee. Sowieso is de natuur al zwaar verstoord doordat we hun natuurlijk levensgebied in beslag genomen hebben door er pretparken van te maken of door honderden hectaren te bebouwen met huizen en dies wat meer.  Als zo'n klein overgehouden natuurgebied overbevolkt wordt dan gaan die beestjes allemaal met elkaar vechten, er ontstaan van allerlei ziektes en ga zo maar door. Er moeten dus regulatiemaatregelen getroffen worden en daar hebben we onze jagers voor die dit allemaal keurig bij weten te houden en dit volgens strenge regelementen. De mensen die met hoogtijdagen wild willen eten raad ik aan om dit te betrekken bij de poelier. Er zijn er weliswaar niet veel meer en als u het te ver vindt om hiervoor een poelier te bezoeken die zo'n 30 km van u vandaan zit, ga dan eens in de vele plaatselijke supers kijken of je daar misschien een wild konijntje, mogelijk door een goede poelier geleverd, kunt kopen. Hieronder vindt u op een staatje wat u moet inslaan met betrekking tot dit wildmenu en een afbeelding hoe dit er dan uitziet. Buiten een smakelijk wilddiner vandaag of morgen wens ik u op de laatste dag van dit jaar een zalig uiteinde en een goed begin!  





    30-12-2017 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN
    >> Reageer (2)
    22-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Kerstfeest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog een paar dagen en het is kerstmis. Het is door de jaren heen een aandoenlijk familiefeest geweest en nu anno 2017 is alles een beetje aan het verwateren. Veel families zijn uiteengedreven door scheiding of anderzijds en overal is de kribbe en zelfs de kerstboom uit vele huizen verdwenen. Wat me ook zo stoort is dat zelfs op Eerste Kerstdag een heleboel winkels open zijn en velen het kerstfeest tegemoet gaan om te winkelen en  met het idee om eens flink de bloemetjes buiten te zetten en het is zelfs zover gekomen dat de jongelui heden ten dage niet meer precies kunnen vertellen wat er in het begin van de eerste jaartelling in Bethlehem plaatsvond; daar werd in een stal op de herdersvelden te Bethlehem ons heer Jezus geboren. Kerstmis is ook het feest van de vrede op aarde, maar deze wordt door de jaren verstoord door veel ellende en oorlog en zelfs de meest vrome burgers zien het hele geloof door verkeerde handelingen van gelovige  wereldleiders en geestelijke bestuurders niet meer zitten, komen niet meer in de kerk en worden in bittere armoede vaak door hun geloofsgenoten in de steek gelaten. Ergens is het logisch en vanaf dit blog doe ik een oproep aan alle mensen die zich gelovig noemen hun medeburgers in nood niet in de steek te laten. Op tv zie ik wel eens predikers die zelf in niets geloven, maar wel het geloof weten te verkopen door zelf er dik beter van te worden. We moeten daar doorheen prikken en het geloof vanuit ons goede hart laten spreken. De belangrijkste leefregels van een christelijk geloof zijn de Tien Geboden Gods. Van inborst is niet ťťn mens slecht, maar men laat zich te veel beÔnvloeden door de omgeving en bij velen is hun gevoel voor de werkelijkheid op tilt geslagen. Hoe het ook zij, benader iedereen met respect, ook mensen die een ander geloof meedragen, en ga ook eens op bezoek bij uw buitenlandse buurman die moslim is of misschien atheÔst is. Praat over koetjes en kalfjes en over wat de beste manier is om elkaar te helpen. Op het ogenblik zitten door armoe ook veel dames en heren in de prostitutie. Het zijn vaak hele aardige mensen en het is ons aller schuld dat er op deze wereld nog zoveel mensen in armoede moeten leven. Armoede is een keihard gelag en velen van deze personen gaan over de scheef om hun gezin aan het eten te houden en doen vaak dingen die niet door de beugel kunnen. Ook dit is ons aller schuld omdat we alleen kritiek hebben op die personen en ze aan hun lot overlaten. Beste mensen, hier vanuit deze gemeenschap wens ik u allen fijne kerstdagen  en mocht ik niet meer terugkomen voor de jaarwisseling hele prettige eindejaarsdagen!













    22-12-2017 om 23:40 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 7
    >> Reageer (2)
    16-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BŻche de NoŽl
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Morgen is het de derde zondag van de Advent en volgende week zondag de vierde.  Volgende week maandag  is het Kerstmis en dinsdag Tweede Kerstdag. Voor veel mensen betekent dit een long weekend. Ik hoop dat aan mijn vorig artikel over gulheid ruimschoots gevolg gegeven zal worden en veel mensen blij zijn dat ook zij leuke kerstdagen kunnen vieren. Namens al die berooide personen dank ik u bij voorbaat voor uw gulle gift. Je zult maar met alles in de verdomhoek zitten, dat vrolijkt echt niet op. Op dit culinaire kloosterblog staan heel wat maaltijden vermeld en als u een feestelijk maal voor de kerstdagen zoekt, komt u hier ruimschoots aan uw trekken. Deze keer  gaan we een BŻche de NoŽl bereiden en als u met de kerstdagen een eigen menu samenstelt en u wil ook zo'n lekkere  chocolade sneeuwrol als speciale attractie lanceren, gebruik dan de deftige Franse naam voor dit gebak. Het maakt uw gasten nieuwsgierig en het geheim wordt pas geopenbaard wanneer dit heerlijk gebak op tafel geserveerd wordt.








    16-12-2017 om 12:58 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2
    >> Reageer (1)
    09-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmis 2017 in het teken van gulheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wees gul met de kerstdagen voor mensen uit uw buurt die niet alleen geestelijk, maar ook financieel er slecht voorstaan. Steek ze een hart onder de riem met een briefje of gedichtje erbij en kunt u het financieel veroorloven, deponeer dan in hun brievenbus een envelop met een cadeaubon of wat geld erin. Uit Spanje kreeg ik van een Franse blogmoeder en blogvriendin het bericht dat ze met alles in de problemen zit  door de situaties ontstaan door de vermeende afscheiding van CataloniŽ met de rest van Spanje en dit nota bene ook nog met een Spaanse vader (die zij verzorgt) die peperdure medicijnen nodig heeft om enigszins het leven draaglijk te houden. Ik heb haar om haar banknummer gevraagd met de bedoeling dat mensen die  begrip voor haar situatie hebben zo gul zijn om een bedragje op haar rekening te storten. Zodra ik dit nummer ontvang publiceer ik het hier.

    ENGELS: Be generous with the Christmas season for people in your neighborhood who are not only mentally and financially in the pit. Put them under their belt with a note or poem and you can afford it financially, then deposit in their mailbox an envelope with a gift card of some money in it. From Spain I got from a blog mother and blogfriend the message that she is in trouble with everything caused by the alleged separation of Catalonia with the rest of Spain and this also with a father who needs expensive medicine to some extent to keep life bearable. I asked her for her bank number so that well-meaning people can deposit something on her account to cover the costs. I have yet to receive this number and as soon as it is inside you will hear more about it.

    We doen het anders: Binnenkort worden de vrienden van het blog broeder Everard persoonlijk benaderd met een verzoek tot hulp aan deze berooide blogvriendin en ik hoop dat velen gehoor geven aan dit hulpverzoek.

    We do it differently: Soon the friends of the blog will be approached Brother Everard with a request for help to this destitute blog friend and I hope that many will respond to this request for help.







    09-12-2017 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 5
    >> Reageer (0)
    07-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruine bonen in kruidige tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De ingrediŽnten die we daarvoor nodig hebben zijn reepjes ontbijtspek, knoflook, 1 blik witten bonen in tomatensaus, geraspte oude kaas, peterselie en een eitje. Wat je erbij eet is grof brood en of krentenbrood besmeerd met roomboter. We lopen al aardig richting kerstmis en aanstaande zondag vieren we alweer de tweede zondag van de advent. Of we een rustige kerstmis tegemoet gaan, staat met al die oorlogsspanningen in de wereld te bezien. We kunnen er weinig aan veranderen en hopen dat de vredesduif overal rondvliegt om een oogje in het zeil te houden en tracht de opstandige wereld tot andere gedachten te brengen. 





    07-12-2017 om 14:11 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (0)
    30-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preitaart met spekjes en nog veel meer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag gaan we een preitaart bakken. Erin verwerkt zitten de volgende ingrediŽnten: prei, bloem, melk, 2 geklopte eieren, kaas, blokjes ontbijtspek, peper en zout. Met dit  wisselvallig en vochtig weer is dit een uitstekend tussen-en of nagerecht. Er zitten veel voedzame stoffen in verwerkt en ook goed is het voor wintersporters die op schaatstraining zijn of zich bevinden op een van de skibanen hier ter lande of verderop op de buitenbanen in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. Een lekkere bouillonsop vooraf om de spieren in conditie te brengen raad ik als voorgerecht aan. Succes is verzekerd. Irene WŁst is wat teruggezakt en ik zie haar vooraf bij een schaatswedstrijd ook niet meer van die geeuwen laten. Gegarandeerd dat dit weer terugkomt bij dit sportmenu van broeder Everard. Hieronder op staatjes vind u alles wat u moet weten om deze preitaart klaar te maken en als u voor de toekomst op dit menu nog een keer terug wilt vallen, maak dan wat afschriften. 


    30-11-2017 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 3
    >> Reageer (1)
    28-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paus Franciscus op visitatie in Myanmar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Paus Franciscus vertoeft momenteel in Myanmar, het vroegere Birma. Het is een land met ruim 52 miljoen inwoners dat in het noordwesten grenst aan Bangladesh, in het noordoosten aan India, in het noorden aan China en in het oosten aan Laos en Thailand. De bevolking is overwegend Boeddhistisch georiŽnteerd, verder wonen er christenen en Rohingya-moslims die al zolang me bekend is vervolgd worden. Je zou zo zeggen dat wij katholieken en die vreedzame boeddhisten zoiets niet onder de voeten halen. Het zijn juist die geloofsgroepen die deze Rohingya vervolgen, hun huizen in brand gestoken hebben en zelfs mensen op de brandstapel gegooid hebben om van die etnische Bengalen en in hun ogen een soort misbaksels verlost te worden. Alles bijeen zijn er ook al zo'n 600.000 van die Rohingya-moslims gevlucht naar nabuurlanden, de meeste naar Bangladesh. Paus Franciscus heeft juist dit Myanmar voor zijn pauselijke reis uitverkozen om de staatslieden aldaar erop te wijzen dat het vervolgen van een speciale volksgroepering uit den boze is. Weliswaar heeft hij het woord Rohingya-moslims niet in de mond genomen maar tegen het staatshoofd mevrouw  Aung San Suu Kyi wel te verstaan gegeven dat zij elke bevolkingsgroep in haar land dient te respecteren en ik denk dat de aanwezige legerstaf   heel goed begrepen heeft waarop de Paus doelde. We hopen dat er ook in die staat voortaan anders gehandeld zal worden tegen etnische minderheden en de mensen in vrede verder zullen leven.     

             
             Hier het opvangkamp Balukhali in Bangladesh waar duizenden

             Rohingya-Moslims op hun indeling zitten te wachten      

    28-11-2017 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 7
    >> Reageer (0)
    19-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sag aloo Korma
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Staan voor u heb ik een gerecht dat samengesteld is door Jamie Oliver. Het gerecht heet Sag aloo Korma en de hoofdbestanddelen zijn zoete aardappels, snijbiet en kikkererwten. Het is een gezond en direct niet dikmakend vegetarisch gerecht dat hier gisteren in het klooster nog gegeten is door Sinterklaas en zijn Pietermannen die na Dokkum ook ons klooster bezocht hebben. Ze hadden in Dokkum geen last van demonstranten gehad, want die waren op de A 7 tegengehouden Het is uit den boze dat er Nederlanders zijn die demonstreren tegen gewoontes die hier al eeuwen ingeburgerd zijn en velen van hen hebben we opgevangen toen ze met alles in de knel zaten en vanuit den vreemde  hun toevlucht tot ons land zochten. Pater Venantius houdt vandaag een lezing over de aanpassingsproblemen van vluchtelingen en mensen die mogelijk door allerlei factoren ontspoord zijn. Hij  is een wetenschapper die volkerenkunde gestudeerd heeft en ons precies kan vertellen waar de schoen wringt ten aanzien van de vele vraagstukken die nu in de wereld ten opzichte van onvrede en radicalisering spelen. We zijn benieuwd naar zijn betoog en ik hoop u hierover in de nabije toekomst meer te kunnen vertellen.









    19-11-2017 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (2)


    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Voedingswaardetabel Gerechten
  • Erna met zoutloos eten
  • De Hollandse Pot
  • Kookgek
  • De VegetariŽr
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Kookschool
  • Duivensoep
  • Onze Franse Keuken

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Turkse Eten
  • Recepten uit Marokko
  • Spaanse Keukenrecepten
  • Polonia Breda met Poolse Gerechten
  • Nederlandse Mycologische Vereniging
  • Alles over paddestoelen
  • Eten waarbij we moeten oppassen

  • CULINAIRE WEBSITES
  • GROOT KOOKBOEK VAN SANDSTORM
  • KEUKENTIPS
  • BRAAD SPECIALIST VAN KIP JAMIE OLIVER
  • HOE MAAK IK ZELF MAYONAISE?
  • ALLES VOOR DE THUISBAKKER
  • BROODBAKKEN
  • EDS RECEPTENSITE SOEPEN MET VARIňTEITENWIJZER
  • HOE MAAK IK ECHTE KONINGINNESOEP?
  • HOE MAAK IK ZELF MAYONAISE?

  • MIJN FAVORIETEN
  • MAUDI
  • APOSTEL PAULUS EN ZIJN BRIEVEN
  • REDEMPTORISTEN
  • BANNEUX
  • MARIAKAPELLEN-ZOEK ANGEREN OP!
  • WEES GEGROET MARIA
  • SIXTIJNSE KAPEL
  • BASILIEK VAN SAN PIETRO
  • BASILIEK VAN SAN PAOLO
  • BASILIEK VAN SAN GIOVANNI

    INTERESSANTE KERKELIJKE GEBRUIKEN EN CHRISTELIJKE ONDERWERPEN
  • Paricia 1
  • Patricia 2
  • Verrijk uw leven door er zin aan te geven
  • Heilig Bloedprocessie Brugge 2017
  • Processie De Brugse Belofte

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (BelgiŽ) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan MariŽtte Beco.

    MariŽtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.
    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website!

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    Josť Desmedt en MariŽtte & Andrť Beco. op de andere Josť en MariŽtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar BelgiŽ-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    frankloopt
    www.bloggen.be/franklo
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Nieuws BBC
  • DG One leisure centre failings action outlined
  • Scots urged to drink tap water from reusable bottles
  • Man arrested over Southgate Tube explosion
  • World Cup 2018: Why Harry Kane is right to target Golden Boot - Alan Shearer
  • Fin whales spotted in Kessock Channel at Inverness
  • Two injured in coach and bus crash
  • Wimbledon 2018: Britain's Dan Evans not awarded wildcard for main draw
  • Labour giving MPs free vote on Heathrow runway plan
  • England v Australia: Hosts add Sam Curran and Craig Overton to ODI squad
  • England v New Zealand Denver Test: Jake Connor & Tommy Makinson to make debuts

    Nieuws Tijdnet
  • Generel Electric verdwijnt na 101 jaar uit Dow Jones
  • NN Investment Partners hertekent fondsenaanbod
  • Argenx boekt goede resultaten in strijd tegen blaren
  • Spaanse politiek blijft worstelen met loodzware Franco-erfenis
  • Alternatief beleggen via een fonds of een aandeel?
  • M/V van de dag | Matteo Salvini
  • Colruyt-aandeel opent 8,5 procent hoger
  • VS blijven kinderen scheiden van ouders
  • Cofinimmo wil 155 miljoen tanken
  • Aziatische beurzen zoeken richting

    Nieuws GVA
  • Deense prinses Elisabeth overleden
  • Nieuwe biertrend: drinken zonder licht in het hoofd te worden
  • Echtelijke ruzie escaleert: man bedreigt vrouw en beweert explosieven te hebben
  • Abou Jahjah en partijgenote overwegen klacht tegen Zuhal Demir
  • Veertien jaar cel voor mishandeling van bejaarde tijdens penitentiair verlof
  • Vierde lustrum Hagelkruisfeesten zoekt lokaal talent
  • Vier jaar cel voor uitbater growshop
  • COLUMN. Maak kennis met de verschillende aspecten van burgemeester De Wever
  • Koen De Bouw Ďontvoertí Lucas Van den Eynde in Herentalse bossen
  • Kiels restaurant onder vuur genomen

    Nieuws De Morgen
  • Vijf vragen over het plan-Tusk: vluchtelingen in asielkampen buiten Europa
  • Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend
  • Nieuwe Europese wet bedreigt open internet
  • Valt Ronaldo nog wel onschadelijk te maken?
  • Met dank aan Adolphine Bolingoli, de mama van Romelu Lukaku
  • Experts over uitstap VS uit VN-Mensenrechtenraad: "Terechte kritiek"
  • Tien films die u deze week niet mag missen
  • Slechts 22 procent cipiers daagt op in Vlaamse gevangenissen
  • Geveld door kibbelvirus en kieskoorts: alle grote werven Michel I liggen stil
  • Mexicaanse verkiezingscampagne was nog nooit zo bloedig: "Vermoorden is stuk goedkoper dan omkopen"

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!