Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
28-07-2016
Macaronisoep
Buiten bruine bonen en linzensoep hebben we op vrijdag hier in het klooster vaak ook macaronisoep op het menu staan. Ofschoon niet meer zo dringend houden we hier op elke vrijdag nog vasten en onthoudingsdag en in deze moderne tijd is het ook een goed middel om je figuur wat op peil te houden. Je ziet tegenwoordig weinig kloosterlingen nog in klerikaal tenue, zoals een soutane met priesterboord of nonnekes in habijt het straatbeeld sieren. Na het Tweede Vaticaans concilie dat plaatvond tussen 1962 en 1965-het eerste vond plaats in 1869-is er veel veranderd binnen de katholieke kerk en alles was goed bedoeld, maar toch als we terugkijken, hebben we toen het Rijke Roomse Leven goedendag gezegd. Na die tijd werden de roepingen tot het kloosterleven minder, traden veel priesters uit, werd langzaamaan het kerkbezoek minder en nu anno 2016 zijn veel kerken gesloten, afgebroken of hebben een andere bestemming gekregen, dit in tegenstelling tot het mohammedanisme dat binnen Europa een grote groei doormaakt en overal zie je moskeeën verschijnen. Je zou kunnen stellen dat hierdoor het kerkelijk evenwicht tussen enerzijds het christendom en anderzijds tussen de moslimwereld danig verstoord is en gezien de discrepantie die hierdoor ontstaan is, men te laat is om met onze nieuwe broeders in dialoog te treden. De landelijke en Europese politiek heeft hier nog een schepje bovenop gedaan door allerlei maatregelen te treffen die de verstandhouding binnen de kerken eveneens niet bevorderd. We kijken daarom ook allemaal anders tegen de wereld aan dan voor pakweg een halve eeuw terug. Ook het straatbeeld is veranderd en hier in Nederland hebben in loop van de tijd meer dan 250 nationaliteiten zich hier gevestigd, waarvan er velen tot Nederlander zijn genaturaliseerd en de meeste zich keurig naar onze wetgeving gedragen. Toch zijn er groepen die er anders over denken en hun vroegere nationaliteit en gedachtegang over bepaalde zaken in een onderlinge strijd uitwerken en dat kan en mag echt niet! Het laatste tussendoortje heeft niets met het familierecept (verkregen van een van mijn zusters) van macaronisoep te maken, maar het schoot me zo te binnen en daarom haal ik dit wereldgebeuren-wat tegenwoordig overal speelt- even aan. Hieronder vind u het aloude macaronisoep recept. Het is een soep, die veel geroerd moet worden en houd je jezelf niet aan het geschetste recept, dan zit je al heel snel met schifting en dat is niet de bedoeling. Ik wens mijn trouwe lezers veel succes met de bereiding en als u het recept wilt bewaren, maak er dan even een afdruk van: makkelijk voor een volgende keer!
28-07-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Onze voedselketen wordt overspoeld met biologisch gekweekte land en tuinbouwproducten. Onder biologisch voedsel verstaan we producten die onbespoten zijn en waarbij de kweker geen kunstmest of andere kunstmatig gefabriceerde groei en/of veredelingsstoffen gebruikt heeft. In de fokdierenindustrie allemaal opgefokt vee en of pluimvee dat goed behandeld wordt, in goed onderhouden ruimten vertoeft, buiten kan grazen en niet behandeld met middelen of aan het voedsel toegevoegde ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor het dier zelf of consumptief voor de mens. Alles puur natuur staat er op de verpakking van biologische producten! In de besluiten van de Warenwet hierover worden bepaalde toelaatbare middelen genoemd om veel voorkomende ziektes bij bepaalde producten af te remmen of in te dammen; biologisch gekweekte producten kunnen dus wel bespoten wezen, met dien verstande dat dit dan wel gebeurt met middelen die veilig zijn en geen chemische stoffen bevatten, die in de regel een langere tijd nodig hebben voordat het product geoogst kan worden. Verschillende voedseldeskundigen beweren dat tussen de gewone en biologische kweek weinig verschil schuilt en dat komt omdat deze deskundigen de toestanden van de gronden en ook de luchtgesteldheid in een bepaald gebied of anderzijds in hun onderzoeken hierover noodzakelijk vonden en dus tot andere conclusies zijn gekomen dan de voorstanders van biologische land en tuinbouw. Op de verpakking in winkels lees je veel over de inhoud van een bepaald product en vaak staat er ook een keurmerk op. Niet altijd leest u op de verpakking de waarheid. Het is wel zo dat de Warenautoriteit bij het nemen van monsters van deze producten hun conclusies moeten trekken en uitsluitend alleen kijken of deze waren aan de wettelijke eisen, vastgelegd in wetten en besluiten of ministeriële beschikkingen voldoen. Jarenlang heb ik als hobbyist zowel verschillende dieren gehouden en had ook een eigen stukje land, waarop ik van alles en nog wat biologisch verbouwde. De dieren kregen bij mij het beste uit het beste voedsel en als ze ziek waren had ik van allerlei natuurlijke middeltjes om ze beter te maken. Konijnen die bv. aan de diarree waren gaf ik een paar dagen zelf gekweekte selderij te eten en binnen de kortste keren waren ze weer opgeknapt. Mijn kippetjes hadden een groot binnenhok en vandaaruit konden ze ook naar de buitenren. Deze zagen er heel anders uit dan die plofkippen die dicht op elkaar gefokt worden, over weinig ruimte beschikken en vaak platgespoten zijn met allerlei middeltjes die zowel bij mens en dier schadelijk effectief kunnen wezen. Toch geloof ik, dat de meeste producenten de beste bedoelingen hebben en zij die fout zitten, dienen door de bevoegde controleurs van de Warenautoriteit op een beter spoor gezet worden en halsstarrige lieden die door blijven modderen met minderwaardige producten of misleidend marktbeleidsgedrag vertonen, dienen bestraft te worden en hun bedrijven gesloten. In het belang van de consument is uitsluitend goed en veilig voedsel en voor iedereen betaalbaar. Waar tegenwoordig door de winkeliers grote winst mee gemaakt wordt, zijn de overdreven verpakkingen die vaak het gewicht van het gerede product overtreffen. Op dat gebied is ook veel te veranderen!
27-07-2016 om 13:04
geschreven door Broeder Everard
Als we over de Viscum Album spreken, weten de meeste mensen niet waarover we het hebben en een van mijn confraters dacht dat ik het over de bureautafel van Mark Rutte had. Op zijn Hollands gezegd hebben we het hier over de parasitaire plant de maretak. Je kunt deze plant overal aantreffen behalve in Noord Europa. Nu wil dat niet zeggen dat de Viscum Album in elke landstreek van hier-bv. Nederland-te vinden is. Hier in Nederland voelt deze parasietplant zich vnl. thuis op populieren en appelbomen in Limburg. Het is mooi om deze plant te zien groeien en bloeien. Extract van deze plant wordt veel gebruikt in de geneesmiddelenindustrie en ook worden takken en blaadjes gebruikt om er thee van te maken. Vermeld zij dat de besjes die aan deze plant zitten giftig zijn. Bepaalde elementen uit de maretak worden in de geneeskunde aangewend om, al of niet met een bepaalde toevoeging, er entstof van te fabriceren die bv. gebruikt worden om bepaalde immuunziektes te stabiliseren of kiemen af te remmen. Er zijn koks die de takjes en blaadjes van de maretak in spijzen mee laten trekken in soep of anderzijds. Het kan geen kwaad en enkele professoren in de voedingsleer beweren dat die extracten preventief goed inwerken op vermindering van een te hoge bloeddruk, goed zijn tegen aderverkalking, een slechte bloedsomloop weer op gang brengen, prima beschermers zijn tegen hart en vaatziekten, duizeligheid, winterhanden en voeten, migraine, overgangsklachten, nervositeit, artrose en ook een goede invloed hebben op chronische patiënten die met immuunziektes behept zijn. Broeder Everard raadt u aan om uw fitheid wat op te krikken door elke dag een paar kopjes maretakthee tot u te nemen.
22-07-2016 om 16:00
geschreven door Broeder Everard
In elke super zijn wel van die pasteibakjes te verkrijgen en je kunt ze desnoods ook zelf maken door wat bladerdeeg te maken en deze vorm te geven door dit bladerdeeg uit te rollen, uit te steken met een wijnglas, hiervan vier lagen op elkaar, in model vormen en laten rijzen. De laatste tijd wat minder, maar vroeger was het een geliefd voorgerecht bv. met als hoofdmenu een wildschotel. Je kunt de kalfsvlees pasteitjes ook als een snack serveren en gisterenavond met het voetballen, waarbij Frankrijk aantrad tegen Portugal hebben we tijdens de rust dit op tafel gebracht en mijn confraters hebben hiervan nog meer genoten dan van de wedstrijd op zich, waarbij Portugal aan het langste eind trok en de nieuwe Europese voetbalkampioen werd. Hieronder vindt u het recept en ik wens u er veel succes mee!
11-07-2016 om 12:30
geschreven door Broeder Everard
Wereldwijd wordt de moeder van ons aller Heer Jezus nog steeds vereerd. Al van kinds-af heb ik aan diverse bedevaarten deelgenomen en steeds werd de nadruk meer gelegd op Maria dan op Jezus zelf. Het geeft aan hoe belangrijk Maria voor ons is en eveneens de invloed die van haar uitgaat als het gaat om op haar voorspraak bepaalde wensen die we in onze gedachten hebben bij onze Heer Jezus verwezenlijkt te krijgen. Hier in Nederland is het geloof wat vervlakt en veel mensen staan er onverschillig tegenover. Vroeger werd er bij elke maaltijd ervoor en erna gebeden. Bij veel mensen was dat op zijn minst een Weesgegroet of een Onze Vader en een Weesgegroet en gebruikelijk was het om bij het middagmaal Het Engel des Heren te bidden. In was het eveneens dat de kleuters vroeg naar bed gingen en moeder samen met de kids een schietgebedje bad dat betrekking had op een rustige nachtrust. Bij tegenspoed, storm, onweer en rampen werd er geknield voor een keukenstoel een rozenhoedje gebeden en iedere katholiek droeg een rozenkrans bij zich die bij onheil onmiddellijk te voorschijn gehaald werd en men zoals gebruikelijk kraaltje voor kraaltje wegschoof om te bidden. Het gebed is niet alleen verdrongen door de onverschilligheid van veel mensen, maar ook door de commercie. Zo zijn er mensen die louter niet meer deelnemen aan een katholieke uitvaart met H. Mis en een gang naar de begraafplaats, dit alles omdat dit te duur is en men het gewoon niet kan betalen. Men bergt na de dood een familielid veelal zo goedkoop mogelijk op en zelfs rijke mensen doen hetzelfde dit omdat na hun dood zelfs de naaste familieleden niet meer de moeite nemen om de grafzerk van hun dode geliefde te bezoeken en te verzorgen. Ik heb geenszins de behoefte als wereldverbeteraar op te treden, maar vind het ontzettend jammer dat alles zo gelopen is en bij de eerstvolgende bedevaart, die ik ooit nog hoop te doen, zou ik graag als intentie willen zien dat de onverschilligheid weer plaats gaat maken voor een goede en gewenste en draaglijke levensbeleving, waarbij ook zoals het motto van een bepaalde begrafenisonderneming luidt elkaars lasten ook gedragen worden.
Vandaag heb ik voor u staan een pittig chinees gerecht voor 4 personen. Met dit natte en klamme weer hoort echt zo'n maal dat je tong streelt en de keel dorstig maakt. Hier in het klooster serveren we bij een dergelijk gerecht altijd een flesje trappistenbier. Het mag volgens de moderne diëtisten allemaal niet gezond wezen, maar het zijn wel de geestelijken die allemaal gemiddeld zo'n 85 jaar oud worden en op hoge leeftijd nog volop actief zijn. De laatste tijd bereiden we veel Chinese maaltijden en dit heeft te maken met de grote aanloop van Aziaten en Afrikanen die echt dol zijn op deze gerechten en ook de klimaatverandering speelt hierin een rol, want het begint met dit broeierige weer hier hoe langer hoe meer te lijken op de natte moesson zoals wij missionarissen die vroeger meegemaakt hebben in Nederlands Indië en China. Wel moet ik stellen dat hier in dit rivierenland die moessonregens niet al te gunstig uitvallen en het bestaan van onze boerenbevolking bedreigt. Hieronder treft u op foto's het volledig recept en de bereiding van dit Chinees gerecht aan en ook nú heb ik het voor mijn lezers makkelijk gemaakt en handig is het om van zo'n gerecht het aangereikte recept te kopiëren en op te slaan in uw gerechtencartotheek.
30-06-2016 om 14:04
geschreven door Broeder Everard
Tegenwoordig hoor je de bejaarde mensen, waartoe ikzelf ook behoor, vaak zeggen dat vroeger alles lekkerder klaar gemaakt werd dan tegenwoordig. Helemaal mee eens ben ik het daarmee ook niet. Wel kun je stellen dat vooral dit met vlees wel het geval is en dat zit hem niet in de bereiding, maar veelal was de smaak van alle vleesproducten toen wat beter dan heden ten dage. De koeien, varkens, geiten en ook het pluimvee kregen veelal de ruimte in de vrije natuur, terwijl het vee tegenwoordig hoofdzakelijk opgefokt wordt in benauwde ruimtes, waar ze andere voersoorten aangereikt krijgen, de beestjes gestrest raken en dit alles is van grote invloed op de kwaliteit en smaak van hun vlees en insgelijks eveneens op het gerede product. Vaak is dit ook het geval met groentes en bloemen, die omwille van de commercie met grote hoeveelheden en volgens een bepaalde methode in een ijltempo gekweekt worden. Bij sommige van die producten ontbreekt het aan kracht, smaak en reuk. Vandaag heb ik voor u staan een recept van gehaktballen zoals oma die vroeger wist klaar te maken. Gezien heb ik dat er momenteel ook al zomerworteltjes te krijgen zijn en daarom raad ik u aan deze als groente bij de gekookte aardappelen in te brengen. Worteltjes zijn vitaminerijk en bezitten bovendien een stof die de huid van zonaanbidders snel het gewenste bruine kleurtje geeft. Als toetje raad ik u aan een schaaltje yoghurt met wat aardbeien of kersen er doorheen. Dit maal maakt, ondanks de regen die ons buiten steeds plaagt, de dag toch weer uitstekend geslaagd.
In het klooster zijn we vandaag met ons twaalven aan tafel, dus had ik die hele volle bak van hierboven nodig. Thuis kunt u met de helft volstaan!
15-06-2016 om 15:06
geschreven door Broeder Everard
De helft van de wereldbevolking lijdt armoede en om die te ontlopen vluchten veel mensen naar streken waar het beter vertoeven is. Er zijn landen en streken die te kampen hebben met een langdurige droogte en eveneens zijn er landen waar wel van alles groeit en de mensen het goed zouden kunnen hebben, maar het zijn slimme handelslui die dat uitbuiten en de prijzen, die de boeren en tuinders daar voor hun producten ontvangen, zijn aan de lage kant, terwijl dezelfde producten hier in Nederland, België of Duitsland en in vele andere Europese landen met grote winst verkocht worden. Als iedereen die het goed heeft de helpende hand zou uitsteken en de landsregeringen toezicht zouden houden op het verloop van een eerlijke handel, dan zou veel armoe uit de wereld verdwijnen en zou iedereen een redelijk bestaan kunnen hebben. Nederland heeft altijd voorop gelopen als inzamelland voor ontwikkelingslanden en rampgebieden, maar door bureaucratische omstandigheden m.b.t. in-en uitvoer lopen een heleboel zaken vast en ook blijft er vaak veels teveel aan de strijkstok hangen. Al meer dan een kwarteeuw kennen we het Fairtrade keurmerk voor artikelen die geproduceerd zijn in dergelijke landen. Het is hier in Nederland de Max Havelaarstichting die eigenaar is van dat keurmerk. Van producten met dit keurmerk weet je zeker dat de producent er echt beter van wordt. Producenten met dit label leveren een positieve bijdrage aan de bestrijding van armoede. Ook zijn er langdurige handelsrelaties tussen de producenten en importeurs. De consument die deze artikelen koopt, weet zeker dat hij een kwalitatief goed product mee naar huis neemt en tevens het een prettige gevoel geeft dat hij door deze aankoop de mensen in die ontwikkelingslanden zonder meer een bestaanszekerheid geeft.
12-06-2016 om 12:21
geschreven door Broeder Everard
Korte levensbeschrijving van de zalige Vlaamse priester Edward Poppe
Bij alle religiën vind je geestelijke leiders en aanhangers die aan zelfkastijding doen. Vroeger in het klooster als priesterstudent heb ik niemand gekend die in directe zin zijn eigen lichaam geselde. Wel hielden we ons aan de voorschriften der Kerk en gaven we ons niet over aan zondige dingen en probeerden we zo netjes mogelijk te leven. Bij het bidden van een kruisweg in onze kapel zaten we wel geknield en met de armen omhoog te bidden en smeekten we Gods genade af over voor een goede oogst bij onze boeren en tuinders en ook bad je op die manier voor iemand die ernstig ziek was etc. Het Roomse leven van vroeger was wat intenser als momenteel en voor mensen die aan zelfkastijding deden hadden we veel respect. Tegenwoordig kijk ik persoonlijk er anders tegenaan en ik vind dat kerkleiders en volgelingen zich meer moeten richten naar het sociale aspect, waaronder ik versta een goede omgang met elkaar en de verplichting om mensen in geestelijke of sociale nood naar vermogen te ondersteunen. Voor een paar dagen terug beluisterde ik een conference van de cabaretier Theo Maassen, die allerlei geestelijke stromingen kraakten en de draak stak met alle geloven. Het kenschetst deze maatschappij dat zoveel mensen hier de grootste lol in vonden en mijn gedachten gingen terug naar de oorlogsjaren en het geweld wat toen gebruikt is om sommige rassen of geloven uit te roeien en op hetzelfde moment kreeg ik de koude rillingen en bevond ik me plotseling weer in een schuilkelder waar bange mensen de rozenkrans aan het bidden waren. Ergens heb ik medelijden met deze Maassen die mogelijk nog nooit gegeseld is en geconfronteerd is met ziektes en narigheid in zijn eigen omgeving. Zoals zovelen zal ook hij misschien zich pas bewust worden van de waarden des levens, wanneer hij komt te verkeren in benauwende omstandigheden. Vandaag heb ik voor u staan een staatje met een korte levensbeschrijving van een vrome priester uit België, die in zijn tijd veel voor zijn omgeving betekend heeft. In het Sint Vincentius klooster Molenstraat 7 te Moerzeke (Oost Vlaanderen) is een museum ingericht, waar zijn geselkoord, zijn uurwerk, kledij en geselroede en zijn viool te bewonderen is; ook de kamer waarin hij in 1924 kwam te overlijden bevindt zich in dat klooster.
08-06-2016 om 14:26
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een beetje met vuur spelen en op het menu staat Normandische Fazant. Bij gebruik van een goede wildbraadpan of een gewone degelijke braadpan heb je alles beter onder controle dan in een oven. Heel vroeger gebruikte men voor wild een koperen pan, maar dat zie je nu niet meer zoveel en bij koper is het altijd oppassen voor eventuele gevaarlijke sulfaten die bij gebruik van bepaalde ingrediënten scheikundig kunnen ontstaan. Voor een paar eeuw geleden gebruikte men in keukens lood bestek, wat niet alleen gevaarlijk was om mee te werken, maar waarmee je bij gebruik ook nog eens een loodvergiftiging kon oplopen. Ook heden ten dage lees je nog wel eens dat er pannen op de markt verschenen zijn die schilferden en gevaarlijke metaaldeeltjes achterlieten die dan in het gebraad of kooksel terecht waren gekomen; direct niet dodelijk, maar ook niet best voor een goede gezondheid! Voor u staan heb ik Normandische fazant, bereid volgens aloud recept. Het is een menu voor 6 personen. Wilt u er ook nog wat groenten en aardappelen bij eten, dan raad ik u aan gewoon gekookte aardappels of frites en als groente zomerworteltjes. Als nagerecht adviseer ik u gestoofde peertjes, pruimen, perziken of naar uw keuze andere gestoofde vruchten. Eet smakelijk!
04-06-2016 om 14:41
geschreven door Broeder Everard
Sanctissimi Corporis et Sanguinis Solemnitas: Hoogfeest van het lichaam en bloed van Christus, ook wel genoemd het hoogfeest van het Allerheiligste Sacrament. Officieel valt dit feest altijd op de tweede donderdag na Pinksteren. In Duitsland, Oostenrijk en Spanje wordt er niet gewerkt, wordt die dag als een zondag gevierd en zijn alle winkels dicht. Hier in Holland werd Sacramentsdag in vnl. de katholieke streken vroeger ook gevierd en waren er op die dag rondom of binnen de kerk en het kerkplein processies, waarbij de priester met het Allerheiligste, een geconsacreerde hostie binnen een monstrans, rondging. Op enkele plaatsen vindt deze rondgang door de straten plaats. Zo'n plek in Nederland is bv. het van oudsher Rooms Katholieke stadje Huissen. Sinds 1341 wordt er zo'n openbare sacramentsprocessie gehouden, waarbij onder een baldakijn (hemel), gedragen door de stadsnotabelen een priester de monstrans met de heilige Hostie draagt. Steeds wordt er onderweg gebeden bij een rustaltaar. In Huissen staat deze processie bekend als de 'Umdracht' Aan de processie nemen veel plaatselijke verenigingen deel en de bewaking van het geheel is in handen van het Huissense St. Gangulphus en Laurentius gilde. Elk jaar is er ook een bepaald devotiemotief bv. verdraagzaamheid, vrede etc. In mijn jeugdjaren stonden langs de wegen rijen met mensen en van heinde en ver kwamen familieleden, oud Huissenaren en ook veel kijkers naar Huissen-stad om deze Umdracht te bekijken. Iedereen langs de route knielde als de priester met het Allerheiligste passeerde. Tegenwoordig is de belangstelling wat minder, maar de intentie niet minder. Niemand van de Huissenaren zou deze traditie graag teloor zien gaan. De Huissense Umdracht wordt altijd gehouden op de zondag die volgt na Sacramentsdag. Hier in het dorpje Angeren dat net als Huissen, Bemmel, Ressen, Haalderen, Doornenburg en Gendt, onder de gemeente Lingewaard valt, wordt deze processie op de eigen kerkgrond een week later gehouden. Veel katholieke kerken binnen Lingewaard zijn gesloten, officieel ook hier Angeren. Functioneel zijn nog de kerken in Haalderen en Huissen-stad en binnenkort ook weer de door de parochianen opgekochte kerk van de H. Martelaren van Gorkum op het Huissen-Zand.
30-05-2016 om 16:37
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u staan een heerlijk wokgerecht voor twee personen. Als groente worden er ook broccoliroosjes in verwerkt en kroepoek met cassave. In broccoli zit veel thiamine en vitamine B 2. Men zegt dat het preventieve stoffen zijn die u beschermen tegen gevaarlijke chronische ziektes. Cassave is een tropische groentesoort en is tweeledig want het blad wordt vooral in Afrika als groente gegeten en ook de wortels daarvan. In gedroogde vorm worden de wortels vermalen tot meel en in de Oosterse keuken wordt hiervan met toevoegingen van verbeteraars kroepoek bereid en ook wordt het meel aangemaakt met water en melk-en dit kan koemelk, geiten en/of kameelmelk wezen-gebruikt om brood van te bakken of anderzijds. Je ziet die Oosterlingen vaak lopen met een prachtige haardos en ooit heb ik een voedseldeskundige horen zeggen dat dit teweeggebracht wordt door bepaalde haargroeihormonen uit de wortels van de cassave. Gewaarschuwd in kookboeken wordt wel voor het blad van de cassave. Dit blad moet je absoluut niet rauw eten en dit vanwege bepaalde inhoudelijke elementen die enigszins giftig zijn en bij bepaalde gevoelige mensen een allergische reactie kan oproepen. Door de aanwezigheid van glucosinolaten in cassave wordt het eten van zowel de groente alsmede de wortels wel gezien als een goede bescherming van het vaat-en zenuwstelsel: dus ook een goed product om stress te bestrijden. Ook diabetespatiënten zouden er baat bij hebben om veelvuldig cassave tot zich te nemen, maar wetenschappelijk is deze stelling volgens mij wat te laag onderbouwd om hier geloof aan te hechten. Hieronder op staatjes vindt u het bedoelde gerecht en het kan geen kwaad dat u met dit wisselvallige en vochtig weer gebruik maakt van een echt pittige maaltijd.
24-05-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een lekkere daslooksoep bereiden. Wat zijn de benodigdheden voor een voorgerecht van vier personen? 3 el olijfolie, een klontje boter, 400 gram aardappels, 1 ui, driekwart liter bouillon, 1 bekertje crème fraîche en een achttal daslookbladen. Bereiding: Snij de ui en aardappels klein, doe de olijfolie en het klontje boter erbij, laat dit even pruttelen tot de ui-massa er glazig uitziet; Nu is het tijd om de warme bouillon erbij te gieten. Laat nu het geheel zachtjes koken tot de aardappels gaar zijn. Hierna de gesneden daslook toevoegen en de pan van het vuur nemen. Met een staafmixer gaat men de soep pureren, vervolgens de crème fraîche toevoegen. Zet de soep weer even op het vuur om op te warmen, maar laat ze om verkleuring te voorkomen niet meer koken. Breng de soep op smaak met wat peper en zout en garneer ze met wat achtergehouden en fijngesneden daslookblad. Een oud gezegde is: ,,Eet prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar doktersvrij." In daslook dat in het Latijn Allium Ursinum heet, zit bv. zwavel dat zeker voor mensen die de middelbare leeftijd gepasseerd zijn goed is om de darmflora in goede banen te houden en ook mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk hebben er baat bij, want daslook is bloeddruk verlagend. In de vrije natuur vind je op bepaalde plekken in Nederland wilde daslook en die is ook geschikt om te eten, met dien verstande dat je-kom je deze tegen-er vanaf moet blijven en waarom vindt u allemaal op onderstaande staatjes. In de Balkanlanden, zo bv. in Hongarije, vindt men bijna overal wildgroei van daslook en zo eind april, begin mei is iedereen daar in de weer om wat voorraad van dit gewas op te slaan. Veel mensen hebben het gewas dat veel lijkt op lelietjes van Dalen ook in hun tuintje staan en tegenwoordig is het omstreeks deze tijd eveneens te krijgen in de meeste groentezaken en ook enkele supers verkopen dit product.
Onderstaande daslook treft men op bepaalde plekken in Nederland en België ook in het wild aan Verschil daslookblad ruikt naar ui en het blad van de lelietjes van dalen dus niet!
20-05-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op zaterdag 14 mei werd Gerard de Korte ingewijd als de nieuwe bisschop van Den Bosch. Sinds 1998 was Antoon Hurkmans de geestelijke leider en de bestuurder van dit grote bisdom. Vanwege gezondheidsredenen is Monseigneur Hurkmans afgetreden. De 60-jarige Mgr. dr. de Korte was sinds 13 september 2008 de bisschop van Groningen, Friesland, Drenthe en de Noordoostpolder. Dit bisdom is nu vacant. Voor bisschop de Korte zal het niet makkelijk wezen om dit grote wat moeilijke bisdom met veel pastoraten te besturen. In het verleden waren de meningen onder de diverse pastorale bestuurders nogal wat verdeeld en het was Pastoor Mennen uit Oss die nogal eens over bepaalde bestuurlijke beslissingen met bisschop Hurkmans van mening verschilde. Bisschop de Korte loopt min of meer in het spoor van Paus Franciscus. Hij zoekt in directe zin geen club van volmaakte christenen, maar een gemeenschap die open staat voor mensen die hulp behoeven. We hopen dat hij dit nobele streven waar kan maken en wensen monseigneur de Korte alle succes van de wereld toe. Eerste Pinksterdag: Sinds 1936 was het niet meer zo koud geweest als gisteren op 15 mei en normaliter zie je op die pinksterdagen veel mensen op de fiets eropuit trekken, maar het was die dag vrij stil op 's herenwegen. Met Pinksteren gedenken we dat de Heilige Geest neergedaald is over de apostelen en zij vol geestdrift met hart en ziel op pad zullen gaan om iedereen te vertellen wat zij beleefd hebben als volgelingen van onze Heer Jezus, die gekruisigd en gestorven is voor onze zonden, verrezen uit den dode en opgestegen ten Hemel. Ondanks dat de volgelingen van de Heer Jezus maar eenvoudige ambachtslieden waren gingen ze wereldwijd al het goede wat de Heer aan hen als richtlijn meegegeven had verkondigen en veel mensen lieten zich dopen en inschrijven bij de kerk die zijn meesterknecht Petrus gesticht had. Ons oeroud katholiek geloof heeft de tand des tijds doorstaan en ook nu nog zijn er bijna een miljard volgelingen. Niet iedereen gaat tegenwoordig nog ter kerke, maar niemand van de christenen heeft zijn geloof afgezworen en allemaal in ons hart voelen we nog de warmte die we van onze ouders aan geloofswaarden meegekregen hebben. Dit kaarsje van geloof, hoop en liefde moeten we echt blijven bewaren en dit totdat de dood ons scheidt. Tweede Pinksterdag: Ook vandaag is het geen prettig Pinksterweer, maar persoonlijk vind ik het wel een mooie dag om eens te gaan meubelen, met de kinderen een mooie uitspanning te bezoeken of anderzijds. Vandaag wordt in Amsterdam het Holocaustmuseum geopend en voor de wat opgroeiende jeugd is het misschien leerrijk om daar eens een bezoekje te brengen. Op het blog http://www.bloggen.be/eef ,,Klik op link!, lees u er vandaag alles over."
Voorop de nieuwe bisschop Mgr. de Korte, daarachter de scheidende, bisschop Hurkmans
16-05-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Als toetje staat vandaag een schaaltje met meloenmousse op tafel. Als ingrediënten hebben we hierbij nodig een Galia-meloen, 1 limoen (soort wat grote citroensoort), poedersuiker, slagroom en als garnering kun je stukjes van dezelfde vrucht of eventueel een andere vrucht, bv. op elk schaaltje een aardbei of anderzijds, gebruiken. Wil je als nagerecht Mousse serveren dan is het niet per sé noodzakelijk om hiervoor een meloen te gebruiken. Met elke ander vrucht is ook mousse te bereiden. Voordat je de mousse gaat serveren is het wel gebruikelijk deze in een koelkast enkele uren op te slaan om wat op te stijven. Meloenen en limoenen bevatten veel vitamines C en bèta caroteen; dit zijn sterke antioxidanten die zich in ons lichaam omzetten in vitamine A en ontzettend goed zijn voor de bescherming van de huid en om heldere ogen te houden. Buiten dat bevatten deze vruchten ook ijzer en kalium. Op staatjes hier beneden vindt u de bereidingswijze van mousse en wat foto's van het gerede product.
11-05-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het mooie weer begint een beetje te tanen en zo langzaamaan is de temperatuur aan het zakken. De zon is kennelijk met de Girorenners mee naar Italië gereisd waar vandaag de vierde Giro-rit verreden wordt die start in Catanzaro en beslist wordt aan de meet te Praia a Mare. Met weemoed denk ik nog terug aan de derde etappe van de Giro D'Italia die verlopen zondag 8 mei ook door Angeren kwam. Het hele dorp was uitgelopen om dit spektakel langs de weg gade te slaan. Persoonlijk heb ik me tegen enen in de middag met enkele kompanen naar een stil schaduwrijk plekje laten brengen van waaruit ik het hele gebeuren eveneens heb kunnen zien. We eten vandaag niet op z'n Italiaans, maar op z'n Chinees. Als je de benodigde ingrediënten in huis heb, dan heb je zo'n Oosters gerecht in een mum van tijd op tafel staan. Vooral voor werkenden die allemaal aan de slag zijn en zo tegen 17.30 uur thuis komen is het fijn om binnen een half uur alles met eten geregeld te hebben en om half zeven is het voor iedereen avond en kan men zich hierna uitleven door te rusten, tv te kijken of je te begeven naar een hobbyclub waar je jezelf lekker ontspannen kan. Hieronder vindt u alles over het gerecht Ajam Pinda Saté met rode ui. Als toetje raad ik u aan een schaaltje met vruchtenyoghurt hetwelk in de regel door iedereen niet zelf meer bereid wordt, maar kant en klaar bij de plaatselijke superwinkel gehaald wordt.
10-05-2016 om 13:06
geschreven door Broeder Everard
Zondag is het Moederdag en hier in onze gemeente passeert op 8 mei zo tussen 13.15-13.30 uur een heel peloton met wielrenners die na de tijdrit van gisteren en de etappe van vandaag Arnhem (Papendal) via veel omwegen naar Nijmegen ook onze gemeente Lingewaard aandoen. In Ressen komen ze onze gemeente binnen en via Bemmel, Gendt. Doornenburg komen ze via de dijkafrit even voorbij camping De Waai Angeren binnen en via Huissen verlaten ze onze gemeente weer. Het is een hele eer dat de eerste drie ritten van de Giro D 'Italia hier in Gelderland plaatsvinden en verwacht wordt dat op die dagen een kwart miljoen Nederlanders deze Giro van nabij volgen en via de tv eenzelfde aantal. Het is daarom dat we vandaag een Italiaanse taart gaan bakken. Ik heb wat recepten van befaamde sites afgekeken en hieronder vindt u zo'n recept van hoe u i.c. bv. een Italiaanse taart met crème en pistache dient te bereiden. Mogelijk wilt u meer receptuur vinden en daarom heb ik voor u opgezocht enkele websites die bekend staan als de bereidingsexperts van dergelijke taarten. Ga hiervoor naar https://www.jamiemagazine.nl/nl/recepten/27463/italiaanse-taart-met-creme-en-pistache.html en wat ook een leuk web is en waarop ook een rubriek Italiaanse taarten gebracht wordt is op www.smulweb.nl
Lekkere Italiaanse taart met crème en pistache.Inzet boven is een aardbeientaart
07-05-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag vieren we Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag op een en dezelfde dag. Hemelvaartsdag is tevens het feest van de Christelijke Arbeidsbeweging. Men herdenkt dan dat in 1891 de pauselijke encycliek over sociale rechtvaardigheid Rerum Novarum werd afgekondigd. Gisteren was het de dag dat we de doden herdachten uit de Tweede Wereldoorlog en ook alle gevallenen uit andere conflicten of missies waar wij in bondgenootschap met andere landen gevochten, gestreefd en soms bewerkstelligd hebben dat ook in vreemde landen de mensen in vrijheid verder konden leven. Bij al die conflicten verloren ook veel totaal onschuldige mensen hun leven en belangrijk is om de vrede overal te behouden en dit kan alleen als we bereid zijn om geneugten, lief en leed met elkaar te delen en het sociale aspect boven alles stellen. Op Hemelvaartsdag herdenken we dat de Heer Jezus negenendertig dagen na zijn opstanding uit de dood is opgevaren naar God, zijn vader in de hemel. Hemelvaart is als het ware de 40e paasdag en het woord hemelvaart klinkt zeer mystiek, maar op dat gebied moeten we maar denken dat de menselijke geest tot op heden niet in staat geweest is dit alles te kunnen bevatten en dat zelfs het hele leven een groot mysterie is en we met alle kennis van dien, rijk of arm, de dood niet kunnen ontlopen. Dauwtrappen: Heel vroeger stonden mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur 's nachts op om zingend en blootvoets op het nog natte gras te dansen. Uiteindelijk was het een heidens gebruik uit de verre oudheid en zo op de laatste aprildag en in mei vierden die mensen een uitbundig heroplevingsfeest als eerbewijs aan moeder natuur. Gedacht werd dat er vanuit de dauw op het gras een zuiverende werking uitging. In de loop van de tijd is dit gebruik verwaterd en toen hier de fiets als vervoermiddel zich aankondigde gingen vnl. de jonge lui op Hemelvaart al al vroeg op pad om te gaan dauwtrappen. Vaak was dit ook te doen om verkering te krijgen en veel paartjes hebben elkaar op deze manier leren kennen en zijn daarna getrouwd. Tegenwoordig gaat men met de auto of scooter al vroeg op pad naar een festival en is het dauwtrappen niet meer zo in als voor enkele jaren terug. Giro D' Italia: Vanmiddag worden de renners die hieraan deelnemen aan ons voorgesteld. Het is voor de eerste keer dat de ronde van Italië in Nederland start en met een proloog door de straten van Apeldoorn en twee ritten door vnl. Gelderland met als start en finishplaatsen Arnhem en Nijmegen worden we verwend met een onverwacht wielerplezier en vertellen kan ik dat het op die drie spektakeldagen 6,7 en 8 mei mooi weer is en dit is sinds lange tijd de meest plezante mededeling die ik u vandaag kan mededelen.
05-05-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voeding en etenswaren die gezondheidsproblemen aanpakken 4
Dit is het laatste artikel uit deze serie en op een examen over eet-en drinkwaren heeft een examinator mij ooit gevraagd:,,Wat is het belangrijkste product waar een mens absoluut niet buiten kan?"-, en het antwoord is vocht in de vorm van water of bv. het sap uit vruchten. In een droge omgeving, bv. in de Sahara, ben je zonder water binnen een paar dagen uitgedroogd en dood; het is de kameel die met zijn vochtvoorraad in zijn twee bulten op de rug nog gewoon verder loopt of er niets aan de hand is. ik hoop dat iedereen wat opsteken kan uit de vier verhandelingen over de vele gezondheidsbevorderlijke voeding en etenswaren die daarin genoemd worden. In de algemene voedingsrubrieken op het blog van broeder Everard, vindt u heel veel voedingswijsheden en het is echt de moeite waard om de vele artikelen hierover (zie archief) te raadplegen om er uw voordeel mee te doen.
29-04-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voeding en etenswaren die gezondheidsproblemen aanpakken 3
Hier volgt serie drie van de diverse voeding en etenswaren die gezondheidsbevorderlijk zijn. Ik hoop dat mijn broeder Everard-lezers er hun voordeel mee kunnen doen en iedereen door zich aan de voedingsregelwijze te houden een lang en gezond leven beschoren zal wezen.
28-04-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard