Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (25)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (17)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (24)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Nieuwe Paus Volgt Voetsporen van Overleden Paus Franciscus
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
  • Recept Gevulde Paprika
  • Broccoliburger voor 4 personen
  • De Donderprofeet Amos
  • Einde Woongebied Mensheid op Aarde!
  • TOM KHA KAI
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    jufsylvie_lj4
    www.bloggen.be/jufsylv
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    rina_en_luc
    www.bloggen.be/rina_en
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    05-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte Bonensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bruine en witte bonensoep stond vroeger veel op tafel. Het was een goedkoop en voedzaam gerecht en veelal werd deze soep ter tafel gebracht bij grote gezinnen waar vader alleen de kost moest verdienen. Tegenwoordig wordt het nog maar weinig geserveerd en  ik hoop dat de huisman of huisvrouw die van bakken, braden en koken houdt een dezer dagen deze lekkere soep volgens onderstaand recept gaat klaarmaken. Omdat vader in die vooroorlogse tijd langdurig aan het werk was, bv. op de steenfabriek, werd door een der thuiswonende dochters 's middags zijn maal gebracht, snel verorberd, want bij zijn patroon moest doorgewerkt worden. Dochterlief kon het lege pannetje meteen weer terugnemen en als ze nog schoolgaand was hard rennend naar huis en daarna weer naar school. Te laat op school betekende straf of nablijven!




                                            GERECHT VOOR 4 PERSONEN

    05-02-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 2
    >> Reageer (2)
    04-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERANTWOORDE VOEDING
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tegenwoordig is er, ten opzichte van pakweg voor een halve eeuw terug, een keur aan voedingsmiddelen op de markt. Kwalitatief zijn de verschillen groot en de meeste mensen hebben niet het geld om het allerbeste in huis te halen. De meeste mensen weten gevoelsmatig wel en uit ervaring met het doen van de wekelijkse boodschappen wat ze in huis halen. Ons land is bevolkt met diverse nationaliteiten die allemaal graag bepaalde levensmiddelen in huis halen die ze ook in hun land gewend waren te kopen. Ook hun gewoontes en gebruiken zijn anders en wij  Nederlanders willen dat ze zich volledig met alles bij ons aanpassen. Ik heb familieleden en kennissen die wonen in Amerika, Nieuw-Zeeland, Canada en Australië en veel van hun gebruiken hebben ze  daarmee naartoe genomen en overal komen de Hollandse gemeenschappen nog vaak bijeen, eten op z'n Hollands, houden er Hollandse feestjes en zwaaien op koningsdag met Hollandse vlaggetjes. Niemand in die landen stoort zich daaraan.
    Levensmiddelen: elk product bevat bepaalde voedingsstoffen waarvan de bekendste zijn: 1. plantaardige en dierlijke eiwitten; deze zijn hoofdzakelijk voor de opbouw van ons lichaam-2. vetten, de leveranciers van warmte en energie; gebruikt u hiervan te veel, dan worden deze opgeslagen in de vorm van lichaamsvet en u zult al gauw merken dat u te dik wordt. 3. koolhydraten, die ons niet alleen warmte maar ook energie geven en waarvan u om gezond te zijn en te blijven steeds een kleine hoeveelheid als reserve in uw lichaam moet houden; een al teveel aan koolhydraten is ook niet goed en maakt u eveneens te dik. 4. water, dat in ons lichaam de functie vervult van oplosmiddel. Er zijn mensen die door bepaalde ziektes vocht vast houden en dit is merkbaar door bv. opgezwollen benen of anderzijds. Deze personen staan meestal onder doktersbehandeling, zijn op dieet en om het teveel aan vocht af te drijven ontvangen ze hiervoor medicijnen. 5. mineralen( bouwstoffen van het lichaam) die onmisbaar zijn voor onze voeding zoals kalk, ijzer, fosfor, magnesium, jodium, koper; en dan tot slot: 6. vitaminen, stoffen die noodzakelijk en belangrijk  zijn voor ons lichaam zoals carotine of provitamine, waaruit het lichaam vitamine A vormt, vitamine B 1 of thiamine; vitamine B 2 of riboflavine; vitamine C of ascorbinezuur; vitamine D en vitamine E. In een goed afwisselende voeding zullen echter al deze voedingsstoffen voorkomen.
    Calorieën: dit zijn energie-eenheden. Het aantal dat nodig is , blijkt afhankelijk te zijn van ons gewicht, lengte en leeftijd van de persoon, ook van het soort werk, dat hij of zij verricht en ook in aanmerking kunnen we nemen de klimatologische omstandigheden en het jaargetijde; we zitten momenteel in een tijdperk waarbij het klimaat aanmerkelijk aan het veranderen is. De ene dag vriest het, de andere dag is het bloedheet en soms zijn er periodes waarbij het hier ter lande wel lijkt of de natte moesson ons belaagt en is het regenachtig en klam weer. Zaaks is dat we hierop onze voeding instellen en ook buitenshuis onze kleding.
    Gewicht: Aangenomen wordt dat een man of vrouw van middelbare leeftijd die 70 kg weegt en middelmatig zware arbeid verricht ca. 3000 Kcal. per dag nodig heeft. Als u geen honger heeft en eveneens niet afneemt in gewicht, dan gebruikt u voldoende calorieën. Komen er echter zo ongemerkt regelmatig wat onsjes bij en kijkt u daarom uit naar een vermageringsdieet, dan dient u wat te minderen door minder vet te eten, u te onthouden van suikerhoudende dranken of als dat niet helpt een diëtiste in te schakelen, die u richtlijnen geeft om weer op het normale gewicht te komen. Ook als u op leeftijd bent, behept met chronische ziektes of andere kwalen, probeer in beweging te blijven en bent u onder behandeling van een specialist of uw huisarts, houd u aan de voorschriften. Met heel veel kwalen onder de leden en bepaalde operaties achter de rug wordt het soms ondoenlijk om u aan de voorgeschreven diëten te houden en het kan bij een gering inkomen enorm duur uitvallen om de gewenste spijzen tot u te nemen. Uit ervaring kan ik hier over meepraten en belastingtechnisch is tegenwoordig nog weinig aftrekbaar. Ook hiervoor dienen de nodige wettelijke aanpassingen te komen. Gehandicapten en chronisch zieke mensen hebben het tegenwoordig heel moeilijk en  in sommige gemeentes zijn ze verstoken van allerlei faciliteiten, hulpmiddelen en de nodige zorg. Velen sterven vroegtijdig, waarbij ook mensen die ondervoed zijn of die leven in gemeenschappen waar de mensen allen alleen met zichzelf bezig zijn en zich niet bekommeren om  andere mensen die echt hulp nodig hebben en deze van niemand bekomen. Zie voor gezond eten en het juiste lichaamsgewicht ook:
    http://www.slank-eten.nl/gezond-gewicht-en-het-maximum

    Uit oud kookboek, maar zeker voor ouderen nog wel interessant



    JULI VERVOLG




    04-02-2016 om 13:18 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 3
    >> Reageer (0)
    30-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese Zoetzuur met Kip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De meeste wokgerechten kunnen binnen een half uur op tafel staan. De moderne huisman of huisvrouw, die beiden een dagtaak vervullen, hebben in de regel hun werkzaamheden er om vijf uur opzitten en de eerst thuiskomende gaat naar een rustpauze van een kwartiertje in de keuken aan de slag en om zes uur zit iedereen aan tafel; ook de kinderen die mogelijk al wat eerder uit school komen schuiven aan. Bij mijn familie zie ik dat deze niks tekort komen, want iedereen weet al gauw de koelkast te vinden en de eerste honger te stillen met wat gisteren overgebleven is of voor zichzelf een uitsmijtertje te bakken. Met een schoolkeuken of fritestent in de buurt en een goede zakcent van pa of ma weten ze hun magen eveneens vol te krijgen. Vroeger gingen we eerst ter kerke en als vrome jongeling of meisje ging je ter communie en daarvoor moest je nuchter wezen. Veel tijd om hierna een boterhammetje naar binnen te werken, was er niet en meestal was je tijdens de middagpauze om 12 uur nog volkomen nuchter. Buitenshuis werkende moeders kenden we in die tijd niet en gauw naar huis rennende stonden de gesmeerde boterhammen met hagelslag of jam al op tafel en na het bidden van de "Engel des Heren" mocht je aan je 'ontbijt' beginnen. Hierna was het gauw naar je vriendjes of vriendinnetjes in de buurt stappen en rennend naar school was het knikkeren, tolletje zetten of vangertje spelen en om half twee of twee uur zat iedereen weer braaf in de klas. Ook die Chinese gerechten van heden ten dage kenden we in die tijd eveneens niet. Wat in deze moderne tijd wel het geval is, dat zijn de variabele gerechten met een ongekende verscheidenheid; Nederland is van oudsher altijd al een gastvrij land geweest en ook vóór het vluchtelingenvraagstuk van deze tijd herbergden we al mensen uit 249 verschillende landen met bepaalde wenselijke eetbehoeften en vormden we een eenheid om trots op te zijn. Deze mag door verminderde economische omstandigheden en politieke tolerantie  minder zijn geworden, maar zal zich in de toekomst door een goed regeringsbeleid binnen een tijdsbestek van vijf jaar herstellen. Na deze korte maatschappelijke uitleg gaan we ons nu concentreren op het bedoelde menu en hieronder vindt u alles wat u erover weten wilt.





    30-01-2016 om 22:08 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 8
    >> Reageer (1)
    21-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VLAAMS STOOFVLEES
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag gaan we een echte Vlaamse stoofpot bereiden. Voor u staan heb ik 'n stoofpot uit Brugge  en een uit Antwerpen. Vandaag heb ik als keukenhulp zuster Agnes en schertsend vroeg ik haar: ,,Wat is het verschil tussen een Brugse en een Antwerpse stoofpot"? Amai Everard, in Brugge voegen ze bier en in Anvers 'scheldewoater' eraan toe. Beste lezers, hier in het klooster zitten veel zusters en confraters  die echt wel van een geintje houden en het leven met 'n lach en 'n traan bekijken; doe je dit niet in deze roerig tijd, dan is het leven geen knip voor de neus meer waard! Hieronder staat het recept van de Brugse stoofschotel afgebeeld en als inzet de Antwerpse. Ge ziet ook wat ge er allemaal bij kunt doen om het menu te completeren.  Als u ook nog een soepje vooraf wilt nemen, dan raad ik u aan 'n heldere bouillonsoep.  Als nagerecht wat fruit of 'n kuipje met vruchtenyoghurt.




    21-01-2016 om 16:42 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 8
    >> Reageer (2)
    20-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilige Antonius Abt en de Heilige Antonius van Padua
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heilige Antonius, Abt: Deze heilige werd geboren in het jaar 251 in het Egyptische Kama (nu heet het Qiman el-Ar) Het was een heilige die zijn heil zocht in verlatenheid en eenzaamheid en op twintigjarige leeftijd zich terugtrok in de woestijn. Over deze ascetische kluizenaar Antonius zijn vele legendes geschreven. Zo wordt verteld dat hij leefde tussen de wilde dieren, bekoord werd door de duivel die hem probeerde aan te zetten tot zonden door schaars geklede dames te laten passeren en heerlijke spijzen en dranken voor te schotelen om hem te bewegen aan deze geneugten toe te geven. Antonius liet zich door niets van de wijs brengen en bleef zichzelf. De legende vertelt ook dat hij zich dagelijks liet voeden door een tamme raaf die hem elke dag een stuk brood bracht. Dat je met een hard bestaan oud kunt worden is zonder meer een feit, want Antonius werd meer dan 100 jaar oud en stierf  op 17 januari van het jaar 351.
    Heilige Antonius van Padua: Geboren werd deze heilige op 15 augustus te Lissabon. Al vroeg trad hij in bij de Augustijnen en wat later werd hij zo aangetrokken door de orde van de Minderbroeders dat hij overstapte naar de Franciscanen. Bekend is deze Antonius als theoloog en kerkleraar. Antonius is niet oud geworden en kwam te overlijden in het Italiaanse Padua en wel op 13 juni 1231.
    Patroon is hij van de Franciscanen, vrouwen, kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, gehuwden, reizigers, verliefde paartjes en is ook beschermer van de schipbreukelingen en wordt ook aangeroepen bij plagen als pest en zieken met hoge koorts. Antonius van Padua is ook patroon van de mensen die een of ander voorwerp verloren hebben. Vroeger in mijn jeugd had ik op de wastafel naast de waskom  van mijn slaapkamer een beeld staan van de Heilige Antonius van Padua en was ik iets kwijt, dan keek ik naar de beeltenis en sprak de volgende tekst uit: ,,Heilige Antonius, beste vrind help me dat ik mijn portemonnee weer terugvind"! Vaak niet meteen, maar even later had mijn verzoek of gebed toch geholpen en vond ik meestal het kwijtgeraakte voorwerp weer terug. In Nederland vind je veel kerken die gewijd zijn aan een van deze twee heiligen en ook straten, parochiehuizen  en zelfs schepen hebben de naam van een van deze vrome geloofsbeschermers.  



                                           HEILIGE ANTONIUS ABT
                          Roep deze heilige aan bij zware nood en als u bekoord
                          wordt om toe te geven aan zonden in strijd met een van
                          de geboden van God
                         
     Dit gebed is ook te bidden door de voorspraak van de Heilige
     Antonius van Padua in te roepen


    20-01-2016 om 12:22 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 6
    >> Reageer (0)
    14-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BABI PANGANG MET VERSE GEMBER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Afgezien van onze kustprovincies en aangrenzende gebieden hebben we hier in Nederland nog niet echt kennis gemaakt met koning winter en de erwtensoep met kluif of een uitgebreid vleesgerecht  om ons tegen de kou te wapenen hebben we hier  in deze contreien nog niet hoeven te serveren. Of  ons hier in de Betuwe en in de zuidelijke provincies nog een strenge winter te wachten staat, daar geloof ik niet zo sterk meer in. Ongetwijfeld krijgen we best nog te maken met hier en daar wat lichte vorst  en mogelijk wat sneeuw...dat zeker, maar daar blijft het ook bij. Ook onze Belgische vrienden blijven verstoken van echt streng winters weer. Waar ik wel bang voor ben is dat met al die regenbuien, die we steeds meemaken, onze rivieren buiten de oevers gaan treden en niet ondenkbaar is dat daardoor veel wateroverlast gaat ontstaan. Vandaag heb ik voor u staan een chinees wok gerecht voor 4 personen. Op onderstaande staatjes heb ik dit gerecht voor u afgedrukt en u kunt het zo kopiëren en opbergen in uw gerechtencartotheek...altijd makkelijk voor een volgende keer!



    14-01-2016 om 10:46 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 8
    >> Reageer (3)
    06-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag vieren we het kerkelijk feest van Driekoningen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier in Nederland wordt Driekoningen nog wel gevierd in besloten kring, maar de meeste mensen zijn gewoon aan het werk. In mijn jeugdjaren was dat heel anders en werd Driekoningen als een zondag gevierd. In verschillende Europese landen is dit nog steeds het geval en wel in Andorra, Cyprus, Duitsland, Finland, Griekenland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Oostenrijk, Polen, Slowakije, Spanje, Zweden en Zwitserland. We spreken van drie koningen die vanuit het oosten op reis gingen en een ster volgden die aangaf dat er ergens ter wereld een nieuwe koning geboren was. In het Evangelie van Mattheüs worden de drie koningen aangeduid als geleerden die zich met sterrenkunde bezig hielden. Nadat een bijzondere ster aan het firmament was verschenen, begaven ze zich mogelijk vanuit Perzië of Arabië op weg om in Bethlehem een koningskind te vinden. Zij schonken hem goud, wierook en mirre. In legendes krijgen ze zelfs een naam: In het Grieks heten ze Apellius, Amerius en Damascus, in het Hebreeuws Galgalat, Malgalat en Sarathin. Wij zijn vertrouwd met de Perzische namen, waar ze bekend staan als Caspar, Melchior en Balthasar. Uit de overleveringen uit die tijd weten we dat tijdens de geboorte van het Jezuskind keizer Augustus het Romeinse rijk bestierde, dat koning Herodes in Palestina het bewind voerde en dat de drie koningen astronomen waren met een zekere vooruitziende blik en een bijzondere ster volgden die hen bij het Jezuskind bracht. Dus een absoluut gebeurd verhaal, maar wel met de vraag of deze geleerden ook inderdaad koning waren en niet met zekerheid is ooit vastgesteld uit welk land deze 'Drie Koningen' kwamen. In mijn introstukje van het nieuwe jaar heb ik ook al het een en ander vermeld over het feest van Driekoningen en samen met dit verhaaltje erover weet u nu alles wat erover te vertellen valt.


    Aangeboden aan het kindeke werd goud, wierook en mirre

    Driekoningenmelodie van als koningen verklede kinderen wat je nog wel tegenkomt hier
    in Brabant en ook in Vlaanderen

    06-01-2016 om 11:45 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 6
    >> Reageer (0)
    05-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerriegroenten met noten en kip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We gaan weer  lekker wokken en ditmaal heb ik voor u staan een hoofdgerecht voor 4 personen, een uitermate fijn en kindvriendelijk gerecht voor een gezin met 2 volwassenen en twee nog schoolgaande kinderen. We hebben hier in deze contreien nog niet te maken met zwaar winters weer zoals nu het geval is in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Noord-Holland. maar vannacht komt die koude lucht zo net tegen het vriespunt ook naar midden-Nederland en het is niet uitgesloten dat we morgenvroeg ook hier gladde wegen tegenkomen. Zonet heb ik de kloosterhond uitgelaten en in de in de lucht zag ik in een V-vorm honderden ganzen naar het zuiden trekken; dus verscholen van winters weer blijft deze streek ondanks de klimaatverandering echt niet! Het is ook beter dat er wat vriesweer komt, want als de winter ons overslaat zal dat een buitengewoon effect op onze natuur hebben en dat houdt in dat in het voorjaar mogelijk veel schadelijke bacteriën ons gaan belagen en we niet gespaard blijven van influenza of andere beruchte infectieziekten. Op aparte staatjes ziet u hier onder het geschrevene het wokmaal. Als nagerecht adviseer ik u gestoofde peertjes of een appeltje of banaantje na.   


    Ook nog een alternatieve mogelijkheid!

    05-01-2016 om 19:59 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 8
    >> Reageer (1)
    01-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaar 2016
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij de aanvang van het nieuwe jaar hebben we al onze familieleden, vrienden en kennissen een goede start toegewenst en voor onszelf goede voornemens genomen: de een houdt op met roken, weer een ander heeft zich op een vermageringsdieet gesteld en te hopen is ook dat er mensen zijn die aan het geestelijk leven wat meer aandacht willen besteden. Bij goede voornemens blijft het meestal en heel moeilijk is het om op te houden met vastgeroeste slechte gewoonten. Tot 1986 was ik altijd een felle roker en na een bezoek aan de hartspecialist dokter van Lommel te Arnhem, die me hooguit nog één jaar te leven gaf, ben ik van de een op de andere dag met roken gestopt. Eraan overgehouden heb ik longemfyseem en in 2009 kreeg ik weer met hartklachten te maken, in 2011 en 2012 een hartinfarct, nadien overgegaan in hartfalen en dit alles werd hierna nog aangevuld met een totaal vergane gal en galwegen die verwijderd zijn, verder prostaat-en nierklachten (in een ver verleden al eens aan geopereerd), een paar plekjes besmet met huidkanker en voor een goed jaar terug werd ik ook nog getroffen door  reumatoïde artritis. Dagelijks gebed verlicht mijn pijnen en wat ook het geval is dat zuster Maria mij goed verzorgt en hier bijna de hele keuken regelt. Ik ben nooit zo'n sterke kerel geweest, want in mijn prille jeugd ben ik ook al tweemaal geopereerd en tijdens de periode van de Mao-griep stond ik met ruim 40 graden koorts al op de stoep bij Petrus, maar die had op dat moment geen plaats voor me in het hemelrijk. Al met al hoop ik over een paar maanden toch 83 te worden en ondanks al die hinderlijke kwalen ben ik geenszins van plan om op te stappen. De hemel mag weliswaar dan prachtig mooi wezen, maar ik heb er nog nooit iemand van terug zien komen die me dat is komen vertellen. Misschien is daarom juist ons geloof zo mooi, want je kunt ook de rollen omdraaien en zeggen: ,,Het is daar in de hemel zo goed vertoeven dat niemand ook maar enkele moeite doet om weer terug te gaan naar de aarde." Wat bij geloof ook goed past is de menselijke humor, want als je daar niet voldoende van in voorraad hebt, valt het leven zwaar en heb je zolang je leeft een moeilijke weg te bewandelen. Op dit blog maak ik nogal eens gebruik van moppen en vertelsels uit de Gerarduskalender. Al jaren hebben we die hier in onze cuisine hangen en niet alleen in Nederland is er veel vraag naar deze kalender, ook bij veel van onze Belgische vrienden in Vlaanderen zie je hoe langer hoe meer deze mooie kalender uit het bekende klooster van de redemptoristen uit het Limburgse Wittem hun huiskamer opsieren. Vandaag op Nieuwjaar herdenken we ook de besnijdenis van Jezus en op weg naar de stal van Bethlehem zijn nog steeds de Oosterse koningen Caspar, Melchior en Balthasar, waarvan we op 6 januari aanstaande de feestdag van herdenken.  










    Foto van de Oisterwijkse driekoningen: een Brabants gebruik waarbij
    verklede kinderen al zingend door de straten trekken

    01-01-2016 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 6
    >> Reageer (1)
    31-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat eten we met Nieuwjaar?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier in het klooster is het de aloude gewoonte om op Nieuwjaar zuurkool te eten. Al jaren zuren we zelf deze kool in en in onze kloosterkelder staan een tiental Keulse potten met ingemaakte sperziebonen en natuurlijk ook witte kool dat nu zuurkool is geworden. Vroeger maakte elk gezin zelf zuurkool in en ook bonen werden voor wintergebruik ingemaakt. Het zijn slechts nog enkelingen die zelf nog groenten, vruchten of vlees wecken of inmaken. Gemak dient de mens en in de buurtwinkel of super is alles kant en klaar en zelfs voorgekookt verkrijgbaar; waarom zou je jezelf plagen met dat ouderwetse gedoe? Persoonlijk vind ik het heerlijk om op ouderwetse voet te werken. Je blijft er goed mee in beweging en houdt je geest wakker en vitaal. Er zijn nog winkels die de zuurkool uit het vat verkopen en dat is de lekkerste en vitaminerijkste. Dus, breng je met nieuwjaarsdag een zuurkoolschotel op tafel, koop deze dan los uit het vat. Bij ons moeder  thuis in de winkel van vroeger betrokken we de zuurkool van de firma Hart. Ik weet niet of deze nog bestaat, maar wel kan ik u zeggen dat deze kool de allerlekkerste was. Iedere huisvrouw en/of huisman weet wel hoe zuurkool en/of zuurkoolstamppot bereid moet worden en wat voor ingrediënten er je voor in huis moet halen. Bij zuurkool hoort spek en ook een stukje worst wordt er vaak bij klaargemaakt. Als voorafje raad ik u aan een kippensoepje en als nagerecht een vruchtenyoghurt. Op deze manier geniet u van een niet al te calorierijke hoofdmaaltijd, maar neemt u wel de nodige vitaminen in uw lichaam op en een  goed voedingsbegin in 2016 is alles waarnaar uw lichaam naar snakt en uw figuur mee opsmukt.







    31-12-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 8
    >> Reageer (1)
    28-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De laatste dagen van 2015
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger aten we bij ons thuis aan een mooi versierde kersttafel na de nachtmis verse worst van eigen slacht en deze worst was gebakken in roomboter en stukjes wittebrood stipten we in de heerlijke jus met als tussendoortje een stukje goede gevulde weihnachtsstol. In Brabant was het de gewoonte om na de nachtmis worstenbroodjes te eten. Niet alleen op de kerstdagen maar ook op de laatste dag van het jaar was het bij ons thuis een gezellige boel en de hele familie  zat 's avonds aan tafel te borrelen en  met het leggen van een kaartje werd het oude jaar uit gekaart Op tafel stond vast pandoer een schaal met oliebollen en als tussendoortje werd er ook een worstenbroodje uit eigen bakkerij gegeten. Zodra de klok 12 uur sloeg wenste we elkaar een zalig nieuwjaar en werd het nieuwe jaar begonnen met het gezamenlijk bidden van het rozenhoedje. Buiten hoorde je het geknal van jongelui die zich bezig hielden met het oude jaar uitschieten, waarbij een grote melkbus gevuld met carbid als kanon gebruikt werd. Achter in de bus zat een klein gaatje om de boel tot ontbranding te brengen en met een luid geknal vloog de deksel van de bus  wel 50 meter ver de straat over. Al dat moderne vuurwerk van deze tijd kenden we toen nog niet en voor zover aanwezig had in die tijd ook niemand er de centen voor om zoiets in huis te halen.
    Het duurt nog enkele dagen voordat de laatste klokslag luidt van het oude jaar en voor u opgezocht heb ik wat oude recepten van worstenbroodjes en oliebollen. U heeft nog even de tijd om de benodigde ingrediënten in huis te halen en zij die van koken, bakken en braden houden zullen ongetwijfeld enthousiast worden als ze deze recepten onder ogen krijgen.  Ga voor het oliebollenrecept naar http://www.smulweb.nl/recepten/1090179/De_lekkerste_oliebollen/ en voor de worstenbroodjes naar http://www.keukenliefde.nl/brabantse-worstenbroodjes/






            

    28-12-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (1)
    22-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERSTMIS 2015
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De kerstdagen staan weer voor de deur en overal geniet je van de feestelijke sfeer van deze dagen: Feeërieke winkelstraten,  links en rechts gebouwen en huizen in sprookjesachtige kerstsfeer gebracht, veel handige  automobilisten hebben zelfs hun vervoermiddel geheel opgetuigd en gisteren zag ik-m'n ogen uitkijkend-een rijdende kerstboom hier het klooster passeren. Ik vind het allemaal prachtig en iedereen houdt in deze zijn of haar eigen kerstlijn aan. Met kerstmis komen de mensen ook graag weer in de kerk om de aloude christelijke tradities hoog te houden en allemaal-met hun ogen gericht op de mooie kerststal met het kindje Jezus, moeder Maria, vader Jozef, de os en de ezel en de herders met hun schapen-luisteren ze aandachtig naar de kersttoespraak van de geestelijke leider.
    Kerstmis is het feest van de menswording van Christus, het feest van het licht, de verlossing en de vrede. Het is ook een feest die ons aanspoort om liefdevol met elkaar te leven en alles met elkaar te delen. We leven momenteel in een wereld die volop in beweging is en met al die oorlogen en terroristisch geweld zoeken veel burgers uit andere landen hier in Europa hun heil. Vanmorgen hoorde ik een bankdirecteur op tv vertellen dat we met ons allen weer bezuinigen moeten, want doen we dit niet dan loopt alles in het honderd en kunnen we binnenkort niet meer aan onze financiële verplichtingen aan de Europese Unie voldoen. Ik hoop dan wel dat deze bezuinigingen niet gaan ten koste van mensen die sowieso de touwtjes al bij elkaar moeten knopen  om rond te komen, want dat zou alle menselijke waarden en normen te boven gaan en getuigen van onchristelijk gedrag.
    Ik hoop dat alles-onverschillig op welk gebied het fout zit-spoedig ten goede keert en wens al mijn sitebezoekers, vrienden, kennissen en blogvrienden een heel mooi kerstfeest. Luister naar het Stille Nacht gezongen door Sissel: klik http://www.youtube.com/watch?v=GghONQ-q65Y



      




    Een hedendaags kersstalletje, echt leuk om te zien en mooi uitgevoerd

    22-12-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 6
    >> Reageer (1)
    19-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste zondag van de Advent
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Morgenvroeg in de Heilige Mis gaan we we ons vierde kaarsje op de adventskrans aansteken en hierbij is alle hoop gevestigd op het licht, de ster die ons de weg wijst naar Bethlehem waar we gaan herdenken dat daar voor 2015 jaar terug in Palestina het kindeke Jezus is geboren; God die als mens deze aarde ging verkennen en toen hij wat groter werd ons voorhield hoe we door goed en liefdevol te leven in zijn hemelrijk beloond zouden worden. Wij als mensen met onze vele tekortkomingen hebben een moeilijke weg te bewandelen, maar met een sterk geloof in hoop en liefde voelen we ons bevrijd van het hele menselijke lastenjuk en zullen we ons altijd gelukkig voelen. Onze geestelijke bagage is belangrijker dan maatschappelijk aanzien. Vandaag begint de Heilige mis met een introïtus die als deze gezongen wordt onze oren streelt en ons hart met vreugde vervullen zal. Weg die donkere sluierwolken! We gaan direct van de duisternis naar het licht en laten ons door niemand van de wijs meer brengen! Beluister het Rorate Caeli en ga hiervoor naar http://www.adventtijd.nl/liederen/rorate_caeli.htm




           

    19-12-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 6
    >> Reageer (1)
    17-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eend met Rode Wijn van Taillevent
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wilde eend met de kerst op tafel  met rode wijn van huize Taillevent is een echte delicatesse waarmee u uw gasten aan tafel echt verrast. Het is een volkomen natuurproduct, dus biologisch en zonder conserveermiddelen. Het vlees is mals en super zacht en voedzaam. Elk zuiver natuurproduct bevat vitamine A. In eend zitten ook veel vitaminen van de B-categorie (vit. B 1-, 2-, 6-, 11-en 12) plus stoffen die het lichaam ter opbouw nodig heeft zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer en koper. De naam Taillevent is afkomstig van een aloude taveerne  gelegen achter de Champs Elysees in de Rue Lammenais te Parijs. Deze taveerne stond bekend om de diverse eenden gerechten en de heerlijke wijn die erbij geserveerd werd. Zo langzamerhand ontstonden er wijnhuizen  die de naam Taillevent droegen en nog; haal je daar een fles wijn dan wordt u bediend door een Sommelier. Met de kerstdagen is het hoofdgerecht dus eend en wat u er allemaal bij nodig heeft, heb ik vermeld staan op onderstaande staatjes. Zit er een poelier bij u in de buurt, dan adviseer ik u daar uw eend of meerder eendjes  voor de kerst te bestellen. Ook in de supers is eend verkrijgbaar en zelfs op Internet vindt u poeliersbedrijven die gespecialiseerd zijn in wildgerechten en bij tijdige bestelling kan aan iedere wens voldaan worden. Buiten eend wilt u eveneens wat groenten op tafel hebben. Bij eend past rode kool met appeltjes er doorheen, peultjes, worteltjes, doperwten, eventueel. met frites en/of gebakken krieltjes. Wilt u daarbij ook nog een voorgerecht of nagerecht hebben, dan laat ik dit aan u over. Een soepje vooraf en een niet al te machtig ijsstaartje na zou kunnen, maar weet wel dat lekker eten met de kerstdagen in is, maar bedenk ook dat een teveel aan calorieën uw lichaam geen goed doet.







    Ik weet niet of ze nog te krijgen zijn, maar dit zijn meiraapjes

                                               en hier hebben we onze gebraden wilde eend
         

    17-12-2015 om 14:51 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (0)
    13-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Derde Zondag van de Advent
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hebben vanmorgen het derde kaarsje op onze adventskrans aangestoken en dat betekent dat we weer een stapje korter gekomen zijn bij het licht. We bidden vandaag dat dit licht ook doordringt bij onze regeringen waarbij door de dames en heren steeds gesproken wordt van normen en waarden, en waarvan we vaak gewaar worden dat hun stellingen door henzelf niet nageleefd worden. Onrechtvaardigheid en oneerlijk gedrag lokt ook heel vaak geweld uit en stoot zelfs de meest brave burger af.
    We zitten momenteel ook met grote klimaatproblemen die moeilijk op te lossen zijn maar waarbij we met ons allen toch iets aan kunnen veranderen door beter met energie om te gaan en dit om onze natuur schoon te houden, waardoor op korte termijn ook de opwarming van de aarde aanmerkelijk vertraagd wordt. Afgesproken op de klimaattop is om vanaf 2020 wetten op te stellen waarbij bepaalde schadelijke energiebronnen aan banden worden gelegd; maar beste klimaatbestrijders de nood is zo hoog dat we er nu al  aan moeten beginnen veel van die schadelijke invloedfactoren uit te schakelen. We bidden vandaag ook dat we niet alleen met de kerstdagen in vrede met elkaar leven, maar ook dat we volgend jaar en voor langere tijd een rustige en vredige periode tegemoet treden wars van haat, geweld en angstgevoelens en streven naar een wereld van gelijkheid, vrijheid en broederschap.



      

    13-12-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 5
    >> Reageer (1)
    11-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe maak je een wilde eend op zijn Frans klaar?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van oudsher is Frankrijk beroemd om zijn cuisinegerechten en reeds de Franse koningen van eeuwen geleden hadden meester-koks in dienst en als het om wild en gevogelte ging specialisten in het bereiden van het wildbraad. Op het menu van die edelen uit die tijd stond ook heel vaak een eenden gerecht. In die periode werd er door de edele of gast een eend uitgezocht die dan voor het oog van de gasten  met veel vaardigheid, talent en kunde door de maître canardier (eenden meester) klaargemaakt werd. Vel en vet werden weggesneden, boutjes gingen terug naar de keuken om gebraden te worden. De suprêmes, het borstvlees, kwamen in een schaal, het karkas werd in de zilveren eenden pers gelegd en geheel uitgeperst, waarna alle sappen, het bloed, merg en de aroma's uit dit karkas werden vermengd met een puree van eendenlevers, bouillon, cognac en Madera, en hierin werden de suprêmes zachtjes gaar gestoofd. De in de cuisine bruin en krokant gebraden eenden boutjes werden met wat groente, bv. sla, op tafel gebracht om geconsumeerd te worden. Als het eendje simpelweg is gebraden of geroosterd en wordt gekoesterd door een saus met rode wijn of met geurige kruiderij, dan kan geen wijn mooi genoeg zijn. Toepasselijk bij een eenden gerecht is een belegen Médoc, een grand cru classé uit Pauillac of St-Estèphe, of een naar truffels geurende, nobele Pomerol, eveneens mogelijk is een gespierde, rode Graves. Wat er ook bijpast is een sappig, herfstig geurende Bourgogne, een Pommard of een Volvay. Een eend, waarbij men als groente zuurkool serveert, dient begeleid te worden door een gedistingeerde Riesling d'Alsac of een soepele Tokay d'Alsac.  Bij eend die geserveerd wordt met vruchten zoals kersen, perziken en sinaasappels hoort een mollig wijntje en dan komen we terecht bij een Loirewijn of een Gewürztraminer en wat ook kan is een rode Côtes du Rhônewijn.
    Keukenregels bij eenden: Men stopt bij elke wilde eend die niet officieel gevuld wordt, alvorens hem te braden, een ui of een halve appel in de buik, die ervoor dient om tijden het braden het vlees te aromatiseren.
    Er is in volgens de Franse bereiding van eenden geen erger kwaad dan hem gaar te braden. Wilde eend moet van binnen zachtjes blozen en onder een lichte druk van de vork mals en sappig zijn.
    Zowel tamme alsmede wilde eenden kunnen 10 tot 12 jaar oud worden. In het wild halen ze in de regel die leeftijd niet. Ga je met de kerstdagen eend op tafel brengen vraagt dan de poelier hoe oud dat eendje is, want net als bij rund en varkensvlees speelt de ouderdom van het dier een grote rol bij de braadtijd. Ga je een eend in een oven bakken verwarm de oven dan voor op 200 graden. schuif je de eend erin, dan dient men onmiddellijk over te gaan op 120 graden C. Op de verpakking van voorverpakte eend in de supers wordt de braadtemperatuur en de duur nauwkeurig aangegeven. Ook staat erin wanneer men moet gaan luwen en de regelstand van de oven hierna. Gewerkt wordt tegenwoordig ook met braadzakken. In de regel bestaat het garen door halvering van de temp en een oud eendje kan ook lekker wezen, maar heeft wel  om tafel-gereed af te braden meer dan twee uur nodig om te garen. Zie voor alle soorten wildbraad ook mijn artikel hierover d.d. 21 november jl.
    Een week voor Kerstmis breng ik op dit blog voor u een kerstdiner, waarbij eend de hoofdmoot vormt.





         

    11-12-2015 om 19:29 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 3
    >> Reageer (0)
    05-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2e Zondag van de Advent
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag wordt in Nederland het Sinterklaasfeest gevierd en morgen is dat in België. Vroeger werd overal  vol verwachting en met kloppend hart uitgekeken naar de komst van de Sint met zijn gevolg. In mijn jonge jaren op het seminarie ging dat sinterklaasfeest gepaard met een nogal fel optreden van de Pieten. Volgens oud gebruik waren dit de leerlingen van de hoogste seminarieklas die deze rol vervulden en op pakjesavond tijdens het avondeten stormde zo'n hele horde van Pieten door de refter en links en rechts werden er tikjes met de roe uitgedeeld. De roe uit die tijd was samengesteld uit samengebonden dunne takken van de wilgenboom en zo'n aai met die roe kwam striemend aan. Tegenwoordig zijn we allemaal wat watjesachtig geworden en is de roe hooguit nog een symbool en verder niet. Meer en meer leven de mensen naar het kerstfeest en worden onder de kerstboom meer cadeautjes uitgedeeld dan met Sinterklaas. Morgen vieren we de tweede Zondag van de Advent en ook deze zondag staat in het teken van de komst van de Heer en in de introïtus staat om de volken te redden. We leven momenteel in een wereld van geweld en de afgelopen week vielen door  bombardementen en beschietingen weer veel slachtoffers door oorlogsgeweld en wraak van de andere zijde werd er genomen door op bepaalde plaatsen een bloedbad aan te richten waarbij totaal onschuldige en weerloze burgers gedood werden. Dit mag en kan zo niet verder gaan en ook nu vestigen we onze hoop op ons aller Heer om ons te redden. 



      



      

    05-12-2015 om 11:20 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 5
    >> Reageer (3)
    04-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gado Gado met bloemkool en kroepoek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het hele jaar door zijn er van allerlei groentes te krijgen. Wij Nederlanders hebben het altijd over groenten van eigen bodem, maar die zijn voor de meeste supers te duur en driekwart van de winkelgroentes komt onderhand uit het buitenland. De meeste van die producten zijn echt wel goed te eten en de tijd van vroeger komt niet meer terug. In vredessituaties maakt het niet veel uit of uw groente nu uit Egypte of Ethiopië komt, maar gezien de huidige wereldwijde oorlogsdreigingen kunnen in de toekomst wel eens leveringsmoeilijkheden optreden en gelukkig zijn zij die dan nog wat groentes in hun tuintje kunnen verbouwen of wat slachtvee herbergen en zo in hun eigen behoeften kunnen voorzien.  Vandaag heb ik voor u staan een vegetarisch Oosters gerecht en het recept vindt u hierbij op onderstaande staatjes. Door de grote toestroom van vluchtelingen uit Afrikaanse  en uit Midden-Oostenlanden en veel andere gewesten is er straks meer vraag naar producten als rijst en veel Oosterse kruiden. Ik raad de winkels hierbij aan om een speciale Oosterse en/of Afrikaanse hoek in hun winkels te creëren en ook enkele winkelbediendes in dienst te nemen die op de hoogte zijn van de Aziatische en of Afrikaanse eetgewoontes. We staan met ons allen voor een nieuwe toekomst en proberen moeten we om deze te aanvaarden en onze regeringsleiders zijn verplicht een goede sturing aan het geheel te geven. Zo dit alles niet gebeurt, dan raken we verzeild in een maatschappij van wrevel en ellende en daar moeten we voor waken! 



    04-12-2015 om 13:29 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 8
    >> Reageer (0)
    02-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse stoofpot met tagliatelle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag gaan we bereiden een Italiaanse stoofpot. Er zijn verschillende manieren om een Italiaanse stoofpot te bereiden. Je moet er wel een paar ingrediënten bijdoen die men in Italië ook gewend is om te gebruiken en dat is bv. tagliatelle of pasta. In deze eerste decemberweek zijn er ook nog wat paddenstoelen van eigen bodem te verkrijgen, weliswaar schaars, maar als je de adressen kent van al die leveranciers is er echt nog wel een bij die vandaag en misschien morgen nog wat van die  paddenstoelen kan leveren, zo niet kun je altijd nog teruggrijpen op die gewone  champignons die bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn. Ik heb ook nog wat bosvruchten in voorraad, dus buiten vermelde ingrediënten op het onderstaande  recept maak ik vandaag twee van die stoofpotjes klaar. We zitten met 10 man aan tafel, dus met een bouillonsoepje vooraf en deze twee schotels met als nagerecht voor iedereen een lekkere vruchtenhangop komen we vandaag die eerste regenachtige decemberdagen ook wel weer door. Als je het mij vraagt zie ik om deze tijd liever wat sneeuw uit de lucht vallen, want dan hebben we hier in de kloostertuin de grootste lol als we elkaar met een sneeuwballetje kunnen bekogelen en onze zusters een fikse wasbeurt kunnen geven.




                            

    02-12-2015 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 8
    >> Reageer (0)
    28-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste zondag van de Advent
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Morgen gaan we op onze adventskrans het eerste kaarsje aansteken. We zijn in deze donkere en  angstige tijden van geweld en terreur op weg naar het vredesfeest van Kerstmis. De Adventskrans is in 1839 uitgevonden door de Duitse zendeling en theoloog Johann Hinrich Wichern. In het begin was het een eigengemaakt wielentje met 4 grote rode kaarsen en verder stonden er ook wat kleine rode kaarsjes tussen. Was de eerste adventsweek voorbij dan brandden er dus 6 kleine en één grote kaars. Het wiel is rond en staat symbool voor de loop van het jaar, de wereld, de aarde en de eeuwigheid en de kaarsen voor het licht en de vlam is gericht naar geestelijke levenskracht, hoop liefde en verdraagzaamheid. De 4 grote kaarsen staan voor de 4 jaargetijden, lente, zomer, herfst en winter en symboliseren eveneens de vier windstreken, noord, zuid, oost en west. In 1860 ging men het wielentje verfraaien met dennengroen, waarvan de dennennaalden symbool staan voor de doornenkroon van onze Heer Jezus Christus bij zijn kruisdood en de kleine kaarsjes, tussen de grote vier, werden vervangen door een aanvankelijk roze en nadien paarse lint, na het zwart, wit en rood een van de kerkelijke liturgische kleuren. Laten we als belijder van welke godsdienst ook voor onze ogen houden dat het leven alleen maar waardig geleefd kan worden door verdraagzaamheid onder elkaar en we bij het minste conflict, op wat voor niveau ook, aan tafel moeten gaan zitten om dit uit te praten.  Door kwaad met kwaad te vergelden, vernietigen we op de duur alle menselijke gevoelens en gaat de wereld onherroepelijk volledig ten onder en zal het licht waarnaar we zo hoopvol uitzien voorgoed gedoofd worden.





         

    28-11-2015 om 12:05 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 5
    >> Reageer (0)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    shervin_kia1981
    www.bloggen.be/shervin
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs