Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
19-05-2015
De moderne keuken, winkel en horecabedrijf
Bij ons thuis hadden we vroeger een bakkerij, café en kruidenierswinkel en aan apparatuur in de bakkerij stond een kneedmachine, een oven die nog gestookt werd met takkenbossen en verder allerlei kleine handvormpjes en speculaasplanken ter bereiding van de producten. Onze rijstkast waren enkele dekens die over de broodbussen gelegd werden. Mijn grootvader had geen kneedmachine en het deeg werd destijds nog in een trog gekneed met de voeten. In de winkel werden de meeste artikelen los verkocht en het inpakken geschiedde in papieren zakjes. Koffiebonen werden eveneens los verkocht en op de toonbank stond een grote koffiemolen waarin als de klant dit verkoos de koffie gemalen werd. Thee zat in een grote kist van speciaal hout en de binnenkant was bekleed met zilverpapier. Groene zeep werd in een speciaal vel gerold en op die manier aan de klant afgeleverd. Een kruidenier verkocht ook producten als azijn en achter in ons washok werd een wasmiddel aangemaakt die in een losse fles verkocht werd. Alle flessen stonden op rekening en heel vervelend was het als de klant je een fles teruggaf waarin hij een jaar lang zijn petroleum in bewaard had of een anderzijds sterk ruikend middel zoals benzine en terpentijn. Er waren ook klanten die niet bereid waren, bv. voor een krat bier, het statiegeld te betalen en enkele maakten daar misbruik van door de krat met lege flessen bij een van onze concurrenten tegen vergoeding van statiegeld in te leveren. Tel uit je winst! In het café verkochten wij onze consumpties vlak na de oorlog nog voor 3 borreltjes voor slechts één gulden. De glazen moesten zodanig gevuld zijn dat de klant niet in staat was deze zonder te morsen op te pakken en zich moest buigen om het randje eraf te nippen. We hadden ook een slijtvergunning en kwam er een klant een fles drank halen, kreeg hij een paar borreltjes voor niks dit ter beloning van de klandizie. Bruiloften en partijen werden gehouden in de aangrenzende zaal van ons café. Met de schuifdeuren los naar de zaal was het één grote ruimte. Doordat de meeste partijen ook meestal gehouden werden door onze klanten, die ook het brood en de kruidenierswaren van ons betrokken, werden er in de regel prijzen gehanteerd die hooguit op het kostprijsniveau lagen. Bij zo'n partijtje waren er wel eens 'stadse' gasten aanwezig die om zeldzame dranken vroegen die zelfs in hotel Krasnapolsky te Amsterdam nog niet geserveerd werden, dit om uit te testen of die 'boerenknuppels' dit ook wisten. Op tafel stonden ook rookartikelen zoals sigaren en sigaretten en het gebeurde ook wel eens dat je die wat al te veel moest bijvullen, doordat sommige gasten deze rokertjes in hun zakken stopten. We hadden ook een prachtig bestek voor al die gelegenheden en heel vaak misten we hier delen van die op een geheimzinnige wijze verdwenen waren. Soms hadden we dit in de gaten, maar mijn moeder verkoos de weg van horen, zien en zwijgen; bij haar was de klant koning! Tegenwoordig is alles gemoderniseerd en de meeste bereidingsprocessen zijn geheel automatisch en keukenrobots hebben niet alleen in de horecabedrijven, maar ook bij veel particulieren het grove werk uit de hand genomen. In de winkel zijn alle artikelen verpakt en bij vleeswaren ontvang je tegenwoordig meer verpakking dan de bestelde waar. Verpakken kost ook geld en deze prijzen zijn allemaal inberekend! Ouderwetse bakkerijen zijn er bijna niet meer en ook hier gaat het hele bereidingsproces van brood volautomatisch. Bedrijfscamera's in winkels en op marktpleinen houden het hele gebeuren van de dag in de gaten en voor niks of om de goede klandizie wordt niets meer weggegeven. Wilt u graag zo'n moderne keukenrobot in actie zien, kijk dan op www.youtube.com/watch?v=eVpnw-XjhLg Buiten het merk wat u hier op deze video ziet, zijn er ook andere zeer goede machines. Hier binnen onze communiteit werken we nog vrij ouderwets, maar we hebben daar ook de tijd voor en die moderne machines overleven ons wel!
19-05-2015 om 14:23
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik als vegetarisch voorgerecht staan gevulde Turkse paprika's. Bestellijstje: 6 langwerpige Turkse paprika's (vanaf april tot november in de winkels). 2 bolletjes mozzarella, 1 knoflookteentje, wat gedroogde Italiaanse kruiden en wilt u ze roosteren op de barbecue ook wat olijfolie. Je hebt twee soorten mozzarellabolletjes en wel kaasbolletjes van buffelmelk en gewone koemelk. Die witkleurige kaasbolletjes van buffelmelk zijn het lekkerst, maar wel wat prijzig. Met paprika's is van alles mogelijk en je kunt ze ook vullen met rijst en doe je er gehakt bij, dan is het geen vegetarisch gerecht meer. Wist u dat van die mozzarellabolletjes ook grappige paddenstoeltjes kunt maken door er een dakje op te leggen van een uitgeholde rode paprika of tomaatje en dat al deze voorafjes ook uitermate geschikt zijn bij een party of gezellige voetbalavond. Hieronder op een staatje heb ik voor u de bereidingswijze staan van dat lekkere en gezonde vegetarisch Turks voorgerecht. Doe er uw voordeel mee!
Pak de mooiste eruit!
16-05-2015 om 18:04
geschreven door Broeder Everard
Heel de geschiedenis door hebben we volksverhuizingen gekend, waarbij mensen uit bepaalde gebieden elders of in een ander land hun heil zochten. Dit ging niet altijd gepaard met een bepaalde zachtmoedigheid en bekend uit de geschiedenis is de inval van Aziatische nomaden ook wel de Hunnen genoemd die een bloedbad in het Germaanse rijk teweeg brachten. Overvallen waren er binnen Europa van Visigoten, Ostrogoten, Angelen, Saksen, Juten en Friezen, Vikingen en dies wat meer. Vergeten moeten we hierbij ook niet de honderden oorlogen die er in het verloop van de geschiedenis hebben plaatsgevonden. Terwijl men vroeger elkaar te lijf ging met lans en speer bestaan er nu geavanceerde wapens, waarmee hele gebieden in een mum van tijd volledig vernietigd kunnen worden. Momenteel zien we ook weer een complete volksverhuizing van mensen uit armoedige gebieden die hun land zuiver uit economische overweging ontvlucht zijn en elders een bestaan proberen op te bouwen. In deze tijd van economische neergang is er geen plaats voor dit soort vluchtelingen en terecht komen ze in kampen of komen door kommer en kwel om in gammele bootjes waarmee ze over de zee rondzwerven. Verder hebben we te maken met vluchtelingen uit oorlogsgebieden. Hun wacht overal hetzelfde lot en soms worden ze voordat ze voet aan wal gezet hebben geweerd door de kustwacht of na een kort verblijf weer verjaagd en uitgezet. Het zijn vooral jonge vluchtelingen en jeugdige jongelingen van buitenaf, zonder werk en toekomst, die zich aansluiten bij een van de terreurgroepen en berucht is het Is-leger in Syrië en Irak, waarbij de ledenaanwas met alle bombardementen op hun stellingen per dag tienmaal groter is dan het aantal gesneuvelden. Van de 147 geregistreerde terreurorganisaties hebben zich er al een vijftigtal verenigd met IS en het zal niet lang meer duren of ook heel Europa krijgt met terreur te maken. Men kan dit alles belachelijk vinden. maar als 50 Nederlandse burgemeesters op TV vertellen dat ze de orde in hun eigen gemeente vanwege de criminaliteit niet meer weten te handhaven, dan vraag ik me toch af wat dit alles gaat worden als IS in zo'n gezagloze gemeenschap het voor het zeggen krijgt. IS wordt financieel en materieel vaak gesteund door bepaalde regeringen en banken die via sluikse wapenhandel van twee walletjes eten. Zullen al deze geschetste toestanden binnenkort oorzaak zijn van een allesvernietigende Derde Wereldoorlog of moeten we de voorspellingen van de profeten uit het Oude Testament geloven, ontleden wat ziener Nostradamus ons allemaal voorgeschoteld heeft of afgaan op de waarschuwingen die de Heilige Maria de kinderen van Fatima destijds meegegeven heeft. We kunnen ook nuchter om ons heenkijken en zelf onze conclusie trekken, maar hoe het ook zij we komen niet onder de feiten uit van de verschrikkelijke gebeurtenissen waarmee we in onze tijd voortdurend geconfronteerd worden. Dit alles hebben we te danken aan de onvrede in de harten van vele mensen, verder de ongelijkheid tussen rijk en arm en tenslotte aan het egoïsme waarmee veel bestuurders en hun volgers met hun verstoorde brein de zaak in de hand proberen te houden.
14-05-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voor u staan heb ik een echt Frans soepje met van allerlei fijne groentes en een aan stukjes gesneden ui dit alles gefruit in gewelde boter. Er is bijna geen gerecht denkbaar waar de Fransen geen wijn bij gebruiken of aan het gerecht toevoegen. Bij deze soep met een echt Franse naam wordt aangeraden om een streekwijn te gebruiken en wel de Maçon Rouge. Bij elke slijter of in een Super met annex slijterij vindt u deze wijn wel in een van de schappen, rekken en/of wijnkelder. Hier beneden heb ik het recept staan van deze heerlijke dik gebonden soep met die mooie Franse naam op een staatje dat u vrij kun kopiëren en hierna opbergen in uw culinaire cartotheek. Pan soep voor 6 personen
13-05-2015 om 13:17
geschreven door Broeder Everard
Dit is een echt Bourgondisch nagerecht en wat u ervoor in huis moet halen en de bereidingswijze leest u op bijgaand staatje. Een afbeelding van dit heerlijke gerecht vindt u bij de inzet. Doe alles precies volgens recept en ga niet op een andere manier te werk. Op TV zijn tegenwoordig veel kookprogramma's te bekijken en vooral buitenlandse gerechten zijn in. Vroeger was de algemene veronderstelling dat daar ergens ver weg in het buitenland, op een paar Europese landen na, maar wat aan geklungeld werd, maar toen we met ons allen vakantie gingen houden ver van huis en kennis maakten met al die buitenlandse gasten en emigranten is iedereen wel anders gaan denken. Je hoeft echt niet meer naar Frankrijk, Spanje, Japan, Marokko of Turkije te reizen om lekker te eten. Hier in Nederland is op culinair gebied onderhand de hele wereld vertegenwoordigd en geworden zijn we daardoor een echt smulland.
07-05-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Je hoeft niet apart naar Bourgondië af te reizen om een heerlijk bereid maal met vele gangen te eten. Hier in onze gemeente Lingewaard is het culinair goed vertoeven en in alle dorpjes behorend tot de gemeente Lingewaard is wel een restaurant te vinden waar u echt lekker kunt eten. Een speciale plek op dit gebied is het aloude stadje Huissen, dat bekend staat als een echt Bourgondisch stadje, zeker wat feestvieren betreft en heerlijke maaltijden. In Herberg De Hoeve (zie inzet) worden zelfs Bourgondische avonden gehouden en wat er allemaal daar voorgeschoteld wordt is van bijzondere kwaliteit. Ook restaurant de Gulle Goedzak in die plaats is wat ridderachtig ingericht en in deze veste worden vooral gezellige familiefeestjes gehouden. Wereldwijd bekend is ook het plaatsje Doornenburg met zijn prachtig kasteel en een schutterij die tot ver over de grenzen bekend is. Ook daar worden veel bijeenkomsten en feestelijkheden gehouden en staat het culinaire genot eveneens hoog in het vaandel. Gisteren op Bevrijdingsdag hadden we hier in het klooster een ridderlijke maaltijd op tafel met als hoofdschotel Filets De Boeuf À L'Albuféra. Wat daar allemaal voor ingrediënten voor nodig zijn en hoe te bereiden kunt u op onderstaande staatjes lezen. Ik denk dat alle benodigheden hiervoor wel duidelijk zijn. Wat niet iedereen weet is wat zwezeriken zijn. Dit is een klier die tussen het borstbeen en luchtpijp van een kalf of lam zit. Deze klier vindt je niet meer terug als het kalf of lam volgroeid is. Met dit orgaanvlees moet je echt oppassen en het vooral goed schonen. Voor u heb ik een filmpje staan van een kok die een maaltje maakt van spinazie en zwezerik met daaroverheen een sausje; ga hiervoor naar https://www.youtube.com/watch?v=XsWSkMJ-QzM en let vooral m.b.t. Filets De Boef À L'Albuféra op het klaren van de zwezerik.
06-05-2015 om 14:15
geschreven door Broeder Everard
Hieronder heb ik weer een echt Frans gerecht staan en als u dit klaar wilt maken, dan adviseer ik u bij een poelier een kip te halen en deze niet te betrekken uit een of andere super. Uiteindelijk dient u om Poularde Marie-Louise te bereiden met een vers product aan de slag te gaan en de echte vakman op dat gebied is in de regel de speciaalzaak die al de benodigde ingrediënten in huis heeft. Zowel het boodschappenlijstje alsmede de hele bereiding heb ik voor uw gemak hieronder op aparte staatjes, die voor uw cartotheek makkelijk te kopiëren zijn, vermeld staan. Op mogelijk artisjokbodems na heeft niet elke super deze in voorraad, maar zeker in de grote steden zijn die mogelijk los, maar zeker in blik verkrijgbaar. Ik wens u met de bereiding veel succes en tot een volgende keer maar weer!
01-05-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Dit recept werd me aangereikt en is afkomstig van prei en aspergekwekerij Musters uit het Brabantse Elshout. Het aspergeseizoen loopt van Pasen tot de laatste zaterdag van juni. Wat nodig? 9 plakjes bladerdeeg, 400 gram dun gesneden ham, 12 beetgaar groene gekookte asperges, 1 losgeklopt ei, een sausje van de overgebleven stukjes asperges. half glas witte wijn, 2 eidooiers en 200 gram gesmolten boter. Bereiding: De oven voorverwarmen op 180 graden C. De bladerdeeg plakjes uitleggen en licht bestrijken met een losgeklopt eitje. De ham op de bladerdeegjes leggen (randen vrijlaten), de asperges op lengte snijden, iets kleiner dan het bladerdeeg. Vervolgens rolletjes maken. Het geheel leg je op de bakplaat met daaronder een groot vel bakpapier. Zorg dat de naad van het rolletje met de onderkant op de bakplaat ligt. Hierna bestrijk je de rolletjes met een losgeklopt eitje en schuif de slede in de oven. In een tijdsbestek van 10 minuten is alles goudbruin gebakken. De afgesneden stukjes asperges ga je onder de braadtijd pureren in de mixerblender en dit onder toevoeging van een half glas witte wijn. Dit mengsel breng je aan de kook en laat het even inkoken. Eenmaal van het vuur klop je au bain marie de eidooiers erdoorheen en wel zodanig dat het eruitziet als een roomachtig gebonden massa, geleidelijk laat je hierbij de gesmolten boter bijlopen; blijf doorkloppen tot alles is opgenomen! Dit sausje breng je verder op smaak met peper, zout en een snufje cayennepeper. De aspergerolletjes kunt u het beste opdienen op voorverwarmde borden en de saus niet serveren op de rolletjes maar ernaast. Ik wens u veel succes met de bereiding van dit voorgerecht en tot een volgende keer maar weer.
Dat uitsteken van die puntjes mag, maar voor het gezicht is het beter om alles binnenboord te houden en nota bene moet je ook nog wat reststukjes van de stengels bewaren voor de aspergesaus
24-04-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Krabben behoren tot de kreeftachtige waterdieren en hier in Nederland tref je ze aan in de zeearmen. Hier in Nederland aan de Oosterschelde is zelfs een plaats naar deze 10-potige beestjes genoemd en wel de plaats Krabbendijke gelegen in de gemeente Reimerswaard in Zuid-Beveland. Het bewerken van die krabben is echt een vak apart en daarom raad ik u aan om krab in blik te kopen. Echt goedkoop zijn die krabjes niet. Afgebeeld hierboven heb ik zo'n blikje staan (zie inzet) en daar betaal je in een speciaalzaak zo'n 35 euro voor. In onze Supers werken ze vaak met wat goedkoper merken en meestal zijn ook hier de wat scherpe beentjes van die krabben eruit gehaald en dit vergemakkelijkt de bereiding van de diverse maaltijden waarbij u als hoofdbestanddeel krab gebruikt. Zoals altijd heb ik hieronder voor u een staatje staan waarop vermeld wordt wat voor ingrediënten u allemaal nodig hebt en daarbij eveneens de bereidingswijze. Bij zo'n krabsalade hoort natuurlijk ook een passend wijntje ik raad u hierbij aan een cassis, witte wijn uit de omgeving van Marseille. Is deze bij uw Super niet verkrijgbaar dan is een Muskadet of een witte Macon ook prima.
22-04-2015 om 13:55
geschreven door Broeder Everard
In schelp en schaaldieren zitten veel echte opbouwstoffen die in veel andere producten het af laten weten. Deze keer hebben we het over mosselen. Deze bevatten veel vitamines, kalk, jodium en fosfor en bijna geen vet. Aanbevelenswaardig is om minsten een keer per maand een maaltijd op tafel te hebben, bereid uit schelp en schaaldieren Het houdt echt uw lichaam fit en gezond. Vandaag serveren we het gerecht Mosselen à la Provençale. Hieronder staat de receptuur en kijk maar eens op: https://www.youtube.com/watch?v=tFJhZC24_XA naar onze kok hoe je deze maaltijd dient te bereiden!
18-04-2015 om 12:14
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het vrijdag en nog steeds houden we ons aan de aloude vastendag, waarbij het verboden is rund en of varkensvlees te nuttigen of vetten daaraan onttrokken. Tegenwoordig zijn ook de kloosterlingen wat verwend en willen op zo'n dag ook lekker eten. Binnen onze muren herbergen we diverse nationaliteiten en voor onze Franse en Italiaanse paters, broeders en zusters is de inwendige mens een soort heiligdom dat goed verzorgd dient te worden. Vroeger bezocht ik ook nog wel eens een Boeddhistenklooster en altijd heb ik gedacht dat dat dagelijks mondjesmaat gegeten wordt; vergeet het maar, want wat daar dagelijks geserveerd wordt kun je een klein dorpje mee van voedsel voorzien. De Super hoeven deze monniken niet te bezoeken, want dagelijks worden de spijzen door de gemeenschap aangereikt en wie het apprecieert om in zo'n refter aan de dis ook nog bewierookt te worden, kan zijn of haar hart ophalen aan de aldaar hangende mysterieuze en opwekkende luchtjes. Een lekkere wortelenstamppot met fazantenvlees er doorheen completeert morgen de onthoudingsdagmaaltijd en als toetje na krijgt iedereen een lekker bakje Griekse yoghurt aangereikt. We hebben nog steeds niet te klagen en eten er goed van.
16-04-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
We kennen hier in onze contreien hand en stoofperen. Bekende handsoorten zijn de conference, de Doyenne du Commice, de concorde en de Triomphe de Vienne, verder de Beurre Hardy, de Williams, de Bonne Louise d'Aurances en nog vele andere soorten. De bekendste stoofpeer is de Gieser Wildeman en ook gevraagde soorten zijn de Saint Remy, de Winterrietpeer en de Zoete Brederode. De peer is een vrucht die vnl. uit water bestaat en in honderdste van milligrammen verder uit vezel, voedingsstoffen en mineralen: dus als algemene toevoeging aan uw voedingspakket toch een aanbevelingswaardig en nuttig product. Wereldwijd is de peer een lekker en gewild fruitje. Vroeger werden de stoofperen ook geweckt en was de vraag hiernaar wat groter dan heden ten dage. Ook het stoven van peertjes als nagerecht zie ik niet zoveel meer. Nu het fruit in zijn algemeenheid wat goedkoper is geworden raad ik de consument aan om dit toch weer eens te gaan doen en als nagerecht zijn gestoofde peertjes goed en gezond voor uw spijsvertering. Interessant is tevens het huiselijk kweken van patiofruit en afgebeeld voor u heb ik hier beneden zo'n potboompje met peren staan.
11-04-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
We weten allemaal hoe we een gehaktbal klaar kunnen maken. Heel simpel is met wat rund en/of varkensgehakt met daardoorheen een verkruimeld beschuitje, wat kruiden en zout en zo zijn er talrijke manieren. Wil je dit echt eens een keer anders doen, dan raad ik u aan om deze week een maaltijd klaar te maken met wat frietjes met sla en als vleesgerecht Luikse boulets. Ik heb hieronder wat gemakkelijk te kopiëren staatjes staan, die u in uw receptencartotheek kunt bewaren. U zult enthousiast zijn van het resultaat en geef aan uw familie, vrienden en kennissen dit recept door, want elke huisman of huisvrouw gaat in de toekomst ongetwijfeld, als het om gehaktballen gaat, met dit recept verder.
08-04-2015 om 13:40
geschreven door Broeder Everard
De vastentijd is voorbij en het Paasfeest achter de rug. Ik heb wat oude geschriften geraadpleegd en hierin lees ik dat de Renaissance een tijdperk was dat in de 14de eeuw in Italië begon en na de Middeleeuwen zo langzamerhand in alle Europese landen zijn entree deed. Het was het tijdperk van vernieuwing in de kunst en ook in de levenshouding. Letterlijk betekent het woord renaissance wedergeboorte. Dit was ook het geval met de Heer Jezus, die voor onze zonden aan het kruis gestorven is en twee dagen later herrezen uit zijn graf. In Frankrijk schijnt het vroeger de gewoonte geweest te zijn om met bepaalde gelegenheden, zoals na de vasten en op de jacht een overvloedige vleesmaaltijd te nuttigen en vast pandoer hoorde daarbij Renaissance kastanjetaart er als toetje bij. Mogelijk zijn alle ingrediënten voor deze kastanjetaart bij de Super bij u in de buurt niet allemaal verkrijgbaar, maar in de grote steden zijn er speciaalzaken waar u ongetwijfeld de benodigdheden daarvoor wel kunt bekomen. Apart afgebeeld heb ik voor u staan het recept en de bereidingswijze voor deze renaissancetaart. Ik wens u er veel succes mee!
07-04-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het Witte Donderdag. Het is de dag dat Jezus met zijn discipelen aanzit en ze gezamenlijk de maaltijd gebruiken. Niemand van de discipelen had in de gaten dat dit het laatste avondmaal was. De Heer die door zijn apostelen Meester werd genoemd gedroeg zich vooraf gedienstig door de apostelen de voeten te wassen en aan tafel alles aan te reiken. Ook brak hij bij dit laatste avondmaal het brood, zegende het en reikte het met woorden van gelijke strekking, zoals de hedendaagse priester tijdens de consecratie tijdens de eucharistieviering aan het altaar uitspreekt, dit brood uit aan zijn leerlingen. De dag daarop wordt hij door een meute soldaten al biddend in de Hof van Olijven gearresteerd en nadat de Romeinse landvoogd Pilatus hem op aandrang van het volk zijn doodvonnis uitgesproken had diezelfde dag nog gekruisigd. Op Paaszaterdag houden we de Paaswake en die dag wordt ook wel stille zaterdag genoemd. Deze wake duurt van zonsondergang tot zonsopgang en dit alles in afwachting van de verrijzenis des Heren die we aanstaande zondag in jubel vieren. In de vroege ochtend wordt eerst het doopwater gewijd, het heilig vuur ontstoken en ook gewijd wordt de paaskaars. Zijn er mensen die hun kinderen met het gewijde water willen dopen, dan worden ze in de daarop volgende Eucharistieviering gedoopt. Op de ontstoken paaskaars zien we in kruisvorm de afbeelding van vijf wierookkorrels, dit als zinnebeeldige voorstelling van Jezus kruiswonden. Morgen op Goede Vrijdag herdenken we ook de Heilige Paus Johannes Paulus II die lange jaren het hoofd van de Katholieke Kerk is geweest en voor 10 jaar terug op 2 april 2005 is overleden. Op staatjes hieronder leest u wat aanvulling die allemaal betrekking hebben op deze dagen van de Goede Week. Broeder Everard wenst u allen een stichtend vervolg van deze bewogen dagen en wenst u voor zondag allen een mooi, vredig en vrolijk Paasfeest! Misschien viert U Pasen buiten de deur. Reserveer vroegtijdig uw hotel of een gezellig etentje in een restaurant. Wilt u zelf uw paasdiner bereiden, kijk dan in de rubriek feestdiners of anderzijds op rechts van dit blog in een van de kookrubrieken.
De Poolse Paus Johannes Paulus II Vanuit Rome wenst Paus Franciscus u allen een zalig paasfeest!
02-04-2015 om 13:17
geschreven door Broeder Everard
Wat nodig? 1 taartvorm van 24 cm of minder en/of ander formaat, 1 beslagkom, 'n garde, een spatel, een scherp kartelmes en een taartschaal Voor de opmaak een spuitzak en een spuitmondje van 1 M of 1 B Wilton. Gemakkelijk is om voor de bereiding een pak biscuitmix (deze met melk aanmaken) van Dr. Oetker in huis te halen, waarop u op de verpakking tevens de gebruiksaanwijzing leest. Diverse recepten zijn in elke Super verkrijgbaar. Een taart bakken we in een elektrische oven op 160 en in een heteluchtoven op 140 graden Celsius. Ingrediënten: 4 of 5 eieren, 125 gram suiker en 125 gram bloem en wat boter. Bereidingswijze: Doe in de kom de eieren en de suiker en sla deze tot er een dikke luchtige massa is verkregen, zeef de bloem boven op het mengsel en spatel deze er voorzichtig door. Om een wat meer luchtige massa te verkrijgen, zo u dit verkiest, dan raad ik u aan het beslag al roerend bloedwarm te maken. Vul de beboterde en bebloemde springvorm, prik wat gaatjes in het deeg om rijzen te voorkomen en zet de vorm in het midden van de oven en bak de bodem ongeveer 25 minuten of indien nodig iets langer. Om te kijken of ie gaar is, steek je een naald in de massa. Komt deze er schoon uit dan is de taartbodem klaar. Haal de taartband eraf aan laat het geheel op een rooster of op een doek, waar je een beetje suiker op strooit, afkoelen. Opmaken: Snij met een scherp kartelmes de bodem doormidden en houd daarbij de linkerhand zachtjes op de bovenkant zodat deze niet verschuift. We gaan nu wat slagroom stijfkloppen en gebruiken daarbij twee zakjes vanillesuiker en 2 zakjes klop fix. in de Super zijn ook diverse garnituursauzen en andere opmaakingrediënten te verkrijgen. Hebben we wat vulling (wat u verkiest) tussen de gescheiden delen van de taartbodem gelegd, dan leggen we de beide gedeelten weer op elkaar. De zijkanten smeren we met een pannenkoekmes met wat botercrème of slagroom mooi glad, roosteren in een koekenpan wat amandelschaafsel, laten dit afkoelen op een stuk dubbel-laags keukenpapier en doen hiermee de zijkant garneren. De bovenzijde van de taart insgelijks gladstrijken, dan in een spuitzak met spuitmondje mooie rozetjes erop spuiten. Wilt u er een echte paastaart van maken neem dan als spuitzakje een klein papieren zakje, waar je aan de onderkant een puntje afgeknipt hebt en schrijf op de taart iets liefs of gewoon "vrolijk Pasen" De taart kun je verder nog opsieren met paasfiguren, paaseitjes en eventueel wat gekonfijte vruchtjes of anderzijds. Laat uw fantasie de vrije loop en maak er iets van!
Boven een aardbeientaart Eenvoudige paastaarten
01-04-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voor vandaag heb ik voor mijn verwende gasten een specifiek vis diner staan. Ik vermoed dat ons aller Heer met zijn apostelen, die bijna allemaal vissers waren, wekelijks ook veel vismaaltijden genuttigd hebben. In die eerste eeuw-denk ik-waren al die bijproducten die we tegenwoordig gebruiken om de maaltijden te completeren nog niet algemeen in zwang. Palestina stond bekend om zijn olijven en ook op de berghellingen van het tegenwoordige Israël staan een twintigtal kruidensoorten, die ook toen al mondjesmaat bij het bereiden van spijzen gebruikt werden, maar ik denk niet dat ze toen al bekend waren met champignons en truffels en in de rivier de Jordaan geen kreeftjes zaten. In Frankrijk is Filets de Sole à la Pompadour in restaurants van bepaalde streken in Frankrijk een gewild gerecht. Ik denk niet dat het in Nederland op al te veel menukaarten te vinden is, maar vandaag hier in het klooster hebben we dit heerlijke 'vastengerecht' vanavond op tafel staan. Hieronder staat op staatjes vermeld wat u in huis dient te halen en tevens de bereidingswijze.
27-03-2015 om 13:04
geschreven door Broeder Everard
Morgen herdenken we dat het 2015 jaar geleden is dat de engel Gabriël vanuit de hemel de heilige Maria de boodschap bracht dat zij zwanger was van het Jezuskind. Maria woonde in Nazareth samen met de vrome en ingetogen timmerman Jozef, die als voedselvader van ons aller Heer bekend staat en wiens naamfeest we op 19 maart jl. gevierd hebben. Als moeder van ons aller Heer staat Maria in de belangstelling en wereldwijd vindt men genadeoorden waar veel pelgrims naartoe trekken om tot haar te bidden. In deze hectische tijd van economische malaise en alom oorlogsgeweld is het leven voor veel mensen een hel geworden en laten we morgen op het feest van Maria's boodschap bidden dat alles zich weer ten goede keert en we onderling ook een goede band aangaan met mensen die het moeilijk hebben en een beroep doen op onze goedgeefsheid en solidariteit met de minstbedeelden. Aanstaande zondag 30 maart zitten we alweer aan Palmzondag en herdenken we dat Jezus op een ezeltje Jeruzalem binnentrok en als een gevierde prediker en held ontvangen wordt. Jeruzalem (Palestina) stond in die tijd onder beheer van de Romeinen en een landvoogd was aangesteld om de Romeinse wetten uit te voeren. Na Palmzondag begint de Goede Week en we weten allemaal wat Jezus toen te verduren kreeg en door zijn eigen volk die hem met hosanna had ingehaald verraden werd en tot de kruisdood veroordeeld. Met Pasen, dat we dit jaar op 5 april vieren, herdenken we het grootste Christelijke wonder en wel het feest van de herrezen Jezus. Ik wens u in het laatste vervolg van deze vasten veel gezegende dagen en tot een volgende keer!
24-03-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op 5 april aanstaande is het Pasen en om u culinair alvast een voorproefje te geven heb ik voor de Paasdagen wat nagerechten staan. Het is hier in het klooster niet de bedoeling dat we tijdens de vastentijd van allerlei lekkere nagerechten hebben staan. Verboden is het niet, maar een goed katholiek moet ook in deze moderne tijd zich houden aan de oude kerkelijke gebruiken en tijdens deze uitsparingsdagen adviseer ik mijn gewaardeerde lezers om ook eens te denken aan mensen bij u in de buurt die amper rond kunnen komen. Vroeger zette broeder Bastiaan 's nachts nog wel eens een paar zakken kolen op de stoep of vond iemand onder de deur geschoven nog een goed gevulde enveloppe, zodat bv. de weduwvrouw met 5 kinderen ook wat extra's voor de paasdagen kon aanschaffen. Tegenwoordig is het de voedselbank die voor onze minstbedeelden is ingesteld. Onze minister president heeft beloofd dat hij de komende tijd meer aandacht gaat besteden aan de lagere lonen en de wens van dit Kabinet is dat op korte termijn de voedselbank overbodig wordt. Een goed idee is om het ziekenfonds weer inkomensafhankelijk te maken, het eigen risico af te schaffen en de woonlasten te verminderen. Hierdoor wordt sowieso de koopkracht van de smalle portemonnee wat ruimer en hoeven de lonen niet direct omhoog. Zoals de zaken er nu voor staan, loopt binnenkort de boel vast, krijgen de mensen huurschulden en neemt de ontevredenheid onder de bevolking toe. Miljarden gaan verloren door het niet waterdichte digitale beleid van onze diverse Diensten; geld wat goed besteed was als de oude dienstloketten weer geopend zouden worden. Het is eveneens het beste middel om de werkeloosheid de kop in te drukken. Na dit politieke kloosterlesje gaan we over tot de orde van de dag en dat is de bereiding van chocolademousse met vanille-ijs. Hieronder treft u het bereidingsstaatje. Binnenkort breng ik u nog wat meer van die lekkere nagerechten, zodat u met de Paasdagen op alles goed voorbereid en ingesteld bent.
22-03-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Niet alleen de apotheek is door kloosterlingen uitgevonden, maar ook de vitaminerijke kloostergerechten, waarbij veel kruiden gebruikt worden en natuurlijk ook een goed wijntje met een echt Frans bouquet. Van de week las ik op internet dat kruiden in combinatie met geneesmiddelen een gevaarlijk effect kunnen hebben. Wat er allemaal in die medicijnen verwerkt wordt, daarmee ben ik niet mee op de hoogte. Wat ik als oud-missiebroeder wel weet is dat we vroeger in onze missiegebieden veelal werkten met kruidendrankjes als geneesmiddel en we nooit te maken hebben gehad met al die moderne ziektes van tegenwoordig. Vandaag heb ik voor u staan enkele specifieke Franse gerechten en wel Val-au-Vin aux Huîtres en Pintade à La Médicis. U vindt op de bijgaande staatjes voor uw cuisine-cartotheek wat u nodig heeft aan ingrediënten en daarbij tevens een uitgebreide bereidingswijze. We zitten weliswaar in de vastentijd, maar met al die Franse confraters uit de Benedictijnenabdij van Reims kun je slecht, zoals nu in het televisievervolgstuk Utopia het geval is, met zo'n schamel budgetteringsdieet op tafel komen en het moge vreemd klinken: ,,Morgen kiezen we binnen onze gelederen een nieuw provinciaal Benedictijnenbestuur en op de lijst van kandidaten sta ik ook vermeld." Louter toeval is het dat wij hier in het dorp net als u ook ter stembus gaan om morgen tevens onze burgerlijke provinciale vertegenwoordigers te kiezen en dubbelop ook onze provinciale waterschapbestuurders. Vanavond is er in de recreatiezaal een vergadering en als politiek zegsman mag ik hierbij het woord doen. Veel van onze communiteitsleden stemmen op een Gelders vertegenwoordiger van lijst 5 en dit omdat de SP, ofschoon niet Rooms, in Nederland bekend staat als de partij met het beste sociale programma en daar gaan we voor! Gelukkig maak ik met al die Franse confraters hier als OFP' er op de Benedictijnenkieslijst weinig kans om gekozen te worden, en dat is maar gelukkig ook. Laat dat die Fransen maar uitzoeken!
17-03-2015 om 17:23
geschreven door Broeder Everard