Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
19-02-2013
Kabeljauwfilet met gevulde paprika
Nog heel weinig katholieken houden zich aan de vasten, maar toch was die ouderwetse vasten van vroeger een goed middel om wat overgewicht kwijt te raken. 60 Procent van de Hollanders en 50 procent van onze Belgische broeders en zusters zijn te zwaar en hoe je het ook keert of weert: ,,Ieder pondje gaat door het mondje"! Zwaar lichamelijk werk wordt nog maar bij enkele beroepen verricht en verder zijn het de machines en allerlei handige apparatuur dat ons verlost van zweet, bloed en tranen. Kortom de vastentijd gaat ons van overgewicht verlossen. Begin 's morgens met een goed ontbijt met ook wat vruchtensap, hierna geen tussendoortjes, ga lopend of met de fiets naar je werk, 's middags een warme maaltijd met veel verse groenten en fruit, niet te veel aardappeltjes en in plaats van vlees liever wat vis. De werkende mensen eten in de regel 's avonds warm en Piet de bouwvakker die de hele dag flink in beweging is geweest mag rustig wat meer eten dan zijn zuster Wilma die de hele dag op haar werk achter de computer heeft gezeten. Uit den boze is het om de hele avond tv te kijken en aldoor van allerlei snacks en nootjes naar binnen te werken. Piet mag na gedane arbeid rustig een pilsje drinken, en Wilma raad ik aan om na de koffietijd tijdens het journaal niets meer te gebruiken, maar er is niets op tegen om voor het zich ter ruste begeven als slaapmutsje een borreltje of wijntje in te nemen. Op mijn site staan veel recepten van vis en ditmaal heb ik voor u staan een recept van kabeljauwfilet en als we het over paprika hebben, dan schiet me te binnen wat we hier in het klooster ook wel eens doen met meloenen, sinaasappelen of citroenen. We hollen ze uit en vullen deze op. Ook hierbij raad ik aan dit niet te realiseren met spijzen die zwaar aanzetten, want anders gaan we de Amerikanen achterop die bijna allemaal te zwaar zijn en niet zoals hier gemiddeld 80 jaar oud worden.
19-02-2013 om 20:44
geschreven door Broeder Everard
Niet het einde der tijden, maar wel beroerde tijden
Als aarde maken we deel uit van een klein gedeelte van het heelal en nog steeds is de wetenschap er niet achter of er op andere planeten ook mensen leven of geleefd hebben. Afgelopen week werden we als aardse wezens met de neus op de feiten gedrukt. De Tsjeljabinsk-meteoriet was op een gegeven moment zelfs helderder dan de Volle Maan en nog helderder dan de zon en deze bolide met zijn oerknal, oorverdovende ontploffing, her en der inslagen en grote schade aan mens en natuur heeft ons wakker geschut en ons medegedeeld dat we als aarde periodiek blootstaan aan grote gevaren die hele stukken aarde kunnen verslinden. Een dag later kwam er weer zo'n vliegend 'fort' langs de aarde gescheerd en gelukkig is hij doorgereisd en heeft ons ongemoeid gelaten. Onderhand gaat er tegenwoordig geen dag voorbij of door die gasputten daar in Groningen, waar we allemaal van profiteren en ons gas van betrekken, leven de Groningers in onrust en horen we dagelijks dat er weer lichte aardschokken hebben plaatsgevonden. Wetenschappelijk is uitgerekend dat we in maart bezoek krijgen van de komeet Panstarrs en in medio december komt de superkomeet ison langs. Allemaal niets op de klos is wetenschappelijk uitgerekend; hier in het klooster zijn we allemaal heel gelovig, maar niet alles nemen we voor koek en ei aan! Bezorgd maken we ons wel over de zware zonnestormen die ons in 2013 te wachten staan, want die kunnen door magnetische inslagen ons hele electriciteitsnet vernietigen. Hierdoor vallen ook alle communicatiebronnen uit. Dit alles kan weer gerepareerd worden, maar door kortsluitingen ontstaan er duizendeneen branden en wordt er zoveel vernietigd dat het jaren zal duren eer dit alles weer hersteld is. De mensheid zal hierbij uitgedund worden, maar die overblijven zullen in elk geval niet werkeloos zijn. Voorspellingen: Niet alleen met het geheim van Fatima zijn we hier in het klooster op de hoogte, maar doordat we ook veel contact houden met andere geloofsgenootschappen worden we dagelijks geconfronteerd met uitreksels uit bijbelteksten, de Koran en/of Boeddhistische geschriften die ons waarschuwen voor een naderend einde der tijden. Paus Benedictus XVI trekt zich als Paus binnenkort terug en raadt de mensheid aan over te gaan tot een verdraagzaam wereldbestel, dat we met gebed en inzet van ons allemaal kunnen bereiken. Als oudere heb ik in mijn jeugd de Tweede Wereldoorlog meegemaakt, maandenlang waren er beschietingen, een drietal bombardementen, verloren heb ik enkele vrienden en dit alles heeft zich nog eens herhaald toen ik in militaire dienst was; daaraan terugdenkend heeft het geloof in God en de toekomst ons overeind gehouden; dus waar zouden we ons verder nog druk over maken? Van de week hebben we na het carnaval het askruisje gehaald dat ons nog eens extra herinnert aan onze menselijke nietigheid en vandaag zitten we alweer in de eerste zondag van de vastentijd. Leef naar eer en geweten en wil je een goede daad verrichten, doe dit dan in je eigen buurt en als iedereen dit doet is een goede samenleving gesmeed die ons gezamenlijk de kracht geeft alle gevaren te trotseren en te bezweren.
17-02-2013 om 21:19
geschreven door Broeder Everard
De Fransen hebben het over Gouéron, maar wij Hollanders & onze Vlaamse broeders noemen het kloosterappeltaart. Echte carnavalisten en feestvierende gelovigen zijn ook dol op appeltaart, maar met carnaval leven ze allemaal in een roes en is iedereen meer gecharmeerd van een lekker pilsje of anderzijds. De vasten is nooit afgeschaft, maar niemand voelt zich nog verplicht om vanaf morgen aswoensdag tot paaszaterdag 12.00 uur wat minder te eten en zich te onthouden van het eten van vlees. Traditie hier in het klooster is om op de dinsdagavond die aan aswoensdag vooraf gaat bij de koffie appelgebak te serveren en beste mensen aan die koffie heeft broeder Everard flink wat cognac toegevoegd om de boel wat opgevrolijkt te krijgen. Nog dagelijks in de vespers, completen en het Lof zingen wij stichtende liedjes, maar op deze carnavalsavond hoor je hier in het klooster niet alleen het Tantum Ergo of Salve Regina zingen, maar ook vaak van die geheide carnavalsslagers en het is altijd mijn vertrouwde keukenhulp sister Mary die de zaak op zo'n avond aan de draai maakt.
12-02-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op 19 april 2005 werd de Duitse kardinaal Joseph Aloisius Ratzinger tot Paus gekozen. Vandaag op 11 februari 2013 kregen we te horen dat hij zijn functie op 28 februari om precies 20.00 uur Italiaanse tijd neerlegt. Na afloop van de heiligverklaring van geloofsslachtoffers uit de Italiaans/Turkse oorlog van 1480 richtte de paus zich in het Latijn tot de aanwezige hoogwaardigheidsbekleders en kondigde zijn aftreden aan. Hij beriep zich op zijn broze gezondheid en vertelde dat hij als 85-jarige in deze gistende tijd van voortdurende veranderingen en geloofsstrijd niet meer voldoende in woord en daad in staat was de Kerk te besturen. Hij vroeg iedereen die hij tekort gedaan heeft om vergiffenis. Paus Benedictus XVI heeft het als kerkleider op veel terreinen zwaar te verduren gehad en om rust in deze geloofswereld te brengen zullen alle mensen die in God geloven achter zijn opvolger moeten gaan staan. Heel belangrijk zal ook de visie van de volgende paus wezen op het hele kerkelijk gebeuren, waarbij vooral een luisterend oor moet zijn voor andersdenkenden en ook hechtere contacten binnen de Oeucumene; Dit alles zal in de toekomst leiden tot een betere verstandhouding met bijvoorbeeld mensen met een andere geloofsopvatting. Persoonlijk denk ik dat de Paus tijdens zijn recent bezoek en verblijf in Erfurt tot de beslissing gekomen is om af te treden.. Het in Thüringen gelegen Erfurt is de geboorteplaats van de dichter Goethe, de filosoof Schiller en theoloog Luther. Paus Benedictus XVI is na de in 1295 afgetreden Paus Celestinus de tweede paus die zijn ambt bij leven neerlegt. We danken Paus Benedictus voor zijn inzet voor onze kerkgemeenschap en hopen dat deze priester na zijn terugtreding nog lang in ons midden zal wezen.
11-02-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag zijn alle kloosterlingen hier naar de plaatselijke carnavalsoptocht kijken. In de keuken is het 't hele jaar carnaval en we beginnen pas aan de vasten als hier de kloosterklok aanstaande dinsdagavond het middernachtelijk uur inluidt en wij elkaar hierin de refter een fijne veertigdaagse vastentijd wensen. Voordat we tegen het vlees "Carne Vate" zeggen wordt er in deze eet-en bijeenkomstzaalzaal nog even flink gegeten, zodat we allemaal goed gewapend zijn tegen de ontberingen die ons te wachten staan. In Huissen is het vandaag met de carnaval zuurkool met klapstuk eten en in het klooster in Angeren heb ik straks na de optocht hier, ter ere van een paar op bezoek zijnde confraters uit Frankrijk, een paar heerlijke schotels met cassoulet bereid met vooraf een bordje marcaronisoep (voorzichtig en langzaam roerend bereiden, zodat de soep niet schift) en als toetje staan er 2 fruitschalen op tafel met allerlei fruit. Ondanks de economische crisis komen de paters, broeders en zusters hier niets tekort en als met al die aardbevingen in Groningen uit veiligheidsoverwegingen straks de gaskraan voorgoed afgesloten wordt, dan kunnen we hier gewoon door blijven koken op de oude allesbranders met briketten die we geperst hebben van oud krantenpapier of overgaan op het kloven van de oude houten telefoonpalen van driekwart eeuw geleden die we hier op het kloosterterrein hebben opgeslagen onder een afdak, waarop zuster Agnes met sierlijk kloosterschift heeft genoteerd: ,,Wegdoen moet je niks, je weet maar nooit waarvoor het ooit nog eens nodig is."
De bewoners van het Friese waddeneiland Nes werden gisteren opgeschrikt door een uitslaande brand op de Kardinaal de Jongweg 33, waar de neogothische Rooms-Katholieke Sint-Clemenskerk uit 1878 en gebouwd door de beroemde architect Pierre Cuypers geheel verwoest is. In 1958 werd deze kerk onder architectuur van Herman van Wissen nog geheel gerestaureerd. De patroonheilige van deze kerk is Sint Clemens, die na onze eerste paus Petrus onze Kerk bestuurde in de jaren 76 t/m 81 na X. In deze kerk waren ook veel kostbaarheden opgeslagen, zoals enkele religieuze schilderijen uit de Gouden Eeuw. In Nes werd in 1885 als zoon van de plaatselijke bakker geboren Jan de Jong (zie inzet), die lange tijd onze aartsbisschop was en tijdens de Duitse bezetting van 1940-1945 het Nederlandse episcopaat en de gehele kerkgemeenschap op een onverschrokken manier door de oorlogsjaren heeft geloodst. De Sint-Clemenskerk was de enigste katholieke kerk op Ameland en mijn herinneringen gaan naar de tijd dat we Ameland nog wel eens aandeden en ik met mijn familie menige vakantieweek in Nes heb doorgebracht en wij op zondag daar uiteraard ook ter kerke gingen. In deze tijd van ontkerkelijking, afbraak en andere bestemmingsplannen voor onze kerken komt het extra hard aan dat in zo'n levendige gemeenschap van gelovigen, zoals in Nes, een dergelijk monumentaal gebouw met zo'n rijke historie verloren gaat.
06-02-2013 om 11:13
geschreven door Broeder Everard
De vorige keer hadden we het over dadels en nu zijn de vijgen aan de beurt. Vijgenbomen vind je over de hele wereld en was dat vroeger op de geijkte plaatsen, tegenwoordig zijn er ook hier in Nederland kwekers die vijgen telen. Net als met de wijn, die voor een kwarteeuw terug nog hoofdzakelijk uit Frankrijk geïmporteerd werd, zijn wereldwijd eveneens elders wijngaarden te vinden en bij een mooie zomer met veel zon voelen ook andere vruchtbomen uit het Middellands zeegebied zich hier in de Benelux goed thuis. Vijgen bevatten veel vezelstoffen, kalium, calcium, mangaan en vitaminen B 6. Bij dadels had ik vermeld staan dat het raadzamer voor hartpatiënten was om i.p.v. vijgen dadels te eten; dit vanwege dat vijgen een vrij hoog natriumgehalte hebben. Voor gezonde mensen maakt dit niet zoveel uit en gesteld kan worden dat het een paar keer eten per week van vijgen een goed systeemhersel van uw "lichamelijke computer" is. Medicinale eigenschappen: Vijgen helpen u van de keelpijn af, verstevigen uw botten en zorgen voor een prima spijsvertering. In de bladeren van de vijgenboom huist insuline en ben je diabetespatiënt en heb je de ruimte ervoor, haal dan een vijgenboom in huis! Wat vijgen betreft heb ik u ter vergelijking met andere vruchten en eet-en drinkwaren een link naar een voedingswaardetabel staan. Surf: http://www.vanveltom.com./voedingswaardetabel.htm
DE VIJGENBOOM "DE FICUS CARICA"
05-02-2013 om 11:45
geschreven door Broeder Everard
De dadel is een langwerpige bes, zo groot als een pruim, die een steenhard zaad bevat. De Latijnse naam voor de dadelpalm is Phoenix dactylifera. Bekend zijn er zo'n 37 soorten en die verschillen zitten hoofdzakelijk in het gebied waar ze vandaan komen. Er zijn dadels met zoet, sappig vruchtvlees, de zogenaamde zachte dadels, die gedroogd in de handel zijn en een smakelijke lekkernij vormen, doch er zijn ook droge dadels met een droog, zetmeelrijk vruchtvlees. Deze hebben in het vaderland van de palm meer betekenis, omdat dit dadelsoort jarenlang bewaard kan blijven en op verschillende manieren toebereid, het dagelijks brood der woestijnbewoners vormen. Je hebt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika nog steeds Bedoeïenen die met een tent en en een kameel door de woestijn reizen, ofschoon daar in het Midden-Oosten ook moderne Bedoeïenen leven die met een lux ingerichte camper daar ook vertoeven en ik heb zo het idee dat dit rijke mensen zijn die zich bewust van de maatschappij hebben afgescheiden en zich alles laten aanreiken door bedienden die hen volledig verzorgen en beschermen. maar die Arabieren eten andere gerechten als wij en ook nog echt dadelbrood! De dadelpalmen groeien in de oasen van de uitgestrekte woestijngordel, die bij de Atlantische Oceaan begint en zich dwars door Afrika en West-Azië tot de Indus uitstrekt. De dadelpalm is een tweehuizige plant. Om plaats te hebben voor zoveel mogelijk vruchtdragende bomen, duldt men slechts weinig mannelijke bomen in de oasen. Opdat echter alle stamperbloemen bestoven worden, snijdt men de bloeiwijzen met de meeldraadbloemen af en hangt ze tussen de vrouwelijke bloeiwijzen. De wind doet de rest en zorgt wel voor een perfecte bestuiving. Met vruchten is van alles mogelijk; men kan ze inmaken, drogen en konfijten. Dit drogen kan in de zon gebeuren en ook kunstmaig in speciale droogovens of zoals wij dat vroeger in onze bakkerij met appels, peren en pruimen van de fruittelers deden in de onderoven en nadien op de brikettenoven bovenop deze oven. Men kan vruchten ook konfijten, wat gebeurt door ze in suiker in te leggen. Dadels bevatten veel energierijke stoffen en mineralen en allerlei noodzakelijke bouwelementen zoals natrium (10 mg), kalium (400 mg), calcium (25 mg), fosfor (30 mg), ijzer(0,3 mg), magnesium (20mg), koper (0,19 mg) en zink (0,20 mg) Mensen die aan hartfalen lijden moeten oppassen met zouten. Vijgen hebben een natriumgehalte van 40 en ik raad hartpatiënten aan als ze hun noodzakelijk kalium gehalte wat aan willen vullen, vooral bij gebruikers van plastabletten, toch te kiezen voor de dadel, waarbij ik adviseer om die dag wat minder brood te eten waar ook ongeveer hetzelfde zoutpercentage in aanwezig is en mogelijk straks wat hoger mag zijn in de vorm van gejodeerd zout, zeker in de buurt van kerncentrales waar ik tegenwoordig nog wel eens nare berichten over hoort, zo bv. van kleine lekkages, die op de duur bij de streekbewoners van een dergelijk gebied kunnen leiden tot keelkanker. Voor hartpatiënten bakten wij bij broeder Everard thuis vroeger brood waarbij we aan het deeg geen zout hadden toegevoegd. De gebruikers betaalden hier geen cent meer voor dan voor het normale brood waaraan wel zout was toegevoegd. Tegenwoordig nemen de bakkers (en probeer er maar eens een te krijgen die dat nog doet) een meerprijs van 50 eurocent voor brood waaraan geen zout is toegevoegd en dat vind ik geen goede gang van zaken. Nu we toch even afgeweken zijn van ons onderwerp herinner ik me de broodprijs van een 12 ons regeringsbrood van vlak na de oorlog en wij verkochten dat voor 49 cent, dus voor een halve gulden. In euro's betaal je voor een vergelijkend 12 ons brood dat is anderhalf tarwebrood (12 ons broden worden niet meer verkocht) nu 3 euro, omgerekend in guldens f 6,60; Dit is in de huidige crisistijd ruim 13 keer zoveel als voor een halve eeuw geleden!
Medicinaal staan dadels bekend als geneesmiddel bij constipatie en anderzijds is het een prima stopmiddel bij diarree
04-02-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Als we de geschiedenis van de pelgrimstocht der mensheid van de beginjaren van de oerknal of schepping bekijken, dan zien we dat de meeste onenigheden gingen over de verschillende geloven en afscheidingen die in de loop der geschiedenis hun wasdom hebben gekregen. Te vuur en te zwaard is men elkander steeds te lijf gegaan om de ander partij te bewegen hun geloof als het enige ware te beschouwen en te aanvaarden. Dit alles heeft tot op heden net zoveel slachtoffers gekost als er nu mensen op deze aarde zijn. Niet één geloof kunnen we hier tot de uitzonderingen noemen. Heel jammer, want in elk geloof is wel een voorschrift verwerkt dat ons de opdracht geeft goed voor elkaar te wezen. De liefde is het enige inhoudelijke gebod dat ons aanspoort tot verdraagzaamheid en solidariteit met de medemens in nood. In veel landen zien we opstanden van allerlei volkeren en stammen die hun gelijk willen halen door op geloofsgronden hun wil op te leggen aan de andere partij of soms aan een hele gemeenschap. De wreedheid waarmee ze elkaar in naam van hun God bestrijden is onbeschrijfelijk en de mens als wezen met verstandelijke gaven onwaardig. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor deze terroristische geloofsfanaten. Geen organisatie ter wereld is in staat dit geweld te stoppen. Ik doe daarom een beroep op alle geestelijke leiders van alle gezindten om een vredige boodschap van solidariteit en respect tot de medemens over te brengen aan hun geloofsgenoten en deze in naam van ons aller opperherder, aan te sporen de strijd te staken. Blijven we op deze manier met vechten doorgaan, dan gaan we op korte termijn allemaal onze ondergang tegemoet en hier streeft uiteindelijk niemand naar!
30-01-2013 om 23:05
geschreven door Broeder Everard
Hier in Holland eten we momenteel veel winterse kost, zoals stamppotten en erwtensoep. Ontelbare diners op dit gebied kunt u vinden in mijn kloosterarchief. Een paar van mijn confraters zijn op bezoek geweest in de abdij van San Antonio in het Italiaanse Padua en waren wild enthousiast over het gerecht van de abdijkok broeder Wiro dat bestond uit Tagliatelle met cantharellen met daaraan toegevoegd Mascarpone, een kaassoort die omstreeks 1600 in Lombardije is ontstaan en bereid is uit room met een botervetgehalte van 25 procent, waaraan toegevoegd wijnsteenzuur, waardoor dit alles goed in spijzen verwerkbaar en lekkere smeerkaas is geworden. De naam mascarpone is afgeleid van de spaanse woorden mas que bueno, wat letterlijk betekent "beter dan goed" Die Spaanse naam is in Italië terecht gekomen in een tijd dat Lombardije door de Spanjaarden bezet was; vandaar! Ik had het deze week klaar willen maken, maar ik kon hier in de buurt geen cantharellen krijgen en daarom moeten mijn confraters een tijdje geduld hebben en zeker tegen eind augustus begin september weet ik bij een kennis in het bosrijke Hoendeloo weer van die lekkere verse paddenstoelen op te doen. Hieronder ziet u de receptuur voor 4 personen en u vindt er ook een plaatje waarop zo'n heerlijke schotel is afgebeeld.
24-01-2013 om 21:15
geschreven door Broeder Everard
Kaviaar wordt ook wel eens het zwarte goud genoemd. Onder Kaviaar verstaan we de onbevruchte eitjes van de steur, een vis die al duizenden jaren bekend is en nog eerder dan de nu uitgestorven dinausaurus in zowel de zoute als zoete wateren van onze aardkloot rond zwom.Vroeger waren het landen als Rusland en Iran (het voormalige Perzië) waar we de kaviaar van betrokken.De naam kaviaar, in het Iraans Khag-avar (krachtige koek) dook voor het eerst op zo tegen de 17de eeuw en het waren voornamelijke de heersende vorsten die bij bezoeken van hun vrienden deze lekkernij op tafel hadden staan. Toen na de Eerste Wereldoorlog de kaviaaraanvoer uit Rusland en Perzië stokte, realiseerde de Fransman Emile Prunier zich dat er in de Gironde in het voorjaar paaiende steuren optrekken ter bruilioft en dat er derhalve ook uit de Gironde- 'caviar nouvel pêche'- verse kaviaar te halen was. Wat het precies is kan ik u niet vertellen, maar kaviaar zou een goed alternatief zijn voor sporters als oorbare 'doping'-, want het geeft een enorme energie aan mensen die het veel eten; bovendien is het ook heel goed voor een gezonde potentie! Kaviaar dient men op in een kristallen schaal die op ijs staat. Men schept de kaviaar eruit met een lepel van hoorn of ivoor. Men eet er dik beboterde filterdunne sneetjes bruin roggebrood bij en geoorloofd is het (liever niet!) om er hoogstens een drupje citroensap erbij te doen en een wolkje grofgemalen peper. Ja en erbij hoort hier ook ijskoude wodka of champagne blanc de blancs. Voor ons gewone burgers is op de markt ook verkrijgbaar als imitatie-en/of surrogaatkaviaar gekleurde kuit uit andere vissoorten en ook bekend is de kuit uit de wilde zalm, die verkocht wordt onder de naam zalmkaviaar. Koningin Beatrix is samen met kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima op bezoek in het olierijke sultanaat Brunei. Ze hopen voor ons land orders los te kloppen die onze economie wat opvijzelt en ik hoop dat dit zal lukken. De sultan zou ook een hutkoffer met dollars mee kunnen geven, want het land is schat-en schatrijk, maar dit is maar een advies van de arme broeder Everard die men waarschijnlijk niet op zal volgen. Hier in Holland vindt men in Eindhoven een Rus die hier steur kweekt en interessant is het om te zien hoeveel werk dat dit is. Ook in onze rivieren, die de laatste tijd door strengere milieu-eisen weer wat schoner zijn, is steur uitgezet Klik http://www.annacaviar.nl/pdf/frits.pdf om nog wat meer over de vissoort steur aan de weet te komen. Ik wens u veel leesplezier en tot een volgende keer maar weer!
Zeker weten dat er tijdens het koninklijk banket kaviaar op tafel staat
21-01-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het hardst hebben we gebeden tijdens zwaar granaatvuur en bombardementen in oorlogstijd. Iedereen was bang en het geloof in God en ons aller Moeder Maria was zo sterk dat we-mocht het verkeerd lopen-we rein van geweten en bevrijd van zonden het hemelrijk konden binnengaan. Vlak na de oorlog werd mijn moeder ernstig ziek en in de kapel van het klooster heb ik als seminarist aldoor knielend met gestrekte armen OLH gevraagd dat ze weer spoedig genezen zou. Mijn gebed is verhoord en het gaat na zeer ernstige aandoeningen en veel gebed het nú ook weer wat beter met mijn kwakkelende gezondheid. Echt, beste mensen: ,,Bidden helpt, maar helaas wordt dit weinig meer gedaan"! Veel mensen gaan niet meer naar de kerk, maar dat wil niet zeggen dat ze niet gelovig meer zijn, eerder kunnen we spreken van teleurgesteld. Dat is heel begrijpelijk, want overal heeft de haast toegeslagen en niemand heeft tijd voor de medemens in geestelijke of materiële nood. Een grote klap heeft hier de wereldkerk van ons katholieken ook gekregen door misdragingen van priesters, broeders en zusters, die zich niet gehouden hebben aan hun geloften en onvergeeflijke zonden bedreven hebben door het plegen van onkuise handelingen met aan hun toevertrouwde parochianen, leerlingen, geestelijk gestoorden, zelfs met minderjarigen. De goede getrouwen te nagelaten, beste lezers, maar deze dreun is bij veel mensen heel hard aangekomen en veel slachtoffers hebben hier trauma's aan overgehouden. Van 18 tot 25 januari wordt de internationale bidweek gehouden en binnenkort starten ook weer de bedevaarten naar heiligdommen, die mogelijk kort bij u in de buurt liggen. Niemand is verplicht te geloven dat hier of daar een verschijning is geweest of iets bijzonders gevonden wat ons noopt om daar eens te gaan kijken. Bedevaartplaatsen zijn ontmoetingsplaatsen, je leert er mensen kennen, misschien houd je er nieuwe vrienden aan over en het kan ook wezen dat uw geloof in God en ons aller moeder Maria weer nieuw leven krijgt ingeblazen.
18-01-2013 om 18:54
geschreven door Broeder Everard
Vroeger beschikten kloosters over uitgebreide landerijen en op dat gebied is veel veranderd. Elk klooster had toen ook een opleidingscentrum en honderden studenten waren intern, net als al die broeders die in functie waren als kok, boer, tuinder, schoenmaker, ziekenverzorger of als kleermaker. Het waren meestal de paters die op zo'n seminarie les gaven in talen en andere specifieke lessen die op zo'n instelling onderwezen werden. Heel goed kwamen al die landerijen in die tijd van het rijke roomse leven van pas en de kloosters voorzagen bijna op allerlei gebied in hun eigen onderhoud. Veel kloosters zijn afgebroken en ook veel kloosterordes en congregaties hebben fusies gesloten en dit alles, omdat er weinig roepingen zijn en derhalve geen studenten, paters en broeders die zo'n groot klooster bewonen en die paar mensen die het dan beheren moeten, kunnen vaak de kosten van onderhoud e.d. van zo'n groot gebouw en de beheerskosten van de grote landerijen niet meer opbrengen. Bekend staan de kloosters om hun kennis op het gebied van allerlei, kruiden, spijzen en dranken die er vaak vandaan kwamen en nu vanuit Franse, Belgische, Italiaanse en Duitse kloosters nog steeds gefabriceerd worden. Het waren de kloosters die als eerste kruidenthee, wijnen, likeuren en diverse biersoorten op de markt brachten. Een van die theesoorten was de thee die bereid werd en getrokken van gedroogde citroenbladeren van de citroenplant. Ook is er ooit een pater geweest die eracher kwam dat deze thee zowel op de geest alsmede op het lichaam een gunstige uitwerking had. Zij waren de eersten die bladeren van de citroenplant in alcohol aftrokken en dit middeltje in flesjes op de markt brachten tegen hoofdpijn en indigestieve klachten. In Denemarken maakt men nog steeds een gezondheidsschnaps van citroenbladeren die afgetrokken worden op wodka. In de kloosterkeuken voegen we nog altijd, al verbouwen we het zelf niet meer, citroenkruid toe aan allerlei roomsoepen, zoals asperge-en champignonsoep. Ook bij saladeschotels en gevogelte horen deze kruiden. Hier in het klooster eten ook wel eens bezoekers mee en als ik in de gaten heb dat hier ook zwangere vrouwen bij zijn, dan doe ik altijd de mededeling dat deze geen spijzen mogen nuttigen, waarin citroenkruid verwerkt is. In citroenkruid zit alkaloïde, een stof die goed is voor vrouwen met menstruatiemoeilijkheden, maar vruchtafdrijvend als het gaat om vrouwen die in verwachting zijn. In alle natuurwinkels en grote supers met een kruidenhoekje is citroenkruid (citronella van de Artemisia Abritanum) te koop. Wat ook heel fijn is, kun je stellen dat bladeren van de citroenplant goed in te vriezen zijn en wanneer u zelf zo'n plant verbouwt het hele jaar kunt genieten van deze kruiden. In de farmaceitische industrie wordt vaak met natuurproducten als toevoeging aan geneesmiddelen gewerkt en ook het citroenkruid is hier een gewild middel (zie inzet). Lees a.u.b. http://www.de-natuur.be/pages/citroenkruid.html/ om nog meer over citroenkruid te weten te komen!
14-01-2013 om 17:22
geschreven door Broeder Everard
Een allergie is een bepaalde overgevoeligheid voor allerlei voeding en andere stoffen en voorwerpen. Het uit zich door allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Zo zijn er mensen die een bepaald beroep niet meer uit kunnen oefenen vanwege hun aandoening. Zo ken ik een kapster die allergisch was voor permanentvloeistoffen en nu van beroep verandert is en kraamverzorgster is geworden. Bij ons thuis hadden we vroeger een bakkerij en op een gegeven moment een bakkersknecht die bakkerseczeem had opgelopen door het werken met graanproducten en zijn beroep moest opgeven en toen kruidenier is geworden. Zo zijn er mensen die geen eiwitten kunnen verdragen, ziek worden van melk, geen peulvruchten kunnen verdragen, bij het eten van aardbeien overal uitslag op hun lichaam krijgen. Wat minder bekend is dat er ook personen zijn die door het eten van een banaan of appel doodziek worden en onlangs ontmoette ik een moeder die vertelde dat haar kleuter van twee dag en nacht huilde en geen oog dicht kon maken. Een bezoek aan een bio-resonante-arts bracht aan het licht dat het kind geen gluten kon verdragen en dus zich moest onthouden van allerlei meelspijzen waar die gluten in aanwezig zijn. Veel mensen zijn ook allergisch voor pinda's en peulvruchten en zelfs komt het voor dat er personen allergisch zijn voor gedroogde producten zoals abrikozen, pruimen en ook heb ik het hier in de ziekenboeg meegemaakt dat een broeder doodziek was geworden van het eten van diepvriesproducten, waarbij je jezelf afvraagt hoe het mogelijk is daarvoor allergisch te zijn. Nu zijn het niet altijd allergieën die mensen ziek maken. Ongewassen groenten en fruit kunnen ook link zijn en je weet nooit of de fruitteler of tuinder de juiste tijd heeft aangehouden bij het oogsten van producten die vooraf bespoten zijn. Her en der worden er wel steekproeven gedaan door de Rijksdiensten die toezicht houden op onze voeding, maar die mensen kunnen niet overal tegelijk wezen en zodoende kan het gebeuren dat ongewenste stoffen toch in onze voedselketen aanwezig kunnen zijn. Bij een goede fabriek waar eet-en drinkwaren bereid worden hebben ze een eigen laboratorium, die elke dag bezig is met een onderzoek van hun eigen producten. De laatste tijd komt het veelvuldig voor dat in de voeding ongewenste voorwerpen zitten, zoals stukjes plastic, gedeelten van haarspelden, kralen en andere schadelijke voorwerpen, wat natuurlijk bij consumptie levensgevaarlijk is voor het spijsverteringsorgaan en schade kan toebrengen aan maag en darmen. Wenselijk is dat het personeel aangepaste kleding draagt en het verboden moet zijn armbanden of andere voorwerpen te dragen die bij een klein ongelukje ongemerkt in de voedselketen terecht kunnen komen. Hoe eenvoudig de werkzaamheden ook zijn een gedegen bedrijfsopleiding is geboden om dergelijke calamiteiten te voorkomen. Hierbij plaats ik voor u nog een mooie site die wat uitgebreider ingaat op allergieën als u er wat meer over wilt weten. Klik http://www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/14758-allergieen-wat-is-een-allergie.html
07-01-2013 om 15:02
geschreven door Broeder Everard
Op 6 januari vieren we het feest van de Openbaring des Heren. We hebben allemaal op school geleerd dat toen het Jezukind geboren werd het gerucht rond ging dat er een koning geboren was. Voor enkele wijzen uit het Oosten, die allemaal koning waren, was dit een reden om eens op pad te gaan om die nieuwe koning te eren en ze volgden een ster die hun de weg wees naar een plek waar schapen graasden en herders de kudden begeleiden. In een lege schaapsstal rondom de open velden hadden Maria en Jozef, omdat er bij de volkstelling geen fatsoenlijke plaats was in de overvolle herberg, hun heil gezocht om in alle rust tot bezinning te komen. Het was op deze plek dat Maria haar kindje baarde, die Jezus, Heiland, werd genoemd. Vroeger stond bij katholieke gezinnen een kerststal en op het feest van Driekoningen werden de wijzen uit het Oosten aan de oostelijke kant in de kerststal gezet. De stal bleef tot medio januari in de huiskamer staan en werd toen pas afgebroken. Tegenwoordig worden er nog weinig stalletjes gezet en meestal vind men in de huiskamers een kerstboom die, net als tegenwoordig het stalletje, zo omsstreeks deze tijd weer verdwenen is, terwijl de Drie Koningen in feite nog niet gearriveerd zijn. Alles gaat tegenwoordig in een razend tempo en bij veel mensen is de innerlijke rust van leven volledig verdwenen. Toch wordt het tijd dat we ons weer eens wat meer gaan bezinnen en de weg volgen die ons leidt tot innerlijke rust en tevredenheid; alleen door dit levenspad te volgen heeft het leven zin! Het was in de negende eeuw dat de drie koningen een naam kregen. Ik heb een heel leuk staatje opgezocht, waarop u precies alles kunt lezen over het feest van de Openbaring des Heren en wat Driekoningen in feite voorstelt. Ik wens u veel leesplezier en voor het pas begonnen jaar 2013 heel veel vrede in uw hart en moge de Heer u beschermen en behoeden voor alle onheil!
04-01-2013 om 21:56
geschreven door Broeder Everard
Hier in Nederland kom je saffraan weinig tegen. In het wild zie je het nog wel eens staan in Limburg en zo tegen het begin van de herfst staat deze plant met zijn ultra-violette bloemen en rode stampers ongeveer acht dagen in volle bloei en men dient deze dan te plukken om er de saffraan uit te halen. Toch is saffraan bekend als smaak-en kleurstof. De grootste leverancier van saffraan is Iran, gevolgd door Griekenland, Marokko, Kasjmir, Spanje en Italië. Hier in het klooster gebruiken we saffraan in sauzen, soepen en verder in vlees-vis en rijstgerechten. Toen saffraan voor het eerst ontdekt werd, werd het ook nog voor andere doeleinden aangewend als tegenwoordig. Ik heb een leuk staatje gevonden, waarop u dit alles kunt lezen. Literair vond ik een geschreven stukje over de eerste dag van het nieuwe jaar. Ik wens u met dit korte stukje veel leesplezier en hoop dat 2013 voor al mijn vrienden in binnen-en buitenland veel geluk zal brengen en in alle opzichten een fijn jaar voor u zal worden!
01-01-2013 om 17:44
geschreven door Broeder Everard
De kerstdagen 2012 zijn weer voorbij en vanwege ziekte van kloosterkok broeder Everard werd op deze site voor het eerst geen kerstdiner gebracht. Met wat aanwijzingen vanuit mijn ziekbed is het sister Mary met behulp van zuster Dorinthia toch gelukt om een heerlijk kerstdiner te serveren. Van oudsher staat bij ons met hoogtijdagen altijd een wild of gevogelte diner op de menukaart en dit jaar was dat met de kerstmis eend met olijven en terrine van eend. Vooraf hebben we kunnen genieten van een heldere bouillonsoep en als toetje stond er veel fruit op tafel en genoten hebben we van de heerlijke chipolatapudding met daarin verwerkt diverse kloosterlikeuren die we altijd toegestuurd krijgen van onze confraters uit het Italiaanse Brindisi. Met Oud-op Nieuw wordt er altijd wild en gevogelte op tafel gebracht, ditmaal eend met zuurkool (zie inzet!) met vooraf een Poolse soep en als nagerecht een speciaal chocoladetoetje. We geloven in het hiernamaals en het eeuwige leven, maar ook zijn kloosterlingen erg bijgelovig en in de oude kloosteranalen wordt hier gewag van gemaakt door een van onze overleden confraters uit een ver verleden en wel door de heilige Alfonsus, die dat in een gedicht verwerkt heeft. Er resten ons nog enkele dagen voor we het nieuwe jaar 2013 tegemoet treden en u heeft nog ruimschoots de tijd om lekkere dingen in huis te halen om deze feestelijke diners te bereiden. Ik wens u er veel succes mee en wens u allen een gezellig jaareinde en een zalig nieuwjaar!
Nog een paar dagen en het is weer Kerstmis. Vorige week was het de derde zondag van de advent en aanstaande zondag de laatste adventsdag. Veel mensen waren vandaag op 21 december 2012 bevangen van apocalyptische gedachten en zelfs waren er hele groepen van mensen die gevlucht waren om zich te beschermen tegen de vernietiging van de planeet aarde. In het verleden hebben we dit al vaker gehad, maar steeds draaide de wereld door. Het is maar wat voor uitleg je aan bepaalde profetieën geeft. Vandaag eindigde de Maja-kalender en dit, omdat de Maja's het oude era afgesloten hebben en zich voorbereiden op een nieuw tijdperk met veel veranderingen. Wij geloven op wetenschappelijke gronden daar óók in en denken hierbij aan grote klimatologische veranderingen en door astronomische waarnemingen worden er over enkele maanden ook veel zonnestormen verwacht waarbij door magnetische invloed vanuit de stratosfeer hier op aarde veel ongelukken kunnen gebeuren. Mocht de wereld ooit vergaan, zo lezen we in Bijbelse Geschriften hierover, dan is dag nog uur bekend; wel zullen er voortekenen zijn! Nou maken we er met ons allen weinig soeps van, want kerk en God hebben we overal buitenspel gezet en onze kerstgedachten zijn eerder bij lekker eten dan dat kindje in de kribbe. Onze waarden en normen op allerlei gebied hebben we op een laag pitje gezet en het wordt weer eens tijd dat we ons gaan bezinnen en eens meer houvast gaan zoeken bij de Tien Geboden en ook meer aandacht gaan besteden aan de medemens in nood, die we om wat voor reden echt nooit in de steek mogen laten. Laat dit onze kerstgedachten zijn en deze gaan dan vanzelf over naar een innerlijk welbehagen. Vanuit de ziekenboeg hier in het klooster "De Pauw" wens ik u allen een zalig kerstfeest!
21-12-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op 8 december 1854 was het paus Pius IX die in zijn kerkelijke encycliek "Ineffabilis Deus" het dogma afkondigde dat Maria, de moeder van God, onbevlekt ontvangen is zonder zonden en als enig menselijk wezen ook zonder de erfzonden, waarmee we allemaal bij onze geboorte behept zijn. Wij katholieken mogen dit niet betwijfelen, want een geloofsverkondiging door de plaatsbekleder van Christus is een feitelijk gegeven. Alle geloven hebben hun eigen specifieke grondbeginselen en als Christen neem je zonder meer aan dat dit waar is. Joden, Protestanten en Islamieten hebben veel zaken die op het katholieke geloof lijken en ook grondbeginselen die er van uitgaan, maar geloven bv. niet in de onbevlekte ontvangenis van Maria. Zij hebben hun eigen geestelijke gezagsdragers die hun voorlichten en uitgangspunten geven hoe hun geloof beleden en uitgedragen dient te worden. Vorige week was het de eerste zondag van de advent en overmorgen de tweede adventszondag wordt er ook aandacht besteed aan het feest van Maria onbevlekte Ontvangenis, dat in sommige Zuid-Amerikaanse landen nog op de eigenlijke feestdag gevierd wordt, dit in tegenstelling tot bijna geheel Europa waarbij op werkdagen kerkelijke festiviteiten verschoven en herdacht worden naar en op de eerste daaropvolgende zondag. Wat verwoordingen van onbekende confraters over het feest van Maria Onbevlekte ontvangenis heb ik hier beneden afgedrukt en tevens maak ik u opmerkzaam op de eenvoudige en mooie adventsgedichten, die hierbij mij ter hand gesteld zijn.
07-12-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Bij ons thuis hadden ze vroeger een bakkerij en in de maand december werden er allerlei specifieke producten gemaakt Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw eigen. Iedereen heeft gisteren pakjesavond gehouden en voor velen is de Sinterklaas voorbij. Uiteindelijk is de Sint 6 december jarig en vieren we hier in het klooster vandaag het naamfeest van die aloude bischop uit Myra en reiken we elkaar een kleinigheidje aan. Onze gedachten gaan ook uit naar Kerstmis en zo langzamerhand naderen we het jaar 2013. Toen ik nog thuis vertoefde aten we na de nachtmis een stukje worst van eigen slacht, dat met wat stipbrood in roomboterjus gegeten werd en ook aangesneden werd zo'n eigengebakken weinachtsstol, dik besmeerd met roomboter. In de nacht van Oud-op-nieuw werden na de lange kaartavond in een koekenpan wat worstenbroodjes opgewarmd, in Brabant deden ze dit vroeger en ook nu nog na de nachtmis die om precies 12 uur in de nacht gelezen werd en zo tegen tweeën was afgelopen. In sommige plaatsen was er een nachtmis om 4 uur en kwam je daar vandaan. ontmoette je al kerkgangers die op weg waren naar de dageraadsmis van 's ochtends 6 uur. Hele vrome mensen woonden vroeger ook nog de hoogmis bij die, zo ik me herinner, om 10 uur begon. Leuk om hier een praatje over te houden, maar nu gaan we worstenbroodjes maken. Maak de melk en boter in een pan of schaal lauwwarm. Inmiddels heb je de broodmix (bloem) al in een beslagkom gedaan, hierbij voeg je het verwarmde mengsel van melk en boter toe, kneed alles tot een soepel deeg. Heb je dit gedaan, dan laat je de bloem met wat gist erbij, maar tegenwoordig zit die al bij de mix, 10 minuten op kamertemperatuur rijzen in de met huishoudfolie afgedekte kom. Inmiddels heb je de bakplaat al bekleed met bakpapier. Aanmaken gehakt: In een aparte kom maak je het gehakt aan met melk, paneermeel, 1 of 2 eieren en breng dit op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Gerezen deeg: verdeel dit in 24 stukken waar je balletjes van maakt. Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem. Rol de deegrolletjes uit tot repen van ongeveer 12 cm. Maak van het gehaktmengsel 24 worstjes van 10 cm lang. Leg deze in het midden van de deegreepjes. Bevochtig de randen van het deeg met wat water, en ga hierna het deeg rondom het gehakt dichtvouwen. Verkregen deegbroodjes: Leg deze op enige afstand van elkaar op de bakplaat, dek het geheel af met een schone theedoek, laat alles 25 tot 30 minuten rijzen. Bakken: Inmiddels heb je de oven op 200 graden Celsius voorverwarmd. Bestrijk de broodjes met wat eigeel en schuif hierna de bakplaat in de oven. Na ongeveer 20 minuten haal je de bakplaat met de bruin gebakte worstenbroodjes uit de oven. Laat de broodjes op een rooster afkoelen, en leg ze gewikkeld in een servet in een broodmand op tafel. Om dit alles klaar te maken ben je toch zeker anderhalf uur druk. Het lekkerste vind ik worstenbroodjes als ze helemaal afgekoeld zijn en ze langzaamaan op een laag pitje in roomboter opgewarmd zijn in een koekenpan. Hier beneden een staatje met de benodigde ingrediënten. Druk dit staatje af en voeg het toe aan uw recepten cartotheek!
06-12-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard