Bij ons thuis hadden ze vroeger een bakkerij en in de maand december werden er allerlei specifieke producten gemaakt Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw eigen. Iedereen heeft gisteren pakjesavond gehouden en voor velen is de Sinterklaas voorbij. Uiteindelijk is de Sint 6 december jarig en vieren we hier in het klooster vandaag het naamfeest van die aloude bischop uit Myra en reiken we elkaar een kleinigheidje aan. Onze gedachten gaan ook uit naar Kerstmis en zo langzamerhand naderen we het jaar 2013. Toen ik nog thuis vertoefde aten we na de nachtmis een stukje worst van eigen slacht, dat met wat stipbrood in roomboterjus gegeten werd en ook aangesneden werd zo'n eigengebakken weinachtsstol, dik besmeerd met roomboter. In de nacht van Oud-op-nieuw werden na de lange kaartavond in een koekenpan wat worstenbroodjes opgewarmd, in Brabant deden ze dit vroeger en ook nu nog na de nachtmis die om precies 12 uur in de nacht gelezen werd en zo tegen tweeën was afgelopen. In sommige plaatsen was er een nachtmis om 4 uur en kwam je daar vandaan. ontmoette je al kerkgangers die op weg waren naar de dageraadsmis van 's ochtends 6 uur. Hele vrome mensen woonden vroeger ook nog de hoogmis bij die, zo ik me herinner, om 10 uur begon. Leuk om hier een praatje over te houden, maar nu gaan we worstenbroodjes maken. Maak de melk en boter in een pan of schaal lauwwarm. Inmiddels heb je de broodmix (bloem) al in een beslagkom gedaan, hierbij voeg je het verwarmde mengsel van melk en boter toe, kneed alles tot een soepel deeg. Heb je dit gedaan, dan laat je de bloem met wat gist erbij, maar tegenwoordig zit die al bij de mix, 10 minuten op kamertemperatuur rijzen in de met huishoudfolie afgedekte kom. Inmiddels heb je de bakplaat al bekleed met bakpapier. Aanmaken gehakt: In een aparte kom maak je het gehakt aan met melk, paneermeel, 1 of 2 eieren en breng dit op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Gerezen deeg: verdeel dit in 24 stukken waar je balletjes van maakt. Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem. Rol de deegrolletjes uit tot repen van ongeveer 12 cm. Maak van het gehaktmengsel 24 worstjes van 10 cm lang. Leg deze in het midden van de deegreepjes. Bevochtig de randen van het deeg met wat water, en ga hierna het deeg rondom het gehakt dichtvouwen. Verkregen deegbroodjes: Leg deze op enige afstand van elkaar op de bakplaat, dek het geheel af met een schone theedoek, laat alles 25 tot 30 minuten rijzen. Bakken: Inmiddels heb je de oven op 200 graden Celsius voorverwarmd. Bestrijk de broodjes met wat eigeel en schuif hierna de bakplaat in de oven. Na ongeveer 20 minuten haal je de bakplaat met de bruin gebakte worstenbroodjes uit de oven. Laat de broodjes op een rooster afkoelen, en leg ze gewikkeld in een servet in een broodmand op tafel. Om dit alles klaar te maken ben je toch zeker anderhalf uur druk. Het lekkerste vind ik worstenbroodjes als ze helemaal afgekoeld zijn en ze langzaamaan op een laag pitje in roomboter opgewarmd zijn in een koekenpan. Hier beneden een staatje met de benodigde ingrediënten. Druk dit staatje af en voeg het toe aan uw recepten cartotheek!

|