Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
31-01-2013
Amaretto bavarois met een chocolade hartje
Bijna Valentijn ! Verras je geliefde met dit heerlijke dessertje. Gemaakt in de decotorens of in de muffinvorm. Met een hartje van chocolade en natuurllijk home made.......
Nodig :
- 250 ml amaretto
- 4 eieren
- 8 blaadjes gelatine
- 500 ml room
- 250 gr suiker
- 2 dl water
- chocoladepralines gemaakt in de tupperware siliconen snoepjesvorm
- speculoos voor de bodem + 50 gr gesmolten boter : voor de bodem
Werkwijze :
Dompel de gelatineblaadjes in koud water om ze mals te laten worden. Klop de eidooiers met de suiker tot wit schuim. Voeg de amaretto toe en roer onder de geklopte eidooiers. Verwarm de 2 dl water in de microgolf (schenkkan) tot aan het kookpunt. Nijp de gelatineblaadjes uit en doe ze in het warm water om op te lossen.Voeg het gelatinewater nu toe aan het amarettomengsel en roer om. Klop de room stijf en voeg onder het mengsel. Klop het eiwit stijf en voeg ook bij het mengsel.
Giet in de decotorens en strooi over de bovenkant wat speculoosmengsel : doe hiervoor wat speculoos door het kaasmolentje en meng daarna gesmolten boter onder de gemalen speculoos.
Zet de decotorens op elkaar en zet ze gedurende enkele uurtjes in de koelkast. De rest van de bavarois deed ik in de muffinvorm, in de mini lange cakevorm en ook nog in kleine glaasjes. Alles in de ijskast zetten behalve de siliconen gevulde vormen, die zet je in de diepvries. Dit zorgt ervoor dat ze gemakkelijker kunnen ontvormen.
Lekker receptje en heel snel klaar. Kan makkelijk op voorhand worden gemaakt.
Nodig :
- 3 eidooiers
- 100 gr suiker
- 2.5 dl room
- 2 eetlepels oploskoffie
- 1 dl wisky of amaretto
- chocolade koffiebonen voor de afwerking
Werkwijze :
Eidooiers + suiker kloppen in de speedychef tot een luchtige mousse. De room samen met de oploskoffie halfstijf kloppen. De room + amaretto onder de eiermassa mengen. Verdelen over kleine glaasje en enkele uurtjes in de vriezer plaatsen. Afwerken met een dotje room en koffieboom.
Ik kocht mij hier gisteren een flesje koffiearoma met de bedoeling mijn crème au beurre een smaakje te geven voor de kerststronk. Toevallig las ik op de achterzijde een receptje van koffiemousse wat mij wel interesseerde. Heb het dan ook onmiddellijk uitgeprobeerd met een positief resultaat. Wie nog op zoek is voor een Kerstdessertje....kan dit misschien wel eens proberen.
Nodig :
- 100 gr suiker
- 2 soeplepels koffiearoma
- 4 eieren
- 2 dl room
Bereiding :
Meng de eigelen samen met de suiker met behulp van de klopper tot een smeuiig geheel. Voeg de room toe en verwarm het geheel op een vuurtje tot je een soort van crème anglaise bekomt. Maar laat het zeker niet koken. Wanneer de crème is ingedikt zet het vuur dan uit. Klop ondertussen de eiwitten stijf in de speedychef of met de mixer en voeg deze toe aan eigeel/suiker/room mengsel zodra dit wat is afgekoeld. Je kan dit sneller laten gaan door de massa over te brengen in een koude kom. De mousse verdelen in mooie glaasje en enkele uren in de koelkast laten opstijven. Afwerken met een dotje room en eventueel wat schilfers chocolade, koffieboon of een chocolade sterretje.....(want we zijn toch bijna tegen Kerst)
Wie verzot is op chocolade en ook nog eens graag mascarpone lust is met dit receptje aan het juiste adres. Lekker en gemakkelijk !
Nodig :
- 250 gr mascarpone
- 200 ml slagroom met minstens 30 %
- 30 gr bloemsuiker
- 150 gr chocolade
Werkwijze :
Schaaf met de dunschiller van een deel van de chocolade wat chocoladekrullen af voor de decoratie nadien.
Smelt de overige chocolade met een beetje melk in het microplus schenkkannetje in de microgolf ong. 1.5 minuut op 480 W
Klop de slagroom samen met de bloemsuiker stijf in de speedychef. Klop er de mascarpone doorheen en spatel er tenslotte ook de gesmolten chocolade voorzichtig doorheen. Verdeel de mousse in kleine glaasjes en versier bovenop met de apart gehouden chocoladeschilfers.
Laat een uurtje opstijven in de koelkast. En dan genieten !
Al bladerend door de nieuwe editie van Knack 'feestkoken' kwam ik dit receptje tegen. Het sprak me dadelijk aan en heb het mits kleine aanpassingen omgezet in een tupperwarereceptje.
Nodig :
- 1 vanillestokje
- 300 ml melk
- 3 eidooiers
- 4 soeplepels suiker
- 1 soeplepel bloem
- 3 gelatineblaadjes van elk 2 gr.
- 100 ml room
- 1 soeplepel boter+ sap van 2 mandarijntjes
Werkwijze :
Doe de melk samen met het overlangs gesneden vanillestokje in het microplus schenkkannetje en breng het aan de kook in de microgolf. D.w.z. 3 minuten op 800 watt. Ondertussen in de vier in één kan de eidooiers samen met 2 soeplepels suiker goed kloppen met de platte klopper. Doe er dan ook de soeplepel bloem bij en klop verder. De gelatineblaadjes weken in koud water in een klein ruimtekommetje. Als die soepel genoeg is dan uitknijpen. De ondertussen kokende melk toevoegen aan het eidooier-suikermengsel en goed verder roeren tot een homogene massa. Voeg nu ook de uitgeknepen gelatine bij. Klop de room stijf in de speedychef of gewoon met de klopper en meng die bij het afgekoelde melk- eimengsel.
In een steelpannetje doe je de boter en laat smelten. Voeg de overige 2 soeplepels suiker eraan toe en laat karameliseren, blus met het mardarijnensap. En laat verder inkoken. Deze vloeistof als laatste toevoegen aan het vanillemengsel. In mooie kleine glaasjes gieten en in de ijskast laten opstijven voor minstens 3 à 4 uurtjes.
Nog een ideetje om klaar te maken in de microplus schenkkan. Een lekkere pudding type Danette, met een niet te vaste structuur. En als afwerking bovenop wat crispy caramel sweet mix van Sofie Dumont... pas sinds november in de handel te verkrijgen....en nee ik ben niet gesponserd ....;) Zag het gewoon toevalling gisteren bij Carrefour liggen als staaltje.
Nodig :
- 750 ml halfvolle melk
- 70 gr rietsuiker
- 1 vanillestokje overlangs doorgesneden
- 6 soeplepels maïszetmeel
- 1 soeplepel room
- 1/2 glas water
Werkwijze :
Doe de melk samen met het overlangs doorgesneden vanillestokje in de schenkkan en ook de suiker. Zet dit 5 minuten in de microgolfoven op 800 Watt. De melk moet tegen de kook komen. Ondertussen de maïszetmeel mengen met het halve glas water en doe hier ook de room bij. Als de melk klaar is de binding (opgeloste maïszetmeel) erbij doen en goed roeren met de halve klopper. 2 minuten op 800 watt terug in de microgolf zetten roeren en nog eens 2 minuten opnieuw in de microgolfoven zetten. De pudding à la Danette is nu klaar.
Nota: Na die 5 minuutjes niet snel willen zijn en dadelijk 4 minuten nemen want dan loop je het risico dat je pudding overkookt. Best tussendoor een keertje roeren met de klopper zoals hierboven beschreven.
Wanneer de pudding is afgekoeld afwerken met de nieuwe crispy caramel sweet mix van Sofie Dumont. (of hagelslag naar keuze ;) )
Dit dessert is enorm simpel maar wel overheerlijk en verfrissend na een maaltijd. Gisterenavond hadden we mensen op bezoek waarvan de vrouw niks mag eten dat door de uier van een koe komt m.a.w. geen room, koemelk, yoghurt platte kaas, mascarpone en boter..... Nooit bij stil gestaan dat het dan erg moeilijk was om een gepast dessertje te vinden. Want voor bijna alles is er boter nodig of melk.....dus na wat denkwerk heb ik het vrij simpel gehouden en toch was iedereen enorm tevreden.
Nodig :
- 1 rijpe ananas
- ijscrème voor de mensen die wel koemelk mochten
- yoghurt van schapenmelk voor de vrouw
- enkele blaadjes verveine of citroenmelisse zou ook kunnen
Werkwijze :
Snij de bladeren van de ananas en zet de ananas vervolgens enkele uren op zijn kop op een dessertbordje in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de ananas nadien lekker sappig en zoeter smaakt. Een eenvoudig truc maar het werkt. Dan de ananas plaatsen op de Tupperware snijplank en langs alle kanten de schil ervan snijden met het Tupperware koksmes. De ananas vervolgens halveren overlangs en nogmaals overlangs snijden. De harde kern ervan af snijden en dan zeer dunne schijfjes snijden van de ananas met behulp van de Tupperware groentenssnijder plus.
Een dessertbord nemen en de in carpaccio gesneden ananas schijfjes mooi in het rond schikken zoals bloemblaadjes. Dit kan je gemakkelijk op voorhand doen en dan voorzien van een plastiekfolie. Zodat je op de moment zelf enkel nog een bol ijscrème in het midden van het bord moet schikken en als decoratie enkele blaadjes verveine. Voor de mevrouw met de allergie had ik een kommetje met yoghurt in het midden geplaatst.
Nota: spijtig genoeg heb ik vergeten foto's te nemen van het snijwerk met het koksmes en de groentensnijder. Maar het was hier gisteren een drukke buitenwerk dag en tevens een hele menu zodat ik op het moment zelf daar eventjes niet meer heb aan gedacht.
Een snelle chocoladepudding gemaakt in de microgolfoven met bovenop een toefje slagroom en chocoladeparels. Wat heeft een mens meer nodig om gelukkig van te worden. Op 7.5 minuten in totaal een pudding op tafel zonder aangezet steelpannetje ;-)
Nodig :
- 1/2 l melk
- 30 gr maïzena
- 200 gr pure chocolade
- 50 gr suiker
Voor de decoratie :
- 2 dl room
- 2 soeplepels poedersuiker
Werkwijze :
Neem uw microplus schenkkannetje en doe hierin de in stukjes gebroken chocolade samen met een enkele soeplepels melk. Laat dit alles smelten in de microgolfoven gedurende 2 minuten op 800 watt. Goed roeren nadien tot dat de chocolade goed is gesmolten. Voeg dan de suiker bij en de overige melk. Zorg wel dat je een klein beetje melk in de shaker doet en doe hierbij dan de maïzena. Goed schudden. Het schenkkannetje met het chocolade-melkmengsel zet je 3.5 minuut terug in de microgolf op 800 Watt zodat de melk goed heeft kunnen verwarmen. Doe dan de binding erbij en roer goed door met de platte klopper. Zet alles nog eens 2 minuten terug op 800 Watt en de pudding is klaar.
Tip : Het deksel van het schenkkannetje heb je niet nodig voor deze bereiding.
Giet de pudding in mooie glaasjes en wanneer hij afgekoeld is decoreer je hem met de in de speedy chef stijfgeklopte slagroom. Met de squeet-in mooie toefjes slagroom spuiten op de pudding en overstrooien met de chocolade pareltjes of geraspte chocolade kan natuurlijk ook.
Een heel gemakkelijk dessertje te maken met diepvries frambozen of diepvries bosvruchten zou ook kunnen. Ik leg duidelijk de nadruk op diepvries omdat het dessertje anders niet lukt.
Met behulp van je quickchef kan je gemakkelijk voor 6 personen een heerlijk koud dessertje op tafel zetten wat echt à la minute moet worden gemaakt. Zelf heb ik dit vandaag gedaan in de turbomax en maar voor 2 personen en mijn hoeveelheden aangepast.
Nodig voor 6 personen :
- 200 gr diepgevroren frambozen
- 2.5 dl room
- 125 gr poedersuiker
- quickchef of voor een kleinere hoeveelheid de turbomax
Werkwijze :
Doe de diepgevroren vruchten in de quickchef en draai een paar keren tot de vruchten een granité geworden zijn (fijne kleine stukjes). Voeg dan de poedersuiker toe en draai opnieuw. Tenslotte de koude room (recht uit de ijskast) eraan toevoegen en weer draaien. Je bekomt nu een soort van ijscrème. Verdeel in kleine glaasjes en smullen maar !
Nota : Je zou dit met alle soort van fruit kunnen doen maar belangrijk hierbij is dat het steeds diepgevroren moet zijn, anders lukt het niet. Door de koude room en de diepgevroren vruchten bekomt men vanzelf een soort van ijscrème.
De perziken uit hun nat halen en op de bodem van de nieuwe inzetschaal van de microgourmet leggen en/of kleine ovenschaaltjes.
De melk samen met de room in het microschenkkannetje doen en aan de kook brengen in de microgolf ong. 4 minuten op 800 watt. Indien je dan nog geen bubbels hebt gezien zet je het nog eens 2 minuten terug op 800 watt. Ondertussen neem je de 4 in één kan van tupperware en daar klop je de eieren samen met de suiker op tot dat het mengsel wit kleurt, voeg de amandelsiroop toe en beetje bij beetje ook de bloem.
Giet de warme melk dan op het eiermengsel onder voortdurend opkloppen. En giet tenslotte dit mengsel over de perziken in de inzetschaal van de microgourmet en de ovenschaaltjes.
De ovenschaaltjes zet je in de diepste schaal van je oven en vult deze verder aan met water. Wel opletten dat er geen water komt in je kleine ovenschaaltjes zelf komt. Bak de flans 45 minuten op 150°C in een voorverwarmde oven.
Voor wat betreft de microgourmet. Vul de onderste schaal met 400 ml water, zet hierop de diepe schaal met gaatjes en hierop het gesloten nieuwe inzetstuk. Sluit af met het deksel. En zet in de microgolf voor 15 minuten op 640 Watt.
Als de flans afgekoeld zijn bestrooien met geroosterde amandelschilfers.
Ik heb beide mogelijkheden uitgetest d.w.z. op de traditionele manier in de oven en in de microgourmet en kan als besluit zeggen dat de smaak van beide bereidingen even smaakvol zijn alleen dat de bereiding met de microgourmet veel vlugger gaat. Op 15 minuten tijd is het dessert klaar t.o.v. 45 minuten op de andere manier. Volgende keer weet ik dus wat mijn voorkeur gaat genieten.
Nota : op de foto bij de benodigdheden zie je boter staan, die heb ik uiteindelijk niet gebruikt. Volgens het oorspronkelijke recept moest je de perziken opbakken in boter maar dit leek mij nodig.
Gisterenavond kreeg ik ineens zin in een lekkere poire belle Hélène. Met de microgourmet in de buurt is dan natuurlijk geen enkel probleem.
Nodig :
- 1 peer Williams per persoon
- steranijs
- ijscrème
- chocolade
- beetje melk
Werkwijze :
Vul de onderste schaal van de microgourmet met water en gooi er 1 steranijs in. Zet enkel de diepste schaal op het reservoir en zet hierin de geschilde peer. Sluit af met het deksel en zet 15 minuten op 800 Watt.
Ondertussen doe je wat chocolade samen met een beetje melk in het microplus schenkkannetje. Wanneer de peer gestoomd is kan de chocolade in de microgolf voor ong. 3 minuten ook op 800 Watt. Roer dan flink door en zet indien nodig nog 1 minuutje terug.
Neem een schaaltje schep 2 bolletjes ijscrème erop, schik de gestoomde peer ernaast en overgiet met de chocoladesaus.
Ik had hier gisteren nog wat overrijpe bananen liggen en wat kan je daar beter van maken dan heerlijk vers bananenijs. En het is zo klaar.
Nodig :
- 300 gr rijpe bananen (voor mij waren dat er 3,5) - 130 gr witte suiker - sap van 1 citroen - 1 eidooier - 1 dl room - 3 dl volle melk
Werkwijze :
Pureer de bananen samen met de eidooier,, de suiker en het citroensap in de quickchef. Giet de slagroom en de melk erbij en draai nog even verder zodat alles goed is gemengd. Zet het mengsel nu even in de koelkast om koud te laten worden. Giet het mengsel dan in de ijsmachine en laat tot ijs draaien. Serveer onmiddellijk of laat het ijs verder opstijven.
Wat is er meer verfrissender dan een heerlijke meloensorbet bij deze warmte. En in geen tijd klaargemaakt.
Nodig :
-750 gr cavaillon meloen -200 gr suiker -sap van 1 citroen -2 eiwitten
Werkwijze :
Ontdoe de cavaillon van de schil en de pitten. Snij in kleinere stukjes en mix hem fijn met de quickchef. Mixen tot fijne pulp. Voeg dan suiker en citroensap toe en mengen. Ondertussen de eiwitten stijf kloppen in de speedychef en onder de meloenpulp roeren. Doe alles in een sorbetière (ijsmachientje) en laat draaien tot het is opgesteven. Zet nadien in de diepvriezer en serveer naar wens met nog een schijfje meloen. Als decoratie maar ook eetbaar heb ik er Citroenverbena ingestoken. Voor diegene die geen ijsmachientje hebben, kan men ook de meloenpulp in een tupperware diepvriesdoos doen en in de vriezer zetten, elk half uur even uitnemen en eens doorroeren.
Heerlijk verfrissend dessertje om langs het zwembad van te genieten.
Vandaag als traktatie voor mijn gasten in het zuiden deze heerlijke frisse monchoutaart gemaakt.
Nodig :
- 1 pak speculoos - 100 gr boter - 2 pakjes monchoukaas ( kan vervangen worden door philadephiakaas of St.Moretkaas) - 125 gr suiker - 250 ml room - 1 blik kersenvlaaivulling
Werkwijze :
Doe de speculoos in een plastiek zak en ga er met de deegrol overheen zodat de speculoos helemaal fijn is gemaakt. Smelt de boter in het microplus schenkkannetje (in de microgolf) en meng dit met de fijngemaakte speculoos. Nadat dit gemengd is, doe dit dan op de bodem van een springvorm. Doe de 2 pakjes roomkaas (monchou in mijn geval) in een tupperware mengkom en meng dit goed fijn zodat alle brokjes eruit zijn. Klop de room samen met de suiker op in de speedychef en meng deze met de roomkaas. Doe tenslotte het kaas-roommengsel over de speculoosmassa in de springvorm. Laat koelen in de ijskast ongeveer een uur en doe er dan pas het blik kersenvlaaivulling overheen. Zet nog een 2 tal uurtjes terug in de koelkast.
Met warm weer een heerlijk toetje. Mijn gasten hebben er alvast van genoten ! -
Zit nog steeds in Frankrijk en dan zijn mijn gerechtjes soms ook wel wat geïnspireerd door deze keuken. Zo ook volgend receptje. Een clafoutis is zacht van smaak en te vergelijken een beetje tussen pannekoekendeeg en flan. Kan gemaakt worden in combinatie met allerlei fruit zoals kersen, vijgen, mirabellen, appels, nectarines of zoals ik nu deed met verse abrikozen. Heel gemakkelijk te maken in de ovale ultra pro en geschikt voor een grote groep eters.
Nodig :
- 2 eieren - 1 eigeel - 125 gr kristalsuiker - 75 gr hoeveboter - 75 gr bloem - 125 ml volle melk - 125 ml room - verse abrikozen - 10 gr vanillesuiker of mag vervangen worden door vanilleëssence
Werkwijze :
Neem de ultra pro en was de abrikozen, ontdoe ze van hun pit en snij in kleinere stukken. Maak dan het deeg door de eieren in de speedychef of quickchef met spatel te doen samen met de suiker. Klop ze op tot een wit schuimig mengsel. Smelt de boter in het microplus schenkkannetje en voeg dit erbij samen met de bloem. Voeg dan de melk en room toe. Giet dit mengsel over de abrikozen en bak gedurende 30 à 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Als de clafoutis uit de oven komt, laat ze dan even afkoelen en bestrooi dan met vanillesuiker.
Dit receptje heb ik een beetje aangepast en overgenomen uit het kookboek : De smaken van de Midi van Anouck Schuyesmans.
Lang geleden dat ik mijn vliegende schotel nog eens gebruikt heb. Nee geen voorwerp om door de lucht te gooien maar gewoon mijn plastieken tupperware vorm om allerlei lekkers in klaar te maken. Enkele dagen terug heb ik nog eens een vanille diplomaat gemaakt. Helemaal niet moeilijk en gemakkelijk wanneer je bezoek hebt.
Nodig :
- 6 eierdooiers - 150 gr witte suiker - 150 gr melk - 1 zakje vanillesuiker - 6 blaadjes gelatine - 500 ml slagroom - 1 soeplepel rhum
Werkwijze :
De melk samen met de vanillesuiker en de helft van de witte suiker aan de kook brengen. De eierdooiers met de overige suiker goed opkloppen. De kokende melk op de eierdooiers gieten. De in koud water geweekte gelatine goed uitknijpen en bij de melk doen. Goed roeren zodat de gelatine er volledig in kan smelten. De room opkloppen en dan de soeplepel rhum toevoegen, dan onder de afgekoelde samenstelling roeren. Alles in de tupperware vorm gieten. Je zou het ook in individuele kommetjes kunnen gieten. Daarna laten opstijven in de koelkast gedurende enkele uren. Kan nog worden versierd met vers fruit, slagroom of warme kersen in saus. De warme kersen liefst niet over de diplomaat gieten anders zou hij smelten. Best apart erbij serveren.
Les petits délices du Sud. Abrikozen alom op de zuiderse markten. Waarom zouden we er geen gebruik van maken dan. Vanavond als dessert een heerlijke crumble van gemaakt nadat we eerst een heerlijke BBQ hadden gedaan.
Hoe begin je eraan.
Nodig :
- een 15 tal verse abrikozen - 150 gr verse boter - 150 gr suiker ( waarvan 100 gr ruwe rietsuiker en 50 gr witte suiker) - 150 gr bloem - 75 gr amandelpoeder en 75 gr amandelschilfers - de ovale ultra pro van 2 liter
Werkwijze :
Was de abrikozen en ontpit ze. Snij ze in vieren. Leg ze onderaan in de ovalen ultra pro. Maak dan het crumbledeeg door de boter, suiker, bloem en amandelpoeder samen te mixen tot een korrelig deeg. Doe dit over de abrikozen. En zet de ultra pro zonder deksel in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 30 minuten.
Serveer op een dessertbordje samen met een bolletje ijscrème. Een heerlijke zoete, zurige combinatie. Onze gasten vonden het alleszins heel geslaagd.
Deze keer geen foto maar een vraagje aan mijn lezers. Via de facebookpagina van philadephia (kaas) loopt er momenteel een aktie om een tip door te sturen of receptje. Ondertussen weten jullie al dat koken en met name dessert en gebak één van mijn hobby's is. Vandaar dat ik vandaag ook een recept idee heb gepost. Nu is het alleen nog de bedoeling dat er zoveel mogelijk mensen een stem uitbrengen bij mijn receptje. U kan het vinden bij www.facebook.com/Philadephia of anders gewoon naar facebook gaan en bij zoeken van boven de naam Philadephia be tips ingeven. Bij tips de namen doorlopen en zo kom je uit bij mijn naam namelijk Edith V. en een stem uitbrengen. Alvast bedankt bij voorbaat.
Voor één keer zet ik het receptje dus niet hier neer maar moet je even gaan kijken bij deze facebookpagina. Ik kan je alvast verklappen dat het echt snel en simpel is en bijzonder lekker met natuurlijk als ingrediënt : philadephiakaas erin.
Zodra de aktie is afgelopen hou ik jullie eraan ook het receptje hier mee te delen met natuurlijk de gepaste foto's erbij.
Vlug een nagerechtje op tafel toveren is zeker mogelijk met volgend receptje. En vermits er deze periode een leuke shaker te verkrijgen is een ideaal moment om er iets in klaar te maken.
Nodig :
- 200 ml ijskoude melk - 1 doosje klop-klop waarvan je de 2 zakjes nodig hebt - 2 soeplepels cacao (niet de gesuikerde) niet te vol (afgestreken maat) - de shaker van 500 ml
Werkwijze :
Doe eerst de melk in de shaker, voeg dan de 2 zakjes klop klop toe en de cacao. Suiker hoeft niet omdat klop klop reeds gesuikerd is. Nu goed schudden tot het moment dat je de melk niet meer hoort klotsen. Ong. 3 minuten.
En de chocomousse is klaar ! Vlugger kan toch niet........