Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
28-05-2012
Pastaschotel met hesp en tomatensaus
Weinig tijd en toch zin in een lekker hapje. Dan is volgende ovenschotel misschien ideaal.
Nodig :
- 500 gr penne - 250 gr hepenblokjes -125 gr spekblokjes - 200 gr gemalen gratinkaas - 1 bouillonblokje voor past - peper en zout - blik van 1/2 l tomatenconcassé - 1 ajuin - 1 rode paprika - cayennepeper - wat gesneden champignons (optie) - 3 hardgekookte eieren
Werkwijze :
De pasta koken volgens de minuten op de verpakking. In mijn geval was dit 11 minuten. Ondertussen de ajuin bruneren in wat olijfolie. De paprikastukjes toevoegen en ook de gesneden champignons. Het blik tomaten bijvoegen en het bouillonblokje. Kruiden met peper, zout en de cayennepeper. De spekblokjes in het microschenkkannetje doen met deksel erop en 2 minuten op 800 watt bakken. Roeren en nog eens 1 minuten terugzetten op 800 w. De gebakken spekblokjes toevoegen aan de tomatensaus. Ook de hespenblokjes mogen er nu bij. Als de pasta al dente is gekookt het water afgieten en mag de tomatensaus eronder worden gemengd. Doe de hardgekookte eieren in stukjes en voeg deze ook bij de pasta. Strooi er gemalen kaas onder en breng de pasta over in een ovenschaal. Strooi als laatste wat gemalen kaas over de schotel. En zet de schaal nog een 20 tal minuten op 180° in de oven om te laten gratineren.
Een heerlijk roséetje hierbij maakt het helemaal af..............
Vandaag heerlijk gerecht klaargemaakt. Een stoofpotje eigenlijk ook goed te doen wanneer je vrienden op bezoek zou krijgen omdat het makkelijk op voorhand klaar te maken is.
Nodig :
- kip van 2 kg in stukken - bloem - 1/2 fles rode wijn - 6 ansjovisfilets - 8 laurierblaadjes - extra vierge olijfolie - 2 takjes verse rozemarijn - 2 blikken van 400 gr. gepelde tomaten - een handvol groene en zwarte olijven zonder pit - 3 teentjes knoflook, gepeld (1geplet, 2 in plakjes gesneden)
Werkwijze :
Wrijf de stukken kip in met zout en zwarte peper uit de molen en leg ze in de kom. Doe de laurierblaadjes, de takjes rozemarijn en het geplette teentje knoflook erbij en giet de wijn erover. Laat de kip minstens een uur marineren, maar liefst een hele nacht.
Verwarm de pan en giet er wat olijfolie in. Bak de stukken kip rondom bruin aan en zet ze even opzij. Zet de pan weer op het vuur en doe de plakjes knoflook erin. Bak de knoflook licht goudbruin en doe de ansjovis, olijven, tomaten en de stukken kip inclusief de marinade erbij. Strooi een klein beetje bloem over de kip. Laat de hele zaak even aan de kook komen en doe alles over in de ovale ultra pro van 3.5 l. Doe het deksel er op en zet in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat de pot ong. 1 en een 1/2 uur in de oven staan. Haal er dan de laurierblaadjes en de takjes rozemarijn uit en serveer de kip met gebakken aardappeltjes en eventueel boontje die gestoomd zijn in de microgourmet. Ik heb mijn boontjes 18 min gestoomd en dan nog opgebakken met gerookte spekblokjes en zilveruitjes.....
Zoals beloofd hierbij het eenvoudige dessertje van panna cotta ( wat niet meer betekent dan gekookte room). Is een Italiaanse lekkernij wat bijzonder vlug te maken is in de microgolf oven.
Nodig :
- 500 ml room - 75 gr suiker - 4 gelatineblaadjes - 2 ml vanilleëxtract
Werkwijze :
De room in de microschenkkan doen met deksel. En 2 minuten op 750 W zetten. Suiker toevoegen en vanilleextract, goed kloppen en terug 2 min. op 750 W zetten. De in water geweekte en uitgeknepen gelatineblaadjes toevoegen en opnieuw kloppen. 2 uren laten rusten in de koelkast.
Nadat het opgesteven is bovenaan voorzien van de rabarbercompote die ik reeds eergisteren beschreven heb. Natuurlijk kan u ook een aarbeicoulis of eender ander fruit gebruiken.
Volop rabarbertijd en het zou zonde zijn daar geen gebruik van te maken dan. Een heel eenvoudig receptje deze keer. Namelijk rabarbercompote.
Nodig :
- 200 gr rabarber - 50 gr suiker - 1 zakje vanillesuiker
Werkwijze :
Ontdoe de rabarber van zijn schillen. En snij in kleine stukjes van ong. 1.5 cm. Doe de stukjes in de microplus schenkkan samen met de suiker en vanillesuiker. Leg het dekseltje erop en zet in de microgolf voor 3 minuten op 800 watt. Giet de massa in de turbomax en mix. Klaar is het al... Kan warm of koud gegeten worden. Ik zet hem nog enkele uurtjes in de ijskast om te laten opstijven en koud te worden. Want ik wil hem gaan gebruiken als compote bovenop een heerlijke panna cotta........ Maar dat is voor morgen.......
Compote is eveneens lekker op ijscrème, op brood of zelfs bij bloedworst......
Ik steek het niet onder stoelen of banken, maar Albert Verdeyen van voormalig 'Start to Cook' en reeds enkele kookboeken op zijn naam daar ben ik wel een beetje fan van..... Ik heb in het verleden het geluk gehad om enkele workshops te mogen meemaken onder zijn leiding in Antwerpen. Sinds ik de man in levende lijve heb ontmoet heeft hij wel een plaatsje in mijn hart gekregen.......In het echt is hij veel sympathieker dan op tv naar mijn mening. Hij heeft niet alleen een sappig taaltje maar is bovendien enorm sympathiek en heeft steeds een vrolijke klinkslag in zijn praten..... Toen ik van de week een mailtje aankreeg dat hij vandaag in Herentals zou vertoeven heb ik dadelijk aan de buurvrouw gevraagd of ze me wou vergezellen.......waar ook Staf Coppens aanwezig was. Hij kwam allemaal Italiaanse kleine hapjes klaarmaken en daar wou ik wel even van proeven....... M'n laatste ontmoeting met hem dateert van zo'n 2 jaar geleden maar het weerzien was alsof het gisteren was........Ondertussen hebben we gegevens uitgewisseld en hij heeft beloofd om een bezoekje te komen brengen op ons vakantieadres.......we zullen zien.......
De aardbeien zijn stilaan weer overal terug te vinden. Een echte lekkernij niet alleen puur, in een smoothie, bij een ijsje maar ook heerlijk op een taartje. Altijd lekker bij een tasje koffie of thee.
Nodig voor 6 tartelettes en 15 mini tartelettes
Nodig voor het deeg :
- 250 gr patisseriebloem - 100 gr cassonadesuiker (bruine suiker) - 100 gr roomboter - 1 ei - 1 eidooier - 1 theelepel sinaaszeste (optie)
Nodig voor het beslag juist boven het deeg :
- 25 gr bloem - 60 gr boter - 120 gr broyage (helft suiker, helft amandelpoeder) - 1 ei - 200 ml banketbakkersroom
Nodig voor de bakketbakkersroom :
- 500 ml melk - 35 gr vanillepuddingpoeder - 3 soeplepels witte suiker
Werkwijze :
Beginnen met het deeg. Hiervoor doe je de bloem in een kom, doe hierbij de boter, suiker, het ei, de eierdooier en eventueel de sinaasappelzeste en meng alles goed onder elkaar. Niet langer dan nodig want dat maakt het deeg alleen maar taaier. Vorm een worst en pak het in met plastiekfolie. Leg een half uur in de ijskast zodat het kan opstijven.
Maak ondertussen je amandelbeslagje dat boven op het deeg komt en er tevens voor zorgt dat je deeg nadat het gebakken is niet zo snel wak wordt van de pudding. Doe hiervoor de boter in een kom, voeg de broyage toe en meng er een eitje onder. Doe er de bloem bij en meng kort. Spatel er dan de bakketbakkersroom onder.
Rol dan het deeg uit en steek met de tartelettesnijder de rondjes uit voor de mini tartelettevorm en grote rondjes voor de gewone tartelettevorm. Doe in elke holte een beetje van het amandelbeslagje en bak dit alles ong. 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Haal uit de oven en laat afkoelen. Klop ondertussen 150 ml room op met een klein beetje bloemsuiker (1 soeplepel) en meng bij de overgebleven banketbakkersroom. Spuit een beetje van de crème op elk taartbodempje en werk af met de verse aardbeien.
Eventueel afwerken met toefjes slagroom.
Nota : dit deeg en amandelbeslag samen met de pudding kan gebruikt worden voor elk ander soort taartje. Fruit naar eigen keuze kan erop gebruikt worden.
Jammer dat ik geen foto's van de stap voor stap bereiding kan posten. Toen ik deze taartjes gisteren heb gemaakt was er geen enkel fototoestel in huis pas toen de zoon terug kwam heb ik enkel nog van het resultaat de foto's kunnen maken.
Een zalig en heerlijk bord in slechts een half uurtje tijd op je tafel. Wie heeft dit niet graag? Ik alleszins wel en vind het jammer dat niet iedereen dit heerlijke kookgerei al kent. Sinds ik deze microgourmet heb, nu zo'n 2 jaar geleden kan ik alleen maar zeggen dat het een echt superding is dat eigenlijk in geen enkele keuken zou mogen ontbreken.
De grootste voordelen van het produkt : - zijn eenvoud, zijn gemak, zijn smaak en zijn snelheid om lekkere produkten op tafel te toveren.
Aardappelen schillen en in twee snijden. Afspoelen en in de onderste kom leggen van de microgourmet. Preiwit wassen en met het koksmes in fijne stukjes snijden. Naast de aardappelen leggen in de onderste kom van de microgourmet. De zalmfilet in de bovenste en ondiepste schaal leggen van de microgourmet. Overstrooien met een verkruimeld kruidenbouillonblokje. De microgourmet in de onderste schaal vullen met 400 ml water en bovenop afsluiten met deksel. Gedurende 20 minuten stomen op 800 W in de microgolfoven. Ondertussen doe je de room samen met het kippenbouillonblokje in de microschenkkan alsook peper en zout. Dit gedurende 2 minuten op 800 Watt verwarmen en terwijl doe je 2 dl melk in de shaker samen met soeplepel maïzena. Na 2 minuten mag de maizena mengeling bij de room terwijl je goed klopt met de klopper. Sap van een halve citroen toevoegen en de saus nog een 1.5 minuut laten verwarmen op 800 watt. Schik op een bord en werk af met wat gehakte peterselie.
Heerlijk en vlug klaar. Zelfs voor de onthouders van room is de zalm met prei en aardappelen heerlijk smeuiig en zal het iedereen bekoren. Zo'n sappige vis en zo gemakkelijk klaar te maken !
Zin in bbq maar zit het weer niet zo mee? Dan is de ultrapro grill schaal een ideale oplossing. Vandaag heb ik gekozen voor kippenboutjes maar ook vis, scampi, kipfilet, worsten, spek, frikandellen, groenten enz.... kunnen hier gemakkelijk op gebraden worden. Voordeel van de grillschaal is dat het vlees niet in zijn eigen vet komt te liggen na zijn gaartijd en toch kan je gemakkelijk het vet opvangen naderhand voor diegene die de saus niet kunnen missen. Heb mijn kippenboutjes gebakken met deksel erboven op. Voordeel hiervan is geen gespat in de oven en mijn vlees is veel sappiger gebleven. Kan ook niet uitdrogen en hoeft er hoeft geen extra vet aan worden toegevoegd.
Nodig :
- 1 kilo kippenbouten - kippenkruiden - provençaalse kruiden
Werkwijze:
Bestrooi de gewassen en afgedroogde kippenbouten met de 2 soorten kruiden en leg ze op de ultrapro schaal. Sluit af met het boven deksel en zet in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 3/4 uur tot 1 uur. Verder geen omkijken naar en is heerlijk bij frietjes, rijst of aardappelen.
Nota: Deze ultra pro schaal kan gebruikt worden voor de microgolfoven als ook de gewone oven. Pas insteken als de oven al eventjes is voorverwarmd. En nooit over de grilstand.
Vanwege de vele kookprogramma's tegenwoordig op tv, geen gebrek aan ideeën. Zo ben ik dus op het idee gekomen van de melocakes in de volksmond ook wel genaamd : negerzoenen of negerinnentetten.
Nodig voor het koekjesdeeg (ong. 30 stuks)
- 150 gr zachte boter - 65 gr suiker - 60 gr broyage (30 gr poedersuiker + 30 gr amandelpoeder) - 250 gr bloem - 1 ei - 1 snufje zout
Nodig voor de ganache :
- 200 gr pure chocolade - beetje room - 5 gr honing
Nodig voor de eiwitvulling :
- 50 ml water - 75 gr suiker - 2 eiwitten (70 gr eiwit) - 8 gr gelatineblaadjes
Werkwijze :
Maak het koekjesdeeg door de boter zacht te roeren tot een zachte crème. Meng de suiker en de broyage bij de boter. Breek het ei erbij en meng kort. Zeef de bloem met het snufje zout en voeg er ook aan toe. Kneed het deeg niet, maar zorg dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn. Bebloem het werkblad, leg het deeg erop en vorm tot een mooie worst. Verpak het deeg in plasticfolie en bewaar het 20 minuten in de koelkast; Zo kan het deeg wat opstijven en rolt het straks makkelijker uit.
Na de 20 minuten rusttijd het deeg uitrollen tot ong. 3 mm. dikte en met de mini tartelettesnijder rondjes uitsnijden. Met de vork inprikken en op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. De oven voorverwarmen op 180°C en bakken ong. 15 minuten.
Voor de eiwitvulling : Giet het water en de suiker in een kookpot en breng aan de kook. Neem een kom met koud water en laat de gelatineblaadjes hierin enkele minuten weken. Maak een andere ruime kom vetvrij. Dit gaat gemakkelijk door een paar druppels azijn op keukenrol te sproeien en hiermee even door de kom te wrijven. Doe de eiwitten nu in de kom en klop stevig op terwijl de suiker in het water aan het koken is. Kook het suikermengsel tot het heel lichtjes begint te kleuren. Haal van het vuur. Laat de uitgeknepen gelatineblaadjes nu smelten in het suikermengsel en roer goed door tot alles gesmolten is. Voeg dan dit warme suikermengsel straalsgewijs en al kloppend toe aan het eiwitschuim. Blijf goed doorkloppen tot de massa op kamertemperatuur is. Vul een spuitzak met een effen mondje en spuit mooie bollen eiwitschuim op een plaat. Zet de plaat een kwartiertje in de koelkast zodat het eiwitschuim kan opstijven.
Leg op elk koekje nu een witte bol eiwitschuim en maak dan de ganache door de chocolade te smelten in de microschenkkan en in de microgolfoven. Steeds smelten op lage wattage. Ong. 2 minuten op 320 watt goed doorroeren en terug wat koude chocolade bij toevoegen weer roeren en een beetje room toevoegen en verder roeren.
Leg de koekjes met bolletjes eiwitschuim op een taartrooster en overgiet met de chocoladeganache. M.b.v. een soeplepel kan je hier en daar de chocolade wat mooi uitstrijken indien nodig. Laat opstijven.
Voor mijn 1ste poging ben ik alvast tevreden.......
Dit recept staat ook in het receptenboekje dat verkrijgbaar is samen met de decotorens.
Nodig :
- 150 gr pure chocolade - 20 gr boter - 25 ml poedersuiker - 200 ml room (30 %)
Nodig voor de krokante basis :
- 125 gr praliné chocolade - 60 gr dentelle koekjes
Afwerking :
30 geraspte chocolade
Werkwijze :
Doe de chocolade en de boter in de microplus schenkkan en kook gedurende 2 minuten op 360 Watt in de microgolfoven. Laat 3 minuten rusten en meng met de siliconen spatel totdat je een homogene massa bekomt. Olie de binnenzijde van de decotorens met behulp van de patisserieborstel in. Doe 200 ml room in de speedy chef. Voeg het poedersuiker toe wanneer de room bijna stijf is. Klop verder tot een stevige slagroom. Meng de slagroom met de gesmolten chocolade en vul ider deel van de decotoren tot de helft met dit mengsel. Gebruik de siliconen spatel smal om een mooi glad oppervlak te bekomen. Vries in en bereid ondertussen de krokante basis. Hak de koekjes fijn in de turbomax. Doe de praliné chocolade in de microplus schenkkan van 1 liter en kook gedurende 1 min en 40 sec. op 360 watt in de microgolfoven. Laat even rusten alvorens de fijngemalen koekjes toe te voegen. Verdeel dit mengsel vervolgens over de 6 vormen van de decotorens. Gebruik de siliconen spatel smal om een mooi glad oppervlak te bekomen. Dek toe, vorm 2 torens en zet gedurende 2 uur in de diepvriezer alvorens te ontvormen.
Werk af met een beetje geraspte chocolade en dien op.
Nog een lekker aperitiefhapje wat je gemakkelijk kan maken met de mini tartelettesnijder.
Nodig voor 6 glaasjes
- 30 gr boter - 4 vellen brickdeeg - 300 gr gerookte zalm - sap van een 1/2 citroen - 1 eetlepel fijngehakte dille - 200 gr ricotta - 90 gr tarama - 6 plukjes dille
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de boter smelten. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem de vellen brickdeeg en steek er met de mini tartelettesnijder cirkels uit. Leg de cirkels op de bakplaat en strijk ze bovenop in met wat boter en zet dan 20 min in de oven tot ze goudbruin zijn. Snij de zalm in stukjes. En meng de zalm met het citroensap en de fijngehakte (turbomax) dille. Meng de ricotta met de tarama. Leg enkele cirkels brickdeeg in een mooi glaasje ( van ongeveer dezelfde grootte als de cirkels brickdeeg) en schep er wat gemengde ricotta en zalmblokjes op. Maak laagjes tot het glaasje vol is. Eindig met zalmblokjes. Werk af met een plukje dille en een cirkel brickdeeg en dien op.
Tip : Maak alles op voorhand klaar, maak vul de glaasjes vlak voor het opdienen zodat het brickdeeg lekker knapperig blijft.
Dessert met roomkaas en aardbeien in de decotorens
Vanaf 21/4 is er een geheel nieuw product in de aanbieding bij tupperware en ik ben er alvast fan van. In Frankrijk bestond dit reeds langer en ik keek er dan ook al een tijdje naar uit wanneer dit in België zou verschijnen. En nu is het dus zover. Het is in de tijdelijk in de verkoop en bedoeld om 6 dessertjes of hapjes mee te kunnen maken. Gelukkig is er een een receptenboekje bij zodat je er dadelijk mee aan de slag kan. Mijn dessertje wat ik gisteren gemaakt hebt staat niet in het boekje maar is mijn eigen samenstelling.
Nodig :
- 2 pakjes monchoukaas (2 x 100 gr)(enkel verkrijgbaar in Nederland) maar kan vervangen worden door philadelphiakaas - 250 ml slagroom (vetgehalte van 30% of meer) - 125 gr suiker - 250 gr aardbeien
- 60 gr dentellekoekjes of ander soort dun krokant koekje - 125 gr pralinoise chocolade (gekocht in Frankrijk) maar kan worden vervangen door bv. Côte d'or chocolade gevuld met praliné
Werkwijze :
Doe de koekjes in de turbomax en maal ze fijn. Doe de chocolade in de microschenkkan en zet 2 minuten op 360 Watt. Laat eventjes rusten en meng met de siliconen spatel tot je een homogene massa bekomt.
Klop de slagroom samen met de suiker stijf in de speedychef. Doe de monchoukaas ook in een kommetje en roer eerst goed door met de klopper en voeg dan pas onder de slagroom. Meng alles goed onder elkaar.
Neem nu de afzonderlijke potjes van de decotorens en olie de binnenkant in met behulp van het patisserieborsteltje. Zodat uw dessert er later beter uitkomt. Doe dan een lepel van uw kaas/roommengsel op de bodem en snij uw aardbeien in fijne schijfjes overlangs en bekleed er uw binnenkant mee. Doordat er al een beetje kaas op de bodem ligt blijven ook nu uw aardbeienschijfjes mooi rechtop staan. Vul nu een beetje kaas bij en doe naar eigen smaak eventueel nog wat fijn gesneden aardbeienstukjes in het midden van uw kaasmengsel (zie foto). Doe dan daarover nog wat kaas en eindig tenslotte met uw chocolade-koekjes mengsel. Nooit boven de vulstreep vullen. Anders passen de potjes niet meer goed in elkaar. Zet uw torens nu in de koelkast voor enkele uren.(minstens 5 uren)
Om te presenteren neem je een dessertbordje en zet er je potje omgekeerd op. Duw op het rode plastiekje en je zal zien hoe gemakkelijk het dessertje eruit komt.
Afwerken met nog een aardbei of geraspte chocolade naar keuze.
Heerlijk dessertje van abrikozencompote met peperkoek in een klein glaasje
Ook dit receptje heb ik laatst leren maken bij de workshop lepelhapjes en verrines. Jammer dat de foto niet mooier is want het dessertje was echt lekker.
Week de gelatineblaadjes in koud water. Doe de melk in de microschenkkan en zet 2 min. op 800 Watt. Verkruimel dan de peperkoek en voeg toe aan de melk. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de melk. Klop de eierdooiers met 80 gr suiker tot ze wit worden op in de speedychef. Voeg dan dit mengsel toe aan de melk in de microschenkkan en zet terug even in de microgolf op lage wattage gedurende 2 minuten. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Klop de room stevig op in de speedychef en spatel voorzichtig onder het mengsel. Klop ook de eiwitten stevig op en spatel ze voorzichtig onder het mengsel. Zet 30 minuten koel weg *Ontpit de abrikozen. Doe de helft van de abrikozen in een kookpot met 200 gr suiker. Zet 30 minuten op een zacht vuur tot je compote hebt en laat afkoelen* Wat tussen de sterretjes staat kan je ook vervangen door abrikozencompote te gebruiken uit een bokaal. Schep 2 eetlepels abrikozencompote op de bodem van de glaasjes. Verdeel de peperkoekmousse erover en laat 2 uur rusten in de ijskast. *Snij de rest van de abrikozen in vieren. Bak de abrikozen in 3 minuten goudbruin in de boter. Besprenkel ze met de honing en laat afkoelen*. Werk de glaasjes af met enkele abrikozen en dien op. Wat tussen de sterretjes staat kan ook vervangen worden door gedroogde abrikozen in kleine stukjes te snijden en deze op te bakken met daarover honing.
Een heel lekkere dessertje wat ik zeker opnieuw ga maken wanneer ik deze zomer in Frankrijk gasten op bezoek heb. Maar dan ga ik wel voor de verse abrikozen kiezen en niet voor de compote uit bokaal zoals in de workshop.
Verhit de room, de melk en de pesto in het microschenkkannetje. Voeg de in water en uitgeknepen gelatineblaadjes toe en zet nog even terug in de microgolf tot dat de vloeistof kookt. Verdeel de massa over de glaasjes en laat afkoelen. Zet 2 uren in de koelkast. Verhit dan de olie in een pan. Voeg er de kerstomaatjes aan toe en laat 2 minuten zachtjes bakken, zonder dat ze hun vorm verliezen. Laat afkoelen op keukenpapier. Verwarm een antikleefpan zonder vetstof en rooster de pijnboompitjes tot ze mooi goudbruin zijn. Als dat het geval is breng ze dan onmiddellijk over in een koel bord of kommetje. Niet in de pan laten staan anders bakken ze nog een beetje verder. Leg dan de kerstomaatjes op de panna cotta van pesto. En werk af met de geroosterde pijnboompitjes. Lekker hierbij is een stukje stofbrood of ciabatta.
Gisteren een heerlijke BBQ gedaan met gasten. Buiten de traditionele vleesgerechten had ik deze keer ook gezorgd voor eendenborst met een lekker sausje erbij. Iedereen was het erover eens dat het heel lekker was. Dus voor diegene die van de zomer de BBQ nog eens aansteken misschien een idee om ook eens uit te proberen.
Nodig :
- 1 eendenborst - 1 grote sinaasappel, geraspte schil en het sap ervan - 1 teentje geperste knoflook - 1 laurierblad - 250 ml rode wijn - 2 eetlepels balsamicoazijn - 1 theelepel suiker - 3 eetlepels rode-bessengelei (ik had huisgemaakte pruimenconfituur genomen) - zout en versgemalen zwarte peper
Werkwijze :
Kerf een ruitpatroon in het vet (velkant) en snij daarbij tot in het vlees. Leg het in een ondiepe schaal en wrijf het sinaasappelraspsel in de kerven. Verdeel de knoflook en de sjalot erover, voeg een laurierblad toe en giet het sinaasappelsap en de rode wijn erover. Laat minstens 1 uur marineren.
Haal dan de eendenborst uit de marinade en laat ze uitlekken of dep ze droog met keukenrol. Giet de resterende marinade in een steelpannetje. Voeg de azijn en de suiker toe, breng aan de kook en laat zachtjes tot de helft inkoken. Zeef dit dan boven een schone steelpan, klop de rode bessengelei en zout en peper erdoor en laat nog 1 à 2 minuten koken om in te dikken. Indien je het niet dik genoeg vind kan je er een beetje sausbinder aan toe voegen.
Leg intussen de eendenborst op zijn velkant omlaag op het grilrooster van de BBQ en gril ong. 6-7 minuten. Draai de eendenborst dan om en gril nog eens ongeveer 5 minuten. Wikkel ze dan in aluminiumfolie om even te laten rusten gedurende 5 minuten. Na de rusttijd snij je de eendenborst in plakjes en serveer je ze met de saus.
Heerlijk.......!
Op de foto lijkt het als of de eend aangebakken is, toch is dit niet zo omdat het vel van de eend niet mee op gegeten wordt.
Pel de garnalen. Pel de sjalot en snij hem fijn in de turbomax. Klop de room bijna stijf ook in de turbomax. Meng er de sherryazijn onder en kruid met peper en zout. Voeg de garnalen toe. Houd nog wat garnaaltjes opzij. Klop de eieren op met een beetje melk, voeg peper, zout en de bieslook toe. Bak in een pan de helft van de fijngehakte sjalot in boter. Voeg dan een beetje olijfolie toe en bak de helft van de eieren tot een dunne omelet. Herhaal dit nog een keer. Druk met behulp van de mini tartelettesnijder rondjes uit de omelet. Leg een omelet in een decoreerring en schik er wat van de room met garnaaltjes op. Dek af met een tweede rondje omelet. Verwijder dan de decoreerring voorzichtig. Herhaal dit 8 keer. Uit één omelet kan je 4 tot 5 rondjes halen. Decoreer de hapjes bovenaan met wat waterkers en wat garnaaltjes.
Variatie : in plaats van garnaaltje kan je ook kiezen voor gerookte zalmsnippers.
Bij Pasen hoort paasgebak voor mij. Dus gisterenavond nog vlug een biscuit gebakken en deze morgen afgewerkt. Niks speciaals maar wel echt lekker.
Nodig voor de biscuit :
- 5 eieren - 200 gr suiker - 200 gr zelfrijzende bloem
Nodig voor de boterroom
- 250 gr roomboter - 1 ei - 1,5 eidooier - 140 gr suiker - 50 ml water
Nodig voor de geraspte chocolade :
- pure chocolade
Werkwijze voor de biscuit :
Doe de 5 eieren samen met de suiker in een kom en mix deze heel schuimig tot dat het verbleekt is en in volume is toegenomen. Voeg dan de gezeefde bloem beetje bij beetje toe en meng deze met de spatel er luchtig onder. Neem de siliconen tupperware bakvorm en giet hierin het mengsel. Verwarm de oven voor op 180°C en bak de biscuit ong. 40 minuten op 180°C.
Werkwijze voor de boterroom op basis van een bombedeeg :
Klop het ei en de eierdooiers los. Kook de suiker en het water tot een suikersiroop. Laat deze dan terug wat afkoelen. En giet die dan straalsgewijs bij het eiermengsel. Maak zeker gebruik van een elektrische mixer bij deze bereiding. Klop het geheel koud (dit is een "bombedeeg". Voeg dan de zachte boter in stukjes toe en klop tot een gladde boterroom. Je kan nog een smaakje naar keuze toevoegen maar hoeft niet. Ik zelf heb gesmolten chocolade toegevoegd aan mijn boterroom.
Afwerking :
Snij met behulp van het broodmes de taart in 2 gelijke delen en strijk één deel in met de boterroom. Doe het bovenste deel van de biscuit er terug op en strijk de zijkanten ook in met boterroom. Haal de zijkanten dan door de geraspte chocolade en zet op een rooster. Smeer dan de bovenkant in met de boterroom en versier naar eigen keuze.
Een leuk trukje om mooie chocoladekrullen te krijgen is het volgende :
Zet de ovenbakplaat even in een verwarmde oven. Haal ze eruit en zet ze omgekeerd op uw aanrecht. Ga dan met een reep chocolade over de warme omgedraaide bakplaat. Je zal zien dat deze onmiddellijk smelt en een dun laagje achterlaat op uw bakplaat. Zet de bakplaat dan even in de koelkast maar ook weer niet te lang. 10 minuten is echt voldoende. Neem dan een paletmes en ga er mee over uw bakplaat om uw chocolade eraf te schrapen. Normaal gesproken komen er dan mooie krullen vandaan. Deze keer is het me zelf ook niet zo goed gelukt en werd het meer geraspte chocolade want ik had niet het juiste materiaal in huis.
Heerlijke feestmaaltijd voor de paasdagen. Deze schotel heb ik ooit leren maken tijdens een 2 jarige opleiding huishoudelijke koken. Doordat ze dit hier thuis graag lusten komt ze dan ook geregeld op tafel. Heel eenvoudig om te maken en super lekker.
Nodig :
- 1 kg varkensgebraad of 1 kg varkenshaasje zoals ik deze keer had gedaan. - 1 blik druiven op sap of verse druiven kan ook altijd maar dan liefst gepeld - 1 ajuin - 200 gr gerookte spekblokjes - thijm - peper, zout - boter - 2 dl witte wijn - 1 soeplepel maizena
Werkwijze :
Doe boter in de kookpot en laat smelten. Doe het gebraad of varkenshaasje in de kookpot en laat aanbakken. Kruid met peper en zout. En draai een keertje om zodat alle kanten aangebakken zijn. Snij een ui fijn met behulp van de turbochef en voeg deze bij het gebraad samen met de gerookte spekblokjes. Laat meebakken en voeg dan de witte wijn toe en laat verder garen. Voor varkenshaasje volstaat een 20 minuten voor 1 kg varkensgebraad mag je 45 minuten reken. 10 minuten voor het einde van de baktijd voeg je de druiven uit blik samen met het sap toe. De saus nog binden met wat maïzena of sausbinder. Eventueel kan je er nog een scheutje room aan toevoegen maar zelf heb ik dit niet gedaan.
Nog eens een receptje waar weinig werk aan is. Want de laatste tijd heb ik iets te weinig tijd om uitgebreid te koken of te bakken vanwege mijn aktiviteiten in "la douce France". Deze keer heb ik gekozen voor madeleines. De siliconen vorm is helaas niet van tupperware want die is niet meer in de verkoop.
Nodig voor 40 mini madeleines :
- 2 eieren - 1 eigeel - 100 gr suiker - 125 gr zelfrijzende bloem - 90 gr boter - oranjebloesemessence
Werkwijze :
Eieren + eigeel goed kloppen samen met de suiker. Gezeefde bloem toevoegen en goed mengen. De boter in het microschenkkan doen en smelten in de microgolfoven. Deze dan bij het eieren/suiker/bloem mengsel bijvoegen. De oranjebloesemessence toevoegen naar smaak. Deeg dan 2 uren in de ijskast bewaren. De madeleinevorm vullen voor 3/4 en bakken in een voorverwarmde oven van 200°C ongeveer 12 minuten. Laten afkoelen een beetje alvorens ze uit de vorm te halen.