Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
27-05-2011
De ravissimo (zelf ravioli maken)
Op mijn laatste tupperwareparty was er vraag naar de uitleg over de ravissimo. Daar ik die op dat moment niet bij had wil ik er hier even op terugkomen en in bijlage meer tips en uitleg over geven.
Je kan met dit toestel niet alleen ravioli maken maar even goed kleine gebakjes die je nadat ze zijn uitgedrukt nog een tijdje kan bewaren in de bijgeleverd doos. Voor diegene die hem reeds in het bezit hebben: laat maar eens horen wat jullie ervan vinden.
Gisterenavond voor mijn vrienden dit heerlijke hapje klaargemaakt. Het is momenteel aspergetijd en het zou zonde zijn om daar dan niks mee klaar te maken. Nodig : -500 gr witte asperges (eventueel kan je dit ook met een mengeling van witte en groene asperges) -2 dl room -pijpajuin -peterselie -parmezaanse kaas -peper en zout -snippers gekookte ham (optie)
Werkwijze : De asperges met de dunschiller ontvellen. En in schuine stukjes van ong. 1.5 cm snijden. De punten even apart houden en pas na 10 min. toevoegen. In de microgourmet leggen en 10 min. stomen. De punten nu toevoegen en nog 2 min. samen met de rest verder stomen. De aspergestukjes nu in de schaal van de ultrapro schikken. Kruiden met peper en zout. De fijngehakte peterselie(gemakkelijk in de turbomax of turbochef) en de fijngesneden pijpajuin erover strooien. Room overgieten en tenslotte de parmesaanse kaas die je met de dunschiller hebt geschaafd. Nog 15 min. in een voorverwarmde oven plaatsen van 180°C. Lekker als voorgerechtje of als feestelijk groentegerecht.
Het zal nu ongeveer 18 jaar geleden zijn dat ik dit recept heb gekregen van de etalagiste die maandelijks mijn etalage kwam doen ten tijde van mijn kinderwinkel. Omdat het zo'n succesrecept was wordt deze taart hier nog regelmatig gemaakt. En omdat mijn oudste zoon vandaag jarig is vroeg hij me gisteren nog om taart te bakken om vandaag op zijn laatste stagedag te kunnen trakteren. Wat heb je ervoor nodig :
- 200 gr boter - 2 eieren - 100 gr amandelpoeder - 20 druppels amandelextract - 1 dl melk - 200 gr witte suiker - 175 gr zelfrijzende bloem
Werkwijze :
Boter laten smelten in de micropluskom in de microgolfoven op lage wattage. Eierdooiers erbij doen en goed mengen. Vervolgens de amandelpoeder, amandelextrakt, melk en suiker erbij en alles goed mixen. De gezeefde bloem eronder mengen (niet mixen). Eiwit stijfkloppen en ook dit voorzichtig onder het deeg mengen.
Baktijd : 30 à 35 min. op ong. 180°C Afwerking met glazuur. Halve citroen uitpersen en 5 à 10 soeplepels bloemsuiker ondermengen. Het glazuur over de taart doen met het tupperware siliconenborsteltje. Smakelijk.
Eenmaal deze salsasaus geproeft dan ga je nooit nog een potje kopen in de winkel. Deze saus kan zowel in de turbochef, turbomax als ook in de quickchef zeer vlug gemaakt worden. Ik heb dit recept zelfs ingestuurd voor een wedstrijd naar de Heinz ketschup en ook daar kan je het dus vanaf nu nalezen op hun site. Wat heb je nodig :
- 1/4 rode paprika - 1/2 sjalot - 1 teentje knoflook - 1/2 rood pepertje - 1 stengel van het groen van selder - 3 zure augurkjes - 1 soeplepell tomatenpuree - 200 ml tomatenketchup - enkele druppels worshstershiresaus
Werkwijze :
Hak de groente 1 voor 1 in de turbo chef of turbomax, breng ze over in een serveerschaal en voeg de ketchup, tomatenpuree en de worshestersaus toe. Meng goed en laat nog enkele uurtjes in de koelkast trekken. Serveer met nancho, tortilla. Ook toastjes of broodstengels kunnen hier goed bij.
Mini pizza in de nieuwe mini tartelettevorm van tupperware
Heerlijk kleine mini pizzaatje voor als er bezoek is of gewoon voor je eigen gezin. In een oogwenk klaar, heel gemakkelijk en bovendien niet duur. Met 1 pizzadeeg uit de koeling kan je 30 kleine pizzaatjes maken. Nodig : - 1 pizzadeeg uit de koeling (we willen het vooral snel laten gaan) - 1 bokaaltje pizzasaus (verkrijgbaar bij Lidl of gelijk welke supermarkt) - geraspte kaas (hoeveelheid naar eigen smaak) - provencekruiden
Steek met de mini tartelette uitsteekvorm 30 deeglapjes uit. Leg ze in de siliconen tartelettevormen. Doe een soeplepel tomatensaus op het deeg. Strooi er eventueel wat gesnipperde hesp over. Hierboven de geraspte kaas en tenslotte wat provencekruiden. Zet de siliconentartelettevorm 15 min in een voorverwarmde oven van 180 °c. Indien niet voorverwarm dan moet je 20 min. tellen.
Dikswijls gedacht dat moet ik eens zelf proberen en uiteindelijk is het er dan toch van gekomen. En het is zo goed meegevallen dat het niet bij deze ene keer zal blijven. Zeer vlug klaar, luchtig en lekker.
Nodig :
- 3 eieren - 35+55 gr suiker - 30 gr zelfrijzende bloem + 30 gr maïzena - 1 koffielepel vloeibare vanillearoma.
Werkwijze :
Mix de 3 eigelen samen met de suiker tot het mengsel bijna wit ziet. Voeg dan de bloem en maïzena toe en het vanillearoma. Klop in een andere kom de eiwitten, na een tijdje kloppen nog 55 gr suiker toevoegen en verder stijfkloppen. Voeg deze massa dan bij het andere eimengsel. Doe alles in een spuitzak en spuit lijntjes van ong. 5 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Bepoeder het deeg met wat bloemsuiker alvorens in de oven te gaan. Bak 15 à 20 min. op 170°C. Wanneer men de koekjes uit de oven neemt nogmaals bepoederen met bloemsuiker.
Gestoomde paprika met gehakt, couscous en tomatensaus
Heerlijk licht eten met warm weer en nog super vlug klaar ook.
Nodig : 4 rode paprika 500 gr gehakt 2 eieren peper en zout beetje chapelure couscous
Voor de tomatensaus: 1 ajuintje enkele tomaten 1 kruidenblokje wat provençaalse kruiden
Werkwijze :
De paprika reinigen en het hoedje eraf snijden. De zaden aan de binnenkant verwijderen en vullen met het opgemaakte gehakt. (Gehakt bereiden met peper en zout, chapelure en 2 eieren. Alles zeer goed mengen). Hoedje terug op de paprika zetten en ze dan in de microgourmet plaatsen. Het onderste schaaltje vullen met 400 ml koud water. Deksel erop en 20 min. op 800 Watt in de microgolf plaatsen om ze te stomen. Op deze manier gaat alle vetten die in het gehakt zaten weg stomen en niet onderaan in de paprika blijven zitten zoals dat zou zijn wanneer men de paprika in de oven klaar maakt. Ondertussen water opzetten en aan de kook brengen. Dan couscous toevoegen en 1 min. onder deksel laten gaar worden. Als dit gebeurt is deksel van de pot en dadelijk met 2 vorken boter onderroeren zodat de korrels niet aan elkaar gaan kleven. Verhouding water/couscous is 2 tassen water voor 1 tas couscous. De tomatensaus bereiden we in de microgolfschenkkan. Ajuin in de schenkkan doen en 2 min. op 800 watt zetten in de microgolf. Tomatenconcassés toevoegen vers of een blik samen met het kruidenblokje en de kruiden. Nog 4 min. terug op 800 Watt zetten in de microgolf en provençaalse kruiden overstrooien. Op klein half uurtje kan men aan tafel. Tip : Indien de kinderen niet zo graag couscous lusten kan je gemakkelijk nog enkele aardappelen in de bovenste schaal van de microgourmet plaatsen zodat ze gelijktijdig klaar zijn met de paprika's.
Ondertussen is het al een weekje stil op mijn blogje vanwege mijn vakantie in het zuiden. Toch heb ik hier niet stil gezeten. Maar had niet de tijd om mijn receptjes neer te schrijven maar wel om ze in uitvoering te brengen voor al het bezoek. Tevens hebben we hier vorige zondag nog een vide grenier bezocht in het dorpje waarop ik 5 nieuwe kookboekjes heb gevonden van de hand van Sofie Dudemaine. In België beter bekend als "Sofie's cakes". Ik ben heel blij met mijn nieuwe aanwinst. Het zijn vooral zeer praktische kookboekjes met veel foto's erbij en dat voor heel weinig geld. Dat is altijd fijn.
Neem de mooiste blaadjes van de witloofstronkjes. Schik deze op een rond bord. Neem de camembert en snij de bovenste korst er af met behulp van een mes. Laat de camembert in zijn doosje zitten maar zonder bovendeksel. Zet hem nu in de microgolf op de hoogste stand : 800 W gedurende 2 à 3 min. Zet de kaas in het midden van het ronde bord waarrond de witloofblaadjes liggen.
De bedoeling is dat de mensen met de witloofblaadjes een schepje nemen van de gesmolten camembert.
Tip : Men kan ook een camenbert in gesloten doosje laten en hem een tiental min. op de barbecue leggen. Heerlijk met stokbrood.
250 gr boter 250 gr zelfrijzende bloem 250 gr suiker 5 eieren
Werkwijze:
Boter romig roeren samen met de suiker. De eieren er één voor één aan toevoegen. Als laatste de gezeefde bloem eronder mengen. Best is om uw deeg een uurtje te laten rusten. Uw bakresultaat zal alleen maar beter zijn. Dit doe ik trouwens ook altijd met mijn pannekoekenbeslag.
Bovenstaand recept is juist goed voor ong. 18 wafels.
15 velletjes filodeeg (verkrijgbaar in de koeling van de supermarkt)
100 + 50 gr gesmolten boter
250 gr gepelde walnoten
150 gr gepelde en gehakte pistachenootjes
100 gr gehakte hazelnoten
150 gr suiker
4 soeplepels oranjebloesemwater
100 gr gepelde amandelen
50 gr vloeibare honing
Werkwijze :
Roer de gehakte walnoten, de pistachenootjes, de hazelnoten en 2 soeplepels oranjebloesemwater samen met 100 gr gesmolten boter en de suiker in een grote kom door elkaar.
Snij de velletjes filodeeg op maat voor een rechthoekige vorm. Neem 5 van de velletjes filodeeg voor de bodem. Leg er één in de vorm en bestrijk met de gesmolten boter. Leg er een tweede velletje op en bestrijk weer met gesmolten boter. Ga zo door tot 5. Leg er nu een laagje notenvulling op en spreid dit goed uit over de overvlakte. Doe terug 5 velletjes één voor één beboteren en weer vulling opdoen. Tenslotte de laatste 5 velletjes één voor één beboteren met gesmolten boter zodat het gebak wordt afgesloten. Snijd het gebak met een scherp mes in rechthoekige stukken en vervolgens in ruiten. Leg op elke ruit een amandel. Verwarm de oven voor op 200 °C zet het gebak er 20 minuten in. Verwarm de honing in een pannetje en voeg het resterende oranjebloesemwater toe. Besprenkel het gebak als het uit de oven komt met warme honing. Laat het goed in het gebak trekken
Nota: Baklava is een specialiteit uit Turkije, Griekenland , Marokko, Tunesië en Libanon. De basis is heel dun deeg met een vulling die eindeloos veel variaties kent. Doordat wij graag de marokanenmarkt bezoeken in Zuid-Frankrijk zijn we zo in contact gekomen met deze mierzoete gebakjes. Ik stond hier eerst nogal huiverig tegenover maar doordat mijn man deze zoete gebakjes al eerder had leren kennen in Bangladesh tijdens een inleefreis voor de Damiaanaktie en hij hier goeie herinneringen aan over had gehouden was de grens al niet meer zo hoog. Dankzij hem heb ik dus deze gebakjes leren kennen. En natuurlijk ben ik zelf op zoek gegaan hoe deze lekkernijen worden gemaakt en ik denk wel hier in geslaagd te zijn. Ik heb mijn gezin niet horen klagen.
Oven voorverwarmen op 180°. Meng bloem, suiker, amandelpoeder, vanille essence en de eiwitten in een tupperware mengkom. Laat de boter smelten in de microgolf (microschenkkan tupperware). Voeg dan de boter toe aan de rest van het mengsel en meng goed. Doe het deeg in de siliconen multifex mini cakevorm van tupperware en doe de amandelschilfers bovenop. Laat 13 min. Bakken op 180 °C. Na afkoeling eventueel bestrooien met poedersuiker.
Tip : Ideaal om eitwitten op te werken die anders blijven staan nadat u bv. Creme brulée heeft gemaakt. Ook even meegeven dat eiwitten ook steeds in de diepvriezer in een afgesloten potje kunnen worden bewaard.
Dessert dat vlug klaar is en bijna altijd in de smaak valt. Deze keer is geen tiramisu met koffie en amaretto maar met heerlijke aardbeien.
Nodig: 250 gr aardbeien beetje witte suiker 250 gr mascarpone 2 eieren 50 gr poedersuiker aardbeienlikeur enkele lepelkoekjes (boudoirs)
Werkwijze :
De aardbeien in kleine stukjes snijden en bestrooien met witte suiker. Afgedekt enige tijd in de koelkast bewaren of goed te laten trekken. De eidooiers samen met 50 gr poedersuiker goed mixen zodat het geheel wat bleker van kleur wordt en ook luchtiger. Voeg dan wat aardbeienlikeur toe ook niet te veel. Voeg de mascarpone toe aan het eiermengsel en meng goed. Als laatste de stijfgeklopte eiwitten eronder roeren. Neem kleine glaasjes en doe op de bodem wat aardbeien mengsel dan een beetje mascarponemengsel, dan een beetje boudoirs in kleine stukjes terug wat aardbeienstukjes en terug wat mascarponemengsel. Eindigen met een aardbeitje als versiering of een stuk van een boudoirkoekje, eventueel wat chocoladevlokjes.
Voor wie het tv programma "Komen eten" reeds kent. Aanstaande maandag t/m donderdag komt er bij "Komen eten" iemand koken met alleen maar tupperwarenprodukten. Waarom weet ik dit reeds ? Omdat die mevrouw genaamd Kristel Bekkers onze consessiehoudster is van Hasselt. Alhoewel ik reeds weet wat ze klaarmaakt ben ik toch zeer benieuwd hoe alles in beeld komt en ook of ze wel zal winnen ja of nee. Want dat is nog een verrassing. Bent u net zo benieuwd als mij : zeker kijken dan.
2 tassen rijst 4 tassen water 1 groentenpakket (fijngesneden wortel, ui, sojascheuten, prei, paprika, 1 rode chilipeper, fijngesneden witte kool) 2 eieren als roeromelet gebakken 400 gr varkensvlees in kleine blokjes 1 pakje van 250 gr gerookte spekblokjes 1 zakje mix voor nasi van Knor of ander merk
Werkwijze:
De tassen rijst samen met de tassen water in de tupperware rijstkoker doen en 12 min op 800 watt koken. Na die tijd de rijstkoker nog even afgesloten op het aanrecht laten staan gedurende 4 min. Ondertussen de wok voorverwarmen met een beetje olie en hierin het vlees samen met de gerookte spekblokjes aanbakken. Dan het groentepakket toevoegen en in enkele minuten en onder voortdurend roeren de groenten opbakken. Los nu de kruidenmix voor de nasi op in een beetje lauw water en voeg toe aan de rest. De roeromelet in kleine stukjes erbij voegen en als laatste de rijst eronder roeren.
Een vlugge maar lekkere en ook gezonde maaltijd. Gewoonlijk eten wij hier thuis er ook graag zoetzure saus bij die we kopen in flessen in het grootwarenhuis.
- Doe al de ingrediënten samen in de ultra pro en laat aan de kook komen in de ultra pro gedurende 10 min op 700w.met gesloten deksel. Je moet er zeker van zijn dat alles gekookt heeft en dat kan je zien als er vezeltjes zijn boven het melkoppervlak.
- Dan roer je de rijst los en plaats het gedurende 30 min op 250w. in de microgolf met gesloten deksel.
- Roer nog eens en zet het gedurende terug 30 min op 250w.terug in de microgolf met gesloten deksel .
- Kijk nu hoe de rijstpap uit ziet, is er nog vocht op dan is het goed als de rijstpap afgekoeld is. Lijkt u de dikte van de rijstpap nu al goed dan is het nodig om vocht bij te doen. Roer er dan room of melk onder anders gaat ze te stijf zijn als ze afgekoeld is.
Heb de rijstpap gisteren nog gemaakt maar helaas vergeten een foto te maken. En vanmorgen was alles al op. Ik kwam dus te laat om als nog een foto te maken. Maar ik beloof dat ik er spoedig nog wel ééntje zal bij plaatsen. Grote voordeel van rijstpap te maken in de ultra pro: mijn kookpot van vroeger durfde nog al eens aan te koeken van onder en dat is nu gelukkig verleden tijd. Ik heb er helemaal geen omkijken meer naar en ondertussen kan ik nog wat ander werk doen.
Lievelingsdessert van onze oudste zoon Bram. Van zodra er aardbeien te verkrijgen zijn ben ik bijna verplicht er een San Remo dessertje mee te maken. Wat heb je hiervoor nodig :
250 gr aardbeien
3 à 5 soeplepels witte suiker
Voor de saus :
3 eierdooiers
1 pakje vanillesuiker
3 soeplepels witte suiker
nootmuskaat
3 koffielepels cognac
250 ml room
Voor de versiering : chocoladeschilfers of hagelslag samen met een aardbei waar het kroontje nog aan zit.
Werkwijze :
Snijd de aardbeien in schijfjes en strooi er wat suiker overheen. Dek af en zet een tijdje in de koelkast. Doe ondertussen de 3 eierdooiers in een tupperware mengkom samen met de suiker en vanillesuiker. Klop dit stevig op tot dat het mengsel wat bleker van kleur is geworden. Voeg tevens een snuifje nootmuskaat toe samen met de cognac. De room klopt u apart stijf met de speedychef. Meng tenslotte de room onder het eiermengsel. In mooie glazen doet u wat aardbeien op de bodem en overgiet nu met de saus. Zet de glazen in de koelkast zodat de bekomen creme nog wat kan opstijven. Juist voor het serveren afwerken met een hele aardbei en wat chocoladeschilfers.
Morgen ga ik zeker nog eens een receptje posten. Vandaag ben ik druk in de weer geweest om nog eens mijn cursus publisher en powerpoint te bekijken. Reden daarvoor is dat onze Wessel binnen enkele weken zijn Pl. Communie doet en ik zelf graag zijn kaartje wil ontwerpen. De foto's moeten we nog wel nemen en dan hoop ik natuurlijk op stralend weer in Frankrijk. De kleding en schoenen zijn pas aangekocht, vandaag is hij nog naar de kapper geweest. Alleen nog de dagen aftellen om naar Frankrijk te mogen vertrekken en dan op zoek naar leuke plekjes om mooie foto's te maken.
In bijlage al een fotootje met een mogelijk ideetje voor zijn kaartje. Niet Wessel op het kaartje momenteel maar wel wat gerechtjes. Het gaat hem gewoon om de compositie.
Dit recept van een mengeling muesli-havermoutkoekjes wordt door onze kinderen goed gesmaakt. Wat heb je ervoor nodig.
Benodigdheden voor ong. 15 koeken:
100 gr margarine
125 gr suiker + 1 pakje vanillesuiker
100 gr zelfrijzende bloem
100 gr havermout
75 gr muesli met rozijnen
1 groot ei
cranberry's naar eigen smaak
Werkwijze :
Laat de boter zacht worden op het aanrecht. Of bij weinig tijd : doe ze in de Kenwood met kneedhaken en laat even draaien. Dan mengen met de suiker en vanillesuiker. Doe het gehele ei erbij. Als ook de zelfrijzende bloem + havermout en muesli. Desgewenst nog een extra portie rozijnen en de cranberry's naar smaak. Goed mengen. Stop met mengen als het deeg aan elkaar aan klonteren. Bekleed de bakplaat met bakpapier of de siliconen tupperware bakmat en vorm met 2 soeplepels hoopjes deeg. Druk plat met de lepel of een vork. Verwarm de oven even voor op 175 °C. De deeghoopjes mogen niet dikker zijn dan 1 cm. Bak de koekjes af ong. 15 min. à 20 min. op 175°C. Na afkoeling bewaren in een luchtledige tupperwaredoos.
Waar de naam vandaan komt, zou ik u niet kunnen zeggen. Het is een recept van meer dan 20 jaar geleden toen ik mijn eerste avondonderwijs ging volgen in huishoudelijk koken te Mol. Maar het gebak is altijd in mijn herinnering gebleven en omdat het zo heerlijk smaakt, maak ik het af en toe nog eens opnieuw zoals afgelopen weekend.
Benodigdheden voor het beslag :
75 gr melkchocolade ( deze keer had ik eens pralinoisechocolade genomen als afwisseling)
150 gr gemalen amandelen
6 eierdooiers
150 gr suiker
6 eiwitten
snufje zout
100 gr bloem en klein beetje bakpoeder
Voor de boterroom :
75 gr melkchocolade
200 gr suiker
250 gr hoeveboter
1.5 dl water
2 eieren
Garnering : 75 gr geschaafde amandelen naar wens
Werkwijze :
Klop de eierdooiers met de suiker tot een schuimige massa, roer daardoor de geraspte chocolade.(raspmolentje) Klop de eiwitten met een snuf zout zeer stijf, leg dit bovenop de dooier-chocolademassa, zeef daarop de bloem en voeg nu ook de gemalen amandelen toe. Schep alles heel luchtig door elkaar. Bak in een goed ingevette en bebloemde springvorm op 180°C. ongeveer 45 à 50 min. Laat afkoelen. Voor de chocoladeroom: breek de chocolade in stukje en doe in de microschenkkan en laat 2 min. smelten op laten wattage in de microgolfoven. Roer de boter schuimig en roer er de licht afgekoelde chocolade onder. Klop de eieren schuimig en maak ondertussen een suikersiroop. Laat deze laatste ook eventjes afkoelen en klop die dan onder de eiermassa tot volledige afkoeling. Dan deze massa onder de boter roeren en in de ijskast nog even laten opstijven.
Snijd de taart overlangs door met het tupperware broodmes en besmeer de binnenkant met de chocoladeroom. Doe de taart terug dicht en besmeer ook de bovenkant en zijkanten. Garneer naar wens met licht geroosterde amandelschilfers en of toefjes boterroom en chocoladekoffiebonen.