Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
09-05-2014
Curry-bieslooksaus
Lekkere dipsaus om met rauwkost te serveren of voor bij de BBQ
Nodig :
- mayonaise
- 1 ui
- kerriepoeder
- verse bieslook
- beetje yoghurt of plattekaas om het luchtiger te maken (optie)
Werkwijze :
Was de bieslook en snij hem fijn. Maak de ui fijn in de turbomax en doe de rest van de ingredienten erbij . De saus is het lekkerst als hij 1 nachtje in de koelkast heeft gestaan.
Zo leuk om te geven of om te krijgen....hier een heerlijk receptje om uit te proberen !
Nodig voor 5 confituurpotjes te vullen ::
- 200 gr boter
- 200 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 5 eieren
- 350 gr bloem ( 50 gr maïzena + 300 gr bloem)
- 1 zakje bakpoeder
- 25 gr cacaopoeder ( geen nesquick)
Werkwijze :
De confituurpotten invetten en bebloemen. De boter met de suiker goed mixen in een deegkom. De eieren er één na één aan toevoegen. En dan de bloem samen met het bakpoeder. Van het deeg hou je 1/4 deel apart om te mengen met de cacaopoeder.
Doe dan de confituurpotjes vol met het deeg afwisselend vanille en chocoladegedeelte.
Vul de potjes zeker niet meer dan voor 3/4 deel anders lopen ze over tijdens het bakken.
De oven voorverwarmen op 170°C en de potjes zonder deksel erin zetten om te laten bakken gedurende 35 minuten.
Wanneer de tijd om is...de potjes onmiddellijk afsluiten met het deksel en omgedraaid enkele uren laten rusten tot dat ze zijn afgekoeld.
Je kan ze eventueel voorzien van een leuk etiket en een strikje.
Deze cake in potjes kan je ongeveer 6 tot 9 maanden bewaren.....en is heel leuk bij onverwacht bezoek...want er is altijd wat in huis op die manier.
Ik wil er nog ééntje......;-))) Zo blij ben ik zelf met dit receptje....volledig de smaak waar ik al die tijd achter heb gezocht...type 'klappers' verkrijgbaar in de handel.
Zalig koekje dat smelt in de mond.
Nodig :
- 125 gr Solo of Fama
- 200 gr kokosschilfers
- 1 zakje vanillesuiker 16 gr
- 90 gr bloemsuiker
- 170 gr bloem
- 5 soeplepels aardappelbloem....ik heb dit vervangen door Maïzena
- 1.5 theelepel bakpoeder
- 1 ei
Werkwijze :
De oven voorverwarmen op 180°C. De de solo mengen met de poedersuiker en de vanillesuiker tot een homogeen mengsel. Dan de eidooier bijvoegen. En het eiwit apart in de speedychef opkloppen. De bloem, de maïzena en het bakpoeder zeven met de suikerstrooier of zeef. En bij de massa doen. Ook het opgeklopt eiwit toevoegen en mengen met het geheel tot een egaal mengsel.
Als laatste de gemalen kokos toevoegen. En weer mengen. Dan met behulp van 2 eetlepels kleine porties leggen op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de hoopjes een beetje plat met de bolle kant van je lepel. Bak tenslotte in de oven af ongeveer 15 tot 20 minuten.
Bewaren kan in de clickplus dozen of een andere goed afsluitbare Tupperware doos.
Maar lang zullen ze daar niet in zitten geloof ik.
Zin in zoet ? Met deze shake heb je snel een gezond tussendoortje....en zo klaar in de extrachef.
Voor diegene die dit toestel ook graag bekomen zonder teveel kosten....volgende maand is hij een gastvrouwgeschenk bij Tupperware voor slechts 29 sterren kan hij van jouw worden.
Nodig :
- 1 banaan
- 6 aardbeien
- klein beetje honing
- natuuryoghurt in mijn geval huisgemaakte
- 1 klein bolletje vanilleijs
Werkwijze:
Doe de banaan en de aardbeien samen in de extrachef en trek een paar keer aan het touwtje. Vul aan met de honing, ijs en yoghurt....een paar keer trekken aan het touwtje en je shake is klaar...
Deze keer een suiker arm gebak met appel en yoghurt. Het recept is afkomstig van de site van vtm koken en sprak mij wel aan.
Nodig :
- 3 appels
- 300 gr zelfrijzende bloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- 75 ml olie
- 3 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 ml yoghurt
Werkwijze :
Doe de eieren samen met de suiker, bloem, olie, yoghurt, bakpoeder in een kom en mix goed. Voeg dan 1/3 van de in fijne stukjes gesneden appel toe en meng weer. De overige appel snij je in vieren en geef je inkepingen op de bolle kant. Verdeel ze over de taart. De inkepingen komen dan open te staan tijdens het bakken. Doe het deeg in een vooraf omgespoelde siliconen taartvorm van bijvoorbeeld tupperware.
Bakken gedurende 30 à 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C
Dit recept is ook heel goed geschikt voor diabetici of mensen op dieet.
Een suiker arm gebak deze keer....recept is afkomstig van de site van VTM koken.
Nodig :
- 3 appels
- 250 ml yoghurt
- 300 gr zelfrijzende bloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- 75 ml olie
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eieren
Werkwijze :
Mix de eieren samen met het zakje suiker, de bloem, bakpoeder, olie en yoghurt. Voeg dan 1/3 de van de appels in kleine stukjes toe en meng verder alles goed onder elkaar. Doe het deeg in een vooraf omgespoelde siliconen taartvorm bv...die van Tupperware. En de rest van de appels geef je insnedes aan de bolle kant en leg ze in het rond op je deeg. Door het bakken gaan de inkervingen openkomen te staan en geeft een mooi resultaat. Bak je taart ong. 30 tot 40 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven.
Een ideaal recept voor mensen die moeten opletten met hun suikerspiegel of voor de mensen die op dieet zijn.
Pastaschotel met broccoli,hamblokjes en chilipeper
Een gemakkelijk en lekker pastagerechtje.
Wat heb je nodig :
- 300 gr volkorenpasta
- 400 gr hamblokjes
- 1/2 chilipeper
- 1 broccoli
- 2 teentjes look
- 1 doosje light room van 2 dl
- 500 ml melk
- 2 soeplepels maizena
- 1 kruidenbouillonblokje
- 1/2 dl witte wijn
Werkwijze :
De spirelli koken in het serveerwonder (giet kokend water over de spirelli en laat afgedekt 15 minuten staat)
Ondertussen de fijngesneden broccoli (in de extrachef) in de ultra pro van 3.5 l doen en ook de fijngesneden look en halve chilipeper mag erbij. De ultra pro met deksel erop 4 minuten in de microgolf plaatsen op 800 Watt met een klein lekje water erbij. Dan de hamblokjes eraan toevoegen. Ook het vocht mag erbij nu maar nog niet de room. De maizena los je even op in de melk en de wijn met behulp van de shaker. Breng dus dit mengsel over in de kom over de groenten samen met het bouillonblokje. Plaats dan de ultra pro ongeveer 6 minuten terug in de microgolf op 800 Watt. Vervolgens voeg je de spirelli erbij en de kaas en als laatste de light room. Het gerecht is nu klaar !
Weer eens wat anders en vlug klaar....dat wil ik juist graag en met de mini tartelette vorm is dat zo gebeurd. Een aanrader dus.
Nodig voor 15 stuks :
- 50 gr choco speculoospasta van Lotus
- 25 gr bakboter
- 35 gr candysuiker (donkere versie)
- 1 ei
- 100 gr zelfrijzende bloem
- 1 soeplepel bruiswater (water met gas op)
- de Tupperware mini tartelettevorm
Werkwijze :
Doe de choco-speculoospasta samen met de boter in het microcook schenkkannetje. Verwarm in de microgolf ong. 1 minuut op 600 watt. Voeg de suiker toe en het ei en meng goed met de klopper of spatel. Voeg dan de bloem bij en het spuitwater, weer goed mengen en in de omgespoelde siliconen mini tartelettevorm doen. Met behulp van 2 soeplepels gaat dit heel vlot.
Bak af in een voorverwarmde oven van 175 °C gedurende 12 minuten.
Smakelijk gerechtje met zuiderse toets...en dankzij mijn pas verworven nieuwe micro minuutpot zo snel klaar.....
Nodig voor 6 personen :
- 2 lookteentjes
- 1 groen en 1 rode paprika
- 1 grote ui
- 50 ml witte wijn
- 100 ml water
- 25 ml maïzena
- 1 vetarm groentebouillonblokje
- 800 gr kalkoenstoofvlees
- 100 gr gerookte spekblokjes
- 1 blik gepelde tomaten in blokjes van 400 gr
- 1 takje thym
- zout en peper
- Piment d'Espelette
- 1 klein potje safraanpoeder
Werkwijze :
Was de paprika, verwijder de zaadjes en snij in reepjes. Doe dit ook met de ajuin. De lookteentjes pellen en ook fijn hakken.
In de quickshaker meng je de witte wijn, maïzena, het verkruimelde bouillonblokje.
Doe dan in de pot de uit en look, de kalkoenblokjes, de paprikareepjes, het spek, de inhoud van het blik tomaten, de thym, al de kruiden en het mengsel uit de quickshaker. Sluit de pot en zet hem in de microgolf op 900 Watt gedurende 30 minuten. Laat hem dan nog 20 minuten nagaren met het deksel eruit. Alles dooréén mengen met de serveerlepel en serveren met rijst uit de rijstkoker...
Een lekkere taart met appels en frangipane....geweldig op een dag als deze !
En helemaal niet moeilijk te maken als je onderstaand receptje volgt.
Nodig :
- 2 rollen bladerdeeg
- 2 eieren
- 100 gr gemalen amandelpoeder
- 100 gr suiker
- 100 gr gesmolten boter
- 3 appels
- enkele druppels amandelessence (ik heb vandaag ahornsiroop gebruikt omdat de andere essence op was)
Werkwijze :
Rol 1 bladerdeeg open en snij hem in een vis figuur. Meng in een mengkom 1 ei samen met de suiker, amandelpoeder en de gesmolten boter. Doe dit mengsel op het bladerdeeg maar blijf een 1 cm van de kant verwijderd. Schil de appels en snij in dunnen schijfjes en beleg er het frangipanebeslag mee. Snij met de mini tartelettesnijder rondjes uit de tweede rol bladerdeeg en beleg er het lichaam van de vis mee. Voorzie voor de staart en het hoofd een groter stukje bladerdeeg. Ook voor het oog maak je 2 op elkaar liggende stukjes bladerdeeg met een iets kleinere uitsteker bv. een likeurglaasje. Eventueel voor het oog wat bakvaste chocolade gebruiken.
Met het tweede ei dat je even door elkaar roert strijk je de bovenkant van het bladerdeeg in met behulp van de patisserieborstel.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180 ° gedurende 25 minuten.
Nota : in heb mijn vis gebakken op de siliconen bakmat en die op een rooster in de oven gestoken. Deze bakmat is toch steviger dan bakpapier en omdat de vis nogal groot van oppervlakte is kan het maar beter sterker zijn.
En dan ......laat ze maar lachen ;-) !!! Mij hebben ze niet gevangen........
een half ruimtekommetje van 200 ml poedersuiker mengen met wat druppels citroensap
Werkwijze :
Meng de amandelpoeder met de gemalen kokos en de bloemsuiker. Doe er de eieren bij en meng verder. Zeker niet te lang mixen want dan verkrijg je teveel lucht en dat gaat het deeg misschien overlopen tijdens het bakken. Roer er ook de zachte boter onder en tenslotte de zelfrijzende bloem. Niet langer mixen dan nodig.
Neem de multiflexvorm en leg er het bladerdeeg in. Snij er de overtollige randen af. En prik met een vork enkele keren in de bodem. Doe er dan de abrikozencompote op...ongeveer een half potje.
Het frangipanebeslag mag nu over de abrikozencompote worden gestort en met behulp van de spatel netjes glad strijken.
Met de randjes van het bladerdeeg maak je reepjes en die decoreer je langs de kanten van je taart.
Bak de taart tenslotte af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 35 minuten.
Wanneer de taart is afgekoeld bestrijken met het glazuur met behulp van het siliconen borsteltje.
Zo simpel maar oh zo lekker....en als het buiten regent....trekken we toch gewoon de keuken in zeker !
Nodig :
- 125 gr boter
- 125 gr suiker
- 125 gr zelfrijzende bloem
- 2 eieren
- een likje amandelessence
Voor het glazuur :
- een beetje bloemsuiker
- enkele druppeltjes citroensap
Werkwijze :
Doe de boter in een mengkom en klop ze mals. Voeg de suiker toe en mix of klop verder. Voeg de eitjes één na één toe en mix tot een homogeen mengel. Doe tenslotte de zelfrijzende bloem erbij en het likje amandelessence...je kan dat vervangen uiteraard door vanille essence of wat citroensap kan ook.
Doe het deeg nu in de met warm water omgespoelde vorm. En zet de cake in een voorverwarmde oven van 175 °C gedurende 3 kwartier.
Laat de cake nog even afkoelen in de vorm alvorens hem te ontvormen...hij moet als het ware even de tijd krijgen om terug te krimpen en dan komt hij spontaan los uit de vorm.....Veel mensen maken de fout door de cake te vlug uit zijn vorm te willen halen...en dan krijg je brokken ;-))
De bovenkant kan je naar eigen behoefte nog insmeren met een glazuur van poedersuiker gemengd met citroensap.
Een andere mogelijkheid is insmeren met een beetje opgewarmde abrikozengelei. Om te laten blinken maar ook om een lekker smaakje mee te geven.
En dan........Klein stukje per keer maar ;-))
Nota : mijn cake was maar een klein formaatje. Indien u zelf het grotere normale model heeft van deze vorm dan verdubbel je het recept.
En met behulp van de mini squeeze-it mooi in een glaasje gedecoreerd !
Nodig :
- 250 gr mascarpone
- 60 gr poedersuiker
- 1 soeplepel amaretto
- 1 dl slagroom
- 25 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 8 Lotus speculoosjes
- 500 gr aardbeien
Werkwijze :
Meng de mascarpone, de poedersuiker en de amaretto onder elkaar met behulp van de halve klopper. Klop de slagroom op met de suiker en vanillesuiker en spatel die onder de mascarpone.
Verkruimel de speculoosjes. En doe een laagje hiervan op de bodem van je glaasjes. Was de aardbeien, dep ze droog en hou er enkele apart om ze op het einde in stukjes te snijden en als decoratie te gebruiken.
Doe bovenop de speculooskruimels wat fijngesneden aardbeien en dan een laagje mascarponecrème met behulp van de mini squeeze-it. Hierboven weer een laagje speculooskruimels, aardbeien en crème. Eindig met enkele fijngesneden aardbeien.
Zet nog een uurtje in de koelkast om te laten opstijven.
Weldra is er een super taartvorm verkrijgbaar in siliconen bij Tupperware. Dit recept is ideaal om er in klaar te maken.....Lekker en vooral zo snel klaar wanneer het is snel moet gaan !
Nodig :
- 1 ei
- 2 soeplepels olie
- 3 soeplepels melk
- 4 soeplepels suiker
- 5 soeplepels zelfrijzende bloem
- mespuntje zout
- 2 appels (of foto staat er slechts ene maar dat was te weining)
Voor de nappage (bovenkant)
- 80 gr gesmolten boter
- 100 gr suiker
- 1 geklopt eitje
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 175 °C.
In een mengkom of de maatbeker van 2 liter de bloem, suiker en zout mengen. Bevochtigen met de melk en de olie en het eitje. Kloppen met de halve klopper om tot een glad deegje te komen. Het deeg in de met warm water omgespoelde siliconen taartvorm doen. De appels schillen en in fijne schijfjes snijden en er in het rond en dakpansgewijs erop leggen. De taart in de oven schuiven en 25 minuten bakken. De deur openen en de rooster met taartvorm erop even eruit schuiven. De nappage mag er nu over worden gekieperd. Deze maakt u door de boter in het schenkkannetje te smelten ( 1.5 minuut op 500 W) mengen met de suiker en het eitje eronder te klutsen.
De taart met de nappage nu nog 15 minuten verder bakken op dezelfde temperatuur.
Bij het verlaten van de oven....de taart nog even laten afkoelen in zijn vorm zodat die terug een beetje kan krimpen en vanzelf bijna lost uit de vorm.
Echt niet veel werk aan met benodigdheden die bijna iedereen standaard in huis heeft....Wat houdt u tegen om er nu nog vlug aan te beginnen ;-) !
Lekker en makkelijk met de kinderen te maken met behulp van de mini tartelettevorm of mini muffinvorm.
Nodig voor ong. 25 stuks :
- 100 gr melkchocolade of pure naar eigen smaak
- 50 gr boter
- 1 mars
- 50 gr krispies
- 25 gr gemalen kokos
Werkwijze :
Breek de chocolade in kleine stukjes samen met de mars en de boter, doe het samen in het micro schenkkannetje. Zet dit 2 minuten op 500 Watt in de microgolfoven. Roer goed door met de spatel en voeg dan de krispies en de gemalen kokos erbij . Verdeel dit mengsel in de mini tartelettevorm of mini muffinvorm en zet dit gedurende een half uurtje in de koelkast.
Je kan het probleemloos ontvormen en bewaren in de ronde clickplus bijvoorbeeld !
Je kinderen zullen content zijn ;-) maar de grote stiekem ook natuurlijk.
N.a.v. een ingestuurd receptje op basis van de sweet mix van Sofie had ik deze workshop gewonnen....het was een zonnige en bijzonder leuke namiddag in het Pajottenland. Een fijne gemotiveerde groep met allemaal de passie voor het bakken en koken maakte het plaatje compleet.
We hebben vooral recepten gemaakt uit haar nieuwste bakboek : Iedereen kan bakken waarvan er nu een gesigneerd exemplaar in mijn boekenkast staat ;-)
Gemaakt : simpele perentaart met korstdeeg, brownies zonder bloem en met olijfolie, groene pannenkoekjes, notenkoekjes/crackers
Enkele sfeerfoto's maken duidelijk dat het bijzonder leuk was ! Voor herhaling vatbaar. Of wie weet met wie ik de volgende keer ga koken ;-)
Gisteren heerlijk paasgebak gemaakt met behulp van de speciale spuitmond die momenteel te verkrijgen is bij aankoop van een mini squeeze-it bij Tupperware. Ik heb daar niet aan getwijfeld en mezelf een siliconen bakvorm aangeschaft en de bijhorende mini versie van de mini squeeze-it genomen voor 3.90 . Ben er superblij mee.
Gemaakt met Danette pudding. En lekker.................Op een gemakkelijke manier te maken....dat is toch wat we willen hé !
Wat hebben we nodig :
- 1 ei (opmerking : op de foto staan 2 eieren maar ik heb er slechts 1 gebruikt)
- 100 gr suiker
- 50 gr bloem
- 250 gr roomdessert met chocolade Danette (2 potjes)
- 1 klont boter ongeveer 20 gr
- speculooskruimels voor decoratie
- ijscreme voor decoratie
- gesmolten chocolade vers of uit een fles voor decoratie
- poedersuiker voor decoratie
- siliconen vormpjes om de gebakjes in te doen.
Werkwijze :
Klop het eitje samen met de suiker op in de speedychef of voor de mensen die dat niet hebben, dan met de mixer totdat het mengsel verbleekt. Voeg er de bloem, de Danette pudding en de boter bij. En meng tot een glad geheel. Zet het mengsel nu een uurtje in de koelkast.Verwarm de oven voor op 200 °C en haal de bereiding na die tijd uit de koelkast en doe het in een vooraf omgespoelde siliconenvorm. Mijn hoeveelheid was juist goed voor 7 cakejes. Bak de moelleux nu tussen de 12 à 15 minuten afhankelijk van je oven op 200°C. Bij mij was 12 minuten genoeg...zeker niet langer dan die 15 minuten nemen want ze moeten nog lopend blijven aan de binnenkant maar wel stevig genoeg om ze uit de vorm te krijgen. Wanneer je ze uit de oven neemt, laat het gebak dan nog even afkoelen in de de vorm gedurende een paar minuutjes en dan door voorzichtig aan de onderkant de knijpen komen ze mooi uit de vorm gegleden. Serveer ze bij voorkeur lauw en eventueel met een crème anglaise erbij of een bolletje ijscrème met speculooskruimels en wat rood fruit. Vers in het seizoen en diepvriesfruit zoals het nu nog het geval is. Strooi eventueel wat poedersuiker over de bovenkant van de moelleux.
Nota : strijk met het patisserieborsteltje een mooi streep lopende chocolade op het bordje als versiering. Eventueel bovenop nog afwerken met een blaadje munt of verveine !