Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
21-01-2012
Whoopies
Wil je tegenwoordig een beetje in de mode zijn dan is het al lang geen koekjestaart meer of gewone appelvlaai om mee uit te pakken. Néé, het zijn cupcakes, lollipups of whoopies volgens de boekjes. Doordat ik de naam al zo vaak had zien staan begon ik me toch wel nieuwsgierig te maken over hoe zo'n whoopie nu juist smaakt. En dan is er maar één mogelijkheid nl. ze zelf bakken.
Mijn recept komt uit het boek van Juliette's Whoopies. Maar wat is een Whoopie pie juist ? Het is geen koekje, geen cake, geen hamburger of wafel, maar het heeft wel iets van alle vier. Een zacht, bollende, gladde boven-en onderkant, die bij de eerste beet licht krokant lijkt maar binnenin heerlijk zacht blijkt, met een smeuiige vulling tussen. Dit uit Amerika overgewaaide dessertje zou zijn naam te danken hebben aan de kreet die spontaan werd geslaakt door mannen en kinderen wanneer ze hun lunchdoos openden en zo'n heerlijke lekkernij zagen liggen : whoopie ! Dus, was het bij ons uitgevonden, dan was het een 'joepie' i.p.v. een 'whoopie'. Ondertussen is de whoopie een hype in de VS en Engeland en werd het door de New York Times uitgeroepen tot 'lekkernij van het jaar'. In de States zijn er nu al whoopie pie festivals, bestaan ze in zoete en zoete versie, vind je ze aan de kassa van elk tankstation enz. De populairste whoopie, is naar het schijnt de chocoladewhoopie met een marsmallowvulling. Maar ik heb het bij een vanillewhoopie gehouden met een heerlijke vulling van een meringue botercrème en mokkasmaakje. Natuurlijk kan je een smaakje naar eigen smaak verzinnen zoals chocolade, cuberdons, advokaat en dergelijke. Hoe bewaar je de whoopies? Best in een goed afgesloten plastic tupperware doos.
Wat heb je nodig voor ong. 24 stuks :
- 150 gr boter - 140 gr suiker - 1 ei - 1 eierdooier - 280 gr bloem (geen zelfrijzende) -1/4 koffielepel bakpoeder -1/4 koffielepel natriumbicarbonaat - 125 ml melk - 1 koffielepel vanillearoma (ik neem mijn zelfgemaakte)
Nodig voor de vulling :
- 2 eiwitten (70 gr) - 140 gr suiker - 210 gr boter
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Mix de boter en de suiker tot een luchtig geheel. Voeg het ei en de eierdooier toe en klop tot een homogeen mengsel. Zeef de bloem met het bakpoeder en het natriumbicarbonaat. Voeg een deel van de bloem bij het eimengsel en klop heel kort tot ze opgenomen is. Doe er dan een deel van de melk en het vanillearoma bij en mix tot een glad deeg. Ga afwisselend op die manier verder tot alle bloem en melk op zijn en je een glad deeg bekomt. Doe het deeg in een spuitzak en spuit toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zelf heb ik het met behulp van 2 soeplepels in hoopjes erop gelegd. Laat genoeg ruimte, want ze vloeien uit tijdens het bakken. Bak 9 minuten in een oven van 180°C. De whoopies moeten terugveren als je erop duwt. Laat ze afkoelen voor je ze van de bakplaat neemt.
Voor de vulling : klop je de eiwitten op 'au bain marie' wijze. D.w.z. Je doet de eiwitten in een kleine inox kookpot. En zet die kookpot in een grotere gevuld met warm water. Mix de eiwitten stijf maar doe ondertussen de suiker er deel per deel bij. Tot alle suiker opgelost is. Dan de pot uit de grotere nemen of eventueel overbrengen in de pot van de kenwood. En deel per deel de op kamertemperatuur gebrachte boter aan toevoegen. Goed blijven mixen. Geen schrik krijgen als de boterroom er met een moment gaat uitzien als in klontertjes gevormde karnemelk of dergelijk. Dit komt namelijk allemaal goed in orde wanneer je blijft mixen. Op het laatste een smaakje naar keuze toevoegen. Ik heb de mokkasmaak genomen. Je kan de vulling er tussen spuiten of met de spatel er tussen doen. Ik heb gekozen voor de laatste manier.
En dan is er koffie......... met een whoopie bij natuurlijk.
Onze jongste had net vriendjes op bezoek en die vonden ze allemaal superlekker. Ook mijn man vond ze lekker in de mond......!