Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
20-01-2012
Folder februari
Prachtige geschenken te verdienen door de gastvrouwen in februari. De waarde van het 15 sterrengeschenk is nog nooit zo hoog geweest. Een geheel nieuwe messenslijper waar men ook gekartelde messen mee kan slijpen.
Indien er mensen zijn die ook interesse hebben in deze mooie geschenken dat mag je dat altijd per mail aan mij laten weten.
Spirelli met spekblokjes,brocolli, champignons in kaassaus
Vlug klaar in de ultra pro en superlekker.
Nodig :in
- 400 gr spirelli - 400 gr gerookte spekblokjes - 250 gr champignons - 1 broccoli in kleine roosjes - 2 teentjes knoflook - 100 gr gemalen kaas - 1 doosje room van 200 ml - 1/2 l melk - 2 soeplepels maïzena - kruidenbouillonblokje voor pasta - 1/2 dl witte wijn
Werkwijze :
De spirelli koken in het serveerwonder (giet kokend water over de spirelli en laat ong. 15 min. staan met het deksel erop). Ondertussen de spekblokjes bakken in de ultra pro met deksel erop. Zet 4 minuten in de microgolfoven op 800 W. Vervolgens de gesneden champignons en de teentjes knoflook samen met de in roosjes verdeelde broccoli bij het spek doen en terug 4 minuten op 800 watt in de microgolf zetten. De kom uit de microgolf nemen nu en vocht toevoegen. Daarvoor heb je eerst de shaker gevuld met de melk en beetje witte wijn en hierbij de maïzena gevoegd en geschud. De ultra pro terug in de microgolf zetten op 800 gedurende 6 minuten. Dan de kaas toevoegn en terwijl goed roeren. Als laatste de room toevoegen. Het gerecht is klaar.
Het receptje komt uit een libelle van een tijd geleden en lag al lang te wachten om eens tot leven te komen. Het is een echt succes recept en kan het iedereen alleen maar aanbevelen. De verhouding van het originele recept klopte volgens mij wel niet. Ik heb het dan ook aangepast.
Nodig :
- 150 gr geraspte kokos - 4 eieren - 2 eetlepels room - 2 theelepels kokoslikeur - 150 gr boter - 200 gr fijne witte suiker - 1 zakje vanillesuiker - 1 zakje bakpoeder - 100 gr patisseriebloem ( geen zelfrijzende dus) - 150 gr pure chocolade voor in de koek - 200 gr pure chocolade voor bovenop (ganache)
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 180°C. Ondertussen de boter laten smelten in de micro schenkkan samen met de in stukjes gebroken chocolade op lage wattage. Vermeng dan suiker met vanillesuiker. En voeg bij de boter-chocolade mengeling. Doe één na één de eieren erbij. Roer telkens goed glad. Vermeng de bloem met het bakpoeder en de geraspte kokosnoot. Strooi bij het chocolademengsel. Meng alles voorzichtig door elkaar. Leg bakpapier in het bakblik en schep het beslag in de vorm. Strijk de bovenkant glad met een spatel. Bak 40 minuten in het midden van de oven. Laat de koek afkoelen in de vorm. Laat de overgebleven 200 gr pure chocolade smelten samen met 2 lepels room in de microgolf, roer goed en voeg nu de kokoslikeur toe. Ontvorm de koek en haal voorzichtig het bakpapier weg. Bestrijk de bovenkant met de chocoladeganache. Laat afkoelen en opstijven alvorens in blokjes te verdelen.
Iets uit mijn vervlogen kinderjaren....... Doordat ik deze lekkernij van mijn buurvrouw had gekregen kwamen de herinneringen weer terug en ook de goesting om er zelf eens aan te beginnen. Het vraagt wel wat werk en tijd maar het loont enorm. Gewoon weg verrukkelijk.....!
Nodig :
- 3 appelsienen - water + suiker - 400 gr pure chocolade
Werkwijze :
De appelsienen ontdoen van de schil in 4 delen. Het binnenste hebben we deze keer niet nodig maar wel de schil. De schil opzetten in een kookpot met water zodat de schillen juist onder staan. Een beetje zout toevoegen en laten koken ong. 30 minuten. Dan water afgieten en opnieuw vullen met vers koud water zonder zout, weer 5 minuten laten koken. Afgieten en weer opnieuw vullen met vers water en 5 min laten koken. Dan de schillen in reepjes snijden zorgen dat er geen wit van de binnenkant van de schil meer aanhangt. Nadat ze gekookt hebben gaat dit er heel goed af door met een lepel over de binnenkant te wrijven. De reepjes nu in suikerwater koken (een halve liter water + 200 gr witte suiker) gedurende een half uurtje op een zacht vuurtje laten borrelen. De reepjes in de suikersiroop laten afkoelen tot de volgende dag. Indien de suikersiroop verdampt is dan opnieuw een halve liter water nemen samen met 200 gr suiker en terug laten koken ( borrelen) gedurende een half uurtje op een zacht vuurtje. Weer laten afkoelen in de siroop tot de volgende dag. En opnieuw in suikersiroop laten koken een half uurtje. Dan ze één voor één uitgespreid op een met bakpapier bekleedde bakplaat laten drogen. Toch wel één dag. Dan de chocolade laten smelten in de microschenkkan op lage wattage in de microgolfoven.Doe dit telkens per 2 min. roer dan en kijk of hij voldoende gesmolten is. Ik doe 300 gr chocolade laten smelten goed roeren dan de overige 100 gr toevoegen zodat mijn chocolade terug afkoelt een beetje. (Om glanzend effect van chocolade te bekomen). De reepjes nu met een chocoladevorkje één voor één door de gesmolten chocolade halen. En weer laten drogen (hard worden) van chocolade op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Slecht voor de lijn maar toch zo lekker. Je wilt er telkens opnieuw van pakken.
Heerlijke schotel en binnen het half uur kan men aanschuiven aan tafel.
Het tupperware receptje is afkomstig van E. Grooten en zat al een tijdje in mijn kaftje. Gisteren is het er dan eindelijk van gekomen en spijtig dat ik het nog niet eerder had gemaakt. Lekker....
Nodig :
- ultrapro rechthoekig van 1.5 l - 1 bloemkool - 600 gr gehakt - 1 ajuin - peterselie - 4 sneden kaas - 1.5 dl room - satekruiden
Werkwijze :
De bloemkool in roosjes snijden en wassen. Plaats de roosjes in de kom, met het steeltje naar boven en zet de kom met deksel erop in de microgolfoven, gedurende 7 min. op 750 watt. Ondertussen het gehakt, gesnipperde ajuin, de petserselie en de room goed onder elkaar mengen. Al een beetje satékruiden ondermengen. Vervolgens de bloemkool bedekken met deze ingrediënten en tevens bestrooien met de satékruiden Plaats de kom nu terug in de microgolfoven gedurende 10 à 12 minuten. Giet nu het overtollige vocht af dat zich in de kom gevormd heeft. Draai nu de kom ondersteboven zodat het gerecht op het schaaldeksel ligt. Als laatste de kaas over de bloemkool leggen en de kom terug plaatsen in de microgolfoven gedurende ong. 2 minuten op 750 watt. Het gerecht is nu klaar. Heerlijk met gekookte of gestoomde aardappelen erbij.
Smakelijk.
Kaassneden op de bloemkool voordat het de microgolf ingaat. Zo ziet mijn schotel eruit wanneer ze klaar is om op tafel te zetten.
Kan natuurlijk ook worden opgediend in de mini ultra pro's zodat ieder zijn eigen potje heeft. Smakelijke gestoomde aardappelen erbij.
Nadat ik gisteren het receptje voor flan heb meegedeeld is het vandaag de beurt aan wentelteefjes.
Onze jongste vind dit lekkerder dan gewone boterhammen. Vandaar dat ik dit ook zeker wou uitproberen in de omeletparty. En dat is heel goed meegevallen.
Groot voordeel van dit artikel is dat men geen boter moet gebruiken tegenover wanneer men een omelet maakt in de pan dit altijd wel moet. Dus ook dat is een groot voordeel voor mensen die gezondere voeding willen.
Nodig :
- 2 witte boterhammen - 1 ei - 100 ml halfvolle melk - 50 ml suiker
Werkwijze :
Rooster het brood voor een optimaal resultaat. Leg de sneetjes brood in de basis van de omelet party. Klop het ei met de melk en suiker. Giet het mengsel over het brood. Laat het brood gedurende 5 minuten weken in het eimengsel. Tijdens het koken zal het brood alle vloeistof absorberen.
Kook gedurende 7 minuten op 360 watt.
Deze laatste foto is nog de flan die ik had omgedraaid om hem zo aan tafel te presenten. Hij was zalig .......
Aangezien deze maand (januari enkel)de omeletparty in de promotie is wou ik graag al wat receptjes maken met behulp van dit super gemakkelijk artikeltje. Wanneer iemand de kans heeft om bij een party aanwezig te zijn zou je het zeker niet mogen nalaten om je dit artikel aan te schaffen vermits het zo goed en gemakkelijk werkt. Ook voor de kotstudenten is dit een ideaal gebruiksartikel. Grote voordeel is geen aangezette pan meer, weinig afwas en vlug een heerlijke omelet, pudding, flan, pastei of wentelteefjes op tafel.
Vandaag heb ik er een vanilleflan in klaargemaakt. Het is vlugger klaar dan de uitleg die ik erover kan schrijven.
Nodig :
- 2 eieren - 150 ml melk - 25 ml suiker - 15 ml vloeibare koude karamel - vanilleëxtract Werkwijze :
Doe de 2 eieren samen met de suiker en wat vanilleëxtract in de turbomax. Gebruik hiervoor de kloppers en trek een paar keer aan het touwtje. Voeg dan de melk toe en trek nog een keer. Doe in de onderkant van de omeletparty een beetje koude karamel. Giet hierover de eimassa. Sluit met het deksel en zet in de microgolf gedurende 5 minuten en 30 seconden op 360 watt, laat 1 min. rusten en kook opnieuw 3 minuten op 360 watt. Verwijder het deksel na het koken en laat afkoelen vooraleer de flan uit de omelet party te nemen.
Opmerking : De karamel dient om wat kleur en smaak te geven aan de flan. Om het product niet te beschadigen, moet de karamel vloeibaar en koud zijn voor gebruik.
Nota : Zelf karamel maken lukt heel goed en heb ik al eerder gepost. Typ bij "zoeken" Karamel" , staat beschreven bij recept van Ile flottante.
Enkel tijdens de maand januari verkrijgbaar aan de prijs van 11.90 met receptenboekje van 23 pg. erbij.
Nadat mijn kleine frangipannetaartjes van gisteren veel te vlug op waren is mijn keuze vandaag gevallen op boterkoek om te maken. Het is nog maar de 2 de maal dat ik het recept maak maar zoiets simpel en lekker zou iedereen eigenlijk een keertje moeten proberen.
Nodig :
- 125 gr boter - 100 gr witte suiker - 150 gr bloem (gewone geen zelfrijzende) - 1 theelepel vanillesuiker maar ik heb dat vervangen door huisgemaakte vanilleëxtract - snufje zout
Werkwijze : Roer in een kom de boter die op kamertemperatuur is samen met de suiker tot een homogeen geheel. Doe er eveneens het snufje zout bij en de vanilleëxtract. Roer snel door elkaar en kneed dan tot een samenhangende deegbal. Wikkel deze in een folie en laat 1 uur rusten in de koelkast. Neem dan de silicomen bakvorm of de tartelettevorm van tupperware, spoel even om met water en leg het deeg erin. Maak met een vork streepjes aan de bovenkant van het deeg. En strijk met de patisserieborstel wat water aan de bovenkant of eigeel mag ook. Bak in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 25 minuten.
Mini frangipannetaartjes in de tartelettevorm van tupperware
Omdat ze hier thuis nogal houden van cake en droog gebak, heb ik deze voormiddag vlug even wat kleine frangipannetaartjes gebakken maar wel zonder bladerdeeg als bodem. Een heel gemakkelijk deeg dat op een half uurtje tijd klaar is.
Nodig voor 12 kleine taartjes
- 200 gr boter - 2 eieren - 100 gr amandelpoeder - 20 druppels amandelextract - 1 dl melk - 200 gr witte suiker - 175 gr zelfrijzende bloem - siliconen tartelettevorm van tupperware
Werkwijze :
Boter laten smelten in de microschenkkan ong. 2 minuten op lage wattage. Eierdooiers toevoegen en goed mengen. Vervolgens de amandelpoeder, amandelextract, melk en suiker en alles goed mixen. De gezeefde bloem er onder mengen (niet mixen). Eiwit stijfkloppen in de speedychef en ook dit voorzichtig onder het deeg mengen.
Baktijd: 30 minuten op 180° C Afwerking : met glazuur. Als het gebak afgekoeld is. 5 à 10 lepels bloemsuiker mengen met klein beetje citroensap. Glazuur mag niet te lopend zijn. Beter beginnen met 1 koffielepel citroensap en poederuiker toevoegen en pas later meer sap toevoegen indien nodig.
Bon appétit.
Mijn man had er al 2 op voordat ik de kans kreeg glazuur erop te doen.
Nee, deze keer bedoel ik niet de wonderemmer van Tupperware maar mijn ouderwetse wonderpan. Het is een dubbelwandige aluminium pan die als "oven" fungeert op de gasoven. Hij dateert uit de jaren '50 en is van het merk ALHO. Wie nog op zoek zou willen gaan om er één te bemachtigen is er aan voor de moeite. Met heel veel geluk zul je ze vroeg of laat eens kunnen vinden op een rommelmarktje. Ik heb ze niet geërft van mijn moeder of grootmoeder maar ben door heel veel geluk in het bezit gekomen van deze wonderpan door een lieve mevrouw die mijn oproepje had beantwoordt via de "libelle-zoekertjesoproep" van ondertussen 5 jaar geleden. Mijn zoektocht was toen begonnen omdat we bij vrienden waren geweest die hierin een ronde cake hadden gemaakt met in het middden een gat erin. Niks speciaals van uitzicht maar die textuur en die smaak van die cake was ik nooit vergeten. Ik hou namelijk niet van heel droog gebak en bij mij moet cake liefst nog een beetje een vochtige smaak hebben. Die vrienden hadden zelf wel een oven maar voor het bakken van de cake werd telkens de wonderpan bovengehaald. Nu, ik kan ze geen ongelijk geven. Eenmaal die smaak geproefd wil je niet meer anders. Daarbij kwam dat ik enkele jaren terug geen oven had in ons vakantieverblijf, enkel een 4 pits gasfornuis. Dus mijn wonderpan was toen ideaal. Ondertussen ben ik wel degelijk uitgerust met zelfs 2 ovens maar toch blijf ik mijn wonderpan trouw. Dus toen we vorige week op vakantie waren had ik weer de kans om nog eens een heerlijke cake te bakken. Het recept is gewoon een 4/4 de beslag :
Nodig :
- 250 gr goeie boter - 250 gr zelfrijzende bloem - 250 gr suiker - 5 eieren - wat vanilleessence
Werkwijze :
De boter mals kloppen. De suiker eronder voegen. De eieren er één na één aan toevoegen. En als laatste de gezeefde bloem toevoegen. In geval dat je vanilleessence gebruikt dan dit ook toevoegen. De vorm invetten en bebloemen en het deeg erin doen. Het kleinste gaspitje aansteken en de wonderpan hierop zetten op het laagste standje gedurende 3/4 uur. Ten tijde dat ik nog buiten kookte en wanneer er dan "Mistral" wind waaide dan kon het gebeuren dat mijn cake soms 1 uur tot 1 1/2 uur moest bakken maar in normale omstandigheden is 3/4 uur voldoende. Natuurlijk kan men ook andere bereidingen klaar maken in deze wonderbaarlijke pan. Bv. stoofpotjes, biscuit, poffert en brood. Ideaaal is dit ook voor mensen die gaan kamperen. Wanneer je het woord "wonderpan" googelt kan je er vaak nog heel wat over vinden.
Mijn dank gaat nog altijd uit aan het lieve Antwerpse dametje dat toen mijn oproep heeft beantwoordt en ervoor gezorgd heeft dat ik al veel plezier hebt aan dit superding.
Bij deze wil ik graag mijn geschenk tonen dat ik gisteren per post heb ontvangen van Solo. Enkele weken terug deden zij een wedstrijd via facebook. En wie niet waagt, niet wint natuurlijk. Tegenwoordig zijn er zo wel meer wedstrijden via facebook en af en toe is het geluk dan is aan de kant van diegene die deelneemt. Eerder had ik al een geschenk ontvangen via de facebookpagina van tiense suiker.
Een vlug gemaakt éénpansgerecht wat wij zo af en toe eens klaarmaken en dat steeds op veel bijval mag rekenen.
Nodig :
- 1 kilo aardappelen - 1/2 boontjes - 2 uien - 2 teentjes knoflook - 2 of 3 tomaten naargelang ze groot zijn - 350 gr gerookte spekblokjes - gehakte peterselie - piment d'espelette (optie: kan vervangen worden door paprikapoeder) - 1 kruidenbouillonblokje van Knorr - peper, zout
Werkwijze :
De aardappelen schillen en stomen gedurende 18 min. in de microgourmet. Nadien de gekuiste boontjes stomen gedurende 13 minuten in de microgourmet. De ui in reepjes snijden en de afgekoelde aardappelen in blokjes snijden. De peterselie kan je ook al fijnhakken in de turbomax. Hiermee is de voorbereiding al gebeurt. Dan de wok opzetten met een beetje olijfolie en hierin de spekblokjes bakken. Als dat gebeurt is even op een diep bord uitgieten en voorlopig aan de kant zetten. Daarna terug wat olijfolie in de wok of diepe grote pan doen en dan de ajuin bakken, de aardappel toevoegen en mee bakken. Dan de boontjes toevoegen en uiteindelijk de in schijfjes geneden tomaten. Deze altijd als laatste toevoegen anders bakt het niet meer zo mooi. Kruiden met peper, zout en piment d'espelette. Geperste knoflook toevoegen. De spekblokjes terug bijvoegen, de peteselie en het bouillonblokje erover verkruimelen.Als grote pan op tafel brengen zodat ieder zich zelf kan bedienen.
Tradities zijn er om in ere te houden. Volgend recept is een traditionele Franse amandeltaart die ze hier op 6 januari eten n.a.v. Driekoningen. Ook wel Galette des Rois genoemd. Overal waar je nu in de winkel binnenstapt is het bij de supermarkt of bij de bakkers, men treft deze taart overvloedig aan. Met meestal een kartonnen kroontje bij en natuurlijk ook een stenen beeldje dat verstopt zit in de taart. Wie het stuk taart eet waar het stenen beeldje inzit is die dag de koning en mag de kroon opzetten. De prijzen die ze voor zulke taart vragen variëren van ong. 2 bij de discountwinkel tot wel 18 bij de bakker. Daar ik veel liever mijn eigen taarten bak deel ik mijn receptje ook graag aan jullie mee. En je zal zien dat het helemaal niet moeilijk is om op een korte tijd een heerlijkheid op tafel te zetten.
Nodig :
- 2 stukken kant en klare ronde bladerdeeg - 125 gr boter (goei boter of solo) - 125 gr suiker - 125 gr amandelpoeder - 1 zakje vanillesuiker - 40 gr maïzena of bloem naar keuze - 3 eieren ( 2 dienen voor in het deeg en 1 voor op deeg )
Verder ook nog voor de patisseriecrème:
- 500 ml melk - 2 eieren - 85 gr vanillepuddingpoeder - 100 gr suiker - 1 zakje vanillesuiker - 150 ml melk voor de binding
Werkwijze :
Leg een bakpapier op de bakplaat en leg daar het taartdeeg op. Strijk de buitenkant in met losgeklopt eigeel. Maak dan de vulling. Meng de op kamertemperatuur gezette boter samen met de suiker en de amandelpoeder alsook de vanillesuiker tot een homogeen mengsel. Voeg dan de 2 eitjes samen met de bloem toe en meng verder. Maak ook de patisseriecrème op de tupperwaremanier. Door 500 ml melk te verwarmen in de microschenkkan in de microgolf op 750 watt gedurende 3 à 3.5 min. De binding doe je in de shaker door de 150 ml melk te mengen met de 2 eieren, 85 gr vanillepuddingpoeder, suiker en vanillesuiker. Goed schudden en als na 3 min. het belletje van de microgolf gaat mag de binding bij de melk. Goed kloppen en de microgolfkan nu nog ong. 3 minuten terugzetten. De pudding is nu klaar. Laten afkoelen en dan mag deze bij het eerder gemaakte amandelmengsel. De massa nu op de taartbodem smeren met de spatel. Het 2 de taartdeeg mag nu op de taart worden gelegd en dan kan je met een vork horzintale en vertikale strepen maken op de bovenkant ter versiering of ik heb deze keer er een bloemversiering in gemaakt met behulp van een mes. Niet vergeten om met een vork rond de buitenkant van de taart te gaan en goed plat drukken. Zodat de 2 degen goed aanéén gaan kleven en er geen vulling kan uitlopen. Als laatste de bovenkant instrijken met losgeklopt eigeel m.b.v. het patisserieborsteltje.
Bakken in een voorverwarmde oven van 200° C gedurende 15 min. , dan de temperatuur verlagen naar 180°C en nog 20 min verder bakken. Indien je een kroontje hebt kan deze nadien bovenop de taart.
Onze jongste zoon Wessel had gisteren het stenen beeldje in zijn stuk en was de koning ! Laat het smaken.
Deze laatste foto is mijn driekoningentaart van vorig jaar.
Bijna aan het einde van het oude jaar gekomen, reeds van het nieuwe aan het dromen. Wens ik jullie allen veel liefde en geluk, 12 maanden aan een stuk.
Gisteren in de middag was het hier een lekker slaatje als lunch. Niks speciaals maar altijd smaakvol. Wij noemen het nog steeds slaatje van de Ardèche en dat komt omdat wij het ook daar voor het eerst hebben gegeten in een plaatselijk restaurantje. Wat hebben wij hiervoor nodig - 1 sla (feuille de chène) - tomaten - gerookte spekblokjes - 1 pelardon geitenkaasje per persoon - oud stokbrood - sladressing - ajuin - olijfolie - provençaalse kruiden
Werkwijze :
Sla wassen en op borden schikken. De tomaten in schijfjes snijden en over de sla dresseren. De ui in reepjes snijden en ook over de borden strooien. Beetje sladressing overgieten. De gerookte spekblokjes bakken in de ultra pro ong. 3 à 4 minuten. Die dat niet hebben: je kan ze ook in de pan bakken. Laten uitlekken op keukenrol en bij over de sla strooien. De geitenkaasje in dobbelsteentjes snijden en ook over de sla strooien. Het stokbrood in dobbelstenen snijden en in olijfolie in de pan wat opbakken. Bij over de sla doen en als laatste met wat provençaalse kruiden overstrooien. Een echte heerlijkheid. Laat dan de zon maar op je bord schijnen en geef hierbij een lekkere rosé.
P.S. : je zou dit ook als voorgerechtje kunnen serveren maar dan moeten de porties wat kleiner zijn vrees ik.
Als avondmaal is er hier gisterenavond niet gekookt maar hebben we in een plaatselijk restaurant een heerlijke pizza verorberd.
In het land van zon en wijn kan het niet ontbreken om hiervan gebruik te maken. Vandaag bij ons dus geen gewoon stoofvlees maar veel liever "Boeuf Bourguignon". Lievelingskost van ons allemaal. Ook de zon is hier volop van de partij. We voelen ons weer echt thuis !
Nodig voor de Boeuf Bourguignon :
1 kg stoofvlees 250 gr gerookte spekblokjes 1 grote ajuin 1 rode paprika en 1 groene paprika 2 teentjes knoflook 250 gr champignons 4 wortelen 1 fles rode wijn van 750 ml boter om vlees aan te korsten beetje bloem beetje tomatenpuree 4 blaadjes laurier 4 takjes thym zout en peper bindmiddel gehakte peterselie
Werkwijze:
Boter in de kookpot laten smelten. Dan vlees deel per deel laten bruinen. Als dit gebeurt is even het vlees overbrengen in een andere kom en dan de ajuin aanstoven. De in blokjes gesneden wortelen en paprika's toevoegen en mee laten stoven. Vervolgens het vlees terug toevoegen en kruiden met peper en zout. Beetje bloem overstrooien (dient later als bindmiddel) Ook beetje tomatenpuree (concentraat) toevoegen. Overgieten met fles rode wijn en laurier en thym toevoegen.Nu goed laten garen op een heel laag vuurtje of op de kachel. Mag 2 tot 3 uren zijn. Een half uurtje voor het einde de in stukjes gesneden champignons toevoegen. Mee laten garen en een tien minuten voor het einde bindmiddel toevoegen. Ik gebruik hiervoor bruine maïzena. Als afwerking voeg ik nog gehakte peterselie toe. Hiervoor heb ik de turbomax gebruikt. Dat gaat supersnel.
Vandaag hebben wij de boeuf bourgignon gegeten met gekookte aardappelen en romanesco bloemkool. Maar ook lekker is rijst of pasta of frieten of gewoon stokbrood erbij. De romanesco bloemkool heb ik 12 minuten gestoomd in de micro gourmet en er dan een lekker wit sausje bij gemaakt door 300 ml melk te verwarmen op 800 watt gedurende 2 min. samen met een kruidenbouillonblokje. Ondertussen in de shaker wat koude melk binden met maïzena en kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Na 2 minuten de binding toevoegen en goed roeren met de klopper, nog 2 minuten terugzetten op 800 watt en weer roeren. Klaar is het sausje en kan je dan over de bloemkool gieten. Bon appétit.
Een typische boom uit de streek waar ik momenteel verblijf is de kaki. Eigenlijk is het een Aziatische boom. Stokoud, want 1000 jaar geleden was hij al bekend in landen als China, Japan en Korea. Er schijnen wel 2000 soorten kaki's te bestaan. De vruchten met dezelfde naam zijn oranje van kleur. Ze lijken op grote oranje tomaten en hebben een zacht zoet smakend vruchtvlees. Een echte lekkernij die bovendien enorm veel vitaminen C bevatten. Een echte vitamenbom dus. Het bijzonder is dat de vruchten pas rijp zijn als alle bladeren van de boom zijn gevallen. Op het einde van de herfst en in de winter dus. Vandaar dat kaki's vooral rond de feestdagen worden aangeboden. Ook in België maar dan onder de naam : sharon fruit, een Israëlische variant. In de 19 de eeuw bracht een Franse "expat" ingenieur een kakiboom mee uit Azië en plantte hem in zijn woonplaats 'Toulon'. Dat was de eerste kakiboom in Zuid-Frankrijk en sinds die tijd zijn boom en vrucht hier razend populair. Zodanig dat de provençalen de boom als deel van hun patrimoine zijn gaan beschouwen en de vruchten alsproduit du terroir. Onderstaande foto heb ik gisteren genomen nabij ons verblijf. Lijken de vruchten niet net oranje "kerstballen"? Met deze door de natuur versierde "kerstboom" wens ik jullie allemaal nog fijne eindejaarsdagen toe.
Het is hier vandaag een heel traditioneel kerstmenu geweest. Op vraag van onze kinderen werd er een opgevulde kalkoen klaargemaakt met vlaams garnituur. D.w.z. huisgemaakte kroketjes met erwtjes en worteltjes, peertjes gevuld met wilde bessen, gecarameliseerd gebakken witloof. Als dessert is het een gebakken kerststronk geworden. Het voorgerechtje was heel simpel maar oh zo lekker. Namelijk gebakken appeltjes met wat luikse siroop met bijhorend even geroosterde peperkoek en op de appeltjes een beetje foie gras. Ik weet dat er mensen zullen zijn die dit niet zo leuk vinden maar voor één keer in het jaar mag dit toch wel. De kalkoen was eer één van 3 kg en heeft in totaal 3 uren en half in de oven gestaan. Het eerste uur aan een hoge temperatuur van 220°C. Nadien heb ik de oven verlaagd naar 180°C en hem bedekt met zilverfolie. Regelmatig oversausen heb ik ook gedaan tegen het uitdrogen. Na de baktijd heb ik hem even laten rusten voorzien helemaal van zilverfolie. Na een kwartiertje heb ik hem pas versneden en het resultaat was gewoon zalig....... heerlijk sappig. Met een lekkere champignonsaus erbij. De kroketjes had ik 2 dagen terug al gemaakt en in de vriezer bewaard. Daarvoor had ik iets meer dan één kilo aardappelen genomen. Laten koken en daar met de pureestamper fijngemaakt. Gekruid met peper,zout,nootmuskaat. Geen melk in de puree doen maar wel 2 eidooiers en wat boter. Ook geen eiwit indoen. De bekomen massa door een kroketmachientje doen en de rollen laten afkoelen. Dan de eiwitten even opkloppen en de kroketjes hierin rollen, nadien voorzien van paneermeel. Ik heb mijn kroketjes bewaard in de kwadraatdoos van tupperware. Die is ideaal daarvoor omdat ze dan niet te fel op elkaar liggen. Juist goed voor 2 lagen kroketten.
Aan iedereen een fijne kerstavond toegewenst en een gezellige kerst morgen. Morgen zal ik ook mijn kerstmenu meedelen met een bijpassend fotootje bij. Vanavond was het hier erg sober. Onze buren hadden ons wel aangenaam verrast bij aankomst. Ze hadden heerlijke lekkernijen aan de voordeur gezet. Allemaal met liefde door de buurvrouw huisgemaakt. Dat was echt tof en het smaakt heerlijk!