Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
02-04-2011
Nasi Goreng
Nodig :
2 tassen rijst 4 tassen water 1 groentenpakket (fijngesneden wortel, ui, sojascheuten, prei, paprika, 1 rode chilipeper, fijngesneden witte kool) 2 eieren als roeromelet gebakken 400 gr varkensvlees in kleine blokjes 1 pakje van 250 gr gerookte spekblokjes 1 zakje mix voor nasi van Knor of ander merk
Werkwijze:
De tassen rijst samen met de tassen water in de tupperware rijstkoker doen en 12 min op 800 watt koken. Na die tijd de rijstkoker nog even afgesloten op het aanrecht laten staan gedurende 4 min. Ondertussen de wok voorverwarmen met een beetje olie en hierin het vlees samen met de gerookte spekblokjes aanbakken. Dan het groentepakket toevoegen en in enkele minuten en onder voortdurend roeren de groenten opbakken. Los nu de kruidenmix voor de nasi op in een beetje lauw water en voeg toe aan de rest. De roeromelet in kleine stukjes erbij voegen en als laatste de rijst eronder roeren.
Een vlugge maar lekkere en ook gezonde maaltijd. Gewoonlijk eten wij hier thuis er ook graag zoetzure saus bij die we kopen in flessen in het grootwarenhuis.
- Doe al de ingrediënten samen in de ultra pro en laat aan de kook komen in de ultra pro gedurende 10 min op 700w.met gesloten deksel. Je moet er zeker van zijn dat alles gekookt heeft en dat kan je zien als er vezeltjes zijn boven het melkoppervlak.
- Dan roer je de rijst los en plaats het gedurende 30 min op 250w. in de microgolf met gesloten deksel.
- Roer nog eens en zet het gedurende terug 30 min op 250w.terug in de microgolf met gesloten deksel .
- Kijk nu hoe de rijstpap uit ziet, is er nog vocht op dan is het goed als de rijstpap afgekoeld is. Lijkt u de dikte van de rijstpap nu al goed dan is het nodig om vocht bij te doen. Roer er dan room of melk onder anders gaat ze te stijf zijn als ze afgekoeld is.
Heb de rijstpap gisteren nog gemaakt maar helaas vergeten een foto te maken. En vanmorgen was alles al op. Ik kwam dus te laat om als nog een foto te maken. Maar ik beloof dat ik er spoedig nog wel ééntje zal bij plaatsen. Grote voordeel van rijstpap te maken in de ultra pro: mijn kookpot van vroeger durfde nog al eens aan te koeken van onder en dat is nu gelukkig verleden tijd. Ik heb er helemaal geen omkijken meer naar en ondertussen kan ik nog wat ander werk doen.
Lievelingsdessert van onze oudste zoon Bram. Van zodra er aardbeien te verkrijgen zijn ben ik bijna verplicht er een San Remo dessertje mee te maken. Wat heb je hiervoor nodig :
250 gr aardbeien
3 à 5 soeplepels witte suiker
Voor de saus :
3 eierdooiers
1 pakje vanillesuiker
3 soeplepels witte suiker
nootmuskaat
3 koffielepels cognac
250 ml room
Voor de versiering : chocoladeschilfers of hagelslag samen met een aardbei waar het kroontje nog aan zit.
Werkwijze :
Snijd de aardbeien in schijfjes en strooi er wat suiker overheen. Dek af en zet een tijdje in de koelkast. Doe ondertussen de 3 eierdooiers in een tupperware mengkom samen met de suiker en vanillesuiker. Klop dit stevig op tot dat het mengsel wat bleker van kleur is geworden. Voeg tevens een snuifje nootmuskaat toe samen met de cognac. De room klopt u apart stijf met de speedychef. Meng tenslotte de room onder het eiermengsel. In mooie glazen doet u wat aardbeien op de bodem en overgiet nu met de saus. Zet de glazen in de koelkast zodat de bekomen creme nog wat kan opstijven. Juist voor het serveren afwerken met een hele aardbei en wat chocoladeschilfers.
Morgen ga ik zeker nog eens een receptje posten. Vandaag ben ik druk in de weer geweest om nog eens mijn cursus publisher en powerpoint te bekijken. Reden daarvoor is dat onze Wessel binnen enkele weken zijn Pl. Communie doet en ik zelf graag zijn kaartje wil ontwerpen. De foto's moeten we nog wel nemen en dan hoop ik natuurlijk op stralend weer in Frankrijk. De kleding en schoenen zijn pas aangekocht, vandaag is hij nog naar de kapper geweest. Alleen nog de dagen aftellen om naar Frankrijk te mogen vertrekken en dan op zoek naar leuke plekjes om mooie foto's te maken.
In bijlage al een fotootje met een mogelijk ideetje voor zijn kaartje. Niet Wessel op het kaartje momenteel maar wel wat gerechtjes. Het gaat hem gewoon om de compositie.
Dit recept van een mengeling muesli-havermoutkoekjes wordt door onze kinderen goed gesmaakt. Wat heb je ervoor nodig.
Benodigdheden voor ong. 15 koeken:
100 gr margarine
125 gr suiker + 1 pakje vanillesuiker
100 gr zelfrijzende bloem
100 gr havermout
75 gr muesli met rozijnen
1 groot ei
cranberry's naar eigen smaak
Werkwijze :
Laat de boter zacht worden op het aanrecht. Of bij weinig tijd : doe ze in de Kenwood met kneedhaken en laat even draaien. Dan mengen met de suiker en vanillesuiker. Doe het gehele ei erbij. Als ook de zelfrijzende bloem + havermout en muesli. Desgewenst nog een extra portie rozijnen en de cranberry's naar smaak. Goed mengen. Stop met mengen als het deeg aan elkaar aan klonteren. Bekleed de bakplaat met bakpapier of de siliconen tupperware bakmat en vorm met 2 soeplepels hoopjes deeg. Druk plat met de lepel of een vork. Verwarm de oven even voor op 175 °C. De deeghoopjes mogen niet dikker zijn dan 1 cm. Bak de koekjes af ong. 15 min. à 20 min. op 175°C. Na afkoeling bewaren in een luchtledige tupperwaredoos.
Waar de naam vandaan komt, zou ik u niet kunnen zeggen. Het is een recept van meer dan 20 jaar geleden toen ik mijn eerste avondonderwijs ging volgen in huishoudelijk koken te Mol. Maar het gebak is altijd in mijn herinnering gebleven en omdat het zo heerlijk smaakt, maak ik het af en toe nog eens opnieuw zoals afgelopen weekend.
Benodigdheden voor het beslag :
75 gr melkchocolade ( deze keer had ik eens pralinoisechocolade genomen als afwisseling)
150 gr gemalen amandelen
6 eierdooiers
150 gr suiker
6 eiwitten
snufje zout
100 gr bloem en klein beetje bakpoeder
Voor de boterroom :
75 gr melkchocolade
200 gr suiker
250 gr hoeveboter
1.5 dl water
2 eieren
Garnering : 75 gr geschaafde amandelen naar wens
Werkwijze :
Klop de eierdooiers met de suiker tot een schuimige massa, roer daardoor de geraspte chocolade.(raspmolentje) Klop de eiwitten met een snuf zout zeer stijf, leg dit bovenop de dooier-chocolademassa, zeef daarop de bloem en voeg nu ook de gemalen amandelen toe. Schep alles heel luchtig door elkaar. Bak in een goed ingevette en bebloemde springvorm op 180°C. ongeveer 45 à 50 min. Laat afkoelen. Voor de chocoladeroom: breek de chocolade in stukje en doe in de microschenkkan en laat 2 min. smelten op laten wattage in de microgolfoven. Roer de boter schuimig en roer er de licht afgekoelde chocolade onder. Klop de eieren schuimig en maak ondertussen een suikersiroop. Laat deze laatste ook eventjes afkoelen en klop die dan onder de eiermassa tot volledige afkoeling. Dan deze massa onder de boter roeren en in de ijskast nog even laten opstijven.
Snijd de taart overlangs door met het tupperware broodmes en besmeer de binnenkant met de chocoladeroom. Doe de taart terug dicht en besmeer ook de bovenkant en zijkanten. Garneer naar wens met licht geroosterde amandelschilfers en of toefjes boterroom en chocoladekoffiebonen.
Vermits hier elke morgen nogal wat chocopasta verdwijnt op de boterhammen van onze jongste dacht ik eraan eens zelf op zoek te gaan om dit te kunnen maken. Ik had reeds vroeger nog eens een poging gedaan maar die veel toen niet zo in de smaak. Deze keer heb ik meer succes. Heerlijke chocopasta en in een wip klaar.
Nodig :
250 gr melkchocolade of voor de liefhebbers puur kan ook
250 gr goei boter
1 blikje gecondenseerde gesuikerde melk
Werkwijze :
Breek de chocolade in stukken en doe deze samen met de goei boter in de microgolfschenkkan van tupperware. Zet in de microgolf op de laagste stand gedurende 2 min. Roer eens om. Zet nog twee minuten terug. Roer terug om. Voeg nu het blikje gecondenseerde gesuikerde melk toe en roer goed door. Vul glazen confituurpotjes met de choco. En zet in de ijskast om te laten opstijven. Deze hoeveelheid is goed om 3 potjes te vullen. Het potje dat ik in gebruik hebben om te consumeren zet ik buiten de ijskast omdat de pasta dan beter smeerbaar is. Onze Wessel hoor je alvast niet klagen.
Wil je graag eens iemand verrassen met een culinair geschenkje. Dan is onderstaande tip misschien wel eens leuk. Ik heb dit niet zelf bedacht maar gevonden op een franse blog. Omdat ik het idee zo leuk vond, heb ik er mij natuurlijk ook aan gewaagd en er al iemand mee verrast.
Hoe maak je dit :
Neem een glazen bokaal van 1 liter. Niet groter of kleiner. En vul met volgende ingrediënten en in dezelfde volgorde :
Deze bovenstaande ingrediënten goed mengen en onderaan in de bokaal doen vervolgens
- 100 gr havermoutvlokken
- 125 gr chocoladeparels (bakvaste verkrijgbaar bij o.a. aveve en colruyt
- 100 gr bruine rietsuiker
- 100 gr witte suiker
- 50 gr notenmengeling of 50gr muesli naar keuze
- 50 gr gedroogde rozijnen of cranberry's naar keuze
De bokaal zeer goed sluiten zodat de lagen niet door elkaar kunnen geraken. Dit oogt namelijk veel mooier.
Voorzien van een mooi etiket met volgende opschrift :
Werkwijze :
Doe alle ingrediënten in een tupperware mengkom en voeg 1 ei toe en 125 gr zachte boter. Meng alles heel goed door elkaar. Voor kleine hoopjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat 12 à 15 min. bakken op 180 ° C. Smakelijk !
Wil je een leuk etiket zelf op een gemakkelijk manier maken. Ga dan naar de site van www.leparfait.fr en hier kan je naar hartelust zelf je eigen etiketten ontwerpen.
+/- 50 blaadjes - ½ liter pure alcohol - één week(mag ook langer) laten trekken op een donkere plaats,af en toe schudden - filteren - maak suikerwater van 750ml water en 300g suiker - laat afkoelen - voeg bij het verveineaftreksel - goed mengen - in flessen doen - en...dégusteren maar
Werking van Verveine is alomvattend, meest gebruikt tegen griep. IJzerhard gewone wilde plant in Zuid-Frankrijk met kleine rose bloempjes. Elk jaar breng ik opnieuw een plantje mee naar België want het overleeft helaas de vrieskou hier niet. Men kan van dit plantje eveneens thee maken of olijfolie mee aromatisern. Ook heerlijk in de dressings bij salades.
Voor diegene die de croissant party van tupperware nog niet kennen; ik kan hem u van harte aanbevelen. Het is één van mijn favorieten op de demo's en thuis. Wanneer er onverwacht volk langskomt kan je met dit artikel in een mum van tijd heerlijke hapjes op tafel toveren. Wat heb je hiervoor nodig : 1 bladerdeeg, vulling voor erin en natuurlijk de croissantparty zelf. Bladerdeeg moet je natuurlijk niet zelf beginnen maken want dit is veel te omslachting. Je vindt dit in bijna elke supermarkt voor nog niet eens 1 euro. Hiermee kan je 16 mini croissantjes maken ofwel 8 grote croissants. Nadat het bladerdeeg voorzien is van een vulling op een met bakpapier beklede bakplaat leggen en bakken ong. 10 à 15 min. op 180 °C. Met kan zowel een hartige vulling maken, of een zoete vulling. Tip : Als men bladerdeeg in huis heeft dat bijna aan zijn vervaldatum is en je gaat er niet zo dadelijk iets mee maken, steekt men dit best in de diepvriezer en dan gaat het nog een hele tijd verder mee. Enkele ideeën :
Graag wil ik bij deze ook even meedelen dat wij een vakantieverblijf verhuren in het zuiden van Frankrijk. Wie hierover graag meer inlichtingen wenst kan misschien alvast eens een kijkje nemen op onze website : www.freewebs.com/zuidfrankrijk U mag me natuurlijk ook altijd mailen of bellen voor meer informatie.
Lekkere snoepgebakjes die niet moeten worden gebakken
Nodig
200 gr melkchocolade of puur of naar keuze
2 marsrepen
100 gr goei boter
100 gr rice krispies naturel
Werkwijze :
Smelt eerst de chocolade samen met de boter in de microgolfschenkkan op een lage wattage. Roer er de mars in kleine stukjes door en zet even terug in de microgolf om verder te smelten. Roer er dan de rice krispies onder. Vul dan de mini muffinvorm met dit mengsel. Zet een uurtje in de vriezer of enkele uurtjes in de koelkast naar keuze. Ontvorm en bewaar in een luchtledige tupperwaredoos.
De uien snijden in de turbomax en even aanstoven met wat olijfolie : 2 min. op vol vermogen (900 Watt) in de ultra pro. Doe de rest van de ingrediënten bij in de ultra pro en zet 13 min. in de microgolf op 700 watt.
Mix de soep en voeg evt. nog wat bieslook toe.
Deze soep kan met elke soort groente, vervang gewoon de bokaal asperges door tomaten, courgette, of....
Doe de basilicumblaadjes in de quickchef. Draai een paar keer. Voeg de mozzarellakaas toe en snijd hem fijn. Voeg geperste look toe, kruiden en de tomatenpuree. Draai nog een paar keer met de quickchef. Voeg voor de smeuiigheid wat olijfolie toe. Zet goed onder elkaar en smeer op toastjes.
peterselie en/of een teentje look, peper en eventueel zout
halfafgebakken broodjes (broodjes die in vacuumverpakking zitten en thuis nog moeten worden afgebakken)
de hesp kan vervangen worden door 200 gr gerookte zalm met eventueel dille
Werkwijze :
Snijd de ajuin samen met de peterselie in de quick chef of de Turbo max. Voeg hesp of zalm en kruiden toe en snij opnieuw Voeg de geraspte kaas toe. Neem een grotere kom en meng met de zure room met het mengsel uit de quick chef en met een deel van de geraspte kaas. Snijd de ongebakken broodjes middendoor. Besmeer de broodjes met het mengsel en doe de rest van de geraste kaas er bovenop. Leg de broodjes op het multiflex deegblad en laat ze ong. 10à 15 min bakken op 180° in de oven. Smakelijk.
Klop de zachte boter op met de fijne witte suiker tot de suiker goed is opgenomen in de boter. Rasp de marsepein grof. Voeg de marsepein en de room aan het boter-suikermengsel toe en roer alles zo glad mogelijk. Doe er één voor één de eieren bij. Strooi er de bloem en het bakpoeder bij en roer weer goed glad. Roer de helf van de amandelschilfers door het deeg. Strijk het deeg uit op een goed ingevet en bebloemd bakblik. Schil de appels, verwijder het klokhuis en de pitten; Doe de appels in vieren en snij op de bolle kant inkepingen zodat u vingerdikke schijfjes krijgt, die nog aan één kant aan elkaar vastzitten. Schik de appels op het deeg. Zet de koek 15 min. in het midden van een voorverwarmde oven van 175 ° C. Strooi er de rest van de amandelschilfers nu overheen. Laat nog 25 minuten verder bakken. Bestuif de afgekoelde koek rijkelijk met gezeefde bloemsuiker.
250 gr zelfrijzende bloem 4 eieren 1.5 dl olijfolie 1 dl witte wijn enkele ontpitte olijven gekookte hamblokjes of gebakken spekblokjes 150 gr geraspte kaas paprikablokjes
Werkwijze:
Meng bloem in de tupperware mengkom, voeg dan eieren, olijfolie en wijn toe en in dit geval de paprikablokjes, hamblokjes en ontpitte olijven samen met de geraspte kaas. Meng alles goed onder elkaar met de spatel. Doe alles nu in de met koud water omgespoelde siliconen mini muffinvorm en bak ongeveer 20 min op 180° graden. Laat ze nog even afkoelen buiten de oven en draai de muffinvorm om zodat de cakejes er van zichzelf uitvallen.
Vanaf heden ga ik proberen regelmatig wat receptjes te posten.
Daar ik graag kook en geregeld nieuwe recepten uitprobeer leek het mij leuk om deze vanaf heden hier ook mee te delen. Tevens ben ik sinds een half jaar tupperwareconsulente en ook met deze spullen maak ik regelmatig nieuwe recepten. De bedoeling is dan ook dat ik geen recepten meer op papier ga uitdelen bij de demo's maar dat iedereen de gemaakte recepten op de demo's hier voortaan kan terugvinden.