Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
16-07-2019
Water is onze voornaamste levensbron
Zonder water is niet te leven. Niet alle aanboorbronnen heb ik in mijn leven meegemaakt en dan heb ik het over die mensen die om aan water te komen dit opschepte uit de rivier, de zee of een of andere waterbron. Mijn kennismaking met water begon met een pomp die op de buitenplaats van ons bedrijf stond en waar zowel het water voor de productie van brood alsmede voor ons eigen huishouding vandaan kwam. Ons pompwater was lekker zacht en spreken kon je je van koel helder water. In de winterdag werd de pomp met stro ingepakt en 's avonds laat zette je de pomp in de ruststand door het water wat nog in de pompruimte stond te laten aflopen door de slungel omhoog te zetten. Het was steeds een heel gesjouw met dat water. In ons washok stond een grote tijl waar we ons een keer per week waste en de was werd met een grote ketel op gevuld met water op het fornuis gezet om te schonen en gedroogd werd alles buiten aan de lijn. Buiten de bakkerij hadden we in Huissen ook nog een kruidenierszaak en een Horecabedrijf. Vanaf eind augustus 1944 totdat we moesten evacueren vanwege dat we frontplaats waren lagen in ons pand zo'n 250 Duitsers van de Hohenstaufen en Frundsberg divisie. Deze Duitsers stonden elke morgen geheel ontkleed onder de pomp om zich te wassen. De pomp heeft lang zijn goede diensten bewezen en pas in de vijftiger jaren van de vorige eeuw kregen we een aansluiting op de waterleiding. Het water wat hier in Nederland geleverd wordt door de verschillende waterleidingsbedrijven verschilt van provincie tot provincie wel van structuur en smaak. Hier was het toen het water nog van de Veluwe kwam wat zachter als nu, maar stellen kunnen we dat in heel Nederland leidingwater van goede kwaliteit is en het het voldoet aan alle wettelijk gestelde eisen en het overal bruikbaar voor is. Voor de bierbereiding wordt veelal gebruik gemaakt van eigen bronnen en liggen die in een gunstig heuvelgebied dan kun je stellen dat je kunt genieten van een lekker zacht biertje wat echt je tong streelt. Niet in alle landen ter wereld is sprake van goed leidingwater en als je op vakantie bent moet je daar echt op letten. In die landen wordt veelal zuiver water verkocht in flessen of jerrycans. Ook in Nederland is water in flessen verkrijgbaar en meestal staat er dan op het etiket zuiver bronwater, wellneswater, water met toegevoegd koolzuur, aqua libra, alkalisch water etc. Op een ludieke video hoort u en ziet u wat er zoal op dat gebied te koop is. Ga hiervoor naar: www.youtube.com/watch?v=iztpVkQNHQo&app=desktop Veel onderhoud aan een kraan is er tegenwoordig niet meer, Alles is conisch en kranen met rubbertjes ertussen tref je niet veel meer aan. Is dit nog wel het geval, wissel dan om de twee jaar dat rubbertje, want daartussenin kan zich wat vuil opgehoopt hebben en daardoor kunnen gevaarlijke bacteriën zich met het water vermengen. Over water heb ik verschillende stukjes geschreven en als kok hier in het klooster heb ik er dagelijks uitgebreid mee te maken en niet alleen ons leidingbedrijf spoelt af en toe de doorvoerkanalen, ik ben ook uiterst voorzichtig en als er wat bruin water uit de kraan vloeit laat ik deze even lopen en af en toe houd ik even snel een spiritusvlammetje rondom de uitlaat van de kraan om mogelijk bacteriën op de vlucht te jagen.
16-07-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voor vandaag heb ik staan een heerlijke schotel met veel vis erin en ook vlees wat we hier in het klooster op vrijdag nog steeds niet eten. We houden ons nog altijd aan de oude vastenregels. Genoten hebben we gisteren van het wereldkampioenschap voetbal voor dames van de wedstrijd Engeland tegen Amerika wat gehouden wordt in Frankrijk en onze broeders uit Lyon zitten vanavond met de hele gemeenschap in het knusse stadion aldaar om de halve finale bij te wonen van Nederland-Zweden en vanmorgen in de kapel heb ik de gelovigen nog aangespoord om onze Nederlandse vriendinnen te gaan aanmoedigen. Broeder Sebastiaan, geboren in het Nederlandse Gendt die helderziende is voorspelt een 2-1 eindstand voor Nederland en dat betekent dat de dames zondag aan gaan treden tegen het hazenelftal van Amerika. Die Amerikaanse meisjes kunnen goed tikken in de ruimte en lopen als hazenwindhonden, maar wij Nederlanders houden het kort en laten ze alle hoeken van het veld zien en worden wereldkampioen. Het feestelijk gerecht Saumon en Surprise heb ik klaar gemaakt voor onze dames die in de feestelijk versierde refter in ons klooster in Lyon zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit heerlijke diner om alvast wat energie op te doen voor de zware wedstrijd die aanstaande zondag wacht. Op enkele staatjes heb ik dit diner voor u genoteerd en u kunt het vrij afdrukken. Ook heb ik een leuke mop staan die door broeder Johannes voorgelezen wordt op zijn specifieke manier en waarover weer hartelijk gelachen wordt.
03-07-2019 om 20:54
geschreven door Broeder Everard
De Passiebloem is zo op het einde der Middeleeuwen uit de missiegebieden-en hier bedoel ik dan Midden en Zuid-Amerika, De Cariben en ook uit een bepaald gedeelte van Noord-Amerika naar Europa gebracht. Er zijn plm. 400 soorten. Het meest bekend hier in Nederland is de Passieflora Caerulea en deze is zowel als potplant alsmede tuinplant te verkrijgen. Het is een echte klimmer die van veel zon houdt. Het is ook een plant die het lijden van Christus uitbeeld. De vijf kelken en kroonbladen vertegenwoordigen 10 van de apostelen, uitgezonderd Judas die X verraden heeft en Petrus, die toen hem gevraagd werd of hij een van zijn discipelen was antwoordde dat hij Jezus niet kende. De stampers van de bloem staan voor de spijkers waarmede Jezus aan het kruis genageld is en de corona van de bloem lijkt veel op de doornkroon, verder zien de ranken van de passieplant eruit als zijnde een zweep waarmee X geslagen werd, en de drie schutbladen vertegenwoordigen de drie Maria's, zijnde respectievelijk de moeder van Christus, Maria van Bethanië en Maria Magdalena. De blauwe bloem vertegenwoordigt de weg naar de hemel. De missionarissen van destijds gebruikte de passiebloem om de inboorlingen uit te leggen de kruisweg van X en op die manier werd dus een stukje van ons geloof overgebracht. Buiten rankt de passiebloem tegen een muur met het gezicht naar het zuiden en ook in een binnentuin of serre kun je de passiebloem een mooi plekkie geven. Op de dag gaan een of meer bloemen open. In de avond gaat de bloem rusten en trek zich terug in haar knop. Vanaf half juni tot meestal eind september is haar bloeiwijze te bewonderen. In kruiderijen verwerken ze bepaalde delen van passiebloemen, tot thee en ook in de medische wereld worden bepaalde bestanddelen uit de passiebloem verwerkt tot pijnstiller en ook in rustgevende tabletten. We hebben hier in ons klooster geen kruidentuin meer en betrekken deze producten van een kruiderij op de Veluwe. Voor gewone particulieren is het raadzaam om niet zelf te experimenteren met de passiebloem, want juist in het meest gangbare soort in onze tuinen, dus in de Passiflora Caerulea zitten cyanogene glycosiden die door enzymatische splitsing blauwzuur kunnen vormen en dit is een giftige stof. In de grote supers van ons land vindt je beslist een hoekje waar producten aanwezig zijn die uit de passiebloem gemaakt zijn en in de grote steden van ons land zijn ook speciaalzaken waar veel gezondheidsproducten verkocht worden, waarin genezende of kruidachtige stoffen uit de passiebloem verwerkt zijn. Een passiebloem kan ook heerlijke vruchten voortbrengen, maar dan dienen er wel minstens twee-een 'echtpaar'-in uw tuin aanwezig te zijn en door kruisbestuiving vormen zich na enkele verblijfsjaren dan vruchten. Het soort, de passiflora edulis heeft paarse vruchten en het soort passiflora Flavicarpa verrast u met gele vruchten. Passievruchten zijn vezelrijk, maken u rustig en kalm en zijn tevens bloedruk en cholesterol verlagend en in verschillende verhandelstukken over deze passievrucht heb ik gelezen dat het geregeld eten van passievruchten de groei van kankercellen afremmen. Zoals ik al vaker geschreven heb is in de natuur alles aanwezig aan kruiden die u voedsel aangenamer maakt en stoffen die uw gezondheid ten goede komt, maar we maken er met ons allen te weinig gebruik van.
Het is vandaag weer knap heet en we gaan met het weekend in het vooruitzicht zelfs weer naar tropische temperaturen. Er zijn mensen die vinden deze warmte geweldig, maar voor vooral oudere en zieke personen is het binnen in huis niet uit te houden. Vorig jaar had ik zo'n modern kastje gezet waar je water in moest schudden en uren bleef het koel stond er in de gebruiksaanwijzing. Nu, ik ben er goed mee op de koffie gekomen, want toen ik na het eten in mijn hobbykamertje kwam was het nog net zo heet als voorheen (27 graden C) en al het water was over het bureautje gelopen en ook op de aansluitkabels van de computer. Als het inderdaad weer zo heet wordt, dan ga ik over op een andere outfit en kleed me net als de bosnegers in Afrika en hoop op deze manier het hoofd koel te kunnen houden. Voor u staan op een staatje heb ik staan het recept voor de broccoliburgers. Met al die kruiden erbij en die broccoli hebben we te maken met een gezond kostje en je kunt het met dit weer 's middags als diner op tafel brengen met als toetje een glas karnemelk of een portie kwark of Yoghurt en wij kloosterlingen gaan om 6 uur heerlijk ervan eten en op de TV in de refter kijken we naar het WK-voetballen van onze dames tegen Canada en als ik een ding mag aanraden aan die dames, dat is dat ze flink wat karnemelk drinken alvorens het veld te betreden, want het helpt vermoeidheid te bestrijden en verzuring tegen te houden, De puntjes zijn al binnen als ze dit advies volgen! Je kunt die broccoliburgers ook rustig als snack of als tussendoortje eten en niet gek is het om 's morgens als ontbijt 2 van die burgers met een kopje groene thee tot u te nemen. Het ligt niet zwaar op de maag en al vroeg heeft u uw lichaam verrijkt met de nodige vitaminen.
20-06-2019 om 17:13
geschreven door Broeder Everard
Een voedselvergiftiging is een ernstige, soms dodelijke ziekte en wel na gebruik van bedorven levensmiddelen, vooral van vlees, vis of conserven. De oorzaak: bacillus botulinus, een rottingsbacterie. Kenmerken: duizeligheid, hoofdpijn, braken, zenuwstoornissen waarbij we zien pupilstijfheid, ooglidverlammingen e. d. Voorkoming: Nooit verdachte conserven met zure of ranzige reuk eten! Conservenblikken waarvan de bodem bol staat door gasdruk, hebben een bedorven inhoud. Bederf van levensmiddelen kan zijn oorsprong vinden in de productie bv door onhygiënische handelingen tijdens de bereiding en verwerking in de fabriek, verder door het transport bv. vlees dat onvoldoende gekoeld vervoerd wordt, in de super waar bv. onvoldoende controle is op de houdbaarheid en tenslotte is het niet ondenkbaar dat de consument in gebreke blijft door te lange bewaring en wat tevens vaak het geval is dat snel aan bederf onderhevig voedsel tijdens de maaltijd te lang op tafel blijft staan. Bij de productie kan door bv. een vies hakblok bij de slager salmonella ontstaan dit zijn bacteriën die buiten rauw vlees ook voorkomen in eieren of melk. Dan hebben we verder ook te maken met stafylokokken die aanwezig kunnen zijn in rauwe eieren, vis, rauwe ham, kip of ander gevogelte. Bij de laatste twee boosdoeners van voedselvergiftiging zien we vaak dat de getroffen patiënt misselijk is, ontzettend bezweet stikt van de maagkramp, moet overgeven en meestal zwaar aan de diarree raakt. We moeten een voedselvergiftiging niet onderschatten. Volgens berichten die ik hierover heb ontvangen waren er in Nederland in 2016 2731, in 2017 2995 en in 2018 rond de 3100 gevallen van voedselvergiftiging. Wereldwijd waren er in 2017, volgens ik heb kunnen nagaan, 23 miljoen besmettingen en dat zijn slechts de door dokters geregistreerde gevallen. Niet iedereen sterft aan een voedselvergiftiging, maar dit komt er op neer dat er per minuut 44 mensen besmet worden en waarvan wereldwijd van die 23000000 er zo'n 500.000 aan een voedselvergiftiging zijn overleden. Als consument is het belangrijk om niet alleen de productiedatum in de gaten te houden, maar ook de algemene hygiënische omstandigheden in de winkel en koop ook geen producten uit de koeling of diepvriezer waar de druppels vanaf druipen. Blijf met de boodschappen niet al te lang onderweg en berg direct thuis meteen die producten op die in de koel of diepvries thuishoren. Op markten koop je in de regel vers spul, maar er zijn artikelen bij-zo bv. verse vis dat in ijs bewaard moet worden-en onverpakte levensmiddelen die in de vitrine thuishoren en wel zodanig dat besmetting zowel door het bedieningspersoneel alsmede door de kopende klant niet besmet kunnen worden door bv. iemand die boven onverpakte zuidvruchten staat te hoesten of overal met de vingers aan zit te voelen. Ik hoop dat ik met dit stukje toch weer iets toegevoegd heb aan de kennis van zaken voor zover het gaat over het ontstaan van een voedselvergiftiging.
ADVIES: Bij de meeste voedselvergiftigingen treedt na de zweetuitbraak, het overgeven of diarree een vochttekort in het lichaam op, en om uitdroging te voorkomen is het belangrijk dat de patiënt blijft drinken en het liefst schoon water uit de kraan.
16-06-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Een praatje over voeding en voedigswaarde in het algemeen
De voedende waarde van spijzen wordt aangegeven in calorieën. Hiernaar staan de vetten op de eerste plaats, waarop brood en vlees volgen. Groente neemt de laatste plaats in. Sinds de ontdekking van vitaminen wordt spinazie, sla, andijvie, kool, wortelen, fruit en volle melk minder naar hun caloriewaarde gemeten dan naar de vitaminen en mineralen die ze bevatten. Deze ontdekking bracht mee dat ook de wijze van koken moest veranderen. Vroeger werden voornoemde producten veelal gekookt met veel water en werd na het koken het vele water, waarin zich inmiddels de waardevolle stoffen zich grotendeels hadden opgelost, afgegoten en afgevoerd. Met weinig water opgezet worden aardappelen en groenten meer gaar gestoomd dan gekookt. Het water verdampt, verdwijnt bijna geheel en van de voedingsstoffen gaat praktisch niets verloren, Houd je toch noch een kleine hoeveelheid afgietsel over maak er dan een sausje of papje van om dit over de bloemkool of andere groentes te doen. Vroeger toen alles nog praktisch handwerk was, de lonen laag waren, niemand bijna een auto bezat, alles per bakfiets, transportfiets of op het gewone rijwiel vervoerd werd, moest eenieder zich meer inspannen dan tegenwoordig. Het merendeel van de mensen was dan ook minder gezet en de meeste hadden een slank postuur. Op een terrasje zitten, uit-eten en een dure vakantie was er niet bij. Bij alle werkzaamheden was je in beweging en het lichaam, die je als een soort kachel moet beschouwen, had dan ook veel voeding nodig om in de weer te kunnen blijven. Tegenwoordig biedt de huidige markt een keur aan voeding en als je over een volle portemonnee beschikt haal je vaak meer in huis dan nodig is. Veel voeding bevat vaak enorm veel vet, ook zijn erbij met een overvloed aan suikers en wat ook funest is dat is het vele zout wat bijna overal inzit en zorgt voor allerlei nare aandoeningen. Heb je zwaar werk dan verteert alles wat je tot je neemt sneller en het overtollige lichaamsvocht zweet je eruit. Door te sporten verbruikt men ook veel energie en blijft men in de regel slank en op het juiste gewicht. Deze maatschappij met zijn vele uitstoot van schadelijke stoffen in de natuur heeft ook gezorgd voor veel aandoeningen, die zo hevig zijn dat deze mensen wel kunnen meedoen aan aangepaste sporten, maar zich toch niet overdadig kunnen inspannen om bv, langdurig te lopen of te fietsen. Ga ik bij mezelf te rade dan kom ik met mijn acht ernstige kwalen en op de leeftijd van 86 jaar niet meer aan sporten toe en ben bij de geringste inspanning echt bekaf. Vroeger was ik 1,75 en woog 72 kilogram. Thans ben ik gekrompen tot 1,69 m en weegt 82 kg en probeer het overgewicht in de gegeven omstandigheden er maar eens af te krijgen. Voor enkele dagen terug was er over dikte, postuur en sportkleding nog een discussie op de TV en ik vond dat sommige uitspraken m.b.t. tot de corpulentie hierover me echt te ver gingen. Vroeger in militaire dienst had ik een kamergenoot die ook enorm gezet en dik was, maar in de zuivere gymnastiek overtrof hij ons allemaal en was super lenig. Hieronder heb ik enkele staatjes staan over calorieverbruik en een algemene gewichtsstaat en dat is niet om iemand recht te zetten of verwijten te maken. Wat ik wel kan zeggen is: ,,Ben je gezond en zit je aan overgewicht, ga dan begeleidend sporten en voer langzaam je inspanningen op om iets van dat overgewicht af te krijgen en verander langzaam ook van voedingspatroon en eet rustig van alles maar niet meer in al te grote hoeveelheden en laat die tussendoortjes weg." Op de nieuw ingeslagen voedings-en bewegingsweg zit je in de goede richting!
Over wijnen heb ik het al eens vaker gehad. Kloosterlingen hebben er elke dag mee te maken bij het lezen van de mis, de offerande en de consecratie en paters van de oude stempel gaan van het standpunt uit dat van wijn en liefde de oudste de beste zijn. Als God deze hemelse drank verboden had dan zou het nooit zover gekomen zijn dat we onze miswijn liefkozen. Een oude vriend had een mooi zinnetje over wijn en die luidt: ,,Een goede keuken en een goede wijn, dat is de hemel op aarde." Ik lees bijna elke dag het nieuws op Internet en veel voedingsdeskundigen schrijven soms erg negatieve verhalen over bijna alles wat we eten en drinken en soms krijg ik over deze verhalen de idee dat we beter helemaal niets meer moeten eten en drinken dit ter glorie van de begrafenisondernemers die ons voor een zacht prijsje bij Petrus op de stoep afleveren. Vroeger kenden we voornamelijk alleen de wijnen die uit Duitsland en Frankrijk kwamen, maar tegenwoordig in de supers en slijterijen zie je een keur aan wijnen van goede kwaliteit uit landen als Italië, Spanje, Zuid-Afrika, Turkije, Australië en ook hier uit Nederland waar de zon de laatste jaren wat feller schijnt dan voorheen en de druiven een goed suikergehalte hebben wordt het klimaat steeds idealer voor wijnen uit het warme Pays-bas-gebied. Of je de een beter vindt dan de ander is een kwestie van smaak. Vroeger bij ons thuis hadden we een driedubbel bedrijf dat bestond uit een bakkerij, kruidenierswinkel en café/restaurant en in de zaal werden ook bruiloften en partijtjes gevierd. Op tafel bij het eten werden altijd goede wijnen op tafel gebracht en toch waren er gasten die vroegen naar een goedkope winkelwijn die ze zo ontzettend lekker vonden en aan die eis moest je dan subiet voldoen. Ook stonden er bij zo'n partijtje volop sigaren en sigaretten op tafel en terwijl er maar enkele gasten een sigaartje of sigaretje rookten moest je voortdurend bijvullen. Ik wil niemand van de wijnliefhebbers rechtzetten, maar ik merk dat er nog steeds huisvrouwen en huismannen zijn die de wijn koelen in de koelkast. Doe dit niet beste wijnliefhebbers, want in die koelkast is het veel te koud en onherroepelijk verliest de wijn die ademt door de kurk haar boeket. Een gewone huiskelder is de beste bewaarplaats voor uw wijnen. Maak op een der schappen in zo'n kelder een stellage waar uw de wijnen liggend bewaart. De kelder dient niet vochtig te wezen, wel is ontluchting een pre, maar denk erom:,,Net als wij mensen hebben wijnen een hekel aan tocht." De druivenkassen buiten van vroeger waren voorzien van ontluchtingsramen die zich afkeerden van de wind. Dus ook in de kassen werden de druiven behoed voor alle soorten bedreigingen, zoals tocht en allerlei nare aandoeningen die door tocht ontstaan konden. De ideale bewaar temperatuur voor zowel rode als witte wijn is tussen de 10 en 20 graden Celsius in een wijnkelder of gewoon in huis bij u op een koele beschermde tochtvrije plaats. Witte wijn serveert men aan tafel koel en de meeste rode wijnen kunnen op kamertemperatuur geserveerd worden. Gaan we wijn proeven of zomaar met verschillende wijnen die we serveren buiten het diner bv. op een feestje of partijtje, zorg dan ook dat er diverse bij de wijn horende kaassoorten op tafel staan. Gewoon in de huishouding bij uw thuis moet u de wijnen niet al te lang bewaren; los al helemaal niet! Een bewaartijd van twee jaar is echt zo'n beetje het uiterste. Voor u staan heb ik twee interessante sites en wel een site die u wegwijs maakt en adviseert welke kaas bij welke wijn hoort en een blog die u alles vertelt over de etikettering van de verschillende wijnsoorten. Ga hiervoor naar: https://www.culinea.nl/welke-wijn-gaat-goed-samen-met-welke-kaas/ en wat wijnetiketten aangaat klikt u op http://www.bloggen.be/winelabeltheekserge3/
07-06-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen) Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN
De laatste tijd is er weer groeiende belangstelling voor producten uit de natuur. Steeds meer ziektes uit andere streken belagen ons en dit komt door de klimaatverandering, door de groeiende internationale handel (geladen containers met insectenpoppen), het drukke reisverkeer, waarbij internationaal verre streken bezocht worden met een hele andere flora en fauna en waar virussen weelderig heersen en allerlei ziektes ook hier naartoe gebracht worden. Heel wat stukken over milieu en virussen heb ik staan op mijn blogs: http://www.bloggen.be/eef en op http://www.bloggen.be/evertsuitlaatklep/ en ook op dit blog vindt u daarover veel materie. Ik vind dat reeds op de lagere school de leerlingen meer en meer vertrouwd moeten raken met de natuur en speciale aandacht vraag ik voor al die wilde planten die langs 's Heerenwegen te vinden zijn en preventieve eigenschappen bezitten om ons te weren tegen vele aandoeningen. Dit keer hebben we de vlier in het vizier, het is een plant uit de muskuskruidfamilie. Deze plant staat nu in volle bloei en tegen september/oktober kunnen we de besjes daarvan plukken, maar voortijdig is het mogelijk om van de gedroogde bloesem van de vlier thee te zetten, die in onze supers of speciaal zaken aangeboden wordt als vlierbloesemthee. De plant vermeerdert zich hoofdzakelijk door zaad, want het zijn voornamelijk de spreeuwen die dol op de bessen zijn en overal dit zaad verspreiden. Alle delen van de plant kunnen aangewend worden om iets te bereiden of hebben een bepaald doel. De plant is niet veeleisend en went echt snel aan zijn staanplaats. Je kunt ter vermeerdering bv. voor uw tuin ook een paar takjes weghalen, in een bakje water zetten en als er een laatje aanzit poot je deze in je tuin. Je heb een hele hoop vlierensoorten, zo bestaat er een peterselievlier die ook echt de reuk van peterselie heeft. In de Griekse en Romeinse oudheid kende men al de nuttige eigenschappen van de vlier en wist men met allerlei aftreksels van knop, bloesem, tak en bladeren veel kwaadaardige cellen in het lichaam te verjagen. De bessen van de vlierstruik, boom of plant zijn heel licht giftig, maar als ze gekookt zijn of verwerkt tot limonade, vlierbessensap of vlierbessenstroop, waarbij de factor verhitting ook aanwezig is dan is consumptief de kust volledig veilig. Vastgesteld is dat alles wat uit de vlier bereid en afkomstig goed is voor keel en buikpijn, tevens je weerstandsvermogen verhoogt en je behoedt voor virale infecties zoals griep en herpesvirussen. Ook schijnen al die aftreksels een goede invloed te hebben op de hartpompwerking en de bloedsomloop. Je moet bij de bestrijdingsdienst van je gemeente wel te weet zien te komen of er met bestrijdingsmiddelen gewerkt is als je in de natuur iets gaat plukken of mee naar huis wilt nemen. Er zijn ook giftige planten en een daarvan is de berenklauw die op veel plaatsen en vooral in slecht onderhouden tuinen en plantsoenen ook soms weelderig aanwezig kan zijn. Blijf daar vanaf!
31-05-2019 om 16:54
geschreven door Broeder Everard
De gezinnen worden steeds kleiner en de visites nemen toe en het is het etenstijd dan is er door al dat gepraat niets op tafel en wordt het een en ander gehaald bij de friteskraam. Zit je met zijn tweeën aan tafel, dan moet er ook gegeten worden en de diners zijn tegenwoordig bijna allemaal afgesteld op twee personen. Zit je in het restaurant van een hotel niet met je eigen vrouw of vaste vriendin of vriend aan tafel, dan kan het hier in het reizend Nederland ook je secretaresse, buurvrouw of iemand anders wezen waarmee je heerlijk zit te dineren. Niets moet en alles kan vandaag aan de dag. Hier biechten aan het klooster komt niemand meer. Vroeger was het hier in Angeren zonden als je bv. niet op de KVP stemde-dit was de Katholieke-Volks-partij-en kreeg je als je dit opbiechtte een stormvloed van verwijten naar je hoofd geslingerd en ik ken iemand die voor penitentie 50 keer rond de kerk moest lopen en hierbij twee rozenhoedjes van de droevige geheimen van de rozenkrans moest bidden. Dit was even een vrolijk tussendoortje en voor sommige misschien 'de grootste ketterij', maar laten we bij de les blijven en dat is onze gebakken eierrijst, waarvoor je om het klaar te maken dient te beschikken over een wok, verder zo'n 400 gram rijst, 2 uitjes, 2 eieren zout en peper, kastanjechampignons, olie, wat diepvrieserwten en verder wat sojasaus en bij elke dineetje-ook al zit je met z'n tweeën aan tafel- hoort wijn en ik raad u aan om hiervoor enigszins in de Oosterse sfeer te blijven rijstwijn te gebruiken. Op een staatje hier beneden staat de bereidingswijze. Succes ermee!
25-05-2019 om 21:26
geschreven door Broeder Everard
MARIADISTEL: Dit keer gaan we weer naar een paar kruiden die gebruikt worden in de keuken, maar ook worden er medicijnen uit geëxtraheerd. De Mariadistel is een kruidachtige een/of tweejarige plant met paarse buisvormige bloemen. Het is een eetbare plant, waarvan alle delen eetbaar zijn. Deze plant groeit weelderig in de open natuur in Zuid-Europa, Zuid-Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Zoals ik al diverse keren verteld heb, vinden we in de natuur alle middelen met eigenschappen die ons beschermen tegen ziektes en echt ook heel veel voedingsmiddelen die ons lichaam in evenwicht en conditie houden. We kunnen echt zomaar niet alles wat daar buiten groeit in huis halen, want het kan bespoten wezen met gifstoffen en we moeten ook echt weten wat we in huis halen. Neem bv. de paddenstoelen, waarvan erbij zijn die sprekend op elkaar lijken en de een is giftig en de ander met slechts een bijna onkenbaar afwijkend kleurtje of stipje is eetbaar. Dus beter is het om kruiden in huis te halen gewoon bij de super, groenteboer of speciaalzaak. Deze zaken worden voortdurend gecontroleerd door keurmeesters van de voedsel en warenautoriteit. Vermeld zij dat de extracten uit Mariadistel een uitstekend middel zijn om ons te beschermen tegen allerlei darmkwalen en ook om de lever in puike conditie te houden. Klik https://plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/mariadistel.htm/ Hier in het klooster kom je uitsluitend nog enkele van die oude knarren van in de negentig of honderd tegen die door zich altijd gezond te voeden zo oud geworden zijn.
KERVEL: Deze plant staat nu in de meimaand volop in bloei. Kervel is een plant uit het geslacht der schermbloemigen en een drietal soorten vind je hier in Nederland en kijkers op mijn blog uit onze buurlanden België en Duitsland, ook bij jullie zijn die drie soorten kervel te vinden. Buiten de gewone twee soorten is er ook een roomse te vinden en deze stamt uit de tijd dat mijn geboorteplaats Huissen voor 90 procent uit katholieken bestond Als je kervel tegenkomt, dan herken je deze plant meteen doordat ie lichtelijk ruikt naar anijs. In de keuken gebruiken we kervel voor allerlei schotels en de bladeren worden gebruikt als soepgroente. Die keukenkruiden bevatten allemaal specifieke vitamines en in kervel zitten stoffen die onze bloeddruk weten te reguleren en ook schijnt kervel goed te wezen voor personen met longaandoeningen zoals COPD en astma. Wil je alles over kervel weten, ga dan naar: https://www.verseoogst.nl/producten/kervel
19-05-2019 om 14:49
geschreven door Broeder Everard
Voor u staan heb ik vandaag een stukje over eieren, het leg product van onze kip, verder iets over het koken van een eitje en een verhaal over eendenkroos dat ook wel waterlinzen genoemd wordt. Wat heel veel mensen denken over het ei is dat bruine kippen de lekkerste eieren leggen en witte kippen daarentegen eieren van wat minder kwaliteit. Verder is de algemene gedachtegang dat bruine eieren altijd afkomstig zijn van bruine kippen en witte eieren van uitsluitend witte kippen. De kleur van leggen bij kippen zit hem in de oorlel. Is die rood dan leg de kip bruine eieren. Is dat oorlel wit, dan leg de kip witte eieren. Dus een bruine kip met een wit oorlel legt ook witte eieren en een witte kip met een rood oorlel legt bruine eieren zo zit dat in elkaar! Een proef met een afgepeld gekookt ei op zo'n 100 eierliefhebbers heeft uitgewezen dat er echt geen merkbaar smaakverschil tussen bruine en witte eieren is. Wat door wetenschappers wel vastgesteld werd is dat kippen die witte eieren leggen minder eten, gezonder eruit zien en langer leven dan kippen die bruine eieren leggen; dus wat leggen betreft is dat voor de kippenboer erg belangrijk! Een gekookt ei dat moeilijk pelt is verser dan een ei die je een, twee, drie ontkalkt hebt. Tref je in een ei een grote luchtkamer aan dan is ie oud, bijna niet te zien dan heb je met een vers ei te maken. Wat mij betreft beste lezers, ga u gang en eet eieren waar u zich prettig bij voelt.
Een praatje over eendenkroos: Vroeger werden de wateren waar een teveel van groen op zat, dat eendenkroos genoemd werd geschoond en al dat spul ging de vuilnisbelt op. Sinds een aantal jaren is men erachter gekomen dat eendenkroos, hetwelk ook wel waterlinzen genoemd wordt veel eiwitten bevat en werd het verwerkt tot meststof, weer een decennium later kwam men erachter dat het ook een geschikt middel was om tot veevoer verwerkt te worden en sinds kort zijn er tuinders die erachter gekomen zijn dat die groene waterplantjes met de smaak van waterkers ook best gebruikt kunnen worden als consumptieartikel. In dat kroos zitten alle opbouwstoffen die een lichaam nodig heeft om in actie te kunnen blijven. en het zou volgens tuinder Hans Roelofs uit Huissen een uitstekend middel zijn om vlees te vervangen. Roelofs heeft alle kennis in huis om op die manier binnen de EU zo'n dergelijk gezondheidsproduct op de markt te brengen. Voor Nederland als handelsland lijkt me het een goed middel om straks de wereldmarkt ermee te veroveren en in supers gefermenteerd verkocht als ouderwetse pruimtabak of groentepakket om af te slanken, de tanden te schonen en het gebit op peil te houden is dit ook ook een fijn artikel. Niet alleen consumptief maar ook als grondstof om vloeren te bewerken schijnt waterkroos een goed middel te wezen en men is er ook achter gekomen dat waterkroos als elementair veilige mengstof in verf gebruikt kan worden.
Ja dat laatste zal me niet gebeuren, want ik heb eerbied voor grijze haren en
daar lopen hier alle kloosterlingen mee! Beneden: kas met waterkroos
08-05-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Er bestaan wereldwijd zo'n honderd tijmsoorten. Hier in Nederland beschikken we over een vijftal veel gebruikte soorten die voornamelijk hier door particulieren alsmede in de restaurants gebruikt worden. Elk soort heeft zijn specifieke aromatische smaak. Tijm is een kruidensoort die al eeuwenlang bekend is, zelfs in de oudheid van eeuwen terug; zie staatje hierover! Van de tijmplant kunnen zowel de verse alsmede de gedroogde bladeren in de keuken aangewend worden bij pasta's, soepen, groenteschotels, vleesschotels van lam en/of varkensvlees visschotels etc. Met de Latijnse naam wordt tijm aangeduid als Thymus vulgaris. Wil je bv. een soep lekkerder maken kook zo'n heel takje verse tijm mee en haal het eruit als de soep gereed is. Bij de meeste tomatensauzen, die in de super verkrijgbaar zijn, is ook tijm verwerkt. Hetzelfde in diverse kant-en-klare producten of bepaalde menuschotels, maar er gaat niets boven het zelf alles klaarmaken en daarbij is het zaaks dat u zo af en toe eens even een bezoekje brengt aan het kookblog van broeder Everard met zijn duizend-en-een kooktips en recepten! Wilt u alles over tijm weten, ga dan naar: de website van Kook & Kruid: https://kookenkruid.nl/kruiden/tijm
28-04-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het is vandaag Witte Donderdag en dus zo omstreeks het jaar 32 na Christus zaten de Apostelen samen met hun Heer aan tafel voor het nuttigen van het laatste avondmaal. Het was de Heer Jezus zelf die de apostelen op wenk bediende en ter reiniging eerst hun voeten waste. Dit was een normaal gebruik in die tijd. Het is naderhand allemaal bar en boos wat er gebeurde, want niet lang daarna werd de heer door het plaatselijk gezag-de Romeinen waren in die tijd de baas daar in het Midden-Oosten-gevangen genomen omdat hij zich op palmzondag in Jeruzalem zich min of meer gepresenteerd had als de nieuwe koning der Joden en dat werd door de Hoge Heren die het in Palestina voor het zeggen hadden niet geaccepteerd. Ja het is in deze Goede Week nog steeds vasten en ik denk dat de kerk ooit tot het besluit gekomen is dat we dan wel vis, maar geen vlees mogen eten dit omdat de discipelen van de Heer vissers waren. Niet uitgesloten is dat toen de Heer met zijn apostelen aanzat (aanlag) voor de maaltijd dat er ook een visje op tafel is gekomen. Nu voor u staan heb ik een maaltijd die hoofdzakelijk bestaat uit ''vruchten der zee" en verwerkt in die Estouffade de Fruits de l'Océan is kreeft, krab, tong, zalm, mosselen, garnalen en wijting. Mogelijk een beetje lux, want de ingrediënten voor die schotel zijn in de huidige tijd ten opzichte van vroeger niet goedkoop; voor deze keer vooruit dan maar! Ik wens iedereen morgen met Goede Vrijdag een stichtende dag en laten we allen-wat voor geloof wij ook hebben-bidden dat we in deze woelige wereld gespaard mogen blijven voor alle onheil en houden we een paasvakantie hier of in het buitenland beste mensen: ,,Rij voorzichtig en houd rekening met andere bestuurders, want de meeste ongelukken op de weg gebeuren doordat men zich vaak ergert aan het rijgedrag van anderen en daardoor letterlijk en figuurlijk de controle op de weg volledig kwijtraakt. Dit is mijn laatste stukje voor de Pasen en ik wens aanstaande zondag al mijn lezers op de dag van de verrijzenis van onze Heer Jezus een fijne Pasen.
18-04-2019 om 15:57
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het Palmzondag, de dag dat we herdenken dat onze Heer Jezus als een koning ingehaald werd in Jeruzalem. Hierna volgt de laatste vastenweek die ook wel Goede Week genoemd wordt en dat is meer gebaseerd op ons katholieke geloof dan op de werkelijkheid van de gebeurtenissen die er in die week allemaal plaats gevonden hebben, want op donderdag zat Jezus nog met zijn apostelen aan tafel te eten en sprak hij tijdens de maaltijd profetische taal die geheel gewijd was op de toekomstige gebeurtenissen. Even nadien werd hij als volksophitser gevangen genomen, verraden door een van zijn eigen leerlingen, voorgeleid aan de landvoogd en op indicatie van de hoogopgeleide Schriftgeleerden die de volksmassa op hun hand kregen veroordeeld tot de kruisdood en iedereen had deze gebeurtenis al lang vergeten als er niet iets bijzonders was gebeurd, wat uiteindelijk het kernpunt van het katholieke geloof is geworden en dat was op de derde dag na zijn verscheiden zijn verrijzenis, waarbij hij zijn graf verlaten had en opgestaan was uit de dood. Tegenwoordig maken we zulke gebeurtenissen niet meer mee en ook over verschijningen e. d. hoor je niets meer. In deze tijd denken we dat we alles achterhaald hebben en bij vele mensen is er wel iets van geloof blijven hangen, maar daar heb je het ook mee gehad. Toch op gezette tijden worden we als mens plotseling toch gegrepen tot het mysterieuze en wordt er toch weer iets wakker in ons en dat kan zijn bij het plotseling overlijden van iemand waar we om gaven, een verschrikkelijk ongeluk op de weg of bij een of andere ramp of zwaar ziektegeval. Hierbij zijn we zodanig aangeslagen en hulpeloos en velen ontmoeten dan de Heer die ons weet te kalmeren en weer hoop op de toekomst geeft. Het geloof mag dan verwaterd zijn, toch blijft er in ieder mens in zijn hart en ziel een knagend verlangen hangen, een soort reddingsboei die ons weer moed en kracht geeft als we door leed en ellende getroffen worden.
13-04-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
We gaan vandaag een lekkere pittige vastensoep klaarmaken en wel een soep die bijna geheel bestaat uit knolselderij, waaraan toegevoegd 1 teentje fijne knoflook en verder twee eetlepels olijfolie. Nodig voor deze soep hebben we ook 2 groentebouillontabletten, uiteraard water om te koken en wat grove mosterd . Als de soep klaar is bestrooien we die met wat fijngesneden bieslook. Heerlijk zo'n soep en echt voedzaam met wat gesneden sneetjes Gelders roggebrood op tafel om te stippen. Een bakje yoghurt na completeert de maaltijd.
12-04-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Wat Verstaan We Onder Voorgeborchte, Vagevuur, Hel en Hemel?
VOORGEBORCHTE: Lange jaren was het voorgeborchte de plaats waar ongedoopte overleden katholieke kinderen terecht kwamen. Ook werden deze kinderen niet op gewijde grond begraven en op elk katholiek kerkhof was er een kaal stukje-ergens in een hoekje- waar zo'n kindje dan begraven werd. Ik heb nooit in dat voorgeborchte geloofd en vond het verschrikkelijk dat dit plaats vond. Het geloof in het voorgeborchte als voorportaal van de hemel is door Paus Benedictus XVI afgeschaft en deze kinderen worden nu normaal begraven en komen als onschuldig geborene allemaal in de Hemel.
HET VAGEVUUR: Volgens de rooms-katholieke leer is het vagevuur de plaats waar al die mensen die overlijden terecht komen als ze nog zonden op hun geweten hebben en ja mijn ervaring als 85-jarige lekenbroeder is dat dit er velen zijn. Ze komen pas in de hemel als de ziel gelouterd is en de vraag beste gelovigen is hoe komt dat voor mekaar. Wij als achterblijvers kunnen dit bewerkstelligen door veel voor onze overleden familieleden, vrienden, kennissen of voor totaal onbekenden te bidden.
DE HEL: Volgens het Nieuwe Testament en de leer der christelijke kerken is dit een totale afdeling van afwezigheid van God en onze pastoor vroeger zei dat daar de duivel de baas was. In feite begint de hel al in dit leven, maar wordt voor velen pas ten volle openbaar in het leven na de dood. De uiterlijke vormen zijn geween en geknars der tanden en dit wegens het zelfverwijt der veroordeelden, omdat zij zichzelf tijdens hun leven uitgesloten hebben van het door God aangeboden heil. De bijbel kan deze toestand slechts in beelden schilderen. Hij stelt de hel voor als een verzengend vuur, een steeds knagende worm of als een plaats van totale duisternis. Het woord ,,hel" is door de christenen van onze streken vroeger overigens ontleend aan de Germaanse mythologie, waarin het de benaming was voor een der dodenrijken. Ook werd de heerseres der onderwereld en de godin van de dood door de Germanen Hel genoemd.
Prediking: Vroeger werd door de geestelijkheid verteld dat als je geen christen was dat je dan in de hel of het vagevuur terecht kwam en ter bekering in de missiën werd dit ook verteld tegen de ongelovigen in Afrika en elders en voor de echte katholiek bv. was het rooms-katholieke geloof de enige ware leer. Heden ten dage wordt daar anders over gedacht en de kerkelijke leer gaat veelal uit van de Tien Geboden Gods waar goede waarden en normen instaan en elke andersdenkende die niet in God gelooft maar er wel goede waarden en normen op nahoudt bv. door niet te liegen en te bedriegen, goed te zijn voor de medemens en niet steeds loop te schelden of te vloeken tegen alles en nog wat, ja zulk een menselijk wezen staat bij God in hoog aanzien en ondanks zijn ongeloof zal hij toch in de hemel komen. Tegenwoordig zijn er een hoop mensen die een christelijke opvoeding hebben genoten en hierna een universitaire studie hebben gevolgd en als 'allesweter' volledig hun geloof in de steek hebben gelaten en op slinkse wijze wandelen deze betweters door het leven en zijn alleen maar bezig om zich over de rug van de laagopgeleide medemens omhoog te klimmen en zij plegen hiervoor desnoods moord en doodslag om hun doel te bereiken. Als er een hellevuur bestaat dan is dit de plaats waar ze thuishoren en ook vroeg of laat terecht zullen komen.
04-04-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In het Van Dal-blad Mannenmode stonden enkele recepten en ik heb er enkele van overgenomen en interessant vond ik het ondanks de vasten toch om er een uit te pikken en dat zijn die lekkere gehaktballetjes in tomatensaus met de naam Albóndigas En Salsa De Tomate en het recept daarvan heeft de inkoper van v. Dal Mannenmode gekregen van een kok uit het pittoreske plaatsje Icod de los Vinos op Tenerife. Tegenwoordig heb je op alle vakantieplaatsen en grote steden wel restaurants die bepaalde lekkere landsgerechten serveren en wat uiteindelijk uit de culinaire hoek van de Canarische Eilanden vandaan komt is ook verkrijgbaar in bv. een Spaans restaurant in Amsterdam of elders. Ook de vele migranten binnen Europa hebben een keur van hun rootskeukens hier naar Europa gebracht en wat dat betreft zijn we zeker hier binnen de EU-landen gezegend met veel attractief culinaire keuzes aan gerechten die deze buitenlanders ons geschonken hebben. Wat dat betreft is de integratie uitstekend geslaagd en zaaks is het om dit tijdens deze vastentijd ook onder de vele nationaliteiten die hier binnen vertoeven voor elkaar te krijgen, zodat we allemaal vredig en gezellig met elkander kunnen leven. De nadruk in deze vastentijd werd gelegd op verdraagzaamheid onder elkander en dat is rondom de provinciale verkiezingen door bepaalde groeperingen wat uit de hand gelopen. Dit mag beslist niet verder gaan beste lezers, want als we met onze haat en nijd onder elkaar verder blijven gaan dan verandert Europa in een kruitvat van onverdraagzaamheid dat leidt tot ons aller ondergang.
26-03-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Snacks en andere hapjes
Even een kerkelijk woordje. Morgen is het Maria boodschap en vandaag is dit feest al kerkelijk gevierd. Het is de dag dat Maria van de Engel Gabriel de boodschap kreeg dat ze in blijde verwachting was. Het is een van de oorsprong bronnen van het Christendom, want gaan we naar 25 december, dan wordt onze Heer Jezus geboren, zoals u weet, in een stal ergens op de herdersvlakte in Bethlehem. Vandaag hebben we het ook over de Bijbelse vrucht de vijg. Gesproken wordt altijd van vrucht maar in feite is de vijg een eetbare bloem. Vroeger waren het de Oosterlingen die deze vijg aten of er zelfs brood van bakte. Al jaren worden door de hoveniersbedrijven olijfbomen of planten geleverd die je in huis kunt neerzetten, in een binnentuin van een appartementencomplex en sommige van die bomen en planten zijn winterhard en kun je zelfs gewoon in je tuin zetten, buiten tegen een muur, op het balkon of op een dakterras. Het zijn echte zonaanbidders en daar moet je wel rekening mee houden. In de lente snoei je ze op vorm en in de zomer op vruchtgroei. Buiten haal je er pas vijgen af tegen half september /begin oktober. Haal je zo'n kleine vijgenplant in huis, dan duurt het ongeveer 2 jaar eer deze zo ongeveer 70 cm hoog is. Hierna neemt de groei heftig toe en laat je hem zijn gangetje gaan dan staat er na zo'n 10 jaar een knots van een boom van 4 m hoog en in omvang met een super dikke stam. Dus goed bijhouden of er een vakman bijhalen die je daarmee helpt. Zowel binnen alsmede buiten voeg je er een keer per jaar wat bemesting bij. Wat ik je ook nog vertellen wil is dat de vijgenboom met de deftige naam de Ficus Carcia genoemd wordt.
Op de site https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-100-voedingsmiddelen/ kom je nog meer te weten over de vijg als zodanig; dus raadpleeg die site!
24-03-2019 om 16:36
geschreven door Broeder Everard
Het is nog steeds slecht weer, maar wel ideaal om binnen in de keuken wat snacks of iets dergelijks te bereiden als tussendoortje voor de thuiszitters die morgen op zondag naar het voetbal zitten te kijken of naar de formule I races in Australië. Verwacht wordt bij die race in Melbourne dat onze Max Verstappen daar hoge ogen gaat gooien en het podium zal halen.
Bereidingswijze: Kook 8 vellen voorgekookte lasagne beetgaar. Spoel ze koud af. Kook 300 gram sperziebonen net gaar. Spoel ze koud af. Verhit 250 ml slagroom met 225 gram verkruimelde gorgonzola langzaam tot een gladde saus. Vet een platte ovenschaal in en schenk een laagje saus op de bodem. Leg op elke lasagnevel een plak salami en een bosje sperziebonen. Rol ze op en leg ze met de naad naar beneden in de schaal, schenk de rest van kaassaus erover. Zet de oven op 200 graden Celsius en laat het 14 minuten heet worden en iets bruin. Veel succes met alles en in de bijlage vindt u een bereidingsstaat die u af kunt drukken en opbergen in uw receptencartotheek. Veel succes met alles en tot een volgende keer!
Morgen begint de vastentijd. De carnaval ligt vanavond in het begin van de nacht op zijn rug. Vroeger begon er een nare tijd als het vasten was en van stad tot dorp lag het aan mijnheer pastoor hoe de vastentijd doorgebracht moest worden en in mijn tijd als jongeling heb ik nog van die donderpreken meegemaakt waarbij bijna je hele doen en laten als zondig beschouwd werd. Echt, wij hadden hele zware gevoelens als we ons niet precies gehouden hadden aan de vastenwet en zelfs een stiekem koekje uit de trommel van moeders werd opgebiecht en soms bestraft met het bidden van de vijf droevige geheimen van de Rozenkrans. Soms was het geen uitzondering dat mensen die zwaar werk hadden en te weinig gegeten flauw vielen. De biechtstoel is voor mij altijd een verschrikking geweest, want vaak had ik geen enkele zonden bedreven en doordat we zo vaak biechten moesten fantaseerde ik er maar een paar en de zwaarste zonden waren die als je als jongeling opbiechtte dat je met een meisje op stap was geweest, nou al had je ze maar een keer over het knie gestreken dan werd je door de biechtvader beschuldigd van 'boze onkuise gedachten of neigingen daartoe' en werd je door sommige geestelijken zodanig uitgehoord dat je meer toegaf dan dat er in werkelijkheid gebeurd was. Het was niet alleen de vasten dat het rijke Roomse leven soms zo droevig maakte. Niet alle geestelijken waren zo fel, maar die werden dan ook nooit pastoor, want daar zocht men herders voor die de kudde met keiharde hand bestierden. In die ouderwetse vastentijd moest je een hoop dingen achterwege laten en soms maakte mijnheer pastoor buiten de reguliere vastenwet om er nog een paar regels bij die nergens op sloegen. Op de meeste dagen in de vasten kwam er geen vlees op tafel en er waren ook parochianen die geen beleg op hun brood deden. 's iddags werd er schraal gegeten en ook 's avonds was het mondjesmaat. Heden ten dage is alles anders en de meeste christenen zijn nog wel gelovig maar tillen er allemaal niet meer zo zwaar aan. Heel goed kan ik me indenken dat de laatste tijd op geloofsgebied wel een forse terugval te constateren valt en dit, doordat veel geestelijken een dubbel leven geleid hebben van enerzijds het geloof te verkopen en anderzijds door een zondig leven te leiden waarbij zelfs niet geschuwd werd zich seksueel te vergrijpen aan minderjarigen. Het aanzien van de kerk is daardoor wereldwijd in een ander daglicht komen te staan. Wel is het zo dat wij daardoor als christenen wel ons eigen verantwoordelijkheid houden en ons op zijn minst dienen te houden aan de Tien Geboden Gods, waarin ook centraal staat de liefde tot onze medemens. Wat de vasten betreft mag iedereen zijn keuze maken uit dingetjes die men tijdens de vaste achterwege houdt. Op een paar fotohints geef ik u de keuze hoe u dit regelt. Als u zich bepaalde voornemens oplegt, houd uzelf daar ook aan vast (vasthouden/vasten)-. Ziet u daarin ook totaal niets, wees dan tijdens de vasten minder nukkig en probeer dan op zijn minst aardig te wezen op uw werk, in uw gezin en overal waar u mensen ontmoet!
05-03-2019 om 00:00
geschreven door Broeder Everard