Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (25)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (17)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (24)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Nieuwe Paus Volgt Voetsporen van Overleden Paus Franciscus
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
  • Recept Gevulde Paprika
  • Broccoliburger voor 4 personen
  • De Donderprofeet Amos
  • Einde Woongebied Mensheid op Aarde!
  • TOM KHA KAI
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    kinderdagverblijf
    www.bloggen.be/kinderd
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    daniel_decloedt_fotografie
    www.bloggen.be/daniel_
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    31-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo'n beetje alles over de vlierstruik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    De laatste tijd is er weer groeiende belangstelling voor producten uit de natuur. Steeds meer ziektes uit andere streken belagen ons en dit komt door de klimaatverandering, door de groeiende internationale handel (geladen containers met insectenpoppen), het drukke reisverkeer, waarbij internationaal verre streken bezocht worden met een hele andere flora en fauna en waar virussen weelderig heersen en allerlei ziektes ook hier naartoe gebracht worden. Heel wat stukken over milieu en virussen heb ik staan op mijn blogs: http://www.bloggen.be/eef  en op http://www.bloggen.be/evertsuitlaatklep/  en ook op dit blog vindt u daarover veel materie. Ik vind dat reeds op de lagere school de leerlingen meer en meer vertrouwd moeten raken met de natuur en speciale aandacht vraag ik voor al die wilde planten die langs 's Heerenwegen te vinden zijn en preventieve eigenschappen bezitten om ons te weren tegen vele aandoeningen. Dit keer hebben we de vlier in het vizier, het is een plant uit de muskuskruidfamilie. Deze plant staat nu in volle bloei en tegen september/oktober kunnen we de besjes daarvan plukken, maar voortijdig is het mogelijk om van de gedroogde bloesem van de vlier thee te zetten, die in onze supers of speciaal zaken aangeboden wordt als vlierbloesemthee.  De plant vermeerdert zich hoofdzakelijk door zaad, want het zijn voornamelijk de spreeuwen die dol op de bessen zijn en overal dit zaad verspreiden. Alle delen van de plant kunnen aangewend worden om iets te bereiden of hebben een bepaald doel.  De plant is niet veeleisend en went echt snel aan zijn staanplaats. Je kunt ter vermeerdering bv. voor uw tuin ook een paar takjes weghalen, in een bakje water zetten en als er een laatje aanzit poot je deze in je tuin. Je heb een hele hoop vlierensoorten, zo bestaat er een peterselievlier die ook echt de reuk van peterselie heeft. In de Griekse en Romeinse oudheid kende men al de nuttige eigenschappen van de vlier en wist men met allerlei aftreksels van knop, bloesem, tak en bladeren veel kwaadaardige cellen in het lichaam te verjagen. De bessen van de vlierstruik, boom of plant zijn heel licht giftig, maar als ze gekookt zijn of verwerkt tot limonade, vlierbessensap of vlierbessenstroop, waarbij de factor verhitting ook aanwezig is dan is consumptief de kust volledig veilig. Vastgesteld is dat alles wat uit de vlier bereid en afkomstig goed is voor keel en buikpijn, tevens je weerstandsvermogen verhoogt en je behoedt voor virale infecties zoals griep en herpesvirussen. Ook schijnen al die aftreksels een goede invloed te hebben op de hartpompwerking en de bloedsomloop. Je moet bij de bestrijdingsdienst van je gemeente wel te weet zien te komen of er met bestrijdingsmiddelen gewerkt is als je in de natuur iets gaat plukken of mee naar huis wilt nemen. Er zijn ook giftige planten en een daarvan is de berenklauw die op veel plaatsen en vooral in slecht onderhouden tuinen en plantsoenen ook soms weelderig aanwezig kan zijn. Blijf daar vanaf!  





    31-05-2019 om 16:54 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 2
    >> Reageer (2)
    25-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken Eierrijst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De gezinnen worden steeds kleiner en de visites nemen toe en het is het etenstijd dan is er door al dat gepraat niets op tafel en wordt het een en ander gehaald bij de friteskraam.  Zit je met zijn tweeën aan tafel, dan moet er ook gegeten worden en de diners zijn tegenwoordig bijna allemaal afgesteld op twee personen.  Zit  je in het restaurant van een hotel niet met je eigen vrouw of vaste vriendin of vriend aan tafel, dan kan het hier in het reizend Nederland ook je secretaresse, buurvrouw of iemand anders wezen waarmee je heerlijk zit te dineren. Niets moet en alles kan vandaag aan de dag. Hier biechten aan het klooster komt niemand meer. Vroeger was het hier in Angeren zonden als je bv. niet op de KVP stemde-dit was de Katholieke-Volks-partij-en kreeg je als je dit opbiechtte een stormvloed van verwijten naar je hoofd geslingerd en ik ken iemand die voor penitentie 50 keer rond de kerk moest lopen en hierbij twee rozenhoedjes van de droevige geheimen van de rozenkrans moest bidden. Dit was even een vrolijk tussendoortje en voor sommige misschien 'de grootste ketterij', maar laten we bij de les blijven en dat is onze gebakken eierrijst, waarvoor je om het klaar te maken dient te beschikken over een wok, verder zo'n 400 gram rijst, 2 uitjes, 2 eieren zout en peper, kastanjechampignons, olie, wat diepvrieserwten en verder wat sojasaus en bij elke dineetje-ook al zit je met z'n tweeën aan tafel- hoort wijn en ik raad u aan om hiervoor enigszins in de Oosterse sfeer te blijven rijstwijn te gebruiken. Op een staatje hier beneden staat de bereidingswijze. Succes ermee!





    25-05-2019 om 21:26 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN NR. 11
    >> Reageer (2)
    19-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mariadistel en kervel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    MARIADISTEL: Dit keer gaan we weer naar een paar kruiden die gebruikt worden in de keuken, maar ook worden er medicijnen uit geëxtraheerd. De Mariadistel is een kruidachtige  een/of tweejarige plant met paarse buisvormige bloemen. Het is een eetbare plant, waarvan alle delen eetbaar zijn. Deze plant groeit weelderig in de open natuur in Zuid-Europa, Zuid-Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Zoals ik al diverse keren verteld heb, vinden we in de natuur alle middelen met eigenschappen die ons beschermen tegen ziektes en echt ook heel veel voedingsmiddelen die ons lichaam in evenwicht en conditie houden. We kunnen echt zomaar niet alles wat daar buiten groeit in huis halen, want het kan bespoten wezen met gifstoffen en we moeten ook echt weten wat we in huis halen. Neem bv. de paddenstoelen, waarvan erbij zijn die sprekend op elkaar lijken en de een is giftig en de ander met slechts een bijna onkenbaar afwijkend kleurtje of stipje is eetbaar. Dus beter is het om kruiden in huis te halen gewoon bij de super, groenteboer of speciaalzaak. Deze zaken worden voortdurend gecontroleerd door keurmeesters van de voedsel en warenautoriteit. Vermeld zij dat de extracten uit Mariadistel een uitstekend middel zijn om ons te beschermen tegen allerlei darmkwalen en ook om de lever in puike conditie te houden. Klik https://plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/mariadistel.htm/   Hier in het klooster kom je uitsluitend nog enkele van die oude knarren van in de negentig of honderd tegen die door zich altijd gezond te voeden zo oud geworden zijn.

    KERVEL: Deze plant staat nu in de meimaand volop in bloei. Kervel is een plant uit het geslacht der schermbloemigen en een drietal soorten vind je hier in Nederland en kijkers op mijn blog uit onze buurlanden België en Duitsland, ook bij jullie zijn die drie soorten kervel te vinden. Buiten de gewone twee soorten is er ook een roomse te vinden  en deze stamt uit de tijd dat mijn geboorteplaats Huissen voor 90 procent uit katholieken bestond Als je kervel tegenkomt, dan herken je deze plant meteen doordat ie lichtelijk ruikt naar anijs. In de keuken gebruiken we kervel voor allerlei schotels en de bladeren worden gebruikt als soepgroente. Die keukenkruiden bevatten allemaal specifieke vitamines en in kervel zitten stoffen die onze bloeddruk weten te reguleren en ook schijnt kervel goed te wezen voor personen met longaandoeningen zoals COPD en astma. Wil je alles over kervel weten, ga dan naar: https://www.verseoogst.nl/producten/kervel







    19-05-2019 om 14:49 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 2
    >> Reageer (2)
    08-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUWS UIT DE KEUKEN VAN BROEDER EVERARD
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor u staan heb ik vandaag een stukje over eieren, het leg product van onze kip, verder iets over het koken van een eitje en een verhaal over eendenkroos dat ook wel waterlinzen genoemd wordt. Wat heel veel mensen denken over het ei is dat bruine kippen de lekkerste eieren leggen en witte kippen daarentegen eieren van wat minder kwaliteit. Verder is de algemene gedachtegang dat bruine eieren altijd afkomstig zijn van bruine kippen en witte eieren van uitsluitend witte kippen. De kleur van leggen bij kippen zit hem in de oorlel. Is die rood dan leg de kip bruine eieren. Is dat oorlel wit, dan leg de kip witte eieren. Dus een bruine kip met een wit oorlel legt ook witte eieren en een witte kip met een rood oorlel legt bruine eieren zo zit dat in elkaar!  Een proef met een afgepeld gekookt ei op zo'n 100 eierliefhebbers heeft uitgewezen dat er echt geen merkbaar smaakverschil tussen bruine en witte eieren is. Wat door wetenschappers wel vastgesteld werd is dat kippen die witte eieren leggen minder eten, gezonder eruit zien en langer leven dan kippen die bruine eieren leggen; dus wat leggen betreft is dat voor de kippenboer erg belangrijk! Een gekookt ei dat moeilijk pelt is verser dan een ei die je een, twee, drie ontkalkt hebt. Tref je in een ei een grote luchtkamer aan dan is ie oud, bijna niet te zien dan heb je met een vers ei te maken. Wat mij betreft beste lezers, ga u gang en eet eieren waar u zich  prettig bij voelt.

    Een praatje over eendenkroos: Vroeger werden de wateren waar een teveel van groen op zat, dat eendenkroos genoemd werd geschoond en al dat spul ging de vuilnisbelt op. Sinds een aantal jaren is men erachter gekomen dat eendenkroos, hetwelk ook wel waterlinzen genoemd wordt  veel eiwitten bevat en werd het verwerkt tot meststof, weer een decennium later kwam men erachter dat het ook een geschikt middel was om tot veevoer verwerkt te worden en sinds kort zijn er tuinders die erachter gekomen zijn dat die groene waterplantjes met de smaak van waterkers ook best gebruikt kunnen worden als consumptieartikel. In dat kroos zitten alle opbouwstoffen die een lichaam nodig heeft om in actie te kunnen blijven. en het zou volgens tuinder Hans Roelofs uit Huissen een uitstekend middel zijn om vlees te vervangen. Roelofs heeft alle kennis in huis om op die manier binnen de EU zo'n dergelijk gezondheidsproduct  op de markt te brengen. Voor Nederland als handelsland lijkt me het een goed middel om straks de wereldmarkt ermee te veroveren en in supers gefermenteerd verkocht als ouderwetse pruimtabak of groentepakket om af te slanken, de tanden te schonen en het gebit op peil te houden is dit ook ook een fijn artikel. Niet alleen consumptief maar ook als grondstof om vloeren te bewerken schijnt waterkroos een goed middel te wezen en men is er ook achter gekomen dat waterkroos als elementair veilige mengstof in verf gebruikt kan worden. 






    Ja dat laatste zal me niet gebeuren, want ik heb eerbied voor grijze haren en
    daar lopen hier alle kloosterlingen mee! Beneden: kas met waterkroos

    08-05-2019 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 5
    >> Reageer (1)
    28-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijm genezend en onmisbaar in de keuken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er  bestaan wereldwijd zo'n honderd tijmsoorten. Hier in Nederland beschikken we over een vijftal veel gebruikte soorten die voornamelijk hier door particulieren alsmede in de restaurants gebruikt worden. Elk soort heeft zijn specifieke aromatische smaak. Tijm is een kruidensoort die al eeuwenlang bekend is, zelfs in de oudheid van eeuwen terug; zie staatje hierover! Van de tijmplant kunnen zowel de verse alsmede de gedroogde bladeren in de keuken aangewend worden bij pasta's, soepen, groenteschotels, vleesschotels van lam en/of varkensvlees visschotels etc. Met de Latijnse naam wordt tijm aangeduid als Thymus vulgaris. Wil je bv. een soep lekkerder maken kook zo'n heel takje verse tijm mee en haal het eruit als de soep gereed is.  Bij de meeste tomatensauzen, die in de super verkrijgbaar zijn, is ook tijm verwerkt. Hetzelfde in diverse kant-en-klare producten of bepaalde menuschotels, maar er gaat niets boven het zelf alles klaarmaken en daarbij  is het zaaks dat u zo af en toe eens even een bezoekje brengt aan het kookblog van broeder Everard met zijn duizend-en-een kooktips en recepten! Wilt u alles over tijm weten, ga dan naar: de website van Kook & Kruid: https://kookenkruid.nl/kruiden/tijm    





    28-04-2019 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 2
    >> Reageer (2)
    18-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Estouffade de Fruits de l'Océan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is vandaag Witte Donderdag en dus zo omstreeks het jaar 32 na Christus zaten de Apostelen samen met hun Heer aan tafel voor het nuttigen van het laatste avondmaal. Het was de Heer Jezus zelf die de apostelen op wenk bediende en ter reiniging eerst hun voeten waste. Dit was een normaal gebruik in die tijd. Het is naderhand allemaal bar en boos wat er gebeurde, want niet lang daarna werd de heer door het plaatselijk gezag-de Romeinen waren in die tijd de baas daar in het Midden-Oosten-gevangen genomen omdat hij zich op palmzondag in Jeruzalem zich min of meer gepresenteerd had als de nieuwe koning der Joden en dat werd door de Hoge Heren die het in Palestina voor het zeggen hadden niet geaccepteerd. Ja het is in deze Goede Week nog steeds vasten en ik denk dat de kerk ooit tot het besluit gekomen is dat we dan wel vis, maar geen vlees mogen eten dit omdat de discipelen van de Heer vissers waren. Niet uitgesloten is dat toen de Heer met zijn apostelen aanzat (aanlag) voor de maaltijd dat er ook een visje op tafel is gekomen. Nu voor u staan heb ik een maaltijd die hoofdzakelijk bestaat uit  ''vruchten der zee" en verwerkt in die Estouffade de Fruits de l'Océan is kreeft, krab, tong, zalm, mosselen, garnalen en wijting. Mogelijk een beetje lux, want de ingrediënten voor die schotel zijn in de huidige tijd ten opzichte van vroeger niet goedkoop; voor deze keer vooruit dan maar! Ik wens iedereen morgen met Goede Vrijdag een stichtende dag en laten we allen-wat voor geloof wij ook hebben-bidden dat we in deze woelige wereld gespaard mogen blijven voor alle onheil en houden we een paasvakantie hier of in het buitenland beste mensen: ,,Rij voorzichtig en houd rekening met andere bestuurders, want de meeste ongelukken op de weg gebeuren doordat men zich vaak ergert aan het rijgedrag van  anderen en daardoor letterlijk en figuurlijk de controle op de weg volledig kwijtraakt. Dit is mijn laatste stukje voor de Pasen en ik wens aanstaande zondag al mijn lezers op de dag van de verrijzenis van onze Heer Jezus een fijne Pasen.





    18-04-2019 om 15:57 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3
    >> Reageer (1)
    13-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op Weg Naar Pasen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Morgen is het Palmzondag, de dag dat we herdenken dat onze Heer Jezus als een koning  ingehaald werd in Jeruzalem. Hierna volgt de laatste vastenweek die ook wel Goede Week genoemd wordt en dat is meer gebaseerd op ons katholieke geloof dan op de werkelijkheid van de gebeurtenissen die er in die week allemaal plaats gevonden hebben, want op donderdag zat Jezus nog met zijn apostelen aan tafel te eten en sprak hij tijdens de maaltijd profetische taal die geheel gewijd was op de toekomstige gebeurtenissen. Even nadien werd hij als volksophitser gevangen genomen, verraden door een van zijn eigen leerlingen, voorgeleid aan de landvoogd en op indicatie van de hoogopgeleide Schriftgeleerden die de volksmassa op hun hand  kregen  veroordeeld tot de kruisdood en iedereen had deze gebeurtenis al lang vergeten als er  niet iets bijzonders was gebeurd, wat uiteindelijk het kernpunt van het katholieke geloof is geworden en dat was  op de derde dag na zijn verscheiden zijn verrijzenis, waarbij hij zijn graf verlaten had en opgestaan was uit de dood. Tegenwoordig maken we zulke gebeurtenissen niet meer mee en ook over verschijningen e. d. hoor je niets meer. In deze tijd denken we dat we alles achterhaald hebben en bij vele mensen is er wel iets van geloof blijven hangen, maar daar heb je het ook mee gehad. Toch op gezette tijden worden we als mens plotseling toch gegrepen tot het mysterieuze en wordt er toch weer iets wakker in ons en dat kan zijn bij het plotseling overlijden van iemand waar we om gaven, een verschrikkelijk ongeluk op de weg of bij een of andere ramp of zwaar ziektegeval. Hierbij zijn we zodanig aangeslagen en hulpeloos en velen ontmoeten dan de Heer die ons weet te kalmeren en weer hoop op de toekomst geeft. Het geloof mag dan verwaterd zijn, toch blijft er in ieder mens in zijn hart en ziel een knagend verlangen hangen, een soort reddingsboei die ons  weer moed en kracht geeft als we door leed en ellende getroffen worden.  

    13-04-2019 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 8
    >> Reageer (1)
    12-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolselderij-Mosterdsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We gaan vandaag een lekkere pittige vastensoep klaarmaken en wel een soep die bijna geheel bestaat uit knolselderij, waaraan toegevoegd 1 teentje fijne knoflook en verder twee eetlepels olijfolie. Nodig voor deze soep hebben we ook 2 groentebouillontabletten, uiteraard water om te koken en wat grove mosterd . Als de soep klaar is bestrooien we die met wat fijngesneden bieslook. Heerlijk zo'n soep en echt voedzaam met wat gesneden sneetjes Gelders roggebrood op tafel  om te stippen. Een bakje yoghurt na completeert de maaltijd.





    12-04-2019 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN NR. 11
    >> Reageer (0)
    04-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat Verstaan We Onder Voorgeborchte, Vagevuur, Hel en Hemel?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    VOORGEBORCHTE: Lange jaren was het voorgeborchte de plaats waar ongedoopte  overleden katholieke kinderen terecht kwamen. Ook werden deze kinderen niet op gewijde grond begraven en op elk katholiek kerkhof was er een kaal stukje-ergens in een hoekje- waar zo'n kindje dan begraven werd. Ik heb nooit in dat voorgeborchte geloofd en vond het verschrikkelijk dat dit plaats vond. Het geloof in het voorgeborchte als voorportaal van de hemel is door Paus Benedictus XVI afgeschaft en deze kinderen worden nu normaal begraven en komen als onschuldig geborene allemaal in de Hemel.

    HET VAGEVUUR: Volgens de rooms-katholieke leer is het vagevuur de plaats waar al die mensen die overlijden terecht komen als ze nog zonden op hun geweten hebben en ja mijn ervaring als 85-jarige lekenbroeder is dat dit er velen zijn. Ze komen pas in de hemel als de ziel gelouterd is en de vraag beste gelovigen is hoe komt dat voor mekaar. Wij als achterblijvers kunnen dit bewerkstelligen door veel voor onze overleden familieleden, vrienden, kennissen of voor totaal onbekenden te bidden.

    DE HEL: Volgens het Nieuwe Testament en de leer der christelijke kerken  is dit een totale afdeling van afwezigheid van God en onze pastoor vroeger zei dat daar de duivel de baas was. In feite begint de hel al in dit leven, maar  wordt voor velen pas ten volle openbaar in het leven na de dood. De uiterlijke vormen  zijn geween en geknars der tanden en dit wegens het zelfverwijt der veroordeelden, omdat zij zichzelf tijdens hun leven uitgesloten hebben van het door God aangeboden heil. De bijbel kan deze toestand slechts in beelden schilderen. Hij stelt de hel voor als een verzengend vuur, een steeds knagende worm of als een plaats van totale duisternis. Het woord ,,hel" is door de christenen van onze streken vroeger overigens ontleend aan de Germaanse mythologie, waarin het de benaming was voor een der dodenrijken. Ook werd de heerseres der onderwereld en de godin van de dood  door de Germanen Hel genoemd.

    Prediking: Vroeger werd door de geestelijkheid verteld dat als je geen christen was dat je dan in de hel of het vagevuur terecht kwam en ter bekering in de missiën werd dit ook verteld tegen de ongelovigen in Afrika en elders en voor de echte katholiek bv. was het rooms-katholieke geloof de enige ware leer. Heden ten dage wordt daar anders over gedacht en de kerkelijke leer gaat veelal uit van de Tien Geboden Gods waar goede waarden en normen instaan en elke andersdenkende die niet in God gelooft maar er wel goede waarden en normen op nahoudt bv. door niet te liegen en te bedriegen, goed te zijn voor de medemens en niet steeds loop te schelden of te vloeken tegen alles en nog wat, ja zulk een menselijk wezen staat bij God in hoog aanzien en ondanks zijn ongeloof zal hij toch in de hemel komen.  Tegenwoordig zijn er een hoop mensen die een christelijke opvoeding hebben genoten en hierna een universitaire studie hebben gevolgd en als 'allesweter' volledig hun geloof in de steek hebben gelaten en  op slinkse wijze wandelen deze betweters door het leven en zijn alleen maar bezig om zich over de rug van de laagopgeleide medemens omhoog te klimmen  en zij plegen hiervoor desnoods moord en doodslag om hun doel te bereiken. Als er een hellevuur bestaat dan is dit de plaats waar ze thuishoren en ook vroeg of laat terecht zullen komen.










    04-04-2019 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 8
    >> Reageer (0)
    26-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALBÓNDIGAS EN SALSA DE TOMATE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het Van Dal-blad Mannenmode stonden enkele recepten en ik heb er enkele van overgenomen en interessant vond ik het ondanks de vasten toch om er een uit te pikken en dat zijn die lekkere gehaktballetjes in tomatensaus met de naam Albóndigas En Salsa De Tomate en het recept daarvan heeft de inkoper van v. Dal Mannenmode gekregen van een kok uit het pittoreske  plaatsje Icod de los Vinos op Tenerife. Tegenwoordig heb je op alle vakantieplaatsen en grote steden wel restaurants die bepaalde lekkere landsgerechten serveren en wat uiteindelijk uit de culinaire hoek van de Canarische Eilanden vandaan komt is ook verkrijgbaar in bv. een Spaans restaurant in Amsterdam of elders. Ook de vele migranten binnen Europa hebben een keur van hun rootskeukens hier naar Europa gebracht en wat dat betreft zijn we zeker hier binnen de EU-landen gezegend met veel attractief culinaire keuzes aan gerechten  die deze buitenlanders ons geschonken hebben. Wat dat betreft is de integratie uitstekend geslaagd en zaaks is het om dit tijdens deze vastentijd ook onder de vele nationaliteiten die hier binnen vertoeven voor elkaar te krijgen, zodat we allemaal vredig en gezellig met elkander kunnen leven. De nadruk in deze vastentijd werd gelegd op verdraagzaamheid onder elkander en dat is rondom de provinciale verkiezingen door bepaalde groeperingen wat uit de hand gelopen. Dit mag beslist niet verder gaan beste lezers, want als we met onze haat en nijd onder elkaar verder blijven gaan dan verandert Europa in een kruitvat van onverdraagzaamheid dat leidt tot ons aller ondergang.





                       

                       

                       

    26-03-2019 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Snacks en andere hapjes
    >> Reageer (0)
    24-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALLES OVER VIJGEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Even een kerkelijk woordje. Morgen is het Maria boodschap en vandaag is dit feest al kerkelijk gevierd. Het is de dag dat Maria van de Engel Gabriel de boodschap kreeg dat ze in blijde verwachting was. Het is een van de oorsprong bronnen van het Christendom, want gaan we naar 25 december, dan wordt onze Heer Jezus geboren, zoals u weet, in een stal ergens op de herdersvlakte in Bethlehem. Vandaag hebben we het ook over de Bijbelse vrucht de vijg. Gesproken wordt altijd van vrucht maar in feite is de vijg een eetbare bloem.  Vroeger waren het de Oosterlingen die deze vijg aten of er zelfs brood van bakte. Al jaren worden door de hoveniersbedrijven olijfbomen of planten geleverd die je in huis kunt neerzetten, in een binnentuin van een appartementencomplex en sommige van die bomen en planten zijn winterhard en kun je zelfs gewoon in je tuin zetten, buiten tegen een muur, op het balkon of op een dakterras. Het zijn echte zonaanbidders en daar moet je wel rekening mee houden. In de lente snoei je ze op vorm en in de zomer op vruchtgroei. Buiten haal je er pas vijgen af tegen half september /begin oktober. Haal je zo'n kleine vijgenplant in huis, dan duurt het ongeveer 2 jaar eer deze zo ongeveer 70 cm hoog is. Hierna neemt de groei heftig toe en laat je hem zijn gangetje gaan dan staat er na zo'n 10 jaar een knots van een boom van 4 m hoog en in omvang met een super dikke stam. Dus goed bijhouden of er een vakman bijhalen die je daarmee helpt. Zowel binnen alsmede buiten voeg je er een keer per jaar wat bemesting bij. Wat ik je ook nog vertellen wil is dat de vijgenboom met de deftige naam de Ficus Carcia genoemd wordt.

    Op de site https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-100-voedingsmiddelen/   kom je nog meer te weten over de vijg als zodanig; dus raadpleeg die site!











    24-03-2019 om 16:36 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (0)
    16-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasagne rolletjes in kaassaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is nog steeds slecht weer, maar wel ideaal om binnen in de keuken wat snacks of iets dergelijks te bereiden als tussendoortje voor de thuiszitters die morgen op zondag naar het voetbal zitten te kijken of naar de formule I races in Australië. Verwacht wordt bij die race in Melbourne dat onze Max Verstappen daar hoge ogen gaat gooien en het podium zal halen.

    Bereidingswijze: Kook 8 vellen voorgekookte lasagne beetgaar. Spoel ze koud af. Kook 300 gram sperziebonen net gaar. Spoel ze koud af. Verhit 250 ml slagroom met 225 gram verkruimelde gorgonzola langzaam tot een gladde saus. Vet een platte ovenschaal in en schenk een laagje saus op de bodem. Leg op elke lasagnevel een plak salami en een bosje sperziebonen. Rol ze op en leg ze met de naad naar beneden in de schaal, schenk de rest van kaassaus erover. Zet de oven op 200 graden Celsius en laat het 14 minuten heet worden en iets bruin. Veel succes met alles en in de bijlage vindt u een bereidingsstaat die u af kunt drukken en opbergen in uw receptencartotheek. Veel succes met alles en tot een volgende keer!   


    Bijlagen:
    340 A Lasagnerolletjes in kaassaus.jpg (120 KB)   

    16-03-2019 om 22:36 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Snacks en andere hapjes
    >> Reageer (1)
    05-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vastentijd anders dan vroeger
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Morgen begint de vastentijd. De carnaval ligt vanavond in het begin van de nacht op zijn rug. Vroeger begon er een nare tijd als het vasten was en van stad tot dorp lag het aan mijnheer pastoor hoe de vastentijd doorgebracht moest worden en in mijn tijd als jongeling heb ik nog van die donderpreken meegemaakt waarbij bijna je hele doen en laten als zondig beschouwd werd. Echt, wij hadden hele zware gevoelens als we ons niet precies gehouden hadden aan de vastenwet en zelfs een stiekem koekje uit de trommel van moeders werd opgebiecht en soms bestraft met het bidden van de vijf droevige geheimen van de Rozenkrans. Soms was het geen uitzondering dat mensen die zwaar werk hadden en te weinig gegeten flauw vielen. De biechtstoel is voor mij altijd een verschrikking geweest, want vaak had ik geen enkele zonden bedreven en doordat we zo vaak biechten moesten fantaseerde ik er maar een paar en de zwaarste zonden waren die als je als jongeling opbiechtte dat je met een meisje op stap was geweest, nou al had je ze maar een keer over het knie gestreken dan werd je door de biechtvader beschuldigd van 'boze onkuise gedachten of neigingen daartoe' en werd je door sommige geestelijken zodanig uitgehoord dat je meer toegaf dan dat er in werkelijkheid gebeurd was. Het was niet alleen de vasten dat het rijke Roomse leven soms zo droevig maakte. Niet alle geestelijken waren zo fel, maar die werden dan ook nooit pastoor, want daar zocht men herders voor die de kudde met keiharde hand bestierden. In die ouderwetse vastentijd moest je een hoop dingen achterwege laten en soms maakte mijnheer pastoor buiten de reguliere vastenwet om er nog een paar regels bij die nergens op sloegen. Op de meeste dagen in de vasten kwam er geen vlees op tafel en er waren ook parochianen die geen beleg op hun brood deden. 's iddags werd er schraal gegeten en ook 's avonds was het mondjesmaat. Heden ten dage is alles anders en de meeste christenen zijn nog wel gelovig maar tillen er allemaal niet meer zo zwaar aan. Heel goed kan ik me indenken dat de laatste tijd op geloofsgebied wel een forse terugval te constateren valt en dit, doordat veel geestelijken een dubbel leven geleid hebben van enerzijds het geloof te verkopen en anderzijds door een zondig leven te leiden waarbij zelfs niet geschuwd werd zich seksueel  te vergrijpen aan minderjarigen. Het aanzien van de kerk is daardoor wereldwijd in een ander daglicht komen te staan. Wel is het zo dat wij daardoor als christenen wel ons eigen verantwoordelijkheid houden en ons op zijn minst dienen te houden aan de Tien Geboden Gods, waarin ook centraal staat de liefde tot onze medemens. Wat de vasten betreft mag iedereen zijn keuze maken uit dingetjes die  men tijdens de vaste achterwege houdt. Op een paar fotohints geef ik u de keuze hoe u dit regelt. Als u zich bepaalde voornemens oplegt, houd uzelf daar ook aan vast (vasthouden/vasten)-. Ziet u daarin ook totaal niets, wees dan tijdens de vasten minder nukkig en probeer dan op zijn minst aardig te wezen op uw werk, in uw gezin en overal waar u mensen ontmoet! 







    05-03-2019 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 8
    >> Reageer (0)
    25-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duizendblad een vergeten wondermiddel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De commercie heeft veel voordelen geschonken aan beleggers, maar ook een hoop kennis het eigen land uitgejaagd. Zo hoorde ik gisteren dat China de grootste producent was van geneesmiddelenstoffen en dat daar alleen nog geproduceerd worden de grondstoffen die volgens hun zienswijze de commercie en het algemene nut dienen. Vroeger werden hier in Nederland ook geneesmiddelen bereid, er waren grondstoffenfabrieken en elke apotheker wist hoe bepaalde geneesmiddelen hiervan geproduceerd konden worden. Dit is allemaal verleden tijd en nú in vredestijd nog met kunst en vliegwerk op te vangen. Ik moet er niet aan denken als er ooit nog een Wereldoorlog uitbreekt of dat we getroffen worden door een zware natuurramp en hierdoor onze infrastructuur plat komt te liggen. Daardoor ontstaat er door te weinig  kennis van zaken overal een gebrek aan en in de nabije omgeving is niemand te vinden die u helpen kan en dit alles omdat de zelfredzaamheid van de modern levende mens totaal verloren is gegaan.

    De prehistorische plant duizendblad  heet met de deftige naam de Achillea Millefolium en deze naam is afkomstig van de Griekse veldheer uit de geschiedenis Achilles die duizendblad gebruikte voor de genezing van pijl en zwaardwonden van zijn krijgers. In de bloemschermen en het blad van deze plant zitten wonderbaarlijke geneeskrachten. De groene bladeren bv. hebben een bloedstelpend effect en het sap hieruit kan gebruikt worden als remmiddel voor verkoudheid, griep, darmkramp, buikpijn, menstruatiekramp, voor oedeem (vocht afdrijvend) en is ook een goed middel tegen jicht. De hele plant zit barstensvol flavonoïden die een antibiotische werking  hebben en ook zit er een hoeveelheid salicylzuur in, dat een pijnstillend effect heeft. Het kalium en het gehalte aan zogenaamde sesquiterpenen dat in duizendblad schuilt gaat oedeemvorming tegen. Van de bloemschermen  kan thee gezet worden dat effectief een hoop van die kwaaltjes die de mens plagen  onder de knie houdt. Dus beste broedereverardlezers, doe er uw voordeel mee!





    25-02-2019 om 13:14 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 2
    >> Reageer (0)
    19-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broeder Everard's Klimaatbedevaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Elk jaar wordt er een klimaatvergadering gehouden en veel landen zijn daarbij vertegenwoordigd en de ene schone belofte is nog mooier dan de andere, maar het zijn de grote landen die het af laten weten en alles op zijn beloop laten tot het volgende jaar waar weer heerlijk gegeten wordt en op het menu staan gerechten die we hier zelfs in een vijfsterrenhotel niet op tafel geserveerd kunnen krijgen. En aldoor hebben ze het over de co2-uitstoot van stoffen die ons milieu zeer zwaar aantasten. Tegen de verkiezingstijd worden dergelijke onderwerpen weer aangesneden en onze jet-reizigers komen hier ter lande zelfs met de fiets door Den Haag om te laten zien hoe milieubewust ze allemaal zijn. De grote jongens die maar raak lopen te knoeien en zelfs niet schromen om milieuactivisten het zwijgen op te leggen door deze mensen te liquideren, worden wereldwijd gespaard en momenteel is een verhitte wereld ontstaan van haatdragende activisten op allerlei gebied en-neem  van mij maar aan dat er nooit een afdoende oplossing voor het milieuprobleem gevonden wordt. Het milieuprobleem begint al in een huishouding waar gekookt wordt en wetenschappers zijn met behulp van koks een dag bezig geweest om van allerlei hapjes klaar te maken en dit alles in een moderne keuken met alles erop en eraan en wat was het resultaat van deze kookdag?  Men vond dat de uitstoot van fijnstof nog groter was dan in drukste straat van wereldstad Londen. Vroeger met onze kolen en houtfornuizen verdween het meeste kookgeweld door de schoorsteen of een openstaand raam. In verschillende van onze steden zijn diesels niet welkom en de benzinemotoren ziet men liever vervangen door auto's die op stroom rijden en straks mogelijk op zonne-energie. De natuur hebben we totaal bedorven met bestrijdingsmiddelen. 40 Procent van onze insectenwereld heeft het loodje gelegd en zijn als nuttige belagers van luizen en andere schadelijke wezens op onze gewassen naar de eeuwige jachtvelden gestuurd. In de natuur is elk element om schade te vermijden aanwezig, maar men laat zich door de commercie verneuken door al die snelwerkende pesticiden die zogenaamd het gewas beschermen  maar niet alleen het leefgebied van mens en dier verpesten, maar ook toxische residuen  achterlaten in onze groente en fruit, verder in het oppervlaktewater-; ook gevaarlijke medicijnresten die niet gezuiverd kunnen worden door het rioolzuiveringssysteem komen daar terecht. Dit alles ademen we in of we slokken het via, via op en dit net zolang tot ook wij door al die slingerende rotzooi het loodje gelegd hebben. Wereldwijd is wel bereikt dat 20 procent van  alle boeren en tuinders  wél gehoor gegeven hebben aan het advies om uitsluitend veilige gewasbescherming toe te passen.  De moderne wereld kan wat klimaatbeheersing betreft bijna niet meer terug. Je zou alles moeten gaan vervangen door handwerk en dit, door alle stoffen die mogelijk gevaar kunnen opleveren uit de handel te halen, ook vele van die goedgekeurde middelen die achteraf vaak ook heel gevaarlijk blijken te zijn! Motoren op de weg worden verboden, alleen uitsluitend fietsen in het verkeer zijn toelaten. Stroom wordt opgewekt met dynamo's, de fiets wordt gereed gemaakt voor velerlei doeleinden bv. om met een trapzaag door storm omgeslagen bomen te zagen of te korten, van vliegtuigen worden behuizingen gemaakt en oude leegstaande en vervallen huizen worden gesloopt en de stenen gebikt om Trump een muur om zijn land te laten bouwen. Wie naar een ver land wil reizen koopt een roeibootje of als vermogende een zeilschip-, en voor een uitje naar Zweden of Denemarken ben je dan drie weken onderweg om je familie te bezoeken. Je blijft bij dit alles fit, de zorgkosten kunnen aanmerkelijk omlaag en het leven voltrekt zich in een gezaag tempo waar niemand zenuwziek of verward van wordt. Echt een leuke en gezonde maatschappij met allemaal blijde mensen!








    Zelfs een leeuw moest het afleggen tegen het vele vergif op de velden 


    19-02-2019 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 5
    >> Reageer (0)
    10-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse Kipstoofpot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag heb ik voor u staan een Italiaanse kipstoofpot voor 4 personen. Bij stoofgerechten is het belangrijk alles op een rustige manier te doen. Het stoven doe je altijd op een zacht vuurtje. Over het garen, bakken of afbakken, hoor ik steeds de gekste verhalen, hetzelfde over diëten. Gisteren kwam er een bekende kok op visite die me verweet dat ik de aardappeltjes te bruin had aangebakken. Je moet bij het braden altijd wel zorgen dat je geen giftige ontledingen krijgt van te oververhitte olie of boter.  Dus laat de zaak niet aanbranden, daar komt het min of meer op neer! Strooi wat bloem over de te bakken aardappeltjes om ze mooi te bruinen en met al dat koken en braden sta je aldoor bij het fornuis om alles in de gaten te houden en ga je niet voortdurend rondlopen met een mobieltje in de hand om van allerlei flauwekul de wereld in te sturen. Eten en drinken heeft ook veel te maken met wat voor werk je doet en de beweging van je lichaam. Bij zware beroepen moet de lichamelijke kachel steeds goed op peil gehouden worden en als je veel zit, bv. bij een kantoorbaan achter de computer, dan moet je rustig en niet te veel eten, want je verbranding is wat minder en duurt aanmerkelijk langer dan bij iemand die voortdurend actief is. Bij niet gezonde mensen gelden andere regels en vooral bij die personen die behept zijn met allergieën is een goed dieet op zijn plaats.  Niet iedereen is het gegeven om te sporten, maar heb je daar een hekel aan, probeer dan wel elke morgen of avond een korte wandeling te maken. Die kipstoofpot-zie lijstje hier beneden-van vandaag is in directe zin geen dikmaker en past wel een beetje bij het kortstondig wintertje met nú wat wind wat direct gaat liggen en voor morgen is het allemaal weer anders en gaan we mogelijk alweer aan een vroeg mooi voorjaar beginnen.                                                                                        







    10-02-2019 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN NR. 11
    >> Reageer (1)
    05-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ze zijn nu nog volop te krijgen. Spruiten zijn gezond en bevatten net als bv. broccoli glucosinolaten die bij het koken van de spruiten door enzymen worden omgezet in sulforafaan. Dit is een beschermstof tegen veel ziekten en men beweert zelfs dat het kanker op een afstand houdt. Zo tegen oktober zien we de eerste spruiten in de winkels en omdat ze goed tegen een stootje vorst kunnen,  zie je ze ver na december ook nog vaak in de supers te koop liggen. Vroeger werden die spruiten allemaal hand geplukt en ik herinner me nog uit die tijd dat de tuinders bij onze bakkerij die lege broodcrème emmertjes met hengsel kwamen halen om spruiten te plukken. Geschoond werden ze bij mensen die een groot gezin hadden en iedereen zat na het avondeten aan de tafel om tegen 2 cent per kilo de spruiten te schonen. Een hoop mensen vinden dat spruiten niet lekker ruiken en eten ze daarom niet. Nu beste koks en kokkinnen, ik heb een manier om dit euvel te verhelpen en wel door de volgende behandelwijze: U brengt de spruiten in een pan met water tot het kookpunt, laat ze niet verder koken, maar giet ze meteen af. Vul daarna de pan met koud water, doe daar opnieuw de spruiten in, breng alles opnieuw aan de kook, laat ze 10 tot 12 minuten pruttelen, giet ze hierna af en serveer ze op tafel. Scherpe reuk en smaak zijn verdwenen en u eet een lekker en gezond spruitje. Er zijn natuurlijk ook moderne manieren om spruiten te eten en wel door ze te roerbakken met bv. twee teentjes knoflook, wat rijst, 1 uitje en een paar vleestomaten. Veel kooksucces!







    05-02-2019 om 20:53 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)
    01-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over de Laurier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We kennen de laurier als boom, de bladeren als kruiden en ook als zinnebeeld van kracht en roem. In het wild groeien veel soorten laurier en vooral in landen die weinig of bijna nooit met vorst te maken hebben zie je  deze bomen of planten veel meer staan dan hier in Nederland. In Griekenland bv. zie je er hele hagen van staan. Hier in Nederland houden we ons het meest bezig met de gecultiveerde Laurus Nobilis. De familienaam  is Ranunculaceae en bij de plantennaam wordt deze lauriersoort de Hepatica genoemd. Je kunt deze lauriersoort in de tuin zetten, maar hij kan bij vorst wel bevriezen. Beter is het om deze Hepatica als potplant te kopen, waarbij hij gewoon buiten kan staan en als men gebruik maakt van zijn bladeren dient men de plant bij vorst wel naar binnen te halen. De vraag is of je de bladeren van in het wild groeiende laurier ook kunt eten. Ja dat kan, maar je moet er dan wel van overtuigd zijn dat bv. bij het verjagen van rupsen in de na bijstaande bomen van een ander soort per ongeluk geen bestrijdingsmiddelen terecht zijn gekomen. Zoals ik in diverse voorgaande artikelen altijd al gezegd heb,  kun je als vervangingsmiddel van zout in het eten beter wat kruiden toevoegen. Om de smaak van eten tot hun recht te laten komen laat je wat laurierblad bij stoofpotten en soepen  lange tijd meestoven. Het geeft aan de gerechten  zo'n krachtige  en aromatische smaak. Ook aan alle soorten vlees  en sauzen toegevoegd, brengt zo'n laurierblad je huig in vreugdevolle extase. Experimenteer rustig met laurierblad en voeg  bij bonen en graangerechten ook zo'n blaadje laurier toe  om het menu een hartig smaakje te geven. Ik zou zo zeggen beste broeder Everard lezers, doe er uw voordeel mee! 







    01-02-2019 om 15:17 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 2
    >> Reageer (3)
    30-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop en de Hop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    HOP: dit is een plant die in het wild groeit in vochtige bossen, tussen struikgewas en je treft hop ook aan tussen wat slecht onderhoudende hagen. Uit een onderaardse, overblijvende stengel groeien elk voorjaar snel groeiende stengels op, die zich langs andere planten omhoog winden. Evenals de wilg is de hop tweehuizig. De vrouwelijke planten hebben bloeiwijzen die op dennenappels lijken, de hopbellen op wier blaadjes kleine klieren zitten waarin zich  de zogenaamde lupuline vormt. Dit geeft smaak aan het bier en verhoogt de houdbaarheid. Daarom wordt de vrouwelijke  plant reeds sinds de Middeleeuwen op hopakkers verbouwd. In België, Duitsland en Hongarije vind je nog veel van zulke hopakkers. Hier in Holland mogen er nog een paar wezen, maar ik zou niet weten waar. DE HOP: Dit is een tot 30 cm grote trekvogel met een licht rosbruin verenkleed en een oranjerode kuif. Als hij opgewonden raakt dan gaat die verenkuif omhoog en dan lijkt hij op de Indiaan Winnetoe. Specifiek ook is zijn lange, spitse snavel. Hij leeft bij voorkeur op veeweiden, voedt zich met insecten en wormen en broedt in boomholten, houten vervallen bouwsels, nissen en soms tussen ruimtes van met mos begroeide puinhopen. Door de stinkende uitwerpselen der nestjongen worden nestrovers op afstand gehouden.  Voor de mohammedanen is de hop het zinnebeeld van trouw en waarheid, want het verhaal gaat dat deze vogel in het jaar 755 v. Chr. koning Salomon bezocht en hem vertelde dat hij een rijke heerseres was tegengekomen die een heel volk bestuurde en genoemd werd de koningin van Sheba. Het was een ongelooflijk verhaal voor Salomon en hij stuurde de Hop weg met de boodschap dat de koningin hem moest komen bezoeken. Hetgeen ook gebeurd is en de knappe en begerenswaarde koningin kwam met een groot gevolg bij Salomo op visite en als geschenk had zij 3,5 ton goud bij zich. In de Koran worden veel Bijbelse figuren genoemd die Joden en Christenen ook vereren. Gaan we naar Azië dan komen we veel jongens tegen die bv. naar koning Salomo genoemd zijn en zelfs personen van koninklijke bloede die deze naam dragen. Mijn blog broeder Everard is bedoeld voor alle gezindten en wat voor geloof de mensen ook hebben, we willen al die geloven in eenheid brengen door iedereen respectvol en liefdevol te behandelen. Door telkens te hameren op bepaalde theologische punten, zelfs op kleinigheden, daardoor ontstaat tweedracht die leidt tot haat en oorlog en dat is soms niet helemaal uit te sluiten, maar met de juiste inzet van regeringen, partijen en burgers is dit echt te voorkomen. Een feit is dat mensen uit andere landen-ook als ze daar verdreven zijn-hun geboorteland niet vergeten kunnen en graag bijeenkomen om met elkaar te praten en gezamenlijk hun feesten te vieren.  Onze Hollande emigranten in Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Amerika doen dit ook en niemand die zich daaraan stoort.   







    Bijlagen:
    343 C Hop.jpg (19 KB)   

    30-01-2019 om 18:53 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 5
    >> Reageer (1)
    22-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAT IS NU GEZONDE VOEDING?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op voedingsgebied noemt tegenwoordig zich iedereen deskundig. Ik heb ervoor gestudeerd, zelf land bewerkt en een behoorlijke Horeca ervaring opgedaan in het bedrijf van mijn ouders. Daarbij heb ik tot mijn 72ste jaar altijd een eigen stukje land tot mijn beschikking gehad en nadien een volkstuintje in Gendt. Op het land gebruikte ik altijd mijn eigen gemaakte bestrijdingsmiddelen die totaal ongevaarlijk waren voor  mens en dier, maar waar schadelijke insecten wel een hekel aan hadden, want die reisden meteen naar de buren af. Vorige week las ik op internet een stuk dat meldde dat we minder suiker moesten gebruiken, meer kip/vis/zuivel/noten/fruit/granen en allemaal verse groenten moesten gaan eten en het liefst allemaal van eigen bodem. Vlees eten werd niet afgeraden, maar wat we wel moesten mijden was rood vlees bv. een biefstukje van de koe of een broodje tartaar of iets dergelijks. In vers vlees van wat voor dier ook zit minder zout en  ik persoonlijk zie niet in waarom rood vlees gemeden moet worden. Je moet het wel uiterst vers consumeren en goed weten bij wat voor zaak je rood vlees inkoopt, waarbij het zaaks is om goed op de hygiënische omstandigheden van het bedrijf te letten. Veel zout vind je juist in de toebereide en verpakte vleeswaren. Een te groot gebruik van zout is slecht voor de nieren en wat ook slecht voor de nieren is dat zijn pijnstillers die door sommige mensen maar raak gebruikt worden en gewoon in de supers verkrijgbaar zijn. Kip is inderdaad een goed product, maar toch merk ik dat niet in alle levensmiddelenbedrijven het raadzaam is maar raak kip te kopen, zonder dat je weet waar het vandaan komt. Een goede bedrijfsleider die een degelijke opleiding op levensmiddelengebied heeft opgedaan koopt geen slechte producten in en krijg hij die toch aangereikt dan dient hij deze meteen terug te sturen naar de leverancier. De beste notensoorten die veel stoffen bevatten die inwerken op het botweefsel, uw cholesterolgehalte in evenwicht houden, preventief inwerken op hart en vaatziekten, longaandoeningen buiten de deur houden dat zijn amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, paranoten, pecan, pistache en walnoten. Pinda's worden vaak ook tot de noten gerekend maar zijn in feite peulvruchten. Noten groeien boven de grond en pinda's onder de grond en wat boven de grond groeit vergaart meer bepaalde elementen die op onze gezondheid inwerken dan die pinda's. De Btw-verhoging op levensmiddelen is geen goed idee van onze regering geweest, want mensen met smalle beurzen kopen de goedkoopste producten en die zijn kwalitatief vaak minder. Het artikel wat ik vorige week op Internet las had het over 2 miljard  mensen die overvoed waren en 800 miljoen die ondervoed zijn. We moeten dus minder maar wel goed eten en als we dit zouden doen, dan liepen er in 2050 allemaal gezonde Nederlanders in ons land. Het is theoretisch allemaal mooi bedacht, maar ik zie het net als met het milieu niet zitten en er komt in de praktijk vaak weinig van terecht. De commercie buit ons te veel uit bv: "ik moet alles zoutloos eten", maar bij de bakker betaal je voor een zoutarm brood een kwart meer dan voor een tarwebrood waar wel zout inzit. Wij hadden bij ons thuis een groot levensmiddelen en HORECA-bedrijf en ook een bakkerij. Voor onze zoutloze klanten staken we vanuit de grote deegmachine-voordat we daaraan zout toevoegden-een stuk deeg af, deponeerden dit in de kleine klutsmachine en klaar is kees en dit alles zonder prijstoeslag. Voor de consument is het vaak heel moeilijk om kwaliteitsbewust in te kopen, want niemand ziet aan het gerede product ervan af wat er allemaal precies mee gebeurd is en vroeger toen wij nog een bedrijf hadden, kwamen we vaak over de vloer bij de leveranciers, het waren lange jaren dezelfde personen die het afleverden en de reizigers die over de vloer kwamen hadden allemaal proefmonsters bij zich. Dit gaat tegenwoordig allemaal anders en het gebeurt veel vaker dan vroeger dat er gesjoemeld wordt met eetwaren-zoals nog niet zo lang geleden met de eieren en een bepaalde foute vleesfabrikant-en het is zaaks dat de vakkennis wat beter wordt en niet alles loopt via een hoogopgeleide economische bedrijfsmanager die alleen maar de verkoopcijfers in de gaten houdt. De regeringsvertegenwoordigers adviseer ik de prijzen van levensmiddelen laag te houden, zodat verse en goede producten door iedereen gekocht kunnen worden. Willen we over dertig jaar een gezond Nederland hebben dan denk ik dat dit de manier is om ons volk gezond te houden en-denk er maar eens goed over na-de ziekte-en verzorgingskosten aanmerkelijk omlaag te brengen om ruimte te scheppen voor die mensen die ondervoed zijn.




    Veel koks gebruiken uien als milde toevoeging i.p.v. zout en kruiden.

    Uien ontgiften  lever, hart en bloedvaten; en dus preventief tegen ziektes 


    22-01-2019 om 23:07 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    hdb
    www.bloggen.be/hdb
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs