Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
26-03-2016
Zalig Paasfeest
Al jaren verkeert de wereld in gevaar. Misschien was het ons egoïsme die deze maatschappij van meer weelde, meer uitgaan, zedelijk verderf, ontkerkelijking, ontevredenheid bij de misdeelde massa, overal oorlog, platgebombardeerde steden in landen die we vroeger rekenden tot de heilige plekken, miljoenen mensen op de vlucht, een wereld met een handjevol rijken en veel mensen die in bittere armoede moeten leven en geen kant meer op kunnen en totaal ontheemd zijn. Is dit niet de wereld waarin veel mensen ontevreden zijn en overgegaan zijn, aanvankelijk om alles te verbeteren, maar nu geharde terroristen zijn geworden die de hele maatschappij in angst en schrik gebracht hebben en dagelijks overal aanslagen plegen? Wat kunnen we daar tegen ondernemen? is het wenselijk dat we voortdurend een oog om oog, tand om tand gevecht voeren om dit terrorisme in de kiem te smoren of moeten we toch nog een keer proberen met ons allen aan tafel te gaan zitten om dit probleem met minder geweld opgelost te krijgen? Niemand weet hier het goede recept voor en het geweld en de daaruit vloeiende ellende blijft maar doorgaan. Laten we met de paasdagen samen met alle kerkgenootschappen bidden en daaronder versta ik samen met alle geloven die we hier op aarde belijden. Onze kerkleiders dienen in deze een eenheid te vormen, want uiteindelijk is er niet één geloof dat haat predikt en een kerkelijk leider die dit wel doet, is afgedwaald en dient het leiderschap ontnomen te worden. Laten we bidden voor alle mensen die tot op heden door oorlogsgeweld of terrorisme zijn omgekomen. Het is voor eenieder een goed begin om een fijn paasfeest te vieren en misschien wel een begin dat leidt tot vrede en een nieuw rustig en onbedreigd bestaan voor ons allemaal.
Aan allen die met geweld te maken hebben gehad en zijn omgekomen
26-03-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De Goede Week, waarin we het lijden en sterven herdenken van Jezus, werd afgelopen dinsdag wreed verstoord door de aanslagen te Brussel. Eraan gewend zijn we dat we dagelijks geconfronteerd worden met berichten uit Azië en Afrika waar dagelijks terroristische aanvallen plaatsvinden. Sinds het westen zich is gaan bemoeien met betrekking tot allerlei landen buiten Europa en openlijk deelneemt aan de onderlinge strijd die in landen als Israël, Afghanistan, Irak, Syrië, Jemen, Mali etc. gevoerd wordt, is er een onderlinge haat ontstaan die zijn weerga in de geschiedenis niet kent. Het zijn niet allemaal terroristen die door onze bommen getroffen worden. Dagelijks sterven daar buiten Europa door oorlogsgeweld ook gewone burgers. In de Tweede Wereldoorlog hebben we ook met bombardementen te maken gehad en duizenden gewone onschuldige burgers werden hierdoor gedood. Zowel vriend als vijand lieten deze bommen boven onze steden en dorpen los en zij die hierdoor familieleden, vrienden en kennissen verloren, wezen niet alleen naar Nazi-Duitsland, maar ook naar de Geallieerden die vaak klakkeloos ergens bommen losten terwijl er geen vijand te bekennen was. Meer dan 100 terroristische organisaties zijn momenteel operationeel in deze wereld en we bevinden ons als het ware in een onzichtbare oorlog waar moeilijk vat op te krijgen is. We leven in een wereld van verschrikking en als christenen kunnen we alleen maar bidden en wensen dat dit geweld ooit eens ophoudt. Alle respect heb ik voor die mensen die zonder onderscheid des persoon hulp verlenen aan zowel vriend als vijand en ook voor hen die proberen oorlogsslachtoffers weer terug te brengen in onze maatschappij. Vandaag is het Witte Donderdag, de laatste dag dat onze Heer Jezus met de apostelen bijeen zat, als nederige knecht hun voeten waste en zij allen gezamenlijk de maaltijd gebruikten. Hierna werd hij in de Hof van Olijven gevangen genomen, tot landvoogd Pilatus gebracht en op Goede Vrijdag stierf hij de kruisdood. Vanavond kunt u via de TV de Passion volgen die dit jaar plaatsvindt te Amersfoort. Onze Heer Jezus die met palmzondag nog met veel bazuingeschal als een koning Jeruzalem binnengehaald werd, wordt nu als oproerkraaier door zijn eigen volk bespot en aan de schandpaal genageld. Met Paaszaterdag treuren we om zijn dood, maar ontsteken ook het vuur naar nieuw leven en met Pasen herdenken we de dag dat Heer Jezus uit de dood verrezen is. Ik hoop dat de aanloop naar Pasen en alle nare gebeurtenissen die we deze week meegemaakt hebben uw hart niet vol haat vult, maar u aanspoort tot bezinning en u de kracht geeft om met de naasten om u heen een betere wereld op te bouwen. Ik heb deze keer geen uitgebreid paasdiner staan, maar wilt u toch iets lekkers klaarmaken, kijk in het archief van broeder Everard naar speciale feestgerechten of raadpleeg de website www.allrecipes.nl Ongetwijfeld vindt u daar wel iets dat u met Pasen wenst klaar te maken.
24-03-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het de feestdag van de Heilige Jozef, de voedstervader van ons aller Heer Jezus. Hij was een eenvoudige timmerman uit Nazareth, 'n man van weinig woorden, maar wel iemand met veel plichtsbesef en enorm goedhartig. Morgen is het Palmzondag en herdenken we de dag dat onze Heer Jezus zijn intocht maakte in Jeruzalem en daar als het ware als een koning ontvangen werd. Het kan verkeren, want enkele dagen hierna wordt hij gevangen genomen en door zijn eigen volk en ook door zijn beste volgeling verloochend en op Goede Vrijdag sterft hij de kruisdood. De kern van ons geloof begint met zijn verrijzenis We herdenken dit dagelijks in de Heilige Mis in het Credo. Was dit niet gebeurt dan had ons geloof weinig inhoud gehad en ondanks de onkerkelijkheid heden ten dage zou het hele katholieke geloof al lang op de rug gelegen hebben. We laten ons tegenwoordig veels te veel beïnvloeden door de media en de omgeving om ons heen. Een bekende filosoof heeft ooit eens gezegd dat een mens een product van zijn omgeving is. Ik weet hoe moeilijk het is om in deze gistende tijd van geloofsafkeer, allerlei vreemde hypotheses, oorlogen, echtscheiding en racisme te leven volgens de Geboden die de Kerk ons voorgeschreven heeft en de weg te volgen van onze Heiland die de kruisdood gestorven is. Bid als gedoopt katholiek elke dag één onze Vader en Wees Gegroet om toch bij de aloude geloofsclub te behoren en volg de weg van je hart en open de ogen voor de noden in de wereld. Ik ben ervan overtuigd dat dit de weg is om te volgen en waardoor je niet opgaat in de grauwe massa die alles maar goedvindt en nergens bij stilstaat. Probeer in de Goede Week die morgen begint ook goed te wezen voor mensen die minder bedeeld zijn en een beroep op ons doen en sla ook eens acht op mensen die door oorlogsgeweld op de vlucht zijn geslagen en scheer de massa niet over één kam voor mogelijk een paar slechteriken die zich onder hen bevinden, want echt dan ben je verkeerd bezig. Nog steeds geldt in deze het aloude spreekwoord: ,,Wie goed doet, goed ontmoet!" Aanstaande maandag 21 maart, de lente is dan net begonnen, dan is het Anti-Racismedag en de eerste dag van de Goede Week dat u zich verdienstelijk kunt maken door hier met woord en daad bij stil te staan. Ergens moet een nieuw begin gemaakt worden, doe het nú!
19-03-2016 om 15:23
geschreven door Broeder Everard
Vermouth is een versterkte wijn die op smaak gebracht is met aromatische planten en kruiden. In de 18e eeuw is Vermouth ontstaan uit een Duitse wijn (Vermut) die vermengd was met alsemkruid. De Duitse wijn Belsazar kunnen we nog steeds tot de 'Vermut-wijnen' rekenen. Heel bekend is de Martini Vermouth uit het gebied rond Turijn (Italië) en de Noilly Prat Vermouth uit Frankrijk. Met de recepten lopen de fabrikanten niet te koop. We kunnen ervan uitgaan dat aan de meeste wijnen die onder de naam Vermouth op de markt gebracht worden, toegevoegd kan wezen absinthkruid, kinine, vanille, bepaalde suikers, tijm en soms bepaalde zuren; welke? ,, Dat is de vraag!" We kennen witte, rode en dry. Vermouth-Dry wordt veelal gebruikt in combinatie met cocktails. In de meeste vermouth's treft u een alcoholpercentage van 12 tot 15 procent alcohol. Er zijn enkele dry's die 18 procent alcohol bevatten. Verklappen kan ik u dat Vermouth uitgeroepen is tot de lentedrank van 2016 en straks zittend op een zonovergoten lentezonterrasje bestel je een Vermouth Rosso met ijs, een schijfje sinaasappel en loopt het tegen het middaguurtje laat het dan serveren met Tapas; een echt Italiaans smaakvol aperitiefje. Waar u zich ook bevindt houdt er rekening mee dat u zich ten allen tijde moet houden aan de Vermouth-code die luidt:,, Indien ge vermoedt dat ge ver moet, drink dan niet te veel Vermouth."
15-03-2016 om 18:30
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN
Vandaag heb ik voor u staan het gerecht Teriyaki: prei met mango en biefstuk. Dit is een gerecht voor twee personen, mild van smaak, kindvriendelijk en binnen de kortste keer klaar en op tafel. Het tweede gerecht is Tjap Tjoy met gemberrijst. Het is een kruidig wokgerecht en binnen een half uurtje klaar om geserveerd te worden. Ik zou zo zeggen:,,Kies u maar"! Op staatjes hier beneden vindt u de benodigdheden voor genoemde gerechten en hoe u deze het beste bereiden kunt. Tevens staan de gerechten als zodanig afgebeeld. Heeft u al een receptencartotheek "broeder Everard" aangelegd? U kunt elk staatje hier beneden apart afdrukken en daarin vrijelijk opnemen.
10-03-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Tegenwoordig zijn er nog heel weinig huisvrouwen of huismannen die zelf pudding bereiden. Vroeger, pakweg voor ruim een halve eeuw geleden, deden we dit allelmaal zelf. Je had prachtige puddingvormen en zo'n pudding kwam dan als nagerecht op een schaal op tafel. De melk werd bij de boer gehaald of aan huis kwam de melkboer. Karnemelk uit die tijd hielden we bij Wetters op de Polseweg op het Huissen-Zand. Geholpen werd ik altijd door de oude mevrouw Wetters die Hoogduits sprak en onthouden heb ik dat Buttermilch op z'n Hollands karnemelk was. De familie Wetters hadden een echt zuivelbedrijf waar alles op dat gebied nog eigenhandig bereid werd. Eerlijk gezegd vond ik de artikelen die van kleine familiebedrijfjes afkwamen lekkerder van smaak dan tegenwoordig. Het eigen bereiden van pudding werd steeds makkelijker, want op een gegeven moment waren er pakjes puddingpoeder in de handel, waarbij je met melk erbij de pudding zelf kon aanmaken, op een gegeven moment had je ook al klop-kloppudding: poeder in een beslagkom, water erbij, flink kloppen tot een luchtig en stijgend beslag, een tijdje laten staan en op tafel. Tegenwoordig zijn bijna alle puddingsoorten kant en klaar in de supers verkrijgbaar, maar eerlijk gezegd gaat er toch niets boven de pudding die vroeger door ons moeder of grootmoeder bereid werd. Voor u staan heb ik enkele recepten uit die tijd en ik zou zo zeggen: ,,Aan de slag ermee"!
03-03-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u staan nasi goreng met saté. Het is een schotel berekend op vier personen. Op staatjes hier beneden staan de ingrediënten die u hiervoor in huis moet halen en ook de bereidingswijze. Vroeger in het klooster bereidden we veel Oosterse gerechten, waaronder ook nasi en gebruikten we om alles lang warm te houden een hooikist en ook kwam die broeierige warmte uit die kist de smaak van de Indische en Oosterse gerechten echt ten goede. Maak ik van die gerechten, dan zoek ik nog altijd naar die hooikist, maar waar die gebleven is dat mag Joost weten. In feite had ik vandaag erwtensoep op het menu staan, maar toen ik vanmorgen de geweekte erwten bekeek, ben ik daarvan afgestapt; gezien dat die krengen oud waren en dan kun je er beter geen soep van trekken, want met zoiets op tafel ploft het hele klooster uit elkaar! Kloosterlingen zijn fijnproevers en mankeert er iets aan het eten, dan word je als kok al gauw op de vingers getikt.
26-02-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we klaarmaken een lekkere visschotel waarbij zalm de hoofdmoot vormt. Tegenwoordig wordt in onze schone rivieren weer volop wilde zalm gevangen en dat is de lekkerste. Hieronder op een paar makkelijk af te drukken staatjes heb ik dit visgerecht staan. Op zijn Frans en met een wijntje erbij gaan we deze visschotel met de deftige naam Zalm à La Maison de France op tafel brengen. Tegenwoordig wordt er nogal eens gewaarschuwd voor bepaalde visproducten, maar alle verse producten die op een hygiënische manier toebereid worden door verhitting, waaronder ik versta koken of braden, geven geen moeilijkheden met betrekking tot de aanwezigheid van bacteriën. Op bepaalde zalm en forelproducten werd onlangs de listeria bacterie gevonden-deze kan listerose veroorzaken- en als u daar alles over weten wilt, moet u maar een kijken op het familieblog http://www.bloggen.be/eef en wel in de rubriek infectieziektes. Vroeger hadden we allemaal speciaalzaken en in een gewone kruidenierswinkel kon je geen vis of wildbraad kopen. Tegenwoordig in de supers is van alles verkrijgbaar, maar voor visproducten en wildbraad kun je het beste je inkopen doen bij de visboer, de viswinkel of poelier; dit zijn mensen die gediplomeerd zijn en alles weten op het gebied van deze producten en in uw belang niet de voordeligste maar wel de beste producten in huis halen.
17-02-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u staan een voorgerecht voor vier personen. Het is weer eens wat anders dan een soep uit blik of anderzijds. Wat je voor deze soep nodig hebt is een ui, een knolselderij, wat olie, kippenbouillon en serranoham. Je kunt bij elke kom ook nog een stuk roggebrood met ham en paté serveren. Dit wordt echt een lekker voorgerecht. WEETJE: Serranoham is ham van een Spaans varkensras. Het waren vroeger de boeren uit Andalusië die dergelijke varkens hielden. Tegenwoordig worden deze varkens ook hier in Nederland gefokt en men zegt dat deze ham wat pittiger en lekkerder van smaak is dan van andere varkenssoorten. Hoe je zo'n knolselderij schillen of snijden kunt, ziet u op het volgende filmpje dat u kunt oproepen door op de volgende link te klikken: https://www.youtube.com/watch?v=MTPAwOLFoFo Op deze link vindt u tevens een verwijzing naar andere kookfilmpjes; als het ware dus een dubbelslag op kookgebied!
12-02-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het Askruisje: Vandaag is de vastentijd begonnen, van oudsher een tijd van boete en inkeer. In de vroege Middeleeuwen werd bij openbare zondaars het hoofd met as bestrooid, dit als teken van boete. Daarna werden deze zondaars door de priester de kerk uitgestuurd, zoals Adam en Eva vanwege hun ongehoorzaamheid en zonden uit het paradijs verdreven werden. Pas op Witte Donderdag mochten ze de kerk weer betreden en aan de mis deelnemen. Je stond als zondig mens wel voor spot en spiegel en logisch was dat dit gebruik en deze manier van boetedoening in het ongerede raakte. In plaats daarvan ontstond het askruisje en deze nieuwe manier van boetedoening gold voor alle gelovigen, want uiteindelijk is niemand volmaakt en maken we ons allemaal wel eens aan zonden schuldig. Het askruisje dat we op het voorhoofd ontvangen herinnert ons enerzijds aan de eindigheid van het leven-eens zullen we allemaal tot stof vergaan-maar van de as gaat ook een reinigende kracht uit dat ons tot een nieuw leven brengt. Vroeger werd er vanaf Aswoensdag tot de Pasen stevig gevast en niet alleen op deze dagen maar ook op de gewone vrijdagen van het jaar moest je matig eten en was het verboden vlees te eten. Deze verplichting is eraf en iedere katholiek kan zelf bepalen hoe men de vastentijd invult. Onze Lieve Vrouw van Lourdes: Op 11 februari 1858 zag het 14-jarige meisje Bernadette Soubirous een verschijning van de H. Maagd Maria en dit was in een grot in de buurt van haar woonplaats Lourdes. In de maanden die volgden herhaalde deze verschijning zich 18 keer. Bernadettes verhalen over haar visioenen werden niet meteen geloofd. Alles veranderde toen er bij de grot wonderbaarlijke genezingen plaatsvonden. Lourdes groeide uit tot een van de bekendste katholieke bedevaarsplaatsen van de wereld. Daarom wordt Maria op 11 februari onder de titel 'Onze Lieve Vrouw van Lourdes' geëerd. Leven van Bernadette: Bernadette is enkele jaren na de verschijningen te Lourdes ingetreden bij de congregatie van de zusters van Barmhartigheid te Nevers. Hier ontving ze de kloosternaam zuster Marie-Bernard. Ze was erg vroom en verrichte vele goede werken. Na haar dood werd ze begraven op het kloosterkerkhof. In verband met haar zaligverklaring werd haar lichaam driemaal opgegraven en wel in 1909, 1919 en 1925. Het wonderbaarlijke hierbij was dat haar lichaam volkomen gaaf was. In de kapel van het klooster Saint Gildard te Nevers staat een glazen schrijn waarin de Heilige Bernadette nu ligt opgebaard. Niet alleen de verschijningsplaats Lourdes maar ook het klooster van deze Zusters van Barmhartigheid wordt veel door bedevaartgangers bezocht.
DE HEILIGE BERNADETTE LIGT OPGEBAARD IN HET KLOOSTER SAINT GILDARD TE VERVERS
10-02-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Bruine en witte bonensoep stond vroeger veel op tafel. Het was een goedkoop en voedzaam gerecht en veelal werd deze soep ter tafel gebracht bij grote gezinnen waar vader alleen de kost moest verdienen. Tegenwoordig wordt het nog maar weinig geserveerd en ik hoop dat de huisman of huisvrouw die van bakken, braden en koken houdt een dezer dagen deze lekkere soep volgens onderstaand recept gaat klaarmaken. Omdat vader in die vooroorlogse tijd langdurig aan het werk was, bv. op de steenfabriek, werd door een der thuiswonende dochters 's middags zijn maal gebracht, snel verorberd, want bij zijn patroon moest doorgewerkt worden. Dochterlief kon het lege pannetje meteen weer terugnemen en als ze nog schoolgaand was hard rennend naar huis en daarna weer naar school. Te laat op school betekende straf of nablijven!
GERECHT VOOR 4 PERSONEN
05-02-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Tegenwoordig is er, ten opzichte van pakweg voor een halve eeuw terug, een keur aan voedingsmiddelen op de markt. Kwalitatief zijn de verschillen groot en de meeste mensen hebben niet het geld om het allerbeste in huis te halen. De meeste mensen weten gevoelsmatig wel en uit ervaring met het doen van de wekelijkse boodschappen wat ze in huis halen. Ons land is bevolkt met diverse nationaliteiten die allemaal graag bepaalde levensmiddelen in huis halen die ze ook in hun land gewend waren te kopen. Ook hun gewoontes en gebruiken zijn anders en wij Nederlanders willen dat ze zich volledig met alles bij ons aanpassen. Ik heb familieleden en kennissen die wonen in Amerika, Nieuw-Zeeland, Canada en Australië en veel van hun gebruiken hebben ze daarmee naartoe genomen en overal komen de Hollandse gemeenschappen nog vaak bijeen, eten op z'n Hollands, houden er Hollandse feestjes en zwaaien op koningsdag met Hollandse vlaggetjes. Niemand in die landen stoort zich daaraan. Levensmiddelen: elk product bevat bepaalde voedingsstoffen waarvan de bekendste zijn: 1. plantaardige en dierlijke eiwitten; deze zijn hoofdzakelijk voor de opbouw van ons lichaam-2. vetten, de leveranciers van warmte en energie; gebruikt u hiervan te veel, dan worden deze opgeslagen in de vorm van lichaamsvet en u zult al gauw merken dat u te dik wordt. 3. koolhydraten, die ons niet alleen warmte maar ook energie geven en waarvan u om gezond te zijn en te blijven steeds een kleine hoeveelheid als reserve in uw lichaam moet houden; een al teveel aan koolhydraten is ook niet goed en maakt u eveneens te dik. 4. water, dat in ons lichaam de functie vervult van oplosmiddel. Er zijn mensen die door bepaalde ziektes vocht vast houden en dit is merkbaar door bv. opgezwollen benen of anderzijds. Deze personen staan meestal onder doktersbehandeling, zijn op dieet en om het teveel aan vocht af te drijven ontvangen ze hiervoor medicijnen. 5. mineralen( bouwstoffen van het lichaam) die onmisbaar zijn voor onze voeding zoals kalk, ijzer, fosfor, magnesium, jodium, koper; en dan tot slot: 6. vitaminen, stoffen die noodzakelijk en belangrijk zijn voor ons lichaam zoals carotine of provitamine, waaruit het lichaam vitamine A vormt, vitamine B 1 of thiamine; vitamine B 2 of riboflavine; vitamine C of ascorbinezuur; vitamine D en vitamine E. In een goed afwisselende voeding zullen echter al deze voedingsstoffen voorkomen. Calorieën: dit zijn energie-eenheden. Het aantal dat nodig is , blijkt afhankelijk te zijn van ons gewicht, lengte en leeftijd van de persoon, ook van het soort werk, dat hij of zij verricht en ook in aanmerking kunnen we nemen de klimatologische omstandigheden en het jaargetijde; we zitten momenteel in een tijdperk waarbij het klimaat aanmerkelijk aan het veranderen is. De ene dag vriest het, de andere dag is het bloedheet en soms zijn er periodes waarbij het hier ter lande wel lijkt of de natte moesson ons belaagt en is het regenachtig en klam weer. Zaaks is dat we hierop onze voeding instellen en ook buitenshuis onze kleding. Gewicht: Aangenomen wordt dat een man of vrouw van middelbare leeftijd die 70 kg weegt en middelmatig zware arbeid verricht ca. 3000 Kcal. per dag nodig heeft. Als u geen honger heeft en eveneens niet afneemt in gewicht, dan gebruikt u voldoende calorieën. Komen er echter zo ongemerkt regelmatig wat onsjes bij en kijkt u daarom uit naar een vermageringsdieet, dan dient u wat te minderen door minder vet te eten, u te onthouden van suikerhoudende dranken of als dat niet helpt een diëtiste in te schakelen, die u richtlijnen geeft om weer op het normale gewicht te komen. Ook als u op leeftijd bent, behept met chronische ziektes of andere kwalen, probeer in beweging te blijven en bent u onder behandeling van een specialist of uw huisarts, houd u aan de voorschriften. Met heel veel kwalen onder de leden en bepaalde operaties achter de rug wordt het soms ondoenlijk om u aan de voorgeschreven diëten te houden en het kan bij een gering inkomen enorm duur uitvallen om de gewenste spijzen tot u te nemen. Uit ervaring kan ik hier over meepraten en belastingtechnisch is tegenwoordig nog weinig aftrekbaar. Ook hiervoor dienen de nodige wettelijke aanpassingen te komen. Gehandicapten en chronisch zieke mensen hebben het tegenwoordig heel moeilijk en in sommige gemeentes zijn ze verstoken van allerlei faciliteiten, hulpmiddelen en de nodige zorg. Velen sterven vroegtijdig, waarbij ook mensen die ondervoed zijn of die leven in gemeenschappen waar de mensen allen alleen met zichzelf bezig zijn en zich niet bekommeren om andere mensen die echt hulp nodig hebben en deze van niemand bekomen. Zie voor gezond eten en het juiste lichaamsgewicht ook: http://www.slank-eten.nl/gezond-gewicht-en-het-maximum
Uit oud kookboek, maar zeker voor ouderen nog wel interessant
JULI VERVOLG
04-02-2016 om 13:18
geschreven door Broeder Everard
De meeste wokgerechten kunnen binnen een half uur op tafel staan. De moderne huisman of huisvrouw, die beiden een dagtaak vervullen, hebben in de regel hun werkzaamheden er om vijf uur opzitten en de eerst thuiskomende gaat naar een rustpauze van een kwartiertje in de keuken aan de slag en om zes uur zit iedereen aan tafel; ook de kinderen die mogelijk al wat eerder uit school komen schuiven aan. Bij mijn familie zie ik dat deze niks tekort komen, want iedereen weet al gauw de koelkast te vinden en de eerste honger te stillen met wat gisteren overgebleven is of voor zichzelf een uitsmijtertje te bakken. Met een schoolkeuken of fritestent in de buurt en een goede zakcent van pa of ma weten ze hun magen eveneens vol te krijgen. Vroeger gingen we eerst ter kerke en als vrome jongeling of meisje ging je ter communie en daarvoor moest je nuchter wezen. Veel tijd om hierna een boterhammetje naar binnen te werken, was er niet en meestal was je tijdens de middagpauze om 12 uur nog volkomen nuchter. Buitenshuis werkende moeders kenden we in die tijd niet en gauw naar huis rennende stonden de gesmeerde boterhammen met hagelslag of jam al op tafel en na het bidden van de "Engel des Heren" mocht je aan je 'ontbijt' beginnen. Hierna was het gauw naar je vriendjes of vriendinnetjes in de buurt stappen en rennend naar school was het knikkeren, tolletje zetten of vangertje spelen en om half twee of twee uur zat iedereen weer braaf in de klas. Ook die Chinese gerechten van heden ten dage kenden we in die tijd eveneens niet. Wat in deze moderne tijd wel het geval is, dat zijn de variabele gerechten met een ongekende verscheidenheid; Nederland is van oudsher altijd al een gastvrij land geweest en ook vóór het vluchtelingenvraagstuk van deze tijd herbergden we al mensen uit 249 verschillende landen met bepaalde wenselijke eetbehoeften en vormden we een eenheid om trots op te zijn. Deze mag door verminderde economische omstandigheden en politieke tolerantie minder zijn geworden, maar zal zich in de toekomst door een goed regeringsbeleid binnen een tijdsbestek van vijf jaar herstellen. Na deze korte maatschappelijke uitleg gaan we ons nu concentreren op het bedoelde menu en hieronder vindt u alles wat u erover weten wilt.
30-01-2016 om 22:08
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een echte Vlaamse stoofpot bereiden. Voor u staan heb ik 'n stoofpot uit Brugge en een uit Antwerpen. Vandaag heb ik als keukenhulp zuster Agnes en schertsend vroeg ik haar: ,,Wat is het verschil tussen een Brugse en een Antwerpse stoofpot"? Amai Everard, in Brugge voegen ze bier en in Anvers 'scheldewoater' eraan toe. Beste lezers, hier in het klooster zitten veel zusters en confraters die echt wel van een geintje houden en het leven met 'n lach en 'n traan bekijken; doe je dit niet in deze roerig tijd, dan is het leven geen knip voor de neus meer waard! Hieronder staat het recept van de Brugse stoofschotel afgebeeld en als inzet de Antwerpse. Ge ziet ook wat ge er allemaal bij kunt doen om het menu te completeren. Als u ook nog een soepje vooraf wilt nemen, dan raad ik u aan 'n heldere bouillonsoep. Als nagerecht wat fruit of 'n kuipje met vruchtenyoghurt.
21-01-2016 om 16:42
geschreven door Broeder Everard
Heilige Antonius Abt en de Heilige Antonius van Padua
Heilige Antonius, Abt: Deze heilige werd geboren in het jaar 251 in het Egyptische Kama (nu heet het Qiman el-Ar) Het was een heilige die zijn heil zocht in verlatenheid en eenzaamheid en op twintigjarige leeftijd zich terugtrok in de woestijn. Over deze ascetische kluizenaar Antonius zijn vele legendes geschreven. Zo wordt verteld dat hij leefde tussen de wilde dieren, bekoord werd door de duivel die hem probeerde aan te zetten tot zonden door schaars geklede dames te laten passeren en heerlijke spijzen en dranken voor te schotelen om hem te bewegen aan deze geneugten toe te geven. Antonius liet zich door niets van de wijs brengen en bleef zichzelf. De legende vertelt ook dat hij zich dagelijks liet voeden door een tamme raaf die hem elke dag een stuk brood bracht. Dat je met een hard bestaan oud kunt worden is zonder meer een feit, want Antonius werd meer dan 100 jaar oud en stierf op 17 januari van het jaar 351. Heilige Antonius van Padua: Geboren werd deze heilige op 15 augustus te Lissabon. Al vroeg trad hij in bij de Augustijnen en wat later werd hij zo aangetrokken door de orde van de Minderbroeders dat hij overstapte naar de Franciscanen. Bekend is deze Antonius als theoloog en kerkleraar. Antonius is niet oud geworden en kwam te overlijden in het Italiaanse Padua en wel op 13 juni 1231. Patroon is hij van de Franciscanen, vrouwen, kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, gehuwden, reizigers, verliefde paartjes en is ook beschermer van de schipbreukelingen en wordt ook aangeroepen bij plagen als pest en zieken met hoge koorts. Antonius van Padua is ook patroon van de mensen die een of ander voorwerp verloren hebben. Vroeger in mijn jeugd had ik op de wastafel naast de waskom van mijn slaapkamer een beeld staan van de Heilige Antonius van Padua en was ik iets kwijt, dan keek ik naar de beeltenis en sprak de volgende tekst uit: ,,Heilige Antonius, beste vrind help me dat ik mijn portemonnee weer terugvind"! Vaak niet meteen, maar even later had mijn verzoek of gebed toch geholpen en vond ik meestal het kwijtgeraakte voorwerp weer terug. In Nederland vind je veel kerken die gewijd zijn aan een van deze twee heiligen en ook straten, parochiehuizen en zelfs schepen hebben de naam van een van deze vrome geloofsbeschermers.
HEILIGE ANTONIUS ABT Roep deze heilige aan bij zware nood en als u bekoord wordt om toe te geven aan zonden in strijd met een van de geboden van God Dit gebed is ook te bidden door de voorspraak van de Heilige Antonius van Padua in te roepen
20-01-2016 om 12:22
geschreven door Broeder Everard
Afgezien van onze kustprovincies en aangrenzende gebieden hebben we hier in Nederland nog niet echt kennis gemaakt met koning winter en de erwtensoep met kluif of een uitgebreid vleesgerecht om ons tegen de kou te wapenen hebben we hier in deze contreien nog niet hoeven te serveren. Of ons hier in de Betuwe en in de zuidelijke provincies nog een strenge winter te wachten staat, daar geloof ik niet zo sterk meer in. Ongetwijfeld krijgen we best nog te maken met hier en daar wat lichte vorst en mogelijk wat sneeuw...dat zeker, maar daar blijft het ook bij. Ook onze Belgische vrienden blijven verstoken van echt streng winters weer. Waar ik wel bang voor ben is dat met al die regenbuien, die we steeds meemaken, onze rivieren buiten de oevers gaan treden en niet ondenkbaar is dat daardoor veel wateroverlast gaat ontstaan. Vandaag heb ik voor u staan een chinees wok gerecht voor 4 personen. Op onderstaande staatjes heb ik dit gerecht voor u afgedrukt en u kunt het zo kopiëren en opbergen in uw gerechtencartotheek...altijd makkelijk voor een volgende keer!
14-01-2016 om 10:46
geschreven door Broeder Everard
Vandaag vieren we het kerkelijk feest van Driekoningen
Hier in Nederland wordt Driekoningen nog wel gevierd in besloten kring, maar de meeste mensen zijn gewoon aan het werk. In mijn jeugdjaren was dat heel anders en werd Driekoningen als een zondag gevierd. In verschillende Europese landen is dit nog steeds het geval en wel in Andorra, Cyprus, Duitsland, Finland, Griekenland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Oostenrijk, Polen, Slowakije, Spanje, Zweden en Zwitserland. We spreken van drie koningen die vanuit het oosten op reis gingen en een ster volgden die aangaf dat er ergens ter wereld een nieuwe koning geboren was. In het Evangelie van Mattheüs worden de drie koningen aangeduid als geleerden die zich met sterrenkunde bezig hielden. Nadat een bijzondere ster aan het firmament was verschenen, begaven ze zich mogelijk vanuit Perzië of Arabië op weg om in Bethlehem een koningskind te vinden. Zij schonken hem goud, wierook en mirre. In legendes krijgen ze zelfs een naam: In het Grieks heten ze Apellius, Amerius en Damascus, in het Hebreeuws Galgalat, Malgalat en Sarathin. Wij zijn vertrouwd met de Perzische namen, waar ze bekend staan als Caspar, Melchior en Balthasar. Uit de overleveringen uit die tijd weten we dat tijdens de geboorte van het Jezuskind keizer Augustus het Romeinse rijk bestierde, dat koning Herodes in Palestina het bewind voerde en dat de drie koningen astronomen waren met een zekere vooruitziende blik en een bijzondere ster volgden die hen bij het Jezuskind bracht. Dus een absoluut gebeurd verhaal, maar wel met de vraag of deze geleerden ook inderdaad koning waren en niet met zekerheid is ooit vastgesteld uit welk land deze 'Drie Koningen' kwamen. In mijn introstukje van het nieuwe jaar heb ik ook al het een en ander vermeld over het feest van Driekoningen en samen met dit verhaaltje erover weet u nu alles wat erover te vertellen valt.
Aangeboden aan het kindeke werd goud, wierook en mirre Driekoningenmelodie van als koningen verklede kinderen wat je nog wel tegenkomt hier in Brabant en ook in Vlaanderen
06-01-2016 om 11:45
geschreven door Broeder Everard
We gaan weer lekker wokken en ditmaal heb ik voor u staan een hoofdgerecht voor 4 personen, een uitermate fijn en kindvriendelijk gerecht voor een gezin met 2 volwassenen en twee nog schoolgaande kinderen. We hebben hier in deze contreien nog niet te maken met zwaar winters weer zoals nu het geval is in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Noord-Holland. maar vannacht komt die koude lucht zo net tegen het vriespunt ook naar midden-Nederland en het is niet uitgesloten dat we morgenvroeg ook hier gladde wegen tegenkomen. Zonet heb ik de kloosterhond uitgelaten en in de in de lucht zag ik in een V-vorm honderden ganzen naar het zuiden trekken; dus verscholen van winters weer blijft deze streek ondanks de klimaatverandering echt niet! Het is ook beter dat er wat vriesweer komt, want als de winter ons overslaat zal dat een buitengewoon effect op onze natuur hebben en dat houdt in dat in het voorjaar mogelijk veel schadelijke bacteriën ons gaan belagen en we niet gespaard blijven van influenza of andere beruchte infectieziekten. Op aparte staatjes ziet u hier onder het geschrevene het wokmaal. Als nagerecht adviseer ik u gestoofde peertjes of een appeltje of banaantje na.
Ook nog een alternatieve mogelijkheid!
05-01-2016 om 19:59
geschreven door Broeder Everard
Bij de aanvang van het nieuwe jaar hebben we al onze familieleden, vrienden en kennissen een goede start toegewenst en voor onszelf goede voornemens genomen: de een houdt op met roken, weer een ander heeft zich op een vermageringsdieet gesteld en te hopen is ook dat er mensen zijn die aan het geestelijk leven wat meer aandacht willen besteden. Bij goede voornemens blijft het meestal en heel moeilijk is het om op te houden met vastgeroeste slechte gewoonten. Tot 1986 was ik altijd een felle roker en na een bezoek aan de hartspecialist dokter van Lommel te Arnhem, die me hooguit nog één jaar te leven gaf, ben ik van de een op de andere dag met roken gestopt. Eraan overgehouden heb ik longemfyseem en in 2009 kreeg ik weer met hartklachten te maken, in 2011 en 2012 een hartinfarct, nadien overgegaan in hartfalen en dit alles werd hierna nog aangevuld met een totaal vergane gal en galwegen die verwijderd zijn, verder prostaat-en nierklachten (in een ver verleden al eens aan geopereerd), een paar plekjes besmet met huidkanker en voor een goed jaar terug werd ik ook nog getroffen door reumatoïde artritis. Dagelijks gebed verlicht mijn pijnen en wat ook het geval is dat zuster Maria mij goed verzorgt en hier bijna de hele keuken regelt. Ik ben nooit zo'n sterke kerel geweest, want in mijn prille jeugd ben ik ook al tweemaal geopereerd en tijdens de periode van de Mao-griep stond ik met ruim 40 graden koorts al op de stoep bij Petrus, maar die had op dat moment geen plaats voor me in het hemelrijk. Al met al hoop ik over een paar maanden toch 83 te worden en ondanks al die hinderlijke kwalen ben ik geenszins van plan om op te stappen. De hemel mag weliswaar dan prachtig mooi wezen, maar ik heb er nog nooit iemand van terug zien komen die me dat is komen vertellen. Misschien is daarom juist ons geloof zo mooi, want je kunt ook de rollen omdraaien en zeggen: ,,Het is daar in de hemel zo goed vertoeven dat niemand ook maar enkele moeite doet om weer terug te gaan naar de aarde." Wat bij geloof ook goed past is de menselijke humor, want als je daar niet voldoende van in voorraad hebt, valt het leven zwaar en heb je zolang je leeft een moeilijke weg te bewandelen. Op dit blog maak ik nogal eens gebruik van moppen en vertelsels uit de Gerarduskalender. Al jaren hebben we die hier in onze cuisine hangen en niet alleen in Nederland is er veel vraag naar deze kalender, ook bij veel van onze Belgische vrienden in Vlaanderen zie je hoe langer hoe meer deze mooie kalender uit het bekende klooster van de redemptoristen uit het Limburgse Wittem hun huiskamer opsieren. Vandaag op Nieuwjaar herdenken we ook de besnijdenis van Jezus en op weg naar de stal van Bethlehem zijn nog steeds de Oosterse koningen Caspar, Melchior en Balthasar, waarvan we op 6 januari aanstaande de feestdag van herdenken.
Foto van de Oisterwijkse driekoningen: een Brabants gebruik waarbij verklede kinderen al zingend door de straten trekken
01-01-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Hier in het klooster is het de aloude gewoonte om op Nieuwjaar zuurkool te eten. Al jaren zuren we zelf deze kool in en in onze kloosterkelder staan een tiental Keulse potten met ingemaakte sperziebonen en natuurlijk ook witte kool dat nu zuurkool is geworden. Vroeger maakte elk gezin zelf zuurkool in en ook bonen werden voor wintergebruik ingemaakt. Het zijn slechts nog enkelingen die zelf nog groenten, vruchten of vlees wecken of inmaken. Gemak dient de mens en in de buurtwinkel of super is alles kant en klaar en zelfs voorgekookt verkrijgbaar; waarom zou je jezelf plagen met dat ouderwetse gedoe? Persoonlijk vind ik het heerlijk om op ouderwetse voet te werken. Je blijft er goed mee in beweging en houdt je geest wakker en vitaal. Er zijn nog winkels die de zuurkool uit het vat verkopen en dat is de lekkerste en vitaminerijkste. Dus, breng je met nieuwjaarsdag een zuurkoolschotel op tafel, koop deze dan los uit het vat. Bij ons moeder thuis in de winkel van vroeger betrokken we de zuurkool van de firma Hart. Ik weet niet of deze nog bestaat, maar wel kan ik u zeggen dat deze kool de allerlekkerste was. Iedere huisvrouw en/of huisman weet wel hoe zuurkool en/of zuurkoolstamppot bereid moet worden en wat voor ingrediënten er je voor in huis moet halen. Bij zuurkool hoort spek en ook een stukje worst wordt er vaak bij klaargemaakt. Als voorafje raad ik u aan een kippensoepje en als nagerecht een vruchtenyoghurt. Op deze manier geniet u van een niet al te calorierijke hoofdmaaltijd, maar neemt u wel de nodige vitaminen in uw lichaam op en een goed voedingsbegin in 2016 is alles waarnaar uw lichaam naar snakt en uw figuur mee opsmukt.
31-12-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard