Vermouth is een versterkte wijn die op smaak gebracht is met aromatische planten en kruiden. In de 18e eeuw is Vermouth ontstaan uit een Duitse wijn (Vermut) die vermengd was met alsemkruid. De Duitse wijn Belsazar kunnen we nog steeds tot de 'Vermut-wijnen' rekenen. Heel bekend is de Martini Vermouth uit het gebied rond Turijn (Italië) en de Noilly Prat Vermouth uit Frankrijk. Met de recepten lopen de fabrikanten niet te koop. We kunnen ervan uitgaan dat aan de meeste wijnen die onder de naam Vermouth op de markt gebracht worden, toegevoegd kan wezen absinthkruid, kinine, vanille, bepaalde suikers, tijm en soms bepaalde zuren; welke? ,, Dat is de vraag!" We kennen witte, rode en dry. Vermouth-Dry wordt veelal gebruikt in combinatie met cocktails. In de meeste vermouth's treft u een alcoholpercentage van 12 tot 15 procent alcohol. Er zijn enkele dry's die 18 procent alcohol bevatten. Verklappen kan ik u dat Vermouth uitgeroepen is tot de lentedrank van 2016 en straks zittend op een zonovergoten lentezonterrasje bestel je een Vermouth Rosso met ijs, een schijfje sinaasappel en loopt het tegen het middaguurtje laat het dan serveren met Tapas; een echt Italiaans smaakvol aperitiefje. Waar u zich ook bevindt houdt er rekening mee dat u zich ten allen tijde moet houden aan de Vermouth-code die luidt:,, Indien ge vermoedt dat ge ver moet, drink dan niet te veel Vermouth."



|