Dit is een voorgerecht dat we overgenomen hebben van de Italianen. De Italianen hebben wat andere eetgewoontes dan wij en eten twee keer per dag warm. Hier in Holland is het 's morgens wat fruit een boterhammetje en een kopje thee. In kleine gezinnen (veelal bij ouderen) is het 's middags noenmaal en 's avonds een boterham en in veel streken is het ook nog de gewoonte om voor het naar bed gaan een bordje pap naar binnen te werken. Werkenden die tegen 6 uur 's avonds allemaal thuis zijn, maken meestal maaltijden klaar die vlug gereed zijn of soms is er een gezinslid bij die thuis blijft, het huishoudelijk werk verzorgt en als iedereen na gedane arbeid thuis komt een uitgebreid maal op tafel brengt. Momenteel is de bevolking van Nederland aangewassen met veel mensen uit landen en streken met hele andere eetgewoonten en bij veel van deze volkeren wordt anders gebakken en gegeten, waarbij bij de meeste spijzen veel meer kruiden verwerkt worden dan in de puur Hollandse keuken. De winkels hier moeten daar op inhaken, want straks is er vraag naar spijzen en dranken waar we nog nooit van gehoord hebben. In Nederland hebben we momenteel te maken met een honderdtal asielzoekerscentra en over een poosje worden deze mensen over heel Nederland verspreid en ook hun winkelwensen zijn zeer verschillend. Wij Nederlanders kennen onze artikelen en we halen het niet in ons hoofd om bij het kopen vooraf alles grondig te inspecteren en in de winkel verpakkingen aan te breken om te zien wat voor 'vlees' we in de kuip hebben; Veel buitenlanders doen dit wel en houdt dit als winkeluitbater maar eens tegen! In grote zaken zou een winkeladviseur die diverse talen spreekt niet overbodig zijn. Wat hebben we nodig voor het bereiden van varkenshaas Tonnato? Twee varkenshaasjes, 1 blikje tonijn, wat olie, drie ansjovisfilets, 2 eetlepels mayonaise, een limoen, twee eetlepels crème fraîche, zout en peper, 1 eetlepel kappertjes en 1 bosui. De maaltijd is in combinatie (Zie inzet: varkenshaas vitello en salade) of apart te completeren met een Italiaanse koude pasta salade, waarbij we als ingrediënten nodig hebben 300 gram fusilli of andere pasta, 200 gram gerookte kipreepjes, anderhalve eetlepel pesto (dressing), 16 cherrytomaatjes, 2 bolletjes mozzarella, pijnboompitjes, 2 volle handjes rucola, een snufje zout, wat peper en eventueel ook nog wat geraspte kaas. Bereiding: Je begint met een pan water, snijd de cherrytomaatjes in vieren en de twee bolletjes mozzarella in kleine stukjes. Als de pasta na 10 minuten koken klaar is, giet je deze af en spoel deze koud met koud water uit de kraan. Doe hierna de pasta in een grote kom, voeg als eerste de pesto (dressing) toe, roer de pasta goed door elkaar, voeg daarna de cherrytomaatjes, de stukjes mozzarella, de kipreepjes, de rucola en de pijnboompitten toe. Meng alles goed en breng vervolgens eventueel de pastasalade op smaak met Parmezaanse kaas, verder met een snufje zout en peper. Bewaar de pasta salade een poos in de koelkast tot de tijd dat je deze wilt gaan serveren. Nagerecht: wat vers fruit of Griekse yoghurt
 Hier een foto van de klaargemaakte varkenshaas Tonnato
 Nodig voor Italiaanse koude pasta salade en daaronder de klaargemaakte schotel


|