Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
11-02-2014
Het Tibetaanse Boeddhisme
Het Tibetaanse Boeddhisme is op het einde van de 7e eeuw vanuit India Tibet binnengestroomd. Er zijn in de loop der tijden een drietal stromingen ontstaan. We kennen het Mahayana, het Vajrayana en het Bön-Boeddhisme. Korte geschiedenis: Tibet is een land in Centraal-Azië. Het heeft een oppervlakte van 1,15 miljoen vierkante kilometer en het land ligt op een gemiddelte hoogte van 5000 meter boven de zeespiegel. Het is het land van de blauwe luchten en witte bergtoppen. In het zuiden ligt de Himalaya met de Mount Everest (8800 m), de hoogste bergtop van de aarde. Tussen de bergketens liggen uitgestrekte plateaus van steppen, zand-en rotswoestijnen. Tot 1950 was Tibet een priesterstaat. Aan het hoofd stond de Dalai Lama. Het was het land van priesters en monniken, de lama's. Van elke vijf Tibetanen behoorde er een tot de lama's. Tibet telde in de bergen meer dan drieduizend boeddhistische kloosters. Het land had in 1950 1,3 miljoen inwoners. De hoofdstad is Lhasa. In 1950 werd Tibet door communistisch China overweldigd. De Dalai Lama week uit naar India en veel Tibetaanse boeddhistische monniken zijn naar andere landen gevlucht. De Chinese machthebbers hebben veel kloosters platgebrand en ook veel monniken vermoord. China heeft om haar eigen straatje schoon te houden in Tibet veel vuile industriën gehuisvest en omwille van het toerisme zijn enkele tempels weer opgebouwd. Hierin wonen een handjevol monniken die de schijn op moeten houden dat Tibet onder Chinees beleid een prachtstaat is, waar het goed vertoeven is. Wat misschien tegen alle westelijke geloofsstromingen ingaat is dat het Tibetaanse boeddhisme de geestelijke staat van een monnik superieur acht tegenover de gewone leken. Deze gedachtegang overheerst nog steeds. Na bijna 65 jaar overheersing door China (beter is het er niet op geworden) wil de autonome en onderdrukte bevolking van Tibet nog weer terug naar de oude staatsvorm en streeft men nog steeds naar een onafhankelijk Tibet.
11-02-2014 om 21:59
geschreven door Broeder Everard
Toen jezus op een gegeven moment in Kanaän aanwezig was op een bruiloftsmaal bleek er plotseling geen wijn meer te wezen Op tafel stonden wel een paar kruiken met water en door deze te zegenen, veranderde het water in wijn. Wij kloosterlingen beschouwen bier, wijn en andere alcoholische dranken als een soort gezondheidsmiddel en net als met koffie en thee moet je deze dranken met mate gebruiken. Overvloed schaadt! Zo is het met alles. Door kloosterlingen is er veel bekend geworden over de natuur en alles wat er zoal in Gods schepping aanwezig is. Van oudsher zijn er kloosters die gezondheidsdrankjes bereiden en over de Nederlandse grens vind je veel abdijen waar bier gebrouwen wordt of druiven gekweekt waar wijn van gemaakt wordt. Op visite in het klooster is de Franse broeder Geraldo die uit Normandië 12 flessen heerlijke Bénédictine heeft meegebracht. Afgesproken met onze overste Geert heb ik dat bij elk gouden medaille wat in Sotsji uitgereikt wordt wij enkele flessen van die likeur gaan openen. Bénédictine is een pittige kruidenlikeur met een alcoholpercentage van 40 procent. Het wordt bereid uit 27 soorten kruiden die tussen de krijtrotsen hier in de buurt van het Normandische Fécamp weelderig groeien. Het was de Benedictijnerbroeder Dom Bernardo die dit heerlijke elixer het eerst samenstelde en het had nadien grote aftrek in de wat elitaire kringen. Toen de Franse revolutie uitbrak werden deze kringen uitgeroeid en was het ook meteen gebeurd met de verkoop van Bénédictine. Een van de familieleden van Dom Bernardo verstopte het recept in een boek in zijn bibliotheek. In 1863 was het een zekere Alexandre Le Grand, een verre nazaat van de Familie van onze Dom Bernardo die het recept weer boven water haalde. Sinds jaar en dag is de abdij van Fécamp er niet meer; wel overeind gebleven is de klooosterkerk die gewijd is aan de Heilige Drieëenheid. In het vissersplaatsje en nu ook vrij luxe badplaats staat een nieuw gebouw waar deze Bénédictine nog steeds gestookt wordt. Het gebouw draagt de deftige naam van Le Palais Bénédictine de Fécamp. Hier in Holland mag je voor eigen gebruik wel wat bier en wijn maken, maar voor de fabricage van sterke dranken boven een bepaald percentage moet je een vergunning hebben. Niet in alle landen van de EU is dit het geval en daarom heb ik voor die mensen die voor eigen gebruik wat sterke drank willen stoken een site gevonden waar u alles te weten kunt komen hoe je een eigen borreltje of likeurtje kunt fabriceren. Ga hiervoor naar http://home.zonnet.nl/nvvoorst
Boven de abdijkerk, beneden Le Palais Bénédictine de Fécamp
06-02-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN
Met de Olympische Winterspelen in Sotsji voor de deur moeten we kijkend naar de tv-beelden ook wat smakelijke voorafjes of wat snacks op ons menu hebben staan. Met dat kijken naar sport dienen onze maagjes eveneens goed verzorgd te worden. Met wat lekkere hapjes op tafel worden niet alleen de smaakpapillen geprikkeld, maar 't is ook goed voor de spijsvertering. Het energieverbruik ligt door de spanning aan de hoge kant en daarom hoef niemand bevreesd te zijn dat bij deze unieke sportgebeurtenis, die eens in de vier jaar plaatsvindt, al die hapjes plotseling dikmakertjes van ons maken. Terwijl de ijsmachines hun werk doen stap je eventjes naarbuiten om een fris luchtje te scheppen of de hond uit te laten. Hierna is het weer lekker onderuitgezakt op de bank plaatsnemen om naar dit mooie gebeuren te kijken. In ons klooster huizen van allerlei nationaliteiten en terwijl Broeder Bas Kramer naar een overwinning juicht is het de Belgische zuster Agnes die Bart Swings liever ziet winnen. Dit keer heb ik voor u aan appetizers Flan met courgette en paprika staan. Op bezoek in onze communiteit hebben we de Franse Pater Ferdinand die wat courgetjes voor ons meegebracht heeft. Hier beneden ziet u een kist met onze paprika's uit de voorraadkelder staan en afgebeeld heb ik voor u ook de benodigde ingrediënten en de bereidingswijze opgetekend. Gauw aan de slag en doe dit op momenten dat er even niks te doen is of in de pauzes van de diverse sportevenementen. Wilt u wat anders klaarmaken, raadpleeg dan even het culinaire archief van broeder Everard. U vindt er alles naar uw gading!
05-02-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Tot de meest gangbare koolsoorten hier in onze contreien behoren bloemkool, broccoli, spitskool, witte kool, savooiekool, groene kool, rode kool en spruiten. Op de koolsoort broccoli na (deze groente was vrij laat in Holland bekend) hebben we vroeger op onze landerijen deze vitaminerijke koolsoorten allemaal verbouwd en zo had ik tegen rupsenvraat, het grote & kleine koolwitje, de kooluil, de koolbladroller en de koolmot, mijn eigen bestrijdingsmiddelen uitgevonden De groenten van ons land behoorden tot de beste van de hele omgeving. Het verhaal gaat dat de eerste koolsoorten aangetroffen werden in het zilte kustgebied van Turkije. Koolsoorten zijn wind en zoutminded. Het zijn nitraatrijke groenten en buiten vitaminen C, ijzer mangaan en veel nuttige mineralen bevatten bloemkool, broccoli en spruiten ook veel glucosinolaten. Dit zijn stoffen die het lichaam ontgiften en men beweert dat deze stoffen ook preventief werkzaam zijn tegen mogelijk kankerverwekkende stoffen, (carcinogenen) die mogelijk ons lichaam binnendringen. Tijdens het kauwproces van koolsoorten ontstaan ook isothiocyanaten; dit is een soort chemisch proces dat zich voltrekt tijdens het overbrengen in ons lichaam van al die nuttige stoffen die koolsoorten bevatten en die tevens zorgen voor een prima spijsverteringsproces. Zeker als winterse kost dient u een paar keer per week een koolsoort op tafel te brengen, waarbij ik speciaal de nadruk leg op broccoli, want dat is de groente met het hoogste gehalte aan glucosinolaten. Zoals ik al reeds aanhaalde ontgiften laatsgenoemde stoffen in gekookte toestand het lichaam. Niet raadzaam is om deze groenten rauw te eten, wat sommige mensen nog wel eens doen bij bv. bloemkool. Wetenschappelijk is vastgesteld dat dit niet goed is voor onze schildklier; pas daarvoor op! Afgebeeld hier beneden heb ik nog wat oude foto's van frisse groenten uit onze kloostertuin van destijds.
Een beetje een kegelachtige koolsoort Witte kool Savooiekool Groene kool
02-02-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In de periode van 1965 tot 1975 zat heel Nederland aan de Kingcorn. Thuis hadden we een ambachtelijke bakkerij en verwerkte vroeger per week 32 balen meel. Alle dagen werd het brood bij de klanten aan huis bezorgd. Het was ook in de periode dat bij iedereen een televisietoestel in huis stond en de mensen erg gevoelig waren voor de reclames die gemaakt werden. Het was de meelfabrikant Meneba uit Rotterdam die na een Zweeds voorbeeld hier in Holland enkele door hen beherende broodfabrieken de distributie van Kingcorn in handen gaf. In onze bakkerij waren we niet gerechtigd King corn te bakken en betrokken dit broodmerk van broodfabriek Roording uit Nijmegen. Zienderogen ging ons eigen productieproces hierdoor verloren en het uitventen werd hierdoor zo duur dat de kosten de baten overschreden. Veel ambachtelijke bakkers zijn hierna met hun vak opgehouden, hebben ander werk gezocht of hun productieproces over een andere boeg gegooid. Persoonlijk ben ik nooit zo gecharmeerd geweest van dit broodsoort; Wel was het uitstekend visvoer en bleef het lekker aan het angeltje plakken en hier in het klooster hebben we in die tijd dan ook heel veel vis gegeten. Speltbrood: Vroeger kwam al het graan veelal uit Amerika en Canada. Het waren graansoorten met veel gluten. In de oorlogstijd, en dan hebben we het over de jaren van 1940 tot 1945, waren we overgeleverd aan graansoorten veelal uit eigen land en ook van erwtenmeel werd brood gebakken. Tegenwoordig wordt nog steeds graan betrokken uit Amerika, Canada of Rusland, maar ook uit heel veel andere landen en uiteraard ook van eigen bodem. Ingeburgerd bij de consument is op het ogenblik speltbrood dat gebakken wordt van een tarweras uit Afrika. Het brood bevat 40 % minder fytaten, 10 tot 25 procent meer eiwit, zit boordevol B-vitaminen en ook aanwezig in dit broodsoort zijn veel onverzadigde vetzuren. Het is een broodsoort die alom aangeprezen wordt als het beste gezondheidsartikel dat ooit uitgevonden is. Als je zo'n brood koopt, dan koop je evenals bij andere broodsoorten wel een beschermd artikel die aan verschillende eisen moet voldoen. Is alleen speltbrood zaligmakend? Nee alle andere broodsoorten zijn eveneens goed te eten en alleen bij bepaalde aandoeningen zal een dokter of diëtist (e) u een dieet voorschrijven, waarbij bepaalde broodsoorten u ontraden worden. Voeding en spijsvertering hebben ook vaak te maken met de werkzaamheden, sport of andere inspanningen die u verricht. Mensen die veel lichamelijke en zware arbeid verrichten kunnen in gezonde toestand bijna alles eten en op te veel zout, vet en suiker na is alles heel snel verteerd. Fytaten & Fytinezuur: Wilt u daar meer van weten, klik dan op de volgende link; http://www.leefbewust.com/themas/fytinezuur.html
Inzet: Speltkoeken. Ook de Duitsers hebben hun eigen speltbrood
29-01-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Cisterciënzers uit Diepenveen op zoek naar nieuwe standplaats
Nog niet zolang geleden werd de abdij van Sion te Diepenveen gerestaureerd en dat kostte bijna 4 miljoen euro. De aloude abdij wordt bewoond door een contemplatieve kloosterorde, d.w.z. dat zij een beschouwende levenswijze eropna houden: Deze bestaat uit veel gebed dat al begint in de nachtwake om 4.15 uur, de lauden (ochtendgebeden), de terts (3e uurs gebed), de sext (zesde uursgebeden), de noon (middaggebed), de vespers (avondgebed) en als afronding het late avondgebed de completen. De meeste van deze gebeden zijn psalmen, lofgebeden die in koorzang gezongen worden. Als tussendoortje ben je tevens druk met het breviergebed en zoals je weet leest elke priester ook elke dag de Heilige Mis. In ons klooster werd vroeger voor het slapen gaan, staande in de kloosterhal ook nog het rozenhoedje gebeden. Bij bepaalde contemplatieve kloosterorden geldt op gezette uren een zwijgplicht en is het verboden om een gesprek te voeren. Het noopte mij vroeger altijd om dit zwijgen te 'wreken' en te verbreken door in een volle kloosterkerk op zondag zo'n ouderwetse donderpreek te houden en ik moet zeggen dat er in die tijd weinig gelovigen zich te buiten gingen door het plegen van zware zonden. Ja, als je tegenwoordig in een klooster geen brouwerij hebt, of een bezinningscentrum, dan ben je door te weinig roepingen wel verplicht om de boel op slot te gooien. Het wordt steeds moeilijker om dergelijke gebouwen die vroeger berekend waren op een honderdtal priesterstudenten en een groot aantal monniken met een handjevol confraters overeind te houden. De 12 nog in Diepenveen verblijvende monniken in de Sion-abdij willen verhuizen naar Schiermonnikoog. Abt Alberick Bruschke vermeldt dit in het tijdschrift de Kovel dat speciaal het wel en wee van het kloosterleven in Nederland en Vlaanderen belicht.
Abdij Sion te Diepenveen Archieffoto uit 1950: Kardinaal De Jong op visitatie klooster Sion
28-01-2014 om 21:53
geschreven door Broeder Everard
Over erwtensoep heb ik al veel stukjes geschreven. Met het weekend krijgen we winters weer, dus tijd voor de erwtensoep. Tegenwoordig kun je in elke super een erwtensoeppakket bekomen, maar toch ga ik voor de vleesingrediënten liever even bij de slager langs, zeker als het gaat om een varkenspoot of oor die in de ouderwetse erwtensoep altijd gebruikt werd en nu door de huisvrouw of huisman die verknocht is aan grootmoederspot ook nog steeds. Voor erwtensoep gebruiken we gewone erwten en of spliterwten. Ouderwets is ook om die erwten een nachtje in het water te laten staan om te weken. Een heel goed recept voor erwtensoep is die Lentse 'boerenbruloferwtensoep', waarbij als ingrediënten gebruikt worden spliterwten, hamschijf, spekblokjes, mergpijpjes, bouillonblokje, knolselderij, winterpeen, aardappels, bladselderij, peterselie, rookworst en peper en zout. De recepten staan hier allemaal beneden en ook de benodigde ingrediënten om een lekker bordje eigengemaakte erwtensoep op tafel te brengen.
24-01-2014 om 17:33
geschreven door Broeder Everard
In Spanje noemen ze deze appetizers Pincho's. Het belangrijkste product dat bij het maken van pincho's gebruikt wordt is het kwartelei. Kwartels: Het zijn kleine fazantjes en onder de hoenders is het de enigste trekvogel uit die orde. Vroeger hielden we in onze kloostervolières er hoenders op na die als corveeër de bodem van de kooien schoon hielden. Bovendien waren het ijverige leggers en in het vermenigvuldigen was zo'n koppeltje ook erg goed in. Geslacht heb ik vanwege de band die ik met die beestjes had zo'n hoendertje nog nooit, maar dit gebeurt nog volop en men zegt dat zo'n kwarteltje uitstekend smaakt.Op deze culinaire website heb ik veel recepten op allerlei gebied ingebracht en ook het spirituele aspect kwam vaak aan de orde. Het blog broeder Everard wordt dan ook overal zeer op prijs gesteld en dat vind ik in deze jachtige tijd heel fijn. Ik hoop ook dit jaar, waarin door toedoen van onze regering veel ongunstige economische besluiten genomen zijn, toch nog een gaatje te vinden om dit blog te kunnen blijven handhaven. Ook een handicap op 8 april aanstaande is dat provider Window's het besturingselement van XP niet meer ondersteunt en we mogelijk een andere computer moeten aanschaffen.
BEREIDING; Laat de ansjovisfilets een half uur weken in een kommetjemelk en laat ze uitlekken in een vergiet. Kook de kwarteleitjes gaar in circa twee minuten. Spoel ze af onder de koude kraan en pel ze. Rijg aan elk cocktailprikkertje een eitje met een ansjovis erom gewikkeld en steek er vervolgens losjes de dubbelgeklapte ham door. Leg er ter afsluiting nog een reepje Spaanse peper op en garneer de pincho's eventueel met mayonaise.
KWARTELEITJES
20-01-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Kerstomaatjes zijn kleine tomaatjes ter grootte van een knikker. Willen we van ziektes bevrijd wezen, dan is de tomaat in al zijn vormen een uitstekend preventieve vrucht die de slimste kwalen tegen weet te houden. In tomaat zit de specifieke stof lycopeen. Ik heb er ooit al eens een stukje over geschreven staat mij voor. In combinatie met 's morgens een glas citroensap en een lepeltje bijenhoning bouwt men een goed afweermechanisme op. Dit keer gaan we een smakelijk voorafje maken met de benaming kerstomaatjes met krokante korst. Vooraf aan het diner wat bestaat uit aardappelen en groente met een toetje na is deze appetizer een echte sfeermaker. Hieronder op een paar staatjes heb ik de benodigde ingrediënten vermeld en tevens hoe dit voorafje klaargemaakt moet worden.
15-01-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vanmorgen op tv werd verteld dat er aan kruidenierswaren een miljard meer was omgezet dan dat jaar ervoor. Die aankoopvermeerdering zit hem in de gestegen prijzen. Op een hoop kruidenierswaren is de BTW omhoog gegaan. Dranken bv.worden als lux beschouwd en bij sterke drank is niet alleen de BTW. maar ook het accijns hierop gestegen. Als alle kruidenierswaren hier in Nederland in 2013 bij de plaatselijke middenstand of super afgenomen zouden zijn, dan zou de landelijke omzet 40 miljard hoger liggen. België en Duitsland pikken met hun europrijzen ook een graantje mee! Hier in Nederland zien we dat het groot winkelbedrijf het voor het zeggen heeft. Gebruik wordt gemaakt van jeugdig personeel en omzet en winst zijn vaak al van tevoren berekend en het winstplaatje zodanig samengesteld dat alles belastingtechnisch goed uitkomt voor de financiers en aandeelhouders. Stuwt het Rijk bv. met 3 procent de omzetbelasting (BTW) omhoog, dan zet de winkelier er 2 procent bij; dus wat maakt het uit! Hier heb ik nog een folder van ons familiebedrijf van vroeger. Neem het artikel rookworst dat toen F 1,39 kostte. Hetzelfde artikel kost nu 1,39 euro; In werkelijkheid dus teruggerekend naar de gulden 3 gulden en 6 cent, Je kunt stellen dat alles 2½ keer duurder is geworden en dit allemaal binnen een tijdsbestek van 40 tot 45 jaar. Ik heb nog de tijd meegemaakt dat mijn moeder de aardappelen voor 3 cent per kilo in haar winkel verkocht en trammelant kreeg met één bepaalde klant die bij Boer van Gent in Huissen deze aardappelen voor 2 cent de kilo gekocht had en ons een afzetter noemde. In onze bakkerij kostte vlak voor de oorlog een brood 19 cent en een pakje sigaretten in ons café of winkel van het merk North state 11 cent. De boodschappen en het brood werden aan huis afgeleverd en elke klant kreeg voor de klandizie nog een rol koekjes en een hele beste afneemster-want alles verliep via moeder de vrouw-een pak koffie toe. In ons café kon je na de hoogmis drie borreltjes voor slechts één gulden kopen. Onze klanten beschouwden de hoogmis na de consecratie voor gezien en hadden de eerste borreltjes al genuttigd eer de hoogmis uit was. We zitten momenteel midden in de winter, ofschoon we er nog niet al te veel van merken. Valt de winter laat is het niet verwondelijk dat er half mei nog sneeuw ligt op de straat. Daarom op een vroeg mooi voorjaar hoeven we niet te rekenen. Er komen nog koude dagen en dan gaat er niets boven winterse kost zoals wortelenstamppot, snert, prei (bijzonder vitaminerijk) en spruitjes. Beste mensen:,,Met al die dure prijzen mag je van de super ook wel verlangen dat de aankopen van groente en fruit van goede kwaliteit zijn." Ik heb wat afbeeldingen voor u staan hoe verzorgd dit alles eruit dient te zien. Wat je ook klaar wilt maken, de recepten vindt u allemaal in het culinaire blog van Broeder Everard. Blader het maar een op uw gemak door!
13-01-2014 om 14:27
geschreven door Broeder Everard
Irish Stew is een stoofpot gemaakt van lamsvlees of gewoon schapenvlees. Ook wordt er vaak rundvlees bij gebruikt. Verder hebben we nodig aardappelen, peen, ui en peterselie en wil je het extra lekker maken, dan voeg je er tevens wat Stout bier aan toe Onze Ierse pater Patrick heeft me op het idee gebracht uitsluitend Guinness-Stout hiervoor te gebruiken en of het verzonnen of waar is, dat laat ik in het midden, maar hij vertelt trots dat hij vanwege het dagelijks drinken van Stout bier als recordhouder in het Guinnessboek staat vermeld. Stout Bier: Het is een biersoort dat donkerbruin tegen zwart aan oogt. Bij dit soort bier gebruikt men gebrande of geroosterde mout en je hebt er zowel hooggegiste alsmede laaggegiste soorten in. We kennen veel soorten biergist. Bij hooggegiste gebruikt men de Saccharomyces Cerevisiae en bij laaggisting de Saccharomyces Carlsbergensis. Het eerste soort gist men op een temperatuur van plm 20 tot 25 graden C; hierbij zie je de gisting boven het wort uitkomen. Bij laaggisting op 10-15 graden C zakt het gist tot de bodem van de kuip. Als tussendoortje heb ik dit laatste er ook maar even bij verteld en hier beneden op wat staatjes kunt u lezen hoe alles klaargemaakt moet worden en wat u voor een schotel voor 4 of 5 personen zoal nodig hebt.
09-01-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vanavond om 9 uur kunt u kijken op RTL 7 naar het WK-Darten. De strijd gaat tussen de Schot Peter Wright en de Brabantse Nederlander Michael van Gerwen. Hier in de recreatiezaal van het klooster hebben we al jaren een dartbord aan de muur hangen en ik herinner me nog goed de eerste avond dat ik met broeder Bastiaan een partijtje dart aan het spelen was en een van de pijlen bij zuster Agnes in haar bips terecht kwam. Als beginneling gooi je niet alleen mis, maar raak je zelfs het dartbord niet eens. Momenteel speel ik een zeer sterke partij en ben zelfs kloosterkampioen. De recreatiezaal hier is in oude kerst-en nieuwjaarsstijl versierd en nu anderhalf uur voor het gebeuren al met een twintigtal paters, zusters en broeders bevolkt. Overgehouden heb ik nog een tiental voorafjes van het middernachtelijk zuurkooldiner en in de loop van de dag heb ik wat bitterballen en kleine gehaktballetjes bereid. Uiteraard ontbreekt ook de nieuwjaarsborrrel en de glühwein niet. Nee, het gaat hier echt gezellig worden en als verrassing biedt de uit Vrouwenpolder afkomstige Zeeuwse pater Bernardus ons allemaal een envelop met inhoud aan, omdat zus Bertha een miljoen in de Postcodeloterij gewonnen heeft. Ik denk dat we ondanks de economische crisistijd waarin ons land verkeert dit jaar en volgend jaar absoluut niets te klagen hebben. De Zeeuwen voeren als spreuk "Luctor et Emergo", ,,Ik worstel en kom te boven." Ook begrepen hebben zij als eerste plaats in Nederland wat onder de noemer paticipatiemaatschappij verstaan wordt.
In de toekomst maak ik wat meer voorafjes voor u klaar
01-01-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Hier in het klooster is het een drukte van belang en af en toe wordt het geroezemoes hier binnen de kloostermuren verstoord door luide knallen van voorbijtrekkende jongelingen die nu het oude jaar al aan het uitschieten zijn. Het afschieten van vuurwerk is vanouds een ritueel om de boze geesten die hier en daar nog rondlopen te verjagen. Oudjaar wordt hier gevierd met oliebollen, appelflappen en als tussendoortjes van alle andere hapjes, een in Duitsland gehaald borreltje (het is hier allemaal te duur geworden) en een fles champagne op tafel. De hier in ons huis vertoevende Trappisten hebben uit hun moederhuis in Vleteren een paar kratjes heerlijk kloosterbier laten aanrukken en dat bier schijnt ook een uitstekende gezondheidsdrank te wezen! Vandaag wordt tevens herdacht de heilige Silvester, die de Katholieke Kerk van 314 tot 335 als opperherder bestuurde en dus 21 jaar lang paus is geweest. Oudejaarsavond wordt ook wel Silvesteravond genoemd en vanavond op de Duitse TV is het Silvester-Abend en zo na het luiden van de nieuwjaarsklokken gaan op de televisie de programma's wat luchtiger worden en dit vindt onze overste Geert de juiste tijd om naar de kapel te gaan en daar te bidden om de goede gunsten van hierboven. Toen we nog in Vlaanderen zaten, aten we na de nachtelijke kerkdienst met nieuwjaar altijd choucroute, op z'n Duits Sauerkraut en hier zeggen we zuurkool met spek. Deze traditie hebben we meegenomen naar Holland. Men zegt dat dit geluk brengt; in ieder geval wel voor mij, want als kloosterkok hoef ik de kerkelijke nachtdienst niet bij te wonen. Wist u dit?De Engelse ontdekkingsreiziger James Cook liet de scheepskok twee keer per week zuurkool bereiden. In zuurkool zit enorm veel vitamine C en B. Ook heeft zuurkool een hoog ijzergehalte en is het aan boord van zo'n lang op zee varend schip een uitstekende pot tegen scheurbuik en veel andere ziektes. Een saaie dag is oudjaar in ons klooster beslist niet en ook hier merk je dat sommige zusters, paters of broeders flink aan Bacchus geofferd hebben. Uiteindelijk is het maar één keer per jaar oudjaar en ook wij mogen dan iets meer, dan normaal gebruikelijk is, en ik geloof niet dat in de hemel zich iemand daaraan stoort.
Zo'n schotel smaakt in de vroege morgen van Nieuwjaar uitstekend! !
31-12-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Nog een paar dagen en we zitten aan Oud & Nieuw. Een aloude gewoonte is om dan oliebollen te gaan bakken. Er zijn weinig mensen die zich ooit afgevraagd hebben waar die traditie vandaan komt. De Spaanse inquisitie begon in 1478. Veel Spaanse Joden vluchtten naar Portugal, maar daar waren ze ook al niet veilig en het waren de Portugese Joden die bijna allemaal naar Nederland gevlucht zijn. Als traditie bakten deze Portugese Hollanders op het einde van het jaar in olie gebakken koeken. In hun bakermat Jeruzalem werd de tempel verlicht met eeuwigbrandende olielampen. Olie was voor de joden de brandstof van hun heilig vuur. In Amsterdam waar veel joden hun verblijfplaats hadden gevonden waren het de Joodse koekbakkers die de jodenkoeken een modern jasje gaven door een mengsel van aangemaakte bloem in olie te bakken. De poedersuiker over die bollen is wat later gekomen en geboren in de zestiende eeuw toen er veel winters waren met sneeuw en bovendien maakte de poedersuiker de oliebol wat zoeter en smakelijker. De poedersuiker staat dus symbool voor de Hollandse sneeuw die zo eind december vaak ons landschap siert. Tegenwoordig worden er elk jaar wedstrijden gehouden met als sponsor het Algemeen Dagblad. Richard Visser uit Rotterdam was al acht keer oliebollenkoning, alleen vorig jaar niet. Anno 2013 ging hij met de 'oliebollenkrans' strijken en is wederom de beste oliebollenbakker van Nederland. Hieronder afgebeeld heb ik een oud Hollands oliebollenrecept staan en dat moet u dit jaar maar eens gaan uitproberen. Bij oliebollen bakken moet je het vet en/of olie constant op een hoge temperatuur houden (185/195 graden C). Doe je dat niet, dan trekt al het vet in de oliebol. Ben je voor een vereniging aan het bakken, verwissel dan tijdig van olie of vet, want een te langdurig gebruik leidt tot ontleding. Hergebruik van oliën en vetten is met een korte bewaartijd mogelijk, maar laat je hier bv. een week overheen gaan, dan is het vet ranzig geworden en niet meer bruikbaar.
28-12-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
We gaan weer bewogen dagen tegemoet en de meeste mensen spreken van fijne feestdagen en staan er niet bij stil wat we precies herdenken. De eerste kerstdag herdenken we de verjaardag van onze Heer Jezus Christus die als kind geboren werd ergens op de vlakten van Bethlehem. Gehouden werd een volkstelling en Maria en Jozef moesten om zich te melden van Nazareth naar Bethlehem afreizen. Het was erg druk in de stad en nergens kon het stelletje onderdak krijgen. Maria verkeerde in gezegende toestand en elk ogenblik kon zij bevallen. Jozef stelde voor om ergens buiten Bethlehem in een of andere herdershut of grot onderdak te zoeken. En zo geschiedde het dat Jezus geboren werd in een herdersstal waar ook een ezel en os op stal stonden. In doeken gewikkeld werd Jezus in een voerkrib gelegd waaruit normaliter het vee graasde. Bij de koude op de vlakte werd hij warm gehouden door de warme wasem die de os en ezel na hun ademhaling uitbliezen. Op Tweede Kerstdag herdenken we de sterfdag van de Heilige Stephanus die de marteldood stierf. Een heel onbekende dag voor de meeste mensen is 28 December, de sterfdag van een groot aantal kinderen die op last van koning Herodes vermoord werden. De historicus Flavius Josephus heeft het een en ander daarover opgetekend en vermeld wordt dat de Romeinse Vazalkoning Herodes (37 v.Chr.tot 4 na Chr.) vernomen had dat er onder zijn Joodse onderdanen een koning geboren was. Nu zo'n concurrent duldde hij niet; dus gaf hij zijn soldaten opdracht alle geboren jongetjes tot de leeftijd van twee jaar te vermoorden. Jezus ontliep deze afslachting, omdat zijn pa en ma gewaarschuwd waren en daarom gevlucht naar Egypte. Hebben we het over 28 december, dan herdenken we dus de sterfdag van onnozele (onschuldige) vermoorde kinderen. Tegenwoordig gebeurt dit ook nog volop door vreseljke etnische oorlogen in Azië en Afrika. Elke minuut sterven er drie kinderen van de honger en twee door oorlogsgeweld. Nee, een reden tot feestvieren, ook met Oud op Nieuw, is er in feite niet. In 2013 hebben we buiten al dat oorlogsgeweld tevens te maken gehad met vreselijke natuurrampen en veel families werden hierdoor getroffen. Passend herdenken mogen we als mens zijnde ten allen tijde en ook best een beetje vreugde maken, maar laat die dan meer uit je hart komen en geef u niet over aan buitensporige uitspattingen. Op deze manier kunnen we ook afscheid nemen van 2013 en laten we bidden en hopen dat we in ieder geval in 2014 gespaard blijven van veel ellende en we in goede conditie blijven, waarbij een goede gezondheid het kostbaarste bezit is wat we van Hierboven toebedeeld kunnen krijgen.
25-12-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het de laatste zondag van de advent en de 25ste zitten we al weer aan het Kerstfeest. Paus Franciscus heeft ons verzocht niet al te verspillend te zijn met voedsel. Er zijn miljoenen hongerige magen in de wereld die dag in dag uit geen eten kunnen kopen en elke minuut sterven drie kinderen op de wereld de hongerdood. Het moeilijke van dit alles is dat we vaak heel ver van deze hongerhaarden af wonen, het transport naar die landen duur is, weinig mensen zich bekommeren wat ver van huis gebeurt en we ongemerkt allemaal ego's zijn die het eerst ons eigen zegenen alvorens achterom te kijken wat verderop aan de hand is. Van de gelden die naar ontwikkelingshulp gestuurd worden, blijft soms een hoog percentage aan de strijkstok hangen en dat weerhoudt ons vaak geld over te maken. Onze Nederlandse hulpverleners werken vaak in de vele vluchtelingenkampen die ontstaan zijn door etnische oorlogen in vooral Aziatische en Afrikaanse landen. Dagelijks worden gironummers doorgegeven en ik kan u verzekeren dat deze gelden met aftrek van geringe onkosten en behuizing voor helpers wel goed besteed worden. Probeer als kerstintentie deze organisaties naar vermogen te steunen en zit niet te klagen over dat we het hier allemaal zo slecht hebben. Er zijn hier in Nederland eveneens arme mensen, maar dat percentage is klein en hier op het platteland weet iedereen wel welke mensen dat zijn en zou buurthulp, gemeente en parochiewerk voldoende participerend kunnen werken door deze mensen te helpen. Jammerlijk wordt daar weliswaar genoeg over gesproken, maar komt ondersteuning vaak te laat. Snipperdagen: Hou je van koken, dan kun je met dit koude weer van de eerste winterdag jezelf uitleven door bv. chocoladetruffels te bereiden of kerstkransjes te gaan bakken. Ik heb hier beneden wat staatjes aangebracht, die vrij te kopiëren zijn. De laatste weken heb ik me ook bezig gehouden met wat heerlijke kerstdiners, waarbij wild en gevogelte het hoofdgerecht vormt. Er rest ons nog 4 dagen om alle benodigde ingrediënten in huis te halen. Ik wens al mijn kookvrienden en lezers van "Broeder Everard" fijne kerstdagen en deze zijn pas echt aangenaam als u hierbij ook eens denkt aan iemand die het wat minder heeft als u. Nodig hem of haar uit om samen met u kerstfeest te vieren of maak een eenzaam persoon blij door hem of haar een kerstkaartje te sturen of een belletje te plegen.
21-12-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger hadden we in ons klooster een zekere broeder Janus die een expert op kruidengebied was en voor deze confrater hadden we in onze kloostertuin dan ook een hobbykasje staan waarin hij zijn kennis van bloemen, planten en kruiden kon uitleven. Rondom het kasje lag ook nog 2 are grond waarin weelderig van allerlei aparte gewassen verbouwd werden. In het na-en voorjaar was hij voortdurend bezig om de aarde vruchtbaar te maken door deze te vermengen met compost en stalmest. Knoflook: Een heel goed soort is de German Stiffneck. Het is een heerlijke pittige knoflook. We kennen allemaal die knoflookbolletjes en die bestaan uit een aantal teentjes die aan elkaar 'gesmeed' zijn. Veel mensen zijn niet gecharmeerd van de sterke smaak en geur van knoflook, maar toch kan ik u verklappen dat knoflook als het ware de uitlaat is van goed functionerende hart-en bloedvaten. Gebakken, gesmoord of gegrild gaat de scherpe smaak er vanaf en is de geur wat aangenamer. In het Midden-Oosten kan men niet buiten knoflook en ook hier ter lande is het gebruik van knoflook toegenomen, omdat mensen uit allerlei windstreken van de wereld zich hier na de Tweede Wereldoorlog en elders verspreid hebben en wij veel van hun gebruiken overgenomen hebben. Wil je de gerechten wat hartiger van smaak maken, kun je ook in onze westerse keuken bij de bereiding van soep, sauzen, marinades, vlees, vis, gevogelte, wild, salades en groenten niet buiten het gebruik van knoflook. Heb je thuis een hoekje grond of een 'koud kasje'staan, bemest de grond dan zoals broeder Jan dat deed en poot 4 cm diep wat van die teentjes van zo'n knoflook. Oktober of vroeg in het voorjaar is de beste gedijtijd en zonder 'winterjas aan kunnen ze een fikse kou doorstaan. Leer omgaan met knoflook en klik op de volgende link: www.youtube.com/watch?v=4EfjKVqx1hI Zorg dat je met de kerst en oud op nieuw in zicht uw levensklok aan het tikken houdt!
18-12-2013 om 15:01
geschreven door Broeder Everard
Met de kerstdagen hebben we hier een aantal Benedictijnse confraters uit het Belgische Affigem in huis. Broeder Johannes die daar kok is, heeft me geschreven dat hij uit de voorraadkelder van de abdij de benodigde ingrediënten voor wat heerlijke jachtschotels zal meebrengen en samen verzorgen we hier in ons klooster de feestmaaltijd met de kerstdagen. Die Vlaamse confraters gaat het een stuk beter dan hier in Holland met onze kerken, kloosters en abdijen en die edelmoedige Vlaamse religieuzen hebben heel goed in de gaten hoe het hier in dit lastentopland Holland gesteld is. Afgesproken met mijn oude studiegenoot Jan van bijna driekwart eeuw geleden heb ik dat we volgens een oude gewoonte het wild aan tafel gaan uitserveren. Zojuist heeft broeder Johannes me gemaild dat hij voor die arme sloebers hier in het Angerse Lingewaard zelfs een paar rechaudjes en het nodige uitserveerbestek zal meebrengen. Voor mijn trouwe lezers heb ik vandaag een oud recept staan van hazenrug in roomsaus. Het is de vermoedelijke jachtschotel die we met de kerstdagen op tafel brengen. Bij het uitserveren maken we ieder bordje waarop een stukje reerug komt te liggen prachtig op met kerstmotiefjes en uiteraard houden we het niet alleen bij een jachtschotel maar komt er als voorgerecht ook nog iets heel lekkers op tafel en het nagerecht ditmaal is een heerlijke bavarois met alles wat erin hoort en ook de nodige kerstmotiefjes rondom en op die exclusieve pudding. Mijn trouwe lezers kennen onderhand dit blog en te kust en te keur staan veel lekkere diners vermeld die met een beetje aandacht door iedereen die van koken houdt bereid kunnen worden.
12-12-2013 om 20:33
geschreven door Broeder Everard
De sint stapt vanavond op de boot en de bisschop van Myra (Turkije) reist weer af naar zijn tweede vaderland Spanje. Met de kerstdagen hoort wild en/of gevogelte op tafel. Het bevat weinig dikmakende stoffen en men zegt dat je er bruisend fit van wordt. Het is goed voor je stem en vooral de melodieën "Stille Nacht en De Herdertjes lagen bij nachte" gaan er luider van klinken. Bij wild heb ik de ouderwetse gewoonte eerst alles wat aan te braden in een wildpan om daarna pas alles over te doen in een braadslede om in dit geval het haasje op een niet al te hoge oventemperatuur verder te garen en te bakken. Het voordeel is dat hierdoor alles lekker strak trekt en je die echte wildsmaak blijft ruiken en proeven. Als u buiten de wildschotel het kerstdiner een echt cachet wilt geven, gebruik dan een speciaal kersttafellaken en ook bijpassende servetten, zet een paar mooie kandelaars met kerstkaarsjes erbij en gezellig bij het open haardvuur en uw kamer opgesierd met kerstkribbe en kersboom zal u-zeker weten-in een hemelse sfeer geleiden. Als voorgerecht bij deze wildschotel raad ik u aan een carpaccio, d.i. een schotel van rauwe ossenhaas, mayonaise, worcestersaus, tabasco en witte peper (zie inzet) Als dessert een romige koffie met Christmascake of kersttaart-zet ook een schaaltje kersenbonbons op tafel-en het diner kun je ook afsluiten met een trifle, mousse of een bavarois.
06-12-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voorafgaand aan de komst van het Jezuskind zijn er vier adventszondagen. De eerste adventszondag valt altijd tussen 27 november en drie december. De liturgische kleur is op de zondag van levavi en Populus Sion paars en staat voor boete en inkeer. Op de zondag van "Gaudete" en dan hebben we het over de derde zondag van de advent mag eventueel gebruik gemaakt worden van het liturgisch roze. Een prachtig gezang is het Rorate (zie afbeelding)-, de introïtus op de laatste zondag van de advent. Het is als het ware het welkomstlied voor de Heiland die als mens en verlosser van onze zonden zich vanuit de moederschoot van Maria laat bejubelen. Ons katholieke geloof zit mooi in elkaar en als iedereen zich aan onze geloofsvoorschriften hield dan zou de wereld er hemels uitzien. Vroeger als seminarist zat je gedurende de adventstijd heel veel in de kapel en werd er geoefend op de Gregoriaanse gezangen. Het was de tijd van bezinning en ook de periode waarin onze weldoeners het klooster kwamen bezoeken om te luisteren naar de zoetgevooisde klanken die in ons moederhuis te beluisteren vielen. Als jongeling vind je dit alles prachtig, maar toen ik de kloosterpoort verlaten had en losgelaten werd in de wereld was ik teleurgesteld in al die narigheden die ik tegenkwam. Het enige wat ik behouden heb is de hoop dat het ooit een beetje anders zal worden en we solidair worden met de mensen in nood en ook deze laten profteren van onze welstand. Uiterlijk Betoon: In Amerika ging de mormoonse bisschop David Musselman in zijn eigen parochie als zwerver verkleed voor zijn eigen kerkdeur staan. Zijn parochianen herkenden de undercover bisschop niet en alle kerkgangers betoonden weinig medelijden met de kreupele en wartaal sprekende zwerver. Eerst op vriendelijke toon en even later op onvriendelijke toon werd hij gesommeerd te verdwijnen. De zondag erop verscheen hij als bisschop in vol ornaat op het spreekgestoelte en deelde zijn parochianen mede dat hij die week daarvoor de bewuste zwerver bij de kerkdeur was. De Verloren Weg: Deze is moeilijk terug te vinden als je verdwaald bent in een land waar de helft van de mensen het goed hebben en de andere helft niet weet waar ze het zoeken moeten. Laat uw inzet deze keer wezen mogelijk uw buurman of een goede kennis die het financieel moeilijk heeft, al jaren chronisch ziek, nooit gevraagd wordt om ook eens een keer een uitstapje te maken en loop met uw goede baan, pensioen en AOW niet te kankeren dat je het zo slecht hebt, want dat slaat werkelijk nergens op. Open uw ogen, uw hart, oordeel wat milder en laat de medemens niet in de steek en laat de hoop van de verdrukten werkelijkheid worden. Ik wens u allen een hele fijne decembermaand!
Dauwt hemelen van boven, gij wolken beregene de rechtvaardigen opdat de aarde zich zal openen en de Heiland er uit zal ontspruiten
03-12-2013 om 17:08
geschreven door Broeder Everard