Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
31-12-2013
VAN OUD NAAR NIEUW
Hier in het klooster is het een drukte van belang en af en toe wordt het geroezemoes hier binnen de kloostermuren verstoord door luide knallen van voorbijtrekkende jongelingen die nu het oude jaar al aan het uitschieten zijn. Het afschieten van vuurwerk is vanouds een ritueel om de boze geesten die hier en daar nog rondlopen te verjagen. Oudjaar wordt hier gevierd met oliebollen, appelflappen en als tussendoortjes van alle andere hapjes, een in Duitsland gehaald borreltje (het is hier allemaal te duur geworden) en een fles champagne op tafel. De hier in ons huis vertoevende Trappisten hebben uit hun moederhuis in Vleteren een paar kratjes heerlijk kloosterbier laten aanrukken en dat bier schijnt ook een uitstekende gezondheidsdrank te wezen! Vandaag wordt tevens herdacht de heilige Silvester, die de Katholieke Kerk van 314 tot 335 als opperherder bestuurde en dus 21 jaar lang paus is geweest. Oudejaarsavond wordt ook wel Silvesteravond genoemd en vanavond op de Duitse TV is het Silvester-Abend en zo na het luiden van de nieuwjaarsklokken gaan op de televisie de programma's wat luchtiger worden en dit vindt onze overste Geert de juiste tijd om naar de kapel te gaan en daar te bidden om de goede gunsten van hierboven. Toen we nog in Vlaanderen zaten, aten we na de nachtelijke kerkdienst met nieuwjaar altijd choucroute, op z'n Duits Sauerkraut en hier zeggen we zuurkool met spek. Deze traditie hebben we meegenomen naar Holland. Men zegt dat dit geluk brengt; in ieder geval wel voor mij, want als kloosterkok hoef ik de kerkelijke nachtdienst niet bij te wonen. Wist u dit?De Engelse ontdekkingsreiziger James Cook liet de scheepskok twee keer per week zuurkool bereiden. In zuurkool zit enorm veel vitamine C en B. Ook heeft zuurkool een hoog ijzergehalte en is het aan boord van zo'n lang op zee varend schip een uitstekende pot tegen scheurbuik en veel andere ziektes. Een saaie dag is oudjaar in ons klooster beslist niet en ook hier merk je dat sommige zusters, paters of broeders flink aan Bacchus geofferd hebben. Uiteindelijk is het maar één keer per jaar oudjaar en ook wij mogen dan iets meer, dan normaal gebruikelijk is, en ik geloof niet dat in de hemel zich iemand daaraan stoort.
Zo'n schotel smaakt in de vroege morgen van Nieuwjaar uitstekend! !
31-12-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Nog een paar dagen en we zitten aan Oud & Nieuw. Een aloude gewoonte is om dan oliebollen te gaan bakken. Er zijn weinig mensen die zich ooit afgevraagd hebben waar die traditie vandaan komt. De Spaanse inquisitie begon in 1478. Veel Spaanse Joden vluchtten naar Portugal, maar daar waren ze ook al niet veilig en het waren de Portugese Joden die bijna allemaal naar Nederland gevlucht zijn. Als traditie bakten deze Portugese Hollanders op het einde van het jaar in olie gebakken koeken. In hun bakermat Jeruzalem werd de tempel verlicht met eeuwigbrandende olielampen. Olie was voor de joden de brandstof van hun heilig vuur. In Amsterdam waar veel joden hun verblijfplaats hadden gevonden waren het de Joodse koekbakkers die de jodenkoeken een modern jasje gaven door een mengsel van aangemaakte bloem in olie te bakken. De poedersuiker over die bollen is wat later gekomen en geboren in de zestiende eeuw toen er veel winters waren met sneeuw en bovendien maakte de poedersuiker de oliebol wat zoeter en smakelijker. De poedersuiker staat dus symbool voor de Hollandse sneeuw die zo eind december vaak ons landschap siert. Tegenwoordig worden er elk jaar wedstrijden gehouden met als sponsor het Algemeen Dagblad. Richard Visser uit Rotterdam was al acht keer oliebollenkoning, alleen vorig jaar niet. Anno 2013 ging hij met de 'oliebollenkrans' strijken en is wederom de beste oliebollenbakker van Nederland. Hieronder afgebeeld heb ik een oud Hollands oliebollenrecept staan en dat moet u dit jaar maar eens gaan uitproberen. Bij oliebollen bakken moet je het vet en/of olie constant op een hoge temperatuur houden (185/195 graden C). Doe je dat niet, dan trekt al het vet in de oliebol. Ben je voor een vereniging aan het bakken, verwissel dan tijdig van olie of vet, want een te langdurig gebruik leidt tot ontleding. Hergebruik van oliën en vetten is met een korte bewaartijd mogelijk, maar laat je hier bv. een week overheen gaan, dan is het vet ranzig geworden en niet meer bruikbaar.
28-12-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
We gaan weer bewogen dagen tegemoet en de meeste mensen spreken van fijne feestdagen en staan er niet bij stil wat we precies herdenken. De eerste kerstdag herdenken we de verjaardag van onze Heer Jezus Christus die als kind geboren werd ergens op de vlakten van Bethlehem. Gehouden werd een volkstelling en Maria en Jozef moesten om zich te melden van Nazareth naar Bethlehem afreizen. Het was erg druk in de stad en nergens kon het stelletje onderdak krijgen. Maria verkeerde in gezegende toestand en elk ogenblik kon zij bevallen. Jozef stelde voor om ergens buiten Bethlehem in een of andere herdershut of grot onderdak te zoeken. En zo geschiedde het dat Jezus geboren werd in een herdersstal waar ook een ezel en os op stal stonden. In doeken gewikkeld werd Jezus in een voerkrib gelegd waaruit normaliter het vee graasde. Bij de koude op de vlakte werd hij warm gehouden door de warme wasem die de os en ezel na hun ademhaling uitbliezen. Op Tweede Kerstdag herdenken we de sterfdag van de Heilige Stephanus die de marteldood stierf. Een heel onbekende dag voor de meeste mensen is 28 December, de sterfdag van een groot aantal kinderen die op last van koning Herodes vermoord werden. De historicus Flavius Josephus heeft het een en ander daarover opgetekend en vermeld wordt dat de Romeinse Vazalkoning Herodes (37 v.Chr.tot 4 na Chr.) vernomen had dat er onder zijn Joodse onderdanen een koning geboren was. Nu zo'n concurrent duldde hij niet; dus gaf hij zijn soldaten opdracht alle geboren jongetjes tot de leeftijd van twee jaar te vermoorden. Jezus ontliep deze afslachting, omdat zijn pa en ma gewaarschuwd waren en daarom gevlucht naar Egypte. Hebben we het over 28 december, dan herdenken we dus de sterfdag van onnozele (onschuldige) vermoorde kinderen. Tegenwoordig gebeurt dit ook nog volop door vreseljke etnische oorlogen in Azië en Afrika. Elke minuut sterven er drie kinderen van de honger en twee door oorlogsgeweld. Nee, een reden tot feestvieren, ook met Oud op Nieuw, is er in feite niet. In 2013 hebben we buiten al dat oorlogsgeweld tevens te maken gehad met vreselijke natuurrampen en veel families werden hierdoor getroffen. Passend herdenken mogen we als mens zijnde ten allen tijde en ook best een beetje vreugde maken, maar laat die dan meer uit je hart komen en geef u niet over aan buitensporige uitspattingen. Op deze manier kunnen we ook afscheid nemen van 2013 en laten we bidden en hopen dat we in ieder geval in 2014 gespaard blijven van veel ellende en we in goede conditie blijven, waarbij een goede gezondheid het kostbaarste bezit is wat we van Hierboven toebedeeld kunnen krijgen.
25-12-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het de laatste zondag van de advent en de 25ste zitten we al weer aan het Kerstfeest. Paus Franciscus heeft ons verzocht niet al te verspillend te zijn met voedsel. Er zijn miljoenen hongerige magen in de wereld die dag in dag uit geen eten kunnen kopen en elke minuut sterven drie kinderen op de wereld de hongerdood. Het moeilijke van dit alles is dat we vaak heel ver van deze hongerhaarden af wonen, het transport naar die landen duur is, weinig mensen zich bekommeren wat ver van huis gebeurt en we ongemerkt allemaal ego's zijn die het eerst ons eigen zegenen alvorens achterom te kijken wat verderop aan de hand is. Van de gelden die naar ontwikkelingshulp gestuurd worden, blijft soms een hoog percentage aan de strijkstok hangen en dat weerhoudt ons vaak geld over te maken. Onze Nederlandse hulpverleners werken vaak in de vele vluchtelingenkampen die ontstaan zijn door etnische oorlogen in vooral Aziatische en Afrikaanse landen. Dagelijks worden gironummers doorgegeven en ik kan u verzekeren dat deze gelden met aftrek van geringe onkosten en behuizing voor helpers wel goed besteed worden. Probeer als kerstintentie deze organisaties naar vermogen te steunen en zit niet te klagen over dat we het hier allemaal zo slecht hebben. Er zijn hier in Nederland eveneens arme mensen, maar dat percentage is klein en hier op het platteland weet iedereen wel welke mensen dat zijn en zou buurthulp, gemeente en parochiewerk voldoende participerend kunnen werken door deze mensen te helpen. Jammerlijk wordt daar weliswaar genoeg over gesproken, maar komt ondersteuning vaak te laat. Snipperdagen: Hou je van koken, dan kun je met dit koude weer van de eerste winterdag jezelf uitleven door bv. chocoladetruffels te bereiden of kerstkransjes te gaan bakken. Ik heb hier beneden wat staatjes aangebracht, die vrij te kopiëren zijn. De laatste weken heb ik me ook bezig gehouden met wat heerlijke kerstdiners, waarbij wild en gevogelte het hoofdgerecht vormt. Er rest ons nog 4 dagen om alle benodigde ingrediënten in huis te halen. Ik wens al mijn kookvrienden en lezers van "Broeder Everard" fijne kerstdagen en deze zijn pas echt aangenaam als u hierbij ook eens denkt aan iemand die het wat minder heeft als u. Nodig hem of haar uit om samen met u kerstfeest te vieren of maak een eenzaam persoon blij door hem of haar een kerstkaartje te sturen of een belletje te plegen.
21-12-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger hadden we in ons klooster een zekere broeder Janus die een expert op kruidengebied was en voor deze confrater hadden we in onze kloostertuin dan ook een hobbykasje staan waarin hij zijn kennis van bloemen, planten en kruiden kon uitleven. Rondom het kasje lag ook nog 2 are grond waarin weelderig van allerlei aparte gewassen verbouwd werden. In het na-en voorjaar was hij voortdurend bezig om de aarde vruchtbaar te maken door deze te vermengen met compost en stalmest. Knoflook: Een heel goed soort is de German Stiffneck. Het is een heerlijke pittige knoflook. We kennen allemaal die knoflookbolletjes en die bestaan uit een aantal teentjes die aan elkaar 'gesmeed' zijn. Veel mensen zijn niet gecharmeerd van de sterke smaak en geur van knoflook, maar toch kan ik u verklappen dat knoflook als het ware de uitlaat is van goed functionerende hart-en bloedvaten. Gebakken, gesmoord of gegrild gaat de scherpe smaak er vanaf en is de geur wat aangenamer. In het Midden-Oosten kan men niet buiten knoflook en ook hier ter lande is het gebruik van knoflook toegenomen, omdat mensen uit allerlei windstreken van de wereld zich hier na de Tweede Wereldoorlog en elders verspreid hebben en wij veel van hun gebruiken overgenomen hebben. Wil je de gerechten wat hartiger van smaak maken, kun je ook in onze westerse keuken bij de bereiding van soep, sauzen, marinades, vlees, vis, gevogelte, wild, salades en groenten niet buiten het gebruik van knoflook. Heb je thuis een hoekje grond of een 'koud kasje'staan, bemest de grond dan zoals broeder Jan dat deed en poot 4 cm diep wat van die teentjes van zo'n knoflook. Oktober of vroeg in het voorjaar is de beste gedijtijd en zonder 'winterjas aan kunnen ze een fikse kou doorstaan. Leer omgaan met knoflook en klik op de volgende link: www.youtube.com/watch?v=4EfjKVqx1hI Zorg dat je met de kerst en oud op nieuw in zicht uw levensklok aan het tikken houdt!
18-12-2013 om 15:01
geschreven door Broeder Everard
Met de kerstdagen hebben we hier een aantal Benedictijnse confraters uit het Belgische Affigem in huis. Broeder Johannes die daar kok is, heeft me geschreven dat hij uit de voorraadkelder van de abdij de benodigde ingrediënten voor wat heerlijke jachtschotels zal meebrengen en samen verzorgen we hier in ons klooster de feestmaaltijd met de kerstdagen. Die Vlaamse confraters gaat het een stuk beter dan hier in Holland met onze kerken, kloosters en abdijen en die edelmoedige Vlaamse religieuzen hebben heel goed in de gaten hoe het hier in dit lastentopland Holland gesteld is. Afgesproken met mijn oude studiegenoot Jan van bijna driekwart eeuw geleden heb ik dat we volgens een oude gewoonte het wild aan tafel gaan uitserveren. Zojuist heeft broeder Johannes me gemaild dat hij voor die arme sloebers hier in het Angerse Lingewaard zelfs een paar rechaudjes en het nodige uitserveerbestek zal meebrengen. Voor mijn trouwe lezers heb ik vandaag een oud recept staan van hazenrug in roomsaus. Het is de vermoedelijke jachtschotel die we met de kerstdagen op tafel brengen. Bij het uitserveren maken we ieder bordje waarop een stukje reerug komt te liggen prachtig op met kerstmotiefjes en uiteraard houden we het niet alleen bij een jachtschotel maar komt er als voorgerecht ook nog iets heel lekkers op tafel en het nagerecht ditmaal is een heerlijke bavarois met alles wat erin hoort en ook de nodige kerstmotiefjes rondom en op die exclusieve pudding. Mijn trouwe lezers kennen onderhand dit blog en te kust en te keur staan veel lekkere diners vermeld die met een beetje aandacht door iedereen die van koken houdt bereid kunnen worden.
12-12-2013 om 20:33
geschreven door Broeder Everard
De sint stapt vanavond op de boot en de bisschop van Myra (Turkije) reist weer af naar zijn tweede vaderland Spanje. Met de kerstdagen hoort wild en/of gevogelte op tafel. Het bevat weinig dikmakende stoffen en men zegt dat je er bruisend fit van wordt. Het is goed voor je stem en vooral de melodieën "Stille Nacht en De Herdertjes lagen bij nachte" gaan er luider van klinken. Bij wild heb ik de ouderwetse gewoonte eerst alles wat aan te braden in een wildpan om daarna pas alles over te doen in een braadslede om in dit geval het haasje op een niet al te hoge oventemperatuur verder te garen en te bakken. Het voordeel is dat hierdoor alles lekker strak trekt en je die echte wildsmaak blijft ruiken en proeven. Als u buiten de wildschotel het kerstdiner een echt cachet wilt geven, gebruik dan een speciaal kersttafellaken en ook bijpassende servetten, zet een paar mooie kandelaars met kerstkaarsjes erbij en gezellig bij het open haardvuur en uw kamer opgesierd met kerstkribbe en kersboom zal u-zeker weten-in een hemelse sfeer geleiden. Als voorgerecht bij deze wildschotel raad ik u aan een carpaccio, d.i. een schotel van rauwe ossenhaas, mayonaise, worcestersaus, tabasco en witte peper (zie inzet) Als dessert een romige koffie met Christmascake of kersttaart-zet ook een schaaltje kersenbonbons op tafel-en het diner kun je ook afsluiten met een trifle, mousse of een bavarois.
06-12-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voorafgaand aan de komst van het Jezuskind zijn er vier adventszondagen. De eerste adventszondag valt altijd tussen 27 november en drie december. De liturgische kleur is op de zondag van levavi en Populus Sion paars en staat voor boete en inkeer. Op de zondag van "Gaudete" en dan hebben we het over de derde zondag van de advent mag eventueel gebruik gemaakt worden van het liturgisch roze. Een prachtig gezang is het Rorate (zie afbeelding)-, de introïtus op de laatste zondag van de advent. Het is als het ware het welkomstlied voor de Heiland die als mens en verlosser van onze zonden zich vanuit de moederschoot van Maria laat bejubelen. Ons katholieke geloof zit mooi in elkaar en als iedereen zich aan onze geloofsvoorschriften hield dan zou de wereld er hemels uitzien. Vroeger als seminarist zat je gedurende de adventstijd heel veel in de kapel en werd er geoefend op de Gregoriaanse gezangen. Het was de tijd van bezinning en ook de periode waarin onze weldoeners het klooster kwamen bezoeken om te luisteren naar de zoetgevooisde klanken die in ons moederhuis te beluisteren vielen. Als jongeling vind je dit alles prachtig, maar toen ik de kloosterpoort verlaten had en losgelaten werd in de wereld was ik teleurgesteld in al die narigheden die ik tegenkwam. Het enige wat ik behouden heb is de hoop dat het ooit een beetje anders zal worden en we solidair worden met de mensen in nood en ook deze laten profteren van onze welstand. Uiterlijk Betoon: In Amerika ging de mormoonse bisschop David Musselman in zijn eigen parochie als zwerver verkleed voor zijn eigen kerkdeur staan. Zijn parochianen herkenden de undercover bisschop niet en alle kerkgangers betoonden weinig medelijden met de kreupele en wartaal sprekende zwerver. Eerst op vriendelijke toon en even later op onvriendelijke toon werd hij gesommeerd te verdwijnen. De zondag erop verscheen hij als bisschop in vol ornaat op het spreekgestoelte en deelde zijn parochianen mede dat hij die week daarvoor de bewuste zwerver bij de kerkdeur was. De Verloren Weg: Deze is moeilijk terug te vinden als je verdwaald bent in een land waar de helft van de mensen het goed hebben en de andere helft niet weet waar ze het zoeken moeten. Laat uw inzet deze keer wezen mogelijk uw buurman of een goede kennis die het financieel moeilijk heeft, al jaren chronisch ziek, nooit gevraagd wordt om ook eens een keer een uitstapje te maken en loop met uw goede baan, pensioen en AOW niet te kankeren dat je het zo slecht hebt, want dat slaat werkelijk nergens op. Open uw ogen, uw hart, oordeel wat milder en laat de medemens niet in de steek en laat de hoop van de verdrukten werkelijkheid worden. Ik wens u allen een hele fijne decembermaand!
Dauwt hemelen van boven, gij wolken beregene de rechtvaardigen opdat de aarde zich zal openen en de Heiland er uit zal ontspruiten
03-12-2013 om 17:08
geschreven door Broeder Everard
Afgelopen week was ik op uitnodiging op bezoek in de Cisterziënzer abdij van La Trappe, gelegen in het Normandische dorp La Trappe Soligny. In Normandië zitten veel boeren en de patrijs voelt zich dan ook uitstekend thuis op al die akkers waar deze vogel zijn voedsel vandaan haalt. Hier in dit klooster heb je een speciale wapenkamer waar de paters en broeders hun jachtgeweren bewaren. Hartelijk werd er gelachen toen ik vertelde dat we hier in Nederland een speciale dierenpartij hadden en het in Holland zelfs verboden is om met een proppenschieter op een duif te richten. Op jacht in hun uitgestrekte landerijen werd me ook zo'n jachtgeweer in de hand gedrukt, maar verteld heb ik daar dat mijn ogen het niet meer toestonden op een bepaald doel te richten en dat ik bij mijn laatste echte jachtpartij in plaats van een haas de punt van de neus van broeder Pinokkio er bijna afgeschoten had. In werkelijkheid zijn we hier in Holland allemaal zo weekzerig geworden dat we in ons klooster in Angeren een knecht aangenomen hebben die 's zomers alles wat rondvliegt vangt en weer naar buiten terugbrengt in de natuur. Dit alles heeft er niet toe geleid dat de hele religieuze wereld vegetarisch is geworden. Alleen in de vastentijd en op de vrijdagen onthouden we ons van het eten van vlees en zijn zelfs blij dat we dan een lekkere visschotel op tafel zien staan. Dus echt vasten is er niet bij! We praten er maar niet verder over en gaan gauw naar onze heerlijke patrijsschotel; aleen al van die heerlijke baklucht geniet je al tenvolle!
01-12-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Gebakken Varkenshaas met Kruidenjasje En Wokgroente
Als we in de keuken bezig zijn wordt er vaak over van alles en nog wat gesproken. Gisteren debateerde ik met mijn keukenassistente zuster Mary over de kerstliedjes 'Stille Nacht en de Herdertjes lagen bij nachte'-, oude vertrouwde gezangen, die niet meer in de kerkelijke liederenbundel zijn opgenomen en vanmorgen ging het over vloeken en dies wat meer. Gisteravond in het praatprogramma van Pauw & Witteman kwam het begrip godslastering ter sprake. Niet beter te weten wilden de meeste politieke partijen, m.u.z. van de Chistelijke partijen hiervan af en zou het desbetreffende wetsartikel geschrapt worden. De Eerste Kamer hier in Nederland heeft ten opzichte van de partijen in de Tweede Kamer die de dienst uitmaken een meerderheid en steeds probeert men bepaalde wetsvoorstellen er door te drukken door medestanders te krijgen. Binnenkort moet men weer drie miljard extra bezuinigen en om die Christelijke partijen weer mee te krijgen blijft het artikel godslastering staan zoals het was en wordt niet geschrapt. Uiteraard zijn wij kloosterlingen ook blij dat godslastering strafbaar blijft, maar op de manier zoals hier in Holland alles wettelijk geregeld wordt, zijn we het niet eens. Telkens opnieuw krijgen de laagloners, zieken en gehandicapten het gelag te betalen en dat is helemaal onchristelijk. Gedacht heb ik altijd dat België nog katholieker was dan de Paus in Rome, maar gisteren zonk ik toch echt door de grond bij het horen dat er in ons buurland een wet aangenomen is die kinderen het recht geeft om bij ernstig geestelijk of lichamelijk leed hun leven te beëindigen. Pijnen zijn niet plezierig en ik kan er met al mijn aandoeningen over meepraten en soms word ik hierdoor wat neerslachtig en zie ik het ook niet meer zitten. Als je met een ernstige kwaal tegenwoordig in een ziekenhuis opgenomen wordt is het eerste wat ze je vragen of er bij plotselinge hartstilstand nog reanimatie toegepast moet worden. Zo niet mag je al meteen naar Petrus afreizen! Er is in de loop der jaren mijns inziens veel ten kwade veranderd en ik denk dat dit niet allemaal bijdraagt tot een solide maatschappij met echte waarden, normen en een liefdevol solidariteitsgevoel met mensen die het moeilijk hebben.
Postulant broeder Frédericus bezig met het gerecht van vandaag
28-11-2013 om 15:26
geschreven door Broeder Everard
Anijs is afkomstig van de anijsplant die met een deftige benaming ook wel de pimpinella genoemd wordt. De plant is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en overal in West-Azië kom je eveneens anijs tegen. Hier in Nederland tref je hier en daar ook wat verwilderde anijsplanten aan. Tegenwoordig worden er in in Nederland ook gecultiveerde anijsplanten te koop aangeboden en daarmee zou je zelf de zaadjes kunnen verwerken in cakes, taarten, kruidenkoek en met wat handigheid zou je eveneens een kruidenbitter kunnen maken. In elke super verkopen ze producten waar anijs in verwerkt zit en dan denk ik aan anijsthee, muisjes en anijsblokjes. In speciaalzaken is ook te koop chocolademelk en koffie met anijs. Bij de slijter is onder de naam anisette een likeur te koop, die gestookt is uit zaad en knoppen van de anijsplant. Likeuren vallen onder de sterke drank en met ingang van 1 januari moet iedereen onder de 25 zich legitimeren als hij of zij in een super en/of slijterij sterke drank koopt. Onder de 18 jaar mogen deze dranken niet verkocht worden en in een horecabedrijf of andere openbare gelegenheid niet meer uitgeschonken worden. In de medische industrie wordt anijszaad verwerkt in drankjes en/of tabletten die een heilzame werking hebben bij allerlei vrouwenziektes en kwalen, tegen luchtweginfecties, als hulpmiddel bij buikkrampen en/of winderigheid. In sommige tabletten met een wat ongure smaak wordt het betreffende geneesmiddel wat vriendelijker inslikbaar gemaakt door er een natuurlijke smaakstof aan toe te voegen en daar is anijs ook heel goed voor te gebruiken. Vroeger als we slapen gingen kregen we van ons moeder eerst een lepel levertraan en daarna een beker warme anijsmelk, hierna werd het engelenbewaargebed gebeden en zo tegen half acht 's avonds werden we al in Morpheus'armen gelegd. Tot mijn tiende jaar hebben mijn ouders dit altijd zo gedaan en als ik tegenwoordig jeugdige kinderen, die nog naar de kleuterschool gaan nu om 10 uur 's avonds nog rustig tv ziet kijken, krijg ik hierover bedenksels die ik hier maar niet zal verwoorden. Het moderne leven kon straks nog wel eens flink opbreken en over de voorspellingen dat straks iedereen 100 kan worden geloof ik geen zier van!
Bevat 25 % alcohol
23-11-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Als ik een definitie van vitamine mag geven, dan is dat een onmisbare voedings-en opbouwstof die in plantaardig of dierlijk voedsel aanwezig is. Op dit blog zijn er al velen besproken en deze keer komen we terecht bij vitamine K. Het is een in het vet oplosbare vitamine en heel belangrijk voor de bloedsomloop en bloedstolling. Je houdt er hart en vaten mee op orde en het werkt preventief tegen de beruchte trombose, waarbij op de verkeerde plaats stolsels optreden, een bloedvat afgesloten wordt en een hartkamer bedreigd. Vitamine K vinden we in groene groenten, lever, melk en plantaardige oliën. Enorm veel vitamine K zit er ook in allerlei soorten noten en aanbevelenswaardig is zonder meer dat u dagelijks groene groenten eet en 's avonds als u tv zit te kijken is een handjevol noten altijd nog beter dan al die dikmakende snacks die u voorheen gewend was. Hieronder heb ik een paar staatjes afgebeeld van alles wat vol vitamines zit die uw lichaam vitaal houden en dan kom ik terecht bij een notenmelange, de diverse groene groentes en als het om veel vitamine C gaat bij de groene vruchten.
Buiten de wal-, hazel-, cashew-en macadamianoten reken ik ook de ongezouten pinda's en de amandelen hiertoe. Niet alleen onmisbare vitamines K zitten er in noten, maar eveneens mineralen, vezelstoffen en antioxidanten; onder die laatste noemer verstaan we vitamines E & C en de spoorelementen celeen, zink en bioactieve stoffen zoals flavonoiden uit groente en fruit. Vroeger zeiden ze: ,,Makkelijk praten, maar hou je jezelf daar ook allemaal aan"? Nee beste lezers, zelf heb ik mogelijk uit hoofde van mijn beroep gefaald en ben behept met diverse chronische kwalen, zo ook met een hartkwaal, omdat ik me niet altijd aan de adviezen met betrekking tot "gezond eten en drinken" gehouden heb. Daarom een oproep tot al die nú nog gezonde mensen: ,,Leef de goede hier verwoorde voedingsadviezen van broeder Everard na en u zult er baat bij hebben en een lang leven zal u beschoren wezen"!
22-11-2013 om 19:42
geschreven door Broeder Everard
We kennen allemaal wel aardappelpuree dat makkelijk klaar te maken is. Je neemt hiervoor een wat kruimige aardappel bv. Agria, Santana, Irene of Doré. Je kunt ook wat zacht geworden (oude) aardappels gebruiken. Omgekeerd zijn die ook weer hard te maken door ze te schillen en een nachtje in water te laten staan. Zijn ze gekookt, dan giet je ze af, doet er wat roomboter en melk bij en stamp ze fijn. Opgediend met wat paprikapoeder eroverheen en wat opgerond op een boterhambordje is het een appetijtelijk gezicht. In het Midden-Oosten maken ze bijna van alle groentes puree en met van allerlei sausjes en kruiden erbij weten ze daar een lekker menu op tafel te brengen. Als u daar meer over wilt weten, raadpleeg dan de Oosterse kookrubriek op rechts van dit blog! Wij gaan vandaag een erwtenpuree bereiden. De hele receptuur daarvan vindt u op aparte staatjes die ik hieronder voor u heb afgedrukt. Hier in het klooster eten we deze morgen en broeder Adrianus uit België heeft wat zeebaars meegebracht, die we lekker gaan bakken en iedereen krijgt zo'n moot boven op zijn portie gelegd. Bak de moten met de geschubde kant beneden. Onder dat velletje zit de visolie en die houdt het mootje constructief en mooi in evenwicht en dat is heel belangrijk. Als we voltallig zijn, dan zitten we hier in het klooster met 28 personen aan tafel, maar dat wisselt nog wel eens. Voor u heb ik de schotels en/of maaltijden samengesteld voor 4 tot 6 personen en die laatste 2 personen zijn dan de schrale eters, want wat voor 6 personen klaargemaakt wordt gaat als het lekker is ook op met 4 eters aan tafel.
18-11-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u staan een echte Franse vleesschotel bereid uit een lamszadel als hoofdbestanddeel, verder doorregen spek, bouillon, veel specerijen, zout, witte wijn en wat keurgroentes die veelal bij de diverse vleesschotels gebruikt worden. Het volledig recept heb ik voor uw gemak apart afgedrukt staan, dus makkelijk over te nemen. Bij deze lamsschotel hoort een droge wijn uit de streek en het land van Henri IV. Deze koning werd geboren in 1572 te Pau en vermoord op 14 mei 1610 te Parijs. Hij stond bekend als een liefhebber van de wijn uit zijn geboortestreek en dan hebben we het over die droge lichtrode wijnsoort de Jurançon. Niet veel slijters zullen deze wijn in voorraad hebben; ze is echt pittig in prijs! Wat ik dus u wel garanderen kan is dat elke goede slijterij u wel een Médoc uit de gemeente Pauillac kan aanbieden. Dit is eveneens een voortreffelijke wijn die past bij alles wat des lams is. Weliswaar leven we in een dure tijd, maar als je de prijs van de diverse groentes en aardappelen in acht neemt zit je ook al gauw met alles wat je voor een gewone maaltijd nodig hebt kortbij de prijs die je voor deze echt lekkere lamsschotel moet betalen.
17-11-2013 om 16:24
geschreven door Broeder Everard
Lekker en smaakvol vlees is niet overal te krijgen. Er zijn nog maar weinig slagers die het gerede product in hun zaak vanaf de wei of stal tot aan de klant aan de toonbank zelf allemaal afhandelen. Dat was vroeger bijna overal het geval en op het platteland al helemaal. Je wist echt wat voor vlees je in de kuip had. Zelf heb ik voor jaren terug ook nog geslacht en op een gegeven moment werd dat verboden, moest alles in een speciaal ingericht slachthuis gebeuren en wild en gevogelte bij de poelier. Voeding is voor mens en dier noodzakelijk, maar het maakt heel veel uit wat die mensen of dieren te eten krijgen. Tegenwoordig is het omwille van de commercie: veel verdienen, voordelig inkopen en duur verkopen normaal dat er ondanks alle controle van allerlei instanties toch heel veel producten op de markt verschijnen die absoluut niet deugdelijk zijn en hoe langer hoe meer hoor je van besmettingen die door deze 'geen knip voor de neus zijnde artikelen' ontstaan zijn. Kun je het betalen en wil je lekker vlees eten, dan geef ik u de raad om dit bij de ambachtelijke slager te doen. Vroeger kon de man met de smalle beurs dit ook allemaal realiseren, maar deze regering heeft bewerkstelligd dat straks mensen met een minimaal inkomen allemaal aangewezen zijn op de voedselbank en doen ze dit niet, dan zullen velen uit huis gezet worden omdat ze hun huur en vaste lasten niet meer kunnen betalen. Ja die arme broeder Everard zou iedereen met tekorten wel willen helpen, maar dat heb ik in het verleden al zo dikwijls gedaan dat ikzelf onderhand ook al krap bij kas zit. Er waren zelfs mensen die me adviseerden volgend jaar van het internet te verdwijnen, dit klooster te verlaten en in te treden bij een boedhistenklooster in Thailand. Misschien komt het ooit zover, maar voorlopig prakkiseer ik er nog niet over. Hier beneden heb ik weer wat staatjes voor u gemaakt van mijn echt Frans gerecht Cotelettes d'Agneau à la Jardinière, Moge het u welgevallen!
14-11-2013 om 18:15
geschreven door Broeder Everard
Zalm is een vissoort die bij geen enkel restaurant op de menukaart ontbreekt. Onlangs was zalm negatief in het nieuws doordat ze besmet was met bepaalde bacteriën. Dit was absoluut niet te wijten aan de vis, maar aan de verwerkingsfabriek die de verpakkingsmachines niet schoon hadden. Voedselbesmettingen komen tegenwoordig veelvuldig voor en te weinig zuivere vakkennis van de fabrikant, slechte toepassingsregels en toezicht op de hygiène zijn daar debet aan. Gewoon kraanwater in de keuken dat gebruikt wordt met het wassen van groenten en met alles wat betrekking heeft op de voedselbewerking en verwerking kan b.v. besmet zijn en vol schadelijke kiemen zitten die een voedselbesmetting teweeg kunnen brengen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als zeefjes achter de kranen en rubbertjes tussen de afsluitingen niet tijdig vervangen worden. Hetzelfde is het geval bij verwerkingsmachines en vervuild keukengerei. Een vissoort die aanmerkelijk goedkoper is dan zalm nl. de koolvis wordt nog wel eens als zalm verkocht of in restaurants geserveerd, maar in een goed eethuis zult u dit niet aantreffen. Tegenwooordig zijn er veel tv-programma's die handelen over koken en braden en iemand die daar alles over weet en mogelijk over iets meer praktische keukenkennis beschikt dan deze kloosterbroeder is Herman de Blijker. Hij geeft van die verhelderde tipjes die erg nuttig zijn. kijk op Google en raadpleeg het web keukentipjes m.b.t vis e.a. Doe er uw voordeel mee. Hier benden ziet u het recept Zalm à la Maison De France van broeder Everard en ga ermee aan het werk! Vis is gezonde kost en eet het minstens een keer per week!
07-11-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Bidden bij de Buren in het Duitse Kevelaer en het Belgische Bassenge
Vanuit het Limburgse Arcen is het binnendoor door de bossen zo'n 20 kilometer en je bent in het bedevaartsoord Kevelaer. Van hieruit Angeren denk ik dat het 75 kilometer rijden is eer je daar bent. Bassenge ligt aan het riviertje de Jeker te België en het bedevaartsoord daar is gewijd aan de heilge zuster Bernadette de Soubirous. Opgericht is het door een zekere pastoor Nouwen en in de volksmond wordt het ook wel 'Klein Lourdes' genoemd. Ondanks alle goede bedoelingen van de verschillende parochieinstellingen is het tegenwoordig toch wel een hele uitgave om voor reis-en verblijfkosten naar Lourdes 650 euro te betalen en met alleen AOW kan een ziek persoon daar niet naartoe om daar zijn troost en kracht te zoeken. Voor veel mensen in de gemeente Lingewaard is het Mariaoord Kevelaer onder leiding van de Broederschap of anderzijds nog wel te doen en mensen die dicht bij de Belgische grens wonen vinden in de nagebouwde Lourdesgrot in Bassenge eveneens verlichting en ook daar zal hun gebed verhoord worden. Zowel Kevelaer alsmede Bassenge zijn aantrekkelijke plaatsen om te vertoeven. Nog steeds staan ze er, maar echt biechthoren in het hokje is er niet meer bij. Vroeger stond er boven zo'n biechtstoel de taal waarin de biechtvader je ontving. Nooit zal ik vergeten dat ik als priesterstudent in Kevelaer ooit eens mijn 'zware zonden' ben gaan biechten bij een 'Italiaanse' pater, waarvan ik dacht dat hij geen Hollands verstond. Achteraf was het een gewone Nederlandse priester die ook de Italiaanse taal meester was en notabene van dezelfde orde was waar ik mijn opleiding ontving. Ook al staat het bezoeken van een bedevaartsoord niet direct voorop, het is altijd verlichtend om het eens een keer te proberen. Je ontmoet er van allerlei mensen en mogelijk ontmoet je daar personen waar je een eeuwigdurende vriendschap mee kunt sluiten.
Wonderkapel en Basiliek in Kevelaer
Het sjetootje van Bitsingen zoals de Vlamingen Bassenge noemen Lourdesgrot in 't tussen Tongeren en Maastricht gelegen Bassenge
06-11-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het Allerheiligen en mijn gedachten gaan uit naar mijn overleden familieleden en naar een heel ver verleden toen ik op retraite was in Wirtzfeld. Deze plaats ligt in België, behoort tot de gemeente Büllingen en de meeste bewoners spreken daar Duits. Een heel groot gedeelte van België is gelegen in die prachtige Ardennen. Dat Wirtzfeld is een leuke toeristenplaats en in die schitterende natuur in en rondom Wirtzfeld komt een mens echt tot bezinning en rust. Er staat daar een Kartuizerklooster uit de 14de eeuw, en zoals met veel kloosters het geval zijn ze omgebouwd tot museum, hotel of seniorenpension. Hoogst zelden tref je in zo'n klooster nog paters of zusters aan. De Poolse componist Frédéric Chopin (1810-1849) trok veel naar Wirtzfeld en heeft daar verschillende beroemde muzikale composities gecomponeerd. Tijdens het avondmaal zal Pater Gerardus in de refter een gedicht van Ine Verhoeven en Guillaume van der Kraft voorlezen, die zeker op deze dag van Allerheiligen en morgen met Allerzielen stichtelijk overkomen en ons mensenhart zullen beroeren. Vandaag met Allerheiligen bestaat het menu uit aardappelen, spruitjes en vooraf een linzensoep. Als vleesgerecht heb ik bij de spruitjes een balletje gehakt en als nagerecht meloenmousse.
01-11-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Halloween is van oorsprong een Keltisch feest en de bakermat is Ierland. Vroeger eindigde het Keltische jaar op 31 oktober. Het Keltische oudjaar werd dan ook gevierd op die avond. De oogst was binnen, de voorraadschuren gevuld en opgeslagen was ook het zaaigoed voor het volgende jaar. Reden dus om feest te vieren. Op die avond werd dan ook flink gegeten en gedronken en net als bij ons op Oudjaar het geval sprongen veel van die Kelten uit de band. Eind juni/begin juli dat jaar erop waren de bakervrouwen dan ook veel in actie om op hun manier de oogst binnen te halen. Van Ierland uit is Engeland met dat feest bekend geraakt en zo in het begin van de vorige eeuw waren het de Ierse en Engelse emigranten die deze festiviteiten overgebracht hebben naar de USA en Canada. Door met zo'n feest in het rond te dansen en wilde kreten te uiten dachten de Kelten dat ze hiermee de boze geesten wegjoegen en zo langzaamaan is er dan ook een verbastering van al die gebruiken ontstaan, waarbij kinderen gingen spoken en tegenwoordig doen ze dat door met een uitgeholde pompoen in de vorm van een lampion langs de deuren van de mensen te komen en hierbij te vragen: "Trick or Treat" wat betekent wenst u een plagerijtje of tractatie. Vroeger in mijn jeugd had ik nooit van Halloween gehoord en vierden we die dag erop, en dat deden de heidense Kelten ook wel, hun overledenen. In de elfde eeuw kwam voor de katholieken Allerheiligen erbij en werden op 1 november alle mensen die heilig waren herdacht en op 2 november de gestorvenen. Op Allerzielen kon je Toties-quoties-aflaten verdienen door het telkens opnieuw in de kerk bidden van 5 maal het Onze Vader, vijf keer het Wees Gegroet en 5x het Eer aan de Vader. Bij elke keer verliet je hiervoor even het kerkgebouw en weer terug herhaalde je hetzelfde met in gedachtenis een bekende, vreemde of familielid. Was hun ziel nog niet in de hemel opgenomen, maar vertoefde deze nog in het vagevuur, dan werd na iedere aflaat zo'n ziel eveneens in het hemelrijk opgenomen. Het gebruik is een beetje in het ongerede geraakt. Wel leggen de mensen op de graven van hun dierbaren nog steeds een bloemetje en tegen de tijd van Allerheiligen worden de graven keurig schoongemaakt. Sommige parochies houden op de vooravond van Allerheiligen en/of Allerzielen vaak ook een stille tocht langs de graven en als het weer het toelaat heeft iedereen hierbij een brandende kaars in de hand, het symbool van het eeuwige licht en zuiverheid van de ziel. Het is een mooi gebruik om zo uw dierbaren die zijn overleden te herdenken en als u hierbij uit saamhorigheid met uw familie, vrienden en kennissen daarbij een klein feestje organiseert dan vind ik dit zeer prijzenswaardig en ik weet zeker dat in de hemel al die zieltjes zich ook vreugdevol voelen.
In België is Halloween volledig ingeburgerd en hier onderhand ook al
29-10-2013 om 14:41
geschreven door Broeder Everard
Het is buiten nog steeds mooi herfstweer, maar toch om u straks tegen een mogelijk strenge winter te wapenen moet u goed en pittig gaan eten. Vooral de buitenwerkers komt een flinke pot toe. Hier in het klooster kregen we de vraag of we hier net zo'n lux leven leiden als die Duitse bisschop Franz-Peter-Tebartzt-van Elst, die zijn bisschoppelijke woning voor 31 miljoen euro liet omtoveren in een compleet paleisje. Van oorsprong zijn wij een bedelorde en vroeger toen er nog geen AOW bestond werden we de deur uitgestuurd om ons kostje bijeen te halen. Al jaren doen we dit niet meer en alles is veranderd toen onze paters, broeders en zusters in het onderwijs terecht kwamen en ze voor het merendeel een baan hadden, die goed betaald werd. Alles komt hier in de gezamenlijke pot terecht en verder krijgt ieder communiteitslid wat zakgeld om kleren en pijptabak te kopen en ik als oude broeder geniet nog altijd van een lekker pruimpje achter de kiezen, dit om de bacteriën uit mijn lichaam te weren. Nee eten en drinken doen we hier in het klooster nog goed, maar een lux leventje leiden is er echt niet bij. Uiteindelijk zijn we volgelingen van Christus die als deze man nú zijn entree in deze wereld zou maken en met zijn apostelen hier door Angeren liep te preken mogelijk als oproerkraaier door de politie van de straat gehaald zou worden. Vandaag heb ik een heerlijke vleesschotel klaargemaakt met de deftige naam Boeuf en Daube en net als bij een goede pot snert hoef je er echt niks anders bij te eten. Ik heb voor vandaag een bokbiertje als aperitief staan en op tafel zet ik verder een fuitschaal met wat heerlijke appels, peren en walnoten. We zitten vandaag met 18 personen aan tafel, dus ik heb driemaal de hoeveelheid ingrediënten ingeslagen als hier beneden vermeld voor een gezin van 4 tot 5 personen. U kunt de recepten en de afbeeldingen vrij overnemen en in uw receptenboek of cartotheek voegen; altijd makkelijk om die bij de hand te hebben!
24-10-2013 om 16:44
geschreven door Broeder Everard