Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
27-02-2015
Baileyscrème
Onder het motto alles eens geprobeerd te hebben...vandaag een heerlijk, simpel maar toch apart toetje gemaakt !
Nodig voor 7 kleine glaasjes :
- 400 ml halfvolle melk
- 100 ml Baileys
- 2 eieren
- 50 gr suiker
- 20 gr maïzena
Werkwijze :
Doe de melk samen met de Baileys in het microcook schenkkannetje maar hou je heel klein beetje apart en doe deze in de shaker en zet hem 4 minuten in de microgolf op 800 Watt. Doe verder in de shaker de eieren, suiker, maizena en schud krachtig. Voeg dit mengsel nu toe aan de kokende melk en klop met je halve klopper even door en zet dan nog 2 minuten terug in de microgolf op 800 Watt.
Uitschenken in kleine glaasjes en afwerken met geraspte chocolade.
Houdt u ook van licht pikant ;-) bij een lekkere nasi, bami of kroepoek. Dan moet je zeker en vast deze saus eens proberen te maken. Het is zo gebeurd en goed te bewaren. Een tip: momenteel is het Oosterse week bij Lidl en daar kan je nu gemakkelijk en goedkoop aan rijstazijn geraken.
Wat heb je nodig :
- 2 tot 3 grote rode chilipepers
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 130 gr water
- 100 gr suiker
- 3 eetlepels rijstazijn (kan je eventueel vervangen door witte wijnazijn)
- snufje zout
- 1 eetlepel maïzena
Werkwijze :
Was de chilipeper en haal de zaadjes eruit en snij hem in zeer fijne reepjes. Maak de knoflook schoon, haal de groene kern eruit en hak hem fijn in de turbomax zodat hij zeer fijn is. Niet uitpersen dus.
Doe alles in een steelpannetje behalve de maïzena en breng aan de kook, zet het vuur dan wat lager en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Doe in de shaker de maïzena samen met nog 0.5 dl water en schud krachtig zodat het goed is losgeklopt. Voeg dit mengsel nu toe aan de kokende massa en laat dan nog 1 minuut koken of tot dat de massa is ingedikt.
Giet in een schoongemaakt goed afsluitbaar flesje of potje en bewaar in de koelkast.
Heerlijke kleine gebakjes die zo klaar zijn in de tartelettevorm van Tupperware.
Nodig :
- 1 vel kruimeltaartdeeg
- 180 gr pecannoten
- 90 gr boter
- 90 gr bruine suiker (kinnekessuiker)
- 2 theelepels oploskoffie
- 60 gr pure chocolade
- 3 eieren
- 7.5 eetlepel ahornsiroop
Werkwijze :
Snij met behulp van de tartelettesnijder 6 rondjes uit een vel kruimeltaartdeeg en leg ze in de holtes in de tartelettevorm. Maak de vulling door de boter te smelten in de schenkkan in je microgolfoven. Ik nam 1 minuut op 600 Watt. Voeg dan hierbij de suiker, oploskoffie,chocolade, ahornsiroop en 3 eieren. Meng met je halve klopper. 3/4 van je noten doe je in de turbomax en maal ze fijner, doe ze vervolgens bij je deeg. Goed mengen en in de kruimeldeegtaartjes gieten. 1/4 van je overgehouden noten leg je boven op de taart.
Ik had nog voldoende deeg en beslag over om 6 mini tartelettes mee te maken.
Bak je taartjes af in een voorverwarmde oven van 190°C gedurende 35 minuten.
Voor iedereen haalbaar en dat op slechts een half uurtje tijd....als het snel en smakelijk moet zijn. Ooit al eens geplaatst hier maar nu stap voor stap.
Nodig :
- 500 gr gehakt voor de balletjes
- 2 dubbele kipfilets
- 200 ml melk
- 2 eetlepels bloem
- 1 bakje van 250 gr champignons
- 1 kippenbouillonblokje
- kippenkruiden, peper en zout
- 1 citroen
- 200 ml room
- peterselie
Werkwijze :
Knip de kip in blokjes met de schaar en doe ze in de ronde of ovale ultra pro en bestrooi met kippenkruiden. Plaats ze dan met gesloten deksel 5 minuten in de microgolfoven op 700 Watt.
Roer door en plaats opnieuw 4 minuten op 700 Watt terug in microgolf ook met gesloten deksel.
Maak het gehakt op naar wens met 1 ei, kruiden zoals peper en zout en wat paneermeel. Rol er dan bolletjes van en doe ze bij de kippenblokjes ( rauw en niet voorgekookt dus) Snij de champignons in schijfjes en voeg die er tevens bij. Verkruimel het bouillonblokje boven je bereiding.
Hou van de 200 ml melk een beetje apart in de shaker voor de binding en de rest voeg je toe aan het voorgaande. Plaats de gesloten pot nu 8 minuten op 700 Watt in de microgolfoven In je shaker met het beetje melk voeg je de bloem toe en schud krachtig. Deze voeg je ook nu ook toe en zet deze keer de pot zonder deksel terug in de microgolf gedurende 3 minuten op 700 Watt. Roer dan en voeg nu de room erbij en zet een laatste keer terug op 700 Watt voor 4 minuten.
Werk af met het sap van 1 geperste citroen en gehakte peterselie.
Hoewel mijn liefde voor de Ultra pro pot zal blijven, sta ik steeds open voor nieuwe ervaringen en kan ik dit receptje zeker als geslaagd beschouwen. Momenteel was de pot enkel nog maar te verdienen als gastvrouw bij Tupperware maar waarschijnlijk zal hij weldra in verkoop komen.
Bij deze het receptje van de pikante stoverij.
Nodig :
- 600 gr kalfs stoofvlees
- 1 ui
- 1 boterham
- 1 soeplepel moster
- 1 kippenbouillonblokje
- 3 blaadjes laurier
- 400 ml water
- peper, zout, mex tex kruiden en paprikapoeder
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel bloem
Werkwijze :
Leg het vlees in de pot voeg er de fijngehakte ajuin aan toe. Voeg er de boterham met mosterd in stukken aan toe, evenals de laurierblaadjes. Ook de in stukjes versneden rode paprika mag erbij, de geperste look, de tomatenpuree en strooi de bloem over het geheel. Verkruimel ook het bouillonblokje. Kruid af met al de kruiden zoals hierboven beschreven. En voeg de 400 ml water tenslotte toe.
Sluit de pot af volgens de gebruiksaanwijzing die je bij je pot hebt ontvangen. Laat dan 30 minuten op 900 Watt koken in je microgolfoven. Laat dan nog 15 minuten nagaren alvorens je pot te openen.
Heerlijke kleine mini taartjes......je kan er alle kanten mee uit. Deze keer verkoos ik een vulling van kokos en een hartje van Nutella choco.
Nodig voor het zanddeeg : ( voor ongeveer 38 stuks in mini versie)
- 250 gr bloem
- 125 gr boter
- 100 gr suiker
- 1 ei
Nodig voor de vulling :
- Nutella choco
- 90 gr kokospoeder
- 120 gr suiker
- 2 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 70 gr yoghurt
Werkwijze :
Maak het zanddeeg door alles te mengen tot 1 homogene bol en leg het dan een half uurtje in de koelkast verpakt in plastic folie.
Rol het uit met behulp van de deegroller en steek met de mini tartelette steker rondjes uit. Maak de vulling door ook alle ingrediënten met elkaar te mengen. En leg in ieder vormpje eerst een half koffielepeltje choco en vul dan het taartje op met de kokosmengeling.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 22 minuten.
Bewaren in de clickplus van Tupperware gaat super goed.
Wil je eens wat leuk op tafel zetten voor de kinderen dan ga je vast en zeker met dit receptje succes oogsten.
Nodig :
Voor het deeg :
- 350 gr bloem
- 100 gr vetstof
- 2 eieren
- mespunt zout
- een weinig water
- 1 losgeklopt ei om de bovenkant te bestrijken
Voor de vulling :
- 500 gr gehakt
- 1 ui of sjalotjes
- 2 lepels peterselie
- 2 eieren
- 50 gr chapelure
- peper, zout, thym
- 1 halve paprika
Werkwijze :
het deeg maken door alles onder elkaar te kneden tot het zich een bol vormt. In plastic inpakken en even in de ijskast leggen (half uurtje)
Ondertussen de vulling maken door het gehakt te mengen met de fijngehakte ui en fijngehakte peterselie plus kruiden te mengen. Eieren toevoegen en chapelure en fijngehakte paprika. Goed mengen.
Het deeg uitrollen met behulp van de deegroller tot ongeveer een halve cm en de vulling hierop verdelen. Het deeg versnijden zoals op de foto en dichtvouwen zoals op de foto.
De bovenkant bestrijken met losgeklopt ei en afbakken in de oven gedurende 90 minuten op 170° C
Nadien versnijden in sneetjes.
Een tomatensaus en boontjes zijn hier heel lekker bij.
Mijn liefde voor de vogels is groot....vanwege het slechte weer kon ik vandaag niet gaan fotograferen maar was het wel ideaal om zelf koekjes te bakken en dat deed ik in de vorm van een eend....Weeral heel gemakkelijk te maken en met benodigdheden die u vast en zeker reeds in huis hebt.
Nodig :
- 250 gr bloem
- 150 gr suiker (ik nam kokosbloesemsuiker maar je kan ook de gewone witte suiker nemen )
- 1/2 zakje bakpoeder
- 60 gr gezouten boter
- 1 ei
- 2 eetlepels water ( om ze te bestrijken)
Werkwijze :
Doe alles te samen in de keukenrobot en meng onder elkaar tot dat het deeg een bol vormt. Indien je geen keukenrobot hebt dan kneden met je handen ;-) Het deeg in een bol vormen en bedekken met plastic folie en een uurtje in de koelkast bewaren. Nadien uitrollen met de deegroller en uitsteken met de middelste ring van de Tupperware uitsteekvorm, heb je die niet neem dan een limonade glas maar zeker niet de mini tartelettesnijder want die is net te klein.
De ronde lapjes dan dubbel plooien en met een mes bovenaan een snede maken tot op een cm van de rand (zie foto) en buig deze rand naar boven voor de nek en kop. Maak dan nog 2 kleine sneetjes voor de veren.
Met 1 bakvaste chocoladeparel vorm je het oog.
Bestrijk met behulp van het patisserieborsteltje wat water over de koekjes.
Bak af in een voorverwarmde oven van 160° gedurende ongeveer een kwartiertje. Hou het wat in de gaten afhankelijk van je oven.
Bewaar in de ronde clickplus van Tupperware. Deze houdt de koekjes wekenlang krakend vers.
De caramelmousse is het recept van chocolademousse wat ik al eerder heb beschreven op mijn blogje alleen is de chocolade vervangen door caramelchocolade.
Nodig voor de speculaasmousse :
- 2 eiwitten
- 100 gr suiker
- 125 gr speculaas
- 500 ml room
Werkwijze :
De speculaas fijnmalen in de extrachef wat heel snel gaat.
De eiwitten stijfkloppen in de speedychef.
De room stijfkloppen met de mixer en op het einde de suiker toevoegen en de gemalen speculaas.
Alles bij elkaar mengen nu met behulp van de siliconen spatel.
Verdelen over glaasjes of je kan het ook in de allegra schalen opdienen.
Slechts een 15 minuten in de koelkast laten opstijven en dan langzaam oplepelen ;-)
Naar jaarlijks traditie worden hier in de Antwerpse Kempen op verloren Maandag steeds appelbollen en worstenbroodjes gegeten. Van worstenbroodjes heb ik reeds eerder een leuke creatie getoond vorig jaar in de vorm van hondjes. Nu heb ik van de appelbollen mijn eigen creatie gemaakt en een heerlijke vulling.
Nodig :
- 4 appelen à 5 appelen
- 1 bladerdeeg
- 1 soeplepel honing
- 50 gr bruine suiker
- 25 gr gesmolten boter
- 90 ml ahornsiroop
- 2 speculooskoekjes
- eventueel (optie) enkele pecannoten fijngemalen
- 1 losgeklopt ei om te bestrijken
- grove witte suiker
Werkwijze :
Schil de appels en haal met een appelboor het klokkenhuis eruit. Maak dan de vulling voor de appel door de boter de smelten in het schenkkannetje. Zet dan in de microgolfoven gedurende 1 minuutje op 500 W te zetten Voeg hier de suiker aan toe, de honing en de ahornsiroop eventueel ook wat gehakte noten. Haal ook speculooskoekjes met behulp van de appelboor ook nog 4 rondjes en steek die onderaan in de appel om af te sluiten. Doe dan met behulp van een koffielepeltje deze vulling in midden van de appel.
Snij het bladerdeeg in repen van 12 mm en begin onderaan de appel het deeg errond te doen. Ik had zelf ook nog een stukje deeg onderaan de appel gelegd voordat ik met oprollen begon. Rol heel de appel vol met bladerdeeg. En steek bovenaan terug een klein stukje van de uitgeholde appel (enkel het steeltje). Maak met een mesje ook nog een blaadje uit het bladerdeeg en leg dat naast het steeltje.
Kluts een eitje en bestrijk met behulp van het patisserieborsteltje het bladerdeeg in. Overstrooi met grove witte suiker.
Zet in de oven op 200 °C gedurende 20 tot maximum 25 minuten.
Een snel klaar receptje in de mini muffinvorm die deze periode bij Tup in de kijker staat.
Nodig :
- 4 eiwitten
- 1 mespuntje zout
- 200 gr bloemsuiker
- 100 gr geraspte kokos
- 100 gr pure chocolade
- 1 koffielepeltje vanille essence
Werkwijze :
Doe de chocolade in het schenkkannetje en smelt op lage wattage in de microgolfoven. 2 x op 500 watt gedurende 2 minuten en dan goed doorroeren. Doe het eiwit in de speedychef samen met een mespunt zout en klop bijna stijf, voeg dan de bloemsuiker toe. Doe er nu ook de geraspte kokos bij, de vanille essence en de gesmolten chocolade. Niet meer mixen wanneer je de kokos en chocolade hebt toegevoegd maar met de silicone spatel onder elkaar zetten.
Spoel je mini muffinvorm om met water en klop uit en vul nu met het beslag tot 3/4 van de rand. Bak af in een voorverwarmde oven van 160 °C ongeveer 20 minuten.
Zo simpel en toch ook wat feestelijk met deze meringue Kerstboompjes
Nodig :
- 5 eiwitten
- 250 gr witte suiker
- wat druppels groene voedingsmiddelen kleurstof (ik heb zelf geel en blauw gemengd)
- snoepparels om te versieren
Werkwijze :
Doe de eiwitten in de Kenwood en laat ze half stijfkloppen. Voeg dan geleidelijk de suiker eraan toe terwijl je verder mixt; Voeg ook de druppels kleurstof toe. Zelf een beetje zien hoeveel kleur je wilt.
Spuit dan met behulp van de Tupperware spuitzak bergjes in de vorm van een Kerstboom. Doe er meteen parels overheen naar eigen keuze.
Bak af gedurende 1 1/5 uur in een voorverwarmde oven van 100°C met een lepel tussen de deur zodat de damp kan ontsnappen.
Slechts 1 bladerdeeg had ik nodig en wat fantasie in mijn hoofd om tot dit lekkere en leuk resultaat te komen. Voor iedereen haalbaar en zo klaar. Ik maakte het tussen de soep en de 'patatten' ;-)
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- 2 appels
- een handvol cranberries
- 50 gr boter
- 50 gr gemalen amandelpoeder
- 50 gr suiker
- 1 eigeel voor bij de franigpanevulling
- 1 eigeel om de bovenkant te bestrijken
Werkwijze :
Snij het bladerdeeg in met een mes volgens mijn foto. Schil de appels en haal klokhuis eruit. Snij ze verder in fijne partjes. Meng de zachte boter met de suiker en amandelpoeder. Doe dit frangipanemengsel met behulp van de spatel op het deeg in een piramidevorm. Wikkel dan de reepjes bladerdeeg volgens mijn foto om en om. Leg hier en daar een cranberry tussen de reepjes bladerdeeg als een soort kerstbal. Bestrijk het deeg met losgeklopt eigeel en bak de kerstboom af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 tot 30 minuten.
Wanneer hij is afgekoeld kan je hem eventueel nog bestrooien met poedersuiker.
Heerlijk dessertje en zeker op microgolf manier zo vlug klaar en net weer eens iets anders met toevoeging van gedroogde abrikozen en vijgen.
Nodig :
- 500 ml melk
- 4 eidooiers
- 20 gr maïzena
- 100 gr suiker
- 2 stuks steranijs
- 1 scheutje batida de coco (facultatief)
- enkele gedroogde abrikozen en vijgen
Werkwijze :
Doe de melk in de microcook schenkkan en hou 2 eetlepels apart die je in de 2 liter maatbeker doet. De microcook schenkkan met melk en suiker en de 2 stuks steranijs zet je in de microgolf voor 5 minuten op 800 Watt zodat je melk aan de kook gaat. Ondertussen splits je de eieren en doe je bij de eigelen nu de maïzena en de 2 eetlepels melk. Klop dit goed los met behulp van de klopper. Voeg dan dit mengsel bij de warme melk en klop goed op, voeg ook een beetje batida de coco toe. Zet dan de microcook schenkkan 3 x 1 minuut terug in de microgolf en tussenin telkens roeren. Je crème is klaar nu en kan in lage schaaltjes worden uitgegoten. Snij enkele stuks gedroogd fruit in fijne reepjes en leg die op de pudding. Zet de schaaltjes dan enkele uurtjes in de ijskast om te laten opstijven.
Bestrooi eventueel net voor het opdienen nog met wat suiker en met behulp van een bunsenbrandertje kan je de suiker dan laten karameliseren zodat je nog een heerlijk krokant korstje bovenop krijgt. Je kan het ook even onder de grill zetten.
Eventueel kan je de suiker erover ook weglaten indien je hier niet gek van bent.
Heerlijke koek.....je verlangt onmiddellijk naar nog een stukje....
Nodig :
- 175 gr suiker
- 75 gr bruine suiker
- 100 gr boter
- 75 ml melk
- 1 ei
- 275 gr bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel gembersnippers
- 1/4 theelepel baksoda
- 150 gr gedroogde cranberries
- 75 gr pecannoten
Werkwijze :
Meng de verschillende suiker samen met de zachte boter in een mengkom. Voeg dan alle andere benodigdheden toe en meng verder tot een homogene massa. Vorm met behulp van 2 eetlepels hoopjes op je met bakpapier beklede bakplaat en druk deze hoopjes plat met een vork.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180 ° gedurende 12 tot 15 minuten.
Lekker aperitiefhapje en vlug klaar in de Terrinepot Ultra Pro.
Nodig :
- 100 gr gesmolten boter
- 2 eieren
- 1 doos zalm met sap
- 2 soeplepels rosé wijn
- 15 ml tomatenpuree
- 200 ml bloem
- 2 koffielepels bakpoeder
- peper en zout
- Ultra pro terrinepot
Werkwijze :
Haal de graten uit de zalm en meng alle ingrediënten in de volgorde van bovenstaande benodigdheden. Vet de ultra pro in met een beetje olie en bebloem hem. Doe het zalmmengsel erin en bak af in een voorverwarmde oven van 180 ° zonder deksel gedurende 30 minuten. De laatste 10 minuten voor het einde wel bedekken met het deksel.
Laten afkoelen en met behulp van het Tupperware tomatenmes kan je het in fijne sneetjes versnijden.
Kruidenkoek of peperkoek gebakken in de Terrinepot van het Ultra Pro gamma. Heel gemakkelijk klaar te maken en tevens weinig afwas. Enkel de microcook schenkkan heb je nodig om je deeg in klaar te maken en ook de Vijf-in-één schepjes zijn wel handig om de honing en melk in af te meten.
Nodig :
- 200 ml melk
- 150 ml honing
- 75 gr cassonade
- 125 gr boter
- 375 gr bloem
- 15 ml bicaronate
- 1 soeplepel peperkoekkruiden (kaneel)
- optie : een soeplepel gembersnippers uit een potje
- optie : parelsuiker
- de Ultra Pro Terrinepot
- Microcook schenkkan
- spatel
- klopper
Werkwijze :
Doe de melk, cassonade, honing en boter in de microcook schenkkan en zet in de microgolfoven op 750 Watt gedurende 3 minuten om te laten smelten. Ondertussen neem je de bloem, bicarbonaat en peperkoekkruiden en voeg je die bij de verwarmde ingrediënten van de schenkkan. Meng met de klopper goed zodat je geen korrelig deeg hebt. Indien je kiest voor nog wat gembersnippers, deze nu ook toevoegen.
De ultra pro voor deze bereiding toch best maar invetten en bebloemen en het deeg erin doen. Eventueel bovenop nog wat parelsuiker strooien. Het deksel op de ultra pro doen. En afbakken in een voorverwarmde oven van 160° gedurende 1 uur. Dan deksel eraf halen en nog 15 minuten verder bakken zonder deksel.
Laten afkoelen in je ultra pro gedurende een kwartier alvorens te ontvormen.
Met behulp van het Tupperware broodmes kan je mooie sneetjes snijden van je peperkoek en bewaren kan heel goed in de recto verso van Tupperware.
Bedankt iedereen voor zoveel enthousiaste kijkers. Vandaag de 300 000 views overschreden. Zelf nooit gedacht dat dit ooit mogelijk was.
Ik weet ondertussen dat jullie met heel veel zijn die mij dagelijks bezoeken. Ik kom op zoveel plaatsen, bij zoveel verschillende mensen, en hoor vaak zo'n fijne verhalen van iedereen die mij volgt op de blog.
Wist U trouwens dat ik sinds enkele maanden ook een Fb groep heb met dezelfde naam : Edithshapjes.
Ook daar is het leuk vertoeven en steek je veel van andere leden op. Kortom een leuke groep mensen allen op zoek naar inspiratie om op een snelle en smakelijke manier je eten te bereiden. Dat wil toch iedereen en is dan ook de gemeenschappelijke factor. De fb groep telt op 5 maanden tijd nu reeds 1155 leden. Voor die het nog niet kennen, je bent er slechts een muisklik van verwijderd om je nog meer goesting te geven, jezelf terug te trekken in de keuken en wat heerlijks op tafel te toveren. Want met sommige potten...is dit bijna toveren voor mij ;-) Wilt u mij ook eens graag 'live' aan het werk zien....je mag me steeds contacteren en proeven hoort er dan zeker en vast bij....
Heerlijk groenten gerecht met een fruitige toets erbij. En zo snel klaar.
Hierbij had ik een aardappelgratin gemaakt in de oven (recept reeds eerder verschenen op deze blog) en een gebakken eendenborst en ook nog pastinaak in de oven.
Nodig :
- 800 gr pompoen
- 200 gr pitloze druiven ( voor mij uit blik)
- 2 appels
- 1 eetlepel suiker
- 1 dl rosé wijn of witte kan ook
- 3 blaadjes laurier
- peper en zout
- pastinaak
- 2 eendenborsten
- 1 takje verse rozemarijn
Werkwijze :
Schil de pompoen, ontdoe van de pitten en snij in dobbelsteentjes. Doe deze in de lage ultra pro van 2 liter. Schil de appels en verwijder de pitten en snij eveneens in dobbelsteentjes en voeg bij de pompoen. Giet de inhoud van het blik druiven bij de pompoen en appel. Voeg de witte of roséwijn erbij en strooi één eetlepel suiker erover heen. Kruid af met pezo. En zet de ultra pro nu een half uurtje in een voorverwarmde oven van 180°C. En je gerecht is klaar.....zo snel, lekker en eenvoudig kan het zijn.
Voor de eendenborst maak je op de velkant kruislings insnijdingen met een mes. En kruid je goed met pezo. Bak eerst op velkant in een pan met dikke bodem ongeveer 8 tot 10 minuten, draai om en bak nog 6 minuten. Je eendenborsten nu in zilverfolie wikkelen en even laten rusten. Dan in sneetjes snijden en opdienen.
Wij aten hierbij een gratin en verder nog wat pastinaak. Deze had ik 10 minuten gestoomd in de Micro Gourmet en dan besprenkeld met olijfolie en afgekruid met pezo en tevens een half uurtje mee in de oven gezet samen met de pompoenschotel.