Naar jaarlijks traditie worden hier in de Antwerpse Kempen op verloren Maandag steeds appelbollen en worstenbroodjes gegeten. Van worstenbroodjes heb ik reeds eerder een leuke creatie getoond vorig jaar in de vorm van hondjes. Nu heb ik van de appelbollen mijn eigen creatie gemaakt en een heerlijke vulling.
Nodig :
- 4 appelen à 5 appelen
- 1 bladerdeeg
- 1 soeplepel honing
- 50 gr bruine suiker
- 25 gr gesmolten boter
- 90 ml ahornsiroop
- 2 speculooskoekjes
- eventueel (optie) enkele pecannoten fijngemalen
- 1 losgeklopt ei om te bestrijken
- grove witte suiker
Werkwijze :
Schil de appels en haal met een appelboor het klokkenhuis eruit. Maak dan de vulling voor de appel door de boter de smelten in het schenkkannetje. Zet dan in de microgolfoven gedurende 1 minuutje op 500 W te zetten Voeg hier de suiker aan toe, de honing en de ahornsiroop eventueel ook wat gehakte noten. Haal ook speculooskoekjes met behulp van de appelboor ook nog 4 rondjes en steek die onderaan in de appel om af te sluiten. Doe dan met behulp van een koffielepeltje deze vulling in midden van de appel.
Snij het bladerdeeg in repen van 12 mm en begin onderaan de appel het deeg errond te doen. Ik had zelf ook nog een stukje deeg onderaan de appel gelegd voordat ik met oprollen begon. Rol heel de appel vol met bladerdeeg. En steek bovenaan terug een klein stukje van de uitgeholde appel (enkel het steeltje). Maak met een mesje ook nog een blaadje uit het bladerdeeg en leg dat naast het steeltje.
Kluts een eitje en bestrijk met behulp van het patisserieborsteltje het bladerdeeg in. Overstrooi met grove witte suiker.
Zet in de oven op 200 °C gedurende 20 tot maximum 25 minuten.
En je appelbol met eigentijdse touch is klaar.








|