Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
30-04-2012
Melo Cakes
Vanwege de vele kookprogramma's tegenwoordig op tv, geen gebrek aan ideeën. Zo ben ik dus op het idee gekomen van de melocakes in de volksmond ook wel genaamd : negerzoenen of negerinnentetten.
Nodig voor het koekjesdeeg (ong. 30 stuks)
- 150 gr zachte boter - 65 gr suiker - 60 gr broyage (30 gr poedersuiker + 30 gr amandelpoeder) - 250 gr bloem - 1 ei - 1 snufje zout
Nodig voor de ganache :
- 200 gr pure chocolade - beetje room - 5 gr honing
Nodig voor de eiwitvulling :
- 50 ml water - 75 gr suiker - 2 eiwitten (70 gr eiwit) - 8 gr gelatineblaadjes
Werkwijze :
Maak het koekjesdeeg door de boter zacht te roeren tot een zachte crème. Meng de suiker en de broyage bij de boter. Breek het ei erbij en meng kort. Zeef de bloem met het snufje zout en voeg er ook aan toe. Kneed het deeg niet, maar zorg dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn. Bebloem het werkblad, leg het deeg erop en vorm tot een mooie worst. Verpak het deeg in plasticfolie en bewaar het 20 minuten in de koelkast; Zo kan het deeg wat opstijven en rolt het straks makkelijker uit.
Na de 20 minuten rusttijd het deeg uitrollen tot ong. 3 mm. dikte en met de mini tartelettesnijder rondjes uitsnijden. Met de vork inprikken en op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. De oven voorverwarmen op 180°C en bakken ong. 15 minuten.
Voor de eiwitvulling : Giet het water en de suiker in een kookpot en breng aan de kook. Neem een kom met koud water en laat de gelatineblaadjes hierin enkele minuten weken. Maak een andere ruime kom vetvrij. Dit gaat gemakkelijk door een paar druppels azijn op keukenrol te sproeien en hiermee even door de kom te wrijven. Doe de eiwitten nu in de kom en klop stevig op terwijl de suiker in het water aan het koken is. Kook het suikermengsel tot het heel lichtjes begint te kleuren. Haal van het vuur. Laat de uitgeknepen gelatineblaadjes nu smelten in het suikermengsel en roer goed door tot alles gesmolten is. Voeg dan dit warme suikermengsel straalsgewijs en al kloppend toe aan het eiwitschuim. Blijf goed doorkloppen tot de massa op kamertemperatuur is. Vul een spuitzak met een effen mondje en spuit mooie bollen eiwitschuim op een plaat. Zet de plaat een kwartiertje in de koelkast zodat het eiwitschuim kan opstijven.
Leg op elk koekje nu een witte bol eiwitschuim en maak dan de ganache door de chocolade te smelten in de microschenkkan en in de microgolfoven. Steeds smelten op lage wattage. Ong. 2 minuten op 320 watt goed doorroeren en terug wat koude chocolade bij toevoegen weer roeren en een beetje room toevoegen en verder roeren.
Leg de koekjes met bolletjes eiwitschuim op een taartrooster en overgiet met de chocoladeganache. M.b.v. een soeplepel kan je hier en daar de chocolade wat mooi uitstrijken indien nodig. Laat opstijven.
Voor mijn 1ste poging ben ik alvast tevreden.......
Dit recept staat ook in het receptenboekje dat verkrijgbaar is samen met de decotorens.
Nodig :
- 150 gr pure chocolade - 20 gr boter - 25 ml poedersuiker - 200 ml room (30 %)
Nodig voor de krokante basis :
- 125 gr praliné chocolade - 60 gr dentelle koekjes
Afwerking :
30 geraspte chocolade
Werkwijze :
Doe de chocolade en de boter in de microplus schenkkan en kook gedurende 2 minuten op 360 Watt in de microgolfoven. Laat 3 minuten rusten en meng met de siliconen spatel totdat je een homogene massa bekomt. Olie de binnenzijde van de decotorens met behulp van de patisserieborstel in. Doe 200 ml room in de speedy chef. Voeg het poedersuiker toe wanneer de room bijna stijf is. Klop verder tot een stevige slagroom. Meng de slagroom met de gesmolten chocolade en vul ider deel van de decotoren tot de helft met dit mengsel. Gebruik de siliconen spatel smal om een mooi glad oppervlak te bekomen. Vries in en bereid ondertussen de krokante basis. Hak de koekjes fijn in de turbomax. Doe de praliné chocolade in de microplus schenkkan van 1 liter en kook gedurende 1 min en 40 sec. op 360 watt in de microgolfoven. Laat even rusten alvorens de fijngemalen koekjes toe te voegen. Verdeel dit mengsel vervolgens over de 6 vormen van de decotorens. Gebruik de siliconen spatel smal om een mooi glad oppervlak te bekomen. Dek toe, vorm 2 torens en zet gedurende 2 uur in de diepvriezer alvorens te ontvormen.
Werk af met een beetje geraspte chocolade en dien op.
Nog een lekker aperitiefhapje wat je gemakkelijk kan maken met de mini tartelettesnijder.
Nodig voor 6 glaasjes
- 30 gr boter - 4 vellen brickdeeg - 300 gr gerookte zalm - sap van een 1/2 citroen - 1 eetlepel fijngehakte dille - 200 gr ricotta - 90 gr tarama - 6 plukjes dille
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de boter smelten. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem de vellen brickdeeg en steek er met de mini tartelettesnijder cirkels uit. Leg de cirkels op de bakplaat en strijk ze bovenop in met wat boter en zet dan 20 min in de oven tot ze goudbruin zijn. Snij de zalm in stukjes. En meng de zalm met het citroensap en de fijngehakte (turbomax) dille. Meng de ricotta met de tarama. Leg enkele cirkels brickdeeg in een mooi glaasje ( van ongeveer dezelfde grootte als de cirkels brickdeeg) en schep er wat gemengde ricotta en zalmblokjes op. Maak laagjes tot het glaasje vol is. Eindig met zalmblokjes. Werk af met een plukje dille en een cirkel brickdeeg en dien op.
Tip : Maak alles op voorhand klaar, maak vul de glaasjes vlak voor het opdienen zodat het brickdeeg lekker knapperig blijft.
Dessert met roomkaas en aardbeien in de decotorens
Vanaf 21/4 is er een geheel nieuw product in de aanbieding bij tupperware en ik ben er alvast fan van. In Frankrijk bestond dit reeds langer en ik keek er dan ook al een tijdje naar uit wanneer dit in België zou verschijnen. En nu is het dus zover. Het is in de tijdelijk in de verkoop en bedoeld om 6 dessertjes of hapjes mee te kunnen maken. Gelukkig is er een een receptenboekje bij zodat je er dadelijk mee aan de slag kan. Mijn dessertje wat ik gisteren gemaakt hebt staat niet in het boekje maar is mijn eigen samenstelling.
Nodig :
- 2 pakjes monchoukaas (2 x 100 gr)(enkel verkrijgbaar in Nederland) maar kan vervangen worden door philadelphiakaas - 250 ml slagroom (vetgehalte van 30% of meer) - 125 gr suiker - 250 gr aardbeien
- 60 gr dentellekoekjes of ander soort dun krokant koekje - 125 gr pralinoise chocolade (gekocht in Frankrijk) maar kan worden vervangen door bv. Côte d'or chocolade gevuld met praliné
Werkwijze :
Doe de koekjes in de turbomax en maal ze fijn. Doe de chocolade in de microschenkkan en zet 2 minuten op 360 Watt. Laat eventjes rusten en meng met de siliconen spatel tot je een homogene massa bekomt.
Klop de slagroom samen met de suiker stijf in de speedychef. Doe de monchoukaas ook in een kommetje en roer eerst goed door met de klopper en voeg dan pas onder de slagroom. Meng alles goed onder elkaar.
Neem nu de afzonderlijke potjes van de decotorens en olie de binnenkant in met behulp van het patisserieborsteltje. Zodat uw dessert er later beter uitkomt. Doe dan een lepel van uw kaas/roommengsel op de bodem en snij uw aardbeien in fijne schijfjes overlangs en bekleed er uw binnenkant mee. Doordat er al een beetje kaas op de bodem ligt blijven ook nu uw aardbeienschijfjes mooi rechtop staan. Vul nu een beetje kaas bij en doe naar eigen smaak eventueel nog wat fijn gesneden aardbeienstukjes in het midden van uw kaasmengsel (zie foto). Doe dan daarover nog wat kaas en eindig tenslotte met uw chocolade-koekjes mengsel. Nooit boven de vulstreep vullen. Anders passen de potjes niet meer goed in elkaar. Zet uw torens nu in de koelkast voor enkele uren.(minstens 5 uren)
Om te presenteren neem je een dessertbordje en zet er je potje omgekeerd op. Duw op het rode plastiekje en je zal zien hoe gemakkelijk het dessertje eruit komt.
Afwerken met nog een aardbei of geraspte chocolade naar keuze.
Heerlijk dessertje van abrikozencompote met peperkoek in een klein glaasje
Ook dit receptje heb ik laatst leren maken bij de workshop lepelhapjes en verrines. Jammer dat de foto niet mooier is want het dessertje was echt lekker.
Week de gelatineblaadjes in koud water. Doe de melk in de microschenkkan en zet 2 min. op 800 Watt. Verkruimel dan de peperkoek en voeg toe aan de melk. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de melk. Klop de eierdooiers met 80 gr suiker tot ze wit worden op in de speedychef. Voeg dan dit mengsel toe aan de melk in de microschenkkan en zet terug even in de microgolf op lage wattage gedurende 2 minuten. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Klop de room stevig op in de speedychef en spatel voorzichtig onder het mengsel. Klop ook de eiwitten stevig op en spatel ze voorzichtig onder het mengsel. Zet 30 minuten koel weg *Ontpit de abrikozen. Doe de helft van de abrikozen in een kookpot met 200 gr suiker. Zet 30 minuten op een zacht vuur tot je compote hebt en laat afkoelen* Wat tussen de sterretjes staat kan je ook vervangen door abrikozencompote te gebruiken uit een bokaal. Schep 2 eetlepels abrikozencompote op de bodem van de glaasjes. Verdeel de peperkoekmousse erover en laat 2 uur rusten in de ijskast. *Snij de rest van de abrikozen in vieren. Bak de abrikozen in 3 minuten goudbruin in de boter. Besprenkel ze met de honing en laat afkoelen*. Werk de glaasjes af met enkele abrikozen en dien op. Wat tussen de sterretjes staat kan ook vervangen worden door gedroogde abrikozen in kleine stukjes te snijden en deze op te bakken met daarover honing.
Een heel lekkere dessertje wat ik zeker opnieuw ga maken wanneer ik deze zomer in Frankrijk gasten op bezoek heb. Maar dan ga ik wel voor de verse abrikozen kiezen en niet voor de compote uit bokaal zoals in de workshop.
Verhit de room, de melk en de pesto in het microschenkkannetje. Voeg de in water en uitgeknepen gelatineblaadjes toe en zet nog even terug in de microgolf tot dat de vloeistof kookt. Verdeel de massa over de glaasjes en laat afkoelen. Zet 2 uren in de koelkast. Verhit dan de olie in een pan. Voeg er de kerstomaatjes aan toe en laat 2 minuten zachtjes bakken, zonder dat ze hun vorm verliezen. Laat afkoelen op keukenpapier. Verwarm een antikleefpan zonder vetstof en rooster de pijnboompitjes tot ze mooi goudbruin zijn. Als dat het geval is breng ze dan onmiddellijk over in een koel bord of kommetje. Niet in de pan laten staan anders bakken ze nog een beetje verder. Leg dan de kerstomaatjes op de panna cotta van pesto. En werk af met de geroosterde pijnboompitjes. Lekker hierbij is een stukje stofbrood of ciabatta.
Gisteren een heerlijke BBQ gedaan met gasten. Buiten de traditionele vleesgerechten had ik deze keer ook gezorgd voor eendenborst met een lekker sausje erbij. Iedereen was het erover eens dat het heel lekker was. Dus voor diegene die van de zomer de BBQ nog eens aansteken misschien een idee om ook eens uit te proberen.
Nodig :
- 1 eendenborst - 1 grote sinaasappel, geraspte schil en het sap ervan - 1 teentje geperste knoflook - 1 laurierblad - 250 ml rode wijn - 2 eetlepels balsamicoazijn - 1 theelepel suiker - 3 eetlepels rode-bessengelei (ik had huisgemaakte pruimenconfituur genomen) - zout en versgemalen zwarte peper
Werkwijze :
Kerf een ruitpatroon in het vet (velkant) en snij daarbij tot in het vlees. Leg het in een ondiepe schaal en wrijf het sinaasappelraspsel in de kerven. Verdeel de knoflook en de sjalot erover, voeg een laurierblad toe en giet het sinaasappelsap en de rode wijn erover. Laat minstens 1 uur marineren.
Haal dan de eendenborst uit de marinade en laat ze uitlekken of dep ze droog met keukenrol. Giet de resterende marinade in een steelpannetje. Voeg de azijn en de suiker toe, breng aan de kook en laat zachtjes tot de helft inkoken. Zeef dit dan boven een schone steelpan, klop de rode bessengelei en zout en peper erdoor en laat nog 1 à 2 minuten koken om in te dikken. Indien je het niet dik genoeg vind kan je er een beetje sausbinder aan toe voegen.
Leg intussen de eendenborst op zijn velkant omlaag op het grilrooster van de BBQ en gril ong. 6-7 minuten. Draai de eendenborst dan om en gril nog eens ongeveer 5 minuten. Wikkel ze dan in aluminiumfolie om even te laten rusten gedurende 5 minuten. Na de rusttijd snij je de eendenborst in plakjes en serveer je ze met de saus.
Heerlijk.......!
Op de foto lijkt het als of de eend aangebakken is, toch is dit niet zo omdat het vel van de eend niet mee op gegeten wordt.
Pel de garnalen. Pel de sjalot en snij hem fijn in de turbomax. Klop de room bijna stijf ook in de turbomax. Meng er de sherryazijn onder en kruid met peper en zout. Voeg de garnalen toe. Houd nog wat garnaaltjes opzij. Klop de eieren op met een beetje melk, voeg peper, zout en de bieslook toe. Bak in een pan de helft van de fijngehakte sjalot in boter. Voeg dan een beetje olijfolie toe en bak de helft van de eieren tot een dunne omelet. Herhaal dit nog een keer. Druk met behulp van de mini tartelettesnijder rondjes uit de omelet. Leg een omelet in een decoreerring en schik er wat van de room met garnaaltjes op. Dek af met een tweede rondje omelet. Verwijder dan de decoreerring voorzichtig. Herhaal dit 8 keer. Uit één omelet kan je 4 tot 5 rondjes halen. Decoreer de hapjes bovenaan met wat waterkers en wat garnaaltjes.
Variatie : in plaats van garnaaltje kan je ook kiezen voor gerookte zalmsnippers.
Bij Pasen hoort paasgebak voor mij. Dus gisterenavond nog vlug een biscuit gebakken en deze morgen afgewerkt. Niks speciaals maar wel echt lekker.
Nodig voor de biscuit :
- 5 eieren - 200 gr suiker - 200 gr zelfrijzende bloem
Nodig voor de boterroom
- 250 gr roomboter - 1 ei - 1,5 eidooier - 140 gr suiker - 50 ml water
Nodig voor de geraspte chocolade :
- pure chocolade
Werkwijze voor de biscuit :
Doe de 5 eieren samen met de suiker in een kom en mix deze heel schuimig tot dat het verbleekt is en in volume is toegenomen. Voeg dan de gezeefde bloem beetje bij beetje toe en meng deze met de spatel er luchtig onder. Neem de siliconen tupperware bakvorm en giet hierin het mengsel. Verwarm de oven voor op 180°C en bak de biscuit ong. 40 minuten op 180°C.
Werkwijze voor de boterroom op basis van een bombedeeg :
Klop het ei en de eierdooiers los. Kook de suiker en het water tot een suikersiroop. Laat deze dan terug wat afkoelen. En giet die dan straalsgewijs bij het eiermengsel. Maak zeker gebruik van een elektrische mixer bij deze bereiding. Klop het geheel koud (dit is een "bombedeeg". Voeg dan de zachte boter in stukjes toe en klop tot een gladde boterroom. Je kan nog een smaakje naar keuze toevoegen maar hoeft niet. Ik zelf heb gesmolten chocolade toegevoegd aan mijn boterroom.
Afwerking :
Snij met behulp van het broodmes de taart in 2 gelijke delen en strijk één deel in met de boterroom. Doe het bovenste deel van de biscuit er terug op en strijk de zijkanten ook in met boterroom. Haal de zijkanten dan door de geraspte chocolade en zet op een rooster. Smeer dan de bovenkant in met de boterroom en versier naar eigen keuze.
Een leuk trukje om mooie chocoladekrullen te krijgen is het volgende :
Zet de ovenbakplaat even in een verwarmde oven. Haal ze eruit en zet ze omgekeerd op uw aanrecht. Ga dan met een reep chocolade over de warme omgedraaide bakplaat. Je zal zien dat deze onmiddellijk smelt en een dun laagje achterlaat op uw bakplaat. Zet de bakplaat dan even in de koelkast maar ook weer niet te lang. 10 minuten is echt voldoende. Neem dan een paletmes en ga er mee over uw bakplaat om uw chocolade eraf te schrapen. Normaal gesproken komen er dan mooie krullen vandaan. Deze keer is het me zelf ook niet zo goed gelukt en werd het meer geraspte chocolade want ik had niet het juiste materiaal in huis.
Heerlijke feestmaaltijd voor de paasdagen. Deze schotel heb ik ooit leren maken tijdens een 2 jarige opleiding huishoudelijke koken. Doordat ze dit hier thuis graag lusten komt ze dan ook geregeld op tafel. Heel eenvoudig om te maken en super lekker.
Nodig :
- 1 kg varkensgebraad of 1 kg varkenshaasje zoals ik deze keer had gedaan. - 1 blik druiven op sap of verse druiven kan ook altijd maar dan liefst gepeld - 1 ajuin - 200 gr gerookte spekblokjes - thijm - peper, zout - boter - 2 dl witte wijn - 1 soeplepel maizena
Werkwijze :
Doe boter in de kookpot en laat smelten. Doe het gebraad of varkenshaasje in de kookpot en laat aanbakken. Kruid met peper en zout. En draai een keertje om zodat alle kanten aangebakken zijn. Snij een ui fijn met behulp van de turbochef en voeg deze bij het gebraad samen met de gerookte spekblokjes. Laat meebakken en voeg dan de witte wijn toe en laat verder garen. Voor varkenshaasje volstaat een 20 minuten voor 1 kg varkensgebraad mag je 45 minuten reken. 10 minuten voor het einde van de baktijd voeg je de druiven uit blik samen met het sap toe. De saus nog binden met wat maïzena of sausbinder. Eventueel kan je er nog een scheutje room aan toevoegen maar zelf heb ik dit niet gedaan.
Nog eens een receptje waar weinig werk aan is. Want de laatste tijd heb ik iets te weinig tijd om uitgebreid te koken of te bakken vanwege mijn aktiviteiten in "la douce France". Deze keer heb ik gekozen voor madeleines. De siliconen vorm is helaas niet van tupperware want die is niet meer in de verkoop.
Nodig voor 40 mini madeleines :
- 2 eieren - 1 eigeel - 100 gr suiker - 125 gr zelfrijzende bloem - 90 gr boter - oranjebloesemessence
Werkwijze :
Eieren + eigeel goed kloppen samen met de suiker. Gezeefde bloem toevoegen en goed mengen. De boter in het microschenkkan doen en smelten in de microgolfoven. Deze dan bij het eieren/suiker/bloem mengsel bijvoegen. De oranjebloesemessence toevoegen naar smaak. Deeg dan 2 uren in de ijskast bewaren. De madeleinevorm vullen voor 3/4 en bakken in een voorverwarmde oven van 200°C ongeveer 12 minuten. Laten afkoelen een beetje alvorens ze uit de vorm te halen.
Sinds gisteren online te raadplegen : de nieuwe tupperware catalogus op www.tupperware.be onder item produkten.
Enkele nieuwigheden zijn erbij gekomen en verder ook wat prijsaanpassingen. Nieuwe artikelen o.a. :
- gloednieuwe slijpmuis die ook werkt voor gekartelde messen, - vierkante micro-pops (om op te warmen in de microgolf), - taartschep (ideaal ook om wafels van elkaar te snijden bij het bakken ervan), - omeletparty, - vierkant uitlek allegra mandje, - ronde ultra pro in laag en hoog model (super produkt), - schenkkan vierkant 2 l, - aardappeldoos, - ajuindoos
Een heerlijk bijgerecht om te serveren bij barbecue of gewoon bij de dagelijkse maaltijd.
Nodig :
- 12 middelgrote vastkokende aardappelen - 12 sneetjes gerookte dun ontbijtspek - 12 sneetjes raclettekaas - verse of gedroogde thym of eventueel provençaalse kruiden - peper en zout
- ultra pro
Werkwijze :
Was de aardappelen grondig. Leg ze in de diepste kom van de microgourmet en stoom ze 25 minuten in de microgolfoven. Kan gemakkelijk op voorhand gebeuren. Snij ze dan overlangs en leg er een sneetje raclettekaas tussen, strooi eveneens wat thym erbij tussen. Omwikkel de gehele aardappel met een sneetje gerookt ontbijtspek en leg ze in de ultra pro. Zet de schaal dan in de oven voor 15 minuten op 180°C.
Lekker bij een stukje gegrild vlees en een salade.
Heerlijke aperitiefhapje wat heel gemakkelijk op voorhand kan gemaakt worden en zelfs nog een hele tijd goed kan bewaard worden.
Nodig :
- 75 gr zachte boter - 1 ei - 30 gr parmesan (kan ook met geraspte gruyère) - 2 soeplepels amandelpoeder - 150 gr patisseriebloem - 1 mespunt zout - 3 touren van de pepermolen - 1 koffielepel bakpoeder - 10 zachte olijven - 4 gedroogde in olie opgelegde tomaten
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 210°C. Meng de bloem, bakpoeder, zout, kaas en het amandelpoeder. Voeg het ei en de boter toe. Meng dan de in stukjes gesneden geconfijte tomaatjes en de in stukjes gesneden en ontpitte olijven onder het mengsel. Vorm kleine balletjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk met een vork de balletjes wat plat. Laat bakken gedurende 10 à 12 minuten.
Variatie : Je kan ook werken met groene olijven of bacon of chorizo naar keuze.
Kan een tijdje bewaard worden in een afgesloten tupperware doos.
In de maand januari was de omeletparty reeds een 1 ste maal in de promotie en deze maand dus nog een keertje. Niet lang meer want de aktie loopt nog tot einde van deze week. Vermits ik het receptje van simpele roerei nog niet heb meegedeeld, ga ik dat hierbij toch nog even doen. Nog even vermelden dat het grote voordeel van de omeletparty is dat je geen vetstof nodig hebt. En zeer vlug een omelet, flan, pastei of verloren brood op tafel hebt staan. Wat heb je nodig :
Kluts de 2 eitjes samen met de kruiden en een beetje melk in de shaker. Giet het mengsel dan in de basis van de omeletparty en zet hem met het deksel erop 3 minuten op 650 Watt. Het is normaal dat het deksel tijdens het kookproces een beetje oplicht maar dat kan geen kwaad. Als het belletje van de microgolf gaat is uw omelet klaar om op te eten. Liefst niet met een mes snijden in de basis van de omeletparty.
Indien je ook nog graag wat groenten toevoegt aan uw roerei kan dit heel gemakkelijk door de groenten fijn te snijden en deze eerst samen met een klein beetje water al in omeletparty voor te koken gedurende 2 minuten op 650 Watt en dan pas het roerei mengsel toe te voegen.
Tonijntaartjes in de mini tartelette als aperitiefhapje
Bij bezoek een heerlijk hartig hapje.
Nodig :
- 1 blikje tonijn natuur in eigen nat of in olie (uitlekgewicht 155 gr) - 1 ei - 100 gr zure room - 1 soeplepel mosterd - 1 rol bladerdeeg - zout, peper en peterselie
Werkwijze :
Doe in een kom de tonijn waarvan je het nat hebt weggedaan, voeg het ei, de mosterd en de kruiden toe en meng goed onder elkaar. Steek met behulp van de mini tartelettesnijder rondjes uit het bladerdeeg en leg ze in de mini tartelettevorm. Prik met een vork in de bodem van het bladerdeeg. Doe dan met een lepel in elke holte een beetje van het tonijnmengsel. Bak de taartjes ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
P.s. : Je kan de taartjes ook op voorhand maken en maar 15 minuten laten bakken. Zo heb ik het deze keer ook gedaan. Vandaar dat ik nog geen fotootje heb van het afbakresultaat. Leg ze wanneer ze afgekoeld zijn in een diepvriesdoos met tussen elke laag een vetvrij papiertje en bewaar ze in de diepvries. Bij bezoek haal je ze een tijdje van tevoren uit de diepvries en bak ze af nog 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
Heerlijk hapje voor je gasten te verwennen maar natuurlijk ook voor jezelf. Heb het receptje zien staan in een nieuw magazine van Delhaize en dacht dadelijk dat dit wel lekker moest zijn. Daar het momenteel niet echt vijgentijd is heb ik dit vlug opgelost door huisgemaakte vijgenconfituur te nemen.
Nodig :
- 1 bladerdeeg - vijgenconfituur of verse vijgen volgens het seizoen - 1 rol geitenkaas - honing - gehakte rozemarijn of provençaalse kruiden - paar druppels olijfolie - peper
- mini tartelettevorm van tupperware + de tartelette uitsteker
Werkwijze :
Steek met behulp van de uitsteker ronde vormpjes uit het bladerdeeg. Neem hiervoor de grootste kant van de uitsteker. Leg ze in de siliconen mini tartelettevorm zonder deze eerst uit te spoelen of in te vetten. Snij dunne sneetjes van het rolletje geitenkaas en leg in elke holte van het bladerdeeg een schijfje geitenkaas. Doe hierop een koffielepeltje vijgenconfituur en bestrooi met wat provençaalse kruiden en een paar druppeltjes olijfolie. Verwarm de oven voor en bak de mini hartige taartjes ongeveer 20 minuten in een oven van 180°C.
Het is enkele dagen stil geweest op mijn blogje. Toch heb ik thuis volop mijn werk gehad. Afgelopen woensdag heb ik namelijk nog eens een demo bij mij thuis gedaan. En heb ik geprobeerd het beste van mezelf te geven......
Als hapjes had ik voorzien :
- aperitiefkoekjes op basis van olijven en zongedroogde tomaten (komt één van de volgende dagen nog aan bod) - hartige cakes met kruidenkaas en noten - heerlijke salsasaus voor bij rauwkost of gewoon wat broodstengels of tortillachips (recept is reeds eerder verschenen) - mini croissants met een vulling van gerookte zalm en kruidenkaas ( recept : zie croissantparty) - omelet met ontbijtspek tussen huisgemaakt brood ( zie omeletparty + brood ultra pro) - gehaktbrood omwikkeld met spek in de ultra pro (zie ronde ultra pro) - rijst ( zie rijstkoker) - snelle tomatensaus (microschenkkan) - flan met caramelsaus ( zie omeletparty) - huisgemaakte yoghurt ( zie eerdere posting) met behulp van ruimtekom van 2 liter en serveerwonder - pim's cake koekjes met behulp van de mini tartelettevorm ( zie eerdere posting) - snoeperijen zoals huisgemaakte pralines, orangettes, lekkere croustipralines ( komt nog) - had verder nog huisgemaakte peperkoek gebakken maar is in de keuken blijven staan - had nog tartelette voorzien van geitenkaas met vijgenconfituur en provençaalse kruiden (tijd tekort maar volgt nog op blog) - had ook nog tonijntaartjes voorzien maar tijd tekort
Gewoonlijk maak ik 2 gerechtjes bij een demo maar omdat dit thuis was mocht het eens iets extra zijn.
Een zachte en een beetje pudding structuur zou zo je deze taartjes zeker kunnen omschrijven met daarin banaan en appel. De kinderen gaan het zeker lusten.
Nodig :
- 3 eieren - 45 gr bloem - 45 gr maïzena - 40 gr suiker - 1/4 liter melk - 1 banaan - 1 appel - 6 aardbeien ( kan ook uit de diepvries) - tupperware tartelettevorm
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 200°C. Appel in kleine stukjes snijden en de banaan in rondellen snijden. Klop de eieren, suiker, bloem en maïzena samen op in de speedychef. Leg het fruit in de tartelettevorm en overgiet met het lopend deeg. Steek nog een halve aardbei als decoratie in het midden van de taartjes en bak ongeveer 25 à 30 minuten op 200°C.