Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
17-09-2011
Hasseltse speculaas
Vanmorgen nog eens Hasseltse speculaas gemaakt. Echt niet moeilijk om te maken en heerlijk bij een tasje koffie. De kinderen nemen ze mee naar school om tijdens de pauze te kunnen eten. Benieuwd hoelang mijn voorraad weer gaat mee gaan in mijn tupperware bewaardoos.
Nodig voor ong. 40 stuks :
- 750 gr patisseriebloem - 500 gr donkere kandijsuiker - 1 pakje bakpoeder - 1/2 koffielepeltje natriumbicarbonaat - 1/2 koffielepeltje speculaaskruiden - enkele druppels amandelextract - een handvol amandelschilfers - 250 gr margarine of boter of kamertemperatuur - 3 eieren - een bodempje van een glas water
Werkwijze :
Meng in een kom de bloem, suiker, bakpoeder, natriumbicarbonaat, de speculaaskruiden, het amandelextract en de amandelschilfers onder elkaar. Voeg de margarine toe en kneed ze met de vingers onder de bloem. (Kan ook in de keukenrobot met de kneedhaken). Wrijf het korrelig deeg regelmatig tussen de handen. Scheid de eierdooiers van de eiwitten en doe de dooiers bij het deeg. Goed mengen. Klop de eiwitten stijf en meng onder het deeg. Blijf kneden. Voeg tenslotte het water toe om het deeg zacht te maken. Gebruik zeker niet meer water, omdat anders het deeg plakkerig wordt. Ga door met kneden tot het niet meer korrelt. Neem het deeg uit de kom en maak er een bol van. Laat het afgedekt met een handdoek een nacht rusten. Kneedt het tenslotte nog een keer door en maak er rolletjes van 2.5 tot 3 cm dik en 8 tot 10 cm lang van. Leg ze op bakpapier op een bakplaat, zo'n 4 cm uit elkaar en zet ze in een hete oven van 200° C. Bak de speculaas gedurende 15 tot 17 min. Het is normaal dat de speculaas nog zacht aanvoelt wanneer deze uit de oven komt. Bij het afkoelen wordt hij vanzelf harder.
Trek de speculaas nadien met het bakpapier van de bakplaat en laat zo afkoelen op een rooster. Draai de koeken na 10 min. om en laat verder afkoelen.
Wanneer het eens feestelijk mag zijn en je nogal wat volk verwacht dan is volgend dessert ideaal. Het is gemakkelijk op voorhand te maken want het moet trouwens nog een tijdje in de vriezer zitten alvorens het kan worden geconsumeerd.
Nodig :
- Siliconen langwerpige bakvorm of bakblik kan ook als het maar langwerpig is
- 1 liter room - 4 eiwitten - 350 gr suiker - 1 dl kirsch - bloemsuiker - 200 gr bigareaux kersen op sap (enkel de kersen heb je nodig) - 200 gr geschaafde amandelen - enkele bollen vanille ijs
Bereiding :
De bigareauxkersen laten uitlekken en fijn hakken met het koksmes of in de quickchef kan ook. Amandelen roosteren en laten afkoelen. Room opkloppen met bloemsuiker in de speedychef. De eiwitten kloppen. De suiker verwarmen in een steelpannetje maar zeker niet laten karameliseren. De bedoeling is enkel dat de suiker niet meer koud aanvoelt. De suiker dan deel per deel aan de eiwitten toevoegen. Best machinaal kloppen. (Met handmixer of kenwood) De afgekoelde amandelschilfers en de stukjes kers onder de meringue mengen. De opgeklopte room ook onder dit mengsel spatelen en de helft hiervan in een bakvorm doen die je op voorhand voorziet van een plastiekfolie. Op het eerste deel leg je nu enkele bollen vanille ijcreme naast elkaar. En hierbovenop doe je het laatste deel van het meringue-roommengsel. Zet in de vriezer. Als de cassata bevrozen is uit zijn vorm halen en in schijven snijden. Eventueel een coulis van ...... (aardbeien of frambozen of bosvruchten) op het bord gieten en de schijven daarop dresseren.
Tip: een coulis is supervlug gemaakt in onze turbomax of turbochef. Gewoon wat fruit mixen met een klein beetje witte suiker bij.
Lekker receptje ontdekt op een reclameblaadje van "vahiné" Gisteren uitgeprobeerd en het is zeker voor herhaling vatbaar.
Nodig :
- 80 gr zachte boter - 1 koffielepel poedervanille Vahiné - 100 gr bruine suiker (of ruwe rietsuiker) - 3 zakjes vanillesuiker - 1 ei - 120 gr zelfrijzende bloem - 100 gr chocoladeschilfers - 30 gr gemalen kokosnoot
Werkwijze: Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een tupperware kom de boter met de vanille en de suikers. Roer ong. 1 min.. Voeg het ei toe er roer opnieuw. Voeg nu de bloem toe, de chocoladeschilfers en de gemalen kokosnoot. Meng zonder te veel te kneden. Vorm met behulp van een lepel bollen en duw erop tot ze een dikte hebben van 1 cm. Leg ze, met voldoende ruimte tussen, op de tupperware siliconen bakmat. Laat ze bakken ong. 15 min. tot de cookies een blonde kleur hebben.
Variatie : U kan de chocoladeschilfers ook eens weglaten en vervangen door rozijnen.
Smelt de chocolade in de tupperware micro schenkkan met een heel klein beetje melk op een lage wattage ong. 1 min. Roer eens door en indien niet genoeg gesmolten even terugzetten in microgolf. Mix ondertussen de eierdooiers samen met de suiker tot een luchtige massa. Het moet bijna wit zien en niet meer geel. De eiwitten doe je in de speedychef en mix je ook stijf. Tenslotte ook de room apart stijf kloppen. Voeg nu de gesmolten chocolade toe aan de eierdooiers. Meng er de stijfgeklopte room bij en tenslotte de stijfgeklopte eiwitten. Giet in mooie schaaltje en zet koel in de ijskast tot gebruik.
Het is stilletjes aan weer de tijd van de pompoenen. Ook hier in de tuin heb ik het geluk gehad een paar pompoenen te kunnen oogsten. En net zoals elk jaar worden er dan heerlijke pompoenwafels van gebakken. Een echte lekkernij. En zonder vetstof erin. Dus nog gezond ook. De smaak heeft veel weg van een puddingwafel. Moet je zeker eens proberen. En vanaf volgende week zijn bij Tupperware de wafeldozen weer in de aanbieding. Dus is het de ideale moment om de wafels ook te bewaren. Alhoewel de voorraad hier niet lang meegaat. Op de foto staat wel een tupperwaredoos maar niet diegene die in de aanbieding komt. Daarvoor moet je kijken op mijn blogje bij nieuwtjes. Het is de oranje/roos gekleurde voor 29,90 met een inhoud van 10 l. Deze zit niet in ons vast gamma. Nu een echte kans.
Nodig :
- 1/2 kg geraspte pompoen - 150 gr suiker - 250 gr zelfrijzende bloem - 2 eieren
Werkwijze :
Met onze tupperware groentensnijder plus die ik vastzet op de bake to bacics kom is het raspen van de pompoen zo gebeurt. Daar voeg ik 2 eieren aan toe. Plus de suiker en de bloem. Ik meng met de menglepel alles goed door elkaar. En het bakken kan al beginnen. Enkel de eerste maal vet in mijn wafelijzer in maar nadien hoeft dit niet meer. En op een half uurtje tijd heeft u zo 20 wafels gebakken. Want dat is de hoeveelheid die je kunt maken met dit beslag. P.S. : Mensen die geen verse pompoen in huis hebben kunnen dit ook met diepgevroren pompoen van vorig jaar. Dan haal je die uit de vriezer, laat ontdooien en zet er even de mixer in.
Dit zou iedereen eens moet proberen om te weten hoe lekker deze smaken. De wafels nadien wel liefst in de koelkast bewaren. Dit recept komt uit een hele oude libelle van meer dan 20 jaar geleden.
Dit receptje is een variatie op de aardbeienbavarois van het programma "komen eten" van vorige week. Het verschil zit erin dat ik als vormpjes gekozen heb voor de siliconen mini cakevormpjes van tupperware. Mijn favorieten in de keuken.
Klop de room, samen met 3 el suiker op, en laat verder opstijven in de koelkast. Klop de eiwitten samen met de rest van de suiker op. Mix 10 aardbeien, peper, zou, balsamico, 2 druppels culinaire lemon fijn tot een coulis in de turbomax of quickchef. Snij de rest van de aardbeien in fijne stukjes. Meng de coulis, waarvan je 2 el apart gehouden hebt, en de stukjes aardbeien onder het opgeklopte eiwit. Roer er dan voorzichtig de opgeklopte room bij. Verkruimel de koekjes en strooi deze op de bodem van de vooraf omgespoelde siliconen mini cakevormpjes. Giet hier het roommengsel over. Zet in de diepvries ongeveer 2 uurtjes. En haal een uurtje voor het opdienen uit de diepvries. Persoonlijk vind ik het bevroren ook wel lekker.
Afwerking :
Ter decoratie kan je nog afwerken met enkele blaadjes munt, citroenmelisse of zoals ik deed met ananassalie.
Gisteravond voor mijn gezin een lekkere tupperware visschotel klaargemaakt.
Nodig : - tupperware "ultra pro" schaal. - tupperware " micro schenkkan" - 600 gr tongrolletjes - 200 gr grijze garnalen - 2 visbouillonblokjes - 2 soeplepels maizena - +/- 100 ml room - 2 dl melk of room - wat fijngehakte peterselie
Werkwijze :
Plaats de tongrolletjes in de ultra pro en plaats deze in de microgolfoven ong. 6 min. in de stand vol vermogen (ong. 750 watt). Om de saus aan te maken, het bekomen vocht uitgieten in de "micro schenkkan" en hierbij de visbouillonblokjes toevoegen. Plaats de "micro schenkkan" nu terug in de microgolf gedurende 2 min. in de stand vol vermogen (750 watt). Vul ondertussen de shaker met +/- 2 dl melk of wijn en maizena, goed schudden en ook overbrengen in de "micro schenkkan". Plaats de schenkkan terug 2 min. in de microgolf op stand vol vermogen (750 watt). Hierbij nu ook de room toevoegen, ondertussen goed roeren zodat men een goede saus bekomt. Voeg nu de garnalen toe bij de tongrolletjes in de " ultra pro" en overgiet het geheel met de saus. Afwerken met wat fijngehakte peterselie of dille kan ook.
Smakelijk.
Als je de foto graag vergroot wilt bekijken, dan dubbelklik je op de foto en je ziet hem veel groter.
Vorige week zijn de uitzendingen van "Komen eten" weer van start gegaan. En daar ik altijd nieuwsgierig ben naar nieuwe recepten is dat weer een kans. Wat mij van vorige week vooral is bijgebleven was het dessert met chocolade van de bomma waar al de kandidaten het een super lekker dessert vonden. Mijn aandacht was dus getrokken en een paar dagen later heb ik dit dan ook maar eens geprobeerd. Ik moet de kandidaten echt wel gelijk geven want dit is de luchtigste chocoladetaart die ik ooit heb gegeten. En ik ga dit receptje zeker weten nog dikwijls opnieuw maken. Diegene die het niet uitproberen is eigenlijk een gemiste kans. Bij deze het recept : Nodig: - 3 eieren - 4 blaadjes gelatine - 50 gr witte suiker - 50 gr vanillesuiker - 1 koffielepel oploskoffie - 5 dl room - 100 gr pure chocolade - 1 pak vingerkoekjes - wat chocoladekrulletjes of hagelslag voor de decoratie
Werkwijze :
Klop de eigelen luchtig op tot ze bijna wit zien. Los de oploskoffie op in een beetje heet water. Klop het eiwit samen met de suiker tot sneeuw. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Smelt de chocolade. Ik smelt mijn chocolade telkens in het microschenkkannetje van tupperware op een hele lage wattage. Klop de room op met de vanillesuiker. Meng tenslotte alles voorzichtig en los de gelatineblaadjes erin op. Neem een springvorm en zet aan de randen de vingerkoekjes waarvan je het onderste stukje recht afsnijdt zodat ze blijven rechtop staan. Ook de bodem had ik bedekt met koekjes. Giet de chocolademassa nu op de koekjes en laat opstijven in de koelkast gedurende enkele uren.
Onweerstaanbaar.........
Opmerking: Na reeds 2 x een mailtje ontvangen te hebben dat de gelatine niet goed oplosbaar was. Wil ik graag het volgende hierover meedelen. Nadat de gelatine is geweekt in koud water, deze uitknijpen en dan oplossen in de warme gesmolten chocolade. Dus niet de gelatine toevoegen op het laatst aan heel het mengsel want dan is de massa al niet meer warm en smelt de gelatine uiteraard niet meer. Gelatine moet steeds worden opgelost in een warme mengsel dit kan zijn in warm water, warme melk, warm sap of in dit geval warme chocolade. Als je dit volgt kan er normaal gesproken niets meer fout gaan.
Af en toe gebeurt het dat ik een fles advokaat maak. Hier thuis gaat dit nog al eens tesamen met de ijscreme. Of wat ook heel lekker is bij een tupperwarerecept dat ik één van de volgende dagen hier zal neer schrijven. Maar vooraleer we daar kunnen aan beginnen hebben we eerst nodig : advokaat.
Nodig:
- 10 eidooiers - 2 gehele eieren ( eiwit+eigeel) - 2 zakjes vanillesuiker - 350 gr witte suiker - 1 blik van 1/2 liter carnation melk + 1 klein van 1/4 l - 2 dl alcohol van 90 of 96° (verkrijgbaar bij de apotheker of bij Colruyt)
Werkwijze :
De eidooiers,de 2 gehele eieren samen met de vanillesuiker en de witte suiker goed mixen. Dan geleidelijk aan de carnation melk toevoegen en als laatste de alcohol. Let op. Als je de alcohol toevoegt doe dit dan terwijl je het geheel verder blijft mixen. Als je dit niet doet kan het gebeuren dat de eidooiers verbranden door de alcohol en dan krijg je korrels in uw massa. Alles in schoongemaakte fruitsapflessen gieten en in de ijskast bewaren. Na enkele dagen stijft de vloeistof op en wordt hij vanzelf dik.
Ondertussen 2 dagen terug thuis van vakantie maar heb alweer terug heimwee. Helaas zal het nu een tijdje duren vooraleer ik weer terug kan keren. Maar vandaag wel een gerecht gegeten dat ik nog op vakantie had gemaakt. Dus voelde ik mij weer even in Frankrijk.
Ratatouille:
Nodig: 1 rode paprika 1 groene paprika 1 pikante peper (optie) 2 ajuinen 1 courgette 1 aubergine enkele blaadjes laurier wat rozemarijn en thym champignons (optie) 1 kruidenbouillonblokje peper, zout 4 à 5 tomaten 2 à 3 teentjes knoflook
Werkwijze :
De groenten wassen en versnijden in niet al te kleine stukjes. Persoonlijk heb ik graag dat er nog wat beet aan zit. Olijfolie smelten in de wok en de gesneden ajuin laten garen. Daarna de in blokjes gesneden paprika's en peper toevoegen. Meestoven, vervolgens de rest van de groenten en onder een glazen deksel even laten stoven. Kruiden met laurier, rozemarijn, thym, zout en peper. Soms doe ik er ook wel een geutje rode wijn bij. Maar dat hoeft niet. Na 20 min. op het vuur en onder regelmatig roeren is de ratatouille klaar.
Lekker bij vis, bij de BBQ bij kortelet of bij een kipfilet. Kan goed geserveerd worden bij rijst, couscous, fritjes of zelfs puree. Kan zowel warm als koud worden gegeten.
Veel kunnen is er niet aan maar het is wel overheerlijk bij een BBQ. Met het wat warmere weer is volgend recept een echte delicatesse.
Nodig :
Verse moten tonijn of ontdooide uit de diepvries sap van een 1/2 citroen 2 soeplepels kappertjes 4 soeplepels peterselie 125 gr goei boter
Werkwijze : . De tonijnmoten kruiden met peper en zout. Ze grilleren op de BBQ. Niet te lang, de moten mogen best nog een beetje rosé zijn van binnen. Nadat je ze hebt omgedraaid op elke moot een flinke soeplepel opgemaakte boter opleggen. En even laten smelten.
Met opgemaakte boter bedoel ik dat je de boter moet mengen met de fijngehakte peterselie, sap van halve citroen en de kappertjes.
Omdat de helft van mijn gezin vandaag huiswaarts keert na een lange periode (vakantie) wilde ik hen graag voorzien van wat gebak. Daarvoor heb ik gisterennamiddag een grote stapel wafels gebakken. Ze zijn best te vergelijken met de 'mina' wafels die je in de winkel aantreft per 6 in een papieren verpakking.
Benodigdheden:
500 gr boter (type solo of fama) 500 gr suiker 4 pakjes vanillesuiker 850 gr zelfrijzende bloem 6 eieren snufje zout
Werkwijze :
Boter laten smelten op het vuur samen met een snufje zout. Je kan de boter natuurlijk ook smelten in de microgolfschenkkan van tupperware in de microgolfoven. Op een lage wattage om spatten te vermijden. Voeg dan de suiker toe samen met de vanillesuiker. Goed omroeren. Voeg dan de eieren in zijn geheel bij en de zelfrijzende bloem. Goed mengen. Het deeg een nachtje laten rusten. Schep dan met behulp van 2 soeplepels hoopjes op het wafelijzer. Het deeg is voldoende voor ong. 30 grote wafels. Ik bewaar mijn wafels steeds in een tupperware bewaardoos. Zo blijven ze lekker mals.
De afgelopen 2 maanden bijna geen tv gekeken vanwege andere bezigheden op één half uurtje na. En toevallig was dit het programma masterchef waar ik volgend recept zag klaarmaken. Omdat de taart er zo simpel en heerlijk uitzag ben ik de volgende dag even gaan surfen op het net, met als resultaat : een geslaagde taart.
Nodig :
1 vel bladerdeeg 3 appels 50 gr boter om het taartje te bestrijken 80 gr rietsuiker 1 losgeklopt ei
Frangipane
125 gr boter 125 gr amandelpoeder 125 gr suiker 25 gr bloem 2 eieren
Werkwijze :
Neem het bladerdeeg en strijk de randen in met een losgeklopt ei. Maak de frangipane door de amandelpoeder, suiker, bloem, boter en eieren te mengen tot een homogene massa. Schil de appels en snij ze in dunne gelijke schijfjes. De taartbodem nu insmeren met de frangipane, daarop de appelschijfjes leggen en insmeren met wat boter. Het taartje bakken in een voorverwarmde oven van 180° ong. 15 min. Overstrooien et rietsuiker en met een brander karameliseren of even onder de grill plaatsen.
Gisteren voor de eerste keer vijgenconfituur gemaakt uit eigen tuin. En omdat hij zo lekker van smaak was, ben ik meteen nog vijgen gaan plukken en suiker gaan kopen om een volgende portie te maken. Inmiddels staan er 20 glazen potjes met heerlijke vijgenconfituur in het rek te wachten om verbruikt te worden.
Wat heb je nodig : 1 kilo vijgen 500 gr witte suiker 1 zakje pec plus
Werkwijze :
Was de vijgen en snij ze in vier. Doe ze in een hoge pot en strooi het pakje pec plus erover heen. Zet het vuur aan en roer goed door. Doe er dan de 500 gr suiker onder en blijf goed roeren. Vanaf dat de massa kookt nog 1 min. laten doorkoken. Glazen bokaaltjes leg ik vooraf in heel heet water om barsten te vermijden wanneer ik de gloeiend hete confituur erin giet. De dekseltjes direkt sluiten en op zijn kop laten rusten tot de dag nadien. Heb eigenlijk nooit eerder vijgenconfituur gegeten en wist niet dat deze zo lekker smaakte. En verder moest ik er niet voor lopen, gewoon uit eigen tuin kunnen plukken is toch ook zo leuk.
Een heel gemakkelijk bijgerecht bij het geven van een BBQ is volgende salade :
Preisalade:
Nodig :
Wit van prei rozijntjes : ik verkies liefst de witte appel mayonaise Werkwijze:
Snij het wit van de prei zeer fijn. Dit doe ik steeds met mijn tupperware koksmes omdat dit voor mij het gemakkelijkste werkt. Ontdoe een appel van de schil en pitten en snij fijn. Doe alles samen in een kom en voeg de rozijntjes toe. Meng hieronder wat mayonaise. Het is weer eens wat anders en hier wordt het heel graag gesmaakt.
Zoals eerder beloofd volgt hier nog een foto van dit recept dat ik al eerder heb geplaatst. Ze zijn supersnel klaar en gemakkelijk te maken in de mini tartelettes van tupperware. Niet alleen dus voor mini pizzaatjes, koekjes, cakejes, financiers maar ook voor deze snelle mini quiches.
Gisteren hadden we onverwacht volk op bezoek en dat was de ideale gelegenheid om deze hapjes nog eens vlug te maken.
Tip : Wanneer je op het kleine fotootje dubbelklikt, kan je deze vergroot bekijken. Recept staat bij aperitiefhapjes of bij week van 6/6/11 t/m 12/6/11
Gisterenavond een gezellige BBQ gedaan met vrienden. Natuurlijk mocht er geen dessertje ontbreken aan het einde. Anders is het voor mij niet af. Omdat we in Frankrijk zijn wou ik ook absoluut een frans dessertje maken. Omdat ik niet zo veel tijd had en het vlug moest gaan is het een clafoutis geworden. Iets dat het midden houdt tussen een taart en een flan met stukken fruit erin. Je kan hiervoor alle soort fruit gebruiken. Ik heb gekozen voor perziken omdat die nog in de koelkast lagen.
Nodig : 100 gr suiker 4 eieren 250 ml melk 75 gr zelfrijzende bloem een snufje zout.
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 180° C. Taartvorm omspoelen met water. Fruit erin schikken (in stukjes versneden). Giet in een mengkom beetje bij beetje de melk bij de bloem en roer er dan de eieren, 100 gr suiker en zout door. Meng goed door elkaar. Giet dit mengsel over het fruit en bak ong. 30 min. in de oven. Bestrooi onmiddellijk met 1 eetlepel suiker. Serveer lauw of koud. Je kan het ook in kleine potjes bakken. Eventueel opdienen met 1 bolletjes ijscreme. De vrienden vonden het alvast heerlijk.
Bij het aperitief probeer ik steeds andere hapjes te geven en één van de favorieten van vele gasten is volgend :
Nodig :
Verse abrikozen
garnaaltjes uit blik of vers
coctailsaus
enkele blaadjes basilicum
Werkwijze :
Halveer de abrikozen en haal de pit eruit. Meng wat coctailsaus onder de garnalen en kruid bij met wat paprikapoeder. Doe een eetlepel van dit mensel telkens in de holte van de gehalveerde abrikoos. Garneer met een blaadje basilicum.
Heel fris met warm weer en het is weer eens wat anders.
Gisteren heel de dag goed doorgewerkt in een warme zon. Om 20 u 's avonds grote honger maar toch geen zin in alleen maar brood. Dacht eraan dat er nog scampi's in de diepvriezer zaten. Dan maar gauw een heerlijk hapje gemaakt en een klein half uurtje later lekker gegeten van de scampi's in look/roomsaus.
Nodig :
300 gr gekuiste en van het darmkanaal ontdane scampi's 1 brikje room van 200 ml van 30% wat tomatenketschup beetje tomatenpuree 1/2 rode en 1/2 groene paprika 1 klein stukje chilipeper 2 sjalotjes 2 wortelen 3 à 4 teentjes knoflook geut witte wijn 1 kruidenbouillonblokje peper, zout, currypoeder, paprikapoeder fijngehakte peterselie
werkwijze :
Wat olijfolie in de wok doen. De groenten fijnsnijden in de quickchef en in de olie roerbakken. De scampi toevoegen en even meebakken dan afblussen met wat witte wijn. Verder kruiden en kruidenbouillonblokje toevoegen.Geperste knoflook toevoegen. Room even laten meekoken, tomatenketschup toevoegen en beetje tomatenpuree, afwerken met fijngehakte peterselie. Serveren met vers frans stokbrood.