Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
25-07-2011
Scampi in looksaus
Gisteren heel de dag goed doorgewerkt in een warme zon. Om 20 u 's avonds grote honger maar toch geen zin in alleen maar brood. Dacht eraan dat er nog scampi's in de diepvriezer zaten. Dan maar gauw een heerlijk hapje gemaakt en een klein half uurtje later lekker gegeten van de scampi's in look/roomsaus.
Nodig :
300 gr gekuiste en van het darmkanaal ontdane scampi's 1 brikje room van 200 ml van 30% wat tomatenketschup beetje tomatenpuree 1/2 rode en 1/2 groene paprika 1 klein stukje chilipeper 2 sjalotjes 2 wortelen 3 à 4 teentjes knoflook geut witte wijn 1 kruidenbouillonblokje peper, zout, currypoeder, paprikapoeder fijngehakte peterselie
werkwijze :
Wat olijfolie in de wok doen. De groenten fijnsnijden in de quickchef en in de olie roerbakken. De scampi toevoegen en even meebakken dan afblussen met wat witte wijn. Verder kruiden en kruidenbouillonblokje toevoegen.Geperste knoflook toevoegen. Room even laten meekoken, tomatenketschup toevoegen en beetje tomatenpuree, afwerken met fijngehakte peterselie. Serveren met vers frans stokbrood.
Heerlijke abrikozentaart met frangipannevulling en zanddeeg gemaakt. Onze gasten vonden ze heerlijk. Heel snel klaar en supersimpel.
Wat heb je nodig :
Voor het deeg :
250 gr zelfrijzende bloem
125 gr boter
1 ei
100 gr suiker
Voor de vulling:
120 gr boter
100 gr rietsuiker
1 eetlepel bloem
140 gr gemalen amandelen
flinke geut mirabellenpittenlikeur ( kan vervangen worden door amaretto)
Doe alle ingrediënten in de "Kenwood" en laat enkele minuutjes draaien tot het deeg aan elkaar blijft hangen. Vorm een bal en pak hem in met plastiekfolie. Leg het deeg dan een half uurtje in de ijskast. Snij uit bakpapier een cirkel een beetje groter dan je taartvorm. Ondertussen snij je ook de abrikozen in twee en haal er de pit uit. Maak tevens de vulling door 120 gr boter te laten smelten, voeg er dan 100 gr rietsuiker aan toe en ook 140 gr gemalen amandelen plus 1 eetlepel bloem en een flinke geut amaretto. Dit laatste heb ik vervangen door zelfgemaakte mirabellenpittenlikeur maar de smaak is haast hetzelfde. Haal de deegbal uit de koelkast en druk hem aan in de met bakpapier beklede taartvorm. Doe de vulling over het zanddeeg en strijk uit met een spatel. De gehalveerde abrikozen met de velkant naar boven in de vulling drukken. Verwarm de oven voor op 170°C en laat de taart 30 min. bakken. Laat de taart goed afkoelen en serveer met een lekkere tas koffie.
Vandaag nog eens even de tijd gevonden om snel iets te bakken. Ik had nog een 4 eiwitten in de vriezer zitten en dacht hier wil ik nog wel snel wat gebak mee maken. En daarvoor zijn macarons ideaal.
Wat heb je nodig:
4 eiwitten 250 gr bloemsuiker 250 gr gemalen kokos 20 gr zelfrijzende bloem
Werkwijze:
Mix de eiwitten samen met de bloemsuiker tot een stevig geheel, voeg dan de gemalen kokos toe en de 20 gr zelfrijzende bloem. Meng goed onder elkaar. Neem de bakplaat van de oven en bekleed die met bakpapier. Vorm met behulp van 2 soeplepels mooie bolletjes van het beslag en leg ze op een beetje ruimte van elkaar. Bak op 180° gedurende 15 à 20 min. Laat afkoelen en bewaar in een tupperwaredoos.
Zomertijd betekent hier bij ons vaak gasten op bezoek en dit gaat natuurlijk vaak gepaard met de nodige hapjes en drankjes. Onderstaand receptje maakte ik vanmiddag en is een soort tapenade die goed samen gaat met een toastje of broodstengels. Met dank aan Lucrèce en Johan voor de aubergines uit hun tuin.
Nodig : 2 aubergines 2 teentjes knoflook wat provencekruiden 1 soeplepel wijnazijn het sap van 1 citroen 1 grote tomaat. peper en zout cayennepeper
Werkwijze:
Prik de rauwe aubergines in met een vork en leg ze een half uurtje in een oven van 180° om zacht te maken. Leg de laatste 10 min. ook de tomaat bij in de oven die je eerst kruislings heb ingesneden. Laat nadien de aubergines afkoelen en schraap het vruchtvlees met behulp van een lepel uit de schil. Doe dit in de quickchef en voeg er de ontpelde tomaat aan toe. Pers de teentje knoflook erbij en kruid met peper en zout. Voeg provencekruiden toe naar smaak en breng verder op smaak met cayennepeper, sap van 1 citroen en wijnazijn. Draai nu een paar keer goed aan de hendel van de quickchef zodat je een smeuiige pasta bekomt. Laat een paar uurtjes goed intrekken in de koelkast en serveer met broodstengels of toastjes.
Gisteren hebben we hier le 14 juillet mogen meebeleven. Naar jaarlijkse traditie worden er op 14 juli een toespraak gegeven door de burgemeester en gebeurt er een bloemlegging dit om 2 historische momenten te herdenken nl die van 14/7/1789 omdat toen de Bastille werd bestormd en alle gevangenen werden bevrijd en die van 14/7/1790 omwille van het feest van de verzoening en de eenheid van Frankrijk. Nadien wordt iedereen vriendelijk uitgenodigd op de receptie achter het gemeentehuis. Niet alleen drankjes zijn beschikbaar maar ook verschillende hapjes kan men er nuttigen. Het is altijd een leuke bedoening en zo blijf je natuurlijk contacten houden bij de bewoners van het dorpje. De hapjes gaan van chips, nootjes, toastjes tot rauwkost met bijhorende sausen zoals o.a. deze anchoïade die wij persoonlijk erg lekker vonden. Omdat onze gasten hier vanavond ook hun laatste avond verblijven heb ik ze ook uitgenodigd om een drankje te komen nuttigen en heb ik alvast ook deze saus/tapenade voor ze gemaakt. Nodig :
een handvol ansjovisjes goed ontzout of anders ansjovis verkrijgbaar in kleine potjes opgelegd in olijfolie 2 teentjes look geperst beetje peper een tiental kappertjes een beetje olijfolie Doe alles in de quickchef en goed draaien tot je een smeuige pasta bekomt.
Lekker bij rauwkost zoals komkommer, bloemkoolroosjes, worteltjes maar ook op simpele toastjes.
In het zuiden hebben de mensen de gewoonte alvorens men aan het avondeten begint eerst nog een aperitiefje te nuttigen met bijhorende versnaperingen. Meestal wordt het aperitief genomen samen met vrienden. Omdat ik graag telkens met iets anders voor de dag wil komen heb ik me deze keer gewaagd aan tapenade gemaakt van zwarte olijven. Helemaal niet moeilijk en het resultaat mag er wezen.
Wat heb je nodig :
200 gr zwarte ontpitte olijven (mag zeker de goedkoopste soort zijn) een koffielepel mosterd een tiental kappertjes 6 ansjovisjes op olijfolie een beetje olijfolie peper en zout 1 teentje knoflook
Werkwijze:
Doe de olijven samen met het teentje knoflook in de quickchef en draai enkele malen goed door. Voeg dan de ansjovisjes toe en de kappertjes. Draai nog eens goed en doe dan de rest erbij zoals de mosterd en de kruiden alsook de olijfolie. Deze tapenade kan je enkele weken bewaren in de koelkast als je hem in een afsluitbaar potje doe en de bovenkant overgiet met wat olijfolie zodat je hem als het ware hermisch afsluit.
Verwerking : Smeer wat tapenade op sneetjes stokbrood of op toastjes. Je kan ook doen zoals ik en eerst wat tapenade smeren en daarover wat in brunoise gesneden tomaatjes strooien, verder afwerken met enkele blaadjes basilicum. Het zoutige van de tapenade is zeker heerlijk met erg warm weer en daarbij dan nog een glaasje heerlijke rosé. Je waant je als god in Frankrijk dan.
Het is alweer eventjes geleden dat ik nog een berichtje heb gepost. Maar aan ideeën en uitvoering ontbreekt het wel niet. Alleen de tijd..... Toch wil ik hierbij graag dit supergemakkelijke aperitiefhapje meegeven. Wat heb je nodig :
Werkwijze : De romatomaatjes wassen en in 4 overlangs snijden. Op een rooster schikken en overstrooien met grof zout, kruiden en geperste knoflook. 's Morgens om 9 u zet ik ze in volle zuiderse zon en 's om 19 u zijn ze klaar om direkt te degusteren als aperitiefhapje. Ik doe er dan nog wel een klein straaltje olijfolie over. Ze zijn werkelijk overheerlijk en kunnen niet tippen aan de zongedroogde tomaatjes die je kant en klaar koopt. Supermakkelijk dus en helemaal niet duur. Diegene die geen zuiderse zon hebben om de tomaatjes te drogen kunnen ze natuurlijk ook in de oven steken maar moeten dan toch gauw enkele uurtjes tellen om ze te drogen op een lage temperatuur.
Je kan de gedroogde tomaatjes heel goed bewaren door ze in een confituurpotje te stoppen en goed aandrukken en overgieten met olijfolie. Zo heb je er nog lang plezier aan.
Beetje nostalgie misschien want aanvankelijk dacht ik echt dat deze emmer niet meer bestond. Mijn schoonmoeder had deze 25 jaar geleden reeds in haar bezit. En telkens we op bezoek gingen zag ik haar emmer staan aan de zijkant van het bad gevuld met water en haar kostbare kledingstukken erin. Als ik haar vroeg waarom ze toch de wasmachine niet gebruikte, kreeg ik als antwoord dat de wasmachine de vlekken er nooit helemaal zo goed uithaalde als haar wasemmer. Oh, wat heb ik toch vaak mogen aanhoren hoe goed die toch wel niet waste. Dus toen tupperware begin dit jaar terug de wasemmer in zijn assortiment bracht wist ik dadelijk waarvoor hij kon dienen. Wellicht zijn er meer jonge mensen die hem nog herinneren uit hun kindertijd en hem nu ook nog willen. Ik geef hierbij daarom graag nog een opsomming hoe het juist in zijn werk gaat :
Neem
altijd de onderstaande grondregels in acht: � Vul de emmer met water ( ook bij weinig wasgoed)
altijd tot 4 cm onder de bovenrand. � Gebruik slechts 1/3 van het wasmiddel dat u normaal
zou gebruiken. � Sluit de emmer goed af. � Ontluchten en schudden een aantal keren herhalen. � Laat wasgoed nooit lang staan in warm sop aangezien
vuil boven komt drijven en bij het afkoelen van het water terugslaat op het
wasgoed.
De Tupperware emmer kunt u voor elk soort was gebruiken. Hieronder zijn enkele
voorbeelden voor u op een rij gezet:
Fijne was
Lamswol, zijde etc. en ook sommige stoomgoed. Dit stoomgoed moet wel Koud water
kunnen verdragen. Dit kunt u bij uw stomerij navragen. Doe de fijne was in de
emmer en vul deze met koud water tot ongeveer 4 cm onder de rand. Voeg ca 2
dopjes Woolite toe. Sluit vervolgens de emmer goed af. De emmer dient u nu te
ontluchten en te schudden. Herhaal dit ontluchten en schudden enige keren. Laat
het wasgoed 3 min. In de emmer staan. Daarna kunt u het wasgoed uitspoelen en
nat Ophangen of voorzichtig opgevouwen centrifugeren.
30 *C was
Wasgoed natmaken met koud water. Emmer vullen met lauw water en iets wasmiddel
toevoegen. Doe het wasgoed in de emmer en vul haar bij tot ongeveer 4 cm onder
de rand met lauw water.Sluit vervolgens de emmer goed af. De emmer dient u nu
te ontluchten en te schudden. Herhaal dit ontluchten en schudden enige keren.
Laat het wasgoed 30 min. In de emmer staan.Tijdens dit staan dient u de emmer
nog ��n of twee keer te schudden. Daarna kunt u het wasgoed
uitspoelen. Bij nat ophangen van het wasgoed behoeft u nagenoeg niet te
strijken.
50 *c was
Zie de aanwijzingen van de 30 graden was hierboven, maar gebruik in uw
Tupperware-emmer voor uw witte en bonte wasgoed nooit water met een hogere
temperatuur dan 50 graden. U loopt n.l de kans dat bij een te hoge temperatuur
van het water, het deksel van de emmer schiet.
Inweken
U dient altijd in te weken met een sopje van koud water. Zo kunt u Bijvoorbeeld
waspoeder oplossen in heet water en later koud water Toevoegen. U kunt ook
inweken met een echt inweekmiddel, b.v BIOTEX. Met koud water kunt u de was
gerust een nacht laten staan. Vul de emmer dan ook tot ongeveer 4 cm onder de
rand en vergeet ook Nu niet het ontluchten en het schudden een aantal keren te
herhalen.
TIP:De Tupperware-emmer is ook ideaal om LEGO te wassen.
Wie hem graag toch ook nog wil aanschaffen, kan mij altijd een mailtje sturen.
Zalige vlaamse rijstpap met bruine suiker in de ultra pro
Gisteren nog eens rijstpap gemaakt als dessert voor mijn man die dit wat graag eet. Gelukkig heb ik daar tegenwoordig mijn ultrapro pot voor zodat ik niet heel de tijd aan het vuur moet blijven staan om aanbranden te voorkomen. Dus hoe ik dit maak wil ik je hierbij graag toelichten.
Wat hebben we nodig :
1 liter volle melk of verse melk van bij de boer 125 gr dessert rijst 1 potje saffraan 3 soeplepels witte suiker
Hoe gaan we te werk :
Doe alle ingrediënten te samen in de ultra pro en laat aan de kook komen in de microgolfoven gedurende 10 min. op 700 watt met gesloten deksel. Dan roer je de rijst los en plaats het gedurende 30 min terug op 250 watt in de microgolf met gesloten deksel. Roer nog eens en zet het terug gedurende 30 min op 250 watt in de microgolf met gesloten deksel. Kijk nu hoe de rijstpap eruit ziet, is er nog vocht dan is hij juist goed wanneer de rijstpap afgekoeld is. Lijkt u de dikte van de rijstpap nu al goed dan is het nodig om nog wat melk bij te doen. Anders gaat de rijstpap te stijf zijn bij afkoeling.
Lekker om te eten met een beetje bruine suiker bij.
Wil je eens origineel uit de hoek komen bij je volgende BBQ dan moet je zeker onderstaand receptje eens proberen.
Neem vastkokende aardappelen, was ze goed maar schil ze niet. Snij ze in 4 overlangs wanneer ze wat te groot zijn. Anders is in 2 ook goed.Doe ze in de Microgourmet en stoom ze ong. 17 min. niet langer want ze mogen niet volledig gaar zijn anders vallen ze uitéén als je ze op de BBQ hebt liggen.
Neem satéstokjes die je vooraf een tijdje hebt laten weken in koud water. Dit is om het verbranden tegen te gaan op de BBQ. Prik de aardappels op de satéstokjes afgewisseld met een blaadje laurier. Dus telkens een schijfje aardappel, blaadje laurier, schijfje aardappel. Bestrooi ze wanneer ze samen op een schaal liggen nog even met wat provencaalse kruiden en juist voor ze op de BBQ nog met enkele druppels olijfolie.
Het is weer eens wat anders en zelf heb ik er al vaak succes mee gehad.
Sinds ik in het bezit ben van deze fantastische rijstkoker komt er hier geen enkele rijstbuiltje meer in huis. Voortaan koop ik alleen nog maar de losse rijst. En binnen het kwartier heb ik rijst op tafel staan perfekt op punt, daarmee bedoel niet te plat gekookt of niet nog rauw. Hoe gaat dat in zijn werk :
Neem 2 tassen rijst en doe ze in de rijstkoker, neem het dubbele aan water. In dit geval is dat 4 tassen water. Doe het groene tussen deksel op de pot en daarna het blauwe bovendeksel. Zet in de microgolf gedurende 12 min. op 800 watt. Ondertussen doe je even nog wat ander werk en als de bel gaat neem je de rijstkoker uit de microgolf en laat hem nog 3 à 4 min. afgesloten staan op het aanrecht. Daarna kan je hem openen en omroeren. Je zal aangenaam verrast zijn van het gebruiksgemak. Nooit nog overkokend water op je vuur en je hoeft voor niks nog in de buurt te blijven om je min. in het oog te houden.
Doe de plastiekjes van de surimistaafjes en leg ze in de quickchef. Draai een paar maal en voeg de hardgekookte eieren toe. Weer een paar maal draaien. Voeg tenslotte de mayonaise toe en kruid af met peper en zout. Voeg er nog het mespuntje ketshup en wat peterseliesnippers aan toe. Nog eens draaien en klaar.
Lekker op de boterham maar ook op toastjes, als hapje op wat witloofblaadjes of als vulsel in kleine cocktailtomaatjes.
Nee hoor, niet één of ander toverdrankje maar een heerlijk
Gezondheidslikeurtje met anijs
Een van mijn bezigheden is o.a. het brouwen van likeurtjes. Laatst kwam ik weer bij een nieuw receptje uit dat ik nog niet eerder heb geprobeerd. En omdat alle de ingrediënten in mijn tuin groeien moet ik het toch zeker eens geprobeerd hebben.
Nodig : - 1/2 l pure alcohol - 750 ml water - 300 gr suiker - 15 gr anijszaad - 5 gr steranijs - 10 gr verse munt - 10 gr rozemarijn - 12 gr salie - 5 gr thijm
Bereiding :
Het anijszaad, steranijs, verse munt, rozemarijn, salie en thijm worden in de alcohol gelegd in een glazen pot die je goed afsluit met een deksel. Deze mengeling laat je 1 week macereren (trekken) en nadien alles goed zeven. Maak dan een suikersiroop van 300 gr suiker samen met 750 ml water. Als de suikersiroop afgekoeld is voeg je hem toe aan de gezeefde vloeistof. In een mooie fles doen en af en toe een borreltje nuttigen. Dit recept zou volgens de samenstelster stimulerende eigenschappen bezitten.
Nodig : - 60 gr boter - 25 gr zelfrijzende bloem - 25 gr amandelpoeder - 75 gr poedersuiker - snufje zout - 2 eiwitten Werkwijze :
Verwarm de 60 gr boter in een pannetje en laat die notenbruin worden. Laat dan op kamertemperatuur komen. Doe in een kom 25 gr bloem, 25 gr amandelpoeder en 75 gr poedersuiker samen met een snufje zout. Meng dit een beetje en voeg er dan de 2 eiwitten aan toe. Neem de klopper en klop tot een goed lopend beslag. Voeg dan als laatste de gesmolten hazelnootboter toe. En klop nog een laatste maal.
Neem je tupperware mini tartelettevorm en doe hier het beslag in. (De vorm altijd eerst even omspoelen met koud water alvorens te vullen). Met deze hoeveelheid beslag kom je juist toe voor 15 financiers.
Bak ze tenslotte 12 min. op 220 ° C. Probeer hier maar eens aan te weerstaan !
Heerlijke luchtige koekjes die doen verlangen naar meer......
Wat te doen bij 1 eiwitoverschot...... Dan moet je onderstaand receptje zeker eens proberen. Al surfend kwam ik dit receptje tegen op een frans blogje en het leek me wel iets dat vlug klaar zou zijn en bovendien zag het er lekker uit. Vandaar dat ik dit vandaag ook maar eens heb uitgeprobeerd. En ik moet zeggen het doet verlangen naar meer......... Die heerlijke chocolade nasmaak in je mond is echt geweldig.
Wat heb je nodig :
- 85 gr chocolade ( ik heb dit maal pure toblerone chocolade gebruikt omdat dit pak nog open lag in de kast) - 25 gr poedersuiker - 1 eiwit
Werkwijze:
De chocolade in stukjes breken en smelten in de microplus schenkkan samen met een heel klein beetje melk op een lage wattage gedurende 1 min. Ondertussen het eiwit stijfkloppen m.b.v. mixer, speedychef of turbomax. Als het al wat begint stijf te worden dan de poedersuiker geleidelijk eronder mengen en verder stijf kloppen. Als laatste de gesmolten chocolade eronder mengen. Oven al voorverwarmen op 180 °C De ovenplaat bekleden met bakpapier en hoopjes deeg opleggen. Van deze hoeveelheid kan je juist 9 grote koeken vormen. Bakken gedurende 10 min. op 180°C Laat ze nadien eerst afkoelen alvorens ze van het bakpapier af te nemen.
Ik ga ze zeker nog eens opnieuw maken want hier waren ze binnen het uur op. Niet alleen door mij hoor ........;) De vriendjes van onze Wessel vonden ze super lekker.
Een tupperware receptje dat al een tijdje als "word" bestandje in mijn receptenmapje zat maar waar ik verder niks mee had gedaan tot gisteren dus.
Wat heb je nodig : - 250 gr ricotta - 2 dl room - 30 gr bloemsuiker - 150 gr chocolade
Werkwijze : Doe 100 gr chocolade in de microplus schenkkan met een heel klein beetje melk en verwarm ong. 1 min. op een lage wattage. Roer om en zet indien nodig nog even terug tot het volledig gesmolten is. Van de overige 50 gr kan je met de dunschiller schilfers afschaven om te laten dienen als decoratie. Klop met behulp van de speedy chef dan de slagroom stijf samen met de bloemsuiker. Voeg dan de ricotta toe en meng nog eens goed door elkaar. Op het laatste de gesmolten chocolade toevoegen en flink ondereen zetten. Giet het in enkele mooie glaasje en zet het weg in de koelkast. Als afwerking de chocoladeschilfers gebruiken of zoals ik gedaan heb een chocoladeboon.
Tip: Deze mousse kan ook heel goed worden gebruikt in de nieuwe ijslollyvormen van tupperware. Steek ze dan wel in de vriezer. En je kinderen zullen er heel blij mee zijn. De smaak van de mousse is heel goed vergelijkbaar met de luxedessertjes die momenteel worden aangeboden in de Aldi en Delhaize in glaasje potjes. Daar kosten ze ong. 1 euro per klein glazen potjes.
Vanillesuiker kent iedereen, maar al gehoord van lavendelsuiker ?
Heel eenvoudig zelf te maken. Je neemt een deel suiker en stopt die in een pot die je goed kan afsluiten, doe hierbij enkele takjes lavendelbloempjes. Weliswaar niet bespoten. Je kan ze er vers insteken zoals ik vandaag heb gedaan of ook in gedroogde vorm kan je ze kopen. Wanneer je ze er in gedroogde vorm aan toevoegd neem er dan iets minder. Laat deze pot een 3 tal weken onafgesloten staan en je je hebt voortaan je eigen heerlijke lavendelsuiker.
Te gebruiken in verse yoghurt, in koekjes en andere dessertjes.
Tiramisutaart met aardbeien en verse boudoirkoekjes
Nodig voor de taartbodem :
- 200 gr bastognekoekjes of speculooskoekjes - 75 gr boter - 1 pakje boudoirs (lange vingers) of zelf gemaakt volgens mijn recept eerder gepost - een scheutje amaretto of eigen drank naar keuze
Vulling :
- 6 gelatineblaadjes - 250 ml slagroom ( + 40° vetgehalte) - 125 gr suiker - 500 gr mascarpone - 1/2 kopje aardbeienlikeur of amaretto naar keuze - een bakje verse aardbeien (een deel in de helft snijden voor de vulling, enkele voor de decoratie bovenop)
Nota : indien je niet met aardbeien wilt werken kan dit ook met koffie. Dan vervang je de halve kop aardbeienlikeur door een kop koffie en als versiering neem je ongezoet cacaopoeder.
Werkwijze :
Week de gelatineblaadjes in een potje met koud water. Smelt de boter in de microgolfoven m.b.v. het microplus schenkkannetje. Doe de bastognekoekjes in een plastiekzakje dat je afsluit en ga er met de deegrol een paar maal overheen zodat ze fijngemalen worden. Voeg ze dan toe aan de gesmolten boter en meng het goed onder elkaar. Neem een springvorm en bedek de onderkant van het bakblik met een rond vel van bakpapier en doe hier het koekjesmengsel over, druk goed aan. Dep elke lange vinger met de ongesuikerde kant in de amaretto of aardbeienlikeur en bezet de binnenrand van de springvorm rondom rond met de rechtopstaande lange vingers. Zorg ervoor dat telkens de gesuikerde zijde van het koekje tegen de rand staat. Zet de koekje stevig vast op de taartbodem. (Ik snij het onderste deeltje telkens van een koekje zodat alles mooi horizontaal staat.) Plaats de springvorm nu even in de ijskast en begin aan de vulling.
Neem de speedychef en schenk daarin de volle room, voeg er de kristalsuiker bij en klop op tot een smeuige luchtige slagroom. Kan ook in een keukenmachine, reken dan op 2 min . Voeg de mascarpone toe aan de slagroom en zet de machine op een lage draaistand en laat alles goed mengen (je mag geen klonters meer zien) of met de speedychef een paar maal goed draaien.
Verwarm nu de aardbeienlikeur of amaretto en los hierin de uitgeknepen blaadjes gelatine op. Voor de andere optie met koffie doe je de hetzelfde met de uitgeknepen gelatineblaadjes maar dan met een ganse kop sterke koffie. Voeg nu de opgeloste gelatine samen met de likeur of koffie toe aan het mascarpone-roommengsel en blijf nog even mengen. Maal of verkruimel nog enkele lange vingers en zet de koekjeskruimel even opzij.
Haal de taartbodem uit de koelkast en schep twee derde van het mascarponemengsel in het bakblik. Verdeel het mengsel m.b.v. de brede tupperwarespatel gelijkmatig en strijk het oppervlak vlak. Leg hierop de half doorgesneden aardbeien en/of koekkruimels, schep dan de rest van het mengsel over de aardbeien en/of koekkruimels. Verdeel het mengsel opnieuw gelijkmatig en strijk het oppervlak mooi glad.
Plaats de taart in de koelkast en laat zeker 3 à 4 uren opstijven.
Werk nadien af met nog enkele aardbeien en voor diegene die met koffie hebben gewerkt dan met cacaopoeder. Maak de springvorm los en presenteer de tiramisutaart op een mooie schaal.
Gekruide gehakballetjes met provençaalse saus in de micro gourmet
Dit recept heb ik vorige week doorgemaild gekregen van een toffe tupperwarecollega uit Tongeren. Vrijdag heb ik het uitgeprobeerd en de kinderen waren er heel enthousiast over. Heerlijke kruidig. Ik vind het echt een aanrader en super vlug klaar in onze micro gourmet.
Nodig : - 400 gr gehakt -2 soeplepels gedroogde peterselie of tuinkruiden mogen natuurlijk ook vers zijn - zout, currypoeder -1 ei - 50 gr gerapste kaas - paneermeel
Meng dit onder elkaar en rol er gehaktballetjes van maar niet al te groot ( iets groter dan de soepballetjes).
Nodig voor de saus : - 1 rode, 1 gele, 1 groene paprika - 1 ajuin - 1 courgette (optie) - 1/2 bakjes champignons - 1 brikje tomato fritto van Heinz of 1 blik van 1/2 l tomatenconcassé - 1 kippenblokje, zout, peper - 1 kippenbouillonblokje
Doe de groenten in de quickchef en hak het in stukken, ze mogen nog wat grof zijn.
Werkwijze :
Doe nu de groenten in het hoge vergiet en de gehaktballetjes in het lage vergiet. Wanneer de balletjes niet allemaal passen in het lage vergiet mag je gerust nog enkele bij op de groenten van het hoge vergiet leggen. Vul het onderste waterreciëpt met 400 ml water. Deksel erop en stoom 18 min. op 800 watt. Laat 5 min. rusten.
Terwijl de groenten en de gehakballetjes aan het rusten zijn doe je in de microplus schenkkan het brikje tomato fritto met de kruiden, zet dit 2-3 min. in de microgolf op 800 watt. Doe de groenten en de gehaktballetjes samen in de saus.
Dit kan je serveren met spirelli of penne (pasta). Doe je spirelli in het serveerwonder, laat water koken in de waterkoker, giet dit over je pasta zodat hij onder staat en laat het dubbele van de tijd staan van wat er op de verpakking staat. (vb. 7 min. op de verpakking is 14 min in het serveerwonder). Na die tijd neem je het vergiet eruit en doe de pasta bij de saus.
Je kan deze gehakballetjes ook heerlijk serveren bij rijst die is klaargemaakt in onze rijstkoker. Voor 2 tassen rijst neem je 4 tassen koud water en doe het in de rijstkoker.Zet die in de microgolfoven op 800 watt gedurende 12 min. Laat de rijstkoker nog 5 min afgedekt staan op het aanrecht. Dan openen en je zal zien dat je een heerlijk drooggekookte rijst heb zonder naar om te kijken.
Een leuke en toffe variatie op de gewone cupcake is de minicupcake gemaakt in onze mini muffinvorm van tupperware. Afgewerkt met een toefje meringue crème au beurre en wat choco crispiesmix.
Recept : 200 gr boter 200 gr suiker 4 eieren 200 gr zelfrijzende bloem Werkwijze: Boter goed mengen in de Kenwood, suiker toevoegen en weer mengen. Daarna één voor één de eieren en mengen. Als laatste de gezeefde bloem weer mengen maar niet te lang. De mini muffinvorm omspoelen met koud water en vullen met het deeg. Bakken op 170 ° ong. 20 min. Bij het uit te oven nemen nog een beetje laten rusten in de vorm alvorens te ontvormen. Je zal zien dat de cakes er dan vanzelf uitkomen. Voor je de cupcakes gaat versieren doe je met een appelboor een klein stukje cake uit het midden van het gebakje om daar ook wat crème te kunnen spuiten en dan blijft het toefje ook beter op zijn plaats liggen, dan is het als het ware verankerd.
Voor de meringue crème au beurre zie eerdere posting.