Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
Vandaag gaan we ter gelegenheid van zijn 60-jarige professiefeest van broeder Antonius een ouderwets Frans diner samenstellen met als hoofdmoot een Bourgondisch gerecht met de deftige naam Fricassée de Volaille Au Champagne. Het is een gerecht van de beroemde kok Paul Becuse dat enige tijd aan bereiding kost en waarbij 1 patrijs en 1 braadkuiken met de nodige toevoegingen van veel kruiden centraal staan. Voor u op enkele staatjes heb ik hieronder dit bijzonder gerecht staan en houd u a.u.b. precies aan de beschreven receptuur. Er zijn veel varianten denkbaar en als u die ook bekijken wilt, zie hiervoor de uitlegvideo van dit overheerlijke gerecht: https://www.youtube.com/watch?v=APXQb0SPGm8/
24-09-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De moderne maatschappij heeft veel mensen die een bepaald geloof beleden doen besluiten zich uit te schrijven. Bij de protestanten, joden, mohammedanen en andere geloofsgemeenschappen is dit getal percentsgewijze veel lager dan bij de Rooms-Katholieken en dat komt doordat deze groeperingen de kudde beter bij elkaar wisten te houden dan de katholieken en ik heb zo de idee dat bij die geloofstakken de geloofskennis door een betere catechisatie stukken beter is dan bij de Roomsen. De huidige katholieke jongeling weet weinig vragen op geloofsgebied bv. uit de catechismus te beantwoorden, ook de Bijbelkennis is bedroevend. De ouderen ondervinden al jaren weinig steun van de parochieherders, afgeschaft werd het huisbezoek en zat je met moeilijkheden dan was er vaak niemand om je met woord en daad te helpen. Hier op het blog Broeder Everard heb ik diverse keren oproepen gedaan om bepaalde personen die in nood zaten te helpen. Persoonlijk heb ik dit wel gedaan, maar je loopt al heel gauw vast door onvoldoende financiële middelen. Een beroep op goede vrienden of volgers van dit blog liepen ook meestal op niets uit. Onder alle groeperingen van de bevolking vinden seks misbruiken plaats, maar die verwacht men toch niet bij kerkleiders die ons het goede voorbeeld moeten geven. Dit alles heeft veel mensen doen besluiten de Kerk de rug toe te keren, wat absoluut niet wil zeggen dat al de mensen die niet meer in de kerk komen hun geloof ook niet meer belijden. Als je jezelf als gelovige katholiek houdt aan de Tien Geboden Gods en goed bent voor je naaste en mensen die het niet al te breed hebben, dan ben je op de goede weg. Het geeft vreugde in je hart en beste mensen al is er hierboven volgens u geen hemel, dan verdien je daarmee toch de hemel op aarde. In mijn jeugd heb ik in verschillende grote steden vertoefd en als je veel onder de mensen ben, kom je meer in de verleiding om iets te doen wat tegen je geloof indruist, maar als geestelijke moet je elke dag je opladen om niet te bezwijken aan wereldse bekoringen. Ook een priester kloosterzuster of broeder kan seksueel in de fout gaan en als dit met een volwassene gebeurt, dan kunnen we spreken van een zonde van onkuisheid, maar indien dit plaatsvindt met minderjarigen of geestelijk gestoorden, dan maakt de desbetreffende religieus zich schuldig aan een zonde tegen de H. Geest en burgerlijk is hij of zij een misbruiker die gestraft dient te worden en dat is door verzwijging en onder de dekmantel houden van deze misdaden door de hoge geestelijke overheid niet gebeurd. Bekende Nederlanders, zoals producer Albert Verlinde en VVD-fractieleider Klaas Dijkhof, hebben zich als kerklid laten uitschrijven. Mijnheer Dijkhof had hierbij een uitgebreide briefwisseling over met de hoogste katholieke kerkbaas van Nederland aartsbisschop en Kardinaal Wim Eijk, die met alles het oneens was met de zienswijze van Dijkhof-voornoemd-en de gehele ontkerkelijking van de Roomsen schoof op de schouders van die katholieken die de kerk niet meer bezochten waardoor het noodzakelijk was dat deze Heilige plaatsen door te weinig kerkelijke inkomsten gesloten werden. Toch beste gelovigen zullen ondanks de vele 'super orkanen' die momenteel veel schade aan de geloofsbewegingen gebracht hebben alle kerkgenootschappen tot het einde der tijden deze zware stormen overleven!
18-09-2018 om 19:50
geschreven door Broeder Everard
We gaan vandaag een maaltijd klaarmaken met veel vitamines;dus gezond en wel Courgettes. Courgettes zijn er in vele soorten en vormen. De ronde soort is minder bekend dan de langwerpige die eruitziet als een komkommer. Ik heb een recept voor u staan. Die courgettes kun je over de lengte halveren en na verwijdering van niet te gebruiken inhoud opvullen met diverse ingrediënten zo b.v. gehakt, zalm en zo zijn er nog wel wat dingetjes op te noemen. Wij doen het op een wat vegetarische manier en vullen het op met aardappelpuree en verder nog wat tierelantijntjes. Die ronde kun je geheel uithollen of doormidden snijden en dan beide delen opvullen. Je kunt het als maaltijd aanwenden met bv. een bakje vruchtenyoghurt of een appel als dessert. Je kunt het ook serveren als een tussendoormaaltijd wat we hier in het klooster-klokslag 4 uur in de middag-gouteren noemen. Hieronder op staatjes vindt u ons kloosterrecept!
04-09-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Rooms-Katholieke Kerktop wereldwijd in Opspraak vanwege Seksmisbruik
Al jaren wordt er gewag gemaakt van seksschandalen binnen de religieuze wereld en dan spreek ik niet alleen over de Rooms-Katholieke Kerk maar ook over andere geloofstakken die doordat ze wat kleiner van omvang zijn minder in de publieke belangstelling staan. Als je de kranten openslaat word je dagelijks geconfronteerd met verhalen over seksschandalen binnen de diverse kerkgenootschappen en beschuldigd worden thans veelal hoogbejaarde topleiders binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Nog niet zolang geleden ging het over de Australische Curie-kardinaal Pell die in vroegere jaren minderjarige jongens misbruikt zou hebben en nu gaat het over de 88-jarige emeritus kardinaal Theodore Edgar MCCarrick die vroeger als leraar zich aan priesterstudenten vergrepen zou hebben. Ook vernam ik dat uit een ver verleden zich ook veel priesters in de USA zich schuldig gemaakt zouden hebben aan seksueel misbruik van veelal adolescenten. Het is onvoorstelbaar dat deze kerkleiders waar iedereen zo hoog tegen opkeek dergelijke onvergeeflijke zonden (tegen de H. Geest) begaan hebben. Binnen Nederland zijn er ook veel kerkschandalen gebeurd en de meeste jongens of meisjes die hier ter lande door kerkelijke bedienaars seksueel misbruikt zijn hebben een geldelijke vergoeding ontvangen. Dit alles weegt natuurlijk niet op tegen de trauma's die deze misbruikte personen hieraan overgehouden hebben. Ikzelf heb er in 1947 ook mee te maken gehad toen ik door buurjongens tijdens de vakantie als priesterstudent vast gebonden werd aan een boom en tegen mijn wil in seksueel misbruikt werd. Een ander misbruik in juni 1944 (in de oorlogstijd) heeft ook grote invloed op mijn leven gehad toen ik door een in de buurt wonende kolenboer onterecht beschuldigd werd van het in brand steken van een brievenbus waar zich kolenbonnen in bevonden. Na de oorlog hoorde ik dat een zekere J.J. dit gedaan had, zich in de brievenbus helemaal geen kolenbonnen gezeten hadden en de bewuste zakenman het alleen maar te doen was om van de gemeente een aantal gratis kolenbonnen te bekomen om zijn voorraad aan te spekken. Nota bene ben ik hiervoor ook nog door de Huissense politie in elkaar geslagen met de bedoeling mij tot een bekentenis te dwingen. Vroeger namen de ouders terecht of onterecht het altijd op voor het gezag en bij ons thuis met een grote zaak was het altijd de klant die de hand boven de kop gehouden werd. Het was niet allemaal gelogen wat die jongelui van toen allemaal te vertellen hadden, maar alles werd onder de dekmantel gehouden. Je ziet op het ogenblik dat mensen die vroeger hoog aanzien genoten, maar in hun handelingen volkomen fout zaten, al jaren begraven liggen uit hun praalgraf gelicht worden en nú anno 2018 aan de schandpaal genageld worden Als voorbeeld haal ik hier dictator Franco aan. Teruggaande op de beschuldigingen aan hoge prelaten binnen de Amerikaanse Rooms-Katholieke Kerk is het U.S.-aartsbisschop Carlo Maria Vigano en kardinaal Raymond Burke die Paus Franciscus het vuur aan de schenen leggen en zelfs eisen dat de Paus vanwege door kardinaal MCCarrick begaande onkuise handelingen met minderjarige jongens aftreedt. Als Rooms-Katholiek zou je je onderhand schamen dat je tot deze geloofsgemeenschap behoort en verschrikkelijk vind ik het ook voor de vele religieuzen die zich nooit misdragen hebben en trouw hun plichten vervuld hebben en voortdurend aangevallen worden op de seksuele (mis)daden van hun kerkleiders. Lees ook het verhaal op NU: https://www.nu.nl/dvn/5436929/aanval-paus-teken-van-machtsstrijd-binnen-vaticaan.html
Kardinaal Pell zou zich in het verkleden ook schuldig gemaakt hebben aan
ontoelaatbare seksuele handelingen met minderjarigen
30-08-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Sole au Champagne is een Frans visgerecht en ik heb het hier in mijn cuisinecartotheek geboekt staan met als datum 23 augustus 1948. Dus het is al een heel oud recept en met betrekking tot de bereiding wordt er nog gesproken van een asbestplaatje om op te sudderen-dus dat doen we nu niet meer-en verder wordt de receptuur goed verwoord in de uittreksels die ik hier onder dit artikeltje heb staan. Bij Franse gerechten komt altijd wijn bij te pas en ditmaal heeft u voor dit visgerecht ook nodig 1 blikje truffels. Vroeger lieten we ons klooster in de Dordognestreek een paar afgerichte varkens in het kloosterbos wroeten en nadien heb ik van een Italiaanse confrater een Lagotto Romagnolo cadeau gekregen. Deze truffelspeurder heeft heel wat truffels uit ons kloosterbos weten op te wroeten en na een lange diensttijd van ruim 14 jaar is hij overleden. Tegenwoordig beschikken we hier in Holland alleen nog over een kloostertuin waar we dagelijks wandelen en brevieren. De meeste van onze kloosters zijn dunbevolkt en op onze akkers van vroeger vind je nu hele huizenblokken. De tijd van vroeger beroert me, want een klooster was een stadje apart en overal hadden we vaklui voor en je hoefde geen stap buiten het klooster te zetten om iets te kopen. De meeste kloosterlingen rookten vroeger sigaren en de gebaarden hadden een pijp waardoor ze bijna op het mislezen na de hele dag aan het trekken waren, zelfs als leraar voor de klas. Bezoek je de dodenakkers van onze religieuzen dan zijn er maar weinig priesters en broeders die voor hun 85ste overleden zijn. Kapitalisten en kloosterlingen worden dus het oudste las ik onlangs in een boek. Nu is het makkelijker om kloosterling te worden dan kapitalist. Mijn keukenassistente soeur Mary betwist dit en stelt dat je tegenwoordig je moet aansluiten bij een politieke partij, veel het podium moet beklimmen om niks als nonsens uit te kramen en dan al gauw een ministersfunctie toebedeeld krijgt. Even bij de les broeder Everard, want we hadden het over Sole au Champagne dat we morgen op de vleesvrije vrijdag serveren en dit ter gelegenheid van onze Franse confrater pater Felicias die op 24 augustus zijn diamanten professiefeest viert. U leest hieronder wat er allemaal voor ingrediënten inzitten, verder hoe u het bereiden kunt en wilt u eens een keer heel lekker eten en uw gezin of gasten aan tafel verrassen breng dan deze schotel op tafel!
23-08-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
We kennen een groot aantal notensoorten en ik raad u voor uw gezondheid aan om een paar keer per week zo'n vuistje van die noten te verorberen. Een noot die er echt uitspringt is de walnoot. Hier in Lingewaard is na de Tweede Wereldoorlog oorlog veel gebouwd, maar vroeger stonden de huizen ver uit elkaar en buiten het houden van een varkentje vond je hier op het platteland overal groentetuintjes en hier en daar stonden ook wat walnoten en of kastanjebomen. Is de notenboom hier in Holland totaal verdwenen? Nee dat is niet het geval, maar hier ter plaatse in Angeren en in onze buurt zie ik geen notenboom meer staan. Een land waar je hele boomgaarden met noten vindt is in de Dordognestreek van Frankrijk. De boeren of de particulieren die over een groot grasland beschikken en wat vee raad ik aan om notenbomen aan te planten, Met de stijging van de temperatuur hier in de lage landen en de hitte die daarmee vaak gepaard gaat is het niet alleen voor de mens verkoelend om onder zo'n boom te zitten, maar ook de grazende dieren hebben hier profijt van. Op internet vind je diverse adressen waar je notenbomen kunt kopen. In het verleden heb ik diverse keren geprobeerd om zo'n notenboom te kweken, maar telkens als het boompje net boven de aarde verscheen was er een confrater die het voor onkruid aanzag en hup : ,,Verdwenen was mijn schepping"! Plant zo'n boom niet zelf aan, maar laat dit doen door een erkende boomkweker, die meestal ook een groeigarantie geeft. Heb je een aantal notenbomen aangeplant en gaan ze vrucht dragen, dan kun je die noten voor eigen gebruik aanwenden en als het teveel van het goede gaat worden, dan kun je ze altijd nog kwijt aan de plaatselijke super. De walnoot kan gerekend worden tot superfood. Alle notensoorten bevatten o.a. koper en antioxidanten die uw lichaamscellen en weefsels in conditie houden, verder werken noten regulerend op uw lichaamsgewicht, zijn cholesterolverlagend en tenslotte bevatten alle noten omega-3 vetzuren die helpen vetten te verbranden en ook aminozuren waarin veel opbouwstoffen in aanwezig zijn, zo bv. eiwitten. Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het eten van vooral walnoten positief inwerkt op hart en bloedvaten en zelfs preventief en afwerend inwerkt op ernstige lichamelijke infecties. Voor u staan heb ik staatjes over noten en wilt u een en ander weten over walnoten ga dan naar https://www.directplant.nl/walnotenboom-juglans-regia.html of met betrekking tot uw gezondheid naar https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/157041-de-helende-werking-van-de-walnotenboom.html
Voor morgen heb ik staan een heerlijke en pittige wok schotel voor twee personen en wel visfilet in Sambal-tomatensaus. Na al die hitte is dit voor de wat afgekoelde vrijdag een lekkere maaltijd waarvan je echt genieten kunt. Vandaag is het donderdag 9 augustus 2018 en voordat de voorspelde buien losbreken raad ik u aan gauw nog even naar de super te stappen om de benodigde ingrediënten in te slaan. Zoals altijd heb ik voor u alles op staatjes gezet die makkelijk te kopiëren zijn. Ik wens u veel succes bij de bereiding en tot een volgende keer maar weer!
09-08-2018 om 13:24
geschreven door Broeder Everard
Vandaag eten we een heerlijke en vitaminerijke schotel en deze is samengesteld met de hoofdelementen rijst, stukjes visfilets en broccoli. Op een staatje vindt u wat er precies nodig is om deze schotel op tafel te brengen. Weliswaar zitten we momenteel in een hittegolf en de meeste huisvrouwen en mannen hebben met dit warme weer mogelijk niet veel zin om een dergelijke schotel klaar te maken. Druk het recept wat u hier leest af en maak het klaar op een dag dat het weer wat luchtiger is geworden. Op broeder Everard vindt u genoeg diners die wat minder aandacht verdienen en supergauw klaar zijn. U bent echt nergens aan gebonden! Wenst u dit diner vandaag toch op tafel te brengen dan wens ik u veel succes met de bereiding ervan!
27-07-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Weekend begint langdurige hittegolf en wat adviseert broeder Everard?
We ontkomen er niet aan, maar landelijk stijgt het kwik met het weekend boven de 30 graden C en wat staat ons te doen en wat gaan we allemaal eten of drinken? Gaan we naar buiten, draag dan luchtige witte of kaki kleding en zet ook een hoofddeksel op. Ga beslist niet bloot onder de felle zon liggen, zoek de koelte op en wel op een beschutte plek. Dat kan binnen of buiten zijn en buiten onder een boom, waarbij een notenboom de beste beschutting geeft. In de ochtend is buiten vertoeven veelal niet bezwaarlijk, maar 's middags beter niet. Een goede koelinstallatie in uw huis is een pre, maar niet iedereen beschikt hierover. Weer zoveel mogelijk de zon. Gooi in de vroege ochtend alle deuren open, maar zodra de zon fel gaat schijnen dient u alles te sluiten. Er zijn wel enkele goede ventilatoren te koop, maar er zijn er ook in de handel die totaal niet werken. Kijk op internet wat de beste zijn! Drink voldoende en raadzaam is gewoon water uit de kraan, waaraan u het beste wat citroen-of limoensap aan toe kunt voegen; wat ook ideaal is wat gember of muntblaadjes. Wat ook goed is voor de dorst is kokoswater en biologische karnemelk. Een ideale dorstlesser is tevens het sap uit de cactusachtige plant de Aloë Vera. Wat de meeste mensen niet weten is dat de beste dorstlesser warme thee is, want thee heeft de eigenschap een warm lichaam af te koelen. Met warm weer heeft iedereen wel zin in een ijsje en het liefst een coupe met alles erop en eraan, maar beter is een gewoon waterijsje en verder niets. Mensen die met vakantie het warme Spanje wel eens bezocht hebben zullen ongetwijfeld kennis gemaakt hebben met Gazpacho. Dit is een koude soep, bereid met komkommer peterselie, sjalotjes, munt en crème fraîche. Niet te vertellen hoef ik dat alle zomerse fruitsoorten die nu verkrijgbaar zijn ook goed zijn bij dit warme weer en van de groentes raad ik u aan alle slasoorten en verder andijvie, rucola, tuinkers, spinazie en zeekraal. Wat ook prima groente is dat zijn radijsjes en asperges, maar de oogsttijd hiervan is voorbij. Aan salades in deze hittetijd kun je het beste toevoegen noten, zaden, pitten, kiemen (alfalfa), wat peulvruchten of kappertjes. Voor de myeline in de verstijfde spieren is een kop bouillon, een zoute haring, augurken en ansjovis ook een prima bijkostje. Als brood raad ik u aan volkoren en/of speltbrood. Gebruik licht beleg dat niet vet zoet of te zout is. Wil je rijst met sushi bereiden, gebruik dan ook zalm of surimi of vegetarisch met komkommer, omelet, avocado en/of shiitake. Gebruik bij deze bereiding een pan met dikke bodem én met betrekking tot de rijst geen metalen schaal! De hoeveelheid vocht die we met een hittegolf dienen in te nemen is voor mensen met vochtbeperking anderhalf tot twee liter en voor iemand die in de weer is minstens drie liter. Tegenwoordig zit overal zout in, maar mensen die overmatig zweten doen er goed aan wat vaker een zoute haring te eten of alle dagen een kop sterke bouillon.
19-07-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op een staatje heb ik staan de symboliek van de perenboom, maar dat is niet het enige waar ik het over hebben wil. Hier in de Betuwe en ook op de Zeeuwse eilanden vind je nog veel fruitbomen. Vroeger trof je bij particulieren hier en daar ook nog wel eens een perenboom in de tuin, maar hier in het wijk ben ik tot op heden nog geen perenboom tegengekomen. Toch zijn er nog wel enkele fruitkwekers hier in de omgeving die er peren op na houden. De perenboom vond ooit in Centraal-Azië en de Kaukasus zijn bakermat. Net als met alle andere fruitbomen moet je, wil je peren gaan kweken, er wel iets vanaf weten. Zet je zo'n boompje er neer dan moet je alles over het snoeien weten en wel dat dit het beste kan gebeuren zo tegen half november en eind februari. Er komt ontzettend veel bij kijken! Verder moet je veel geduld hebben eer je de eerste oogst kunt binnenhalen. De wachttijd kon wel eens 6 tot 8 jaar in beslag nemen. De bestuiving van de peren vindt plaats door de wind of insecten en wel van de ene bloeiende plant/boom op de andere. De peer groeit het best op voedzame grond die wat aan de zure kant is, verder houdt de peer van een zonnige en beschutte plaats. Zoals bij alle fruitbomen dien je ook goed op de hoogte te zijn van de verschillende ziektes die op de perenboom kunnen afkomen en dat zijn er nogal wat. Zo kennen we stambasisrot, kanker, schimmelinfecties, perenbladgalmijt en perenbladvlo. Gooi nooit blad en snoeihout van de perenboom op een composthoop en zeker niet als het om zieke bomen gaat want niet ondenkbaar is dat hierdoor infecties en zelfs her-infecties door kunnen ontstaan van fruit en andere gewassen die daarmee bemest worden. Zoals met alles zijn er wel bestrijdingsmiddelen tegen perenziektes en hierbij noem ik de middelen pyrethrum, mierosulfo en desis. Deze middelen kunnen het beste in het vroege voorjaar gebruikt worden. Bekende handperen zijn de Beurré Hardy, de Conference, de Triomphe de Vienne en de Doyenné du Comice. De bekendste stoofperen zijn de Gieser Wilderman en de Brederode. Hier in Holland komen zeker nog wel 90 andere perensoorten voor. Net als een appelbol kun je van een wat compacte peer met daaromheen bladerdeeg ook een 'perenbol' bakken, van stoofperen compotes maken en niet ongebruikelijk zijn kleine stoofpeertjes als versiering (dressing) op een koude schotel of op kaastoastjes. De perenoogst begint in de derde week van augustus en duurt tot eind oktober. Peren zijn gezonde vruchten en dagelijks buiten een appeltje ook een handpeer is goed voor uw gezondheid. Peren bevatten buiten vitamine A, B, C en E foliumzuur, vezels, kalium, mineraalzouten, vruchtensuiker, jodium, ijzer en calcium.
12-07-2018 om 19:54
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een milde rijstschotel op tafel brengen. Het mag dan warm weer wezen, maar deze schotel Tjap Tjoy met krab en peterselierijst is in een mum van tijd bereid. Het is in deze zomertijd de gewoonte om veel verse groente te eten waarbij de bladgroenten centraal staan. Niet verkeerd is het om ook eens een lekkere wok schotel te bereiden. Wat vers fruit hierna uit een echte kersenboomgaard hier uit de buurt is niet verkeerd en zorg dat het kersensap niet op uw kleren terecht komt. Ik wens u veel succes met de bereiding en tot een volgende keer maar weer!
07-07-2018 om 15:31
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we wat koekjes bakken en speciaal is mijn oog gevallen op havermoutkoekjes. Er zijn niet zoveel huisvrouwen of huismannen meer die koekjes bakken. Overal in de supers vind je diverse soorten verpakte koekjes en koeken en waarvoor zou je jezelf dan nog druk maken. Alleen zij die koken, bakken en braden als hun grote hobby beschouwen begeven zich nog op het terrein van het bakken van koekjes. Op diverse manieren kun je havermoutkoekjes bakken sowieso met de hoofdingrediënten en als bijzondere toevoeging is van alles mogelijk zoals bananen, bepaalde notensoorten, kokos, gedroogde abrikozen, rozijnen etc.-; dat kan allemaal! Je kunt ook overgaan op suiker of glutenvrij, maar kijk dan wel op de vermelde samenstelling op de verpakking van de bloemsoort, havermout of anderzijds. Is het glutenvrij, suikervrij of zit in een of ander bijproduct flink wat suiker? Vergeet niet wat olie op de bakplaat te smeren of gebruik goed bakpapier!
22-06-2018 om 14:46
geschreven door Broeder Everard
Eergisteren heb ik in het ziekenhuis Rijnstate te Arnhem tweeënhalf uur onder de infuus gelegen en is het ijzertekort in mijn lichaam aangevuld. Heb je een ijzertekort dan lijdt men aan bloedarmoede wat ook wel anemie genoemd wordt. Anemie komt meer bij vrouwen dan bij mannen voor en dat komt omdat vrouwen bij de menstruatie nogal eens flink bloedverlies hebben. Bij 'n oude man-zoals ik met mijn 85-is het hoogst zeldzaam. Direct aan de voeding ligt het niet want wij eten hier in het klooster nogal zeer gevarieerd en weten precies wat er nodig is om in goede conditie te blijven. Nu is het wel zo dat ik een zevental ernstige chronische ziektes heb en bovendien een heel zwak hart met een pompvermogen van slechts 15 procent, bovendien liep ik met een operatie voor anderhalf jaar geleden de ziekenhuisbacterie VRE (pas over) op, die me lichaam aardig verzwakt heeft en met al die kwalen ontzettend kwetsbaar. Internist Kooistra vermoedt dat ik ergens in mijn lichaam bloed verliest en men denkt dat er ergens een lek zit in het maag en darmstelsel. Op 28 juni aanstaande wordt dit gecontroleerd en weten we meer. Voor gezonde mensen is het ook zaaks dat men voldoende ijzerhoudende spijzen tot zich neemt en waar vinden we deze stof? Aan te raden is rund of lamsvlees als het om vlees gaat en als brood kunt u het beste volkorenbrood eten. Laat de middagmaaltijden bestaan uit aardappelen, voldoende groente en fruit, waarbij als het om groenten gaat hoofdzakelijk de nadruk ligt op peulvruchten, spinazie, wortelen, peterselie en ook heel voedzaam zijn bonen. Alle dagen een eitje is ook aan te raden en hierbij gaat het hoofdzakelijk om het eigeel. Tomaten en paprika's horen ook minstens eenmaal per week tot het menu en heb je ijzertekort eet 's morgens een sneetje brood met appelstroop of wat ook zo goed is dat zijn die sardientjes in die blikjes en ook een nieuwe haring (niet al te zout) zorgt voor een goede ijzerhuishouding. Tegenwoordig hebben alle supers van die zakjes gedroogde abrikozen in voorraad, neem een keer per vier weken zo'n zakje mee bij het halen van uw boodschappen en vergeet ook niet mee te nemen enkele pure chocoladerepen uit pure cacao bereid, want die zitten ook boordevol ijzer. Ideaal zijn eveneens alle notensoorten. Bij al die producten die ijzerhoudend zijn kunt u beter geen koffie, thee of zuivel gebruiken. Neem 's morgens bij het ontbijt een glas pure sinaasappelsap en gewoon een glas water bij het menu, drink om 3 uur in de middag gerust een kopje thee, 's avonds bij de tv tegen achten een kopje koffie en voor je gaat slapen een glas warme melk met een scheutje honig. Als u zich aan dit advies houdt zal uw leven er toch aangenamer op worden en mogelijk gaat u-Deo volente-daarmee een gezonde oude dag tegemoet.
21-06-2018 om 18:22
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u u staan laksa van geroosterde pompoen. Het is een recept van Jamie Oliver. Het is echt een maaltijd van de tegenwoordige tijd: vlug klaar en voor een tweepersoons gezin. Dat was vroeger anders. Wij hadden een gezin van 7 personen en we hadden daarbij ook nog een grote zaak en mijn moeder moest alles tussendoor doen, maar elke middag stond er wel een pot van 4 gangen op tafel en elke dag soep vooraf en een toetje als nagerecht. Ik ben nu 85 en van ons gezin uit die tijd leeft mijn jongste zuster nog en ook ik met mijn vele kwalen ben nog in leven. Diverse keren heb ik op de stoep gestaan bij Petrus, maar die zag het met mij in de hemel totaal niet zitten. Ik heb alles op staatjes ingebracht en als u wilt kunt u het hele stuk kopiëren. Ik wens u met de bereiding veel succes en tot een volgende keer maar weer!
09-06-2018 om 21:23
geschreven door Broeder Everard
Bewaren en bewaartijd in koelkast van groenten en fruit
In de koelkast worden vaak levensmiddelen bewaard die er niet in thuishoren en omgekeerd die er wel in thuishoren. Ik heb in het verleden al eens een paar onderwerpen hieraan besteed en vandaag kwam ik een kookboek van Yvette van Boven een schema tegen met tips over dit onderwerp. De meeste verse groente en fruit die in een koelkast thuishoren hebben een bewaartijd die varieert van 1 tot 7 dagen. Aardappelen en appels bv. kunnen wat langer bewaard worden. Nog beter is het om de groente en het fruit zo vanaf het land meteen te verwerken. Op Tv vinden we heel wat kookprogramma's en ik vind dat programma van Yvette van Boven en van Maarten van 't Hart het leukste om te bekijken. Vroeger werd er maar raak gegeten, maar de meeste mensen werden er niet dik van, omdat ze voortdurend in de weer waren en met primitieve middelen werd zowel op het land als in de keuken gewerkt en wat we met machines binnen de 5 minuten doen, daar hadden waren we vroeger een uur of langer mee bezig. Een tante van mijn vrouw bv. sjouwde van Angeren met een mand vol eieren hier van Angeren lopend naar de markt in Arnhem om deze aan die 'stadsen' aan de man te brengen. Een tuinder uit Huissen reed met een transportfiets of een bakfiets volgeladen met groenten naar Arnhem of Nijmegen om daar op de markt zijn negotie kwijt te raken. Mijn grootvader die bakker was, bezorgde vroeger het brood met de hondenkar, naderhand werd dit de transportfiets en wij als kleinkinderen hebben dit ook een tijdje gedaan, maar in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw brachten we het brood met de bestelauto bij de klant. Tegenwoordig staan de lichamelijke inspanningen op een laag pitje en bewegen de mensen zich driekwart minder dan vroeger. Wil je tegenwoordig slank blijven dan ga je bij een gymnastiekclubclub of loopvereniging om daar je postuur op orde te houden. Je ziet op school en zo ook op de weg tegenwoordig veel mensen die te dik zijn, Vroeger waren er dat maar enkelen en die dat waren, noemden we dan ook de dikke van Jansen of Pieterse en ook wel met de voornaam zo bv. dikke Willem of dikke Jan. Tegenwoordig is alles in de winkels flink aan de prijs en wil onze gezondheidszorg functioneel goed bezig zijn, dan moet het verse goed op markt of winkel wat goedkoper en ook die hoge BTW op levensmiddelen moet er vanaf. Zie hieronder de bewaarstaatjes van groenten en fruit en doe er uw voordeel mee door deze te kopiëren en handig is het om die staatjes in de buurt van uw koelkast te bewaren.
26-05-2018 om 20:16
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het Pinksteren, het feest dat de Heilige geest over de apostelen nederdaalde en deze eenvoudige vissers en discipelen van de Heer Jezus plotseling verlicht werden en zij van allerlei talen begonnen te spreken. De Heer heeft dit niet voor niks gedaan, want wij die de geschiedenis kennen, weten dat veel van die apostelen andere landen bezocht hebben om daar de leer van Christus verder te verspreiden. Kom je in een ander land en ken je de taal niet, dan sta je echt met een mond vol tanden. Zo'n leuke wereld is het vandaag niet, want ik hoorde dat de politie een aantal criminelen van de weg gehaald heeft die kennelijk de bedoeling hadden met de Pinksterdagen andere mensen te bedreigen c/q te vermoorden. Een groot aantal wapens zoals messen, ploertendoders en zelfs enkele vuurwapens werden in beslag genomen. Vandaag kun je zelfs je huis niet meer verlaten om een boodschap te doen, want je hebt kans dat onverlaten gewoon je woning gekraakt hebben. Wat dat betreft wordt het tijd dat ze van Hierboven beschermingsgeesten naar de aarde sturen die zorgen dat je overal veilig kunt rondlopen. De hele week ben ik slecht in orde geweest en vandaag heb ik toch nog kans gezien om een dinertje voor twee personen te brengen en wel een wok gerecht met de naam Teriyaki met zalm en Muntrijst. Tegenwoordig zijn de meeste Nederlandse gezinnen klein en de helft van de Nederlanders wonen alleen oftewel met een vrouw of vriend samen. Wil je met de Pinksteren een echt uitgebreid feestdiner op tafel brengen, dan adviseer ik u om even de rubriek feestdiners te raadplegen en er daar een uit te kiezen. Op broeder Everard treft u een keur aan allerlei hapjes, voorgerechten en diverse diners. Kom er eens wat vaker kijken en doe er uw voordeel mee! Ik wens tot slot al mijn lezers fijne en zonnige Pinksterdagen!
19-05-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het de tweede zondag in mei en dus Moederdag. Mijn vader en moeder zijn al voor jaren geleden overleden. Ik heb drie geslachten overleefd en ben met mijn 85 dus de oudste van de familie die deze leeftijd ooit bereikt heeft. Doordat ik slecht ter been ben en verstoken van vervoer heb ik de laatste 10 Jaar hun graven niet meer kunnen bezoeken. Ik bid voor alle mensen in de wereld nog regelmatig wat tientjes van de Rozenkrans en steek ook nog wel eens een kaarsje op voor al die mensen die in moeilijkheden verkeren of ziek zijn, maar daar blijf het dan ook bij. Het leven is wat verhard en de meeste mensen storen zich nergens aan en voor de geliefden in de plaats is het mobieltje of de IPad gekomen, welke apparaten men niet alleen in huis, maar ook in de auto, op straat en overal gebruikt als het liefste knuffeldiertje van deze eeuw. Ik heb net even een paar gedichten over Moederdag bekeken en ik las niets dan liefs en alle kinderen waren zo aardig om moeder op die dag met alles te ontlasten. Als ik het zo links en rechts hoor zijn zelfs tegenwoordig de oma's nog drukker als toen ze vroeger een eigen gezin hadden. Wat dat betreft is veel veranderd. Wie van de jongeren gaat tegenwoordig nog biechten? Voor mij hoeft het niet meer, want alles wordt tegenwoordig in het openbaar al opgebiecht en als het over zonden van onkuisheid gaat, dan zet je de TV maar aan en hupsakee het bloot komt op je af. Van de week vroeg een Franse confrater me mijn mening te geven over het songfestival. Gepend heb ik het volgende: ,, Le concours annuel de la chanson Eurovision n'est pas une comédie musicale, mais une affaire purement commerciale et rien d'autre!" De laatste tijd vragen ze me nog wel eens hoe dat zit met al die feestdagen, want de meeste dames en heren zijn afgestudeerd aan de universiteit, maar die hele gewone alledaagse dingen dat weten ze niet. Dat kerstmis op 25 december valt-dat nog wel-maar komen we bij de Pasen, de Hemelvaart of Pinksteren.... echt, daar heeft 70 procent van alle studenten geen antwoord op. Een staatje hier beneden geeft de oplossing. Ja, die dogma's over alles en nog wat van vroeger zijn in zoverre belangrijk dat u wel in de gaten moet houden dat u niet alleen op de wereld bent en zoals u weet is het belangrijkste 'dogma' wat de wereld in balans houdt niet alleen de liefde tot uzelf, maar ook tegenover uw naaste en dat zijn alle mensen die deze wereld bevolken; ver weg en kortbij! Houd deze boodschap in de gaten, dan weet ik zeker dat ook Moederdag 2018 een geslaagde dag zal wezen wat vreugde brengt in de harten van eenieder die deze boodschap uitdraagt!
12-05-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vooraf even ter herinnering: Vandaag is het hier in Nederland Dodenherdenking en dat is de dag dat de vlag halfstok gaat voor de oorlogsslachtoffers van de oorlogen waarin Nederland betrokken was en dan denk ik vooral aan de mensen die in concentratiekampen vermoord zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan de vele burgers die door bombardementen of ander oorlogsgeweld zijn omgekomen, aan degenen die in Nederlands-Indië in de Jappenkampen zijn omgekomen of als dwangarbeider bij de Birma Spoorweg, en de vele militairen en verzetsstrijders die door oorlogsgeweld gesneuveld zijn op de Grebbenberg of om Nederland te dienen geëxecuteerd zijn, verder zij die in de strijd in Indonesië of in Papoea Nieuw-Guinea het leven gelaten hebben, niet te vergeten onze gesneuvelde Korea vrijwilligers en ten slotte al die personen en militairen die in Nederlandse dienst na de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn bij deelnemende acties in de strijd om de wereldvrede te behouden. Laten we ze op ons eigen manier herdenken en moge zij allen rusten in vrede! Heel veel over oorlogen en herdenkingen kunt u lezen op het blog Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen http://www.bloggen.be/eef/
WAT NODIG VOOR DE BEREIDING VAN TORTILLA'S? 12 tortilla wraps, 12 eieren, 180 ml halfvolle melk, 100 g geraspte kaas, 1 rode paprika of een paar tomaten, 1 lente ui, een snufje peper en zout en wat olijfolie om de wraps in te vetten.
Vandaag gaan we dus met de ingrediënten hierboven vermeld dit lekker voorgerecht-of tussendoortje zoals je het noemen kunt- bereiden en dat zijn de in schaaltjes gebakken tortilla Muffins in minivorm of wat groter. Op een staatje wat makkelijk af te drukken is staat de hele bereidingsprocedure. Het is het bewaren best waard, want op zo'n avond dat je met zijn allen op Tv naar een interessante voetbalwedstrijd of anderzijds zit te kijken is zo'n tussendoortje echt welkom. Ik wens u veel succes bij de bereiding en geniet er maar lekker van!
04-05-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op het platteland stonden de huizen vroeger wat verder uit elkaar en aaneengesloten huizenrijen zoals we die nu kennen had je hooguit in het centrum van zo'n dorpje. De meeste gezinnen op het, platteland hadden een eigen groentehofje en in een schuur hielden ze een paar varkens, enkele kippen en bij sommige luitjes stonden achter zo'n schuurtje nog een paar konijnenhokken die meestal ontruimd waren als het zo tegen de Kerst liep. Twee keer per jaar werd er geslacht en dat was in Huissen-waar ik destijds-woonde een paar weken voor de kermis die meestal viel in de laatste septemberweek en in het voorjaar, meestal in februari, maar ook wel in april. De varkens werden aan huis geslacht en er waren speciale slachters die dat deden. In mijn jeugdjaren voor de oorlog 40-45 gebeurde dit door het varken zonder verdoving te steken en ik moest dan bij dat arme beest het bloed opvangen. Tijdens de evacuatietijd in Friesland (eind oktober 1944 tot juni 1945) zat ik geëvacueerd bij een familie op de Rijksweg in de Blesse en er tegenover had je een slagerij die aldoor varkens slachtte en als dit zonder vergunning ging dan charterde de slager mij altijd om met zo'n houten voorhamer dat beest een flinke mep voor zijn kop te geven zodat het varken meteen bewusteloos was. Verraders in die tijd sliepen niet en dat gekrijs van zo'n varken mocht niemand horen; vandaar! Vroeger vonden we dat slachten wat niet erg gevoelig gebeurde heel gewoon. Eerlijk gezegd zou ik het nú niet meer over me kunnen verkrijgen. Gelukkig zijn de slachtregels wat menselijke geworden en hiermee wordt veel dierenleed gespaard. Men liet van een varken vroeger niets overstuur gaan en van de resten werd bouillon getrokken, stukjes bot werden eruit gezeefd en ook veel resten werden verwerkt in hoofdkaas en/of balkenbrij.
Balkenbrij: de naam is afkomstig van het oude Nederlandse woord voor resten "gebalchte" We gaan balkenbrij maken en hebben hiervoor in huis 1 varkenskop zonder kinnebak, plm. 250 gram vers vet, vet spek, 5 liter water, zout, peper en nagelgruis, vroeger werd veelal ook rommelkruid gebruikt (gemengde kruiden) 750 gram pannenkoekenmeel (verkoopt elke super) verder nog wat gewone bloem om de bodem van de schalen te bestrooien.
BEREIDING: Was de varkenskop en het spek en kook ze in ruim water met zout (1 afgestreken eetlepel per liter water). Haal het vlees van het been en maal het samen met het in stukken gesneden spek door een vleesmolen en zet het rooster op fijn. Kruid het vleesmengsel naar smaak met peper en gemalen kruidnagel of rommelkruid. Houd er rekening mee dat ook nog bouillon en meel moet worden toegevoegd. Breng het kookvocht dat met 5 liter water dient aangevuld te worden aan de kook (dus een grote pan of kookketel gebruiken), voeg de vleesmassa toe, breng de massa opnieuw aan de kook en roer er nu zoveel meel doorheen totdat een redelijk stijf mengsel verkregen is. Roer met een houten spatel goed over de bodem van de pan. Proef hierna het mengsel of er voldoende zout inzit (tegenwoordig kan dat echt wel wat minder!) Breng het daarna in met bloem bestrooide, vrij ondiepe kommen of schalen over en laat de balkenbrij opstijven en koud worden. Snijd haar daarna in plakken van ongeveer een halve of hele vinger dik, wentel ze door de bloem en bak de balkenbrij in gesmolten reuzel of in boter, vlug bruin. N.B.: In plaats van een varkenskop en spek kan men ook uitsluitend het kookvocht van leverworst nemen (vroeger werd zo'n varken 's anderdaags na besterven geheel verwerkt) of bouillon met stukjes vlees van krabbetjes gebruiken voor de bereiding van balkenbrij, in welk geval dit gerecht vroeger met minder werk voor particulier of slager bereid kon worden. Buiten de spekvulling zaten er in vnl. Gelderland ook rozijnen, krenten in de balkenbrij en bij de genoemde kruiden werd ook wat anijs gedaan. Stellen kunnen we dat er tegenwoordig slagers zijn die hun eigen recept voor balkenbrij voeren. Hier in het klooster hadden we vroeger veel landerijen en ook een hele veestapel en overal hadden we eigen vaklui voor het verwerken, bereiden of dies wat meer, maar dat is in Holland tegenwoordig niet meer. In Frankrijk en Italië en ook in België heb je nog wel kloosters waar je zoiets nog wel aantreft.
01-05-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u staan een heerlijk voorgerecht, maar je kunt het ook als tussendoortje klaarmaken als je met z'n allen naar een leuk sportprogramma zit te kijken. we gaan morgen ook beginnen aan de laatste 6 dagen van april en stellen kunnen we dat we tot op heden nog nooit zo'n mooie aprilmaand beleefd hebben. Vrijdag 27 april is het koningsdag en te hopen is dat de weerbepaler hierboven ons gunstig gezind is en dat het hele Nederlandse volk kan genieten van een prachtige en welgeslaagde Koningsdag. Voor degenen die vaker bakjes van kaas gevuld met salade willen klaarmaken staat hieronder een apart staatje dat u nu inkijkt voor het recept, maar wat u ook kan kopiëren en bewaren.
24-04-2018 om 17:35
geschreven door Broeder Everard