Wat doe je op een regenachtige namiddag ? Bakken natuurlijk ;-)) met weer een nieuw receptje waarvan je graag weet hoe het gaat smaken als het uit de oven komt....en ik kan je zeggen....om duimen en vingers af te likken !
Nodig voor 6 tartelettes zoals op de foto :
- 125 gr bloem
- 100 gr boter
- 1/2 soeplepel suiker
- 1/2 koffielepel zout
- 1 eigeel
- 2 soeplepels melk
- confituur
Voor de dorure (instrijken bovenkant-
- 1 eigeel + 2 soeplepels melk
Werkwijze :
De bloem mengen met het zout en de suiker. De boter in stukjes toevoegen en dan pas het eigeel en de melk. Alles goed mengen tot 1 homogene bol. Verpakken in plastic folie en een uurtje in de koelkast leggen om op te stijven.
Werkblad bestuiven met bloem en deeg uitrollen met de deegroller tot je een dun uitgerold geheel krijgt van een halve cm. Met een mes snij je rechthoekige lapjes uit en bestrijkt er de helft van met confituur naar keuze (ik nam huisgemaakte vijgenconfituur). Doe het flapje in de helft dicht en druk de zijkanten aan met een vork om het goed af te sluiten. Geef enkele inkepingen met een schaar aan de bovenkant zodat de stoom bij het bakken kan ontsnappen. Doreer de bovenkant van het gebak met een mengsel van 1 eigeel samen met 2 soeplepels melk.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 20 minuten.
Nota: in Amerika zouden deze koeken als ontbijt worden gegeten. Maar bij mij smaken ze heerlijk als 4 uurtje !








|