Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
10-08-2014
Vlinderkoeken.....het bestaat !
Met een beetje fantasie kan je soms de heerlijkste koekjes op tafel brengen...en vermits er hier zulke mooie soorten rondvliegen...dacht ik om ze ook eens als koekje aan te bieden als vieruurtje.
Je hebt er echt niet veel voor nodig en alle benodigdheden heb je waarschijnlijk standaard in je voorraadkast staan....dus indien het nog eens een regendagje zou zijn tijdens jullie vakantie of wanneer je er gewoon zin naar krijgt....je kan onmiddellijk aan de slag.
Nodig :
- 2 eigelen + 1 volledig ei
- 120 gr boter
- 110 gr suiker
- 250 gr patisseriebloem (geen zelfrijzende)
- 1 soeplepel cacao
Werkwijze :
Doe de boter en suiker samen in een mengkom en meng het goed onder elkaar. Voeg dan de eieren toe en daarna geleidelijk aan de bloem. Alles mengen tot een homogeen deeg en in 2 delen splitsen. Bij één deel voeg je nu de soeplepel cacaopoeder toe en meng je het weer goed onder elkaar. Dan vorm je 2 rechthoekige lappen deeg van iedere soort van ongeveer 20 op 35 cm en rol het goed uit. Je kan het ook met je handpalmen platdrukken. Leg dan het donkere deeg op het lichte deeg en soort dat het lichte deeg iets hoger uitsteekt volgens de foto. Rol je deeg dan op volgens de foto en snij het in 2 stukken. Leg de 2 opgerolde stukken deeg tegen elkaar aan met de witte uiteinden tegen elkaar. (dit zijn de voelsprieten). Draai er dan een plastiekfolie omheen en leg het een uurtje in de koelkast om op te stijven. Deze handeling moet je zeker doen om een mooi resultaat te bekomen.
Na de rusttijd haal je het uit de koelkast en snij je plakje van een halve cm telkes af van de worst. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat en druk met je vingers in het midden even in zodat je vlinder een grote en kleine vleugel krijgt.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 15 minuten.
Vandaag weer proevers genoeg over de vloer om te experimenteren met een nieuw hartig koekje. Natuurlijk heb ik ook andere hapjes voorzien maar wil niet altijd in herhaling vallen....en de mensen vaak aangenaam verrassen...en hopelijk zal het lukken ;-)
Nodig :
- 130 gr bloem
- 100 gr boter
- 4 smeerkaasjes La Vache qui rit fo Kirikaasjes kan ook
- 1 koffielepel graantjesmosterd
- zout en peper
- vleugje piment d'Espelette
- en als optie heb ik nog wat sel de soleil toegevoegd
Werkwijze :
Meng alle ingrediënten tot 1 bol en doe er een plastiekfolie over en leg dan 20 minuten in de koelkast. Rol uit op een met bloem bestrooide tafel met behulp van de deegroller. Steek figuurtjes uit naar eigen keuze. Deze keer koos ik voor 3 hoekjes door met mijn gekarteld mesje over het deeg heen te rollen.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 15 minuten.
Dat is alles.....zo simpel ....en zo mooi resultaat. Deze koekjes zullen straks geserveerd worden in combinatie met de huisgemaakte salsasaus. En natuurlijk een glaasje rosé erbij......En été, toujours rosé ;-)
Met een overvloed aan courgetten uit de tuin, heb ik volgend receptje in elkaar gestoken en klaargemaakt in de Ultra Pro.
Echt heerlijk was het !
Nodig :
- 200 gr rijst
- 500 ml groentenbouillon = 500 ml water + 1 groentenbouillonblokje van Knorr
- 1 middelgrote courget
- enkele sneetjes bacon
- enkele sneetjes emmental of mozzarella of andere kaas naar eigen smaak
- peper en zout
- olijfolie
- ultra pro kom van Tupperware
Werkwijze :
Doe de rijst op de bodem van de ultra pro. Verwarm het water samen met het groentenbouillonblokje tot dat het is opgelost, en zet dan even aan de kant.
Snij de uiteinden van de courget en maak er dan sneetjes in aan de bovenkant zodat hij net niet uit elkaar valt. Steek afwisselend in de sneetjes een snede kaas en een snede bacon. Leg de gevulde courget nu op de rijst en overgiet met de groentenbouillon. Kruid met peper en zout en besprenkel met enkele druppels olijfolie.
Zet dan met het deksel erop 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
En je schotel is klaar.....zo gemakkelijk en geen omkijken naar.
Vandaag mijn eigen zon gemaakt ! Een lekkernij van gekocht bladerdeeg met een vulling van Speculoos-chocopasta....zo simpel maar snel en lekker om bij de koffie van te smullen.
Nodig :
- 2 kant en klare bladerdeegvellen
- 1 pot Speculoos-chocopasta
- 1 ei
- optioneel kan je er nog wat franginpanevulling bij tussensteken maar hoeft niet. (-1 eigeel + 30 gr boter + 30 gr suiker + 30 gr amandelmeel mengen)
- Tupperware croissantparty
Werkwijze :
Je rolt je 2 vellen bladerdeeg open. Je bestrijkt 1 vel ervan met behulp van de smalle spatel met speculoos-chocopasta en legt er dan het tweede vel bovenop. Je drukt de Tupperware Croissantparty met de smalle verdeling er in om zo 16 mooie 'stralen' repen te bekomen. In het midden druk je dan nog met behulp van een klein glaasje een rondje. Dan neem je de Tupperware schaar en snij je de repen verder door. Bestrijk de bovenkant met behulp van het patisserieborsteltje met losgeklopt eigeel.
Bak af in de voorverwarmde oven van 180°C gedurende 22 minuten.
Werken met ingrediënten van het seizoen.....en voor visite vlug een lekker hapje op tafel zetten....
Nodig :
- 2 haringfilets
- 1 appel
- dille
- mayonaisse
Nodig voor tweede hapje
- meloen
- gerookte hesp of bacon
Werkwijze :
Voor het haringhapje snij je de haringfilet in fijne stukjes, appel schillen en ook in fijne stukjes snijden, de dille erbij en de mayonaise en het hapje presenteren op een lepel en het is klaar
Voor het meloenhapje steek je bolletjes uit de meloen en neem je een prikker. Doe daar eerst een klein stukje gerookte hesp op dan een bolletje meloen en dan weer wat hesp.
Op een bordje presenteren en dat smaakt in de zomer zeer verfrissend hier !
Gemaakt in de Tupperware Tupcakevorm....ideaal voor bij de koffie en net weer wat anders dan het gewone vanillecakeje.
Nodig :
- 2 eieren
- 100 gr rietsuiker
- 50 ml room
- 75 gr gesmolten boter
- 100 gr geraspte kokos
- 75 gr zelfrijzende bloem
- 12 stukjes zwarte chocolade
Werkwijze :
Eieren + suiker mixen tot dat het mengsel verbleekt. Dit kan je in de speedychef of in een gewone mixerkom. Dan de room toevoegen en de gesmolten boter. Boter smelten in microschenkkan in de microgolfoven. Ook de geraspte kokos erbij doen. Dan bloem toevoegen en met de siliconen spatel eronder mengen.
De tupcakevorm omspoelen en het deeg voor de helft erin doen. 2 blokjes chocolade erin steken en verder met deeg aanvullen.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 minuten
Dit deeg is juist goed voor 6 mooie TupCakes te bekomen.
Bewaren kan in de ronde clickplus of een andere goeie Tupperware doos.
Mijn voorgerechtje deze middag met fruit van het seizoen.
Nodig :
- Toastbrood
- Abrikozen
- Vloeibare honing
- Balsamicosiroop
- enkele blaadjes basilicum
- Blokje foie gras
- Tupperware mini tartelette uitsnijder
Werkwijze :
Snij met behulp van de mini tartelette uitsnijder 3 rondjes per persoon uit met de grootste snijkant. Toast ze lichtbruin en schik ze op een bordje.
Was en halveer de abrikozen en ontpit ze. Doe er een beetje vloeibare honing over (in de holte kan dit gemakkelijk) en zet ze even onder de gril van je oven. (5 min) Leg de abrikozenhelften op de rondjes getoast brood en doe op elk stuk fruit nu een beetje foie gras. Leg wat basilicum op de middelste abrikoos. En spuit wat druppels balsamicosiroop aan de rand van je bordje.
Lekker aperitiefhapje gemaakt in de Tupperware mini tartelettevorm. Zo klaar en hapt heerlijk weg !
Nodig :
- 3 eieren
- 4 porties La Vache que rit
- 150 gr zelfrijzende bloem (die van de foto is Franse zelfrijzende bloem)
- 1 dl olie
- 125 ml melk
- 1 mespunt zout
- groene olijven (ik had enkel met paprika opgevulde olijven in huis)
- mini tartelettevorm
Werkwijze :
Mix de eieren in de speedychef en voeg de bloem, melk, olie, zout toe. Voeg er ook de in stukjes gesneden kaasjes aan toe. Meng alles goed door en doe het beslag met behulp van een soeplepel in de met water omgespoelde mini tartelettevorm. Snij de olijven in 3 stukjes en leg ze in het beslag.
Bak de cakes af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Crackers met kaas en kruiden ! Zo snel gemaakt en zo lekker als aperitiefhapje...
Nodig :
- 150 gr boter
- 150 gr bloem
- 50 gr geraspte parmesan
- 50 gr gerastpte kaas
- 3 soeplepels water
- snufje fleur de sel
- kruiden voor bovenop naar keuze (ik heb sel de soleil gebruikt)
Werkwijz :
Doe alle benodigdheden behalve het water in de keukenrobot en meng tot het zanderig wordt. Voeg dan het water toe en meng verder tot je een homogeen geheel bekomt. Verpak het in plasticfolie en leg het 1 1/2 uur in de koelkast.
Bebloem je aanrecht en rol het deeg uit met behulp van je deegroller tot een dunne laag en steek het uit met behulp van de mini tartelettevorm of een andere uitsteker naar keuze. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi bovenaan met kruiden naar keuze,bak af in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 13 minuten.
Bewaar na afkoeling in een clickplus doos of andere Tupperware doos naar keuze.
Zo simpel om zelf confituur te maken....snap soms niet wat vele mensen tegenhoudt om eraan te beginnen. Gisteren heb ik van pruimen een confituur gemaakt maar deze werkwijze kan met alle soorten fruit worden gedaan.
Nodig:
- 1 kilo fruit (zonder de pit) dus ik had bij het fruitkraampje 1.200 kilo gevraagd
- 1/2 kilo suiker
- 1 zakje pec plus
Werkwijze :
Was je fruit en ontpit en snij het dan in stukjes. Doe het in een hoge kookpot en breng aan de kook, terwijl mag je de inhoud van het zakje pec plus erover strooien en goed roeren. Wanneer het bijna aan de kook is, doe ik er mijn suiker bij en roer ik weer heel goed. Vanaf kookpunt het geheel 1 minuutje goed laten koken en vuur uitdraaien.
De confituur met behulp van een stenen vergiet met brede hals in confituurpotjes doen die vooraf goed zijn afgespoeld en even in heet water hebben gelegen. Dadelijk goed afsluiten met het deksel en omgedraaid laten afkoelen zodat de potjes goed vacuum afsluiten.
Nadien voorzien van een naam etiketje en eventueel een mooi doekje als decoratie. Zijn altijd leuke geschenkjes om eens iemand mee te verrassen !
Gisteren zag ik per toeval een leuk ideetje op een Frans blogje...deze middag zelf geprobeerd als hapje en het is echt geslaagd !
Nodig :
- 3 sneetjes Toastbrood
- 2 kleine sneetjes gekookte hesp
- 2 eieren
- peper en zout
- beetje geraspte kaas
Werkwijze :
Snij een vierkantje in het toastbrood maar het mag niet helemaal tot beneden worden gesneden. Druk je vierkantje plat en leg er de hesp in. Breek een eitje en doe het over de hesp maar binnen het naar beneden gedrukt gedeelte. Kruid met peper en zout. En strooi nog wat geraspte kaas aan de zijkanten.
Zet in een voorverwarmde oven ongeveer 12 minuten.
Doe de melk samen met de in stukjes gesneden Mars in het schenkkannetje en zet het 2 x 2 minuten in de microgolf op 800 Watt tot dat de Mars gesmolten is. Mix ondertussen het eigeel samen met de suiker tot dat het mengsel verbleekt is. Voeg dan de mascarpone erbij. Voeg tenslotte het melk/Mars mengsel toe bij de rest en meng tot je een homogeen geheel bekomt. Zet in de koelkast om te laten afkoelen.
Voor het koekje snij je de carambars in 2 stukken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Ze worden hard bij het afkoelen.
Hier vroegen ze nog bij.....zouden ze het dan lekker vinden ????? ;-))
Carpaccio van verse vijgen met rauwe ham en parmezaan
Vijgen recht van de boom kunnen plukken om ze daarna te verwerken tot lekkernijen.....is toch wel een beetje leven als God in Frankrijk nietwaar ;-))
Nodig :
- 4 verse vijgen
- 4 sneden rauwe ham
- 75 gr parmezaan
- 3 eetlepels notenolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- enkele draaien van de pepermolen
- mandoline van Tupperware
- pepermolen van Tupperware
- shaker van Tupperware
- dunschiller
Werkwijze :
Was de vijgen en snij in fijne schijfjes met behulp van de mandoline. Schik ze mooi in het rond op een bordje. Snij de plakjes ham in kleine strookjes en verdeel over de vijgen.
Doe olie en azijn in de shaker, schud en besprenkel er de vijgen mee. Met behulp van de dunschiller maak je schilfers van de parmezaan. Strooi ze over de ham en vijgen. En werk af met fijngemalen peper.
Ideaal als dipsaus of sandwichbeleg.....bij ons in België niet zo bekend. Deze dipsaus is van Nederlandse origine maar zelfgemaakt veel lekkerder dan kant en klaar gekocht en helemaal niet moeilijk te maken, zelfs veel goedkoper dan de gekochte versie.
Nodig :
- 150 gr kruidenkaas (mag gerust van de Aldi zijn)
- 60 gr mayonaise
- 30 gr rauwe witte prei
- 10 gr verse peterselie
- 1 teentje knoflook
- 1 snufje zout
- 1 snufje peper
- enkele druppels citroensap
Werkwijze :
Hak de prei fijn in de turbomax of extrachef. Doe hem in een ruimtekommetje. Hak dan de peterselie fijn en voeg hem bij de prei. Voeg de mayonaise erbij, pers de knoflook met de knofloofpers fijn en voeg toe. Kruid af en voeg de druppels citroensap toe. Meng de kruidenkaas met de spatel erbij en meng alles goed onder elkaar.
Serveer met Doritos chips, buggles (soort chips), broodstengels, hartige koekjes of wortels.....heerlijk als aperitiefhapje of zelfs als broodbeleg met eventueel nog wat schijfjes komkommer bij en gerookte ham.
Momenteel zijn de nectarines hier spotgoedkoop. Wij betaalden 2 voor een plateau van 6 kilo.... Dan kan je al aardig experimenteren met lekkere dessertjes hé ;-) En onderstaand super gemakkelijk nagerecht zal zeker en vast herhaald worden.
Nodig :
- 6 vaste nectarines
- 1/2 liter witte wijn (een lekkere die je zelf graag drinkt)
- 200 gr suiker
- 1 vanillestokje
- basilicum
- nougat ijscrème of vanille ijscrème naar keuze
Werkwijze :
Kook de witte wijn samen met de suiker en het in 2 gesneden vanille stokje (overlangs doorsnijden zodat de zaadjes vrijkomen). Leg ook de stelen van de basilicum bij in het kookvocht. Van zodra de wijn kookt voeg je de in stukken gesneden en van pit ontdane nectarines toe. Laat dit even doorkoken gedurende een 5 minuten.
Haal van het vuur en zet de afgesloten pot met de perziken erin nu in de ijskast samen met snippers van basilicum voor een 3 tal uren om verder te laten marineren.
Voor het serveren schep in diepe borden een deel witte wijnsiroop samen met de stukken nectarines en snippers van basilicum. Schep in het midden 1 of 2 bollen ijscrème. Ga met de pepermolen over de randen van je borden....want ook de combinatie van peper en basilicum is super !
En nu genieten van die heerlijke zuiderse smaken !
Vijgen recht van de boom kunnen plukken en eten...niks is zaliger ! en met de overschot een heerlijke taart bereiden....
Nodig voor de bodem :
- 250 gr zelfrijzende bloem
- 125 gr koude boter
- 1 ei
- 100 gr suiker
Nodig voor het amandelbeslag :
- 100 gr amandelpoeder
- 100 gr suiker
- 90 gr boter
- 2 eieren
- 1 mespuntje fleur de sel
- 8 tal verse vijgen
- beetje likeur naar wens ( Rhum of amaretto, zelf heb ik huisgemaakte pruimenlikeur genomen)
Werkwijze :
Doe voor het deeg de boter en de suiker mixen, voeg ei toe en mix verder en tenslotte de bloem. Alles goed mengen en tot een bol verpakken in een plastic folie en een half uurtje laten rusten in de koelkast. Ondertussen kan je het amandelbeslag maken door de boter met suiker te mengen. De eieren toevoegen verder mixen, mespunt zout toevoegen, likeur en de amandelpoeder. Alles goed mengen. En het beslag in de uitgerolde bodem gieten in een vooraf in geboterde en bebloemde bakvorm. De vijgen wassen en in vieren delen en mooi verdelen over het amandelbeslag.
De taart in een vooraf verwarmde oven bakken gedurende een half uurtje op 180 ° C
Vandaag was ik zelf verbaasd van dit recept in de ultra pro.....
gewoon niet te geloven wat die pot kan binnen het half uur ! Dit moet je gewoon zelf proberen. Dank je wel Peggy Blockx voor dit overheerlijke recept in die fantastische pot. Mensen die hem nog niet bezitten weten gewoon niet wat ze missen.........
Nodig :
- 300 gr kip
- 1/2 chorizo
- 1 rode paprika
- 300 gr lange rijst
- 100 gr diepgevroren erwtjes
- 300 gr mengeling van vis, mosselen en zeevruchten
Voor de bouillon :
- 600 ml kokend water (van de waterkoker)
- 1 blokje kippenbouillon
- 1 pakje paëllakruiden (dank je wel Jeanine uit Spanje), ook een pakje Spignol kan gebruikt worden of 2 kleine tubes safraan.
- 1 koffielepel zout
- 3 x draai van de pepermolen
- 50 ml olijfolie
- de ultra pro van 3.5 l van Tupperware
Werkwijze :
Was de paprika en versnij hem in fijne stukjes door hem in de turbomax te doen of met het groentenmes zelf te versnijden. Snij de chorizoworst in sneetjes en snij ook de kipfilet in kleine blokjes. Doe dit in de ultra pro en voeg de rest van alle ingrediënten toe uitgezonder de zeevruchten en/of vis. Voeg tevens het kokende water erbij + de bouillonblok en de paëllakruiden. Sluit de ultra pro met het deksel en zet nu in de microgolfoven op 750 Watt gedurende 5 minuten.
Open de pot en meng alles door elkaar met de menglepel.
Zet weer terug in de microgolfoven op 750 of 800 Watt voor 13 minuten. Na die tijd voeg je de zeevruchten en mosselen/vis erbij en zet weer voor 5 minuten terug op 800 Watt.
Haal het deksel eraf...en dien op ! Kan dit nu nog simpeler.....
Terwijl de bereiding in de microgolf staat...kan je misschien al genieten van een glaasje wijn ;-)
Onverwachts bezoek en geen gebak in huis...geen nood...met enkele simpele ingrediënten uit de voorraadkast tovert u in een wip een lekkere appelcake op tafel.
Nodig :
- 1 microgolfkom of siliconen bakvorm
- 150 gr boter
- 150 gr bruine suiker
- 150 gr zelfrijzende bloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- 1 appel
- 4eieren
Werkwijze :
De eieren samen met de suiker goed mixen in de vier in één kan. Voeg er dan de zelfrijzende bloem en bakpoeder bij. Ondertussen de boter smelten in de microschenkkan en eveneens toevoegen. De appel schillen en 1/4 deel in fijne schijfjes snijden voor bovenop en de rest fijnhakken om in het deeg te doen.
Uw micropotje invetten en bebloemen en het deeg erin gieten. Dan met deksel erop 7.30 minuten op 700 watt in de microgolfoven plaatsen.
Voor het geval nog iemand op zoek moest zijn naar een weekje vakantie in het zuiden...wij hebben nog een plaatsje vrij van 2 tot 9 augustus in ons vakantieverblijf voor 4 personen...meer info kan u vinden op onze website www.freewebs.com/zuidfrankrijk of ook via ons FB pagina maison la Garrigue te volgen. Verder is er ook nog plaats de eerste 2 weken van september in het verblijf voor 6 personen.
- vanillezaadjes naar smaakt (inhoud van een vanillestokje of uit een zakje)
Voor de karamelchocoladecrème :
- 100 gr van de karamel (van hierboven)
- 50 gr stukjes pure chocolade
- 250 ml slagroom (30 % vetgehalte)
- 7 glaasjes
- 6 gebroken speculaasjes
- chocoladedecoratie naar wens
Werkwijze :
Smelt 1/3 van de suiker op een zacht vuurtje (niet in je schenkkan doen) maar in een steelpannetje. Voeg dan geleidelijk de rest van de suiker toe en maak een goudbruine karamel. Kook de slagroom met behulp van je schenkkannetje in de microgolf (2 minuten op 750 w) en voeg die straalsgewijs op de karamel....Voeg een snufje zout en vanille toe. En wees voorzichtig bij het toevoegen van de room op de karamel.
Weeg 100 gr karamel af, meng de stukjes chocolade erbij en laat afkoelen tot ongeveer 30°C. Klop de slagroom halfvast op en meng onder het mengsel karamel-chocolade.
Leg in ieder glaasje onderaan wat gebroken speculooskruimels, vul tot op 1 cm van de rand van het glaasje met de karamelchocoladecrème en plaats in de koelkast een half uurtje. Giet er dan een dun laagje van de resterende karamel op aan de bovenkant
Plaats nu voor een 2 tal uurtjes terug in de koelkast en decoreer met een chocoladedecoratie of bresilienne naar keuze.