Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
04-06-2014
Bolo de fubà = maïscake
Een Braziliaans receptje om al een beetje in de stemming te komen. Brazilië is gekend voor zijn heerlijke cakes en zeker de bolo de fubà.
Men eet er cake bij het ontbijt, tussendoor en 's avonds bij de zoete koffie.
Vanwaar een cake-land ? De Brazilianen hebben een voorliefde voor zoet, en anderszijds is cake de oplossing voor het probleem dat Brazilië geen bloem produceert en de geïmporteerde bloem niet geschikt is voor het bakken van lekker brood maar ideaal voor cake.
Wat hebben we nodig :
- 150 gr bloem
- 150 gr maïzena
- 1 eetlepel bakpoeder
- 4 eieren
- 200 gr suiker
- 150 ml zonnebloemolie of maisolie
- 250 ml melk
- 1 eetlepel vanille extract
- 1 mespuntje zout
Werkwijze :
Melk verwarmen in het schenkkannetje in de microgolf gedurende 2 minuten op 800 Watt. De eieren samen met de suiker goed mixen tot het volume verdubbeld is. De olie toevoegen en vanille extract. De bloem zeven en samen met de maïzena en zout toevoegen aan het eerste mengsel. En op het laatste mag de verwarmde melk er ook bij. Goed doorroeren en dan in de vooraf omgespoelde siliconen bakvorm doen.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 45 minuten.
Je kan de cake nog bepoederen met bloemsuiker bovenaan indien je dat wenst.
Een lekkere kruimelige bodem met een verrijkte pudding (crème suisse) en aardbeien en bananen als fruit. Oorspronkelijk wou ik enkel een aardbeientaart maken met de aardbeien uit eigen tuin maar omdat mijn jongste zoon zo lief vroeg....wanneer ik toch nog eens bananentaartjes voor hem ging maken...heb ik dus als compromis gewoon de helft van iedere fruitsoort genomen.
Helemaal niet moeilijk te maken als je de werkwijze volgt.
Nodig voor het deeg :
- 250 gr patisseriebloem
- 125 gr boter
- 90 gr bloemsuiker
- 40 gr amandelpoeder
- 1 ei
- snuifje zout
Nodig voor de crème suisse :
- 1/2 l melk
- 5 soeplepels suiker
- 50 gr puddingpoeder
- 2,5 dl room
- 3 soeplepels bloemsuiker
- 2 blaadjes gelatine
- 1 ei
Nodig voor het fruit
- aardbeien
- bananen
- of eender welke andere soort van fruit
Nodig voor de afdekgelei :
- wat kweeperengelei, vlierbloesemgelei of abrikozengelei naar keuze
Werkwijze :
Het deeg is enorm simpel te maken als je beschikt over een keukenrobot zoals dit in mijn geval is. Doe gewoon alle benodigdheden tesamen in de kom en zet de K deeghaak in werking. Zodra het deeg een bol vormt is het klaar. Doe er een cellofaanfolie overheen en leg het deeg een half uurtje in de koelkast. Ondertussen kan je de crème suisse maken. Neem van je halve liter melk een beetje af en doe dit in de shaker samen met de suiker het ei en de vanillepuddingpoeder. Schud hier goed mee totdat alles is goed is gemengd. Ondertussen doe je de rest van de melk in het schenkkannetje en zet het 4 minuten in de microgolfoven op 800 Watt. Als de melk klaar is na 4 minuten voeg je de inhoud toe van de shaker en klop je de massa goed door elkaar. Zet het schenkkannetje nu terug voor 2 minuten en dan is je eerste gedeelte van de pudding al klaar. Leg de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water om te laten weken. Doe een beetje van de room in een andere schenkkannetje en verwarm dit even in de microgolfoven ( 50 sec. op 700 W) Voeg dan de uitgeknepen gelatineblaadjes bij de warme room en roer goed door. De rest van de room daar voeg je 3 soeplepels bloemsuiker aan toe en mix je lobbig ( niet helemaal stijf) in de speedychef. Voeg dan het beetje warme melk bij de ondertussen afgekoelde pudding en roer goed door. Tenslotte voeg je ook de lobbig geklopte room toe in delen bij de pudding.
Deze crème suisse kan nu straks over de taartbodem worden gestreken.
Voor de taartbodem te maken, haal je het deeg uit de koelkast en bestrooi je de tafel met bloem of in mijn geval het antislip deegblad van Tupperware omdat ik dit veel properder vind op tafel en gemakkelijker om af te kuisen.
Met behulp van de deegrol maak je het deeg glad en rol je het uit tot ongeveer een halve cm. Leg het dan in een met bakpapier beklede taartvorm. Ik nam de siliconen van Tupperware. Het deeg blind bakken in een voorverwarmde oven van 180°C. Blind bedoel : dat je op het deeg wat bakpapier legt met gedroogde erwten of bakparels om te voorkomen dat het deeg tijdens het bakken omhoog gaat komen.
Laat je deeg nadien afkoelen en dan kan de crème suisse erop. Afwerken met fruit naar keuze en bedekken met afdekgelei.
Ik neem hiervoor de gelei zoals hierboven vermeld en warm dat even op in de microgolf in het schenkkannetje...en met behulp van de patisserieborstel bestrijk ik mijn fruit.
En dan.....heerlijk smullen ! Veel leuker dan een gekochte taart van de bakker ;-)
Worstenbroodjes....als het eens simpel mag zijn ;-)
En blaffen doen ze niet .......maar smaken wel ;-))
Nodig :
- 1 bladerdeeg voor 3 stuks
- 3 dunne worsten (chipolata soort kan ook met cervela of bockworst naar keuze)
- 2 zwarte olijven
- 1 losgeklopt ei
Werkwijze :
Snij het bladerdeeg in rechthoekige lapjes van ongeveer 15 cm bij 12 cm of naar eigen keuze. Leg er een worst op en draai rond met de naad naar onder. Snij reepjes bladerdeeg voor de staart, poten en voor de oren. Ze moeten een beetje op het ras 'bassets' lijken. Tenslotte snij je van de olijven kleine stukjes af voor de ogen en duw die in het bladerdeeg. Het losgeklopt ei bestrijk je met behulp van het patisserieborsteltje...over de bovenkant van het hondenlijfje.
Bakken een half uurtje op 180 °C in een voorverwarmde oven.
De kids gaan er dol op zijn....ook leuk op kinderfeestjes uiteraard !
Amandeltaart naar het recept van Lucrèce uit mijn fb groep www.facebook.com/edithshapjes Merci voor het meedelen
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- 2 eieren
- 100 gr chocoladeparels
- 210 gr suiker
- 60 gr bloem
- 125 gr gesmolten boter
- 125 gr amandelschilfers
- soeplepels Amaretto of amandelessence kan ook
Werkwijze :
Leg het bladerdeeg met bakpapier erbij onder in de siliconen taartvorm.
Voor het deeg klop je de eieren los samen met de suiker, voeg de bloem toe en de gesmolten boter (kan je gemakkelijk in het schenkkannetje in de microgolfoven) Voeg ten slotte ook de chocoaladeparels toe en de amandelschilfers en amandelessence of Amaretto.
Bak de taart af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 30 minuten.
Hier nog niet zo bekend.....deze Brookies komen overgewaaid uit Amerika en is een samentrekking van Brownies en Cookies....dus het onderste gedeelte is een brownie en het bovenste kruimelige gedeelte een Cookie ;-))
Kan gemaakt worden zowel in de ultra pro ovenschaal als in de mini tartelettevorm, mini muffinvorm. Het voordeel van de siliconen vormen is wel dat je ze niet moet invetten en bebloemen......dus deze genieten mijn voorkeur.
Nodig voor het Brownies deeg :
- 125 gr zwarte chocolade
- 2 eieren
- 75 gr boter
- 125 gr suiker
- 75 gr bloem
- 50 gr gemalen amandelen
- 1 koffielepel bakpoeder
Nodig voor het Cookies deeg :
- 120 gr boter
- 135 gr cassonadesuiker
- 165 gr bloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- 1 ei
- 110 gr bak vaste chocoladeparels
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 180°C. Voor de brownies doe je de chocolade samen met de boter in het schenkkannetje en zet het 2.20 minuten op 400 Watt. Meng goed door en voeg dan de suiker toe. Voeg het ei toe en meng weer na elk ei. Voeg dan de bloem, bakpoeder en de gemalen amandelen toe. Spoel de siliconen vormen goed om met warm water en doe vul ze voor de helft met het brownies beslag.
Maak dat het cookies beslag door de boter samen met de cassonadesuiker te mengen. Zorg dat je boter op kamertemperatuur is. Voeg dan het ei eraan toe en meng weer. Voeg de bloem bij, de bakpoeder en de bakvaste chocoladeparels. Meng snel door elkaar. En doe met behulp van een lepel een beetje van dit beslag bovenop het brownies beslag...Zorg dat je de vormen ook niet te vol doet om overlopen te vermijden.
Bak tenslotte af in je voorverwamde oven op 180 °C gedurende 30 à 35 minuten afhankelijk van je oven. Hou op het einde je oven wat in het oog.
Je kinderen gaan het geweldig vinden....en ook mij kon het erg bekoren ;-)
Vanavond wou ik een traktatie voor mijn collega's....en vermits we momenteel al aardbeien uit de tuin hebben....is het een aardbeienbiscuit geworden met slagroom....Normaal gezien kies ik liever voor crème au beurre maar bij aardbeien vond ik dit niet zo goed passen....
En ja...je bent maar 1 keer per jaar jarig...dus letten we even niet op de calorieën ;-)
Nodig voor de biscuit :
- 5 eieren
- 200 gr zelfrijzende bloem
- 200 gr suiker
Nodig voor de vulling :
- 2 dl room
- 1 pakje vanille saromapudding
- 1 klein blikje gemengd fruit (enkel nat hebben we nodig)
- een 10 tal aardbeien
- 2 soeplepels bloemsuiker
- iets minder dan een halve liter melk
- 2 gelatineblaadjes
Nodig voor de bovenkant en zijranden :
- 3 dl room
- 3 soeplepels poedersuiker
- aardbeien
Werkwijze :
Doe de eieren samen met de suiker in de Kenwood en mix tot een luchtig en verdubbeld geheel. Zeef de bloem met behulp van de bloemsuiker en spatel die voorzichtig onder het deeg. Neem een hoge bakvorm naar keuze en doe het deeg erin en bak af in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 35 minuten.
Met behulp van het Tupperware broodmes snij je de afgekoelde biscuit in 2 lagen.
Werkwijze voor de vulling :
Doe de room samen met de bloemsuiker in de speedychef en klop stijf. Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf en mix ze fijn in de turbomax tot een coulis. Zeef ze zodat het merendeel van de zaadjes eruit zijn.
Doe in de 4 in 1 kan het sap van het blikje fruit en vul aan met de melk tot dat je een halve liter bekomt, hou een klein beetje melk apart om op te warmen en smelt daarin de vooraf geweekte en uitgeknepen gelatine...... doe dan de inhoud van de Saroma koude pudding bij de vloeistoffen en mix stijf. Spatel uiteindelijk ook de stijfgeklopte slagroom bij de sarompudding en zet een 2 uurtjes in de koelkast om te laten opstijven.
Als de vulling stijf is met behulp van het siliconen palet deze uitstrijken tussen de 2 biscuitlagen en er ook nog in schijfjes gesneden aardbeien bij tussen leggen.
De taart op elkaar stapelen en met behulp van het siliconen palet de slagroom op de zijkanten strijken en de bovenkant. Naar wens met slagroom opspuiten en versieren met chocolade of andere hulpmiddelen en afwerken met aardbeien
Zin in chocolade......? Met deze heerlijke mousse en coulis van aardbeien zal het je smaakpapillen zeker prikkelen ;-)
Nodig :
- 150 gr witte chocolade
- 6 petit suisses
- 3 eieren
- 50 gr poedersuiker
- 200 gr verse aardbeien
- 1 eetlepel agavesiroop
- een snufje zout
Werkwijze :
Splits de eitjes en klop het eiwit samen met de snuf zout stijf in de speedychef en meng er na even mixen ook 25 gr poedersuiker onder of met de mixer in de 4 in 1 mengkan.
Doe de chocolade in het microcook schenkkannetje en laat smelten in de microgolfoven gedurende 1.5 minuten op 350 Watt...roer door en zet eventueel nog een minuutje terug.
Voeg bij de eigelen de uitgelekte petit suisses en 25 gr van het poedersuiker. Meng met behulp van de siliconen spatel dit mengsel goed onder elkaar. Giet de gesmolten chocolade nu bij.
Spatel als laatste het stijfgeklopte eiwit onder het mengsel.
Doe de gewassen aardbeien in de turbomax en maak ze fijn tot een coulis, voeg dan de agavesiroop eraan toe en meng nog 1 keer.
Neem glaasjes en doe op de bodem wat van de coulis en giet hieronder wat chocolademengsel.
Werk af met een kleine aardbei en een blaadje munt !
Ik weet dat mijn blogje goed wordt gevolgd en al velen ertoe heeft aangezet om zelf aan de slag te gaan in de keuken.....ik kan er alleen maar heel blij om zijn.
Waar ik het momenteel wel wat moeilijker mee heb is dat er een soort wedstrijd is uitgeschreven in de concessie om recepten te verzamelen op het forum. Sommige mensen vinden het blijkbaar fijn om mijn recepten nu probleemloos letter voor letter over te nemen en te plaatsen. Er is zelfs niks aan zinsbouw gewijzigd maar willen wel met de pluimen gaan lopen. Daarom dat ik hierbij nu wil vragen dat je ofwel mijn recepten gebruikt maar een bronvermelding doet ofwel je recepten naar je eigen keuken aanpast.
Ik hoop dat diegene die hiermee bezig zijn er hun lessen uittrekken.....jullie staan er wellicht niet bij stil hoeveel tijd hier vaak inkruipt....en recepten zijn er nu éénmaal om te delen....maar geef er tenminste je eigen 'touch' aan zeker als je ze dan ook nog eens in de eigen concessie gaat posten !
Vlug een lekker hapje op tafel met een overschot van gestoomde asperges, kaas en gerookt ontbijtspek in de ultra pro grillschaal van Tupperware...dank je Anou om mij dit idee aan te reiken via je BBQ foto gisteren.
Nodig :
- 4 plakjes ontbijtspek
- enkele witte of groene asperges
- enkele plakjes jonge of belegen kaas
- ultra pro grillschaal van Tupperware
Werkwijze :
Stoom de asperges gedurende 12 minuten in de Micro Gourmet en snij met behulp van het groentemes in stukjes van ongeveer 6 cm. Snij lapjes gerookt ontbijtspek in stukjes van ongeveer 5 cm. Leg nu op je snijplank eerst de lapjes ontbijtspek, daarop sneetjes kaas en hierop ongeveer 3 stukjes asperges. Dan rol je het pakketje op en legt het op de ultra pro grillschaal. Doe de schaal in de voorverwarmde oven voor ongeveer 10 minuutjes en je hapje is klaar.
Daar hoort natuurlijk een heerlijk glaasje wijn bij !
Schil de asperges met de dunschiller en ontdoe ze van het harde uiteinde. Stoom ze in de Micro Gourmet gedurende 12 minuten. Hak de peterselie fijn in de turbomax en meng deze samen met de room en peper en zout.
Rol het bladerdeeg open en maak met behulp van het groentemes een inkerving op 1.5 cm van de buitenrand. Doe dan de inhoud van de shaker over het bladerdeeg maar blijf weg van de rand. Snij de brie in fijne plakjes en leg afwisselend 2 asperges en tussenin stukjes brie. Besprenkel met enkele druppels honing.Smeer de buitenrand in met de melk met behulp van het patisserieborsteltje. En bak de taart af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Doe de hardgekookte eieren door het kaasmolentje zodat je fijne sliertjes bekomt.
Laat de taart even afkoelen alvorens je ze voorziet van 3 rijen met de fijngemalen ei. Leg hier en daar wat plakjes ham op de taart en overstrooi met de fijngehakte peterselie.
Zelfs voor de niet aspergeliefhebbers een must om eens te proeven.
Heerlijke als snack, voorgerechtje of aperitiefhapje deze hartige wafels gebakken in de siliconen wafelvorm in de oven. Zolang deze niet verkrijgbaar is ook ideaal te maken in de mini tartelettevorm of mini muffinvorm van Tupperware !
In Frankrijk wordt dit deeg vaak verwerkt als langwerpige cake en dan in kleine blokjes verdeeld als aperitiefhapje bij een glaasje wijn. Maar als wafel of mini vormpjes vind ik ze persoonlijk veel leuker gepresenteerd.
En helemaal niet moeilijk te maken. Het prettige is bovendien dan je er heel wat restjes in kwijt kan naargelang wat er zich in uw ijskast bevindt.
Ik geef u hierbij mijn receptje maar alles wat de toevoegingen van groenten betreft kan aangepast worden, zelfs de rauwe ham kan vervangen worden door spekblokjes of hamblokjes.
Nodig :
- 250 gr zelfrijzende bloem
- 4 eieren
- 1.5 dl olijfolie
- 1 dl witte wijn
- enkele ontpitte olijven in fijne stukjes gesneden
- 1 rode paprika
- 1 ui
- wat fijngehakte peterselie
- 150 gr geraspte kaas bv. gruyère
- rauwe ham of spekblokjes of hamblokje
- peper en zout
Werkwijze :
Meng de bloem in een mengkom en doe er de eieren, olijfolie, witte wijn, geraspte kaas en alle andere ingrediënten bij met behulp van de menglepel. De ui en de paprika met de turbomax wel eerst fijnhakken. Ook de peterselie fijnmaken in de turbomax.
Spoel je wafelvorm goed om met warm water maar niet afdrogen enkel het overtollige nat uitkloppen. Vullen met het deeg met behulp van de siliconen spatel.
En afbakken in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende ongeveer 15 minuten afhankelijk van je oven.
Moederdag vandaag....een moment om even je moeder in de bloemetjes te zetten of ze te verrassen met heerlijk zelfgemaakt gebak. Helaas is mijn moeder veel te vroeg heengegaan maar ik mis haar na 28 jaar nog steeds en herinner mij haar nog heel goed, het is van haar dat ik de liefde voor koken en lekker eten heb geërfd. Daarom heb ik vandaag een receptje van mijn moeder gekozen zodat ik even terug de geur in de keuken had en het gevoel van vroeger. Voor mij roept dit gemakkelijke appelcake recept enkel mooie herinneringen op ! En ik hoop dat de appelcake bij jullie net zo lekker mag smaken als hier.
Fijne Moederdag aan iedereen trouwens !
Nodig voor de appelcake :
- 210 gr boter
- 210 gr suiker
- 335 gr zelfrijzende bloem
- 5 eieren
- 2 pakjes vanillesuiker
- 4 soeplepels melk
- 1 koffielepel bakpoeder
- 5 appelen
Werkwijze :
De boter samen met de suikers goed mals kloppen of mengen met de menghaken in een deeg kom. Daarna het geel van de eieren toevoegen en verder mixen. Dan deel per deel de gezeefde bloem erbij voegen. Op het einde mag je de stijfgeklopte eiwitten eraan toevoegen. Ook de melk en de bakpoeder nog bij het geheel voegen.
De appelen schillen en 2 ervan in kleine blokjes snijden en onder het deeg mengen. De overige appelen schillen en in vieren verdelen. Aan de bolle kant geef je ze inkepingen. En tenslotte steek je de appelstukje met de inkepingen naar omhoog in de bovenkant van het deeg.
Bakken in een voorverwarmde oven van 170°C gedurende 45 minuten.
Als de cake volledig is afgekoeld bestrooien met bloemsuiker.
Bewaren kan gemakkelijk in de Ronde recto verso van Tupperware.
Zin in een flan maar niet in een lange bereiding....zeker deze werkwijze eens uitproberen !
Nodig :
- 2 soeplepels Maïzena
- 200 ml melk
- 1 ei
- 2 soeplepels suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tas of kommetje
Werkwijze :
Doe een beetje melk van je 200 ml apart in de shaker waarbij je alle overige ingrediënten voegt en schud goed door elkaar. Voeg het dan terug bij de rest van de melk in de tas of kommetje.
Zet nu het kommetje in de microgolf gedurende 2.30 minuten op 800 watt. Kijk of het al gaar is en anders zet je nog 1 minuut bij. Dan 1 uur laten rusten in de ijskast alvorens op te eten.
Lekkere dipsaus om met rauwkost te serveren of voor bij de BBQ
Nodig :
- mayonaise
- 1 ui
- kerriepoeder
- verse bieslook
- beetje yoghurt of plattekaas om het luchtiger te maken (optie)
Werkwijze :
Was de bieslook en snij hem fijn. Maak de ui fijn in de turbomax en doe de rest van de ingredienten erbij . De saus is het lekkerst als hij 1 nachtje in de koelkast heeft gestaan.
Zo leuk om te geven of om te krijgen....hier een heerlijk receptje om uit te proberen !
Nodig voor 5 confituurpotjes te vullen ::
- 200 gr boter
- 200 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 5 eieren
- 350 gr bloem ( 50 gr maïzena + 300 gr bloem)
- 1 zakje bakpoeder
- 25 gr cacaopoeder ( geen nesquick)
Werkwijze :
De confituurpotten invetten en bebloemen. De boter met de suiker goed mixen in een deegkom. De eieren er één na één aan toevoegen. En dan de bloem samen met het bakpoeder. Van het deeg hou je 1/4 deel apart om te mengen met de cacaopoeder.
Doe dan de confituurpotjes vol met het deeg afwisselend vanille en chocoladegedeelte.
Vul de potjes zeker niet meer dan voor 3/4 deel anders lopen ze over tijdens het bakken.
De oven voorverwarmen op 170°C en de potjes zonder deksel erin zetten om te laten bakken gedurende 35 minuten.
Wanneer de tijd om is...de potjes onmiddellijk afsluiten met het deksel en omgedraaid enkele uren laten rusten tot dat ze zijn afgekoeld.
Je kan ze eventueel voorzien van een leuk etiket en een strikje.
Deze cake in potjes kan je ongeveer 6 tot 9 maanden bewaren.....en is heel leuk bij onverwacht bezoek...want er is altijd wat in huis op die manier.
Ik wil er nog ééntje......;-))) Zo blij ben ik zelf met dit receptje....volledig de smaak waar ik al die tijd achter heb gezocht...type 'klappers' verkrijgbaar in de handel.
Zalig koekje dat smelt in de mond.
Nodig :
- 125 gr Solo of Fama
- 200 gr kokosschilfers
- 1 zakje vanillesuiker 16 gr
- 90 gr bloemsuiker
- 170 gr bloem
- 5 soeplepels aardappelbloem....ik heb dit vervangen door Maïzena
- 1.5 theelepel bakpoeder
- 1 ei
Werkwijze :
De oven voorverwarmen op 180°C. De de solo mengen met de poedersuiker en de vanillesuiker tot een homogeen mengsel. Dan de eidooier bijvoegen. En het eiwit apart in de speedychef opkloppen. De bloem, de maïzena en het bakpoeder zeven met de suikerstrooier of zeef. En bij de massa doen. Ook het opgeklopt eiwit toevoegen en mengen met het geheel tot een egaal mengsel.
Als laatste de gemalen kokos toevoegen. En weer mengen. Dan met behulp van 2 eetlepels kleine porties leggen op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de hoopjes een beetje plat met de bolle kant van je lepel. Bak tenslotte in de oven af ongeveer 15 tot 20 minuten.
Bewaren kan in de clickplus dozen of een andere goed afsluitbare Tupperware doos.
Maar lang zullen ze daar niet in zitten geloof ik.
Zin in zoet ? Met deze shake heb je snel een gezond tussendoortje....en zo klaar in de extrachef.
Voor diegene die dit toestel ook graag bekomen zonder teveel kosten....volgende maand is hij een gastvrouwgeschenk bij Tupperware voor slechts 29 sterren kan hij van jouw worden.
Nodig :
- 1 banaan
- 6 aardbeien
- klein beetje honing
- natuuryoghurt in mijn geval huisgemaakte
- 1 klein bolletje vanilleijs
Werkwijze:
Doe de banaan en de aardbeien samen in de extrachef en trek een paar keer aan het touwtje. Vul aan met de honing, ijs en yoghurt....een paar keer trekken aan het touwtje en je shake is klaar...
Deze keer een suiker arm gebak met appel en yoghurt. Het recept is afkomstig van de site van vtm koken en sprak mij wel aan.
Nodig :
- 3 appels
- 300 gr zelfrijzende bloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- 75 ml olie
- 3 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 ml yoghurt
Werkwijze :
Doe de eieren samen met de suiker, bloem, olie, yoghurt, bakpoeder in een kom en mix goed. Voeg dan 1/3 van de in fijne stukjes gesneden appel toe en meng weer. De overige appel snij je in vieren en geef je inkepingen op de bolle kant. Verdeel ze over de taart. De inkepingen komen dan open te staan tijdens het bakken. Doe het deeg in een vooraf omgespoelde siliconen taartvorm van bijvoorbeeld tupperware.
Bakken gedurende 30 à 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C
Dit recept is ook heel goed geschikt voor diabetici of mensen op dieet.
Een suiker arm gebak deze keer....recept is afkomstig van de site van VTM koken.
Nodig :
- 3 appels
- 250 ml yoghurt
- 300 gr zelfrijzende bloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- 75 ml olie
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eieren
Werkwijze :
Mix de eieren samen met het zakje suiker, de bloem, bakpoeder, olie en yoghurt. Voeg dan 1/3 de van de appels in kleine stukjes toe en meng verder alles goed onder elkaar. Doe het deeg in een vooraf omgespoelde siliconen taartvorm bv...die van Tupperware. En de rest van de appels geef je insnedes aan de bolle kant en leg ze in het rond op je deeg. Door het bakken gaan de inkervingen openkomen te staan en geeft een mooi resultaat. Bak je taart ong. 30 tot 40 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven.
Een ideaal recept voor mensen die moeten opletten met hun suikerspiegel of voor de mensen die op dieet zijn.
Pastaschotel met broccoli,hamblokjes en chilipeper
Een gemakkelijk en lekker pastagerechtje.
Wat heb je nodig :
- 300 gr volkorenpasta
- 400 gr hamblokjes
- 1/2 chilipeper
- 1 broccoli
- 2 teentjes look
- 1 doosje light room van 2 dl
- 500 ml melk
- 2 soeplepels maizena
- 1 kruidenbouillonblokje
- 1/2 dl witte wijn
Werkwijze :
De spirelli koken in het serveerwonder (giet kokend water over de spirelli en laat afgedekt 15 minuten staat)
Ondertussen de fijngesneden broccoli (in de extrachef) in de ultra pro van 3.5 l doen en ook de fijngesneden look en halve chilipeper mag erbij. De ultra pro met deksel erop 4 minuten in de microgolf plaatsen op 800 Watt met een klein lekje water erbij. Dan de hamblokjes eraan toevoegen. Ook het vocht mag erbij nu maar nog niet de room. De maizena los je even op in de melk en de wijn met behulp van de shaker. Breng dus dit mengsel over in de kom over de groenten samen met het bouillonblokje. Plaats dan de ultra pro ongeveer 6 minuten terug in de microgolf op 800 Watt. Vervolgens voeg je de spirelli erbij en de kaas en als laatste de light room. Het gerecht is nu klaar !