Een tian is een typische ovenschotel uit de Provence, het is een aardewerken schaal vol met groenten belegd en in de oven gegaard. De ultra pro zou hier heel goed voor geschikt zijn. Ideaal als bijgerecht bij de BBQ, maar uiteraard ook gewoon te serveren.
Het kan heel makkelijk op voorhand worden klaargemaakt en een 3 kwartier op voorhand in de oven worden gestoken. De bereiding is lekker zowel warm, lauw als koud. Persoonlijk vond ik de overschot de dag nadien koud nog lekkerder. Het zal hier zeker en vast nog dikwijls op tafel komen.
Nodig :
- 2 grote uien
- 2 groene courgetten
- 1 gele courget
- 3 tomaten
- 1 aubergine
- olijfolie
- provençaalse kruiden
- 2 takjes rozemarijn
- enkele blaadjes laurier
Werkwijze :
Was de groenten, snij ze met de mandoline in schijven van 1/2 cm dikte of doe dit met het groentenmes. Schik de schijfjes afwisselend op zijn kant en goed tegen elkaar aangedrukt in de ovenschaal. Doe dit zo dat alles goed vol zit. Overgiet met een straaltje olijfolie en overstrooi met provençaalse kruiden en leg tenslotte nog 2 takjes rozemarijn en enkele blaadje laurier op de bereiding.
Zet de schotel eerst 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C en giet na die tijd het vocht uit de schaal, zet de schaal terug in de oven van 180°C voor ongeveer nog 30 minuten.
Heerlijk, heerlijk.................U waant zich op vakantie wanneer de geuren zich verspreiden !



|