Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
01-11-2012
Moelleux van appel met een krokant laagje bovenop
Weer eens wat anders dan een gewone appeltaart. Makkelijk om maken en een heerlijk resultaat.
Nodig :
- 3 appelen
- 250 gr zellfrijzende bloem
- 2 eieren
- 70 gr suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 90 gr melk (9 cl)
- 3 soeplepels olie
- 1 mespuntje zout
Voor het krokante laagje bovenop :
- 50 gr boter
- 50 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
Werkwijze :
Schil de appels en snij ze in dobbelsteentjes. Klop de eitjes samen met de suiker, voeg vervolgens de gezeefde bloem toe als ook de melk, olie en het mespuntje zout. Neem de siliconen taartvorm of een andere kan ook, leg er bakpapier in (zorgt om het er gemakkelijk uit te halen nadien). Doe 3/4 de van het beslag in de vorm. Doe er de in dobbelsteentjes gesneden appels in en vervolgens de rest van het deeg. Overstrooi een heel klein beetje met wat witte suiker. Verwarm uw oven voor op 180°C en bak de taart ong. 30 minuten. Maak ondertussen je krokante laagje voor bovenop de taart door de boter te laten smelten in het schenkkannetje in de microgolfoven en er de suiker aan te voegen wanneer de boter gesmolten is. Giet dit mengsel over de taart wanneer ze een half uurtje in de oven heeft gestaan. Zet ze nog een 15 minuten terug in de oven en ze is klaar. De taart heeft in totaal dus 45 minuten in de oven gestaan.
Een snelle chocoladepudding gemaakt in de microgolfoven met bovenop een toefje slagroom en chocoladeparels. Wat heeft een mens meer nodig om gelukkig van te worden. Op 7.5 minuten in totaal een pudding op tafel zonder aangezet steelpannetje ;-)
Nodig :
- 1/2 l melk
- 30 gr maïzena
- 200 gr pure chocolade
- 50 gr suiker
Voor de decoratie :
- 2 dl room
- 2 soeplepels poedersuiker
Werkwijze :
Neem uw microplus schenkkannetje en doe hierin de in stukjes gebroken chocolade samen met een enkele soeplepels melk. Laat dit alles smelten in de microgolfoven gedurende 2 minuten op 800 watt. Goed roeren nadien tot dat de chocolade goed is gesmolten. Voeg dan de suiker bij en de overige melk. Zorg wel dat je een klein beetje melk in de shaker doet en doe hierbij dan de maïzena. Goed schudden. Het schenkkannetje met het chocolade-melkmengsel zet je 3.5 minuut terug in de microgolf op 800 Watt zodat de melk goed heeft kunnen verwarmen. Doe dan de binding erbij en roer goed door met de platte klopper. Zet alles nog eens 2 minuten terug op 800 Watt en de pudding is klaar.
Tip : Het deksel van het schenkkannetje heb je niet nodig voor deze bereiding.
Giet de pudding in mooie glaasjes en wanneer hij afgekoeld is decoreer je hem met de in de speedy chef stijfgeklopte slagroom. Met de squeet-in mooie toefjes slagroom spuiten op de pudding en overstrooien met de chocolade pareltjes of geraspte chocolade kan natuurlijk ook.
50.000 views overschreden over een periode van 590 dagen.
Terwijl ik hier vandaag hard aan het werken was in de zonnige buitenlucht in ons favoriet Frans optrekje is de teller van mijn blogje ondertussen de 50.000 overschreden. Ik ben er echt blij om en ook blij om de vele mailtjes die ik geregeld ontvang van de lezers met enkel maar mooie commentaren. Als het aan mij ligt blijf ik er zeker mee door gaan, alleen heb ik de laatste week niet zo vaak gepost vanwege te druk en dat zal er deze week niet mee beteren. Momenteel is er ander werk aan de winkel dan volop te kokkerellen......maar ik beloof dat ik het terug goed zal maken éénmaal terug thuis. Om jullie allen toch te bedanken zet ik hier vandaag een mooi boeketje rozen neer wat ik gisterenavond vlug in elkaar heb geknutseld. Trouwens ook nog een ideetje voor jullie misschien want wat is er aangenamer dan een mooi gedekte tafel voorzien van een mooi bloemstukje. Dit boeketje heb ik gemaakt van 14 plataan bladeren. Ook hier laat de herfst zich van zijn mooiste kant zien, en de Mistral wind heeft er de laatste dagen voor gezorgd dat de bladeren gewillig loskomen van de bomen. Overal waar je gaat liggen ze met hopen. Niks zo leuk dus om enkele bladeren mee naar huis te nemen en er iets leuks mee op tafel te toveren. Het idee komt niet van mezelf maar heb ik opgepikt via iemand op facebook. Had de werkwijze al eventjes in de wacht staan om er ten gepaste tijden iets mee te doen. En bij deze gelegenheid leek me dit ideaal.
Deze koeken stonden al langer op het programma om te maken maar om één of andere reden was het er nog steeds niet van gekomen. Doordat er momenteel hier zo'n ijzige koude wind waait, waar ik verblijf is er niks beter dan de kachel aan te maken en je heerlijk terug te trekken in de keuken. Laat de bladeren maar waaien !
Dit recept ben ik eens tegengekomen op een frans blogje maar ik kan er niet zo dadelijk een Nederlandse vertaling voor geven. Vandaar dat ik de naam ongewijzigd heb gelaten.
Nodig voor 16 koeken :
- 125 gr boter
- 150 gr suiker
- 150 gr bloem
- 2 eieren
- 80 gr amandelpoeder
- abrikozenconfituur
- poedersuiker + beetje water voor de glacage
Werkwijze :
De malse boter mengen met al de rest van de benodigdheden maar de boter zeker niet smelten. Hoopjes van ong. 7 cm maken op een met bakpapier bekleedde bakplaat en deze platdrukken met de achterkant van een soeplepel. Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 8 à 10 minuten.
Als de koeken afgekoeld zijn bestrijken met een beetje abrikozenconfituur aan de bovenzijde. En dan voorzien van een laagje glacage. Dit doe je door ong. 200 gr poedersuiker te mengen met een soeplepel water. Bestrijken met behulp van het patisserieborsteltje.
Op vraag van iemand hierbij een receptje van een gemakkelijke tomatensoep in de ultra pro. Nu het wat kouder geworden is komt er terug wat vaker soep op de tafel en natuurlijk is de tomatensoep met balletjes altijd al een favoriet geweest hier in huis.
Nodig :
- 2 ajuinen
- 1 courgette
- 4 kleine tomaten of 2 grote (mijne zijn uit eigen tuin van zaadjes gehaald uit franse tomaten)
- 3 kippen knorrblokjes
- 2 smeerkaasjes
- 1 snede brood
- 1.5 l water
- beetje olijfolie
- peper en zout
- soepballetjes
Werkwijze :
Snipper de ui fijn in de turbomax en doe die samen met een beetje olijfolie in de ultra pro. Zet die met gesloten deksel in de microgolfoven voor 3 minuten op 800 Watt. Snij de courgette fijn en doe die samen met de tomatenblokjes bij in de ultra pro. Zet terug voor 5 minuten in de microgolfoven. Voeg dan een liter kokend water toe en kruid met peper en zout en voeg 2 smeerkaasjes en snede brood bij. Ultra pro terug sluiten met deksel en nu 8 minuten op 800 watt. Mixen en opdienen. Indien gewenst soepballetjes toevoegen nadat de soep gemixt is.
Sinds kort loopt er een wedstrijd bij www.solo.be en noemt baking battles.......ik heb er ook maar eens mijn kans gewaagd met volgende recept.
Luchtige Chocoladebavaroistaart staat onder item slagroom en boterroomtaarten. Mijn naam daar is vadied = Van Dingenen Edith
Deze taart heb ik als recept hier op de blog reeds eerder beschreven en is een super lekker feestelijk dessert. Ook bij Solo site kan je nu het recept heel gemakkelijk uitprinten.
Ik zou het heel leuk vinden moesten jullie mijn lezers ook even de moeite doen om op mij te stemmen. Wie weet win ik dan wel de bakworkshop met Wim Ballieu. Want wie niet waagt niet wint hé....
Jammer genoeg lukt het mij niet om de link direkt hier op mijn blogje te zetten want dat zou nog veel makkelijker geweest zijn. De foto van de taart zet ik er even wel bij. Dank jullie wel bij voorbaat.
En weldra post ik weer nieuwe receptjes maar heb het de laatste dagen bijzonder druk met het geven van kookworkshops ;))))
Vanmorgen stootte ik per toeval weer op mijn vergeten ingemaakte goedje van vorig jaar. Een heerlijk godendrankje.....met een gloed zoals alleen de herfstbladeren kleuren in dit seizoen. Mispels zijn eigenlijk een vergeten vruchten soort. In oktober zijn de vruchten rijp, maar nog niet lekker. Dat is pas nadat de eerste vorst erover heen is geweest maar om dit lekkere drankje te maken kan men nu al aan de slag.
Nodig :
- 300 gr mispels (bij mij waren dat er 7 maar is afhankelijk van de dikte)
- 300 gr witte suiker
- 1 liter jenever of brandewijn van 30°
- een handvol kruidnagels
Werkwijze :
Was de mispels grondig en steek in elke mispel een 3 à 4 tal kruidnagels. Steek ze in een afgesloten pot en voeg er de suiker bij. Overgiet dan met de jenever en laat 3 maanden afgesloten staan. Na die tijd verwijder je de mispels en je wacht nog eens 3 maanden alvorens de consumeren. De mijne is vorig jaar oktober opgelegd en is blijven staan tot nu. Kan ik je vertellen hoe lekker hij smaakt !
Nota : vandaag geen Tupperware receptje maar één van mijn andere lekkere receptjes uit de kelder die zo vol staat met allemaal eigen brouwseltjes en waar vrienden al veel van mogen meeproeven hebben ;)) Sommige die hier ooit op bezoek geweest zijn herinneren zich dat nog heel goed ........
Heerlijk idee voor de Tupperware muffinvorm van november
Hasseltse speculoos in de muffinvorm die gratis verkrijgbaar is indien je gastvrouw bent in november. Tevens ook goed te maken in de mini tartelettevorm die gewoon in de verkoop is. Bij interesse mail of bel me maar.
Nodig :
- 125 gr solo + beetje zout
- 250 gr donkere kandysuiker
- 250 gr zelfrijzende bloem
- 3 eieren
- 1 koffielepel kaneel
Werkwijze :
Solo laten smelten + zout in de microplus schenkkan. Ondertussen suiker + bloem + eieren + kaneel in een mengkom doen en door elkaar roeren. Uiteindelijk ook de gesmolten boter eraan toevoegen.
Oven voorverwarmen en deeg in de vooraf uitgespoelde muffinvorm doen. Bakken ong. 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C
Zeker uitproberen. Lekker malse koek en hierbij een goei tasje koffie !
Dit gebak bestaat uit 2 lagen cake, tussenin een chocolade ganache met bovenop een laagje krakend glazuur voorzien van hagelslag. Je kan het kant en klaar kopen in de winkel maar niks leuker om het zelf te maken. Zeker nu het weer buiten guur is en op tv niks anders dan verkiezingsuitslagen aan de gang zijn. Dan trek ik mij liever terug in de keuken.
Nodig voor de cake :
- 200 gr zelfrijzende bloem
- 5 eieren
- 170 gr suiker
- 120 gr boter
(een beetje gesmolten chocolade voor 1/3 deel donkere cake)
Nodig voor de ganache :
- 150 gr pure chocolade
- 1 dl room
Nodig voor het glazuur :
- 100 gr poedersuiker
- 2 soeplepels water of een beetje cocoslikeur kan ook
- hagelslag
Werkwijze :
Maak de cake door de eieren samen met de suiker goed te mixen. (Moet lichtgeel zien en verdubbeld in massa). Voeg dan de zelfrijzende bloem geleidelijk toe en uiteindelijk de gesmolten boter. Alles nog een keer goed door spatelen. 2/3 deel hou je naturel en 1/3 deel daar voeg je een klein beetje gesmolten chocolade aan toe.
Neem je bakplaat en beleg die met bakpapier. Heb zelf met behulp van het nietjesmachine een soort bakvorm gecreëerd omdat mijn bakplaat te groot was. Een kleine en een iets grotere. In de iets grotere doe je de vanillecake en in de kleine de chocoladecake. Bak de cake dan 12 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven.
Snij hem nadien in rechtige stukjes die allemaal even groot zijn zodat ze mooi op elkaar passen.
Ondertussen de chocoladeganache bereiden door chocolade in het microplus schenkkannetje te doen samen met de room. Laten smelten in de microgolf op lage wattage gedurende 1 minuutje. Dan goed door elkaar mengen.
De chocolade ganache eerst wat laten opstijven alvorens hem op de cake te strijken.
In laagjes werken : eerst een laagje vanillecake, laagje ganache, laagje chocoladecake, laagje ganache, laagje vanillecake, dan glazuur erover strijken en onmiddellijk met hagelslag bestrooien.
Glazuur maken door poedersuiker te mengen met water of zoals ik deed met cocoslikeur.
't is weer eens wat anders !
In bijlage zie je een fotootje van de gekochte Napolitain.
Dit gemakkelijke ideetje zat al zolang in mijn hoofd maar om één of andere reden is het pas gisteren dat ik het in uitvoering heb gebracht.
Ik had nog een beetje deeg over van eerder gemaakte aardbeientaartjes. En dat laat ik dan ook niet zo graag verloren gaan. Dus was het nu de ideale moment om er iets mee te doen.
Nodig :
- siliconen mini tartelettevormvorm
- kruimeldeeg (kan kant en klaar gekocht worden of zelf maken zie bij aardbeientaartjes in mijn blog)
- enkele lepels melkconfituur (kan gekocht worden bij carrefour, of ook in alle Nederlandse supermarkten of zelf maken door een blik gecondenseerde gesuikerde melk) in een kookpot gevuld met water te doen en ongeveer 2 koken tegen het kookpunt aan te laten borrelen)
- 100 gr pure chocolade + een beetje room
Werkwijze:
Rol het kruimeldeeg uit met de deegroller. Steek er 15 rondjes uit met de mini tartelettesnijder. En leg ze in de siliconen vorm. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 12 à 15 minuten.
Als de koekjes zijn afgekoeld vullen met de melkconfituur met behulp van een koffielepeltje.
In het microplus schenkkannetje de chocolade doen en laten smelten op een lage wattage ong. 300 Watt ong. 1 minuutje. De room toevoegen en goed mengen. Indien de chocolade nog niet voldoende gesmolten is nog even terug zetten in de microgolfoven ong. 30 sec. op 300 Watt.
De bovenkant van het koekjes instrijken met chocolade en laten hard worden.
Nog tot 20 oktober gratis voor de gastvrouw deze veelzijdige mooie pot van 2.25l. Maar ook de gasten kunnen hem aankopen maar enkel in het formaat van 1.5 l.
Deze periode nog in de promotie en tevens verkrijgbaar tot en met 20/10/2012. De geheel nieuwe frigodozen. Uw groenten en fruit blijft er dubbel zo lang vers in. De aankoopprijs van de doos heb je in een mum van tijd terugverdient daar je geen versleten groenten meer moet weggooien. Wortelen blijven hierin tot 2 weken zo vers als de dag van aankoop. Champignons kleuren normaal gesproken snel bruin, niet in deze potten en paprika's gaan ook snel plat worden. Bewaar ze maar eens in deze dozen. Eenmaal zulke doos uitgeprobeerd, ga je gegarandeerd de volgende keer er nog ééntje bijnemen. Bij aankoop van een set (3 stuks) nu zelfs één gratis.
Vorig week bij het bekijken van het programma 'Uit de keuken van Sofie' kwam er een receptje voorbij van reepjestaart met pruimen. Omdat het deeg wat ze er voor gebruikte mij wel aanstond kreeg ik afgelopen weekend zin om er mijn eigen draai aan te geven. En mag ik toch wel zeggen met succes.
De taartjes zullen hier in de toekomst vaker op tafel worden gezet.
Het deeg op zich vraagt een beetje werk (bij mij is het de Kenwood) maar toch blijft het gemakkelijk. En zo moet dat zijn. Voor de vulling kan u natuurlijk gaan werken met pruimen, abrikozen of ander seizoenfruit maar zelf koos ik voor appelen.
Nodig voor het deeg welk 'kortdeeg' werd genaamd :
- 250 gr bloem
- 140 gr boter
- 1 eidooier
- 10 gr suiker maar ik gebruik volgende keer liever 30 gr
- 125 ml water
- snuf zout
- Tevens abrikozenconfituur voor op de bodem
- paar soeplepels amandelpoeder
- halve liter pudding indien gewenst
- 3 appels in schijfjes of blokjes
Werkwijze :
Hak de boter in kleine stukjes en meng ze onder de bloem met suiker en zout. Meng of kruimel met de handen tot een kruimelige zandachtige massa. Giet het water er nu bij en voeg ook de eidooier toe. Kneed alles tot een samenhangende massa.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten opstijven in de koelkast.
Neem ondertussen uw tartelettevorm al klaar (waar straks 6 kleine taartjes uitkunnen).
Je kan eventueel ook nog een halve liter pudding maken in uw microplusschenkkannetje. Werkwijze is al meerdere keren beschreven. Ik heb 35 gr puddingpoeder gebruikt hiervoor en een paar soeplepels suiker.
Als het deeg voldoende is opgesteven. Uitrollen op een met bloem bestrooide tafel en met de tartelettesnijder 6 rondjes uitsnijden. In de siliconen tartelettevorm leggen. Dan een soeplepel abrikozenconfituur op de bodem van het taartje doen. Hierover strooit u wat amandelpoeder en dan een laagje pudding. Daarover legt u appelschijfjes.
Ik heb 3 taartjes gemaakt met pudding en appelschijfjes en 3 taartjes zonder pudding en enkel abrikozenconfituur, amandelpoeder en daarover appelblokjes. Bovenop de blokjes heb ik dan reepjes deeg gelegd van de overschot van mijn bodemdeeg.
De taartjes waar ik reepjes heb opgedaan die heb ik ingestreken met water met behulp van het patisserieborstel.
Afbakken op 180°C in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 35 minuten.
Zeg nu nog maar eens dat mooie resultaten veel moeite kosten !
Creativiteit heeft spijtig genoeg ook een keerzijde !
Heel erg teleurgesteld ben ik om te moeten vaststellen dat mijn idee van enkele dagen geleden i.v.m. ecoflessen is overgenomen door consulenten van een andere concessie en het idee misbruiken.
Ik ben 1.5 jaar geleden gestart met mijn blogje met de bedoeling m'n recepten te delen aan al mijn gasten en eventuele bezoekers die de passie delen om ook graag nieuwe receptjes uit te proberen. Heb daar helemaal geen probleem mee dat die gecopieerd worden anders had ik ze nooit online geplaatst. De bedoeling was oorspronkelijk ook om papier uit te sparen door minder te moeten uitprinten en dat enkel geinteresseerde mensen nog een recept uitprinten.
Zelf doe ik heel veel moeite om al mijn geplaatste recepten zelf eerst uit te proberen en er stap voor stap foto's bij te plaatsen. Graag breng ik ook nieuwe ideeën aan met altijd de beste bedoelingen. Namelijk om het koken of bakken te stimuleren en natuurlijk ook graag met Tupperware produkten te werken. Dat mijn blog wordt meegelezen door andere consulenten is helemaal niet erg, kan het alleen maar toejuichen. Voor mij een teken dat ik blijkbaar goed bezig ben. Maar wat ik heel erg vind is dat mijn eigen idee nu is misbruikt door consulenten uit mijn eigen streek, door niet te verkoop ervan te stimuleren maar door ze gevuld uit te delen om voor u zelf een extra party te kunnen versieren. Dat was niet de bedoeling.
Vandaar :
Wees zelf creatief en origineel !
En misbruik niet iemand anders idee op de verkeerde manier. Ik heb altijd getracht met de beste bedoelingen recepten te plaatsen. Om mensen de goesting te geven zelf aan de slag te gaan. Nu begin ik eraan te twijfelen of mijn blogje nog openbaar zal blijven of anders dat ik met een paswoord ga werken voor enkel nog mijn eigen gasten. Moet er nog goed over nadenken. Ben er nog niet uit.
Trouwens : de inhoud van de ecofles was mijn eigen samenstelling met een eigen smaak en niet een kant en klare mix uit een bakwinkel zoals de gecopieerde consulenten hebben gedaan. Kan alleen maar zeggen dat ik enorm teleurgesteld ben ! Vandaar dat ik de foto's van de ecofles van enkele dagen terug verwijderd heb. Voortaan zullen mijn creatieve ideetjes enkel nog bij mijn gasten te zien zijn.
Wat is er lekkerder dan huisgemaakt gebak. Dat liefst niet te moeilijk te maken is en ook in een wip klaar is. Dan zit je met dit recept helemaal goed en dat in de nieuwe Microcook Tupperware potten. Een geheel nieuw gamma in een mooie blauwe kleur waar bij aankoop een receptenfiche is bijgleverd met allerlei heerlijke recepten op. Onderstaand receptje is er ééntje van.
Nodig :
- 200 gr pralinéchocolade
- 75 gr boter
- 3 eieren
- 25 gr suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 125 ml kastanjecrème (komt overeen met 140 gr)
- 10 gr hazelnootpoeder
- 50 gr bloem
- 5 ml bakpoeder (gemakkelijk af te wegen in het meetlepeltje)
Werkwijze :
Laat de chocolade samen met de boter smelten gedurende 1 min. 30 sec. op 600 Watt in de MicroPlus Schenkkan van 1 liter.
Doe de eieren, de suiker en de vanillesuiker in een deegkom of zoals ik in de 4 in 1 kan en meng met de klopper.
Voeg de andere ingrediënten toe en meng goed tot u een glad deeg hebt.
Doe de bereiding in de ingevette Microcook van 1.5 liter en laat met deksel erop 7 min. 30 sec. koken op 600 Watt. Laat 5 minuten rusten.
Controleer de bereiding en zet indien nodig nog 1 minuutje terug in de microgolf.
Ontvorm terwijl de taart nog warm is met de siliconen spatel.
Ik had hier vandaag 4 testpersonen op bezoek en ze is unaniem goedgekeurd en voor herhaling vatbaar ;)
De naam alleen al ! Kwam dit poepsimpel receptje tegen op een Nederlandse kooksite van Tupperware uitgelegd door een man...kon niet anders ;)
Maar enfin ...'t is resultaat dat telt. En ik geef toe het is best lekker en zo snel klaar. De grootste moeite is waarschijnlijk de aankoop doen van de benodigdheden.
Nodig :
- Ovalen toastjes van Haust
- 10 champignons
- 1 rode paprika
- beetje gemalen kaas
- beetje salami (mijn voorkeur gaat voor dit receptje uit naar chorizo)
- de Tupperware ultra pro grilschaal
Werkwijze :
Neem de quickchef. Doe hierin de gekuiste paprika en de champignons. Hak ze fijn en leg dit mengsel met behulp van de spatel op de toastjes en vervolgens op de grilschaal. Overstrooi met gemalen kaas en leg bovenop enkele reepjes salami.
Jammer maar heb mijn idee verwijderd, blijkbaar zijn er consulenten die mijn idee misbruiken. Wees origineel en copieer niet zomaar andermans ideeën aub.
Even ter info : Wist u dat er 1.3 miljard petroleum gebruikt wordt voor het vervaardigen van plastieken flessen. Water reist gemiddeld 193 km vooraleer het gedronken wordt. Fost + zegt 87 % te recycleren, de Belgische overheid zegt 40 %. De waarheid zal ergens in het midden liggen.
D.w.z. dat de helft van de flessen ongerecycleerd blijft. Vermijd als het kan ook zoveel mogelijk het kopen van blikjes want het vervaardigen van blikjes heeft een hele grote inpact op het Co 2.
Liever dus aankoop van een grote fles en zelf in herbruikbare flessen meegeven met de kinderen naar school.